АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 5 страница. Чоловік, 39 років, після підняття важкості відчув різку біль в попереково-крижовій ділянці, ірадіюючу по передній поверхні стегна і внутрішній поверхні

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Холестаз

Асцит-перитонит

#

264.

Чоловік, 39 років, після підняття важкості відчув різку біль в попереково-крижовій ділянці, ірадіюючу по передній поверхні стегна і внутрішній поверхні гомілки справа. Об’єктивно: напружені м’язи поперекової ділянки, сколіоз хребта, випрямлення поперекового лордоза. Обмеження рухомості хребта. Симптом Ласега справа. Болючість паравертебральних точок L3-L5 справа при тисненні. Правий ахилів рефлекс не викликається. Гіпестезія за корінцевим типом на правій нозі. Який найбільш вірогідний діагноз:

@Попереково-крижовий радикуліт

Люмбалгія

Люмбоішіалгія

Люмбаго

Міозит

#

265.

Дівчину 22 років витягли з петлі під час спроби самогубства. Серцева діяльність та дихання не зупинялися. Свідомість відсутня. Кома І ст. Який метод інтенсивної терапії першочергово показаний постраждалій при надходженні до лікарні?

@гіпербарична оксигенація

фармакологічний захист мозку від гіпоксії

оксигенотерапія масковим методом, або через носові катетери

стимуляція мозкового метаболізму ноотропами

оксигенотерапія зі штучною вентиляцією легень та ПТКВ

#

266.

До приймального відділення бригадою ШМД доставлено постраждалого, якого в корінь язика вкусила бджола. Стан постраждалого тяжкий. Психомоторне збудження. Дихання важке, як на вдиху, так і на видиху, з присвистом. Шкіряні покриви блідо-цианотичні, слизові – цианотичні. Який метод відновлення прохідності дихальних шляхів терміново показаний хворому?

@крікоконікотомія

середня трахеостомія

штучна вентиляція легень

інгаляційні бронхолітики

спазмолітичні засоби

#

267.

У хворого 40 років після відвідування лазні спостерігається ураження міжпальцевих складок і під пальцями у вигляді тріщин, лущення, сверблячки, на тильній поверхні ступні на тлі незначної застійної еритеми та інфільтрації виникли папули, везикули, кірочки, лущення. Який діагноз можна встановити?

@Рубромікоз

Мікробна екзема

Сифіліс

Дисгідротична екзема

Контактний алергічний дерматит

#

268.

У дитини 5 років на шкірі стегна спостерігаються запальні плями червоного кольору круглої форми, чітко обмежені, схильні до периферійного росту, з лущенням на поверхні, по периферії – вузлики, везикули. На волосистій частині голови невеличкі плями слабо запального характеру з лущенням на поверхні. У вогнищах волосся обламані нA висоті 6-8 мм. При обстеженні в променях люмінесцентної лампи – виявилося зелене свічіння. Який діагноз можна встановити?

@Мікроспорія

Пахова епідермофітія

Рубромікоз

Трихофітія

Різнокольоровий лишай

#

269.

У хворої 19 років після використання чужої білизни виникли запальні плями круглої форми червоного кольору із лущінням у центрі, набряклим валоком із вузликами по периферії, везикулами, кірочками на поверхні. Вогнища ростуть по периферії, зливаються в утворення з чудернацькими обрисами. Хвору турбує невеликий зуд. Який діAгноз можна встановити?

@Поверхнева трихофітія гладкої шкіри

Пахова епідермофітія

Рубромікоз

Різнокольоровий лишай

Мікроспорія

 

#

270.

У хворої 13 років після використаня чужої шапки виникли різної величини круглі вогнища з нечіткими границями, слабо вираженими еритемою, лущінням. Вогнища множинні. Волосся у вогнищах обламане, поряд волосини у вигляді гачків, ком тощо. Який діагноз можна встановити?

@Поверхнева трихофітія волосистої частини голови

Фавус

Рубромікоз

Червоний вовчак

Мікроспорія

#

271.

Хворий 50 років. Зловживає алкоголем протягом 15 років. Після останнього запою не вживає спиртне на протязі 5 діб. Ховається під ліжко, намагається чинити опір оточуючим, бачить в них чортів та інопланетян, вважає, що знаходиться в аду, вірно називає своє прізвище та ім’я по батькові. Який діагноз у даному випадку?

