АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 15 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Висока лихоманка.

Гострий початок.

Жіноча стать.

#

737.

Виявився у вогнищі хімічної поразки. Протигаз надяг із запізненням. Відчув неприємний смак у роті, оніміння слизуватої рота; з'явилися шум у вухах, задишка, болі в області серця. Яким ОВ відбулася поразка військовослужбовця?

@Синильна кислота

Іприт

Фосген

Зарин

Ві-гази

#

738.

У хворого з підозрою на дифтерію через 1 годину після введення протидифтерійної антитоксичної сироватки з’явились скарги на остуду, головний біль, біль в області серця, задишку, кашель з пінистим харкотинням. При огляді: виражений набряк обличчя з ціанозом шкіри, на тілі одиночні висипні елементи типу кропивниці, тахікардія, пульс слабкого наповнення, гіпотензія. Діагноз:

@ Алергічно-ангіоневротичний набряк (Квінке)

Інфекційно-токсичний шок

Бешихове запалення обличчя

Флегмона обличчя

Епідемічний паротит

#

739.

У хворого після внутрішньом’язового введення гетерогенної сироватки з’явились симптоми остуди, тахікардія, біль у серці, головний біль, блювота, задишка, кашель, виражений набряк обличчя з ціанозом шкіри, гіпотензія. Діагноз після огляду – набряк Квінке. Невідкладна допомога:

@ Кортикостероїди та антигістамінні препарати

Антибіотики в великих дозах

Внутрішньовенне введення ізотонічних розчинів

Серцево-судинні препарати

Штучна вентиляція легенів

#

740.

Хворий К., 11 років, доставлений до інфекційної лікарні у тяжкому стані з підозрою на менінгіт. При огляді: шкіра бліда, вкрита рясною геморагічної висипкою, деякі геморагічні елементи діаметром до 6-8 см. Температура – 39,6(С. Пульс – 126 уд. за хв., АТ – 70/40 мм рт.ст.. Менінгеальні знаки сумнівні. Діагноз?

@ Гостра надниркова недостатність (синдром Уотерхауза-Фредеріхсона)

Геморагічна гарячка

Висипний тиф

Алергічна еритема

Хвороба Шенляйн-Геноха

#

741.

Хворий В. доставлений до реанімаційного відділення інфекційної лікарні в тяжкому стані: пульс – 140 уд. за хв., АТ - 50/30 мм рт.ст., шкіра вкрита великими геморагічними плямами. Діагноз: генералізована менінгококова інфекція, блискавична форма, гостра надниркова недостатність. Невідкладна допомога:

@ Реополіглюкін та кортикостероїди

Антибіотики в великих дозах

Неогемодез

Фізіологічні розчини

Адреналін, мезатон

#

742.

Хворий 20 років поступив до інфекційної лікарні з приводу менінгококцемії. Через 4 години стан погіршився: з’явилась повторна блювота, геморагічний висип на шкірі став більш рясним. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, ціаноз губ та нігтьових фаланг, АТ - 90/60 мм рт.ст., пульс – 110 ударів за хвилину, тони серця приглушені. Яка причина погіршення стану хворого?

@ Набряк мозку

Гіповолемічний шок

Гостра серцева недостатність

Інфекційно-токсичний шок

Анафілактичний шок

#

743.

У хворого 30 років захворювання почалось з частого водянистого стула, потім приєдналась повторна блювота. При огляді: температура 36,0(С, тургор шкіри знижений, ціаноз губ, нігтьових фаланг. Відмічаються судоми. АТ – 50/20 мм рт.ст., пульс слабкий, частий. Анурія. Найбільш вірогідний діагноз

@ Інфекційно-токсичний шок

Анафілактичний шок

Набряк мозку

Дегідратаційний шок

Гостра надниркова недостатність

#

744.

Хворий К., 25 років, знаходиться в інфекційній лікарні з приводу гострого вірусного гепатиту В (HBsAg+). На 6 день жовтяничного періоду стан хворого погіршився, з’явилась нудота, блювота, зросла слабкість, жовтяниця. Запідозрена гостра печінкова недостатність. Який біохімічний показник слід дослідити в першу чергу?

