АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 20 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Тетанія

#

970.

Як визначити сторону параліча кінцівок у хворого в коматозному стані у разі геморагічного інсульту?

@М’язова атонія в паралізованих кінцівках, стопа ротована назовні

Підвищення тонусу м’язів та рефлексів на паралізованих кінцівках

Звуження зіниці на боці параліча

Зниження больової чутливості на боці параліча

Голова та очі повернені в бік паралізованих кінцівок

#

971.

Хворий 47 років поступово втратив здатність зберігати рівновагу у темряві. Через хиткість розставляє широко ноги, не відчуває опори під ногами. Хода має вигляд “штампуючої”. Грубо порушена м’язово-суглобова чутливість в ногах. Хиткий в позі Ромберга. Позитивний синдром Аргайлла Робертсона. Яке захворювання можна запідозрити?

@Сухотка спинного мозку

Алкогольна полінейропатія

Розсіяний склероз

Фунікулярний мієлоз

Спінальний інсульт

#

972.

У хворого різко підвищилась температура до 380С, з’явились головний біль, запаморочення, шум у вухах, світлобоязнь, нудота. Позитивні менінгеальні симптоми. Відмічається анізокорія, млявість зіничних реакцій. У спинномозковій рідині: лімфоцитарний плеоцитоз – 100 клітин в 1 мкл, підвищення білка до 0,5 г/л. Позитивна реакція Вассермана, реакція Ланге за паралітичним типом. Вкажіть хворобу.

@Сифілітичний менінгіт

Абсцес мозку

Конвекситальний арахноїдит

Герпетичний енцефаліт

Субарахноїдальний крововилив

#

973.

У хворого 22 років під час емоційного напруження виникають больові відчуття у лівій половині грудної клітки ниючого характеру, які не пов’язані з фізичним навантаженням та супроводжуються парестезіями у ділянці серця, відчуттям “замирання” серця. Артеріальний тиск коливається від 140/90 мм рт.ст. до 100/70 мм рт.ст.. Дистальний акроцианоз, мармуровість кистей та стоп. ЕКГ без патологічних змін. Для якого захворювання це характерно?

@Вегето-судинна дистонія

Неврастенія

Вертеброгенна торакалгія

Церебральний гіпертонічний криз

Епілептичний напад

#

974.

У хворого після переохолодження виник сильний біль в попереково-крижовій ділянці, що поширюється у сідницю та задню поверхню правої ноги. При огляді виявляється випрямлення поперекового лордозу, сколіоз. Рухи різко обмежені. Позитивний симптом Ласега справа. Не викликається правий ахіловий рефлекс. Порушена чутливість по задньо-боковій поверхні правої гомілки. Про яке захворювання слід думати?

@Попереково-крижовий радикуліт

Грижа Шморля

Пухлина спинного мозку

Люмбаго

Ниркова коліка

#

975.

У хворого з грижами дисків в попереково-крижовому відділі хребта після підйому тягаря виник різкий біль та слабкість в обох ногах, порушилася функція сфінктерів (затримка сечі). Про яке захворювання слід думати?

@Гостре здавлення кінського хвоста чи спинного мозку грижею диска

Неврит стегнового нерва

Перелом хребта

Попереково-крижовий радикуліт

Неврит сідничного нерва

#

976.

Хворого турбують болі в шиї і лопатці, що іррадіюють в надпліччя, плече, променевий край передпліччя та великий палець. Знижений згинально-ліктьовий рефлекс. Про яке захворювання слід думати?

@Шийний радикуліт

Цервікобрахіалгія

Міозит

Міжреберна невралгія

Плечовий плексит

#

977.

У робітника, що працює бурильником, з’явилися парестезії та болі в кистях рук. Виявлено набряк, ціаноз пальців і кистей, зниження температури на цих ділянках, контрактура IV-V пальців, порушення потовиділення, ламкість нігтів. Яке захворювання слід запідозрити?

@Вібраційна хвороба

Неврит ліктьового нерва

Артроз суглобів IV-V пальців

Поліартрит

Шийний радикуліт

#

978.

