АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 12 страница. Гострофазові показникі

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Альфа- фетопротеїн

АлТ

АсТ

HBs Ag

Гострофазові показникі

#

684.

Хвора 25 рокiв скаржиться на перiодичні тупі болі у правому пiдребер'ї, нудоту, гiркий присмак у ротi, після вживання жирної, жареної іжі. В анамнезi- лямбліоз, перетинка жовчного міхура в області шийки. При пальпацii печiнка не збiльшена, болючiсть в точцi Кера, симптом Ортнера, Мерфі негативні.Пiд час дуоденального зондування порцiя В збільшена, пузирний рефлекс наступає вчасно. При лабораторному дослідженні отриманої жовчі ознак запалення, патогенних мікроорганізмів не виявлено. При ультрасонографії жовчний міхур нормальних розмірів, грушевидної форми, стінки не утовщені, конкрементів не виявлено, у області шийки мається перетинка. Ваш дiагноз?

@ Гiпокiнетична гiпотонична дискiнезiя жовчного мiхура.

Хроничний холецистит с гiпертонусом сфiнктера Люткiнса

Гiперкiнетична гiпертонична дискiнезiя жовчного мiхура

Хроничний гепатит

Хроничний панкреатит

#

686.

У хворого К., 52 років, який на протязі 8 років страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки, в період загострення приєднались скарги на періодичне блювання з залишками їжі, на важкість в епігастральній ділянці, іноді — посилена перістальтика в районі шлунку. Яке ускладнення може бути у даного хворого?

@Стеноз пілоруса шлунка

Пенетрація

Малігнизація

Кровотеча

Перивісцеріт

#

687.

Чоловік 63 років, 3 роки тому переніс Q-позитивний інфаркт міокарду. Періодично непокоїть біль за грудиною при незначному фізичному навантаженні, задишка при незначному фізичному навантаженні. На ЕКГ негативний зубець Т у відведеннях II, III, aV, при ЕХО-КГ - дослідженні акінезія в задній стінці лівого шлуночка міокарду, гіпертрофія міокарду лівого шлуночка, КДР – 5,6 см, фракція викиду 47\%. Призначення яких препаратів буде уповільнювати процеси постінфарктного ремоделювання міокарду і розвиток хронічної серцевої недостатності:

@ •інгібіторів АПФ + бета-адреноблокаторів

бета-адреноблокаторів + нітратів

сечогінних препаратів + інгібіторів АПФ

антагоністів кальцію + сечогінних препаратів

нітратов + інгібіторів АПФ

#

688.

Чоловік, 67 років, через 2 місяці після перенесеного інфаркту міокарда відмічає, що напади стенокардії стали частішими, купуються пролонгованими нітратами, однак добова потрібність в них сягає 60 мг, відмічає задишку, виражену слабкість. Яке лікування необхідно призначити хворому:

@ * аорто-коронарне шунтування

бета-адреноблокатори + нітрати + інгібітори АПФ + антиагреганти

нітрати + інгібітори АПФ + антикоагулянти

бета-адреноблокатори + нітрати + інгібітори АПФ + статини

нітрати + інгібітори АПФ + бета-адреноблокатори + фібрати

#

689.

Жінка Н., 62 років, доставлена у приймальне відділення зі скаргами: сильний пекучий біль за грудиною, задуху. В анамнезі 10 років гіпертонічна хвороба. Об”єктивно: стан середньої важкості, шкіра бліда, ціаноз губ, над легенями везикулярне диханне. Тони серця приглушені, ритмічні. Акцент II тону над аортою. АТ 210/120 мм рт.ст. ЧСС=PS=76 в 1 хвилину. На ЕКГ: підвищення сегменту ST в I, aVL,V5-V6 відведеннях. Найбільш ймовірний діагноз?

@ Гіпертонічний криз, ускладнений гострим інфарктом міокарда

Неускладнений гіпертонічний криз

Гіпертонічний криз, ускладнений нестабільною стенокардією

Гіпертонічний криз, ускладнений гострою лівошлуночковою недостатністю

ТЕЛА

#

692.

