АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослідження печінки

Прочитайте:
  1. A. Відновлення порушеної функції печінки
  2. B. Сприяє відновленю порушеної функції печінки
  3. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  4. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  5. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  6. А. Дослідження учнів
  7. А. Рентгенівські методи дослідження.
  8. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  9. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  10. Алгоритм променевого дослідження при ішемічній хворобі серця.

Печінку досліджують в основному пальпацією і перкусією. При потребі застосовують лапароскопію, пункцію і біопсію печінки. Пальпувати печінку у великих тварин можна тільки при сильному її збільшені.

У великої рогатої худоби, застосовуючи поштовхоподібну пальпацію, виявляють больову реакцію в ділянці прилягання печінки до реберної частини черевної стінки. Для цього лівою рукою спираються на маклак, а правою — на ділянку печінкового притуплення і короткими енергійними поштовхами кінчиками пальців натискують вглиб. Така пальпація при захворюваннях печінки викликає больову реакцію, внаслідок чого тварина непокоїться і намагається уникнути дослідження. Пальпацією у дрібних тварин порівняно легко виявити збільшення і чутливість печінки.

У м’ясоїдних пальпацію печінки здійснюють через черевну стінку спочатку в стоячому положенні тварини, підводячи пальці рук під реберні дуги з обох боків, потім її кладуть на правий бік, пальці правої руки спрямовують під праве підребер'я, а лівою рукою поступово посилюють тиск в ділянці лівої реберноі дуги. Дослідження проводять і в спинному положенні, пїдводячи пальці під останні ребра. Нерівномірну горбисту поверхню і щільну консистенцію її відзначають. При цирозі печінки, а при жировій дегенерації консистенція стає щільною, м'якою або тістуватою. Підвищення чутливості печінки виявляють при гепатиті, абсцесах, інколи при гепатозі, кетозі і післяродовій гемоглобінурії.

Перкусією визначають ділянку печінкового притуплення болючість печінки. У великої рогатої худоби ділянка печінкового притуплення знаходиться у верхній частині десятого —дванадцятого міжребер’їв з правого боку у вигляді неправильного чотирикутника, позаду межі легенів. Спочатку перкутують з верхньогокутаправої голодної ямки донизу, а потім в останньому і передостанньому міжребер'ях зверху вниз, починаючичи від рівня основи ребра.

При збільшенні печінки її межі можуть виходити по лінії сідничного горба за XIII ребро, спускаючись нижче від лінії плечового суглоба.

У дрібних жуйних тварин ділянка печінкового притуплення визначається так само, як і у великої рогатої худоби.

У коней печінка в нормі недоступна перкусії. Тільки при різкому збільшенні її можна встановити притуплення в ділянці чотирнадцятого — шістнадцятого міжребер'їв з правого боку і навіть за останнім ребром по лінії маклака.

У свиней печінку можна дослідити тільки у нежирних тварин пальпацією і перкусією за заднім краєм легенів у правому підребер'ї до XII ребра, а лівому — до X ребра.

Печінку у м'ясоїдних тварин перкутують у стоячому положенні тварини позаду легенів. У собак з правого боку ділянка печінкового притуплення розміщена вигляді смуги від X до XIII ребра, а з лівого — в

ділянці одинадцятого-дванадцятого міжребер'їв.

Розширення ділянки печінкового притуплення за рахунок збільшення об'єму печінки можливе при гострому гепатиті, гіпертрофічному цирозі, абсцесах печінки, фасциольозі, ехінококозі, пухлинах, кетозі, лейкозі і туберкульозі (у собак). Збільшення цієї ділянки можливе також внаслідок зміщення печінки назад при емфіземі легенів.

7. Ректальне дослідження — один із найцінніших методів, особливо при діагностиці хвороб шлунка і кишок з явищами колік.

Спочатку досліджують тонус сфінктера ануса, наповнення прямої кишки, властивості її вмісту, стан стінки та слизової оболонки. Потім досліджують малу ободову кишку, петлі якої розміщені під останнім поперековим і першими крижовими хребцями. У верхній та середній ділянках лівої половини черевної порожнини, у тарілкоподібному заглибленні, утвореному сліпою і великою ободовою кишками, досліджують тонкий кишечник, який добре пальпується лише при збільшенні об'єму та метеоризмі. У лівій здухвині нижче рівня лобкової кістки досліджують ліве вентральне й дорсальне положення великої ободової кишки; у правій половині черевної порожнини - сліпу кишку, яка займає усю ділянку правої здухвини. Вона - великого діаметра, головка її заповнена газами, а вміст тіла має тістувату у консистенцію. Трохи вліво і попереду сліпої кишки досліджують пупкоподібне розширення великої ободової кишки у вигляді напівкруглого тіла із зовсім гладенькою поверхнею.

