АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дослідження нирок і сечових шляхів

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. J00-J06. Гострі респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів
  4. Real-time PCR (ПРЛ у реальному часі) та її застосування у вірусологічних дослідженнях.
  5. А допомогою якого методу визначають функціональну здатність нирок?
  6. А) Загальне об’єктивне дослідження.
  7. А. Відновити прохідність дихальних шляхів.
  8. А. Дослідження учнів
  9. А. Рентгенівські методи дослідження.
  10. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА

Нирки розміщуються в черевній порожнині – між поперековими м’язами і пристінним листком очеревини, справа і зліва від хребта в поперековому його відділі.

У врх права нирка від 12 ребра до 2-3 поперекового хребця ліва лежить позаду правої нирки на короткій брижі і може зміщуватися вправо та вліво, її називають блукаючою.

У коней – від 14-15 ребра до 2 поперекового хребця. Ліва на рівні 18 і 3 поперекового хребців.

У свиней розміщують під 1-4 поперековими хребцями.

Огляд – звертають увагу на наявність набряків в ділянці підгруддя, черева, міжщелепового простору. Набряки розлиті, холодні, водянисті.

Зовнішня пальпація - в телят і дорослої врх досліджують праву нирку. Знаходять сильним натискуванням кінчиками пальців правої руки, складеними разом, на черевну стінку у правій голодній ямці за останнім ребром під 1-2 поперечнореберними відростками поперекових хребців. Ліва – блукаюча (2-4 поперековій хребець).

У великих тварин досліджують внутрішньою пальпацією, можна виявити їх розміщення, розмір, форму, чутливість та консистенцію. Ліва – рухлива, звисає від хребта на відстані 10-12 см, при наповненні рубця відтискується в праву половину черевної порожнини. Права майже не зміщується. У коней внутрішньою пальпацією.

У коней поверхня нирок гладенька, у врх чітко прощупуються окремі частки їх. Діагностичне значення має болючість нирок, яку виявляють ректальним дослідженням та вібраційною перку сією: кулаком правої руки наносять кілька послідовних ударів по кисті лівої руки, покладений на лівий, потім на правий бік поперекової ділянки.

3. Дослідження сечо – статевої і системи у дрібних тварин (собак, котів, кролів, кіз овець і телят) – сам. робота.

Досліджують зовнішньою пальпацією. Великі пальці обох рук накладають на поперекову ділянку, решту – на черевні стінки знизу, з обох боків за останнім ребром. Натискуючи пальцями рук, які рухаються назустріч одна одній, просувають по поверхні черевної стінки уверх – до останнього грудного хребця.

У котів і кролів бобовинні, тверді, гладенькі. Права злегка виходить за останнє ребро.

У свиней важко пальпуються через жировий прошарок.

В овець і кіз знаходять обидві нирки, поверхня їх гладенька, майже не зміщується при натискуванні.

Дослідження сечового міхура

Сечовий міхур досліджують оглядом, пальпацією, перкусією, катетеризацією.

Оглядом у дрібних тварин можна виявити відвисання черевної стінки в ділянці розміщення сечового міхура, що свідчить про збільшення його об’єму внаслідок затримки сечі.

Пальпацією у дрібної рогатої худоби і м’ясоїдних проводять через черевну стінку, звертають увагу на його наповнення і чутливість. Хутрових звірів кладуть на спину і здійснюють глибоку пальпацію. Внутрішню пальпацію проводять і у дрібних тварин пальцем, введеним у пряму кишку. Другою рукою через черевну стінку сечовий міхур зміщують у тазову порожнини.

У великих тварин сечовий міхур пальпують через пряму кишку, а в самок, можна провести через піхву. Внутрішньою пальпацією визначають розміщення сечового міхура, його наповнення, болючість, здатність до скорочення, стан стінки та наявність каменів.

У здорових тварин розмішений на лобкових кістках, в наповненому стані звисає в черевну порожнину.

Дигітальну перкусію проводять у дрібних тварин.

Катетеризацією порожнини сечового міхура виконують для взяття проб сечі та проведення лікувальних процедур.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 571 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)