АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 17 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Антагоністи ангіотензин-конвертуючого ферменту

Антикоагулянти

Седативні

Серцеві глікозиди

Сечогінні

#

830.

Хворий У., 53 років, переніс ангінозний напад на протязі 1,5 години. Електрокардіографічне та лабораторно-біохімічне дослідження свідчить за наявність трансмурального переднього інфаркту міокарда. Через 3 тижні у хворого появилися болі в суглобах, субфебрильна лихоманка, неприємні відчуття в області серця. Лікар вислухав шум тертя перикарда. Вкажіть яке ускладнення інфаркту міокарда спостерігається в данному випадку.

@Синдром Дреслера

Ферментативний перикардит

Уремічний перикардит

Епістенокардитичний перикардит

Туберкульозний перикардит

#

831.

Хвора С., 60 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, набряки нижніх кінцівок наприкінці дня, головний біль, хворіє на цукровий діабет ІІ типу. Об’єктивно: пастозність нижніх кінцівок, над аортою акцент ІІ тону. На ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Якій групі препаратів ви даєте перевагу в лікуванні данної хворої?

@Еналаприл, фуросемід

Амлодіпін, гіпотіазід

Дігоксин, метопролол

Метопролол, еналаприл

Клофелін, ніфедіпін

#

832.

У хворої М., 54 років, при профогляді відмічено підвищення АТ до 240/140 мм рт ст, скарг не пред’являє. На ЕКГ – виражена гіпертрофія лівого шлуночка. Об’єктивно: акцент ІІ тону над аортою, систолічний шум, якій також вислуховується над нирковими артеріями. Яке дослідження необхідно провести, щоб підтвердити генез артеріальної гіпертензії?

@Аортографію

Пункційна біопсія нирок

Креатинін крові

Аналіз сечі за Зимніцьким

Екскреторна урографія

#

833.

У хворого 70 років раптово появився загрудинний пекучий біль, виражена задишка, через 2 доби – кровохаркання. До цього часу відмічав набряк, почервоніння, збільшення в об’ємі лівої гомілки. На ЕКГ глибокий Q, глибокий ST, V5 - V6, підйом сегмента ST в ІІ – ІІІ відведеннях. Ваш діагноз?

@Тромбемболія легеневої артерії

Задній крупновогнещевий інфаркт міокарда

Перикардит

Крупозна пневмонія

Плеврит ексудативний

#

834.

У хворого із стабільною стенокардією напруги ІІ ФК в останні 2 тижні збільшилася кількість больових нападів, появилися напади у спокої, знизилася толерантність до фізичного навантаження, збільшилася потреба у нітрогліцерині (до 30 таблеток на добу). Об’єктивно: акроціаноз, ліва межа серця на 2 см вліво від середньоключичної лінії. АТ 120/80 мм рт. ст. Тони ослаблені, короткий систолічний шум над верхівкою, пульс 76 уд/хв. На ЕКГ – депресія ST по пердній стінці.Ваш діагноз?

@Прогресуюча стенокардія

Інфаркт міокарда (дрібновогнищевий)

Варіантна стенокардія

Стенокардія напруги стабільна, ФК ІІ

Стенокардія напруги стабільна, ФК IV

#

835.

Хвора 25 років, поступила у відділення з діагнозом ревматична хвороба серця, активна фаза, мітральний стеноз ІІІ ст. по Бакулову. Дві години тому стан раптово погіршився. З'’вився ціаноз слизових, задишка, пінесте харкотиння рожевого кольору. АТ 180/100 мм рт. ст. Пульс 120 ударів за хвилину з частими екстрасистолами. Аускультативно по всій поверхні легень багато різнокаліберних вологих хрипів. Психомоторне збудження. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

@Набряк легень

Гостра пневмонія

Спонтанний пневмоторакс

Тромбоз легеневої артерії

Гіпертонічний криз

#

836.

