АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 1 страница. Хворий Ф., 36 років, скаржиться на напади задухи з переважно утрудненим видихом до 2-3 разів на день

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

1.

Хворий Ф., 36 років, скаржиться на напади задухи з переважно утрудненим видихом до 2-3 разів на день, які знімаються інгаляціями бета2-адреноміметиків. Хворіє протягом 10 років. Грудна клітка розширена, над легенями коробковий перкуторний тон, при аускультації - жорстке дихання з подовженим видихом. В анамнезі мокроти багато еозинофілів, кристали Шарко-Лейдена і спіралі Куршмана. Який попередній діагноз?

@Бронхіальна астма

Хронічний обструктивний бронхіт

Спонтанний пневмоторакс

Серцева астма

Карциноїдний синдром

#

2.

Хвора А., 35 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 39,30 С, пітливість, озноб, кашель з виділенням “іржавої” мокроти, колючий біль в лівому боці при диханні, постійну задишку. Захворіла гостро після переохолодження. При огляді - ціаноз носо-губного трикутника, роздування крил носа. Дихання поверхневе, частота - 35 за 1 хв. Відмічається відставання в диханні лівої половини грудної клітки, зліва нижче кута лопатки тупий перкуторний звук, бронхіальне дихання і крепітація. На рентгенограмі зліва в нижніх відділах гомогенне затемнення, лівий корінь розширений, мало структурний. Який діагноз

є найбільш ймовірним?

@ Негоспітальна пневмонія

Хронічне обструктивне захворювання легень

Ателектаз легені

Ексудативний плеврит

Рак легені

#

Хв. 63 р. скаржиться на задишку, серцебиття, знижену працездатність, швидку втомлюваність. Хворіє на гіпертонічну хворобу 8 р. Межі серця зміщені вліво та вгору, тони ослаблені, акцент ІІ т. над аортою. АТ 160/100 мм.рт.ст.. В нижніх долях легень – дрібнопухирчасті хрипи. Печінка +2 см, пастозність гомілок. Ехо КГ: товщина задньої стінки лівого шлуночка та міжпередсердної перегородки 1,2 см, діаметр лівого передсердя 6 см, фракція викиду 58\%. Вкажіть варіант СН:

@Діастолічна

Систолічна

Змішана

Невизначена

Норма

#

5.

У хворого Б., 18 років, який у дитинстві часто хворів на ангіни, після переохолодження з’явилися набряки під очима, на гомілках, підвищився артеріальний тиск, зменшилась кількість сечі і змінився її колір (“м’ясних помиїв”). Заг. аналіз сечі: білок – 9,9 г/л, еритроцити – 6-8 в полі зору, лейкоцити – 2-3 в полі зору. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

@Гострий гломерулонефрит

Амілоїдоз нирок

Гострий пієлонефрит

Тубуло-інтерстиційний нефрит

Токсичне ураження нирок

#

7.

У жінки 52 років спостерігається слабкість, підвищена пітливість, збільшення шийних лімфатичних вузлів впродовж місяця. В анамнезі – часті “простудні захворювання”. Температура – 37,5 0С. З права пальпуються два шийних лімфовузла розмірами 1*2 см та 1*1,5 см, не болючі при пальпації, не спаяні між собою ті з навколишніми тканинами, щільно-еластичні консистенції. Виявлений лейкоцитоз 30*109 /л, лімфоцити складають 68\%, пролімфоцити – 6\%. ШЗЕ нормальна. Знайдені клітини лейколізу. Мієлограмма – 38\% лімфоцитів. Який з наступних діагнозів є найбільш вірогідним?

@Хронічний лімфолейкоз

Лімфома

Регіональний лімфаденіт

Лімфасаркома

Лімфагранулематоз

#

8.

Хвора 56 років помітила збільшення шийних лімфовузлів, загальну слабкість, задишку при фізичному навантаженні, кашель. В анамнезі – вірусний гепатит. Об-но: збільшення шийних та підпахвинних лімфовузлів, печінки селезінки. АТ – 140/80 мм.рт.ст. Ан. крові: ер. – 2,5*1012 /л; Hb – 100 г/л; лейк. – 75*109 /л; Е – 1\%; П – 2\%;С – 19\%; лім. – 78\%; ШЗЕ – 40 мм/год. Який найбільш ймовірний

діагноз в цьому випадку?

@Хронічний лімфолейкоз

Рак легень

Туберкульоз легень

Інгфекційний мононуклеоз

Лімфоцитома селезінки

#

9.