@Алкогольний делірій

Алкогольний галюциноз

Онйроїдна кататонія

Сутінкове потьмареннч свідомості

Патологічне сп’яніння

#

273.

Хворий 37 років скаржиться на відчуття перебоїв у роботі серця. Два роки тому переніс гострий міокардит. Об’єктивно: ЧСС-89 у 1 хв., Ps-88 у хв, аритмічний, АТ-140/85 мм рт.ст. Межи відносної тупості серця не змінені. Збоку інших внутрішніх органів без змін. На ЕКГ: поодинокі передчасні поширені шлуночкові комплекси (QRS=0,12 мс) без зубця Р с повною компенсаторною паузою. Який з додаткових методів дослідження найбільш доцільно призначити хворому для вибору тактики лікування?

@Добове моніторування ЕКГ та АТ

Холтерівське моніторування ЕКГ

Велоергометрія

Ехокардіографія

Коронарографія

#

274.

Хворий 58 років, який страждає декілька років на цироз печінки, асоційований з гепатитом С, скаржиться на поганий апетит, слабкість та збільшення живота. При огляді у хворого жовтяниця, шкіра суха, асцит, судинні “зірочки”. У стаціонарі після прийому сечогінних препаратів стан хворого різко погіршився, збільшилась слабкість, з’явилося запаморочення. У крові: ер.-2,1х 1012/л; лейк.-4,1 х 109/л; ШОЕ-38 мм/год.; білірубін-32,1 мкмоль/л; АЛТ-3,1; АСТ-1,4. Яке основне ускладнення розвилося у хворого?

@Печінкова недостатність

Гепатокарцинома

Анемія

Тромбоз печінкових вен

Дегідратація

#

278.

Хворий 32 років скаржиться на печію та кислі відрижки. Три місяці тому був госпіталізований з приводу кровотечі з язви 12-палої кишки. Проведена терапія блокаторами протонового насосу, антацидами, антихелікобактерна. Дихальний уреазний тест після лікування був позитивний. Яка тактика щодо проведення противорецидивної терапії показана хворому для профілактики повторної кровотечі?

@ Тривала терапія [8-12 міс.]

Терапія за вимогою

У вихідні дні

Переривчаста

Противорецидивне лікування не показане

#

279.

Жінка 22 років звернулася у поліклініку з приводу лихоманки, болі в горлі, особливо при ковтанні, слабкості. Хворіє третій день, ліків не приймала. При огляді t0-38,70С, зів гіперемований, мигдалики збільшені, в них велика кількість гнійних фолікулів. Під час огляду хвора раптово втратила свідомість. АТ-90/60 мм рт.ст., РS-124 в 1 хв. Який препарат треба ввести хворій негайно?

@ Мезатон

Реорірин

Сульфокамфокаїн

Допмин

Неогемодез

#

280.

Чоловік 35 років поступив у стаціонар зі скаргами на слабкість, задишку, швидку втомленість. Протягом 3 днів були значні гемороїдальні крововтрати. Шкіра та слизові оболонки бліді. Аналіз крові: гемоглобін-80 г/л; еритроцити-2,4 х 1012/л; к.п.-1,0; ретікулоцити-3\%. Була надана необхідна трансфузійна терапія. Подальше лікування мусить бути амбулаторним. Які рекомендації будуть найбільш доцільними?

@ Препарати заліза внутрішньо

Препарати заліза парентерально

Фолієва кислота

Вітамін В12

Дієта

#

283.

Чоловік 44 років скаржиться на задуху, запаморочення, зомління, які з’являються після фізичного навантаження. Об’єктивно: АТ-160/90 мм рт.ст. ЧСС-98 в 1 хв., при аускультації серця грубий систолічний шум вздовж лівого краю грудини, акцент II тону над легеневою артерією. На ЕКГ – патологічний зубець Q у I, avL, V5-6 відведеннях. На ЕхоКГ – фракція викиду лівого шлуночку 65\%, товщина міжшлуночкової перегородки - 2,5 см, розмір лівого передсердя – 5,1см, регургітація до Ѕ ЛП. Який механізм розвитку змін у серці у хворого?