Хворий Б., 34 років, скаржиться на підвищений апетит, надмірну вагу, задишку при фізичних навантаженнях. При огляді: надмірне накопичення жиру в ділянці живота, плечового поясу, шкіра блідо-рожевого кольору, волосяний покрів на тілі по чоловічому типу, стрій немає, ЧСС 90 уд/хвил, АТ 120/80 мм. У додаткових дослідженнях: цукор крові 4,9 ммоль/л, холестерин 6,2 ммоль/л. Офтальмоскопія: очне дно без змін. Огляд невропатолога: здоровий.Встановити діагноз.

@Первинне ожиріння аліментарно-конституціональне, андроїдний тип.

Первинне ожиріння аліментарно-конституціональне гіноїдний тип.

Вторинне ожиріння церебральне.

Вторинне ожиріння едокринне гіпотиреоїдне.

Вторинне ожиріння ендокринне гіпооваріальне.

#

695.

Хворий П., 48 років, скаржиться на випорожнення 2-3 рази на день, великий обсяг калових мас, з неприємним запахом, супроводжується болем навколо пупка, ипадіння волосся, парестезії. При огляді: блідість шкіри, знижена маса тіла, набряки на нижніх кінцівках. Болючість при пальпації навколо пупка та кишечника. В аналізах: в крові - анемія, в аналізі калу - стеаторея, креаторея, амілорея. Який синдром спостерігається у хворого?

@Синдром мальабсорбції

Синдром Золлінгера-Еллісона

Синдром привідної кишки

Демпінг-синдром

Синдром

#

696.

На вулиці Ви знайшли чоловіка, що лежить нерухомо. Не контактний. Зіниці вузькі. На руках сліди ін'єкцій. Подих відсутній. Пульс на променевих артеріях визначається. Найбільш ймовірно має місце отруєння опіатами. Найбільш ефективним ургентним методом ШВЛ в цьому випадку є:

@ Експіраторна ШВЛ.

Ритмічні тиски на грудну клітину.

Прийом Геймліха.

Прийом Селліка.

Прийом Сафара.

#

697.

З місця ДТП у реанімаційний зал доставлено хворого з численними ушкодженнями скелету та великою крововтратою. Поставлено діагноз декомпенсованого гіповолемічного шоку. У цього хворого слід очікувати:

@ Артеріальну та венозну гіпотензію, тахікардію.

Артеріальну гіпотензію та венозну гіпертензію.

Венозну гіпертензію та тахікардію.

Артеріальну гіпотензію та брадикардію.

Артеріальну та венозну гіпотензію, брадикардію.

 

#

698.

У перші години після субтотальної резекції щитовидної залози з приводу тиреотоксикоза в хворої з'явилося виражене психічне і рухове порушення. Різка гіперемія лиця, шиї, верхніх та нижніх кінцівок. t тіла - 40-410С, підвищена пітливість. Стрімко зростає тахікардія до 140-200 уд./хв., миготлива аритмія. Яке ускладнення розвивається в хворій?

@ Тиреотоксичний криз

Анафілактичний шок

Гіпопаратиреоз

Інфаркт міокарда

Асфіксія

#

699.

Хворий 19-ти років поступив зі скаргами на задуху, втому, напади серцебиття. Із анамнеза відомо, що в дитинстві часто хворів на простудні захворювання, пневмонії. Аускультативно: систоличний шум в другому межребер'ї зліва, підсилення другого тону на легеневій артерії. ЕКГ: деформація зубця Q, подовшення інтервалу P–Q. Який діагноз у хворого?

@ Дефект міжпередсердної перетинки

Дефект міжшлуночкової перетинки

Відкрита артеріальна протока

Стеноз мітрального клапану

Стеноз легеневої артерії

#

700.

