АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 3 страница. Жінка, 25 років, скаржиться на задишку під час незначного фізичного навантаження, запаморочення, біль у ділянці серця стискаючого характеру

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

#

110.

Жінка, 25 років, скаржиться на задишку під час незначного фізичного навантаження, запаморочення, біль у ділянці серця стискаючого характеру. Захворіла після пологів. На ревматизм не хворіла. Об-но: шкіра без особливостей, АТ – 100/90 мм рт.ст., Чд –24 за ха, пульс – 96 за хв, ритмічний слабкий. На ЕКГ: синдром гіпертрофії обох шлуночків. На ЕхоКГ: фракція викиду – 45\%. Який засіб найбільш доцільний в даному випадку?

@Дигоксин

Пропранолол

Верапаміл

Нітроорбід

Валідол

#

111.

Жінка, 51 р., скаржиться на задишку в спокої, часті нічні епізоди інспіраторної ядухи, виражені набряки нижніх кінцівок, попереку, збільшення черева в розмірах. Хворіє 24 роки, діагностована ревматична комбінована мітральна вада серця. Об-но: шкіра без особливостей, АТ – 100/90 мм рт.ст., Чд –24 за ха, пульс – 96 за хв, ритмічний слабкий. На ЕхоКГ: фракція викиду – 48\%. Які із засобів найбільш доцільні в даному випадку?

@Строфантин+фуросемід

Дигоксин+гіпотіазид

Еуфілін+фуросемід

Нітросорбід+верошпірон

Еналаприл+верошпірон

#

112.

Хворий Ч., 58 р., скаржиться на почервоніння і припухлість першого пальця правої стопи. Травм не було. В анамнезі - вживання алкоголю. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Подагричний артрит

Псоріатичний артрит

Ревматоїдний артрит

Реактивний артрит

Ревматичний артрит

#

113.

Хвора М., 30 років скаржиться на біль в нижніх кінцівках, деформацію гомілок. При проведенні біопсії знайдено зниження мінералізації кісток з потовщенням кісткових швів. Можливою причиною даного стану може бути все перераховане, крім:

@Дефіциту естрогенів

Дефіциту вітаміну Д

Втрати нирками фосфатів

Порушення всмоктування

Дефіциту кальцію

#

114.

При обстеженні пацієнки К., 14 р., що скаржиться на часті носові кровотечі, кровоточивість ясен, меноррагії виявлено: тромбоцити – 30х109/л, тривалість кровотечі – 15 хв, протромбіно_вий час – 14 с. Який діагноз є найбільш ймовірним у даному випадку:

@Хвороба Верльгофа

Гемофілія А

Геморагічний васкуліт

Хвороба Рандію-Ослера

Хвроба Віллебранда

#

115.

Хвора Б. 34 р., доярка. На другий день хвороби звернулась до лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла 400 С, наявність виразки на правій долоні. Об’єктивно: виразка з темним дном та валиком гіперемії, неболюча, драглистий набряк навколишніх тканин. Ваш попередній діагноз?

@ Сибірка.

Еризипелоїд

Алергічний дерматит.

Фурункульоз.

Бешиха.

#

116.

Працівник зерносховища захворів раптово. Скаржиться на головний біль, високу температуру, біль у литках, попереку, жовтушний колір шкіри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: температура 37,80С, АТ-90/50 мм рт ст, крововиливи в кон’юнктиву, гепатоспленомегалія, олігурія. Ваш попередній діагноз?

@Лептоспіроз.

Бруцельоз.

Вірусний гепатит.

Псевдотуберкульоз.

Трихінельоз.

#

117.

Хворий Ч. повернувся з Судану, працював у заболоченій місцевості. Захворів раптово, звернувся до лікаря з приводу нападів, що супроводжувалися чередуванням ознобу, підвищенням температури до 39-400С, лихоманкою, рясним потовиділенням. Об’єктивно: стан хворого тяжкий. Пульс 90 за хв, АТ-120/70 мм рт ст. Тони серця чисті. Дихання везикулярне. Гепатоспленомегалія. Діурез не змінений. Ваш попередній діагноз?

@ Малярія.

Грип.

Лептоспіроз.

Менінгококова інфекція.

Геморагічна гарячка.

#

118.