У ткалі, що працює на фабриці 15 років, з’явився головний біль та біль у попереку, роздратування, розбитість, пітливість, зниження працездатності, поганий сон, затерпання пальців рук. Періодично виникає серцебиття. Артеріальний тиск лабільний. Яке захворювання можна запідозрити?

@Вібраційна хвороба

Міокардит

Неврастенія

Радикуліт

Полінейропатія

#

979.

У робітника, що працює на складі пально-мастильних матеріалів розвилися вегетативно-судинні порушення, акропарестезії, тремор рук. В крові лейкопенія та лімфопенія. Токсичний вплив якої речовини слід запідозрити?

@Бензин

Ртуть

Метиловий спирт

Сірководень

Марганець

#

980.

У сталевара гостро виникли спрага, загальна слабкість, м’язові судоми, порушення координації, гіпертермія біля 400С, сплутаність свідомості. Що виникло у даному випадку?

@Тепловий удар

Епілептичний напад

Знепритомлення

Симпато-адреналовий криз

Транзиторна ішемічна атака

#

981.

При тривалій роботі з відбійним молотком у шахтаря виникли болі у кінцівках з відчуттям їх затертання, слабкості, підвищена чутливість до холоду, напади побіління пальців зі втратою вібраційної чутливості, гіперестезією ступнів та кистей, підвищеною пітливістю долонь. Яка хвороба виникла?

@Вібраційна хвороба

Хвороба Рейно

Сирингомієлія

Діабетична полінейропатія

Міозит

#

982.

Робітник при шліфуванні скла на шліфувальній машині внаслідок тривалого упору ліктями на тверду поверхню стола, який постійно вібрує, став помічати схуднення кистей, з’явилась слабкість в них, біль від ліктів до мізинців з відчуттям терпкості, випала вібраційна чутливість в кистях. Для якої хвороби це характерно?

@Локальна вібраційна хвороба

Невропатія ліктьових нервів

Сирингомієлія

Міопатія

Плечовий плексит

#

983.

Після травми голови з короткочасною втратою свідомості хворий скаржиться на головний біль, запаморочення. Об’єктивно: блідість шкірних покривів, підшкірна гематома лобової ділянки, пульс – 82 удари за хвилину, АТ – 110/60 мм рт. ст., знижені й асиметричні рогівкові рефлекси, слабко позитивний симптом Марінеску-Радовича, відсутні черевні та підошовні, пожвавлені сухожильні рефлекси. На рентгенограмі черепа травматичних пошкоджень не виявлено. Визначте попередній діагноз.

@Струс головного мозку

Вегето-судинна дистонія

Забій головного мозку

Забій м’яких тканин голови

Розсіяний енцефаломієліт

#

984.

Після травми голови з втратою свідомості протягом години хворий скаржиться на головний біль, запаморочення, слабкість лівої руки. У неврологічному статусі виявлений центральний парез і гіпестезія в лівій руці на тлі розсіяної неврологічної мікросимптоматики. На рентгенограмі черепа знайдено лінійний злам лівої тім’яної кістки. Визначте попередній діагноз.

@Забій головного мозку легкого ступеня

Струс головного мозку

Забій м’яких тканин голови

Травматичний субарахноїдальний крововилив

Забій головного мозку тяжкого ступеня

#

985.

Після травми голови хворий вступив у неврологічне відділення у задовільному стані з попереднім діагнозом „струс головного мозку”. На вечір стан хворого погіршився, посилився головний біль, з’явилося неодноразове блювання, порушилася свідомість. У неврологічному статусі виявлений лівобічний геміпарез із симптомом Бабінського і двобічним симптомом Гордона, менінгеальні знаки. Про яку патологію потрібно думати?

@Підоболонкова гематома

Забій головного мозку

Травматичний субарахноїдальний крововилив

Вегето-судинна дистонія

Ішемічний інсульт

#

986.

