АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль

Прочитайте:
  1. Біофізичний профіль плода
  2. Екстрагенітальні захворювання у вагітних, які потребують спільного спостереження акушера-гінеколога і профільного фахівця
  3. Інфекційний профіль
  4. Інфекційний профіль
  5. Медичний профіль – Нормальна анатомія
  6. Медичний профіль – Нормальна анатомія
  7. Медичний профіль – Патологічна фізіологія
  8. Профіль – Інфекційні хвороби
  9. Профіль – Патологічна фізіологія
  10. Терапевтичний профіль

Хворий К., 23 р., скаржиться на напади ядухи, які виникають при фізичному навантаженні, супроводжуються вираженою задишкою, сухим кашлем. Вказані симптоми турбують впродовж 3-х років. Об-но: загальний стан задовільний, шкірні покриви блідо-рожеві, чисті. Над легенями жорстке дихання з подовженим видохом. Пульс 80 уд/хв, задовільних властивостей. Тони серця ритмічні. Хворий помітив, що йому допомагають інгаляції „Беротек” та таблетки ефедрину. Який попередній діагноз?

@Бронхіальна астма фізичної напруги

Неврогенна астма

Екзогенний алергічний альвеолі

Гіпотонічна трахеобронхіальна дискінезія

Спонтанний пневмоторакс

#

Хворий 67 р., скаржиться на задуху при фізичному навантаженні, кашель, нічні напади ядухи із затрудненим вдихом. Рік тому переніс трансмуральний інфаркт міокарду. Об.-но: ЧСС – 98 за 1', Ps – 80 за 1'. Тони серця ослаблені. В нижніх відділах легень вислуховуються дрібно і середньопухірцеві хрипи. АТ - 125/75 мм рт. ст. На ЕхоКГ – пролапс мітрального клапана, ФВ -35%. Яка найбільш ймовірна причина виникнення вказаних клінічних ознак?

@Систолічна дисфункція міокарда

Діастолічна дисфункція міокарда

Негоспітальна пневмонія

Пролапс мітрального клапана

Миготлива аритмія

#

Хв., 69 р., поступив зі скаргами на задуху при фізичному навантаженні, перебої в діяльності серця. Через 2 тижні після лікування з’явився сухий кашель. Рs - 74 за 1', ЧСС - 88 за 1', миготлива аритмія. Тони серця ослаблені. Дихання везикулярне, печінка + 4 см, пастозність гомілок. АТ - 120/80 мм рт.ст., ФВ - 53%. Побічна дія якого з препаратів, що приймав хворий, проявилась?

@Еналаприл

Дігоксин

Гіпотіазид

Рибоксин

Верапаміл

#

Хворий 38 р. скаржиться на задишку, відчуття важкості в правому підребер’ї, 2 роки тому - перитуберкульоз легенів. Шийні вени набухли. Рs - 96 за 1', ритмічний, малий, м’який. Тони серця дуже ослаблені. Печінка + 7 см. Вільна рідина в черевній порожнині. ЕКГ - низький вольтаж, відхилення ЕВС вправо. Рентгенологічно: „мале серце”. Найбільш імовірний діагноз?

@Констриктивний перикардит

Гіпертрофічна кардіоміопатія, обструктивна форма

Міокардит

Ексудативний перикардит

Дефект міжпередсердної перетинки

#

Хвора В., 25 років, через 2 тижні після перенесеної ангіни вказує на підвищення температури тіла, болі й припухлість у колінних суглобах, висипка у вигляді червоних кілець на гомілках. Через кілька днів почали турбувати болі у гомілково-стопних, потім – у кульшових суглобах. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

@Гостра ревматична лихоманка

Ревматоїдний артрит

Реактивний артрит

Токсико-алергічний дерматит

Деформуючий остеоартроз

#

Хворий К. скаржиться на загальну слабість, фебрильну температуру, переймоподібний біль унизу живота, рідкі мізерні випорожнення зі слизом і кров’ю. При огляді: язик обкладений, живіт болючий за ходом товстої кишки, сигма спазмована й болюча. Термін спостереження за контактними в осередку?

@7 днів

10 днів

14 днів

21 день

25 днів

#

У хворого М., жителя села, виникли загальна слабість, фебрильна температура, переймистий біль унизу живота, рідкі мізерні випорожнення зі слизом і прожилками крові, спазмованість і болючість сигмоподібної кишки. Заходи профілактики даного захворювання серед жителів села?

@Санітарно-гігієнічні

Вакцинопрофілактика

Фагопрофілактика

Антибіотикопрофілактика

Хіміопрофілактика

#

У хворої К. після повернення з відпочинку на морі впродовж тижня поганий сон, головний біль, зниження апетиту, здуття живота, запор. При огляді: t тіла 39,2°С, блідість шкіри, на животі – розеоли, відносна брадикардія, гепатоспленомегалія. Протиепідемічні заходи серед контактних в осередку?

@Медичне спостереження за контактними 21 день

Госпіталізація контактних в інфекційний стаціонар

Ізоляція контактних удома впродовж 14 днів

Ізоляція контактних удома впродовж 21 дня

Проведення контактним антибіотикопрофілактики

#

Хворий 56р., скарги на задишку, кашель з мокротинням, біль у ділянці серця. Об-но: дифузний “теплий” ціаноз, набухання шийних вен, симптоми “барабанних паличок” і “годинникових скельців”. ЧД – 28/хв, ЧСС – 110/хв. Тони серця ослаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. В легенях жорстке везикулярне дихання, розсіяні сухі та вологі хрипи. Печінка+5см, периферійні набряки. Ваш ймовірний діагноз?

@Декомпенсоване легеневе серце

Стеноз гирла легеневої артерії

Дилатаційна кардіоміопатія

Ішемічна хвороба серця. СН - ІІБ

Стеноз лівого атріовентрикулярного отвору

#

Хвора Т., непритомна. Шкіра волога, на плечах і стегнах сліди ін’єкцій. Дихання поверхневе. АТ 110/70 мм рт.ст. Сухожилкові рефлекси підвищені. Судоми м’язів кінцівок. Вкажіть яка з ком найбільш вірогідна?

@Гіпоглікемічна

Кетоацидотична

Гіперосмолярна

Молочнокисла

Мозкова (інсульт)

#

При обстеженні чоловіка 46 років виявлено вузловий зоб ІІІ ст. На сканограмі “гарячий” вузол, при УЗД щитоподібної залози – вузол з гіпоехогенним вмістом. Рівень Т3 і Т4 у крові підвищений, TSH – знижений. На ЕКГ: миготлива аритмія. Про яке захворювання Ви можете думати?

@Токсична аденома ЩЗ

Дифузний токсичний зоб

Рак щитоподібної залози

Автоімунний тиреоїдин

Зоб Рід еля

#

Хворий Д., 58 років, скаржиться на загальну слабість, схуднення, підвищену пітливість, тремтіння рук. Вважає себе хворим 4-5 міс. Пульс ритмічний, 98 за хв. АТ 130/70 мм рт.ст. Щитоподібна залоза збільшена до ІІ ст. У правій частці пальпується вузол 2,0х3,5 см, твердої консистенції, фіксований до навколишніх тканин, не зміщується. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. Ваш попередній діагноз?

@Фолікулярний рак

Вузловий токсичний зоб

Автоімунний тиреоїдин

Вузловий нетоксичний зоб

Кіста щитоподібної залози

#

Хворий П., 57 років, скаржиться на загальну слабість, схуднення, підвищену пітливість, тремтіння рук. Вважає себе хворим 3-4 міс. Пульс ритмічний, 96 за хв. АТ 140/65 мм рт.ст. Щитоподібна залоза збільшена до ІІ ст. У правій частці пальпується вузол 2,0х3,2 см, твердої консистенції, фіксований до навколишніх тканин, не зміщується. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. Який із додаткових методів дослідження найбільш інформативний для верифікації діагнозу?

@Толкоголкова аспірацій на біопсія

Ультразвукове дослідження

Комп’ютерна томографія

Імунограма

Гормональні дослідження (Т3, Т4, ТТГ крові)

#

У хворого Р., який лікується з приводу септичного стану, раптово розвинулися виражена слабкість, адинамія, блювота, пронос. Сопор. Пульс ниткоподібний, 110 уд/хв., АТ 60/40 мм рт.ст. На ЕКГ: тахікардія, зниження вольтажу всіх зубців. Лабораторні дані: гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, гіпоглікемія. Вкажіть причину розвитку такого стану:

@Гостра недостатність надниркових залоз

Гіпоталамічна криза

Гіпоглікемічна кома

Пангіпопітуїтаризм

Гострий інфаркт міокарда

#

Хвора Н., 21 р. через 8 годин після вживання холодцю, відмічає озноб, біль у животі, нудоту, багаторазове блювання, рідкі зловонні, пінисті випорожнення. Об’єктивно: Т-38,8°С, тахікардія, болючість в епігастрії та правій здухвинній ділянці. Ваш діагноз?