Хвору 25 років турбує однобічний пульсуючий головний біль, а перед приступом - затуманення зору, поява „сітки” перед очима. Відомо, що подібними приступами страждає мати хворої. Обмеження вживання яких продуктів може порекомендувати лікар для зменшення частоти приступів?

@Твердих сирів

М’яса

Сала

Молочних продуктів

Хлібо-булочних виробів

#

119.

Після народження дитини в сідничному передлежанні з тривалими пологами мати почала помічати, що ноги дитини стали витягнутими. При цьому важко робити в них пасивні рухи через підвищену спастичність. З часом при спробі поставити дитину на ніжки з’явилося їх перехрещування, дитина спиралася на опору пальчиками ніг. Попередній діагноз?

@Дитячий церебральний параліч (синдром Літтля)

Істеричний припадок

Осередковий об’ємний процес в лобній долі

Судинна мієлопатія

Спинно-мозкова травма

#

120.

Хвору 25 років турбує однобічний пульсуючий головний біль, а перед приступом - затуманення зору, поява „сітки” перед очима. Відомо, що подібними приступами страждає мати хворої. Приступи провокуються прийомом твердих сирів. Що лежить в основі патогенезу даного захворювання?

@Порушення обміну тираміну

Порушення обміну фенілаланіну

Порушення обміну фруктози

Порушення обміну галактози

Порушення обміну сахарози

#

121.

У хворого внаслідок травми черепа виникли судороги, психомоторне збудження, мимовільне сечовипускання, ригідність м’язів потилиці, геміпарез. Яку першу допомогу Ви можете надати хворому?

@Забезпечити прохідність дихальних шляхів

Терміново госпіталізувати в неврологічне відділення

Терміново госпіталізувати в реанімаційне відділення

Дегідратаційна терапія

Кровоспинна терапія

#

122.

Дівчина 14 років впродовж 2 тижнів відмовляється від їжі. Переконана у надмірній повноті. За цей час схудла на 10 кг. Пульс 64 уд за хв., АТ 100/70 мм рт.ст., шкіра суха, блідого кольору. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

@Анорексія

Булімія

Неврастенія

Істерія

Психопатія

#

123.

Дівчина 15 років скаржиться на відсутність апетиту, відразу до їжі, нудоту, блювоту одразу після прийому їжі. Впродовж місяця обмежувала себе в їжі, намагалася позбавитися відчуття голоду із-за переконань у надмірній повноті. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

@Нервова анорексія

Невроз страху

Панічний розлад

Розлад адаптації

Нервова булімія

#

124.

Хворий 46 років останні 10 років зловживає алкоголем. Ввечері відчув тривогу, страх, бачив багато пацюків, які „звинувачували його у пияцтві”. Був дезорієнтованим у місті і часі. Намагався тікати з дому. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

@Алкогольний делірій

Травматичний делірій

Інволюційний психоз

Алкогольний галюциноз

Алкогольний параноїд

#

125.

У хворого 52 років спостерігається дезорієнтація в оточуючому, зорові та слухові зоогалюцинації, маячні ідеї переслідування, страх, тривога, рухове збудження. Впродовж 8 років зловживає алкоголем. Назвіть найбільш ймовірний діагноз?

@Алкогольний делірій

Травматичний делірій

Алкогольний галюциноз

Інволюційний психоз

Судинний психоз

#

126.

Хвора 29 років скаржиться на задишку під час фізичного навантаження, перебої в роботі серця. В анамнезі часті ангіни. Об-но: ціанотичний рум‘янець, в ділянці верхівки серця визначається діастолічне тремтіння, верхня межа серця на рівні ІІ ребра по парастернальній лінії. І тон підсилений, миготлива аритмія, тахісистолічна форма. Ан. крові: лейк. –5,9x10^12/л, ШЗЕ-10 мм/год. Найбільш вірогідний діагноз:

@Неактивний ревматизм, мітральний стеноз.

Дефект міжпередсердної перетинки

Неактивний ревматизм, недостатність мітрального клапана.

Неактивний ревматизм, недостатність мітрального клапана.

Неактивний ревматизм, аортальний стеноз.

#

127.