У хворого 50 р., який страждає на хронічний поліпоз шлунку з’явились загальна слабкість, шум у вухах запаморочення порушення смаку, парестезії. В крові: ер – 1.7*1012/л; _Hb – 84 г/л; КП – 1,3; макроцитоз, полісегементація ядер нейтрофілів. Сироваткове залізо – 17,3 мкмоль/л. Яка етіологічний чинник лежить в основі даного захворювання?

@Ендогенна недостатність вітаміну В12, фолієвої кислоти

Порушення асиміляції вітаміну В12, фолієвої кислоти

Підвищення втрат вітаміну В12, фолієвої кислоти

Екзогенна недостатність вітаміну В12, фолієвої кислоти

Дизеритропоетоз внаслідок неефективного еритропоезу

#

10.

Хвора 25 р., госпіталізована у зв’язку з загальною слабкістю, шумом у вухах, запамороченням. В анамнезі часті ангіни пневмонії кровотечі з носу, ясен, маткові кровотечі. Періодично геморагічні висипки в ділянці живота та стегон. В крові: ер – 2.2*1012/л; Hb – 65 г/л; КП – 0,87; Лейк. – 3.2*109/л, ШЗЕ 25 мл/г, тромб. - 86*109/л. Сироваткове залізо – 25 мкмоль/л. В мієлограмі зменшення кількості мієлокаріоцитів. Індекс дозрівання нейтрофілів - 1,5. Який діагноз є найбільш імовірним?

@Гіпопластична анемія

Гострий еритромієлоз

Дизеритропоетична анемія

Залізодифіцитна анемія

Апластична анемія

#

11.

У хлопчика 10 р. періодично виникає жовтяниця, біль у епігастрії, загальна слабкість, зниження апетиту. Хворіє з народження. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, в ділянці гомілок трофічні виразки; печінка збільшена, щільна. В крові: ер – 3.1*1012/л; Hb – 80 г/л; КП – 0,9; мікросфероцитоз. Осмотична резистентність ер. – 0,6-0.58\% В сечі уробілінурія. Що відіграє провідну роль у патогенезі анемії?

@Дефект білків мембрани еритроцитів

Підвищене руйнування еритроцитів

Дизеритропоез через порушення утилізації заліза на рівні кісткового мозку

Порушення синтезу гемоглобіну

Утворення аутоантитіл до антигену нормобластів.

#

13.

Хворий 32 років скаржиться на задуху, яка підсилюється в лежачому положенні, біль за грудниною, підвищену температуру тіла. Захворів після ГРЗ. Об-но: положення вимушене сидяче з нахилом тулуба вперед, обличчя одутле, ціаноз, шийні вени набухлі, Ps 110 у хв., парадоксальний, слабкого наповнення; АТ – 100/65 мм.рт.ст. Границі серця істотно розширенні вліво і вправо, тони глухі. Печінка виступає на 5 см з під реберної дуги. Rо: значне збільшення розмірів серцевої тіні у всі боки, венозний застій в легенях. ЕКГ – знижений вольтаж зубців. Стан хворого прогресивно погіршується. Яке лікування є найдоцільнішим?

@Пункція перикарда

Серцеві глікозиди

Глюкокортикоїди

Сечогінні

Препарати калію

#

14.

Хворий 32 років скаржиться на задуху, яка підсилюється в лежачому положенні, біль за грудниною, підвищену температуру тіла. Захворів після ГРЗ. Об-но: положення вимушене сидяче з нахилом тулуба вперед, обличчя одутле, ціаноз, шийні вени набухлі, Ps 110 у хв., парадоксальний, слабкого наповнення; АТ – 100/65 мм.рт.ст. Границі серця істотно розширенні вліво і вправо, тони глухі. Печінка виступає на 5 см з під реберної дуги. Rо: значне збільшення розмірів серцевої тіні у всі боки, венозний застій в легенях. ЕКГ – знижений вольтаж зубців. Який патогенетичний механізм лежить в основі такого стану хворого?

@Порушення діастолічного наповнення шлуночків

Недостатність систолічної функції лівого шлуночка

Зменшення притоку крові до серця по порожнистим венам

Зменшення об’єму циркулюючої крові

Різьке зниження периферичного судинного опору

#

16.

Хворий 20 років скаржиться на задуху, кволість, важкість в правому підребер’ї, збільшення живота, набряки на ногах, біль у ділянці серця при запрокидуванні голови назад. Стан хворого погіршувався поступово. В дитинстві переніс туберкульозний бронхоаденіт. Об-но: акроціаноз шийних вен, верхівковий поштовх не пальпується. Аускультація без особливостей. Ps 100 у 1 хв., ритмічний; ЧД – 24 в 1 хв., АТ – 100/65 мм.рт.ст. периферичний венозний тиск 130 мм.рт.ст. Печінка виступає на 4 см з під ребра. Є вільна рідина в черевній порожнині, набряки ніг. Ro: рентгенологічно зменшення серцевої пульсації. ЕКГ – зниження вольтажу зубця R. Який найбільш імовірний діагноз?