@ Діастолічна дісфункція

Систолічна дисфункція

Систолічна та діастолічна дисфункція

Метаболічні порушення

Перевантаження об’ємом

#

284.

Хворий 52 років скаржиться на гостру біль та розпирання у правому підребер’ї, лихоманку з типанкою, нудоту, гіркоту у роті. Об’єктивно: шкіряні покрови та склери жовтяничні, t0 - 38,90С. Черево при пальпації роздуте, печінка на 4 см нижче краю реберної дуги, болюча, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Мейо-Робсона. При УЗД печінки та жовчовивідних протоків конкрементів не виявлено. Яке подальше інструментальне обстеження найбільш доцільно провести хворому?

@ Ендоскопічну ретроградну холангіографію

Рентгенографію органів черевної порожнини

Фіброгастродуоденоскопію

Діагностичну лапароскопію

Пероральну холецистографію

#

285.

У хворої 60 років після надмірного вживання жирної їжі раптово виникла біль у правому підребер’ї, нудота, блювота жовч’ю, різке відчуття гіркоти у роті. Через дві доби зявилася жовтяниця, зтемніла сеча. Об’єктивно: склери та шкіряні покрови істеричні, черево вздуте, печінка збільшена на 3 см, м’яка, болюча при пальпації, с-м Ортнера, Мерфі, Кера, Захарї’на, Мейо-Робсона позитивні. Який метод необхідно використати для діагностики розвинутого стану хворої?

@ УЗД жовчного міхура та жовчного протоку

Фіброгастродуоденоскопію

Рентгенографію органів черевної порожнини

Радіонуклідне сканування печінки та жовчного міхура

Діагностичну лапароскопію

#

286.

Чоловік 53 років на протязі 3 місяців відмічає інколи порушення ритму серця, задишку при ходьбі. В анамнезі рік тому був біль за грудиною. Об’єктивно: Рs-84 в 1 хв., АТ-150/90 мм рт.ст.. В легенях дихання везикулярне, тони серця приглушені, печінка не збільшена, набряків нижніх кінцівок немає. На ЕКГ без динаміки QS в III, AV відведеннях, ізоелектричний сегмент ST, позитивний зубець Т, поодинокі надшлуночкові екстрасистоли. Яка патологія обумовлює таку картину?

@ Постінфарктний кардіосклероз

Інфаркт міокарду

Стенокардія

Порушення ритму

Артеріальна гіпертензія

#

288.

До приймального відділення звернувся хворий 42-х років зі скаргами на біль за грудниною, задуху, сухий кашель. Біль іррадіює у спину, не знімається за допомогою нітрогліцерину. Місяць тому переніс ГРВІ. Положення у ліжку вимушене з нахилом тіла вперед, набухання вен шиї, ціаноз, АТ- 110/70 мм рт.ст., Ps- 100/хв., тони серця приглушені, збільшена печінка. Рентгенологічно: тінь серця розширена, трикутної форми. На ЕКГ: зниження вольтажу, зміщення ST та деформація зубця Т. У крові: лейкоцитоз, збільшення ШЗЕ. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Ексудативний перикардит

Лівобічна нижньодольова пневмонія

Міокардит

ІХС, стенокардія

Мі тральний стеноз

#

289.

У хворої М., 55 років з клінічним діагнозом “Рак молочної залози” планується оперативне втручання. З якою метою хворій назначена сцінографія печінки?

@ Виявлення первинної пухлини печінки та метастазів

Визначення розмірів печінки

Визначення рухомої функції жовчного міхура

Візуалізація селезінки

Визначення вивідної функції печінки

#

290.

Хвора З., 64 років, з клінічним діагнозом “Рак молочної залози скаржиться на болі в правій половині грудної клітини та грудного відділу хребта на протязі двох місяців. Який з методів дослідження треба назначити для скорішого виявлення змін в кістковій тканині?

@ Остеосцінтіграфія

Рентгенографія

Біохімічний

Комп(ютерна томографія

Лімфографія

#

292.