Хворий Д, 16р, захворів 16 днів тому після перенесеної ангіни. Захворювання почалося з підвищення t тіла до 38С, болю та набряклості лівого, а потім і правого колінного суглобів. Об-но: ліва межа серця по лівій середньо-дужковій лінії, над верхівкою серця – систолічний шум. Ан.крові: лейк.-9,6 x10^9л, е-1\%, п-10\%, с-72 \%, л-15\%, м-2\% тромбоцити-180x10^9л. ШЗЕ-28\%, титр АСЛ 600 од, СРБ++ Яка з наведених змін ЕКГ можлива у даного хворого:

@Подовження інтервалу P-Q

Поява патологічного зубця Q

Куполоподібний підйом сегменту ST

Зменшення інтервалу P-Q

Високий рівнобічний зубець Т

#

128.

Хворий Е., 15 р. Скарги на підвищення t тіла до 37,8С, загальну слабкість, болі та почервоніння спочатку лівого, а потім і правого колінного суглоба. 2 тижні тому переніс ангіну. Об-но: ліва межа серця по лівій середньо-дужковій лінії, тони серця послаблені, над верхівкою м’який систолічний шум. На тулубі та гомілках блідо-рожева кільцеподібна висипка. Ан.крові: лейк.-9,8x10^9л, ШЗЕ-37 мм/год, фібриноген 5г/л, титр АСЛ-600 од, СРБ++. Ваш попередній діагноз:

@Ревматизм, ІІ ст.активності, поліартрит

Ревматоідний артрит,ІІ ст. активності, суглобова форма

Системний червоний вовчак, ІІ ст. активності, підгострий поліартрит

Системна склеродермія ІІ ст активності, поліартралгія

Дерматоміозит, ІІ ст. активності, еритема шкіри

#

129.

Хворий С., 19 р. Скарги на сильний біль під час рухів в коліних та гомілково-ступневих суглобах, підвищення t тіла до38,5, задишку, важкість в ділянці серця. 20 днів тому перехворів на скарлатину. Об-но: Ps 96 за хв, зміщення лівої границі серця на 2 см назовні, тони сеця ослаблені, над верхівкою систолічний шум, печінка +1,5 см нижче реберної дуги. Ан.крові: лейк.-11,2x10^9л, ШЗЕ- 37 мм/год, фібриноген 5г/л, титр АСЛ 600 од,серомукоїд 0,30 од.., СРБ+++ Який з наведених препаратів є препаратом вибору при проведенні патогенетичної терапії?

@Преднізолон

Метотрексат

Купреніл

Делагіл

Румалон

#

130.

Хвора В., 39 р., скаржиться на загальну слабкість, набряк обличчя, кистей, тулуба, наростаючу м’язеву слабість, затруднення при ковтанні, важкість в ділянці серця. Перші ознаки захворювання з’явились після тривалої інсоляції. Об-но: еритема обличчя, параорбітальний набряк, набряк м‘язів гомілки. Тони серця приглушені, АТ 100/70 мм.рт.ст. В крові підвищена активність АсАТ, АлАТ, альдолази, креатинфосфокінази. Ваш попередній діагноз:

@Дерматоміозит

Системний червоний вовчак

Склеродермія

Міастенія

Дифузний еозинофільний фасцит

#

131.

Хвора Г., 38 р. Скарги на болі при рухах в суглобах кисті, їх набряклість, ранкову скутість, періодичне підвищення температури тіла. Ознаки захворювання з‘явились місяць тому після переохолодження. Об-но: міжфалангові, п‘ясно-фалангові суглоби припухлі, гарячі на дотик, об‘єм рухів в них значно зменшений, на розгинальній поверхні суглобів визначаються підшкірні вузлики. Ан.крові: лейк.-8,6x10^9л, ШЗЕ-45 мм/год, СРБ+++ Яке з лабораторних досліджень дозволяє підтвердити діагноз:

@ Реакція Ваалер-Роузе 1:128

Антинуклеарний фактор 1:64

LE-клітини 2:1000 лейкоцитів

АСЛ-О 1:300

Латекс-тест 1:20

#

132.

Хвора Д, 52 р., поступила зі скаргами на болі в колінних та клушових суглобах, які виникають при перших рухах, та при тривалому навантаженні, деформацію суглобів. При об’єктивному обстеженні патологічних змін з боку внутрішніх органів не виявлено. Рентгенографія суглобів: остеопороз, звуження суглобової щілини, кісткові розростання по краях суглобів. Який з наведених препаратів показаний хворому?