Після пізнього токсикозу у вагітної жінки виникли затяжні пологи, що обумовило застосування акушерських заходів і народження недоношеного хлопчика у синій асфіксії. Стан новонародженого був важким: спостерігалося загальне збудження, блювання, судоми, ністагм, підвищення м’язового тонусу. Відмічались загальна гіперестезія, ригідність м’язів потилиці, спонтанний рефлекс Бабінського, асиметричний шийний тонічний рефлекс. Ліквор був геморагічним. Визначте діагноз.

@Субарахноїдальний крововилив

Забій головного мозку

Геморагічний менінгоенцефаліт

Внутрішньошлуночковий крововилив

Перинатальна енцефалопатія

#

987.

Хлопчик вагою 4 кг народився у ніжковому передлежанні. Були застосовані акушерські маніпуляції – тракція і ротація плечиків за умови фіксованої голівки. Акушером одразу було помічено обмеженість рухів правої руки, зниження у ній м’язового тонусу, приведення руки до тулуба, ротацію її до середини. З правого боку не викликався долонно-ротовий рефлекс і рефлекс з сухожилля двоголового м’язу. Про яке ураження можна думати?

@Верхній тип плечового плекситу Ерба-Дюшена

Нижній дистальний тип плечового плекситу Дежеріна-Клюмпке

Злам ключиці

Вроджений поліомієліт

Остеомієліт новонароджених

#

988.

У хворого 40 років раптово під час підйому вантажу виник різкий головний біль, нудота, блювання, психомоторне збудження, яке закінчилось втратою свідомості. Виявлені: сопор,температура –37,5?С, світлобоязнь, ригідність м’язів потилиці, позитивні симптоми Керніга, виличний феномен Бехтєрєва. Які додаткові обстеження найважливіше в постановці діагнозу?

@Люмбальна пункція та ангіографія

МРТ, КТ головного мозку

УЗД судин голови та шиї

ЕЕГ, Ехо-енцефалографія

Огляд очного дна

#

989.

Лаборантка нафтопереробного заводу, 38 років, професійний стаж 12 років, скаржиться на швидку втомлюваність, загальну кволість, кровоточивість ясен, появу синців на тілі, тривалі і рясні менструації. На шкірі тулуба - петехіальні крововиливи, синці. Пульс 90 за хвилину, АТ 105/60 мм рт. ст. Тони серця приглушені. Дихання везикулярне. Печінка виступає на 3 см нижче з-під краю реберної дуги, край ущільнений, чутливий. В аналізі крові: Hb-105 г/л, Ер.-3,0х1012/л, Л-2,9х109/л, с/яд.- 48\%, л-42\%, еоз.-3 мон.-7\%, Тр-70х109 /л, ШЗЕ -24 мм/год. Вкажіть попередній діагноз:

@Хронічне отруєння бензолом

Хронічна постгеморагічна анемія

Апластична анемія

Хвороба Верльгофа

Гостре отруєння бензолом

#

990.

Хвора 42 років скаржиться на загальну кволість, швидку втомлюваність, нудоту, зниження апетиту, схильність до проносів, парестезії в ногах. 12 років працювала вчителем, останні 2 роки - лаборант хімічної лабораторії, де має контакт з бензином, бензолом, ацетоном. Шкіряні покриви і видимі слизові оболонки бліді, склери субіктеричні. Пульс 82 уд. за хв., АТ-140/80 мм рт. ст. Тони серця ритмічні, приглушені. Дихання везикулярне. Язик - яскраво червоний, гладкий, з атрофованими сосочками. Живіт м'який, болючий в епігастрії. Край печінки виступає з-під реберної дуги на 3 см, ущільнений, не болючий. В неврологічному статусі: сухожильні рефлекси рівномірно підвищені, гіпестезія по типу "гольф". Аналіз крові: Hb-110 г/л, Ер-2,8х1012/л, Л-4,6х109/л, мегалобласти - 2\%, мегакаріоцити - 4\%, п/ядерні – 4\%, с/яд.–52\%, лімф.–26\%, мон.-12\%, макро-, анізо- і пойкілоцитоз, Тр -156х109 /л, ШЗЕ-26 мм/год. Шлункова Ph-метрія вказує на ахілію. Фіброгастроскопія – атрофічний гастрит, поліп шлунку. Вкажіть попередній діагноз:

@В12 -,фолієводефіцитна анемія

Гастрогенна залізодефіцитна анемія

Гіпопластична анемія

Гемолітична анемія

Хронічна інтоксикація бензолом

#

991.