@ Протромбиновий індекс

Загальний білок

АлАТ

Креатинін

Амілаза

#

745.

Хвора 40 років скаржиться на високу температуру (40(С), озноб, нудоту, блювоту, біль в верхній ділянці живота, рідке випорожнення без домішок. Захворіла раптово, через 30 хвилин після вживання до їжі тістечка з кремом. Живіт болісний при пальпації в епігастрії. Попередній діагноз?

@ Харчова токсикоінфекція

Дизентерія

Ботулізм

Сальмонельоз

Холера

#

746.

Хвора 30 років скаржиться на нудоту, блювоту, озноб, підвищення температури до 38,5(С. За 5 годин до захворювання з’їла пиріжки, куплені в кафе. Попередній діагноз харчова токсикоінфекція. Яке лабораторне дослідження слід провести для підтвердження діагнозу?

@ Бактеріологічне і серологічне

Біопроба

Біохімічне

Мазок і товста капля крові

Вірусологічне

#

747.

На 3-й день хвороби у дитини на фоні субфебрильної температури та помірних катаральних явищ посилився грубий гавкаючий кашель, з’явилось відчуття недостатку повітря, шумне дихання, задишка, ціаноз, тахікардія. Найбільш вірогідний діагноз:

@ Набряк гортані

Дифтерійний круп

Інфекційний мононуклеоз

Стороннє тіло гортані

Аденовірусна інфекція

#

748.

У дитини 5 років, яка хворіє на парагрип, у розпал хвороби раптово вночі погіршився стан: з’явилось відчуття недостатку повітря, збільшився ціаноз, тахікардія. Дитина непокійна. Негайно слід призначити:

@ Бронхолітики, спазмолітики, відволекальні засоби

Антибіотики, дезінтоксикаційна, десенсибілізуючі засоби

Антибіотики, протигрипозний (-глобулін

Бронхолітики, антибіотики, дезінтоксикаційні препарати

Антибіотики, діуретики

#

749.

Хворий, 26 років, звернувся до венеролога з приводу ерозивно-виразкових проявів на статевому члені. Примочки з якого розчину потрібно призначити хворому перед проведенням спеціального дослідження (дослідження на бліду трепонему)?

@ Фізіологічного

Фурациліну

Гібітана 0,005\%

Перманганату калію

Борної кислоти

#

750.

На прийом до дерматовенеролога в сечостатевий кабінет звернувся чоловік, 32 років, зі скаргами на незначні виділення з уретри слизового характеру, печіння, свербіж. З анамнезу: випадковий статевий зв'язок 1 місяць позад тому. Не лікувався. Вважає себе хворим близько 10 днів. З огляду на вищевказані дані, хворому була призначена бактеріоскопія і бактеріологічне дослідження. У результаті чого було виявлено: лейкоцитів 10-15 у полі зору, гонококи і трихомонади не виявлені, у зіскрібку з уретри виявлені внутріепітеліальні включення. Ваш діагноз?

@ Хламідійний уретрит

Мікоплазмений уретрит

Трихомонадний уретрит

Трихомонадний уретрит

Гарднерельозний уретрит

#

751.

Хворий 26 років знаходиться на лікуванні в терапевтичному відділенні. Призначено консультацію дерматовенеролога. Хворіє біля місяця, температура тіла 38-39оС. Біль і припухлість гомілковоступних суглобів, дрібних суглобів правої стопні і правого ліктьового суглоба. Лікується 3 тижня без результату. Є незначні дизуричні скарги. Явища кон’юнктивиту, світлобоязнь. В аналізі сечі — без патології. В аналізі крові: лейкоцитоз — 11х109, СОЕ — 15 мм/година, С реактивний білок (+). Хламі-слайд, РИФ і ПЦР на хламідіоз позитивні. Ваш можливий діагноз?

@ Хвороба Рейтера

Ревматоїдний поліартрит

Хвороба Бехтерева

Туберкульоз суглобів

Гумозний сифілід

#

752.