@Хондроїтин-сульфат

Аллопуринол

Делагіл

Етамід

Азатіоприн

#

133.

Хвора В., 55р., скаржиться на біль, незначну припухлість, та хрускіт в дистальних суглобах пальців рук та колінних суглобах. Хворіє протягом 4 років. Об-но: потовщення колінних суглобів та міжфалангових суглобів кистей, об‘єм рухів в них зменшений.. Ан.крові: лейк.-5,4x10^9л,ШЗЕ-12 мм/год,фібриноген 3,5 г/л, РФ 1:32, АСЛ 160 од, серомукоїд –0,20 од., СРБ+ Яка з наведених змін навколосуглобових тканин є найбільш характерною для даного захворювання?

@Вузлики Гебердена.

Підшкірні вузли

Кільцевидна еритема

Тофуси

Кальцинати в м‘яких тканинах.

#

134.

Хворий Д, 52 р., поступив в лікарню з приступом ядухи, який погано блокувався адреноміметиками; лихоманкою, скаргами на біль у м’язах та суглобах. Місяць назад хворому була введена протиправцева сироватка. Об-но: на шкірі рук та ніг уртикальна висипка.. Ан.крові:ер.-3,7x10^12/л, Нв-110 г/л, лейк.-9x10^9л, е-34 \%, б-1\%, п-6 \%, с-45 \%, л-9\%, м-5\%; тромбоцити-280 x10^9л, ШЗЕ –25 мм/год. В сечі білок 0,066 г/л, ер 8-9 в п/з, гіалінові циліндри. Ваш попередній діагноз:

@ Вузликовий періартерііт.

Бронхіальна астма

Гранулематоз Вегенера

Хронічний обструктивний бронхіт

Геморагічний васкуліт

#

135.

У хворого Д, 38 р. на фоні діареї, болі в правій здухвинній ділянці підвищилась температура тіла до 38,2; з’явилась макулоподібна висипка на тулубі, артралгії. Об-но: припухлість правого колінного суглобу та сосископодібна дефігурація пальців лівої стопи. Ан. крові: лейк.-9,1x10^9л, е-3 \%, п-8 \%, с-67 \%, тромбоцити-280 x10^9л, ШЗЕ –27 мм/год; антитіла до ієрсиній в титрі 1: 320. Ro: періостит мілких кісток стопи. Який ваш попередній діагноз?

@Реактивний артрит

Синдром Рейтера

Ревматизм

Гонорейний артрит

Псоріатичний артрит

#

136.

Хворий скаржиться на нудоту, багаторазове блювання, з домішками червоної крові. Напередодні вживав алкоголь у великій кількості. Шкірні покриви бліді, АТ 115/70 мм рт.ст., ЧСС 105 за хв. Яке інструментальне обстеження допоможе верифікувати діагноз?

@Фіброгастродуоденоскопія

Дуоденальне зондування

Дослідження шлункового вмісту

Рентгенографія шлунка

Дослідження на наявність Helicobacter pуlori

#

137.

Хворий після вживання жирної їжі відзначає появу сильного білю в правому підребер’ї, нудоту, двічі було блювання жовчю. Таке спостерігалось і раніше. Температура тіла 37,8 С, склери субіктеричні, печінка не збільшена, позитивний симптом Мерфі. Який діагноз є найбільш імовірним у даного хворого?

@Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит, загострення

Виразкова хвороба ДПК

#

138.

Хворий скаржиться біль в епігастрії, печію, нудоту, схильність до закрепів. В шлунковому вмісті визначається жовч. ФГДС: дифузна гіперемія, набряклість слизової оболонки, багато слизу. У біоптаті Нр не виявляється. Який діагноз є найбільш імовірним у даного хворого?

@Хронічний гастрит тип С

Хронічний гастрит тип В

Хронічний гастрит тип А

Виразкова хвороба шлунка

Невиразкова диспепсія

#

139.

Хворий скаржиться на важкість та розпирання в епігастрії після вживання їжі, відрижку повітрям, схильність до проносів. Хворий більше 12 років страждає на виразкову хворобу шлунка. В аналізі шлункового вмісту вільна хлористоводнева кислота відсутня в усіх порціях. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому?