У чоловіка, що підняв тягар, раптово з’явився різкий біль в попереку з іррадіацією в праву ногу. Найменші рухи в попереку посилюють біль. Відсутній справа ахіловий рефлекс, анестезія по зовнішньому краю гомілки і ступні. Про яке захворювання слід думати?

@попереково-крижовий радикуліт

люмбаго

люмбалгія

неврит сідничного нерва

неврит стегнового нерва

#

701.

У хворого кілька разів на місяць з’являються напади тоніко-клонічних судом з втратою свідомості, прикусом язика, мимовільним сечопуском. Перед нападом хворий завжди чує мелодію Який попередній діагноз?

@епілепсія з вторинно генералізованими нападами

епілепсія з первинно генералізованими нападами

епілепсія з парціальними нападами

епілепсія з абсантними нападами

#

702.

У хворого з сильними болями в попереку, що виникли після підняття тягаря, діагностовано гострий попереково-крижовий радикуліт. Які з нижчеперерахованих призначень протипоказано хворому?

@зігріваючі процедури

аналгетики

дегідратуючі засоби

вітаміни групи В

Електрофорез з новокаїном

#

703.

75-річний хворий, що страждає на церебральний атеросклероз, після сну виявив утруднення при розмові, слабкість в правій руці. Об’єктивно: свідомість не порушена, артеріальний тиск 110/75 мм рт.ст. При неврологічному обстеженні виявлено елементи моторної афазії, центральний парез справа VII та XII пар черепних нервів, помірний центральний парез правої руки. Який попередній діагноз?

@ішемічний інсульт

крововилив в мозок

субарахноїдальний крововилив

пухлина головного мозку

гостра невропатія лицевого нерва

#

704.

У хворої з миготливою аритмією з’явилася слабкість та затерпання в лівих кінцівках. Ці явища через 1 год пройшли. Яке захворювання виникло?

@порушення мозкового кровообігу за типом ТІА в правому каротидному басейні

ішемічний інсульт в правому каротидному басейні

субарахноїдальний крововилив

церебральний судинний криз

початкові прояви недостатності мозкового кровообігу

#

705.

Після тривалого перебування в гарячому цеху робітник цеху втратив свідомість, температура тіла 390С, пульс 110 за 1 хвилину, частота дихань 30 за 1 хв. Які лікувальні заходи мають бути першими:

@(Роздягти хворого і почати його охолодження.

Розпочати інгаляцію кисню.

Ввести підшкірно 1 мл 0,05\% р-ну строфантину.

Розпочати штучне дихання.

Розпочати закритий масаж серця.

#

706.

Хворий на цукровий діабет після ін’єкції 30 ОД інсуліну після короткочасного збудження втратив свідомість. Яка найбільш ймовірна причина:

@Гіпоглікемічна кома.

Інсульт.

Гіперглікемічна кома.

Інфаркт міокарду.

Кетоацидотична кома.

#

707.

До відділення реанімації доставлено хворого, який скаржиться на блювання, часті рідкі випорожнення, біль у животі. Приблизно 18 годин тому вживав алкогольні напої, заїдав смаженими, зібраними самостійно в лісі, грибами. Температура тіла - 36,60С, печінка збільшена до + 4 см. Який вид гострої патології має місце?

@Гостре отруєння грибами гепато-нефротропної дії

Гостре алкогольне отруєння

Гостра хірургічна патологія органів черевної порожнини

Серцево-судинна недостатність зумовлена переїданням

Отруєння метиловим спиртом

#

708.

Хвора Н., 30 років, скаржиться на важкість у правому підребер’ї після прийому їжі, гіркоту в роті. При багатофракційному дуоденальному зондуванні: фаза ІІ – 4 хвилини, фаза IV – протягом 60 хвилин виділилось 75 мл жовчі коричневого кольору, лейкоцити – 2-3 в полі зору, детрит, фаза V – протягом 16 хвилин виділилось 32 мл жовчі золотисто-жовтого кольору, лейкоцити – 2-3 в полі зору, детрит. Який найбільш ймовірний діагноз у цієї хворої?