Хвора, 38 років, скаржиться на поступове зниження гостроти зору, “сітку”, “павучки” у полі зору, викривлення контурів об’єктів. Хворіє на цукровий діабет 1 типу близько 15 років, вживає інсулін. АТ 140/90 мм рт ст., ЧСС 78 уд/хв. ЧД 18 за хвилину, Т-36,50.Офтальмоскопія: у зоні дисків зорових нервів обох очей значна кількість мікроаневризм, ретинальних та преретинальних крововиливів, тверді та м’які ексудати у макулярній та парамакулярній ділянці. Гострота зору правого ока 0,4, лівого ока – 0,2. Глюкоза крові 8,9 ммоль/л, рівень HbA1c 8,5 \%. Які заходи профілактики відшарування сітківки найбільш ефективні?

@ Фотокоагуляція

Вітректомія

Екстракція кришталика

Кріокоагуляція циліарного тіла

Кератотомія

#

293.

Хвора, 48 років, скаржиться на погіршення сну через “гарячі припливи”, біль в ділянці серця, серцебиття, підвищення тиску. Аменорея протягом 6 місяців. Об-но: Зріст 165 см, вага 63,5 кг, АТ 142/90 мм рт ст., ЧСС 98 уд/хв ЧД 17 за хвилину, Т-36,60. Помірні набряки обличчя, кистей, пальців. Збільшення лівої межі серця. Послаблення I тону, систолічний шум на верхівці серця. Печінка + 1 см, помірно болюча. ЕКГ: Порушення фази реполяризації V2-4. Який механізм розвитку ураження серця?

@ Зменшення рівню естрогенів

Зменшення рівню пролактина

Збільшення рівню ЛГ, ФСГ

Зменшення рівню прогестерона

Збільшення рівню тестостерона

#

295.

Чоловік, 52 років, звернувся зі скаргами на задишку, високу масу тіла. При огляді: вага 116 кг, зріст 171 см, об’єм талії 115 см, стегон 100 см. Підшкірно-жирова клітковина розвинута надмірно та рівномірно. Шкірна чиста. АТ 160/90 мм рт. ст., ЧСС 89 за хвилину, ЧД 17 за хвилину, Т-36,60. Дихання везикулярне. Тони серця послаблені. На комп’ютерній томограммі турецького сідла та головного мозку патологічні зміни відсутні. УЗД наднирників – без патологічних змін. Глюкоза крові натщесерце 5,2 ммоль/л, через 2 години після навантаження 75 г глюкози – 4,7 ммоль/л. Холестерин 7,0 ммоль/л. У наслідок чого розвився патологічний стан?

@Генетична схильність, переїдання, гіподінамія

Гормонально-активна пухлина наднирників

Пухлина гіпофізу

Синдром “порожнього турецького сідла”

Цукровий діабет 2 типу

#

296.

Жінка 30 років, звернулась зі скаргами на підвищену масу тіла, погану переносимість фізичних навантажень. Батьки хворої мають підвищену масу тіла, стереотип харчування у сім’ї - їжі зі знічним вмістом жирів та вуглеводів. Об’єктивно: температура 36,60, АТ 145/85 мм рт. ст, ЧСС 89 за хвилину, вага 87 кг, зріст 165 см, шкіра чиста, розподіл підшкірної клітковини рівномірний, в серці тони чисті, ритм правильний, у легенях дихання везикулярне, щитоподібна залоза не збільшена, порушення менструального циклу відсутні.

Які засоби профілактики ожиріння є найбільш доцільними?

@Дієтотерапія, дозовані фізичні навантаження

Інтенсивні заняття спортом

Гастропластика або гастроєюнальне шунтування

Застосування інгібітору шлунково-кишкових ліпаз

Застосування анорексигенних препаратів.

#

297.

Чоловік, 30 років, хворіє на цукровий діабет 1 типу 16 років. Інсулінотерапія: Актрапід по 8 Од перед сніданком, обідом та вечерею, та Протафан 8 Од перед сніданком та о 22 вечора. Скарги на погіршення зору. Об’єктивно: маса 65 кг, зріст 170 см. Стан задовільниий. Т-36,60, АТ – 150/90 mm Hg, ЧД – 12 за хв., пульс 80 за хвилину. Глікемія 7,0 ммоль/л, глікозильований гемоглобін 7,2 \%. При огляді офтальмолога – велика кількість “ватяних” ексудатів, значна кількість великих ретинальних геморагій. Який спосіб лікування ускладнень з боку органу зору:

@Лазерна фотокоагуляція

Зміна схеми інсулінотерапії

Суворе дотримання дієти та самоконтроль

Ангіопротектори

Антигіпертензивні препарати

#

298.