@Ацидин-пепсин.

Лімонтар.

Алохол.

Фестал.

Но-шпа.

#

140.

Жінка відмічає загальну та м’язову слабкість, задишку, запаморочення, ламкість волосся та нігтів, бажання їсти крейду. В анамнезі – фіброміома матки. ЗАК: Ер. 2,8 Т\л, гемоглобін 105 г/л, кольоровий показник 0,78, анізоцитоз. Яке додаткове дослідження допоможе верифікувати діагноз?

@Сироваткове залізо

Вміст В12 в крові

Осмотична резистентність еритроцитів

Коагулограма

Протеїнограма

#

141.

Хворий скаржиться на втрату апетиту, почуття важкості в надчерев’ї, пронос. Шкіра бліда жовтушна, язик малинового кольору, гладкий, блискучий, при пальпації біль в надчерев’ї. ЗАК: Ер. 2,5х1012/л, Нв-96 г/л, К.п. 1,2, Л. 2,9х109/л, ШОЕ-30 мм/г., спостерігаються тільця Жоллі, кільця Кебота. З якого препарату слід розпочати лікування?

@Ціанокобаламін

Тардіферрон.

Глоберон.

Феррум-лек.

Ферроплекс.

#

142.

У хворого після прийому допегіту з'явилась жовтяниця шкіри та слизових оболонках, збільшилась селезінка. ЗАК: Ер.-2,3х1012/л, Нв-72 г/л, К.п. 0,84, Le-15х109/л, ретикулоцити 26‰. Непрямий білірубін в сироватці крові 37 мкмоль/л. В сечі та калі підвищений рівень стеркобіліну. Який аналіз крові допоможе верифікувати діагноз?

@Осмотична резистентність еритроцитів

Вміст В12 в крові

Сироваткове залізо

Коагулограма

Протеїнограма

#

143.

У хворого в анамнезі: багато років хворіє на хронічну ниркову недостатність, останнім часом лікується з приводу залізодефіцитної анемії. В загальному аналізі крові: Ер.-2,0х1012/л, Нв-55 г/л, К.п. 0,72, Le-5х109/л, ШОЕ 35 мм/год. Хворому призначено переливання свіжозамороженої крові. Скільки треба зробити проб на індивідуальну сумісність?

@Три.

Одну

Дві

Чотири

П‘ять

#

144.

Хворий поступив зі скаргами на виражену загальну слабкість, підвищену втомлюваність, серцебиття, біль у поперековій ділянці, червоний колір сечі. Об-но: шкіра та видимі слизові бліді. Ps – 110 за хв. АТ – 150/90 мм рт.ст. Позитивний симптом Пастернацького з обох боків. ЗАК: ер. – 2,4*109/л, Нв – 90 г/л, ЗАС: білок – 0,099 г/л, ер. вкривають поле зору. Попередній діагноз?

@ Хронічний гломерулонефрит, гематуричний синдром.

Гемолітико-уремічний синдром (с-м Гассера)

Хронічний пієлонефрит

Аутоімунна гемолітична анемія

Пароксизмальна нічна гемоглобінурія

#

145.

Хвора Л., 39 р., поступила зі скаргами на періодичне запаморочення, підвищену втомлюваність, „дзвін” у вухах. Об-но: шкіра та видимі слизові бліді. Ps – 100 за хв. АТ – 85/45 мм рт.ст. Cor – тони ритмічні, синусова тахікардія. В крові: ер. – 2,2*109/л, Нв – 90 г/л, Fe сир. – 7 мкмоль/л, загальна залізозв’язуюча здатність крові – 42,6 мкмоль/л. З яких препаратів слід починати лікування?

@Перорального прийому препаратів заліза

Введення препаратів заліза в/в, в/м

Введення?-амінокапроновї кислоти, дицінону, вікасолу

Переливання еритромаси

Переливання свіжезамороженої плазми

#

146.