Хворий С., 36 років, поступив у відділення із скаргами на задишку, запаморочення. Хворіє близько 6 років. Об’єктивно відмічається блідість шкіри, пульсація сонних артерій, позитивний пульс Квінке, симптом Мюсе. Пульс швидкий, високий 82 уд/хв. АТ 180/45 мм рт. ст. На плечових і стегнових артеріях вислуховується подвійний тон Траубе і шум Дюроз’є. Межі серця зміщенні вліво і вниз. І тон приглушенний на верхівці. В ІІ міжребер’ї зправа від грудини вислуховується систолічний шум, який проводиться по лівому краю грудини. Рентгенологічно – аортальна конфігурація серця. ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка. Чим зумовленні гемодинамічні розлади у хворого?

@Недостатністю аортального клапана

Стенозом аортального клапана

Комбінованою мітральною вадою

Поєднаною мітрально-аортальною вадою

Стенозом легеневої артерії

#

837.

Хвора 43 років, скаржиться на задишку при незначному навантаженні, збільшення живота, набряки на ногах. часом кровохаркання. Два роки тому з’явилася миготлива аритмія.Об’єкивно: епігастральна пульсація. Миготлива аритмія. Ліва межа відносної тупості серця на 2 см вліво від середньоключичної лінії в V міжребер’ї, верхня-ІІ ребро, права на 2 см вправо від краю грудини. І тон на верхівці посиленний, систолічний шум над верхівкою серця, акцент ІІ тону над легеневою артерією. На тристулковому клапані – систолічний шум, з підсиленням на вдосі. Живіт збільшений за рахунок асциту. Печінка +6 см. Набряки ніг. Найбільш ймовірний діагноз

@Комбінована мітральна вада

Стеноз мітрального отвору з недостатністю тристулкового клапана

Недостатність мітрального клапана

Недостатність тристулкового клапана

Комбінована аортальна вада

#

838.

Хвора 49 років, протягом 10 років перебуває на “Д” огляду з приводу ревматизму. Після переохолодження з’явилась задишка, головокружіння, загрудинний біль при фізичному навантаженні, субфібрилітет. Об’єктивно: шкіра бліда. У нижніх відділах легень – вологі дрібнопухирцеві хрипи. Пульс ритмічний. АТ 110/90 мм рт. ст. У ІІ міжребер’ї праворуч від грудини систолічне тремтіння, грубий систолічний шум, який проводиться в міжлопатковий простір. ЕхоКС – порожнини лівого передсердя та шлуночка значно розширенні, стінки гіпертррофовані. Діастолічна дисфункція лівого шлуночка. Який діагноз можна виставити в данному випадку?

@Аортальний стеноз

Стенокардія

Кардіоміопатія

Недостатність аортального клапана

Комбінована аортальна вада

#

839.

У хворого з водієм ритму, імплантованим в зв’язку з нападами МАС, почали прогресувати: порушення психіки, геміпарез, болі у шлунку, анемія, лейкоцитоз, ШОЕ 56 мм/год, підвищення t тіла до 39 0С. Лікар приймального відділення діагностував:

@бактеріальний ендокардит

психічне захворювання

ішемію мозку в наслідок неефективної стимуляції

прогресуючий цереброатеросклероз

уремію.

#

840.

Хворий 55 років, скарги на загальну слабкість. АТ 145/90 мм.рт.ст.. На ЕКГ: скорочення передсердь з частотою 68-72 на хвилину, скорочення шлуночків з частотою 30-34 на хвилину. Які з вказаних ліків найчастіше застосовуються при даному стані:

@ізопротеренол

лідокаїн

хінідін

пропранолол

жодний із вказаних препаратів.

#

841.

Хворий 65 років, без свідомості, АТ 80/40 мм.рт.ст., на ЕКГ: ЧСС 160 на хв.. суправентрикулярна тахікардія. Лікувальні заходи:

@електричний розряд.

лідокаїн в/в крапельно

верапаміл в/в

пропранолола в/в струменево

серцеві глікозиди пероально.

#

842.