@Сальмонельоз

Холера

Кишковий ієрсиніоз

Шигельоз

Ротавірусна інфекція

#

Хворого Л., 25 р. турбує біль у животі, рідкі випорожнення з домішками слизу 3-4 рази на добу. Хворіє протягом 5 діб. Т-37,8°С Язик вологий, обкладений білим нальотом. Живіт м’який, болючий у лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована. Найбільш інформативний метод діагностики?

@Бактеріологічний

Серологічний

Інструментальний

Біохімічний

Біологічний

#

Хвора, перебуваючи на роботі за кордоном, “постійно чує голоси дітей, які знаходяться дома, в Україні, і просять її швидше повернутися додому, привезти багато подарунків”. Тривожна, напружена, інколи розмовляє сама з собою. Визначіть психопатологічний синдром.

@Галюцинаторний

Деліріозний

Параноїдний

Парафренічний

Тривожний

#

У хворого спостерігається відчуження психічних функцій, свого “Я”: “я став якимось іншим, відчуваю це, але описати не можу”, “це і я, і не я”, “думки мої в тумані, вони не мої”, “мову свою чую десь збоку”, “усі мої відчуття пропали”. Визначіть психопатологічний синдром.

@Деперсоналізації

Дереалізації

Депресивний

Параноїдний

Іпохондричний

#

Хвора перенесла вогнищевий енцефаліт. Орієнтування у неї не порушене. “Відчуває, що все навколо нереальне: будинки маленькі, круглі або викривлені, дерева перевернуті, а люди – дуже високі, з тоненькими руками та ногами”. Визначіть психопатологічний синдром.

@Дереалізації

Деперсоналізації

Галюцинаторний

Онейроїдний

Сенестопатичний

#

Хворому на алкоголізм проведено резекцію шлунка. Вночі після операції “бачив диявола, який кривлявся і кидав на нього котів і собак”. Дезорієнтований в навколишньому, збуджений, агресивний. Температура тіла 38,4°, обличчя гіперемоване, гіпергідроз. Визначіть психічний розлад.

@Алкогольний делірій

Інфекційний параноїд

Алкогольний параноїд

Інфекційний делірій

Алкогольний галюциноз

#

Лікар 64 років періодично вживає алкогольні напої, рік тому переніс інфаркт міокарда. Не знає назви ліків, не володіє медичними термінами, забув імена дружини і дітей. Благодушний. Виражені симптоми орального автоматизму, склероз судин сітківки. Визначіть тип деменції.

@Атеросклеротична

Сенильна

Алкогольна

Пресенильна

Гіпертонічна

#

Хворий страждає на СНІД. Повністю дезорієнтований, не розуміє переносного значення прислів’їв, забув назви навколишніх предметів, не виконує прості арифметичні дії, харчовий інстинкт посилений, критика до свого стану відсутня. Визначіть психопатологічний синдром.

@Дементний

Псевдодементний

Корсаковський

Гебефренічний

Паралітичний

#

Хворий 25 років скаржиться на осиплість голосу, випадіння волосся та висипку на шкірі, яка не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Об’єктивно: Загальний стан пацієнта задовільний. На тулубі та в періанальній ділянці – округлі папули 0,5 – 1,0 см в діаметрі, мідно-червоного кольору, помірно-щільні; шкіра навколо папул без ознак запалення. На волосяній частині голови – дрібновогнищева алопеція. При огляді зіву – мигдалики помірно збільшені, мідно-червоного кольору. Відзначається помірний поліаденіт. Поставте хворому попередній діагноз?

@Сифіліс вторинний рецидивний

Сифіліс вторинний свіжий

Сифіліс третинний

Трихофітія гладкої шкіри та волосяної частини голови

Кір

#

Хворий 40 років скаржиться на висипку на шкірі, зниження слуху та гостроти зору. Об’єктивно: у підлопатковій ділянці справа – напівкулясті синюшно-червоні неболючі щільної консистенції згруповані горбики, розміром з горошину, деякі з ознаками виразкування, на шкірі кінцівок - “мозаїкоподібні” рубці. При рентгендослідженні – розширення висхідної частини аорти. РІФ, РІБТ – позитивні. Реакція Васермана негативна. Ваш діагноз?

@Третинний період сифілісу

Туберкульозний вовчак

Базально-клітинна карцинома

Лепра, лепроматозний тип

Трихофітія інфільтративно-нагнійна

#

Хворий 25 років, розлучений, скаржиться на дефект шкіри в ділянці головки прутня. Об’єктивно: на шкірі головки прутня неболюча ерозія, різко обмежена, правильної округлої форми, гладка, м’ясо-червоного кольору, при пальпації – краї та дно ерозії ущільнені. Пахвинні лімфатичні вузли збільшені, не болючі, рухомі, не спаяні. Реакція Васермана негативна. Поставте хворому попередній діагноз?

@Сифіліс первинний серонегативний

Рак прутня

Герпес генітальний

Шанкриформна піодермія

Четверта венерична хвороба

#

Пацієнтка 19 років скаржиться на збільшення одного мигдалика та дискомфорт в горлі при ковтанні. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Зів блідо-рожевого кольору, справа - збільшений мигдалик без ознак запалення. Регіонарний лімфовузол збільшений до розмірів грецького горіха, рухливий, неболючій. РІФ- позитивна, реакція Васермана негативна. Ваш діагноз?

@Сифіліс первинний серонегативний

Хронічний тонзиліт

Фолікулярна ангіна

Паратонзилярний абсцес

Туберкульоз мигдаликів

#

Хвора 22 років після вживання феноксиметилпеніциліну з приводу ангіни скаржиться на температуру 38°С, головний біль, загальну слабкість та появу плямистої висипки на шкірі тулуба. Об’єктивно: на шкірі тулуба - рясна симетрична розеольозна висипка; на лівій статевій губі – виразка на стадії епітелізації; пахвинні лімфатичні вузли збільшені, рухомі, не спаяні, не болючі; помірно виражений поліаденіт. РІФ, КСР – позитивні. Ваш діагноз?

@Вторинний свіжий сифіліс

Медикаментозна токсикодермія

Системний червоний вовчак

Кір

Краснуха

#

Чоловік 52 років звернувся до дільничого лікаря зі скаргами на слабість, субфебрильну температуру тіла, кашель з виділенням слизового харкотиння, втрату маси тіла (10кг за 4 місяці). Об’єктивно: температура 37,5°, ЧДР- 24/хв., пульс 112/уд.хв., АТ – 110/70 мм рт. ст.; в легенях - жорстке дихання, сухі розсіяні хрипи. Пальпуються лімфовузли в шийних та надключичних ділянках з обох сторін. В крові - лімфоцитоз (80%). Виберіть подальшу тактику дільничого лікаря:

@Направити пацієнта до гематолога

Призначити протизапальну терапію

Направити пацієнта до онколога

Проводити подальше амбулаторне обстеження пацієнта (R – графія ОГК, комп’ютерна томографія, біохімічні аналізи крові)

Призначити дезінтоксиційну і симптоматичну терапію

#

Хворий 50 років скаржиться на легку стомлюваність, зниження апетиту, нічну пітливість, дискомфорт у животі, втрату маси тіла. Об’єктивно: блідість шкіри, гепатоспленомегалія, у периферичній крові – лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули вліво,базофільно – еозинофільна асоціація, анемія, тромбоцитопенія. Який з наведених нижче результатів обстеження хворого підтверджує попередній діагноз?