Хворий К, 32 р., брав участь в обприскуванні зернових культур пестицидами. Через 3 дні звернувся до лікаря зі скаргами на слабкість, головний біль, підвищення t тіла до 390С, нудоту, біль в животі, пронос. Об-но: дифузний ціаноз шкіри, жовтушність склер. Ps - 110 за хв. АТ-90/50 мм рт.ст. Cor - тони ослаблені. Пальпаторно - болючість в епігастральній ділянці, правому підребер'ї. Печінка + 4 см, болюча. В сечі - білок, гемоглобін. Попередній діагноз?

@Гостре отруєння нітрофенольними сполуками

Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

Гостре отруєння ртутьорганічними пестицидами

Гостре отруєння фосфорорганічними пестицидами

Гостре отруєння миш'яквмісними пестицидами

#

147.

Хворий П, 43 р., впродовж 2,5 років контактує з отрутохімікатами. Скарги на загальну слабкість, головний біль, підвищення t тіла до 390С, тупий біль в правому підребер'ї. Об-но: зниженого живлення. Жовтушність шкіри та склер. Ps - 100 за хв. АТ-100/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. Печінка + 3 см, болюча. Консультація окуліста: катаракта правого ока. ЗАК: в еритроцитах – т. Гейнца. Ваш попередній діагноз:

@Хронічна інтоксикація нітрофенольними пестицидами

Хронічна інтоксикація хлорорганічними пестицидами

Хронічна інтоксикація похідними карбамінової кислоти

Хронічна інтоксикація сполуками, що містять миш'як

Хронічна інтоксикація ртутьорганічними пестицидами

#

148.

Хворий М., 28 р. скаржиться на зниження маси тіла, слабкість, підвищене випадіння волос, стійке тривале підвищення t тіла до 37-38 0С, “летючий” біль в суглобах рук і ніг, без зміни шкіри над ними, задишку, серцебиття. Об-но: еритема на щоках та носі, збільшення шийних, пахових л/в. ЗАК: ер.-2,8*1012/л, Нв – 90 г/л, лек. – 3,2*109/л, ШОЕ - 43 мм/час. Вірогідність виявлення яких антитіл у крові хворого найбільша?

@До двуспіральної ДНК.

До тромбоцитів.

До фосфоліпідів.

До еритроцитів.

Кріоглобуліни.

#

149.

Хвора Р., 55 р., поступила зі скаргами на порушення ковтання, відчуття чужорідного тіла за грудиною, посиніння пальців рук при переохолодженні. Об-но: зниженого відживлення, остеоліз нігтьових фаланг середніх та основних фаланг пальців. ЗАК: ер. – 2,2 *109/л, ШЗЕ – 40 мм/год. Ro ОГК – збільшення медіастінальних та перибронхіальних л/в. Однією з ланок патогенезу цього захворювання є:

@Поява антитіл до колагену.

Поява антитіл до нативної ДНК.

Поява антитіл до формених елементів крові.

Поява антитіл до поперечносмугастої мускулатури.

Поява антитіл до судинної стінки.

#

150.

Хворий П., 66 р. впродовж 30 років страждає на хронічний панкреатит. В останні 6 років відмічає зменшення больового синдрому, здуття живота, розлади стільця у вигляді чередування проносів та закрепів, прогресуючу втрату ваги тіла, трофічні зміни шкіри та слизових. Об-но: зниженого живлення, пальпаторно - помірна болючість в епігастрії, правому підребер’ї. ЗАК: ер. – 2,8*109/л, Нв-100 г/л. „Золотим” стандартом діагностики даного патологічного стану є:

@ Визначення активності еластази-1 в калі.

Визначення активності амілази в плазмі крові.

Визначення активності трипсиногену в калі.

Визначення активності амілази сечі.

Визначення активності трипсиногену в плазмі крові.

#

151.

Хворий Р, 36 р. поступив зі скаргами на інтенсивний біль в епігастральній ділянці, правому та лівому підребер’ях, багаторазове блювання, що не приносить полегшення, нудоту, підвищення t тіла до 380С. Об-но: зниженого живлення, пальпаторно - різка болючість в епігастрії, правому та лівому підребер’ях, позитивний с-м Мейо-Робсона. ЗАК: ер. – 3,2*109/л, Нв-100 г/л. Який з лікувальних комплексів слід застосовувати в даному випадку:

@ Голод + відмова від алкоголю + аналгетики

Голод + інгібітори протеаз + ферментні препарати

Голод + ферментні препарати +?-адреноблокатори

Голод + інгібітори протонної помпи + ферментні препарати

Голод + ферментні препарати + прокінетики

#

152.