У жінки 23 років. Хворіє на цукровий діабет, тип 1. Скаржиться на слабкість, головний біль, нудоту і блювоту Об’єктивно: Т-37,60. Пульс 98 за 1 хвилину, АТ 95/65 мм рт.ст. Дихання шумне, 32 за 1 хвилину. Запах ацетону, тони серця приглушені, ритм правильний. Живіт дещо болючий в епігастрії. Позитивний симптом Пастернацького Визначений рівень глюкози в крові – 28,5 ммоль/л; лейкоцити крові 16,5х109/л. В сечі ацетон ++, лейкоцити 25-40 у полі зору. РН крові 7.1. Який метод корекції найбільш доцільний?

@ Інфузія сольових розчинів + інсулінотерапія малими дозами

Інфузія 5\% глюкози + інсулінотерапія великими дозами

Інфузія 2.5\% розчину бікарбонату натрію

Внутрішньовенне введення антибіотиків

Інфузія розчинів декстранів + інсулінотерапія

#

300.

Жінка 53 років скаржиться на відчуття здавлення у стравоході при прийомі твердої та рідкої (особливо холодної) їжі; симптоми посилюються при прискореному харчуванні та проходять після прийому нітрогліцерину. Захворіла два місяці тому після психоемоційного стресу. Об’єктивно: Т – 36,50С, зріст – 168 см, вага – 88 кг, пульс – 76 уд./хв., АТ – 130/80 мм рт. ст. Рентгенологічно: „штопороподібний” стравохід. Яка патологія найбільш імовірно викликала дисфагію у хворої?

@Первинний езофагоспазм

Ахалазія кардії

Кил стравоходного отвору діафрагми

Рак стравоходу

Стенокардія

#

301.

Жінка 57 років скаржиться на відчуття здавлення у стравоході, серцебиття, утруднення дихання при прийомі твердої їжі; іноді з’являється блювота повним ротом, вночі – симптом „мокрої подушки”. Хворіє біля 6 місяців. Об’єктивно: Т – 36,50С, зріст – 168 см, вага – 72 кг, пульс – 76 уд./хв., АТ – 120/80 мм рт. ст. Рентгенологічно: стравохід значно розширений, у кардіальній частині – звужений. Яка патологія найбільш імовірно викликала дисфагію у хворої?

@ Ахалазія кардії

Первинний езофагоспазм

Кил стравоходного отвору діафрагми

Рак стравоходу

Рефлюкс-езофагіт

 

#

302.

Жінка 35 років скаржиться на слабкість, часте випорожнення з домішками крові, зменшення ваги тіла на 8 кг за 6 місяців, періодично – підвищення температури до 37,80С. Хворіє 6 місяців. Об’єктивно: Т – 37,50С, зріст – 168 см, вага – 49 кг, пульс – 86 уд./хв., АТ – 110/70 мм рт. ст. Шкіра бліда, пальпаторно живіт помірно болісний. Метеоризм. У крові: Нв – 92 г/л, ШОЕ – 35 мм/год. Колоноскопія: слизова прямої та сигмовідної кишки зерниста, гіперемована, набрякла, нерівномірно потовщена (псевдополіпи), кроточить, на її поверхні – ерозії та виразки. Яка патологія найбільш імовірно викликала ураження кишки у хворої?

@Неспецифічний виразковий коліт

Хвороба Крона

Хронічний спастичний коліт

Рак прямої кишки

Поліпоз кишки

 

#

303.

Хворий 30 р. повернувся з Таджикістану. Скаржиться на підвищення температури тіла через день до 400 С, що супроводжується ознобом, пітливістю. Гепатоспленомегалія. Ер. 3.0 Т\л, Нв80г\л, Лейк. 4.0 Г\л, Е- 1\%, П-5\%, С-60\%, Л-24\%, М-10\%, ШОЕ- 25 мм\год. Попередній діагноз?