Хворий 40 років, протягом 10 років працює слюсарем-зварювальником ливарного цеху. В день захворювання чистив котли, виконував електрозварювальні роботи в замкнутому просторі. Доставлений зі скаргами на провали в пам'яті, різку адинамію, порушення координації рухів, тремтіння. Обличчя гіперемійоване, шкіра суха. Пульс 100 ударів за хвилину. АТ 100/60 мм. рт. ст., частота дихання 24 за хвилину, поверхневе, тони серця приглушені. Сухожильні, периостальні та черевні рефлекси знижені. Які аналізи необхідно призначити для установлення вірогідного діагнозу:

@Аналіз крові на карбоксігемоглобін.

Аналіз крові з лейкоформулою, базофільною зерни-стістю ерітроцитів, ретикулоцитами та тромбоцитами

Аналіз крові на свинець та копропорфірини

Аналіз крові на метгемоглобін

Аналіз крові на ціангемоглобін

#

992.

Дівчинка 15 років, протягом 2 років скаржиться на підвищення АТ, збільшення маси тіла на 15 кг, появу багряних смуг на плечах, стегнах, животі, ріст волосся на обличчі, біль в поперековому відділі хребта. З анамнезу: часті ангіни, черепно мозкова травма, кортизол сироватки 900 нмоль/л. З чим може бути пов’язаний стан хворої?

@Травма черепа.

Хронічний тонзіліт.

Гормональна перебудова підліткового періоду.

Великий темп збільшення ваги.

Метаболічний синдром.

#

993.

Хворий Б, 57 років має цукровий діабет на протязі 13 років. Ніктурія 1-2 р. глікемія 8ммоль/л. останнім часом з’явились періодичні набряки на обличчі, ногах – вранці. Заходи по профілактиці виникнення ускладнення?

@Білкове обмеження в дієті.

Дієта збагачена білком.

Зменьшення в дієті кількості клейковини.

Додати до лікування анаболічні стероїди.

Додати до лікування сечогінні.

#

994.

Чоловік 32 р., звернувся до лікаря через 3 місяці після автомобільної катастрофи зі скаргами на спрагу, часті випорожнення сечі, зниження апетиту, втрату ваги. Глікемія 5,3 ммоль/л. Питома вага сечі за пробою Зимниць кого 1001 – 1006. Біохімічний аналіз крові без змін. З чим може бути пов’язаний стан хворого?

@Нецукровий діабет.

Цукровий діабет.

Психогенна полідипсія.

Поліуретична стадія гострої ниркової недостатності.

Пренефротична стадія діабетичної нефропатії.

#

995.

Хворий 40 р. із цукровим діабетом типу 1 протягом 20 р. скаржиться різкий біль, оніміння та судоми м’язів гомілки при ходьбі 200м. Об’єктивно: стопи холодні на дотик, бліді, пульсація на артеріях пальпаторно різко ослаблена, ріст волосся на гомілках відсутній, є локальні трофічні зміни шкіри. Яке ускладнення цукрового діабету у цьому випадку найбільш ймовірне?

@Ішемічна форма діабетичної стопи.

Нейропатична форма діабетичної стопи.

Змішана форма діабетичної стопи.

Венозна недостатність нижніх кінцівок.

Аномалія судин нижніх кінцівок.

#

996.

Хворий, який має цукровий діабет типу 1, скаржиться на виразку п’яти, що виникла після тривалого ходіння. Об’єктивно: стопа тепла, звичайного кольору, виразка рожева, не болюча, з підритими краями. Пульсація на a. dorsalis pedis задовільна. Яка можлива причина виникнення виразки?

@Діабетична нейропатія.

Діабетична ангіопатія

Діабетична ангіонейропатія

Венозна недостатність нижніх кінцівок

Атеросклероз судин нижніх кінцівок.

#

997.