Хворий С. 35 років, робітник цеху з виготовлення штучних смол скаржиться на головний біль, нудоту, блювання. Загальний стан важкий, хворий збуджений. Шкіра і слизові оболонки ціанотичні. ЗАК: Ер-3,8*1012/л, НВ-118 г/л, КП-0,9, ретикулоцити – 3,1\%, Лей-8,6*109/л, Е-6\%, Б-0\%, П-6\%, С-57\%, Лімф-24\%, Мо-7\%, ШОЕ-11 мм/год, тільця Гейнца-Ерліха. Метгемоглобін-43\%. Який антидот ви застосуєте для надання невідкладної допомоги?

@Метиленовий синій

Тетацин-кальцій

Атропін

Десферал

Купреніл

#

153.

Хворий С. 22 роки, робітник заводу побутової хімії, захворів гостро після робочої зміни, скаржиться на головний біль, запаморочення, блювання. Загальний стан важкий, хворий збуджений, шкірні покриви ціанотичні. ЗАК: Ер-3,7*1012/л, НВ-115 г/л, КП-0,9, ретикулоцити – 3,3\%, Лей-8,7*109/л, Е-6\%, Б-0\%, П-6\%, С-56\%, Лімф-25\%, Мо-7\%, ШОЕ-12 мм/год, тільця Гейнца-Ерліха. Метгемоглобін-41\%. Ваш діагноз:

@Гостре отруєння аніліном

Гостре отруєння чадним газом

Гостре отруєння бензолом

Гостре отруєння тетраетилсвинцем

Гостре отруєння ртуттю

#

154.

Хворий В. 23 роки захворів гостро. Скаржиться на головний біль, підвищення температури тіла, появу висипки. 3 тижні тому переніс грип. Об’єктивно: петехіальна висипка на симетричних ділянках тіла, переважно на ногах та сідницях, субфебрильна температура. Базисним методом лікування є призначення:

@Гепарину

Пеніциліну

Ацикловіру

Сульфалену

Вітаміну С

#

155.

У хворого 21 року діагностовано гострий гломерулонефрит, що ускладнився гострою нирковою недостатністю. Об’єктивно: пульс – 66 за 1 хв., АТ – 130/110 мм.рт.ст. За добу виділив 75 мл сечі, калій крові – 7,3 ммоль/л, креатинін 1100 мкмоль/л, сечовина – 25 ммоль/л. Який з наведених методів лікування слід застосувати у даному випадку?

@Гемодіаліз

Нефректомія

Плазмаферез

Пульс-терапія

Гемотрансфузія

#

156.

Хворий К., 58 років, впродовж 29 років спостерігається з приводу протеїнурії. 3 роки тому - синдром Рейно, нефротичний синдром, субфебрилітет. Ан.крові: альфа2-глобуліни – 13\%, гама-глобуліни – 24\%, холестерин крові – 4,0 ммоль/л. Ан.сечі: щільність– 1015-1025, білок 6,5 г/л.. УЗД: нирки збільшені в розмірах. При біопсії ясен виявлено атиповий білок, реакція з метиленовим синім позитивна. Стернальна пункція – плазматичні клітини 15 \%. Найбільш вірогідний діагноз?

@Амілоїдоз нирок

Хронічний гломерулонефрит

Цироз печінки

Хвороба Бехтєрєва

Хронічний пієлонефрит

#

157.

Хвора 16років поступила в гематологічне відділення з носовою кровотечою, а також скаргами на слабкість, запаморочення голови. При огляді: шкіра бліда, на тулубі та кінцівках синці різного розміру та кольору (від фіолетового до зелено-жовтого). В загальному аналізі крові: НВ-90г/л; Ер.-3,5*1012л, Л-5,0*109л, тромбоцити-110*109л; КП-0,9. Тривалість кровотечі за Дюке – 25хв., час згортання крові за Лі-Уайтом – 5хв. Який найбільш імовірний діагноз?

@Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

Гострий лейкоз

Гемофілія В

Гемолітична анемія

Мегалобластична анемія

#

158.