У хворого 36 років діагнозтований мікотичний хейліт на тлі кандідозного ураження слизової оболонки рота. Діагноз кандідозного характеру ураження підтверджений лабораторно. Що доцільно призначити хворому для зовнішнього лікування?

@ 15 \% розчин бури в гліцерині

0,25 \% розчин нітрату срібла

Тетрациклінову мазь

25 \% бензіл-бензоатовий крем

Ніттіфор

#

753.

На прийом до лікаря звернувся хворий 38 років, тваринник, зі скаргами на нездужання, головний біль, підвищення температури тіла до 37,60С, “вузли” на волосистій частині голови. Об'єктивно: на шкірі волосистої частини голови - кілька вогнищ ураження, різко обкреслених, вкритих великою кількістю гнійних соковитих кірок. Після зняття яких з кожного волосяного фолікула окремо виділяється гній, що нагадує мед у “медяних стільниках”. Підщелепні і шийні лімфатичні вузли збільшені, безболісні. Ваш попередній діагноз?

@ Инфільтративно-нагнійна трихофітія

Інфільтративна форма мікроспорії

Глибока піодермія

Глибока піодермія

Фолікуліти

#

754.

До венеролога звернувся хворий, 19 років, зі скаргами на виділення із сечівника і різі при сечовипусканні. Відзначає випадковий статевий зв'язок 4 дні назад. Об'єктивно: набряклість і гіперемія губок уретри, з отвору уретри випливає жовтувато-зеленуватий гній, у двостаканній пробі – друга порція сечі прозора. Ваш попередній діагноз:

@ Гострий передній гонорейний уретрит

Баланопостіт

Задній уретрит

Генітальний герпес

Хронічна гонорея

#

755.

На прийом до венеролога звернувся хворий зі скаргами на болісне сечовипускання, почервоніння навколо зовнішнього отвору уретри, рясні гнійні виділення із сечівника. Вважає себе хворим 3 дні. Захворювання зв'язує з випадковим статевим стосунком, приблизно тиждень назад. Якщо попередній діагноз гострого гонорейного уретриту підтвердився, то при бактеріоскопічному дослідженні у відокремленні з уретри будуть виявлені:

@ Грамнегативні діплококи

Грампозитивні діплококи

Спірохета

Вульгарний протей

Уреаплазма

#

756.

До венеролога звернувся хворий, 18 років, зі скаргами на різі при сечовипусканні і виділення з уретри. Об'єктивно: губки уретри злегка набряклі, відокремлення з уретри незначне, слизово-гнійного характеру. При двустаканній пробі виявляється помутніння сечі і наявність клоччів у двох порціях. Ваш можливий діагноз:

@ Хронічний гонорейний уретрит

Задній подгострий гонорейний уретрит

Гострий передній гонорейний уретрит

Генітальний герпес

Баланопостіт

#

757.

Під час медичного огляду у студентки, 19 років, акушер-гінеколог знайшов на малій статевій губі округлої форми виразку розміром близько 10 мм, що ніяк не турбувала хвору. Об'єктивно: краї чіткі, рівні, колір її м’ясо-червоний, на дні виразки – твердо-еластичний інфільтрат. Пріоритетним у плані обстеження хворий буде:

@ Обстеження на бліду трепонему і серологічні реакції крові на сифіліс

Обстеження статевих партнерів

Обстеження статевих партнерів

Обстеження на збудника м'якого шанкеру

Обстеження на гонорею, трихомоніаз і інші інфекції, передані статевим шляхом

#

758.

У молодої жінки, 22-х років, студентки, мигдалина збільшена з однієї сторони. Хвора місяць. Мигдалина плотно-еластичної консистенції, злегка хвороблива і гіперемійована. На поверхні її виразок і ерозій немає. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. У плані обстеження хворий першочерговими заходами варто вважати:

@ Серологічні реакції крові на сифіліс

Консультацію Лор-фахівця

Консультацію онколога

Дослідження мокротиння на бліду трепонему

Бактеріологічне дослідження відокремлення із зеву

#

759.