@Наявність філадельфійської хромосоми

Тіні Боткіна - Гумперхта

Підвищений рівень лужної фосфотази

Знижений рівень ціанкобаламіну

Тотальна трипаросткова гіперплазія кісткового мозку з мегакаріоцитозом

#

Хвора 40 років госпіталізована в гематологічне відділення матковою кровотечею. Об’єктивно: шкіра бліда з поверховими крововиливами в ділянці тулуба і кінцівок. Аналіз крові: ер. – 2,6•1012/л; Нb -80г/л; лейк. -4,2 • 105/л; е. -3%, п.-8%,с. 56%; л – 29%, m -9%, тромбоцити - 50·109/л Визначте тип кровоточивості у даної хворої:

@Петехіально – плямистий

Гематомний

Змішаний (синцево – гематомний)

Васкулітно - пурпурний

Ангіоматозний

#

Хвора 28 років скаржиться на слабкість, запаморочення, жовтушність шкіри, дискомфорт у правому та лівому підребер’ях. Не переносить холоду. Об’єктивно: жовтушність шкіри та слизових оболонок. Печінка + 3см, пальпується нижній полюс селезінки. В аналізі крові: анемія, ретикулоцитоз, лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули до промієлоцитів. Запідозрено аутоімунну гемолітичну анемію. Оберіть правильне, стосовно вказаного захворювання, твердження:

@Діагноз підтверджується позитивною пробою Кумбса

Характерним є зростання рівня прямого білірубіну

В основі захорювання лежать зміни структури мембрани еритроцитів

У трепанобіоптаті виявляють гіпоплазію червоного паростка

Найспецифічнішими тестами є проба Хема (кислотна проба) та сахарозна проба

#

У хворого 19 років на 7 день лікування в ревматологічному відділенні з приводу гострої ревматичної ооо з’явилась жовтушність шкіри та слизових оболонок, знизився рівень гемоглобіну. підвищився рівень ретикулоцитів та непрямого білірубіну. Проба Кумбса дала позитивний результат. Який із застосованих лікарських засобів найбільш ймовірно спричинив появу медикаментозно - індукованої гемолітичної анемії?

@Бензиппеніцилін натрію

Диклофенак натрію

Хлорохін

Преднізолон

Аскорбінова кислота

#

Хвора 38 років скаржиться на слабість, запаморочення, серцебиття, сухість шкіри, ламкість нігтів, викривлення смаку(ріса сhloratica). Хворіє близько року. В анамнезі періодичні маткові кровотечі.. Об’єктивно:шкіра бліда, з алебастровим відтінком, суха. Хейліт. Язик червоний згладжений. Р – 105/хв., ритмічний. Тони серця ослаблені, шум “дзиги” на яремній вені. Живіт м’який, помірно болючий в епігастрії. Аналіз крові: ер.- 2.8 • 1012/л; Нb -68г/л, лейк. 4,8• 109/л;, тромбоцити - 200·109/л. Анізоцитоз та пойкілоцитоз Яке лікування найбільш доцільне в даному випадку?

@Препарати заліза реr os

Переливання еритроцитарної маси

Переливання цільної крові

Пересадка кісткового мозку

Парентеральна терапія преператами заліза

#

Хвора К., на цукровий діабет хворіє 12 років, знаходиться у комі. Об-но: шкіра суха, дихання шумне, запах ацетону у видиханому повітрі. АТ 105/60 мм рт.ст. Пульс 100 за/хв., рН крові – 7,0. Ваш діагноз?

@Кетоацидотична

Гіпоглікемічна

Гіперосмолярна

Молочнокисла

Мозкова (інсульт)

#

Жінка, 32 років, звернулась з приводу збільшення ЩЗ. Із анамнезу видно, що під час аварії на ЧАЕС перебувала у зоні підвищених радіоактивних опадів. Збільшення ЩЗ відмічає на протязі 1 року, поступово прогресує. Об-но: ЩЗ збільшена до ІІ ст., у ній пальпується щільний вузол, малорухомий, неболючий. Підщелепні лімфатичні вузли збільшені, не болючі. При УЗД у ЩЗ виявлено гіпоехогенний утвір без чітких меж з кальцинатами. АТ 120/70 мм рт.ст. Пульс 78 уд/хв. На основі приведених даних у хворої можна запідозрити:

@Рак щитоподібної залози

Дифузний нетоксичний зоб

Аденому щитоподібної залози

Підгострий тиреоїдит

Дифузний токсичний зоб

#

Хвора Д., 81 рік скаржиться на часті криваві рідкі випорожнення з домішками гною та слизу, ниючі болі у лівій половині живота впродовж 3 днів. Напередодні був пароксизм миготливої аритмії. Об-но: t -37,3°С, ЧСС 96/хв, тони ритмічні АТ 100/60 мм рт.ст., живіт м’який, болючий в лівій половині, аускультативно шум зліва на 2 см вище пупка, перистальтика звичайна. Ректально - на рукавичці кров. Ваш діагноз?

@Негангренозний ішемічний коліт

Синдром подразненої кишки

Інфаркт лівої нирки

Геморой

Часткова кишкова непрохідність

#

Хворий, 25 років, поступив на приймальний покій у важкому стані з нападами судом. Багато років хворіє на виразку 12-палої кишки. В останні два місяці майже щоденно були блювоти кислим вмістом. За цей час схуд на 15 кг. Об’єктивно: нижня межа шлунку на 6 см нижче пупка. Аналіз крові: загальний білок сироватки крові – 43 г/л, гематокрит – 59%, калій сироватки – 2,7 ммоль/л, натрій – 122 ммоль/л, хлор – 90 ммоль/л, сечовина – 12,6 ммоль/л. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

@Декомпенсований стеноз

Субкомпенсований стеноз

Компенсований стеноз

Клінічна картина обумовлена іншим ускладненням виразкової хвороби

Пенетруюча виразка

#

Хворий, 38 років, звернувся до лікаря зі скаргами на відчуття повноти в епігастрії, відрижку повітрям, блювоту. Вказані явища стали турбувати останній місяць, поступово наростають. Схуд на 3 кг. Впродовж 3-х років страждає на виразкову хворобу. Об’єктивно: живіт при пальпації м’який, неболючий. Нижня межа шлунку знаходиться на 4 см нижче пупка. Загальний аналіз крові: Ер. – 4,2 х 1012/л, загальний білок сироватки крові – 60 г/л, гематокрит – 50%. Який попередній діагноз можна поставити?

@Пілородуоденальний стеноз

Переродження виразки в рак

Пенетруюча виразка

Кальозна виразка

Поліп шлунку

#

Хворий 58 р., на прийомі у сімейного лікаря скаржиться на нудоту, дискомфорт та біль в правому підребер’ї, схуднення, періодичне підвищення температури до 37,2°С, загальну слабкість. Шкіра та склери блідо-жовтушного кольору, Ps-84 уд. за 1', ритмічний, задовільних властивостей. Щитовидна залоза та периферичні лімфовузли не збільшені. При огляді шкірних покривів живота звертає на себе увагу наявність видимої мережі підшкірних вен на правій половині живота. Живіт м’який, печінка на рівні правої реберної дуги чутлива при пальпації. Трофічні зміни на шкірі нижніх кінцівок. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

@Цироз печінки.

Хвороба Вільсона-Коновалова

Хронічний гепатит

Гострий гепатит

Калькульозний холецистит

#

Хвора 27 р., вчитель молодших класів, скаржиться на часті випорожнення до 3-х разів на добу, кал “грудкуватий”, із значною кількістю слизу, біль в животі, що поступово зникає після дефекації, дратівливість. Шкіра блідо-жовтушного кольору. Ps-74 уд. за 1', ритмічний, задовільних властивостей. АТ - 115/70 мм.рт.ст. Живіт м’який, при пальпації помірно чутливий по ходу товстої кишки. Колонофіброскопія: функціональна диспепсія. Про яке захворювання слід думати?

@Синдром подразненої товстої кишки

Хронічна невиразковий коліт

Хронічний ентерит

Хвороба Крона

Хвороба Уіпла

#

Хворий 20 р. скаржиться на біль в епігастральній ділянці, слинотечу, нудоту, закрепи, печію. Біль з’являється через 2 год. після вживання їжі та води. Хворіє 1,5 року. Стан погіршився після екзаменаційної сесії. Загальний стан умовно задовільний. Живіт м’який, болючий в епігастрії та пілородуоденальній ділянці. Позитивні симптоми Менделя, Опенховського, Боаса. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

@Виразкова хвороба ДПК

Хронічний некаменевий холецистит

Хронічний гепатит

Хронічний панкреатит

Гострий гастрит

#

Хворий 76 р. скаржиться на неприємний присмак в роті, відчуття здуття, бурчання та переливання в животі, неприємний запах при виділенні газів. Хворіє на дисбактеріоз кишечника 10 років. Загальний стан умовно задовільний. Живіт м’який здутий, болючий в навколопупковій ділянці та по ходу товстої кишки. Яка комбінація лікарських засобів найбільш виправдана в даному випадку?