Хворий на гемофілію А, 16 років, госпіталізований в гематологічне відділення зі скаргами на слабкість, нудоту, наявність мелени упродовж 2 днів. Об-но: блідість шкіри і слизових оболонок. В загальному аналізі крові: НВ-78г/л; Ер.-3,2*1012л, КП-0,9. Оберіть необхідну добову дозу для уведення кріопреципітату:

@60-100 ОД на 1кг маси тіла

1-2 ОД на 1кг маси тіла

5-10 ОД на 1кг маси тіла

10-15 ОД на 1кг маси тіла

100-150 ОД на 1кг маси тіла

#

159.

Хвора 54років госпіталізована в гематологічне відділення з носовою кровотечою. При огляді: шкіра бліда, на тулубі і кінцівках синці різного кольору. В аналізі крові: нормохромна анемія, тромбоцитопенія, помірний лейкоцитоз. Патогенетичною терапією у даному випадку слід вважати:

@Застосування глюкокортикоїдів

Переливання тромбоцитарної маси

Переливання цільної крові

Застосування місцевих та загальних гемостатичних препаратів

Застосування анаболічних гормонів

#

160.

Хворий 26років скаржиться на носову кровотечу, наявність синців на тілі. Хворіє з дитинства, неодноразово перебував на лікуванні в гематологічному відділенні. При огляді: блідість шкіри, на тулубі та кінцівках – крововиливи гематомного типу. При неодноразовому обстеженні: Нb-74г/л; Ер.-2,8*1012л; КП-0,8; тривалість кровотечі за Дюке – 4хв., час згортання крові за Лі-Уайтом – 25хв. Ваш попередній діагноз?

@Гемофілія С

Хвороба Рендю-Ослера

Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

Автоімунна гемолітична анемія

Хвороба Віллебрахда

#

161.

Хворий 17років скаржиться на біль та обмеження рухів у колінних, ліктьових та плечових суглобах, наявність крововиливів на тілі. Хворіє з дитинства. При огляді: шкіра бліда; кілька великих гематом в ділянці поясниці та на стегнах. Деформація колінних та ліктьових суглобів. гемартроз правого колінного суглобу. Загальний аналіз крові: Нb-90г/л; Ер.-3,2*1012л, тромбоцити-180*109л; КП-0,9; ШЗЕ-30мм/год. Тривалість кровотечі за Дюке – 4хв., час згортання крові за Лі-Уайтом – 38хв. У даному випадку хвороба зумовлена:

@Дефіцитом антигемофільного глобуліну

Дефіцитом тромбопластичного фактора

Дефіцитом Г-6-ФДГ

Порушенням одного з ланцюгів глобіну

Аномалією первинної структури молекули глобіну

#

162.

Хвора 27років скаржиться на запаморочення голови, слбкість м’язів, нудоту, зниження апетиту, сухість шкіри, ламкість нігтів ті волосся. Хворіє близько півроку (після народження дитини). Об-но: шкіра та слизові оболонки бліді. П=80 на 1хв., ритмічний. Тони серця ослабленні систолічний... на верхівці серця. Живіт м’який, неболючий при пальпації. При додатковому обстеженні: Нb-80г/л; Ер.-2,6*1012л, КП-0,8. Анізоцитоз, пойкілоцитоз: ретикулоцити – 1\%. Вміст заліза в крові – 6,8 мкмоль/л. Яке лікування призначите хворій?

@Пероральний прийом препаратів заліза

Переливання свіжої крові

Трансфузія еритроцитарної маси

Парентеральне уведення препаратів заліза

Парентеральне уведення вітамінів групи В

#

163.

Хвора 21року госпіталізована із скаргами на кровотечу з гені талій, слабкість, запаморочення. При огляді: блідість шкіри, крововиливи в шкіру та слизові оболонки, тахікардія, систолічний шум в усіх точках вислуховування серця. АТ=80/40 мм рт.ст. В аналізі крові: Ер.-2,4?1012л; Нb-60г/л; Тр.-30*109л; Тривалість кровотечі за Дюке – 30хв., час згортання крові за Лі-Уайтом – 8хв. Вкажіть тип кровоточивості, який має місце у даної хворої:

@Петехіальний

Ангіоматозний

Васкулітно-пурпурний

Мікроциркуляторно-гематомний

Гематомний

#


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1019 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.044 сек.)