АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Введення лікарських препаратів за допомогою зонда.

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. C. Внутрішньовенне краплинне введення 0,9 розчину натрію хлориду 200 мл
  3. C. Швидке введення в наркотичний сон
  4. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  5. А.3.3.1. Комбінації антигіпертензивних лікарських засобів, що довели свою ефективність
  6. Алгоритм визначення дози інсулінопрепаратів на тлі глікемічного профілю
  7. Алгоритм обчислення за допомогою Microsoft Excel
  8. Введення в доказову медицину
  9. Введення в організм білкових гідролізатів, жирових емульсій
  10. Введення в хірургію.

Зондування шлунка у коня проводять носостравохідним або носошлунковим зондом, який виготовляють із щільної гуми. Довжина зонда -190-225 см, загальний діаметр - 16-18 мм, внутрішній-12-14 мм. Для полегшення введення зонда на ньому ставлять три постійні і одну рухому (гумовим кільцем) мітки, запропоновані С.П.Гоженком. Відстань до рухомої мітки визначають двома методами: вимірюють висоту коня в холці і до неї додають ще 20 % від цієї висоти; початок зонда прикладають до входу в носовий хід, потім ведуть його до основи вушної раковини і далі до середини 16-го ребра чи до останнього грудного хребця. Відстань від початку зонда до цієї мітки дорівнює відстані до шлунка коня.

Три постійні мітки наносять олійною фарбою: першу - на відстані 15-20 см від початку зонда; другу - 45 і третю - 75 см. Зонд перевіряють на прохідність, змазують вазеліном або олією.

Лікар ветеринарної медицини правою рукою бере початок зонда і вводить його у праву ніздрю, а пальцем лівої руки притискує початок зонда до нижнього (найбільшого) носового ходу (якщо зонд вводять через ліву ніздрю, то стають з лівого боку і вводять його лівою рукою). Цей етап досить відповідальний, оскільки просування зонда по середньому носовому ходу спричиняє його травмування, кровотечу і тому менша ймовірність потрапляння зонда у стравохід. Увівши зонд до першої мітки, пальці виймають з носового ходу і далі просувають зонд двома руками. Якщо він йде правильно, то його просування не викликає неспокою тварини, коли ж зонд пішов по середньому носовому ходу, то подальше натискування зонда пальцями не змінить його положення. Провівши зонд до другої мітки (а він у цей час знаходиться у порожнині глотки), необхідно дочекатися ковтальних рухів і вводити зонд у стравохід. Третя мітка є важливим орієнтиром: коли зонд доводимо до неї, то початок його знаходиться в середній третині шиї, тут необхідно зупинитись і перевірити правильність введення зонда. Це можна зробити кількома методами:

а) основний - огляд і пальпація зонда в середній третині стравоходу; рухаючи зонд уперед-назад на 6-7 см, можна помітити його просування по стравоходу (лікар, який вводить зонд, має сам переконатися в цьому);

б) вільний кінець зонда опускають у склянку з водою: якщо зонд потрапив у трахею, то синхронно видиху в склянці з'являються пухирці повітря;

в)вільний кінець зонда прикладають до вуха і прослуховують звуки: якщо зонд введений правильно, то чути періодичні звуки булькання. переливання, гурчання, якщо зонд знаходиться у трахеї - прослуховуються шуми, які збігаються із видиханням повітря;

г) беруть трахею (знизу шиї) пальцями однієї руки і погойдують її, якщо зонд потрапив у трахею, відчуваються удари його об стінку трахеї.

Є й інші додаткові методи перевірки правильності введення зонда. Найпоширенішими серед них є два. Часто фахівці заливають 100-150 мл води, сподіваючись, що рефлекторно виникне кашель. Проте, він виникає не завжди і "цей прийом слід знати лише для того, щоб його не застосовувати'' (Оливков Б.І.). На думку інших, зонд, який потрапив у трахею спричиняє кашель. Здебільшого це так, але часто зонд, який іде по стравоходу. теж викликає рефлекторне збудження кашльового центру.

Переконавшись у правильності введення, поступово вводять зонд до останньої рухомої мітки - початок його в цей час знаходиться на дні шлунка. Якщо зонд потрапив у трахею, його відтягують назад до другої мітки і при появі ковтальних рухів знову подають у стравохід. Після цього через зонд можна вводити лікарські препарати. На вільний його кінець надівають лійку (щоб запобігти травмуванню тварини і лікаря, краще користуватися пластмасовою або металевою лійкою, а не скляною). Перед введенням перевіряють прохідність зонда, вливаючи в нього 0,5 – 1 л води. Інколи рідина не проходить через зонд, що буває при потраплянні його кінця в кормові маси або при утворенні поперечно складки при стискуванні стравоходом. У цьому випадку воду виливають з лійки і зонда й витягають його назад на 15-20 см. Ще раз переконавшись, що зонд знаходиться в шлунку, можна повторно залити воду При нормальній прохідності і впевненості, що зонд знаходиться в шлунку, вводять необхідну кількість лікарських препаратів. Після закінчення вливання лійку і зонд промивають чистою водою, голову тварини і вільний кінець зонда опускають вниз, залишки води виливають. Виводять зонд повільно, щоб не травмувати слизову оболонку стравоходу і носового ходу.

