АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослідження серцевого поштовху

Прочитайте:
  1. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  2. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  3. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  4. А. Дослідження учнів
  5. А. Рентгенівські методи дослідження.
  6. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  7. Алгоритм променевого дослідження при деяких захворюваннях серця.
  8. Алгоритм променевого дослідження при ішемічній хворобі серця.
  9. Алгоритм променевого дослідження при трикутній формі серця
  10. АНТРОПОМЕТРИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Оглядом іпальпацією серцевої ділянки досліджують серцевий поштовх і виявляють болючість серцевої ділянки грудної клітки. Для огляду серцевої ділянки у тварин відводять вперед ліву грудну кінцівку і звертають увагу на коливні рухи грудної стінки, які відповідають скороченню шлуночків серця. У більшості тварин серцевий поштовх боковий, а у собак і хутрових звірів — верхівковий. Пальпацією (долонею руки) з обох боків грудної клітки уточнюють дані огляду серцевої ділянки.

При дослідженні визначають місце, силу, поширеність і характер серцевого поштовху. У дорослої великої рогатої худоби поштовх виявляють зліва, в четвертому міжребер’ї, приблизно на 6 см нижче від лінії плечового суглоба (горизонтальної лінії, проведеної черезсередину цього суглоба); у коней — зліва, в п'ятому міжребер’ї, а справа — в четвертому. У дрібних тварин відсутня серцева вирізка легенів, тому серцевий поштовх дещо дифузний і немає чіткої локалізації

У здорових тварин серцевий поштовх помірної сили, локалізований. Поштовх зміщується вперед, вгору і вправо.

Посилення серцевого поштовху виявляють у тварин поганої вгодованості, при збудженні, після фізичного навантаження, при гіпертрофії і дилатації серця. При гострому міокардиті часто буває стукаючий серцевий поштовх (гранично посилений і поширений).

Серцевий поштовх послаблюється у тварин вище - середньої вгодованості, при ожирінні, відсутності або недостатності моціону, міокардіодистрофії, ексудативному перикардиті.

Дифузний поштовх відзначають при хворобах, які супроводжуються накопиченням рідини - (ексудату, транссудату) в серцевій сорочці, плевральній порожнині, а також при гіпертрофії.

2. Перкусія серцевої ділянки.

Способом - легато визначають перкусійні межі серця - верхню і задню. Верхню межу встановлюють при перкусії у більшості тварин по четвертому міжребер'ю по лінії від заднього кута лопатки до ліктьового горба. Межею є місце переходу ясного легеневого звуку в притуплений. У здорової великої рогатої худоби верхня перкусійна межа серця розміщена по лінії плечового суглоба, у дрібної рогатої худоби – дещо нижче від цієї лінії, у коней – на ширину двох пальців нижче лінії плечового суглоба

Вона зміщується вгору при ексудативному плевриті, гідроперикарді, ателектазі лівої легені, а вниз — при лівосторонній альвеолярній емфіземі легенів.

Перкусією по лінії, яка йде від ліктьового горба вгору і назад приблизно під кутом 45° до горизонту, визначають задню перкусійну межу серця — у місці переходу притупленого звуку в ясний легеневий. У більшості здорових сільськогосподарських тварин вона досягає 6 -го, а у собак і хутрових звірів — 7 - го ребра.

Зміщення задньої перкусійної межі вперед буває при альвеолярній емфіземі легенів, тимпанії рубця, а назад — при гіпертрофії, дилатації серця, ексудатив­ному перикардиті, водянці серцевої сорочки.

Топографічною перкусією серця визначають також ділянку відносного серцевого притуплення і абсолютної тупості серця. Відносне серцеве притуплення виявляють перкусією тієї частини серця, яка закрита краєм легенів, а абсолютну тупість серця — перкусією над серцевою вирізкою легенів. Виявляють ці ділянки перкусією способом легато по третьому, четвертому, п'ятому, шостому і сьомому міжребер'ях зверху вниз. При цьому відзначають точки притупленого і тупого звуків.

Перкусією способом стаккато можна виявляти болючість серцевої ділянки при перикардиті, плевриті, міокардиті.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 947 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)