Хворий Б., 57 років, поступив до клініки зі скаргами на слабкість, швидку втомлюваність, головні болі, запаморочення, шум в ухах, підвищеня температури до субфебрильної, відчуття пекучості на кінці язика, затруднене ковтання їжі, відчуття “повзання мурашок”, оніміння кистей рук, стоп, порушення координації рухів. Хворіє більше 5 років. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, шкіра бліда, лимонного відтінку. Серце: тони ослаблені, систолічний шум на верхівці, тахікардія. АТ 110/65 мм рт.ст. Живіт при пальпації м’який, дещо болісний в епігастральній ділянці, печінка збільшена на 4 см, поверхня її гладка. Селезінка на 2 см виступає із під лівого підребір’я. Ан. крові: Ер-1,8х1012/л, Нв- 59г/л, Кп- 1,3, ретикул.- 2\%, тромб- 120х109/л, мегалобласти 2: 100, лейк- 2,2х109, ю-1\%, п-8\%, с-45\%, лімф.-40\%, мон-5\%, ШОЄ-30мм/час. В мазку анізоцитоз, пойкілоцитоз, макроцити, тільца Жолі, кільця Кебо, полісегментовані нейтрофіли. Ваш діагноз?

@хвороба Адісона-Бірмера(В-12-дефіцитна анемія)

анемія Мінковського-Шофара

залізодефіцитна анемія

гіпопластична анемія

гемолітична анемія

#

843.

Жінка 35 років скаржиться на загальну слабкість, дратівливість, сухість шкіри, ламкість нігтів, випадіння волосся. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, PS-96 за хвилину, АТ 100/60 мм рт. ст. У крові: Нв-70г/л; ер-3,4; КП-0,7; рет-2\%; лецк-4,7; еоз-2\%, п/я-3\%; с/я-64\%, лімф-26\%; мон-5\%; ШОЄ-15мм/год.; Сироваткове залізо-7,3 мкмоль/л; загальний білок-70г/л. Дефіцит якого з факторів зумовив виникнення захворювання?

@Сироваткове залізо

Фолієва кислота

Ціанкобаламін

Білки крові

Осмотична резистентність еритроцитів

#

844.

Хворій 25 років у зв’язку з ангіною були призначені антибіотики, які вона не отримувала. Через 2 тижні після перенесеної ангіни з’явились набряки обличчя, піднявся артеріальний тиск, зменьшилась кількісь сечі. Об’єктивно: блідість шкірних покрівів, росповсюджені набряки, задишка, АТ 150/110 мм рт. ст. В аналізі сечі п в- 1020; білок-6,3г/л; еритр- 30-40 п/з; поодинокі гіалінові циліндри. Креатинін крові- 170 мкмоль/л, сечовина-4,2 ммоль/л. Який діагноз є найбільш вірогідним?

@гострий гломерулонефрит

хронічний гломерулонефрит

швидкопрогресуючий гломерулонефрит

гострий піелонефрит

серцева недостатність

#

845.

Хворий П., 27 років, скарги на набряки обличчя та гомілок. У сечі білок –6,6г/л, еритроцити –30-40 в п/з, добова протеінурія –9,37 г/л, білок крові 54 г/л. З метою діагностики та вибору лікування проведена біопсія нирок. В аналізі захворювань нирок немає. При гістологічному дослідженні біоптату виявлено проліферативно-фібропластичний тип хронічного гломерулонефриту. У наступні місяці у хворого залишався нефротичний синдром, періодично підвищувався артеріальний тиск. Після переохолодження та порушення дієти посилювалась протеинурія, набряки, підвищувався тиск.Які можуть бути показання до призначення антагоністів альдостерону?

@вторинний гіперальдостеронізм

азотемія

ацидоз

алкалоз

вторинний гіпоальдостеронізм

#

846.

Хвора С., 50 років, надійшла в терапевтичне відділення зі скаргами на збільшення лімфатичних вузлів шиї, яке стала відмічати протягом останнього місяця. Об'єктивно: пальпуються збільшені шийні і підщелепні лімфовузли величиною як квасоля, неспаяні між собою і шкірою, неболючі. Печінка не пальпується.Чітко пальпується нижній полюс селезінки, довжина якої 15 см. Заг. ан. крові: Нв–123 г/л, ер.–4,1(1012/л; КП–0,9; лейк.-51(109/л; п/я–1\%; с/я–24\%; мон.–2\%; пролімфоцити-2\%; лімф.–73\%; тромб.- 20(109/л; ШОЕ–17 мм/год. У мазку крові тіні Боткіна-Гумпрехта. Мієлограма: бласти–2,4\%, гранулоцитів–36,4\%, лімфоцитів–60\%, мегакаріоцити в достатній кількості. Ваш діагноз?