Хворий скаржиться на затерплість, пекучий біль у ступнях ніг, надмірну чутливість та болючість шкіри у ступнях та гомілках, які посилюються вночі та порушують сон. Спостерігається постійна спрага (випиває за день 5-6 літрів рідини). Зниженні ахілові рефлекси, порушена чутливість за поліневритичним типом у ногах, знижена м’язова сила у дистальних відділах нижніх кінцівок. Найбільш вірогідний попередній діагноз.

@Діабетична полінейропатія. Спонділогенна мієлопатія. Облітеруючий атеросклероз. Облітеруючий ендартеріїт.

Алкогольна полінейропатія

Спонділогенна мієлопатія

Облітеруючий атеросклероз.

Облітеруючий ендартеріїт.

#

760.

Чоловік 50 р. страждає на хворобу Іценко-Кушинга і скаржиться на стріляючий біль у попереку, що ірадіює по задній поверхі правого стегна. На правій нозі справа спостерігаються болючість точок Валє, зниження ахілового рефлексу, зменшення сили сідничного і триголового м’язів, позитивний симптом Ласега. На спондилограмі -дифузний остеопороз, росповсюдженний остеохондроз хребта, зміна конфігурації грудних та поперекових хребців. Яке неврологічне ускладнення виникло у хворого?

@Радикуліт

Люмбаго

Плексит

Кокцигодинія

Синдром грушоподібного м’язу

#

761.

У хворого на епілепсію напад починається з посмикування м’язів кисті, яке згодом переходить у клонічні судоми, що охоплюють усю кінцівку. Напад триває декілька хвилин. Під час нападу хворий свідомість не втрачає. Назвіть форму епілептичного нападу.

@Простий парціальний напад

Абсанс

Складний парціальний напад

Генералізований тоніко-клоничний напад

Міоклонус-епілепсія

#

762.

У хворого на вторинно-генералізовану форму епілепсії напад починається з відведення очей і голови вліво, потім втрачається свідомість і протягом 5 хвилини у нього спостерігаються тоніко-клонічні судоми. Визначьте локалізацію епілептичного вогнища у корі головного мозку.

@Задній відділ середньої лобової звивини справа

Задній відділ нижньої лобової звивини справа

Ліва передцентральна звивина

Права післяцентральна звивина

Ліва верхня скронева звивина

#

763.

Мати помітила, що під час бесіди ії 13-річний син нібито “застигає”, погляд стає “відсутнім”, виникають посмикування мімічної мускулатури. Такий стан триває декілька секунд, хворий не падає. Електроенцефалографічне дослідження виявило вогнище збудження у корі головного мозку. Який попередній діагноз:

@Абсанс

Генералізований тоніко-клонічний напад

Джексонівська епілепсія

Кожевніковська епілепсія

Спадкова пароксизмальна дискінезія

#

764.

Склодув заводу медичного скла, стаж роботи 13 років, звернувся за медичною допомогою зі скаргами на головний біль, подразнення очей та послаблення зору - він бачить оточуючі предмети ніби крізь сітку. Об'єктивно: гіперемія склери, потовщення рогівки, зниження прозорості зіниці. Гострота зору обох очей становить 0,6. Вкажіть можливий діагноз та фактор, який міг викликати зрушення у стані зорового аналізатора.

@Катаракта внаслідок впливу інфрачервоного випромінювання.

Кон'юнктивіт, міопія внаслідок перенапруження зорового аналізатора.

Блефарокон'юнктивіт, міопія внаслідок перенапруження зорового аналізатора.

Кон'юнктивіт внаслідок впливу ультрафіолетового випромінювання.

Електроофтальмія внаслідок впливу ультрафіолетового випромінювання.

#

765.

Кесонник, 44 років, госпіталізований з приводу декомпресійної хвороби. При розслідуванні захворювання порушень техніки безпеки не виявлено. Тривалість роботи не порушувалась, декомпресія здійснювалась ступінчастим способом. За 2 тижні до даного захворювання перехворів на ГРВІ, за медичною допомогою не звертався. Останній медичний огляд пройшов 3 тижні тому, лікарем-терапевтом. Чи мають місце порушення в проведенні профілактичних заходів?

