АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослідження приймання корму і води .

Прочитайте:
  1. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  2. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  3. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  4. А. Дослідження учнів
  5. А. Рентгенівські методи дослідження.
  6. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  7. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  8. Алгоритм променевого дослідження при ішемічній хворобі серця.
  9. Алгоритм променевого дослідження при трикутній формі серця
  10. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Досліджують апетит, спрагу, процеси жування і ковтання, відригування, ремиґання (жуйки) і блювання, а також сам процес приймання корму ї води.

Апетит визначають спостереженням за твариною в годівлі, використовуючи також анамнестичні дані. Даючи тварині корм, звертають увагу на те, як приймає його — енергійно, в'яло або повністю відмовляється від нього.

Зниження або відсутність апетиту, які виявляються, в тому що тварина не поїдає звичайні порції корму або повністю відмовляється від нього, часто спостерігають при розладі травного каналу, багатьох пропасних, інфекційних і інвазійних хворобах.

Збільшення апетиту, що має стійкий характер, виявляють при захворюваннях, пов'язаних з порушенням обміну речовин, наприклад при цукровому діабеті. У -видужуючих тварин, при деяких гельмінтозах і після довготривалого недоїдання відзначають тимчасове збільшення апетиту.

При рахіті, остеодистрофії, гіпокобальтозі та інших хворобах виявляють спотворення смаку: тварини поїдають звичайно неїстівні речовини і предметі -пилку, фекалії, землю, шерсть, ганчірки, гуму, п’ють гнійну рідину.

Спостерігаючи за твариною під час напування, звертають увагу на кількість випитої води за один прийом протягом доби. При захворюваннях шлунка що протікають без проносу і блювання, на пропасниці й при інших хворобах виявляють зменшення прийому води. При великих втратах організмом рідини внаслідок рясного потовиділення, блювот, проносу, частого і рясного сечовипускання.

Коли тварина приймає корм і воду, звертають увагу на швидкість і кількість захопленого корму і води, на рухи губ, язика і нижньої щелепи, швидкість жування і ковтання, на рухи в ділянці глотки і стравоходу, спосіб приймання води, а також на звуки, виникають при цьому. При ураженні губ, слизової оболонки рота, язика, зубів, щелеп, жуйних м'язів і глотки приймання корму і води стає утрудненим неможливим, хоч апетит у тварин може бути збережений.

При запаленні глотки (фарингіті), туберкульозному ураженні ретрофарингеальних лімфатичних вузлів, наявності в глотці сторонніх предметів і пухлин спостерігають розлади ковтання, що проявляються болючістю. При сказі, правцю, енцефаліті, ботулізмі, деяких отруєннях можуть настати параліч глотки судороги її м'язів, внаслідок чого ковтання стає неможливим.

У великої рогатої худоби досліджують оглядом ремигання, звертаючи увагу на час появи його після приймання корму, кількість жуйних періодів протягом доби, довготривалість їх і кількість жувальних рухів при пережовуванні однієї харчової грудки.

У здорових тварин протягом доби виникає 8—14 жуйних періодів тривалістю 30—60 хв кожний. Починається ремиґання після приймання корму 20—30 хв, а інколи—1—1,5 год. На пережовування твариною харчової грудки витрачається близько хвилини, при цьому вона робить від 40 до 60—80 жуйних рухів. Корови пережовують харчову грудку ритмічно, не кваплячись і з достатньою силою. В овець і кіз ремигання протікає дещо швидше і з короткими паузами. Якщо ремиґання болюче, рідке, коротке, мляве або зовсім відсутнє, це є ознакою його розладу.

Розлади ремиґання у великої рогатої худоби спостерігають при захворюваннях передшлунків і сичуга, кишок, печінки, серця, легенів, матки і вим'я також при тяжких інфекційних і інвазійних хворобах.

З діагностичною метою звертають увагу на час появи блювання, його частоту, кількість і склад блювотних мас, запах і реакцію їх, на наявність домішок і жовчі в них.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 665 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)