@Дискінезія жовчного міхура за гіпокінетичним типом

Дискінезія жовчного міхура за гіперкінетичним типом

Дисфункція сфінктера Одді

Хронічний холецистит

Хронічний холангіт

#

709.

Хвора С., 24 років, скаржиться на переймоподібні болі у правому підребер’ї, що виникають при стресових ситуаціях, нудоту, гіркоту в роті, втомлюваність, дратівливість. При багатофракційному дуоденальному зондуванні: фаза ІІ – 5 хвилин, фаза IV – протягом 14 хвилин виділилось 60 мл жовчі коричневого кольору, лейкоцити – 2-3 в полі зору, детрит, фаза V – протягом 18 хвилин виділилось 36 мл жовчі золотисто-жовтого кольору, лейкоцити – 2-3 в полі зору, детрит. Який найбільш ймовірний діагноз у цієї хворої?

@ Дискінезія жовчного міхура за гіперкінетичним типом

Дискінезія жовчного міхура за гіпокінетичним типом

Дисфункція сфінктера Одді

Хронічний холецистит

Хронічний холангіт

 

#

710.

У хворої Л., 43 років, якій три місяці тому було проведено холецистектомію, появились скарги на виражені болі в епігастрії після прийому їжі, гіркоту в роті, подразливість. При багатофракційному дуоденальному зондуванні: фаза І – не отримана, фаза ІІ – 12 хвилин, фази ІІІ, ІV – не отримані, фаза V+VI – протягом 19 хвилин виділилось 38 мл жовчі золотисто-жовтого кольору, лейкоцити – 1-2 в полі зору. УЗД органів черевної порожнини: печінка не збільшена, ехогенність паренхіми не змінена. Який найбільш ймовірний діагноз у цієї хворої?

@Дисфункція сфінктера Одді

Хронічний холангіт

Хронічний дуоденіт

Стеатогепатоз

Хронічний гепатит

#

711.

Хвора 46 років, поступила в гінекологічне відділення з приводу метроррагії. Об’єктивно: щкіра і слизові оболонки бліді. Переферійні лімфовузли не збільшені.Стерналгія та осалгія відсутні. У легенях дихання везикулярне.Тони серця ритмічні, визначається систолічний щум на точках аускультації. Пульс 96 уд\хв. Живіт м’який, не болючий. Печінка та селезінка не збільшені. Аналіз крові: Нв-86 г\л, ер.- 2.7*1012\л, КП-0,89. Л-8,7*109\л. Формула без особливостей. Тр. –158 *109\л. Про яке захворювання треба думати в першу чергу?

@Постгеморагічна анемія

Залізодефіцитна анемія

Апластична анемія

Гострий лейкоз

Хронічний мієлолейкоз

#

712.

Хворий 58 років поступив до терапевтичного відділення зі скаргами на кашель з виділенням слизово – гнійного харкотиння та задишку експіраторного характеру. Об’єктивно: у хворого бочкоподібна грудна клітка. При вдоcі втягується міжребір’я та беруть участь додаткові м’язи. Над легенями перкуторно коробочний звук. Рухомість нижнього краю легень значно обмежена. Дихання ослаблене з подовженим видихом. Серце – тони ритмічні, приглушені. РS – 102 уд. на хв., ритмічний. При R – графії легень – підвищена прозорість легеневих полів, збіднення легеневого малюнка та низьке стояння діафрагми. Про яке захворювання можна думати?

@Емфізема легень

Пневмонія

Бронхоектатична хвороба

Рак легень

Бронхіальна астма

#

713.

Через місяць після перенесеного інфаркту міокарда хворий 50 років у задовільному клінічному стані виписується із стаціонару для проходження санаторного етапу реабілітації. Яким має бути рівень дозованого фізичного навантаження з електрокардіографічним контролем при направленні у санаторій?