Виявляють підвищення тонусу сфінктера ануса, відсутність калу і наявність великої кількості густого слизу в прямій кишці, сухість шершавість її слизової оболонки. Наявність крові в калі буває при тромбозі брижових судин та інвагінації кишечнику. За гострого розширення шлунка його іноді ректальне пальпують попереду лівої нирки у вигляді заокругленого тіла з напруженою стінкою, а під лівим клубом знаходять задній край зміщеної назад селезінки.

8. Дефекація та її розлади

Дефекація - це складний рефлекторний акт видалення з кишечнику калових мас. При її дослідженні звертають увагу на частоту, тривалість, зміну звичної пози тварини, натужування і больові почуття. Частота дефекації у здорових тварин залежить від кількості та якості спожитого корму, наявності моціону, характеру їх експлуатації. Так, у великої рогатої худоби кість дефекацій на добу становить близько 15 - через кожні 1,5-2 год, у коней - близько 10 - через кожні 2-3 год, у собак при мясному кормі - один раз на добу, інколи рідше. Тривалість дефекації у великої рогатої худоби 3-10 с, значно скоріше вона відбувається у овець та кіз, повільніше - у коней і найповільніше - у собак.

Щодо діагностики заслуговують на увагу такі розлади дефекації: пронос, запор, мимовільна, болюча й напружена дефекація. Пронос (діарея) - проявляється частим видаленням рідкого калу. Пронос – це симптими порушення функції кишечника, що виникають при йогофункціональних розладах і структурних змінах та токсикозах, іноді діарея є проявом захисної реакції організму, що полягає у видаленні кишечнику отруйних і подразливих речовин, а також патогенних мікроорганізмів. Легкий і мимовільний пронос часто спостерігається при швидкій зміні раціону, згодовуванні подразливих, водянистих і зіпсованих кормів, аліментарній диспепсії. Тривалий частий понос виникає при лентеритах, колібактеріозі, сальмонельозі телят і поросят, чумі собак, свиней, великої рогатої худобикокцидіозі, гельмінтозах та інших хворобах.

Запор - це тривала затримка калу в кишечнику. За походженням запори поділяють на органічні та функціональні. Органічні запори є наслідком механічних перешкод у кишечнику, які затримують є евакуацію його вмісту. До них відносять звуження або часткове зукупо рення отвору кишки рубцями, спайками, пухлинами, сторонніми тілами, гельмінтами та ін. Функціональні запори в свою чергу поділяють на атонічні (при недостатньому моціоні, порушеннях у годівлі, рефлекторному впливу з інших органів, запаленні кишечнику. Відсутність дефекації часто буває наслідок непрохідності кишечнику (копростазу).

Мимовільна дефекація - несподіване, без відповідної підготовки виділення капу в будь-якому положенні тіла. Причиною мимовільної дефекації може бути послаблення або параліч сфінктера прямої кишки, що зумовлене захворюваннями крижового відділу спинного мозку (травми, запалення тощо), а також профузний пронос, виснаження і тривале вимушене залежування тварин.

Болюча дефекація. Виділення калу супроводжується занепокоєнням, стогнанням, збудженням, переляком та іншими незвичними при цьому симптомами. Виникає вона при травматичному ретикуліті у великої рогатої худоби, ентериті, проктиті, перитоніті, міозиті у ділянці попереку, стійких запорах тощо.

Напружена дефекація проявляється дуже частими і болючими позивами до дефекації з відсутністю виділення калу або виділенням його в невеликій кількості.

Дані дослідження запишіть в такій послідовності:

- приймання корму і води;

- ротової порожнини, глотки і стравоходу;

- черева;

- передшлунків і сичуга жуйних;

- шлунка і кишок;

- печінки;

- ректальне;

- акту дефекації і екскрементів;

Після виконання завдання студенти повинні знати:

Послідовність дослідження системи травлення у різних видів с\г тварин;

Вміти: проводити дослідження системи травлення у різних видів с\г тварин;

Завдання додому: П – 1, с. 220 – 291

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1001 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)