@Хронічний лімфолейкоз

Гострий лімфолейкоз

Лімфогранульоматоз

Лейкемоїдна реакція

Хронічний мієлолейкоз

#

847.

Хвора К., 27 років, надійшла в стаціонар із скаргами на швидку втомлюваність, важкість у лівому підребер'ї.Об’єктивно: шкірні покриви бліді, периферичні лімфовузли не пальпуються. Печінка не збільшена. Селезінка виступає із підребір’я на 5 см, щільна. Температура тіла 37-37,20С. У заг. ан. крові: Нв–106 г/л; ер.-3,05(1012/л; КП–0,9; лейк.–125(109 /л; баз-6\%; еоз.–9\%; промієлоцити–1\%; мієлоцити–24\%; мета-мієло-цити–12\%; п/я–16\%; с/я–16\%; лімф–7\%; тромб.- 355(109/л; ШОЕ–10 мм/год. Мієлограма: бластів –3\%; незрілих гранулоцитів–50\%; зрілих (п/я і с/я)–35\%; еритробластів12\%; мегакаріоцити у великій кількості. При цитогенетичному дослідженні кісткового мазку знайдена філадель-фійська хромосома в 98\% метафаз. Про яке захворювання йде мова?

@Хронічний мієлолейкоз

Хронічний лімфолейкоз

Лімфогранульоматоз

Мієломна хвороба

Хвороба Ходжкіна

#

848.

Хворий Л. 63 років, скаржиться на задишку при ходьбі, периємні відчуття в ділянці серця. 5 років тому переніс інфаркт міокарда, стискуючий біль змінився задишкою. Об'єктивно: акроціаноз, периферичних набряків немає. Над нижніми відділами легень ослаблене везикулярне дихання, дрібнопухирчасті вологі хрипи. Ліва межа відносної серцевої тупості розширена. Тони серця ослаблені, діяльність серця ритмічна. АТ – 160/90 мм рт.ст. Печінка та селезінка не збільшені. На ЕКГ – гіпертрофія лівого шлуночка,рубцеві зміни задньої стінки лівого шлуночка. При допплер-ехокардіографії – ФВЛШ–32\%, співвідношення швидкостей трансмітрального потоку нормальне. Про який варіант застійної серцевої недостатності йде мова?

@Систолічний

Діастолічний

Змішаний

Лівосерцевий

Правосерцевий

#

849.

Хворий С., 66 років, скаржиться на сильний головний біль, який супроводжується нудотою, серцебиттям, пекучим болем у ділянці серця різної тривалості. На фоні цих скарг вночі з'явилась задишка з нападами ядухи, потім кашель з виділенням великої кількості харкотиння рожевого кольору, серцебиття. Під час огляду: хворий збуджений, частота дихань – 34 за 1 хвилину, над легенями на всьому протязі велика кількість дрібно- і великопухирчатих вологих хрипів. Ліва межа серця по передній аксилярній лінії, верхня – ІІ міжребір'я. ЧСС – 100 уд./хв., АТ – 210/10 мм рт.ст. Комбінація яких препаратів найбільш ефективна при лікуванні в даній ситуації?

@Нітрати, гангліоблокатори, сечогінні, серцеві глікозиди

Гангліоблокатори,сечогінні, бета-адреноблокато-ри, серцеві глікозиди

Наркотичні анальгетики, сечогінні, нітрати, антагоністи кальцію

Серцеві глікозиди, симпатоміметики, сечогінні, наркотичні анальгетики

Бета-адреноблокатори, наркотичні анальгетики, нітрати, гангліоблокатори

#

850.