Свиням лікарські препарати у шлунок також вводять через зонд. Для цього застосовують медичний зонд або гумову трубку діаметром до 15 мм. У ротову порожнину вставляють зівник І.Г.Шарабріна або дерев'яний зівник з отвором посередині, фіксують його тасьмою в ділянці потилиці. Великих свиней фіксують у правому боковому положенні або стоячи, а поросят і підсвинків - на столі. Зонд вводять через отвір дерев'яного зівника І.Д.Ганжі або І.Г.Шарабріна, пропускають у бік глотки. під час ковтальних рухів просувають у стравохід і далі без перешкод -у шлунок. У свиней є глоткова заглибина, в яку може потрапити кінець зонда, що не дає змоги провести його далі у глотку'. В таких випадках зоні слід відтягнути назад і синхронно з актом ковтання повторити введення.

Для введення ліків у шлунок собак застосовують медичні зонди або звичайну гумову трубку завдовжки 100 – 120 см, діаметром 15мм. Відкривають рот, безпосередньо за ікла вводять дерев'яний зівник з отвором посередині або зівник І.Г.Шарабріна, фіксують їх за верхню і нижню щелепи. Зонд вводять таким же чином, як і свиням. Після вве­дення лікарських препаратів зонд промивають чистою водою, вільний кінець опускають і обережно витягують.

Великій рогатій худобі ліки частіше дають через рот з гумової пляшки, але інколи виникає необхідність ввести їх через зонд. З цією метою для молодняку використовують ротостравохідний зонд з мандреном і оливою (рис. 7), а для дорослих тварин - ротостравохідний зонд В.А.Черкасова.

Зонд, попередньо змазаний вазеліном, вводять у рот через отвір дерев'яного зівника, потім, спрямовуючи його посередині твердого піднебіння, швидко просувають у порожнину глотки, а з появою ковтальних рухів - у стравохід і рубець. При відсутності зівника лівою рукою виводять язик через беззубий край, а правою направляють зонд посередині твердого піднебіння в порожнину глотки і стравохід. Проходження зонду по стравоходу помітне при огляді у ділянці шиї. Після введення зонда з мандреном та оливою мандрен видаляють. До вільного кінця зонда приєднують лійку невеликого розміру, а до зонда Черкесова – велику металеву ємністю до 10 л. Після введення необхідної кількості ліків лійку і зонд промивають водою, вільний кінець зонда опускають і повільно витягують.

Дрібній рогатій худобі вводять, як правило, ротостравохідний зонд. Техніка введення зонда і ліків аналогічна. Для введення застосовують дерев’яний або петлеподібний зівник.

Введення магнітного зонда - вводять зонд з розбірною головкою і порожнистим штоком Телятникова або Коробова. Призначені для видалення із тканин і порожнини сітки, рубця великої рогатої худоби сторонніх феромагнітних предметів. Зонд складається з розбірної магнітної головки, лопатової манжетки, порожнистого фігурного штока, гумового кільця і гнучкої тяги. Перед введенням магнітного зонда тварині випоюють 8-16 л води або бовтанки. Змазують вазеліном лопатову манжетку зонда і гнучку тягу підтягують до упора, щоб магнітна головка найменше звисала і утримувалася в такому положенні, помічник фіксує голову тварини в піднятому стані і рот утримує відкритим, в ротову порожнину вводять кість лівої руки, захоплює кінчик язика і великий палець упирає в тверде піднебіння, ковзними рухами до центру твердого піднебіння вводять магнітну головку на корінь язика тварини швидко звільняючи руку від гнучкої тяги, слідом виливають з гумової пляшки в рот воду і проштовхують через боковий отвір фігурного штока в бік глотки гнучку тягу на 25 – 30 см.

Місце розміщення магнітної головки визначають показанням стрілки компаса, якій переміщують від губ вздовж зубної аркади, глотки, стравоходу і по лінії ліктьового суглобу. Відхилення стрілки компаса в ділянці від 7 міжреберя до ліктьового суглоба вказує що магнітна головка знаходиться в порожнині сітки.

Через 3 хвилини зонд повільно виймають натягуючи правою рукою гнучку тягу.

Введення через пряму кишку – застосовують для загальної або місцевої дії препаратів. Вводять ліки після очисних клізм (для звільнення калових мас з товстих кишок - за допомогою гумового шлангу з наконечником вводять 10- 15 л температура води 25 – 30 С). Лікарські препарати повинні мати температуру 30 – 40 С. Вводять їх через гумовий шланг, за допомогою шприца або лійки. Ліки вливають під малим тиском, притискують корінь хвоста до анального отвору для утримання їх у прямій кишці.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 904 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)