@Медичні огляди проводяться щотижнево, за участю отоларинголога.

Немає.

Медичні огляди проводяться за участю отоларинголога.

До кесонних робіт не допускаються чоловіки віком старше 40 років.

Ні, особисте несвоєчасне звертання за медичною допомогою з приводу ГРВІ.

#

766.

У хворого Б.,47 років, раптово з’явився біль у ділянці мечоподібного відростка, блювання, що не приносить полегшення, здуття живота. Протягом останнього року періодичний біль у животі, непереносимість молока, втрату маси тіла до 8 кг. Об’єктивно: ЧСС – 102 в 1 хв., АТ 100/60 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий в лівому підребер’ї, печінка на 1,5 см виступає з-під краю реберної дуги. ЕКГ – порушення реполяризації міокарда. Діастаза сечі - 1024 г/год х л. Яке захворювання найбільш імовірне?

@Хронічний рецидивуючий панкреатит

Аутоімунний гепатит

Гострий інфаркт міокарда

Функціональна кишкова диспепсія

Аневризма черевної частини аорти

#

767.

Хвора З, 40 років, скаржиться на біль у нижніх відділах живота, метеоризм, гурчання,відчуття неповного випорожнення кишечника, діарею. Хворіє близько 6 міс. Лікування дієтою, смектою, де-нолом, антидепресантами покращання не дало. При обстеженні виявлено: St.aureus 5х10?, Proteus 2х10?, ректороманоскопія – катаральний проктосигмоїдит. Найбільш імовірний діагноз?

@Дисбіоз кишечника

Синдром подразненої товстої кишки з діареєю

Хронічний ентероколіт

Дизентерія

Неспецифічний виразковий коліт

#

768.

Хвора Д, 45 років скаржиться на ранкову скутість, виражене припухання та деформацію суглобів кистей рук, об’єктивно - ульнарна девіація кистей рук та атрофія м’язів фаланг, об’єм рухів значно обмежений, рожево- ціанотичне забарвлення шкіри долонь. В аналізі крові – ШОЕ 40 мм/ год, ревматоїдний фактор (+++). Який із наведенних препаратів слід призначати:

@тауредон (препарат золота)

алопуринол

колхіцин

купреніл

остеохін

#

769.

У хворого 60 роів з інфарктом міокарда задньої стінки (ЕКГ – патологічний Q в ІІ а VF; ST – вище ізолінії, PQ – 0,24 - 0,28), раптово розвинулось головокружіння, втрата свідомості, зіниці розширились, агональне рідке дихання; тони серця глухі 22 за 1 хв. Вкажіть першочергові реанімаційні заходи.

@Прекардіальний удар, атропін

Непрямий масаж серця, лідокаїн.

Дефібріляція, лідокаїн

Дефібріляція, кордарон.

Непрямий масаж серця, бензогексоній.

#

770.

У хворого 40 років з попереднім діагнозом гіпертонічна хвороба, артеріальний тиск 220\120 мм.рт.ст. (на ЕКГ- ЧСС 88 за 1 хв, гіпертрофія лівого шлуночка), раптово виник біль у грудній клітці з іррадіацією в живіт, який не знімається нітратами і дещо зменшився після введення наркотиків. Хворий страждає від болю, кричить. Через 10 хв. втратив свідомість. Реанімаційні заходи безуспішні. Вкажіть причину смерті?

@Розшаровуюча аневризма аорти, розрив аорти.

Розрив гострої аневризми серця.

Фібріляція шлуночків.

Тромбоемболія легеневої артерії

Приступ Морганьї – Адамса – Стокса.

#

771.

Чоловік середнього віку, гіпертонік, відмічає раптовий жгучий біль в спині між лопатками, біль не іррадіює ні в спину, ні в руку. При аускультації вислуховується систолічний шум в ділянці аорти по ходу крупних судин, відмічається різниця в тиску на обох руках. Ваш клінічний діагноз?