До реанімаційного відділення госпіталізовано хвору К., 63 років, яка на протязі 5 років хворіє на цукровий діабет типу 2. приймає глібенкламід в дозі 10 мг/добу. останній тиждень неодноразово порушувала дієту. Стан хворої прогресивно погіршується, зростає глікемія. На момент обстеження: глікемія 52 ммоль/л, сеча взята катетером – глюкозурія – 78,6 г/л, кетоних тіл немає. Який попередній діагноз?

@Гіперсмолярна кома

Кетоацидотична кома

Мозкова кома

Молочно-кисла кома

Печінкова кома

#

998.

В терапевтичному відділенні раптово знепритомніла хвора В., 35 років, яка хворіє на цукровий діабет і приймає інсулін короткої дії. Сусідки по палаті повідомили, що пацієнтка проспала вечерю, а перед цим ввела собі інсулін. При огляді звертає на себе увагу волога, холодна шкіра. ЧСС – 82 на 1/хв. Глікемія – 2,4 ммоль/л. Серцеві тони приглушені. Який попередній діагноз?

@Гіпоглікемічна кома

Кетоацидотична кома

Молочно-кисла кома

Судинна мозкова недостатність

Гостра надниркова недостатність

#

999.

До терапевтичного відділення поступила хвора К., 37 років, яка перед госпіталізацією скаржилася на загальну та м’язову слабкість, втрату маси тіла на 8 кг за останні 3 місяці. При огляді звертає увагу шкіра темного кольору з ділянками просвітління, хоча хвора останні 3 роки на відкритому сонці не перебувала. У відділенні хвора застудилася, підвищилася температура до 38,70С, поступово почала втрачати свідомість. АТ 60/40 мм рт ст., глікемія 3,4 ммоль/л. Після введення гідрокортизону стан хворої поліпшився. З чим пов’язано погіршення стану хворої?

@Гостра надниркова недостатність

Гіпоглікемічний стан

Симптоми загальної інтоксикації

Серцево-судинна недостатність

Загострення мозкової недостатності

#

1000.

Хвора К., 58 років. Близько 14 років хворіє на цукровий діабет типу 2, приймає комбіновану пероральну цукрознижуючу терапію: амарил-сіофор. У лікаря ендокринолога спостерігається рідко /не частіше 2 разів на рік/. Глікемія при зверненні 8,2 ммоль/л. Звернулась на консультацію до лікаря окуліста зі скаргами на погіршення зору та відчуття “метеликів” перед очима. Поставте попередній діагноз. На очному дні окуліст виявив: наявність венозних аномалій – чоткопідність, звивистість петлі, виражені коливання калібру судин; велика кількість твердих і “ватяних” ексудатів, великих геморагій. Який вид ретинопатії спостерігається у хворої?

@Препроліферативна ДР

Непроліферативна ретинопатія

Проліферативна ДР

Діабето-гіпертонічна ретинопатія

Гіпертонічна ретинопатія

#

1001.

На профогляді до окуліста звернулася хвора В., 62 років. З анамнезу відомо, що пацієнтка близько 7 років страждає на цукровий діабет 2 типу, приймає манініл в добовій дозі 10 мг. Періодично у хворої виникають стани легкої гіпоглікемії. Які початкові явища діабетичної ретинопатії можуть бути у цієї пацієнтки?

@В більшості випадків проявів немає

Сльозотеча

Блефарит

Прогресуюча близорукість

Прогресуюча далекозорість

#

1002.

Хворий М, 28 років, страждає на цукровий діабет, тип 1, протягом 18 років. Отримує 58 МО інсуліну на добу. Ріст 172 см. Вага 78 кг. Пропустив прийом їжі через завантаженість на роботі. Знепритомнів. Об’єктивно: свідомість відсутня. Дихання звичайне, рівне, ритмічне. Шкіра волога, тонус м’язів кінцівок підвищений. Тонус очних яблук збережений. Прикуса язика немає. Менінгеальні симптоми відсутні. Ps 72, АТ 120/80 мм рт. ст. Поставте попередній діагноз?