Хворий, 34 років, скаржиться на відчуття пульсації у всьому тілі, запаморочення. Два роки тому після переохолодження з'явилися озноби, пітливість; температура тіла довго утримувалася на рівні 38,30-38,80С. Лікувався в стаціонарі антибіотиками. Поступово температура тіла нормалізувалася, але стали з'являтися неприємні відчуття в області серця. При огляді: хворий блідий, посилена пульсація судин шиї. Набряки гомілок і ступней. Пульс високий, швидкий, 80 уд. за 1 хв. Верхівковий поштовх посилений, зміщений вліво і вниз. Ліва межа серця – на 3 см назовні від середньоключичної лінії. Аускульт-тивно над аортою II ослаблений, протодіасто-лічний шум, що проводиться на верхівку й у т. Боткіна. АТ-160/50 мм рт ст. Печінка і селезінка дещо збільшені. В заг. ан. крові: ер.-3,32 ·1012/л, Нв 72 г/л, лейк.-12,5·109/л, п/я-16\%, ШОЕ-58 мм/год., гістіоцити - 2-4 у полі зору. Титри АСЛ-О й АСГ по 250 ОД, СРБ ++; альбуміни–48\%, глобуліни–22\%. На ЕКГ–ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш діагноз?

@Інфекційний ендокардит

Ревматичний ендоміокардит

Інфекційно-алергічний міокардит

Констриктивний перикардит

Вроджена вада серця

#

851.

Хвора Х., 62 р., викликала до дому дільнічного терапевта в зв’язку з пропасницею та кашлем, які у неї з’явились після переохолодження. Захворювання розпочалось з пропасниці у день простуди, зранку слідуючого дня з’явився сухий кашель, відчуття нестачі повітря. Із анамнезу: данні симптоми повторюються періодично близько 3-х років. Об-но:температура тіла 37, 20. Перкуторно легеневий звук з помірно вираженим коробковим відтінком. Дихання послаблене везікулярне, місцями жорстке, на протязі легеневих полей чути розсіяні сухі свистячі хрипи. Видох подовжен. Серцево-судинна та травнева системи без видимої патології. Аналіз крові та сечі без відхилень від норми. Аналіз мокротиння: сіре, слизове, в’язке, без запаху, L – 10-15 п/з, еп. пл. 5-8 п/з, ВК не знайдено. Флюорографія без відхилень від норми. Поставте клінічний д-з.

@Хронічний обструктивний бронхіт

Бронхіальна астма

Пневмонія

Туберкульоз легень

Бронхоектатична хвороба

#

852.

Хвора В., 34 р., скаржиться на кашель зранку з відходженням слизово-гнійного мокротиння до 60 мл. Впродовж дня та ввечорі кашель рідкий. Із анамнезу: хворіє 6 років, зпочатку з’явився рідкий кашель зранку з відходженням скудного мокротиння, після кожної ГРВІ кашель посилюється. Курить по 20-30 цигарок на день. Об-но: Грудна клітина гіперстенична, над легенями легеневий звук, дихання послаблене, в аксілярних ділянках розсіяні дріпнопухирцеві хрипи. Аналіз крові та сечі без відхилень від норми. Аналіз мокротиння: слизово-гнійне, в’язке, без запаху, L - 30-50 п/з, еп. пл. 10-15 п/з, ВК не знайдено. Флюорографія без відхилень від норми. Ваш діагноз?

@Бронхоектатична хвороба

Бронхіальна астма

Пневмонія

Туберкульоз легень

Хронічний обструктивний бронхіт

#

853.

Хвора В., 35 р., поступила в приймальне відділення зі скаргами на сильні болі в лівій половині грудної клітки, сухий кашель, підвищення температури тіла до 39° С, задишку в спокою. Хворіє 4-й день. Об-но: шкіра підвищеної блідності, акроціаноз. Число дихань 36 за хв. Під лопаткою справа – крепітація. Постійна тахікардія. АТ 100/70 мм рт. ст. Патології з боку черевної порожнини не виявлено. Печінка знаходиться у края реберної дуги. Ан. крові: Лек. 12, 0* 109/л, ШОЕ 29 мм/г, п/я 8 \%. Ваш діагноз?

@Лівобічна крупозна пневмонія

Бронхіальна астма

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легень

Хронічний обструктивний бронхіт

#

854.