@Біфіформ, дуспаталін, метеоспазміл

Но-шпа, еспумізан, платифілін

Салофальк, церукал, фталазол

Платифілін, но-шпа, метоклопрамід

Еспумізан, платифілін, анальгін

#

Пожежника, 36 років, доставлено в лікарню після перебування протягом 1 години в задимленому приміщенні. Збуджений, дезорієнтований, була короткочасна втрата свідомості. Шкіра рожева, суха. Пульс – 116 за 1 хв, АТ – 160/100 мм рт ст..В легенях – різнокаліберні хрипи. Який метод лікування необхідно застосувати першочергово?

@Гіпербарична оксигенація

Серцево-легенева реанімація

Тільки ШВЛ

Форсований діурез

Антибітикотерапія

#

Хворий, 18 р., скаржиться на періодичну появу жовтушного забарвлення шкіри, кволість, важкість у лівому підребір’ї. Об-но: лімфовузли не збільшені, печінка біля краю реберної дуги, селезінка + 3 см. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-0,96, ретикулоцити-18%, еритрокаріоцити, мікросфероцити. Непрямий білірубін - 32 мкмоль/л, в сечі - гемосидерин, вміст заліза в сироватці крові – 23,5 ммоль/л. Ваш діагноз?

@Анемія Мінковського - Шоффара

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

В12, фолієво дефіцитна анемія

#

Хвора, 66 років, скаржиться на задишку, біль у кінчику язика, парестезії рук. Оперована з приводу шлункової кровотечі. Об-но: сосочки язика згладжені, Ps – 100 за 1 хв., систолічний шум над верхівкою, печінка та селезінка не збільшена. Неврологічний статус: порушення чутливості, сухожильні рефлекси Д(S. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-1,2, еоз.-2%, пал.-3%, сегм.-64%, лімф.-26%, мон.-5%, ШЗЕ-7 мм/год. Макроовалоцити. Залізо сироватки крові – 17,3 мкмоль/л. Діагноз?

@В12, фолієво дефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

Анемія Мінковського - Шоффара

#

Хворий, 48 р., скаржиться на кволість, пітливість, інтенсивний свербіж щкіри, хвилеподібна лихоманка, збільшення шийних-надключичних лімфовузлів. Об-но: блідість шкіри та слизових, шийні лімфовузли – рухомі, щільно-еластичні, розміром грецького горіху, не болючі, не спаяні зі шкірою. ЗАК: Ер-3,0х1012/л, Нв-100 г/л, лей - 14х109/л, еоз.-6%, баз.-3%, пал.-11%, сегм.-69%, лімф.-7, мон.-4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-37 мм/год. Який метод обстеження слід використати для верифікації діагнозу?

@Біопсію лімфатичного вузла

Стернальна пункція

Біопсію м’язів

Рентгенографію органів грудної клітки

Люмбальну пункцію

#

Хворий, 48 р., скаржиться на кволість, пітливість, інтенсивний свербіж щкіри, хвилеподібна лихоманка, збільшення шийних-надключичних лімфовузлів. Об-но: блідість шкіри та слизових, шийні лімфовузли – рухомі, щільно-еластичні, розміром грецького горіху, не болючі, не спаяні зі шкірою. ЗАК: Ер-3,0х1012/л, Нв-100 г/л, лей - 14х109/л, еоз.-6%, баз.-3%, пал.-11%, сегм.-69%, лімф.-7, мон.-4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-37 мм/год. Який морфологічні ознаки буде знайдено при біопсії лімфовузла?

@Клітини Березовського -Штернберга

Плазмоцити

Тільця Гейнца

Клітини Боткіна-Гумпрехта

Тільця Мелорі

#

Хворий, 28 р., скаржиться на кволість, болі в кістках, часті ГРВІ, запаморочення. Об-но: блідість шкіри та слизових, осалгія. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-80 г/л, КП – 0,9, ретикулоцити – 0,5, лей - 5х109/л, еоз.-1%, баз.-3%, пал.-7%, сегм.-60%, лімф.-23%, мон.-2%, плазмоцити – 4, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-64 мм/год. Загальний білок крові-120 г/л, ЗАС: значна протеїнурія. Rо-черепа: вогнища деструкції. Діагноз?

@Мієломна хвороба

Хронічний лімфолейкоз

Гострий лімфолейкоз

Гострий мієлолейкоз

Хвороба Вальденстрема

#

Хворий, 28 р., скаржиться на кволість, болі в кістках, часті ГРВІ, запаморочення. Об-но: блідість шкіри та слизових, осалгія. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-80 г/л, КП – 0,9, ретикулоцити – 0,5, лей - 5х109/л, еоз.-1%, баз.-3%, пал.-7%, сегм.-60%, лімф.-23%, мон.-2%, плазмоцити – 4%, тромб.-280х109/л, ШЗЕ-64 мм/год. Загальний білок крові-120 г/л, ЗАС: значна протеїнурія. Rо-черепа: вогнища деструкції. Який метод дослідження для підтвердження діагнозу буде найбільш інформативний?

@Стернальна пункція

Електрофорез білків сироватки крові

Біопсія лімфовузла

Реакція Вааля - Роузе

Тест Шилінга

#

Хворий М., 53 роки, палить 28 років. Скаржиться на підйом температури тіла до 37,1°С, кашель з виділенням гнійного харкотиння, задишку, яка з’являється під час фізичного навантаження. Такі симптоми виявляються в осінньо-весняний період вже декілька років. Об’єктивно – над легенями рівномірно послаблене везикулярне дихання з дзижчачими та свистячими хрипами. Аналіз крові: л- 9,8x109/л. Рентгенологічно: послаблений легеневий малюнок, перибронхіальна інфільтрація. Бронхоскопія: гіперемія слизової оболонки з наявністю виділень слизово-гнійного характеру. Який діагноз з наведених нижче є найбільш ймовірним?

@Хронічний бронхіт

Бронхіальна астма

Пневмонія

Ексудативний плеврит

Бронхоектатична хвороба

#

Дівчина 19 р., захворіла гостро, два дні тому, після переохолодження. Скаржиться на кашель з “іржавим” харкотинням, біль у м’язах, суглобах, виражену загальну слабкість, задишку при навантаженні. Об’єктивно – гіперемія обличчя, підвищення температури тіла до 38,9°С, ЧД - 34/хв. Над легенями: при перкусії - тупий перкуторний звук нижче від кута лопатки ліворуч, аускультативно - дихання бронхіальне. Тони серця ритмічні, чисті, тахікардія. АТ 100/70 мм рт.ст. Аналіз крові: Л - 16,8x109/л, ШЗЕ - 41 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне інтенсивне затемнення нижньої частки лівої легені. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Пневмонія

Гострий бронхіт

Туберкульоз легень

Тромбоемболія дрібних гілок легеневої артерії

Ексудативний плеврит

#

Хворий П, 22 роки скаржиться на кашель з виділенням “іржавого” харкотиння, епізоди затьмарення свідомості, підвищення температури тіла до 40,1°С, задишку, біль в м’язах. Об’єктивно: ЧД - 36/хв. Справа, нижче кута лопатки – тупий перкуторний звук, при аускультації - бронхіальне дихання, крепітація. Аналіз крові: Л-17,8x109/л, ШЗЕ – 39 мм/год. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Пневмонія

Туберкульоз легені

Бронхоектатична хвороба

Муковісцидоз

Рак легені

#

Хворий К, 72 роки, скаржиться на набряки на ногах, відчуття важкості і розпирання в правому підребер’ї, задуху у стані спокою. Більше 25 років хворіє на ХОЗЛ. Об’єктивно – ортопное, здуття шийних вен, дифузний ціаноз, акроціаноз. Грудна клітка бочкоподібна, перкуторний звук з коробочним відтінком, різко послаблене везикулярне дихання з обох сторін, тріскучі вологі хрипи в нижніх відділах легень. Тони серця послаблені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. печінка +3 см. Яке ускладнення найбільш ймовірне для даного хворого?

@Хронічне легеневе серце

Гостре легеневе серце

Гостра лівошлуночкова недостатність

Хронічна серцева недостатність

Позагоспітальна пневмонія

#

Хвора С., 25 років, відчула себе погано в приміщенні аптеки. Стоїть, спираючись на підвіконня з фіксованим плечовим поясом. Об’єктивно – обличчя одутловате, вдих короткий, видих подовжений ЧД - 12/хв, ЧСС - 100 за хв., АТ - 100/70 мм рт.ст., над легенями при перкусії коробочний відтінок перкуторного звуку. При аускультації - дихання везикулярне, жорстке, сухі, свистячі хрипи, більше на видиху. Cor – акцент ІІ тону над легеневою артерією. Живіт без особливостей. Попередній діагноз?