@Гіпоглікемічна кома

Діабетична гіперосмолярна кома

Діабетична лактацидемічна кома

Діабетична кетоацидотична кома

Церебральна кома

#

1003.

Хворий М, 35 років, хворіє на цукровий діабет тип 1, протягом 20 років. Скаржиться на погіршення зору, підвищення АТ, набряки на обличчі, нижніх кінцівок, біль в ногах, гіпоглікемічні стани. Дані лабораторного обстеження: гемоглобін-Аіс 12,4\%, глікемічний профіль: 800 – 11.5 ммоль/л; 1400 – 14.8 ммоль/л; 1800 – 15,2 ммоль/л. аналіз сечі: цукор – 45,8 г/л, білок – 0,66 г/л, L – 8*10 в п/зору. Основною ланкою патогенезу діабетичної мікроангіопатії є:

@Тривала гіперглікемія

Часті гіпоглікемії

Прогресування атеросклеротичного процесу

Дисліпідемія

Електролітні порушення

#

1004.

Хвора О., 40 років, хворіє на цукровий діабет тип 1, протягом 25 років. Скаржиться на лабільний перебіг діабету, часті гіпоглікемічні стани та підвищення рівня глюкози до 20 ммоль/л, підвищення АТ, набряки на обличчі, нижніх кінцівках. При обстеженні гемоглобін А1С 13,2\%, в аналізі сечі: білок – 0,99 г/л, лейкоцити – 6-8 в п/з, еритроцити – 3-4 в п/з. Прогресування діабетичної нефропатії обумовлено?

@Тривалою декомпенсацією вуглеводного обміну

Порушенням ліпідного обміну

Порушенням білкового обміну

Електролітними порушеннями

Прогресуванням атеросклеротичного процесу

#

1005.

Хворий К, страждає на ЦД типу 1 протягом 7 років. Діабет погано компенсований. Глікемія протягом доби коливається від 10 до 14 ммоль/л. (Хворий не дотримується правильного режиму харчування та інсулінотерапії). Протягом останніх пів року спостерігається періодична мікроальбумінурія, підвищення АТ, з’явилися набряки повік зранку. Які основні заходи можуть привести до регресу проявів нефропатії?

@Жорстокий контроль глікемії.

Призначення інгібіторів (-блокаторів.

Часте дрібне харчування з обмеженням жирів.

Призначення сечогінних засобів.

Обмеження кількості вживання рідини.

#

1006.

У хворого В, 37 років, що 10 років хворіє на ЦД тип 1, виявлена мікроальбумінурія (виділення білка сечею складає 100 мг/добу). Останні 2 роки глікемія протягом дня 12,0-18,0 ммоль/л. епізодично з’являється ацетон. Спостерігається нестабільність ваги: чергування епізодів схуднення та відновлення маси тіла. Поява мікроальбумінурії?

@Тривала декомпенсація цукрового діабету.

Тривала компенсація цукрового діабету.

Періодична кетонурія.

Втратою ваги.

Прибавкою ваги.

#

1007.

Хвора 38 років, ріст 164 см, вага 102 кг, індекс маси тіла 38 кг/м. За останніх півроку вага хворої збільшилась на 25 кг. 1 рік тому прооперована з приводу автоімунного тиреоїдиту, виконана тотальна тиреоїдектомія. Протягом останніх 3-х місяців хвора відмовляється від вживання L-тироксину. Рівень ТТГ у крові 52 мк ОД/мл. Який вид ожиріння у хворої?

@Гіпотиреоїдне ожиріння

Гіпоталамо-гіпофізарне ожиріння

Гіпооворіальне ожиріння

Гіперкортикоїдне ожиріння

Аліментарно-конституціональне ожиріння

#

1008.

Хворий М., 30 років, ріст 158 см, вага 123 кг, індекс маси тіла 49,2 кг/м2 скаржиться на слабкість, задишку, артеріальну гіпертензію, закрепи. Хворий намагався схуднути за рахунок редукованої дієти та харчових добавок, але успіху не досягнув. Який метод лікування ожиріння рекомендований хворому?