@ Дистанційна ходьба рівною місцевістю на 1 км

Дистанційна ходьба під гору на 1 км

Біг на 1 км

Біг на місці

Дистанційна ходьба рівною місцевістю на 200 м?

#

714.

Хворий 49-років, поступив у стаціонар із скаргами на задишку; що виникла на фоні підвищення артеріального тиску, набряки ніг. Над всією поверхнею легень вислуховуються вологі хрипи. ЧД–25/хв., пульс–100/хв., ритмічний, АТ-180/100 мм.рт.ст. Тони серця послаблені, акцент ІІ тону на aорті. Ваш діагноз?

@ Набряк легень

Емфізема легень

Набряк мозку

Тромбоемболія легеневої артерії

Загостренням хронічного бронхіту

#

715.

У хворого на ІХС, ускладнену серцевою недостатністю, при плановому холтеровскому моніторингу ЕКГ зареєстровано 35 екстрасистол з атрио-вентрикулярного зєднання з одночасним збудженням шлуночків і передсердь. Хворий перебоїв в роботі серця не відчуває. Частота синусових скорочень в стані спокою протягом доби до 110 за хвилину. Ваші подальші дії?

@Призначити атенолол

Призначити лідокаїн

Призначити ритмілен

Призначити пропафенон

Призначити етмозин

#

717.

Хворий 55 років останні 2 роки скаржиться на постійний ниючий біль в правому підребер’ї та поперековому відділі, посилюється після жирної їжі, постійну субфебрільну температуру, слабкість, нудоту, гіркий смак у роті. В анамнезі зловживання алкогольними напоями. Різко схуднув. Який метод променевої діагностики найбільш доцільний для визначення діагнозу?

@Динамічна гепатобілісцинтиграфія

КТ

МРТ

Оглядова рентгенографія органів черевної порожнини.

Термографія

#

718.

Хвора К. 45 років, після переохолодження скаржиться на підвищення температури до 380 - 390 С на протязі тижня, нудоту, слабкість, постійні тягнучі болі в поперековій області, при фізичних навантаженнях посилюються, часті позиви до сечовипускання, ніктурія, сеча непрозора, артеріальний тиск 135/90 мм. рт. ст.Симптом Пастернацького позитивний справа, та умовно – позитивний зліва. Попередній діагноз: пієлонефрит. Який метод променевої діагностики найбільш інформативний для виявлення ступеню порушення функції нирок?

@Динамічна реносцинтиграфія (ДРСГ)

Ультразвуковий

Ангіографія

МРТ

КТ

#

720.

В поліклініку звернулась жінка 34 років зі скаргами на переймоподібний біль в ділянці правого підребер’я, який виникає після прийому жирної їжі. Спостерігається вечірній субфібрілітет. На протязі 2-х останніх років були періодично незначні диспепсичні явища після прийому жирної їжі. Об’єктивно: язик обкладено сіро-жовтим нальотом, відбитки зубів по краях язика, неприємний запах із рота. Пальпаторно: печінка не збільшена, чутливість в правому підребер’ї. Попередній діагноз: Хронічний холецистит. Яка з променевих методик дослідження допоможе оцінити функціональний стан печінки та жовчовидільних шляхів:

@Гепатобілісцинтиграфія

УЗД

КТ

МРТ

Термографія

#

721.

Вагітна жінка, що була евакуйована з постійного місця проживання внаслідок радіаційної аварії на АЕС, згідно розрахункам дістала опромінення в дозі 0.1 Гр. Термін вагітності -12 тижнів. Який ембріотоксичний ефект найбільш вірогідний у даному випадку?

@Розумова відсталість дитини

Вроджені вади серця

Аномалії розвитку кістяка.

Канцерогенні наслідки.

Захворювання крові.

#

723.

Оператор реакторного цеху АЕС, внаслідок радіаційної аварії впродовж 20 хвилин отримав загальне зовнішнє опромінення у дозі 1,5 Гр. Які наслідки гострої променевої хвороби найбільш імовірні в цьому випадку?