@Бронхіальна астма

ХОЗЛ

Трахеобронхіальна дискінезія

Гострий ларинготрахеїт

Тромбоемболія легеневої артерії

#

Хворий В., 42 роки, звернувся за медичною допомогою з приводу почастішання нападів ядухи до 10 раз на добу, які набули затяжного перебігу. Більше 20 років хворіє на БА. Об’єктивно – поза “кучера”, в акті дихання бере участь допоміжна мускулатура. Підшкірно введено адреналін, симптоматика погіршилась. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?

@Глюкокортикостероїди

Відхаркуючі

Інгаляційні b2-адреноміметики короткої дії

Метилксантини

Інгаляційні холіноблокатори.

#

В приймальне відділення лікарні швидкої медичної допомоги привезли хвору С., 44 роки, у якої симптоми астми обтяжують фізичну активність, є постійними і тривалими як в денний так і нічний час. ОФВ1 - 50-60% від належних величин, відхилення менше 30%. Який ступінь важкості перебігу захворювання?

@Важка персистуюча бронхіальна астма

Персистуюча бронхіальна астма середнього ступеню важкості

Інтермітуюча бронхіальна астма

Легка персистуюча бронхіальна астма

Астматичний статус

#

Хвора К., 21 рік, працює аптекарем, через два місяці початку роботи стала відмічати першіння в горлі, надсадний сухий кашель, а пізніше з’явились напади ядухи. У вихідні дні симптоми суттєво зменшуються. На момент огляду у хворої розвинувся напад ядухи, який було знято інгаляцією сальбутамолу. Об’єктивно – дихання над легенями послаблено, видих подовжений, розсіяні сухі свистячі хрипи. ЧД - 14/хв, ЧСС - 100/хв. Ваш попередній діагноз?

@Бронхіальна астма

Хронічний бронхіт

Медикаментозна хвороба

Спонтанний пневмоторакс

ХОЗЛ

#

Пацієнт З., захворів гостро через 4 год після вживання м’ясного салату. Скарги на різкий переймоподібний біль в епігастрії, біль голови, нудоту, підвищення температури тіла до 38° С. Через 1 год після промивання шлунку вказана симптоматика зникла. Встановіть діагноз

@Харчова токсикоінфекція

Сальмонельоз, гастроентеретична форма

Ботулізм, початковий період

Кампілобактеріоз, кишкова форма

Гострий шигельоз, гастроентероколітична форма.

#

Пацієнт А., захворів гостро з підвищення температури тіла до 38° С, загального нездужання, втрати апетиту. На 4-й день хвороби самопочуття покращилося, однак з’явилася жовтушність шкіри та склер, сеча набула коричневого кольору. Який з наведених лікарських засобів можна застосувати для попередження розвитку хвороби у членів сім’ї?

@Донорський імуноглобулін

Плазмову вакцину

Рекомбінантну вакцину

Рекомбінантні інтерферони

Індуктори ендогенного інтерферону

#

Хвора Т., 33 років, госпіталізована із скаргами на біль у дрібних суглобах рук, ранкову скутість, важкість самообслуговування, які з'явилися 3 дні тому після переохолодження. Об'єктивно: променево-запястні, II, III п’ястно-фалангові та проксимальні міжфалангові суглоби II, III пальців набряклі, гарячі на дотик, гіперемовані, болючі при рухах. Кров: Ер. - 3,9х1012/л, НЬ - 120 г/л, Л -6,0x109/л, ШОЕ 35 мм/год., ревмопроби; СРБ 36 мг/дл, сіаловий тест 480 од, ревматоїдний фактор - позитивний, сіркомукоїд 660 од. Rо-графія суглобів: остеопороз, поодинокі крайові узури, звуження міжсуглобових щілин. Ваш попередній діагноз?

@Ревматоїдний артрит

Остеоартроз

Реактивний артрит

Подагра

Псоріатичний артрит

#

Хворий, 72 років, поступив зі скаргами на блювання до декількох разів на день на протязі двох місяців, при якому виділяється блювотиння з неприємним запахом та вжитою напередодні їжею, важкість в епігастрії, схуд на 15 кг. Близько 10 років страждає виразковою хворобою, щорічно лікувався з приводу загострень. Рік тому лікувався з приводу інфаркту міокарду. Хворий виснажений. При рентгеноскопії шлунок містить значну кількість рідини, збільшений, нижній край на рівні лонної кістки, перистальтика поверхнева, через 24 год у шлунку більша частина прийнятого контрасту. Гематокрит – 60%, сечовина – 14,4 ммоль/л, хлориди – 95 ммоль/л. Яке оперативне втручання показане хворому?

@Гастроентероанастомоз

Гастректомія

Резекція 1/2 шлунку

СПВ з дренуючою операцією

Гастростомія

#

У хворого 17 р. скарги на переймоподібний біль в животі, часті рідкі випорожнення з домішками свіжої крові та слизу. Хворіє 1 рік. Схуд на 10 кг. Об-но: Ps-92/хв, АТ-100/70мм рт ст, Т-37,40С. Живіт м'який, болючий по ходу товстого кишечника. Сигмовидна кишка спазмована. В крові: ер.-3,2х1012/л, Нв-92 г/л, лейк.-10,6х109/л, ШОЕ-32 мм/год. Іригоскопія – товста кишка звужена, гаустри відсутні, контури нечіткі, симптом "водопровідної труби". Який найбільш ймовірний діагноз?

@Неспецифічний виразковий коліт

Хронічний ентероколіт

Туберкульоз кишечника

Амебна дизентерія

Хвороба Крона

#

Пацієнт К., 16 р. направлений комісією військкомату. Скарг не пред’являє. При огляді: шкірні покриви звичайні, плечовий пояс добре розвинений. Ps - 62 за хв., дещо напружений. Ліва межа серця на 1,5 см зовні від лівої середньоключичної лінії, тони серця звучні, акцент ІІ тону і грубий систолічний шум на аорті, який проводиться в міжлопаткову ділянку зліва. АТ 210/120 мм рт. ст. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Коарктація аорти

Недостатність клапану аорти

Дефект міжпередсердної перетинки

Незарощення боталової протоки

Недостатність мітрального клапану

#

Хворий 45 р., захворів гостро після переохолодження. Т-38,7°С. При кашлі виділяється мокротиння з неприємним запахом. Справа вислуховуються різнокаліберні вологі хрипи. В крові: Л-16,0х109/л, н.п.я.-12%, ШОЕ-52 мм/год. Ro: в 3-му сегменті справа визначається фокус затемнення 3 см малої інтенсивності з нечіткими рівними контурами і просвітленням в центрі. Яке захворювання найбільш ймовірне?

@Абсцедуюча пневмонія

Інфільтративний туберкульоз

Периферичний рак легень

Ехінококова кіста

Кіста легені

#

50-річний хворий скаржиться на приступи болю в епігастрії, які виникають через 1,5 год. після їжі, нудоту. Біль з‘явився після призначення аспірину у зв‘язку із перенесеним інфарктом міокарда у 2003 р. Об-но: ЧСС=75/хв, АТ - 130/80 мм рт. ст., серце – тони ослаблені на верхівці, болючість та резистентність епігастрію при пальпації. Оберіть найбільш патогентично обґрунтований спосіб корекції даного стану:

@Призначення мізопростолу

Зниження дози аспірину

Заміна аспірину на аспікард

Прийом засобу після їжі

Прийом аспірину разом з антацидом

#

Хворій 50 років після загострення тромбофлебіту глибоких вен нижньої кінцівки призначено варфарин. Через деякий час у хворої з‘явились скарги на носові кровотечі, появу сечі червоного кольору. Об-но: Р-75 за хв., АТ -100/60 мм рт.ст., синці на тулубі, що зливаються, носова кровотеча. Який гемостатичний засіб слід призначити з метою негайної зупинки кровотечі?

@Етамзилат натрію

Гліцерофосфат кальцію

Вікасол

Гепарин

Протаміну сульфат

#

Хвора 50 років, якій у зв‘язку із загостренням бронхіальної астми було призначено беклометазон, сальметерол, атровент, теопек та амброксол, скаржиться на втрату голосу, печіння на кінчику язику та губах. Об-но – почервоніння шкіри навколо губ, нашарування жовто-коричневого кольору на слизовій роту, афонія. Який з наведених засобів викликав дане ускладнення?