@Хірургічне лікування

Редукована дієта у поєднанні з дозованим фізичним навантаженням

Редукована дієта у поєднанні з препаратами, що знижують апетит

Редукована дієта у поєднанні з препаратом, що блокує всмоктування жиру в кишечнику

Редукована дієта, дозоване фізичне навантаження, блокатори всмоктування жиру в кишечнику

#

1009.

До приймального відділення лікарні звернувся чоловік 26 років зі скаргами на біль в епігастрії, блювання, значну спрагу, зростаючу кволість. Із трирічного віку хворіє на цукровий діабет, лікується сумі інсулінів короткої та середньої тривалості дії двічі на добу. останні 2 дні через нудоту їв мало не зменшив дозу інсулінопрепаратів в половину. Під час обстеження знепритомнів. Яка кома у пацієнта?

@Діабетична кома.

Гіпоглікемічна кома.

Молочнокисла кома.

Гіповолемічна кома.

Церебральна кома.

#

1010.

Жінку 37 років напровесні почали непокоїти періодично нудота, запаморочення, зростаюча кволість, значна пігментація, збільшення кількості випорожнень до 4-5 на добу, зменшення АТ до 80/50 мм рт ст., затримки місячних. Чим зумовлений вказаний стан хворої?

@Хворобою Аддісона.

Раннім клімаксом.

Весняним гіповітамінозом.

Вегетативною дистонією.

Хронічним ентероколітом.

#

1011.

Хворий 65 років скаржиться на біль в колінному суглобі при фізичному навантаженні. Хворіє протягом 10 років. Вісь правої нижньої кінцівки відхилена к нутрі під кутом 200. На рентгенограмі: виражений субхондральний склероз, суглобові кінці кісток деформовані, по краям кісткові розростання, висота рентгенологічної суглобової щілини знижена. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

@артроз колінного суглобу

ревматоїдний артрит колінного суглобу

гнійний артрит колінного суглобу

періартрит колінного суглобу

реактивний артрит колінного суглобу

#

1012.

Жінка, 40 років, хворіє протягом 3 днів після переохолодження. Раптово підвищилась температура до 38,9. Скаржиться на головний біль, біль в нижній половині грудної порожнини зліва, слабкість, сухий кашель. При аускультації над нижньою часткою лівої легені - вологі хрипи. На обзорній рентгенограмі в прямій проекції в нижньому легеневому полі зліва визначається група вогнищевих тіней малої інтенсивності, нечітко окреслені. Легеневий рисунок в ділянці ураження підсилений та деформований. Корінь лівої легені розширений та ущільнений. Який діагноз найбільш вірогідний.

@Вогнищева пневмонія

Вогнищевий туберкульоз легень

Абсцес легені

Пневмоконіоз

Первинний туберкульозний комплекс

#

1013.

Хвора 18 років захворіла гостро, з’явився кашель, задишка, особливо при фізичному навантаженні, підвищилась температура до 37,5, слабкість, пітливість. Перкуторно до 3 ребра справа притуплення, верхня межа якого в латеральному відділі вища, ніж в медіальному. Серце зміщене вліво, тахікардія. На обзорній рентгенограмі в прямій проекції в правій легені визначається інтенсивна тінь, яка зливається з куполом діафрагми. Її верхній край має вигляд нечітко окресленої дугоподібної лінії. Який діагноз найбільш вірогідний.

@Ексудативний плеврит

Ателектаз нижньої частки легені

Часткова пневмонія

Пневмофіброз

Цирроз легені

#

1014.

Чоловік, 35 років. Зміни в правій легені виявлені при флюорографії 5 років тому. Скарг не пред’являє. При об’єктивному дослідженні змін з боку внутрішніх органів не виявлено, виділення мокроти немає. На обзорній рентгенограмі в прямій проекції в задньому сегменті верхньої частки правої легені розташоване одиничне кругле затемнення, неоднорідне за рахунок ділянок звапнення, близько 2 см в діаметрі з чіткими нерівними контурами. Всередині тіні є декілька ексцентрично розташованих дрібних порожнин неправильної форми з нечіткими внутрішніми контурами. Від тіні до кореня легені прослідковується фіброзна “доріжка”. Який діагноз найбільш ймовірний.