@ Малярія

Аденовірусна інфекція

Сепсис

Черевний тиф

Лептоспіроз

 

#

Хворий 56 років, працює на виробництві алюмінію більше 20 років. В останні 3 роки відмічає розхитування зубів, біль у кістах і суглобах, колючі болі в ділянці серця, нудоту. Ваш попередній діагноз?

@Інтоксикація фтором

Інтоксикація ртуттю

Інтоксикація свинцем

Інтоксикація фосфором

Інтоксикація марганцем

#

305.

У хворого на тлі Т тіла 38,40 С з’явився лаючий грубий кашель, утруднене дихання з утягуванням міжреберних проміжків та помірного цианозу носогубного трикутника. Яке захворювання частіше за інші дає вище згадану клініку?

@ Парагрип

Аденовірусна інфекція

Пневмонія

Грип

Ентеровірусна інфекція

#

306.

Мисливець, скаржиться на головний біль, різку слабкість, Т тіла 390, наявність набряку, сверблячої виразки правої руки. Права рука з різким, драглистим набряком, неболючим. На дні виразки темна корка, навколо – дрібні пухирці.

@ Сибірка

Туляремія

Бруцельоз

Чума

Бореліоз

#

307.

Хворий 40 років протягом 10 років страждає на хронічний гломерулонефрит. Скаржиться на блювоту, судоми м язів нижніх кінцівок. АТ 180/120 мм.рт.ст.,креатинин у сироватці крові – 770 мкмоль/л, клубочкова фільтрація – 5 мл/хв. Яка лікувальна тактика показана для цього хворого?

@Гемодіаліз.

Сорбенти.

Гемосорбція.

Плазмаферез.

Гемофільтрація.

#

308.

Жінка 30 років, страждає на полікістоз нирок. Поступила в зв`язку з слабкістью, спрагою, ніктурією.Діурез до 1800 мл/добу. АТ 200/100 мм.рт.ст. В аналізах крові: еритроцити 1,8 х 109. Гем 68 г/л,сечі: питома вага 1005, лейкоцити 50-60, еритроцити 3-5 в полі зору, креатинін – 0,82 ммоль/л, калій 6,5 ммоль/л, КФ 10мл\мин. Що є першочерговим в лікуванні хворого?

@Гемодиализ.

Антибактеріальна терапія.

Сорбенти.

Переливання крові.

Гіпотензивна терапія.

#

309.

Хворий 62 років скаржиться на втрату 10 кілограмів ваги за 2 місяці, появу сечі м`ясних помиів, біль у поперековій ділянці, підвищення температури до 390 С. При пальпаціі лівоі нирки відчувається біль. В аналізі крові: Нв 90 г/л, ер. 2,8*1012/л, лейкоцити8,8*109/л, ШОЕ 42 мм/г. В сечі: відносна щільність 1018, білок 0,66 г/л, еритроцити на все поле зору. Ваш попередній діагноз?

@Пухлина нирки.

Карбункул нирки

Туберкульоз нирки

Гострий гломерулонефрит.

Сечо-кам`яна хвороба.

#

310.

У хвороі, 30 років, протягом останніх 5 років утримується тиск 170/100 – 200/120 мм.рт.ст. При об`єктивному обстеженні вислуховується систолічний шум над пупоком зліва. Яка причина гіпертензіі?

@Рено-васкулярна гіпертензія.

Гіпертонічна хвороба.

Подікістоз нирок.

Коарктація аорти.

Гломерулонефрит.

#

311.

Хворий 30 років скаржиться на головний біль, загальну слабкість, ніктурію.Протеінурія протягом 5 років, підвищення АТ - 2 роки. Об`єктивно: пульс 88 уд/хв., АТ 150/100 мм.рт.ст, креатинін крові 0,23 мкмоль/л,сечовина крові 9,1 млмоль/л, клубочкова фільтрація 50 мл/хв. Про що можно подумати?

@ХНН 1 ст.

ХНН 2 ст.

НК 3 ст.

ХНН 4 ст.

Гостра ниркова недостатність.

#

312.