@Беклометазон

Амброксол

Атровент

Теопек

Сальметерол

#

Хвора 50 років, яка знаходиться на лікуванні в гематологічному відділенні з приводу хронічного лімфолейкозу, скаржиться на лихоманку, головний біль, біль та печіння у правій пахвинній ділянці. Об-но: температура тіла – 39,3°С, у правій пахвиній ділянці вздовж ребер – висипка у вигляді везикул фоні шкіри червоного кольору. Який з наведених засобів слід призначити для лікування даного ускладнення?

@Ацикловір

Інтерферон

Диданозин

Ламівудин

Ремантадин

#

В клініку швидкої допомоги поступив пацієнт із ознаками травматичного шоку: відсутність свідомості, виражена блідість шкіри, АТ-80/50 мм рт. ст., відкриті рани тулуба. Подальші дії лікаря стосовно оперативного втручання?

@Негайне втручання по- життєвим показам

Згода присутніх родичів

Згода самого хворого, якщо він при свідомості

Врахування раніше висловлених побажань пацієнта

Згода законного представника постраждалого

#

Хв-й С., 68 р, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, кашель з виділенням слизового харкотиння. Страждає на хронічний бронхіт. Об-но: допоміжна мускулатура приймає участь в диханні, набухання шийних вен на вдиху, коробчастий перкуторний тон над легенями, дихання везикулярне, послаблене. Rо ОГК – сплощення діафрагми, збіднення легеневого малюнка. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Емфізема легень

Фіброзуючий альвеоліт

Бронхолітіаз

Двобічний пневмоторакс

Пневмосклероз

#

У пацієнтки 28 років при пальпаторному обстеженні щитоподібної залози у лівій частці виявлено вузол розміром 20х16 мм, ущільнений, помірно болючий під час пальпації, “холодний” на сцинтиграфії з І131. Які обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

@Аспіраційна тонкоголкова біопсія

Рефлексометрія

ЕКГ

Термографія

Визначення екскреції йоду з сечею

#

Хворий А., 58 років, хворіє на цукровий діабет 7 років. Після перенесеного харчового отруєння стан погіршився. Об-но: шкіра суха, язик сухий, обкладений білим нашаруванням, дихання поверхневе, запаху ацетону у повітрі не відчувається. У хворого нудота, проноси. Глюкоза крові – 41 ммоль/л. Вірогідний діагноз?

@Гіперосмолярна кома

Кетоацидотична кома

Лактоцидотична кома

Гіпоглікемічна кома

Церебральна кома

#

Сімейний лікар оглянув хворого К., 72 р., який скаржиться на виражену задишку, біль в грудній клітці, сильний кашель з виділенням харкотиння, t0-39,50– 400С, відсутність сечовипускання впродовж останньої доби. Об’єктивно: свідомість збережено. ЧД - 36 за хв. Cправа над нижньою часткою легень притуплений перкуторний звук, при аускультації – бронхіальне дихання, вологі хрипи у великій кількості. АТ - 80/60 мм. рт. ст. ЧСС - 120 за хв. Тони серця глухі, тахікардія. Яка тактика сімейного лікаря щодо подальшого лікування хворого?

@Госпіталізація в реанімаційне відділення

Амбулаторне лікування

Лікування в умовах денного стаціонару поліклініки

Госпіталізація в пульмонологічне відділення

Госпіталізація в неврологічне відділення

#

Хв. Ф., 48 років скаржиться на стійкий кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння (повним ротом), який турбує переважно зранку, експіраторну задишку, кволість. З анамнезу: з дитинства часто хворіє на пневмонії. Об-но: пальці у вигляді “барабанних паличок”. ЧД – 20 за хв. При перкусії – зліва над нижньою часткою легень - вогнище коробкового звуку, там же – аускультативно - вологі хрипи. Проба Манту – негативна. ОФВ1 – 70%, МВЛ – 75%. Яке з наведених досліджень має найбільшу діагностичну цінність для верифікації діагнозу?

@Бронхографія

Бронхоскопія

Ro-ОГК

Бранш-біопсія

Торакоскопія з біопсією легень

#

Хв. Р., 57 р. впродовж 15 років страждає на ХОЗЛ. Палить більше 30 років. Останнім часом самопочуття хворого істотно погіршилось: підсилилась задишка, з’явилися набряки гомілок. На ЕКГ: ЕВС відхилена вправо, блокада правої ніжки п. Гіса, високий та гострокінцевий зубець Т в ІІ та ІІІ відведеннях. Ro: відхилення конусу легеневої артерії. Тиск в легеневій артерії - 45 мм рт. ст. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

@Легеневе серце

Емфізема легень

Пневмоторакс

Бронхоектази

Мітральний стеноз

#

Хворий 80-ти років близько 5-ти років страждає на ХОЗЛ. З 40 років регулярно приймає гіпотензивні засоби з приводу гіпертонічної хвороби. Впродовж останнього тижня у пацієнта істотно підсилилась задишка, кашель. При аускультації легень – жорстке дихання з подовженням видихом, сухі розсіяні хрипи на всьому протязі АТ - 180/100 мм. рт. ст. Тони серця приглушені, акцент ІІ тону над ЛА. Який з наведених препаратів протипоказаний пацієнту?

@Егілок

Диротон

Каптоприл

Арифон-ретард

Клофелін

#

Хворій 42 років, з симптоматичною артеріальною гіпертензією виявлено аденому кори наднирників з явищами первинного гіперальдостеронізму. Який засіб буде найбільш ефективним для контролю артеріального тиску перед оперативним втручанням у даному випадку?

@Спиронолактон

Пропранолол

Еналаприл

Ніфедипін

Доксазозин

#

Хворий, 56 років, хворіє на артеріальну гіпертензію та подагру. Зафіксовано підвищення АТ до 160/90 мм рт.ст. Рівень сечової кислоти плазми крові 0,56 ммоль/л. Яких препаратів слід уникати при проведенні медикаментозної корекції артеріальної гіпертензії?

@Діуретиків

Блокаторів кальцієвих каналів

Інгбіторів АПФ

Блокаторів ангіотензинових рецепторів

Бета-адреноблокаторів

#

Жінка 50 років, хворіє на ІХС, стенокардію, ускладнену симптоматичною гіпертензією із супутнім хронічним обструктивним захворюванням легенів. Приймання якої групи медикаментозних засобів у хворої буде обмежено супутньою патологією?

@Бета-адреноблокаторів

Блокаторів кальцієвих каналів

Інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту

Блокаторів ангіотензинових рецепторів

Діуретинів

#

У жінки, 58р., що страждає на гіпертонічну хворобу 10 років, з’явились на фоні миготливої аритмії ознаки застійної серцевої недостатності. Які засоби необхідно додати до лікування даної пацієнтки через появу нової симптоматики?

@Серцеві глікозиди

Блокатори кальцієвих каналів

Блокатори калієвих каналів

Мембраностабілізатори

Симпатолітики

#

У жінки, 50 р., що страждає на ревматизм, стеноз лівого атріовентрикулярного отвору із застійною серцевою недостатністю з’явились часті шлуночкові екстрасистоли. Який антиаритмічний засіб є найбільш оптимальним в даній ситуації?

@Аміодарон

Дигоксин

Пропранолол

Верапаміл

Аймалін

#

У пацієнтки 40 років, що хворіє на аутоімунний тиреоідит, з’явились часті шлуночкові екстрасистоли. Лікарем призначено аміодарон на тривалий термін. Які лабораторні проказники підлягають контролю 1 раз на рік у пацієнтки?

@Рівень тиреоїдних гормонів

Показники іонограми

Показники загального аналізу крові

Загальний аналіз харкотиння

Рівень сечової кислоти плазми крові

#

Хворий С. 69 років скаржиться на відчуття задухи, серцебиття. Дані ЕКГ: ритм несинусовий, неправильний, ЧСС 120-140 за 1 хв. В анамнезі фібриляція передсердь протягом 6 місяців. Медикаментозно ритм не відновлюється. Які з додаткових обстежень слід призначити для вирішення питання механічної кардіоверсії?

@Ехокардіоскопія

Рентген органів грудної порожнини

Сцинтіграфія міокарда

Холтерівське моніторування ЕКГ

Коронарографія

#

Хворий М., 68р., що знаходиться в реанімаційному відділенні з діагнозом гострий інфаркт міокарда, раптово втратив свідомість. Об-но: пульс та АТ не визначаються. На ЕКГ: часті нерегулярні хвилі різної форми та амплітуди. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

@Фібриляція шлуночків

Асистолія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Гостра серцева недостатність

Тромбоемболія легеневої артерії

#

Хворий М., 38р., скаржиться на пітливість, головний біль, арталгію, підвищення температури, які турбують протягом 2-х тижнів. Об-но: геморагії на шкірі та слизових оболонках, пульс 100 на хв., АТ 100/70 мм. рт. ст., вперше виявлений систолічний і протодістолічний шум в т. Боткіна. Лабораторно:.Е-2,9x1012/л, НВ-96%, Л-10,0x109/л ШОЕ-65мм/г. Проведення яких лабораторних аналізів підтвердить даний діагноз?