Хвора К., 34 р., викликала лікаря до дому. При розпитуванні з’ясувалось, що чотири дні тому простудилась, ввечорі з’явилась кволість, болі в горлі, зранку сухий кашель, підвищилась температура тіла до 380 С. Лікувалась самостійно: приймала цітрамон, відвар липового цвіту. Стан не покращився, з’явилась біль у правому боці при диханні. Об-но: блідість шкірних покровів, температура тіла 380. На губах герпетичні висипання. Число дихальних рухів 24 за хв. Перкуторно над легенями легеневий звук, дихання везікулярне, послаблене нижче правої лопатки, там же дрібнопухирцеві звучні хрипи. Тахікардія. Ан. крові: Лек. 11, 0* 109/л, ШОЕ 39 мм/г, п/я 12 \%. Аналіз мокротиння: слизово-гнійна, в’язка, без запаху, L - 20-40 п/з, еп. пл. 12-15 п/з, ВК не знайдено. Флюорографія: зправа у нижньому легеневому полі зменшення прозорості легеневої тканини без чітких контурів. Ваш діагноз?

@Правобічна крупозна пневмонія

Бронхіальна астма

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легень

Хронічний обструктивний бронхіт

#

855.

Хвора К., 22 роки, поступила у лікарню зі скаргами на напади ядухи до 3-4 разів на добу, кашель з виділенням густого прозорого харкотиння, задуху експіраторного характеру. При огляді: грудна клітина бочкоподібної форми, набухання шийних вен, тахікардія (110 за хвилину). Тони серця ослаблені. Перкуторно - над легенями коробковий звук. Дихання ослаблене, видох подовжений. З обох сторін маса сухих свистячих хрипів. Який діагноз можна поставити?

@Бронхіальна астма

Серцева астма

Спонтанний пневмоторокс

Хронічний обструктивний бронхіт

Істерична астма

#

856.

Хвора Б., 63 роки, поступила у кардіологічне відділення зі скаргами на біль в ділянці серця, підвищення тиску, напади ядухи вночі, сухий кашель. Приймає метопролол 50 мг на добу. При огляді: ціаноз губ, набухання шийних вен, Перкуторно - над легенями коробковий звук. Дихання жорстке. З обох сторін розсіяні сухі хрипи. А/Т 145/100 мм рт.ст. тахікардія (110 за хвилину). Тони серця ослаблені, ритм неправильний. На ЕКГ – миготлива аритмія. Який діагноз можна поставити?

@Серцева астма

Бронхіальна астма

стабільна стенакордія ІІ ф.к.

Хронічний обструктивний бронхіт

Гіпертонічна хвороба ІІ ст.

#

857.

Хворий 35 років скаржиться на ниючий біль в правому підребер”і, нудоту, зниження апетиту. Початок захворювання пов”язує з апендектомією. Через 2 місяці вперше з”явилася жовтяниця. Лікувався в інфекційному відділенні. Через рік став помічати ниючий біль в правому підребер”і, в анамнезі підвищення рівню білірубіну. Ваш діагноз?

@Хронічний персистуюций гепатит

Калькульозний холецистит

Хвороба Жильбера

Гострий вірусний гепатит

Хронічний холангіт

#

858.

Лаборант хімічної лабораторії, 43 роки, на протязі 21 року мав контакт із металевою ртуттю. Скарги на головний біль дифуз-ного характеру, загальну слабість, дратів-ливість, почуття страху, маячення, галю-цинації, випадіння волосся, зниження працездатності. Мова скандована. У дитинстві була травма голови, без яких-небудь наслідків. Об'єктивно: інтенційне тремтіння пальців рук, ніг, голови, розсіяна мікросимптоматика (гіперрефлексія шкірних і періостальних рефлексів, патологічні ступні рефлекси). Печінка біля краю реберної дуги, безболісна. Пульс 88 уд. за хв. АТ 140/90 мм рт. ст. Ліпіди крові – 6 г/л; ліпопротеїди низької щільності 0,69 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз має бути у даному випадку?

@Ртутна енцефалопатія

Гіпертонічна енцефалопатія

Травматична енцефалопатія

Атеросклеротична енцефалопатія

Печінкова енцефалопатія

#

859.

Хворий, 41 рік, на протязі 15 років працює водієм вантажного автотранспорту. Часто доводиться виконувати ремонтні роботи автомобіля, під час яких спостерігається забруднення рук мастильними матеріала-ми, бензином. Інколи використовує бензин для чищення спецодягу. Під час медичного огляду пред'являв скарги на головний біль, запаморочення, порушення сну (сон став чуткий, погано засинає). З'явилось дратівливість, почуття страху, відчуття волосся у роті, повзання мурашок по тілу, кошмарні сни. Що з переліченого най-більш імовірно попередило б виникнення даного стану?