@Розшаровуюча аневризма аорти грудного відділу.

Інфаркт міокарду.

Стенокардія

Коарктація аорти

Раптовий проляпс міжхребтового диску.

#

772.

23 річного чоловіка вкусила бджола, на місці укуса з’явився пухир, через короткий час після цього у нього з’явилась кропив’янка на тілі, ринорея та тяжкість в грудях. Якою буде ваша тактика?

@Підшкірне введення епінефрину (адреналіну).

Помістити хворого в палату інтенсивної терапії.

Холодний компрес на місці укусу.

Сублінгвально – ізопротеренол.

Парентеральне введення антигістамінних препаратів та стероїдів.

#

773.

Хворий 17 років знаходиться на стаціонарному лікуванні. Скарги на виражені набряки по всьому тілі, зменшення кількості сечі, головний біль. В загальному аналізі сечі білок 7,1 г/л, лейкоцити 1-2 в полі зору, еритроцити 3-4 в полі зору. Білок в добовій сечі – 3 г/л, діурез – 800 мл. Загальний білок 43,2 г/л, сечовина – 5,2 ммоль/л. Холестерин – 9,2 ммоль/л. Який з перерахованих синдромів гломерулонефриту найвірогідніше має місце у хворого?

@Нефротичний

Нефротичний

Сечовий

Гематуричний

Змішаний

#

774.

Пацієнт 50 років, скаржиться на біль у поперековій ділянці з ліва, субфебрилітет. На екскреторній урограмі знайдено розширений і деформований чашечно-мисочний апарат обох нирок більше з ліва, порушення їх тонусу. Яке захворювання найбільш імовірне у хворого?

@Хронічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок

Діабетичний гломерусклероз

Полікістоз нирок

#

775.

Чоловік 40 років скаржиться на висипання по всьому тілу, незначний свербіж. Зхворіє 3 місяці, висипку пов’язує з нервово – психічною травмою. Об’єктивно: на шкірі тулуба, розгинальних поверхнях кінцівок, волосистої частини голови множинні рожеві папули, вкриті сріблястими лусочками. Ваш попередній діагноз?

@Розповсюджений псоріаз

Червоний плоский лишай

Рожевий лишай Жибера

Папульозний сифілід

Себорейний дерматит

#

776.

Хвора 48 років скражиться на висипку на верхніх кінцівках, набряклість, почервоніння кистей. Працює з техничимі засобами, запально- змазуючими матеріалами. Об’єктивно: на тлі яскравої еритеми на шкірі верхніх кінцівок, наявні множинні папуло- везикульозні висипання. Діагноз?

@ Професійний контактний дерматит

Контактно-алергічний дерматит

Справжня екзема

Токсикодермія

Короста

#

777.

Хворий 29 років, водій. Звернувся зі скаргами на слабкість, болючисть у суглобах, кістках, чисельні висипи на шкірі, які з’явились тиждень тому. Об’єктивно: на шкірі тулуба чисельні розеольозні висипи рожево – червоного кольору, округлої форми з чіткими межами, не схильні до злиття, лущення немає, при натискуванні висипка зникає, лімфатичні вузли збільшені, безболісні, щільно- еластичної консистенції. Ваш попередній діагноз?

@Вторинний свіжий сифіліс

Вторинний рецидивний сифіліс

Псоріаз.

Рожевий лишай Жибера

Токсидермія

#

778.

Хворий 22 років зі скаргами на набряклість, болючість, і неможливість оголити голівку статевого члену. 2 тижні тому відмічав появу безболісної виразки на голівці, не лікувався. Веде безпорядне статеве життя. Об’єктивно: шкіра статевого члена яскраво – червоного кольору, набрякла, болюча, окрайка не завертається за голівку члену, отвір препуціального мішку звужений, виділяється рідкий гній; пахові лімфатичні вузли справа збільшені, безболісні, щільно – елатичної консистенції, рухливі. Діагноз?