Хворий 32р., професійний рибак, захворів гостро, коли підвищилася Т тіла до 400С, з’явилися головний біль та біль в ікроножних м’язах. На 5-ту добу захворювання зменшився добовий діурез, підвищилися рівні сечовини та креатинину у крові. Що з переліченого є найбільш вагомою причиною цього стану?

@ Лептоспірозний нефрозо-нефрит

Посилення білкового обміну

Збільшення секреції альдостерону

Недостатній рівень протромбіну

Лептоспірозне ураження печінки

#

314.

Жінка 42р., хворіє гострим вірусним гепатитом В. При огляді – продуктивному контакту не доступна, дезорієнтована у місці та часі, з рота – легкий запах ацетону. Що з переліченого є першочерговим у відношенні до хворого?

@ Переведення до реанімаційного відділення

Контроль рівня протромбіну крові

Внутрішньовенне введення амінокапронової кислоти

Застосування антибіотиків широкого спектру дії

Динамічний догляд та лабораторний контроль вітальних показників

#

315.

У хворого 45 років після фізичного навантаження з'явився пекучий біль в ділянці серця, відчуття страху смерті, пітливість. На ЕКГ зубець QS з куполоподібним підйомом ST та негативним Т в I, AVL,V1-V3 відведеннях. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий інфаркт міокарду в ділянці передньої стінки лівого шлуночка

Прогресуюча стенокардія

Гострий міокардит

Тромбоемболія легеневої артерії

Розшарування аорти

#

316.

Хворий 65 років відзначає біль за грудиною, при підйомі на 2 поверх, що триває близько 5-8 хвилин, з іррадіацією під ліву лопатку. Подальші 10 днів напади болю стали турбувати частіше, з'явилося відчуття нестачі повітря, біль не зникала після прийому однієї пігулки нітрогліцерину. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Прогресуюча стенокардія

Стенокардія Принцметалу

Стенокардія напруження III ф. кл.

Інфаркт міокарду

Гострий міокардит

#

319.

Хворий 68 років відзначає втрати свідомості,що виникають після перенесеного 6 місяців тому інфаркту міокарду. Об'єктивно: тони серця глухі, ЧСС=40 в 1 мін, АТ 110/70 мм.рт.ст. При проведенні холтерівського моніторування ЕКГ встановлена АВ блокада II ступеня, Мобітц 2 (3:1, 4:1), періоди асистолії до 3-4 секунд. Яка ваша тактика?

@Імплантація штучного водія ритму

Призначення нітратів

Постійний прийом атропіну

Призначення предукталу

Постійний прийом ізадрину

#

320.

Жінка 28 років,через два тижні після перенесеного грипу відзначає біль за грудиною. Об'єктивно: осиплість голосу, набухання шийних вен, зникнення відносної серцевої тупості. На ЕКГ: зниження вольтажу та підйом сегменту ST над ізолінією у всіх відведеннях. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Перикардит

Повторний інфаркт міокарду

Гострий міокардит

Ідиопатична кардіоміопатія

Стенокардія

#

321.

У жінки 25 років через два тижні після перенесеного грипу з'явилася різка слабкість, задишка, постійний ниючий біль у ділянці серця, субфебрильна температура. Об'єктивно: I тон на верхівці ослаблений t=37,30 С. На ЕКГ: вольтаж знижений, а-в блокада I ступеня. В крові ШОЭ= 30 мм/ч. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий міокардит

Пневмонія

Ділятаційна кардіоміопатія

Інфекційний ендокардит

Нестабільна стенокардія

#

322.

Чоловік 38 років протягом двох тижнів відзначає зтискаючий біль у верхній третині грудини, що виникає при підйомі на 3-й поверх та триває до 5-10 хвилин. Об'єктивно: ЧСС=82 в хвилину; АТ= 120/80 мм.рт.ст. На ЕКГ: згладжені зубці Т в V1-V4. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Стенокардія,що вперше виникла

Інфаркт міокарду

Стенокардія напруження III ф.к.

Стенокардія напруженняIV ф.к.

Вегето-судинна дистонія

#

323.

Хвора 26 років, знаходиться протягом 5 років на диспансерному обліку в центрі СНІД. 6 місяців назад диагностована саркома Капоши, збільшення усіх груп лімфавузлів. При обстеженні вміст СД4 - 250 у 1 м, рівень РНК ВІЛ - 55000 копій\мл. Яка стадія ВІЛ -інфекції?