@Суворе дотримання санітарно-гігієнічних правил

Регулярне зайняття фізкультурою й спортом

Спеціальне харчування

Перебування на свіжому повітрі

Профілактичне призначення седативних препаратів

#

860.

Робітник заводу по виготовленню ртутних насосів (стаж роботи 17 років) скаржився на головний біль, підвищену дратівливість, емоційну нестійкість, підвищену стомлюваність, зниження пам'яті, сонливість удень і нестійкий сон уночі. Відмічає підвищену бентежність, боязкість, розгубленість у присутності сторонніх осіб, неможливість виконувати тонкі м'язові рухи. Об'єктивно: сухожилкові рефлекси пожвавлені за функціональним типом, виражений червоний дермографізм, зага-льний гіпергідроз, тремор повік і пальців рук. Пульс 98 за хв., ритмічний, АТ 150/90 мм. рт. ст. Який антидот найбільш доцільно призначити у цьому випадку?

@Унітіол

Десферал

Дипіроксим

Метиленовий синій

Амілнітрит

#

861.

Хвора 56 років доставлена в терапевтичне відділення ЦРЛ машиною швидкої допомоги зі скаргами на задишку в стані спокою, кашель з незначною кількістю харкотиння слизового характеру, набряки на нижніх кінцівках. Стан тяжкий, дифузний ціаноз, набухання шийних вен, частота дихання 30 за 1 хв. Ліва половина грудної клітини відстає у акті дихання, перкуторний звук над нею скорочений, дихання ослаблене, вологі хрипи, над правою легенею дихання везикулярне, межі серця розширені вправо, тони глухі. Пульс 90 уд. хв., АТ 180/105. Печінка пальпується на 2 см нижче краю реберної дуги. Асцит, набряки на ногах. На рентгенограмі цироз лівої легені, у верхніх частках легень поліморфні вогнищеві тіні. Чим на вашу думку обумовлена тяжкість стану хворого?

@Декомпенсацією хронічного легеневого серця

Прогресуванням туберкульозу легень

Обструкцією бронхів

Гіпертонічним кризом

Набряком легенів

#

862.

В хворого після резекції шлунка з приводу пухлини з’явилася задишка та біль у грудній клітині. Відмічається збудження, ціаноз, набухання шийних вен. Пульс 107 уд. хв.. АТ – 90/50 мм рт. ст. В легенях везикулярне дихання, послаблене у нижніх долях. У II міжреберрі зліва пульсація, при аускультації – акцент II тону над легеневою артерією. Печінка виступає на 4 см нижче краю реберної дуги, болісна при пальпації. ЕКГ: глибокий зубець S у I, aVL та Q у III відведенні, сегмент ST припіднятий у III та aVF відведеннях. Про яку патологію можна думати?

@Гостре легеневе серце

Інфаркт міокарда

Серцева астма

Набряк легені

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

#

863.

У хворого на інфільтративний туберкульоз легенів, який страждає від метеоризму, під час кашлю розвинувся спонтанний пневмоторакс. Які заходи ви застосуєте у першу чергу?

@ Дренування плевральної порожнини

Звільнення кишечнику від вмісту та стимуляція перистальтики кишок для зменшення високого стояння діафрагми

Оксигенотерапія

Знеболювання

Штучна вентиляція легень

#

864.

У хворого 50 років з варикозним розширенням вен нижніх кінцівок зненацька виник різкий біль у правому боці, кровохаркання. Через 2 дні по тому підвищилася температура, з’явився кашель з виділенням мокротиння. На рентгенограмі визначається інтенсивне негомогенне затемнення у формі трикутника у латеральному базальному сегменті з верхівкою, яка звернена до кореню легені. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ Інфаркт легені

Пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Ателектаз сегменту легені

Новоутворення легені

#

865.

У хворого 67 років зненацька з’явився різкий біль у правій половині грудної клітини, кровохаркання, ядуха. Три місяці тому переніс трансмуральний інфаркт міокарда. Положення на ліжку вимушене. Відмічається блідість, різко виражений ціаноз шкіри та слизових оболонок. Який діагноз найбільш ймовірний?