@Первинний сифіліс. Фімоз

Генітальний герпес. Фімоз

М’який шанкр. Фімоз

Первинний сифіліс. Гангренізація

Шанкриформна піодермія. Фімоз

#

779.

Хворий К.,28 років звернувся за допомогою у лікарню зі скаргами на гнійні виділення з ранку з сечовивідного каналу, свербіж та болючисть при сечовипусканні. З анамнезу відомо, що мав випадковий статевий контакт 5 днів тому. Об’єктивно: шкіра губок уретри та голівки статевого члену набряклі, при натискуванні виділяється невелика кількість гнійного відділяємого. Діагноз?

@Гострий гонококовий уретрит

Генітальна герпетична інфекція

Хронічний гонококовий уретрит

Хламідійний уретрит

Тріхомоніаз

#

780.

Хвора 33 років,скаржиться на болі у низу живота, переодичні скудні слизисто – гнійні виділення. Хворіє близько 5 років, сумнівні зв’язки в останній час заперечує. При обстеженні у мазку лейкоцитів – 20-25 в полі зору, трихомонади та гонококи не виявлені. Діагноз?

@Урогенітальий хламідіоз

Сифіліс

Хронічна гонорея

Гарднерельоз

Герпес вірусна інфекція

#

781.

Які з названих заходів необхідно терміново провести у випадку гіпоглікемії?

@Внутрішньовенне струменеве введення 40\% розчину глюкози.

Інсулінотерапія.

Внутрішньовенне крапельне введення ізотонічного розчину натрію хлориду.

Внутрішньовенне крапельне введення гіпотонічного розчину натрію хлориду.

Внутрішньовенне крапельне введення лужних розчинів.

#

782.

У приймальне відділення доставлено хворого, 26 років, без свідомості. Зі слів родичів, він страждає на цукровий діабет близько 7 років. Отримує інсулін в добовій дозі 60 ОД, який вводить нерегулярно, дієти не дотримується. У хворого глибоке шумне дихання, шкіра та видимі слизові сухі, нетримання сечі, у повітрі, видихається – запах гнилих яблук. Глікемія 18 ммоль/л. Про яке захворювання потрібно думати?

@ Кетоацидотична кома.

Гіпоглікемічна кома.

Лактацидемічна кома.

Гіперосмолярна кома.

Печінкова кома.

#

783.

Хворий Б, 38 років, звернувся до лікаря зі скаргами на зниження ваги, періодичні головні болі, слабкість, зниження полової функції, постійну спрагу (до 10 л. на добу), поліурію (12-14 л/добу). Вважає себе хворим 2 роки. Захворювання пов’язує з перенесеним грипом. Об’єктивно: зріст 170 см; маса 58 кг. Шкіра суха, тургор знижений. Дихання везикулярне Рs-90 за 1хв.; а/т 130/70 мм рт. ст. Тони серця приглушені, ритмічні. Живіт м’який, б/б. Щитовидна залоза нормальних розмірів. Вторинні полові ознаки без порушень. В загальному аналізі крові змін немає. В аналізі сечі питома вага 1002. Цукор крові – 5,0 ммоль/л, цукор в сечі не визначається. Який попередій діагноз?

@ Нецукровий діабет.

Цукровий діабет.

Психогенна полідіпсія.

Хронічний гломерулонефрит.

Первинний альдостеронізм.

#

784.

Хворий, 36 років, звернувся до лікаря зі скаргами на різку слабкість, зниження апетиту, нудоту, блювоту, втрату ваги (за 3 місяці – 7 кг), потемніння шкіри. Вважає себе хворим близько 6 місяців, лікувався в гастроентерологічному відділенні - без ефекту. В анамнезі туберкульоз легень. Об’єктивно: зниженої ваги, астенічної тілобудови. Ділянки гіперпігментації в складках шкіри, на обличчі, шиї, на слизовій ясен. Пульс 72 за 1хв; АТ 90/60 мм рт. ст., тони серця приглушені. Живіт м’який, безболісний, печінка по краю реберної дуги. Стул до 4 разів за добу. Поставте попередній діагноз.

@ Аддісонова хвороба.