@ СНІД- індикаторна

Гостра

Безсимптомна

Генералізована лімфоаденопатія

Маніфестна

#

324.

У лікаря-хірурга Г., під час операції з приводу розриву селезінки в хворого М., який знаходиться на обліку в центрі СНІД, відбулася аварійна ситуація – розрив рукавичок і влучення крові на шкіру. Які терміни дослідження крові на антитіла до ВІЛ в лікаря-хірурга?

@ У перші 5 днів після аварійної ситуації, потім через 3, 6 місяців, 1 рік.

У першу добу після аварійної ситуації, потім через 4 тижні, 6 місяців

Дослідження крові не проводиться

У перші 3 дні після аварійної ситуації, потім через 1, 3, 6 місяців

У першу добу після аварійної ситуації, потім - через 4 тижні, 6 місяців.

#

325.

У хворого М., 35 років, після панкреатодуоденальної резекції за Виплем розвилось схуднення, урчання в животі, діарея, стеаторея. Про яке ускладнення йде мова?

@ Тяжкий ступінь екзокринної недостатності.

Ендокринна недостатність.

Агастральна астенія

Кахексія

Післяваготомна діарея

#

 

326.

Хвора 43 років скаржиться на болі у попереку з іррадіацією у ліву нижню кінцівку, які посилюються при рухах, почуття оніміння у нозі. Об’єктивно: пальпація м’язів гомілки та стегна болісна, позитивні симптоми натяжіння ліворуч, крампії у гомілковому м’язі, порушень чутливості, зниження рефлексів нема.

@ Вертеброгена люмбоішіалгія зліва.

Вертеброгений корінцевий симптом L5 -S1 зліва.

Коксіт лівого тазового суглоба.

Ендартеріїт судин нижніх кінцівок.

Спинальний інсульт.

#

327.

Хворий 60 років вранці після сну помітив, що в нього зникли рухи в лівих кінцівках та порушена чутливість у лівій частині тіла. З анамнезу відомо, що у хворого вже було два таких напади. Об’єктивно: шкіра волога, бліда. АТ 100/65 мм рт.ст.; Ps 60 уд. в хвилину. Згладжена ліва носо-губна складка, активних рухів у лівих кінцівках нема. Рефлекси з кінцівок вище зліва. Симптом Бабінського позитивний зліва. Гемігіпостезія ліворуч, оболонкових знаків нема.

@ Ішемічний інсульт у правій півкулі мозку

Геморагічний інсульт у правій півкулі мозку.

Розсіяний склероз.

Енцефаломієліт у стовбурі.

Інфаркт мозку у стовбурі.

#

328.

Хворий Н., 41 рік, увечері був побитий невідомими. Мала місце короткочасна втрата свідомості. З анамнезу відомо, що зловживає алкоголем. Об’єктивно: АТ 150/90 мм рт.ст., Ps 80 уд. в хвилину, температура 36,80С. Права носо-губна складка сглажена. Легка пірамідна недостатність правої руки. Позитивний симптом Маринеско-Родовічі справа. Менінгеальних знаків нема.

@ Струс головного мозку.

Крововилив у мозок.

Пухлина головного мозку.

Субарахноїдальний крововилив.

Розсіяний склероз.

#

329.

У хворого 37 років раптово розвився різкий головний біль, якій супроводжувався нудотою, блювотою, порушенням свідомості. Об’єктивно: АТ 190/120 мм рт.ст., гіпереміроване обличчя. Спутана свідомість, на питання дає односкладові відповіді. Порушень руху та чутливості нема. Оболонкові симптоми позитивні. Ліквор кров’янистий.

@ Субарахноїдальний крововилив.

Менінгіт.

Ішемічний інсульт.

Енцефаліт.

Емболія судин головного мозку

#

330.

Хворий 18 років скаржиться на переймоподібний біль у животі, слабкість, підвищення Т тіла до 38.50 С протягом 2-х днів, мізерні випорожнення до 10 разів на добу із домішками слизу. Язик обкладений, сухий, живіт болісний у лівій здухвинній ділянці, сигма спазмована. Діагноз?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1028 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.046 сек.)