@Повне відновлення

Відновлення з дефектом

Стабілізація змін, що виникли раніше

Погіршення з прогресуванням клінічних проявів

Летальний кінець

#

724.

На АЕС стався викид радіоактивного аерозолю зі значним вмістом ізотопів йоду. Яку дозу стабільного йоду (у перерахунку на йодид калію) рекомендовано для здійснення профілактики ушкодження щитоподібної залози для дорослого населенння?

@0,25г

0,05 г

0,1 г

0,5 г

1,0 г

#

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ортопное, ЧД - 36/хв. В легенях: послаблене везикулярне дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм. рт. ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?

@Гостра лівошлуночкова недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

Кардіогенний шок

Гострий бронхоспазм

Анафілактичний шок

#

728.

Хворий, 18 років, скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 150 мл/добу, іноді – з домішкою крові, задишку, субфебрилітет, слабкість, схуднення. Неодноразово хворів на пневмонію. Об`єктивно: зниженої вгодованості, блідий, ціаноз слизових оболонок, коробковий перкуторний звук, послаблене везикулярне дихання, зліва в нижніх відділах легені – звучні вологі хрипи. Кров – еритроцити 3,2*1012/л, лейкоцити – 5,2*109/л, ШОЕ – 55 мм/год. Ренггенологічно: легеневі поля емфізематозні, корінь лівої легені деформований і малоструктурний. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Бронхоектазії нижньої частки лівої легені

Проста гіпоплазія лівої легені

Лівобічна вогнищева пневмонія

Абсцес нижньої частки лівої легені

Загострення хронічного бронхіту

#

731.

Пацієнт, 18 років, що вперше звернувся до лікаря-стоматолога і вранці не снідав, під час стоматологічних маніпуляцій раптом відчув слабкість, нудоту, запаморочення, дзвін у вухах, з’явилося відчуття „порожнечі в голові”, позіхання, посилилось потовиділення, заніміли кінцівки, потемніло в очах. Знепритомнів. Бліде обличчя, холодні кінцівки, шкіра вкрита потом. Пульс - 100/хв, слабкого наповнення. АТ - 80/50 мм рт.ст. Дихання нечасте, поверхневе. Зіниці жваво реагують на світло. Сухожильні рефлекси не порушені. Яка найбільш вірогідна причина погіршення стану хворого?

@Нейроциркуляторна дистонія з рефлекторною гіпотензією

Анафілактичний шок

Больовий шок

Кардіогенний шок

Гіпоглікемічна кома

#

732.

У пацієнта, 30 років, який страждає на цукровий діабет І типу і лікується інсуліном, стан ускладнився карбункулом шиї та гінгівітом. Звернувся до лікаря-стоматолога. Під час огляду втратив свідомість. Об`єктивно: шкіра суха, тургор знижений, тонус очних яблук і сухожильні рефлекси знижені. Дихання шумне, глибоке, у видихуваному повітрі – запах ацетону. Яке ускладнення у хворого?

@Кетоацидотична кома

Гіперосмолярна кома

Лактацидемічна кома

Гіпоглікемічна кома

Уремічна кома

#

733.

Хворий, 35 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 8 діб, малопродуктивний кашель, біль у суглобах. Дома лікується дочка, хвора на пневмонію. Тримають собаку і папугу. Об`єктивно: стан середньої важкості. Пульс – 100/хв. АТ – 130/80 мм рт. ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно в легенях дрібно-вогнищева дисемінація, неструктурність коренів легень. Аналіз крові: Нв 155 г/л, лейкоцити – 6,8*109/л, Е-4\%, П-6\%, С-66\%, Л-18\%, М-6\%, ШОЕ – 22 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз?

@Хламідійна пневмонія

Мікоплазмова пневмонія

Двобічна вогнищева пневмонія

Гострий бронхіт

Аскаридоз, міграційна фаза захворювання

#

734.