@Бактеріологічний посів крові

Коагулограма

ревмопроби

імунограма

визначення ферментів крові

#

Хвора С., 30 років, скаржиться на ожиріння, що розвинулося поступово, підвищений апетит, спрагу, поліурію, майже постійну сонливість, аменорею. Часто відмічається підвищення температури тіла до 38-39°С з ознобом, пітливістю, тахікардією, підвищенням артеріального тиску. Який відділ нервової системи пошкоджений?

@Гіпоталамус

Кора головного мозку

Таламус

Довгастий мозок

Мозочок

#

Хв-й Б., 64р., скаржиться на ниючі болі в епігастрії, які виникають відразу після їжі, відчуття переповнення шлунка, відрижку, здуття живота. При пальпації живота визначають помірну дифузну болючість в надчеревній ділянці. Виявлено ахлоргідрію, гіпергастринемію, порушення всмоктування ціан коболаміну. Ваш діагноз?

@Аутоімунний хронічний гастрит

Виразкова хвороба

Дискінезія жовчновивідних шляхів

В12 дефіцитна анемія

Синдром подразненого шлунка

#

Хворий П., 16 р, через 10 днів після перенесеної ангіни поступив в лікарню зі скаргами на сильний біль під час рухів в колінних та гомілково-ступневих суглобах, підвищення температури тіла до 39°С. Об-но: колінні та гомілково-ступневі суглоби набряклі, болючі при пальпації, рухи в них обмежені. На передній поверхні лівої гомілки визначаються щільні болючі плями багрово-червоного кольору, гарячі на дотик. Межі серця не змінені, тони ослаблені, м’який систолічний шум над верхівкою. Яке з наведених нижче досліджень допоможе підтвердити діагноз?

@Визначення титру АСЛ-О

Визначення рівня сечової кислоти

Визначення ревматоїдного фактору

Визначення антинуклеапрних антитіл

Визначення антитіл до нативної ДНК

#

Хвора М, 19 р, хворіє на ревматизм 6 років. При поступленні температура тіла 37,5°С; ціанотичний рум’янець на обличчі. Пульс аритмічний, часті екстрасистоли. АТ - 105/70 мм рт.ст. В ділянці верхівки серця визначається діастолічне тремтіння, верхня межа серця на рівні ІІ ребра по парастернальній лінії, І тон підсилений; Зовнішньо суглоби не змінені. Ан.крові: лейк.-9,6 x109/л (п-10%, с-72%, л-15%, м-3%), ШЗЕ-28 мм/год, титр АСЛ-О 600 од, СРБ++. Яке ураження серця найбільш характерне для даної патології?

@Мітральний стеноз

Бородавчатий ендокардит

Дилятаційна кардіоміопатія

Аортальна недостатність

Ексудативний перикардит

#

Хворий С., 15 р, скаржиться на підвищення t тіла до 37,8°С, загальну слабкість, біль та почервоніння спочатку лівого, а потім і правого колінного суглоба. 2 тижні тому переніс ангіну. Об-но: ліва межа серця по лівій середньо-ключичній лінії, тони серця послаблені, над верхівкою - м’який систолічний шум. На тулубі та гомілках - блідо-рожева кільцеподібна висипка. Ан.крові: лейк.-9,8x109/л, ШЗЕ-37 мм/год, фібриноген 5г/л, титр АСЛ-600 од, СРБ++. Якою повинна бути вторинна профілактика данного захворювання після проведення стаціонарного лікування?

@Біцилін –5 впродовж 5 років

Біцилін-3 при інткеркурентній інфекції

Бензилпеніцилін навесні та восени

Аспірин навесні та восени

Біцилін –5 впродовж 3 років

#

Хвора Р., 39 р., скаржиться на біль при рухах в суглобах кисті з обох боків, їх набряклість, ранкову скутість, періодичне підвищення температури тіла. Об-но: праві та ліві міжфалангові, п‘ясно-фалангові суглоби припухлі, гарячі на дотик, об‘єм рухів в них істотно зменшений, на розгинальній поверхні суглобів визначаються підшкірні вузлики. Ан.крові: лейк.-8,6x109/л, ШЗЕ-45 мм/год, СРБ+++, Реакція Ваалер-Роузе - 1:128. Які зміни слід очікувати на рентгенограмі при цьому захворюванні?

@Остеопороз, узурація суглобової поверхні

Субходральний остеосклероз та кістовидні просвітлення

Двобічний сакроілеїт

Звуження суглобової щілини, остеофіти

Випіт в порожнину суглобів, асептичний некроз

#

Хвора В., 68 р., скаржиться на біль, незначну припухлість та хрускіт в дистальних суглобах пальців рук та колінних суглобах. Хворіє впродовж 4 років. Об-но: потовщення колінних суглобів та міжфалангових суглобів кистей, об‘єм рухів в них зменшений. Ан.крові: лейк.-5,4x109/л, ШЗЕ-12 мм/год,фібриноген 3,5 г/л; РФ 1:32; АСЛ-О -160 од; серомукоїд – 0,20 од.; СРБ+ Який можливий механізм розвитку даного захворювання?

@Порушення синтезу глікозаміногліканів

Утворення ревматоїдного фактора

Гіперпродукція антитіл до нативної ДНК

Підвищенний синтез сечової кислоти

Імунна реакція на стрептококову інфекцію

#

Хвора Р, 37р, звернулась зі скаргами на загальну слабкість, набряк обличчя, кистей, швидку втому при ходьбі, затруднення при ковтанні, перебої в роботі серця. Дані симптоми з’явились через 11 днів після відпочинку на морі. Об-но: еритема обличчя, симптом “окулярів”, набряк м’язів гомілки. Тони серця приглушені, АТ 100/70 мм рт.ст. В крові: активність АсАТ-0,95 ммоль/год•л, АлАТ-1,3 ммоль/год•л, підвищена активність альдолази та креатинфосфокінази. Яке дослідження допоможе підтвердити діагноз?

@Біопсія м’язів

Визначення в крові циркулюючих імунних комплексів

Електрокардіографія

Гастродуоденофіброскопія

Визначення антинуклеарних антитіл

#

Хвора Б., 30 р., скаржиться на напади головного болю, пульсацію в скронях, запаморочення, серцебиття, м'язову слабкість, що супроводжується блідістю шкірних покривів, істотним підвищенням АТ (270/160 мм рт.ст.). Приступи виникають переважно вночі та таблетованими гіпотензивними засобами не знімаються. Введення якого з наведених нижче препаратів є найбільш ефективним в даному випадку?

@Фентоламін в/в

Бензогексоній в/в

Клофелін в/в

Дибазол в/в

Рауседил в/в

#

Хвора 60 років знаходилась на лікуванні з приводу гіпертонічної хвороби. Після фізичного навантаження, з’явились різкий біль в лівій половині грудної клітки, задуха, виник приступ ядухи. Об-но: ЧД - 40 за хв., ЧСС - 110 за хв., АТ - 80/60 мм рт.ст. Аускультативно над верхівкою серця – перший тон ослаблений, систолічний шум на верхівці. Дихання везикулярне, ослаблене, вологі різнокаліберні хрипи. Яка з наведених схем найбільш доцільна в даному випадку?

@Морфін, нітрогліцерин, допамін

АТФ, лазикс, маніт

Строфантин, гемодез, лазикс

Еуфілін, нітрогліцерин, дибазол

Морфін, анальгін, строфантин

#

Хв.П., звернувся в лікарню ШМД зі скаргами на запаморочення, дезорієнтацію в просторі, виражену загальну слабкість, біль в попереку та в правому підребер’ї. Працює на виробництві фарб. Об-но: Склери іктеричні, акроціаноз. АТ - 100/60 мм рт.ст. Cor – тони приглушені, печінка + 3 см, край ущільнений, пальпаторно чутлива. У крові: ер. – 2,1x1012/л, Нв – 92 г/л, тільця Гейнца-Ерліха, л – 4,8x109/л, ШЗЕ – 18 мм/год. Метгемоглобін – 60\%, заг. білірубін – 82,3 мкмоль/л, непрямий – 69,5 мкмоль/л. Найбільш ймовірний діагноз?