Вторинний гіпокортицизм.

Тиреотоксикоз.

Хронічний панкреатит.

Гемосидероз.

#

785.

Хворий П., 46 років, звернувся до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, головний біль, сухість шкіри, випадіння волосся, набряки обличчя, загальмованість, мерзлякуватість, огрубіння голосу. Скарги з’явилися 2 тижні тому після перенесення проведеної струмектомії з приводу дифузного токсичного зобу. Об’єктивно: шкіра суха, лущиться Ps – 60 за 1 хв.; слабкого наповнення, А/т 90/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені, ритм правильний. Живіт м’який, безболісний. Схильність до запорів. Набряки обличчя, нижніх кінцівок (слідів від надавлювання не залишається). Діурез – 2л за добу. Нв – 98 г/л, аналіз сечі без змін. Поставте попередній діагноз.

@ Гіпотиреоз.

Анемія нормохромна.

Енцефаліт.

Гломерулонефрит.

Серцева недостатність.

#

786.

До ендокринолога звернулася хвора зі скаргами на кволість, сонливість, зниження пам’яті, сухість шкіри, галакторею. Об’єктивно: Шкіра суха, жовтушна, погано береться в складку, гіперкератоз, брадикардія, артеріальний тиск 140/105 мм рт. ст. Крапельне виділення молока. В аналізі крові – анемія. Низьковольтажа ЕКГ. На УЗД об’єм щитоподібної залози 6 см3. На рентгенограмі та томограмі черепа турецьке сідло не змінене. Яке захворювання необхідно запідозрити у хворої?

@Гіпотиреоз

Пролактиному

Тиреотоксикоз

Хворобу Іценко-Кушинга

Гіпопітуїтаризм

#

787.

Жінка 40 років звернулася до ендокринолога зі скаргами на зміну голосу, утруднене ковтання, збільщення та ущільнення щитовидної залози. На підставі проведених досліджень було діагностовано фіброзний тиреоідит (зоб Ріделя). Яку тактику лікування необхідно вибрати?

@Оперативне лікування

Глюкокортикоїди у високих дозах

Променева терапія

L-тироксин у супресорних дозах

Мерказоліл та йодисті препарати

#

788.

Хворого на цукровий діабет типу 2 в непртомному стані доставлено в реанімаційне відділення. Зі слів рідних, його стан погіршився за три дні, протягом яких у хворого була діарея. Цукрознижуючі препарати систематично не приймав. Об’єктивно: шкіра суха, дихання часте поверхневе, тахікардія, м’язева слабкість, печінка на 3 см виступає з-під реберної дуги. Глікемія – 62 ммоль/л, ацетон в сечі відсутній. Який стан обумовив втрату свідомості у хворого?

@Гіперосмолярна кома

Кетоацидотична кома

Лактатацидотична кома

Печінкова кома

Інфаркт міокарда

#

789.

До лікаря-ендокринолога звернувся хворий 40 років, який протягом 15 років страждає на цукровий діабет, зі скаргами біль та судоми в ногах вночі та в стані спокою. Об’єктивно: ноги тонкі, деформації стоп відсутні, волосяний покрив на ногах рідкий, знижені всі види чутливості, ослаблені рефлекси. Пульсація на судинах ніг збережена. Яке ускладнення діабету має місце у хворого?

@Діабетична дистальна полінейропатія

Діабетична ангіопатія нижніх кінцівок

Діабетична остеоартропатія

Гостра стопа Шарко

Діабетична радикулопатія

#

790.

Хвора А. скаржиться на різкий біль голови переважно в лобній та скроневих ділянках, надбрівних дугах, біль при рухах очима, закладання носа, блювоту, яка не приносить полегшення. Під час огляду збуджена, тонічні і клонічні судоми, t 39?С, PS 80 за хв.. Зів гіперемійований, на м’якому піднебінні зерниста енантема. Нерізко виражені менінгеальні знаки, які зникли через 2 дні. В цереброспінальній рідині патологічних змін не виявлено. Ваш діагноз?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 923 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.042 сек.)