Хворий, 25 років, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 12 діб, малопродуктивний кашель, біль у суглобах. Дома тримають папугу. Об`єктивно: стан середньої важкості. Пульс – 100/хв. АТ – 130/80 мм рт. ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічно в легенях дрібно-вогнищева дисемінація, неструктурність коренів легень. В крові виявлений підвищений титр антитіл до Chlamydia psittaci. Який антибіотик доцільно призначити пацієнту?

@Кларитроміцин

Цефотаксим

Амоксицилін

Лінкоміцин

Ко-тримоксазол

#

735.

Хворий, 25 років, ін’єкційний наркоман, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 12 діб, малопродуктивний кашель, біль у правій половині грудної клітки. Об`єктивно: стан важкий. Пульс – 110/хв. ЧД – 25/хв. АТ – 110/60 мм рт. ст. Над легенями – притуплення легеневого звука під правою лопаткою, відсутність везикулярного дихання в нижніх відділах правої легені, там же поодинокі дрібропухирчасті хрипи, шум тертя плеври. Рентгенологічно в легенях високе розміщення правого купола діафрагми, неоднорідне наддіафрагмальне затемнення з кількома просвітленнями. В крові: еритроцити 3,0*1012/л, Hb 100 г/л, лейкоцити 9,5*109/л, Е-3\%, П-12\%, С-67\%, Л-11\%, М-7\%, ШОЕ 45 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

@Правобічна емпієма плеври

Правобічна крупозна пневмонія

Гангрена правої легені

Кістозна гіпоплазія правої легені з нагноєнням

Бронхоектатична хвороба

#

736.

Хворий, 22 років, ін’єкційний наркоман, звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на лихоманку протягом 11 діб, задишку, малопродуктивний кашель, загальну слабкість, швидку втомлюваність, відсутність апетиту. Об`єктивно: стан важкий. Пульс – 110/хв. ЧД – 30/хв. АТ – 110/60 мм рт. ст. Над легенями – легеневий звук, жорстке везикулярне дихання. Серцеві тони послаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією, над основою груднини – систолічний шум, помірна тахікардія. Помірне збільшення селезінки і пахових лімфовузлів зліва. Рентгенологічно: розширення правих відділів серця, в легенях – дрібновогнищева дисемінація. В крові: еритроцити 2,9*1012/л, Hb 98 г/л, тромбоцити 130*109/л, лейкоцити 12,5*109/л, Е-1\%, мієлоцити-2\%. Ю-4\%, П-14\%, С-65\%, Л-11\%, М-3\%, ШОЕ 65 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

@Сепсис

Інфекційний ендокардит

Важка двобічна пневмонія

Гостра лейкемія

Хронічна мієлоцитарна лейкемія

#

737.

Жінка 25 років, скаржиться на больові відчуття у колінних суглобах та дрібних суглобах кистей, ранкову скутість у суглобах, що триває до 2-х годин, підвищену стомлюваність. Хворіє 3 роки. Об-но: припухлість, дефігурація, болючість при пальпації суглдоів та рухах.. На рентгенограмі кистей: епіфізарний остеопороз, звуження суглобових щилин, поодинокі узури. Який механізм розвитку захворювання є основним у даному випадку?

@Генетично-детермінирований дефект имунної відповіді

Вплив бактеріального агенту

Зв’язок з НLА В27 антигеном.

Відкладання мікрокристалів уратів.

Зниження вмісту протеогліканів хрящевої тканини.

#

738.

У хворого 40 років після фізичного навантаження з'явилася ядуха, кашель з виділенням харкотіння. Страждає на ревматизм та мітральну ваду серця. Аускультативно над серцем та нижніми відділами легенів дрібно- та середньопухирчаті вологі хрипи. Який механізм погіршення стану є ведучим?

@Підвищення гідростатичного тиску крові

Підвищення кінцево-діастолічного тиску в лівому шлуночку.

Зниження лімфотичного відтоку.

Зниження онкотичного тиску крові.

Підвищення агрегації еритроцитів та тромбоцитів

#

739.