@Туберкулома

Периферичний рак

Туберкульозний інфільтрат

Ехінококкова кіста

Метастаз

#

1015.

Дівчинка, 6 років. Відмічено схуднення, блідність, періодично – субфебрильна температура. В легенях вислуховується везикулярне дихання. Реакція Пірке та Манту різко позитивні. На обзорній рентгенограмі і томограмах органів грудної порожнини в легенях змін не виявлено, визначаються конгломерат збільшених лімфовузлів бронхопульмональної групи в корені правої легені. Який діагноз найбільш вірогідний.

@Туберкульозний бронхоаденіт

Саркоідоз

Аденовірусна інфекція

Лімфогранульоматоз

Метастази

#

1016.

Чоловік, 46 років, півроку назад прооперований з приводу раку шлунка. Тиждень назад з’явилась задишка, слабкість, кашель, підвищення температури тіла до 38. При аускультації дихання везикулярне, ослаблене. На обзорній рентгенограмі в прямій проекції в обох легенях, переважно в середніх та нижніх відділах визначаються численні дрібні вогнища- та різке підсилення легеневого рисунка. Корені легень ущільнені, безструктурні, розширені. Який діагноз найбільш ймовірний.

@Метастатичний рак

Вогнищева пневмонія

Дисемінований туберкульоз легень

Ехінококоз

Пневмоконіоз

#

1017.

На обзорній рентгенограмі органів грудної порожнини в прямій проекції серцево-судинна тінь має трикутну форму, значно розширена в поперечнику. Серцеві дуги не диференцюються. Серцево-діафрагмальні кути гострі. При рентгеноскопії пульсація контурів серця різко ослаблена, пульсація дуги аорти збережена. Який діагноз найбільш вірогідний.

@Ексудативний перикардит

Комбінована мітральна вада

Ділятаційна кардіоміопатія

Міокардит

Інфаркт міокарду

#

1018.

Хвора, 49 років поступила із скаргами на біль в животі та відсутність самостійного акту дефекації протягом 3 днів. Була блювота, погано відходять гази. На обзорній рентгенограмі черевної порожнини в вертикальному положенні спостерігаються поодинокі скупчення газу та горизонтальні рівні рідини. Про що свідчить рентгенологічна картина.

@Часткова кишкова непрохідність

Ентероколіт

Перитоніт

Гострий апендицит

Теніоз

#

1019.

Хвора скаржиться на біль в правому підребір’ї після прийому гострої та жирної їжі. Хворіє давно. При огляді відзначається значна іктеричність шкіри. Яку методику променевої діагностики необхідно виконати в першу чергу.

@Ультразвукове дослідження черевної порожнини

Гамасцинтіграфія печінки

Рентроградна ендоскопічна холангіопанкреатографія

Оральна холецистографія

Внутрішньовенна холангіохолецистографія

#

1020.

Хворий, 50 років, скаржиться на кашель із невеликою кількістю харкотіння, переважно вранці. З анамнеза відомо, що хворий палить протягом 30 років. На оглядовій рентгенограмі органів грудної порожнини виявлено дифузне підсилення і деформацію легеневого малюнка. Така клініко-рентгенологічна картина спостерігається при:

@Хронічному бронхіті

Хронічному дисемінованому туберкульозі

Метастазуванню раку у легені

Ателектазі легені

Пневмоніі

#

1021.

Хворий 33 років, після переохолодження скаржиться на підвищення температури до 380 - 390 С на протязі 10 днів, головний біль, нудоту, слабкість, в поперековій області постійні тягнучі болі, яки при фізичних навантаженнях посилюються, часті позиви до сечовипускання, особливо в ночі, сеча каламутна, артеріальний тиск 120/75 мм. рт. ст. Симптом Пастернацького позитивний зліва, та умовно – позитивний справа. Попередній діагноз: пієлонефрит. Який метод променевої діагностики найбільш інформативний для виявлення ступеню порушення функції нирок?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 672 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.055 сек.)