@Гостре отруєння аніліном

Гостре отруєння ртуттю

Гостре отруєння свинцем

Гостре отруєння толуолом

Гостре отруєння марганцем

#

Хв.Р., 38 р., поступив в лікарню зі скаргами на запаморочення, розлад мовлення, дезорієнтацію в просторі. Об-но: шкіра та видимі слизові синюшні. У крові: ер. – 3,6x1012/л, Нв – 130 г/л, тільця Гейнца-Ерліха – 12%, ретикулоцити – 1,8%, ШЗЕ – 8 мм/год., метгемоглобін – 38%. Виставлено діагноз - гостра інтоксикація аніліном. Найбільш ефективний засіб антидотної терапії?

@Метиленовий синій

Натрію тіосульфат

Десферал

Пентацин

Сукцимер

#

Хвора Р., 59 р., звернулася в ревматологічне відділення зі скаргами на інтенсивний біль в суглобах кисті, ліктьових, колінних. Стан погіршився після перенесеної ГРВІ. t тіла – 37,4-38,1°С. На тлі прийому антибіотиків з’явилося лущення шкіри обличчя. Об-но: зниженого відживлення, спостерігається гіперемія і лущення шкіри носа і щік. Ps – 98 за хв., ритм. Cor – систолічний шум на верхівці. Над легенями – шум тертя плеври справа. В крові – ШЗЕ – 40 мм/год. В сечі – білок – 0,3 г/л. Найбільш ймовірний діагноз?

@Системний червоний вівчак

Ревматоїдний артрит

Дерматоміозит

Системна склеродермія

Ревматизм

#

Хвора Д., 56 р., поступила в ревматологічне відділення у дуже важкому стані. Об-но: зниженого відживлення, спостерігається набряк, індурація та атрофія шкіри обличчя, кистей. В крові – ер. – 2,2x100/л, ШЗЕ – 40 мм/год. В сечі – підвищення рівня вільного оксипроліну. Яке додаткове дослідження є необхідним для підтвердження діагнозу?

@Біопсія шкіри та м’язів

Виявлення антинуклерних антитіл.

Визначення ревматоїдного фактору

Визначення титру АСЛ-О

Реакція РІБТ, РІФ

#

Хв. Р., 44 р., більше 10 р. хворіє на хронічний гломерулонефрит, скаржиться на загальну слабкість, роздратованість, складність ковтання їжі, бажання їсти крейду. Об-но: сухість та блідість шкіри, Ps - 96/хв., АД - 100/60 мм рт.ст. У крові: Hb - 70 г/л, ер. - 3,4x100/л, КП - 0,7, рет. - 2%, Le - 4,7x100/л, е - 2%, п - 3%, с - 64%, л - 26%, м - 5%, ШЗЕ - 15 мм/хв. Сироваткове залізо - 6,3 мкмоль/л, загальний білок - 70 г/л. В сечі: білок – 0,033 г, ер. – 15-20 в п/з, л. – 3-4 в п/з. Що лежить в основі виникнення скарг пацієнтки?

@Дефіцит заліза

Дефіцит міді

Дефіцит білку

Дефіцит віт. В12

Дефіцит фолієвої кислоти

#

Хворий В. скаржиться на незначну загальну слабкість, відчуття важкості в правому підребер’ї. Шкіра блідо-рожевого кольору, склери очей субіктеричні. Печінка +2,0 см. Селезінка +1,0 см. В анамнезі – парентеральне введення опіатів (останній раз-2 місяці тому). Найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий гепатит С

Лептоспіроз

Малярія

Кишковий ієрсиніоз

Синдром Жильбера

#

Хвора Л, 19 років, госпіталізована зі скаргами на виражений біль у поперековій ділянці, більше виражений справа, підвищення температури тіла до 38,5°С, часте сечовиділення, частий болючий сечопуск, набряки під очима, які з’явились 5 днів назад після переохолодження (похід у гори). Об-но: шкіра бліда, волога.П – 100 уд’., АТ – 120/65 мм рт.ст. Живіт м’який, с-м Пастернацького позитивний справа. ЗАК – Ер. – 3,5x1012/л, Hb – 115 г/л, л – 10x109/л, ШОЕ – 22 мм/год. ЗАС – щільність. – 1018 г/л, білок – 0,099 г/л, лейк. – 35-45 в п/з, переважають сегментоядерні, ер. – 3-4 в п/з, велика кількість слизу, бактерій. Ваш попередній діагноз?

@Гострий правобічний пієлонефрит

Хронічний правобічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гострий гломерулонефрит

Туберкульоз нирок

#

У хворої К., 29 р., із задовільно компенсованим цукровим діабетом типу 1 з’явились часті гіпоглікемії, нудота, розлади кишечника, гіперпігментація шкіри (бронзовий колір), АТ – 70/50 мм.рт.ст., Hb 0 100 г/л. Чим може бути зумовлене зниження тиску?

@Хронічна недостатність наднирникових залоз

Діабетична ентеропатія

Діабетична гастропатія

Передозування антидіабетичних препаратів

Розвиток нецукрового діабету

#

В реанімаційне відділення поступив хворий 66 років: свідомість відсутня, пульс на сонних артеріях не визначається, дихання при аускультації легень не вислуховується, зіниці розширені й не реагують на світло, шкірні покриви бліді. На ЕКГ реєструється великохвильова фібриляція шлуночків. Ваша першочергова дія?

@Електрична дефібриляція

Виконати зовнішній масаж серця

Поєднувати ШВЛ із зовнішнім масажем серця

Внутрішньовенне введення адреналіну

Внутрішньовенне введення атропіну

#

Хв-го К., 86 р., турбує задишка при фізичному навантаженні. Об–но: „бочкоподібна” грудна клітка, коробковий перкуторний звук над легенями, ослаблене везикулярне дихання, хрипи відсутні. В крові – Л - 4,3х109/л, еоз.- 4%, паличк.- 4%, сегм.- 60%, мон. - 7%, лімф. - 25%, ШЗЕ - 10 мм/год. Ro ОГК – підвищена повітряність легеневих полів, судинний малюнок збережений. Як можна трактувати вище зазначені зміни?

@Інволютивна емфізема легень

Хронічне обструктивне захворювання легень

Бронхіальна астма

Хронічна серцева недостатність

Пневмосклероз

#

При профогляді пацієнт П., 16 років скарг не пред’являє. Об–но: зниженого живлення, астенік, АТ–110/70 мм.рт.ст., Ps – 80/хв., межі серця в нормі, при аускультації над верхівкою серця вислуховується три тони, шуми відсутні. ЕКГ – патологічних змін не виявлено, ФКГ – над верхівкою визначається третій тон через 0,15с після ІІ-го тону. Як можна трактувати вказані зміни?

@ІІІ-й фізіологічний тон

Ритм „перепілки”

Протодіастолічний ритм „галопу”

Пресистолічний ритм „галопу”

ІV-й фізіологічний тон

#

Хворий К., 29 років, скаржиться на колючий біль в ділянці серця, який виникає після психоемоційного напруження, серцебиття, відчуття нестачі повітря. Об-но: пульс 105 уд/хв, АТ 130/80 мм рт.ст., шкірні покриви холодні та вологі. Лаб-но: змін немає. ЕКГ: синусова аритмія, надшлуночкова екстрасистолія. ВЕМ-проба негативна, реакція серцево-судинної системи по дистонічному типу. Який діагноз?

@Нейроциркуляторна дистонія

Стенокардія напруги

Стенокардія Принцметала

Перикардит

Міокардит

#

Хворий К., 55 р., скаржиться на важкість у правому підребер’ї, загальну слабкість, швидку втомлюваність, схуднення, метеоризм. Об-но: іктеричність склер, печінка виступає з-під реберної дуги на 4 см, щільно-еластичної консистенції, край заокруглений, гладкий. Селезінка не пальпується. При УЗД - паренхіма печінки підвищеної ехощільності. Про яке захворювання слід думати?

@Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний холецистит

Рак печінки

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

Хвора С. скаржиться на охриплість голосу, t тіла 37, 40С. Об’єктивно: утруднений вдих з участю допоміжних м’язів, афонія. При ларингоскопії: набряк слизової оболонки гортані, наявність плівок, звуження голосової щілини. Найвірогіднішим методом діагностики є:

@Бактеріологічний

Вірусологічний

Мікроскопічний

Серологічний

Біологічний

#


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1050 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.166 сек.)