@ТЕЛА

Спонтанний пневмоторакс

Пневмонія

Туберкульоз

Рак легені

#

866.

Хвора,18 років, 2 місяці тому вперше госпіталізована у психіатричну лікарню зі скаргами на “голоси” у голові, почуття вкладання думок, говорила, що на нее впливають екстрасенси, керують її думками і поведінкою. Тітка хворої по лінії матері хворіла на шизофренію. Під впливом терапії зникли психотичні симптоми, з'явилася критика до хвороби. Виписана додому, приступила до роботи. Протягом якого часу варто рекомендувати хворому підтримуючу терапію з метою профілактики рецидиву?

@Не менше 1 року

2 місяці

6 місяців

Не менше 5 років

Не рекомендувати зовсім.

#

867.

Хвора 21 року, надійшла в клініку в стані ейфорії, мислення прискорене, береться за багато справ, але не доводить почате до кінця, протягом доби не відпочиває, багато говорить, голос охриплий. Занедужала 5 років тому, спочатку спостерігався депресивний стан, під час якого скоїла суїцид. Дана госпіталізація четверта. У минулому був один депресивний, один - маніакальний епізоди. У проміжках між ними практично повне видужання. Визначите діагноз?

@Біполярний афективний розлад

Шизоафективний розлад

Інтоксикаційний психоз

Психогенний психоз

Органічний афективний розлад.

#

868.

59-річний хворий багато років зловживає алкоголем, похмеляється. У хірургічному відділенні зроблена операція апендектомії. На другий день після вдалої операції порушилось орієнтування, став збуженним, скаржився, що по шкірі повзають павуки. Не впізнавав лікаря. Температура тіла 38,5 С, тремор, озноб, ін’єкція склер, пульс аритмічний, тахікардія, гіпергідроз. Встановить діагноз

@Алкогольний делірій

Післяопераційний психоз

Інфекційний психоз

Судинний психоз

Патологічне сп’яніння.

#

869.

Хворий 25 років, з 12 років страждає на епілепсію, постійно приймає протисудомні препарати. Частота припадків 3-5 на рік. Доставлений у стаціонар у зв’язку із тим, що 3 години тому розвився стан з повторними судомними нападами, після кожного з яких свідомість хворого не відновлюється. Які препарати необхідно увести хворому з метою надання невідкладної медичної допомоги?

@Сибазон в/в

Аміназин в/в

Галоперидол в/в

Кордіамін п/ш

Клопіксол-акуфаз в/м.

#

870.

Хворий Р., 69 років, скаржиться на підвищення температури, появу висипу на шкірі обличчя та тулубу, яка супроводжується зудом та набряком обличчя, затрудненним диханням та приступами асфіксії. Вказані прояви з’явилися після ін’єкції протиправцевої сироватки 4-5 годин тому. Прийняття дімедролу не мало ефекту. Загальний стан важкий, на шкірі мономорфний висип. Над легенями - жорстке везикулярне дихання, в дистальних відділах сухі розсіяні хрипи. ЧДД 22 у хвилину. Межі серця розширені вправо на 1 см, тони серця приглушені. ЧСС 94 у хвилину. АТ 140/90 мм. рт. ст. Печінка на 1 см виступає з-під краю ребер. Живіт безболісний при пальпації. Визначте імовірний патологичний стан хворого:

@ Гострий набряк гортані

Приступ бронхіальної астми

Гостра лівошлуночкова недостатність

Гостра крапівниця

Системний алергоз

#

871.

Хворий В. 54 років, скаржиться на слабкість, задуху, набряк обличчя, губ, мошонки, вій, осиплість голосу. На протязі декілька годин з’явивилось свірбіння шкірі та одутловатість обличчя. Загальний стан середньої важкості, на шкірі мономорфний висип. Такий стан виникав і раніш після прийому аналгіну. Над легенями - жорстке везикулярне дихання, хрипи сухі розсіяні. На обличчі набряк навколо правого ока. ЧДД 21 у хвилину. Тони серця приглушені, аритмічні (поодинокі екстрасистолії). ЧСС 98 у хвилину. АТ 110/70 мм. рт. ст. Печінка на 1 см виступає з-під краю ребер. Визначте імовірний діагноз:


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 765 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.036 сек.)