Хворій 23 років, що страждає на системний червоний вовчак з гострим перебігом, ураженням нирок, міокарду, плеври, суглобів, планується призначити патогенетичне лікування. В аналізі крові еритроцитів - 3,8 х 1012 /л, Нв- 120 г/л, лейкоц.-2,9 х 109/л, тромбоц.– 150 х 109/л, сечовина 6,9 ммоль/л. Оберіть правильний варіант лікування.

@Преднізолон 60 мг/добу.

Циклофосфан 200 мг в/в через день

Тимолін 10 мг в/м щоденно.

Лаферон 5 млн од.в/м 2 рази на тиждень.

Левамізол 150 мг/добу по схемі.

#

740.

У хворої 39 років з ревматичним стенозом гирла аорти з`явилися приступи задухи вночі. Об-но: I тон послаблений, систолічний шум на верхівці серця, акцент II тону над легеневою артерією, грубий систолічний шум над аортою. На рентгенограмі: серцева талія згладжена, ліва межа серця зміщена ліворуч на 5 см. Чим обумовлена поява систолічного шуму на верхівці серця?

@Мітралізацією аортальної вади

Розвитком стенозу лівого атрівентрикулярного отвору

Приєднанням аортальної недостатності

Збільшенням ступеня стенозу гирла аорти

Формуванням складної мітральної вади серця

#

741.

У хворої на хронічний лімфолейкоз збільшилася загальна слабкість, з’явилась жовтяниця. В ан. крові: Ер-2,1х1012/л; Нв - 65г/л; К.П.- 1,0; ретикулоц. 51‰. Білірубін загальн.- 80,3 ммоль/л, некон”югований- 65,3ммоль/л. У сечі підвищений рівень уробіліну. Прямий тест Кумбса позитивний. Який ведучий патогенетичний фактор спричинив зниження гемоглобіну?

@Аутоімунний гемоліз

Аплазія кровотворення

Розвиток мієлофіброзу

Дефіцит фолієвої кислоти

Порушення порфіринового обміну

#

743.

Хворий 47 роки, звернувся до невропатолога зі скаргами на біль в поперековій ділянці. З приводу радикуліту проведено курс фізіотерапевтичного лікування. Однак, стан хворого не покращився. На рентгенограмі хребта і тазу виявлено остеопороз і значні кісткові дефекти. В крові помірна нормохромна анемія, в сечі – протеїнурія до 2,0г/л. Загальний білок крові 107 г/л. Яке дослідження слід провести для встановлення остаточного діагнозу?

@Стернальну пункцію

Розгорнутий ан. крові.

УЗД органів черевної порожнини

Цитохімічне дослідження клітин крові

Радіоізотопне дослідження нирок

#

744.

Хворий Г., 42 років, скаржиться на давлячий біль в епігастрії через 1 годину після прийому їжі, печію, кислу відрижку. Хворіє протягом 2 років. При пальпації живота відмічена помірна болісність у пілородуоденальній зоні. При фіброгастродуоденоскопії виявлений антральний гастрит. Яке дослідження уточнить природу захворювання?

@Виявлення хеликобактерної інфекції в слизовій шлунку

Виявлення аутоантитіл до парієтальної клітини.

Визначення рівня гастрину крови.

Дослідження шлункової секреції.

Дослідження моторної функції шлунку

#

745.

Хворий П., 32 років, скаржиться на різку слабкість, головокружіння, пітливість, задишку при ходьбі. Вночі відмітив появу рідкого стільця темного кольору. В анамнезі виразкова хвороба шлунку. Яке дослідження необхідно провести хворому для уточнення діагнозу?

@Фіброгастродуоденоскопію

Оглядову рентгенографію черевної порожнини

Рентгенографію шлунку та 12-палої кишки

Ректороманоскопію

УЗД органів черевної порожнини

#

746.

Хворий Л., 57 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювота, відчуття порушення прохідності їжі. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 581 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.046 сек.)