@Констриктивний перикардит

Ексудативний перикардит

Рестриктивна кардіоміопатія

Гіпертонічна кардіоміопатія

Міокардит Абрамова-Фідлера

#

17.

Хвору Л., 36 років, турбують слабкість, сонливість, збільшення маси тіла, набряки обличчя, рук, випадіння волосся, пониження слуху. Струмектомія-2000р. Шкіра бліда, холодна, набряки на руках, нігті тонкі, поперечно-посмуговані. Обличчя одутлувате, очна щілина звужена, язик виступає з рота. УЗД - щитоподібна залоза зменшена у розмірах, вміст трийодтироніну - 1,2 нмоль/л, тироксину - 60 нмоль/л крові. Найбільш ймовірний діагноз?

@Первинний гіпотиреоз

Аутоімунний тиреоїдит

Гіпохромна анемія

Вторинний гіпотиреоз

Третинний гіпотиреоз

#

18.

Хворий 47р., скарги на кашель з гнійним харкотинням, з запахом до 250 мл/добу, виділяється в положенні на лівому боці, кровохаркання. Об-но: t0 -37,30, ціаноз, відставання правої половини грудної клітки при диханні. Перкуторний звук притуплений. Дихання жорстке з вологими хрипами. Харкотиння тришарове, еластичні волокна відсутні, лейкоцити та еритроцити, Ro - ОГК- деформація легеневого малюнка. Який діагноз є найбільш ймовірний?

@Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легенів

Крупозна пневмонія

Рак легенів

Хронічний бронхіт

#

19.

Хворий 56р., скарги на озноб (tо до 400С), пітливість, біль в грудній клітці при диханні та кашлі. Хворіє 7 днів. Об-но: ЧД - 26/хв. Права половина грудної клітки відстає при диханні, перкуторно нижче лопатки притуплення звуку, при аускультації - ослаблене дихання. На 10-й день при кашлі почало відходити гнійне харкотиння до 300 мл, при його відстоюванні - два шари; мікроскопія: лейкоцити, еластичні волокна.. Який діагноз є найбільш ймовірний?

@Гострий абсцес правої легені

Бронхоектатична хвороба

Правобічна плевропневмонія

Інфільтративно - кавернозний туберкульоз легенів

Правобічна емпієма плеври

#

20.

Хворий 26 років, скарги на задуху, сухий кашель, серцебиття, підвищення, температура тіла до 38-390С. Місяць тому переніс грип, не лікувався. Батько хворіє відкритою формою туберкульозу легень. Об’єктивно: хворий блідий, акроціаноз, пульс – 100 за 1 хв., ЧД – 30 на хв. Над легенями перкуторний звук притуплений. Там же дихання ослаблене, з поодинокими сухими хрипами. Рентгенологічно на фоні посиленого легеневого малюнку з обох сторін на всьому протязі дрібно-вогнищеві тіні [2-4 мм] малоінтенсивні без чітких контурів. Корені безструктурні, кальцинати в правому лімфовузлі. Проба Манту з 2 ТО – негативна. Ан. крові: Ер. – 4,1х1012/л, Л – 6,0х109/л, е-2, п-3, с-64, л-14, м-9. ШОЕ – 8 мм/год. МБТ бактеріоскопічно не виявлено.

@ВДТБ [міліарний туберкульоз]

Дрібновогнищева двобічна пневмонія

Саркоїдоз

Міліарний карциноматоз

Післягрипозна пневмонія

#

21.

Хворий Д., 40 років, скаржиться на підвищення t° тіла до 37,5°С протягом 1,5 місяця болі в поперековій ділянці, порушення сечовиділення. Ефекту від застосування антибіотиків широкого спектру немає. 3 років тому переніс туберкульоз легень. Проба Манту – 18 мм. В легенях поодинокі петрифікати у верхній долі справа, корені ущільнені. Який процес можна запідозрити?

@Туберкульоз нирок.

Амілоїдоз нирок.

Полікістоз нирок.

Рак нирок.

Сечокам’яна хвороба.

#

22.

Хворий, 52 р., поступив у стаціонар з приводу легеневої кровотечі. Виснажений, блідий, виражена задуха у спокої. Явища правобічного фібротораксу. Справа вкорочення перкуторного звуку там же, аускультативно – бронхіальне дихання, різнокаліберні вологі хрипи. Рентгенологічно верхня частка правої легені зменшена в об’ємі, визначається порожнина 5*6 см з товстими фіброзними стінками. Про яке захворювання слід думати у першу чергу?

@Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень

Рак легені

Хронічний абсцесс легені

Бронхоектатична хвороба

Циротичний туберкульоз

#

23.

Хворий, 32 р., скаржиться на загальну слабкість. Підвищення температури тіла до 38 С, поганий апетит, кашель з виділенням харкотиння. Хворіє 2 місяці. Лікувався антибіотиками широкого спектру, однак покращення не наступило. Батько хворий на відкриту форму туберкульозу легень. Фізикально патології не виявлено. Справа у верхній долі правої легені тінь слабкої інтенсивності 4*5 см без чітких контурів. Про яке захворювання слід думати у першу чергу?

@Інфільтративний туберкульоз

Рак легені

Пневмонія

Еозинофільний інфільтрат

Ретенційна кіста

#

25.

Хворий, 42 р., скарги на кашель з виділенням харкотиння, біль у грудях під час дихання, посилену нічну пітливість, слабкість, підвищення температури тіла до 37,5°С. В анамнезі контакт з родичем хворис на туберкульоз. На рентгенограмі в обох легенях визначаються поліморфні вогнищеві тіні різних розмірів без чітких контурів. Проба Манту – 18 мм. Ваш попередній діагноз?

@Дисемінований туберкульоз легень

Двобічна вогнищева пневмонія

Саркоїдоз легень

Канцероматоз

Силікоз

#

26.

Хворий, 38 р., біля року тому після травми виникла слабкість, пітливість, субфебрильна температура, біль та обмеження рухів у ліеому кульшовому суглобі. Анамнез – 2 роки тому лікувався з приводу дисемінованого туберкульозу легень. Об’єктивно: положення ліеої кінцівки вимушене, кульшовий суглоб збільшений, болючий при пальпації, рух у ньому обмежений. Проба Манту – 23 мм. В легенях вогнищеві тіні посиленої інтенсивності. Ваш попередній діагноз?

@Туберкульоз правого кульшового суглоба.

Посттравматичний артрит.

Хронічний остеомієліт.

Пухлина кульшового суглоба.

Ревматоїдний артрит.

#

27.

Хворий Д., 27 років, скаржиться на біль у епігастрії через 3 години після прийому їжі, печію. Об’єктивно: язик, обкладений білим нальотом, при пальпації живота – болючість у пілоро-дуоденальній зоні. Рентгенологічно: симптом „ніші” по передній стінці цибулини ДПК. Позитивний уреазний тест. Який найбільш вірогідний провідний механізм розвитку захворювання?

@Хелікобактерна інфекція

Продукція аутоантитіл

Зниження синтезу простагландинів

Порушення моторики шлунка

Порушення моторики ДПК

#

28.

Чоловік, 56 років, хворіє на бронхоектатичну хворобу впродовж 18 років. За останні півроку почали турбувати виражені набряки гомілок, обличчя, погіршав апетит. У протеїнограмі: загальний білок -92 г/л, альбуміни - 32 г/л,: альфа1-глобуліни - 5 г/л, альфа2-глобуліни - 14 г/л, бета –глобуліни - 17 г/л, гамма-глобуліни - 24 г/л. ШЗЕ - 52 мм/год. Добова протеїнурія - 4,5 г. Яке захворювання є найбільш вірогідним?

@Амілоїдоз нирок

Хронічне легеневе серце

Хронічний гломерулонефрит

Туберкульоз нирок

Хронічний пієлонефрит

#

29.

Хвора М,, 27 років, поступила зі скаргами на біль та ранкову скутість в дрібних суглобах рук, їх метеозалежність. Об'єктивно виявлено ознаки запалення та деформацію проксимальних міжфалангових та II, III п’ястково-фалангових суглобів. На Rо-грамі кистей узури, деформації суглобів кистей, ознаки остеопорозу. Який діагноз є найбільш імовірним?

@Ревматоїдний артрит

Системний червоний вовчак

Остеоартроз

Ревматичний поліартрит

Псоріатичний артрит

#

30.

Хвора на шизофренію весь час до чогось прислухається, твердить, що “в голові у неї працює телефон – вона чує голос рідного брата, який наказує їй повернутися додому”. Тривожна, підозріла, постійно озирається. Визначіть психопатологічний синдром.

@галюцинаторний

тривожний

параноїдний

парафренічний

депресивний

#

31.

Хворий на алкоголізм заявляє, що “постійно чує за вікном чоловічі і жіночі голоси”, які сперечаються між собою про нього: ”одні називають його алкашем, придурком, якого треба зарізати або повішати, інші – добрим татом, тому що він приніс дитині яблуко ”. Визначіть психопатологічний синдром.

@галюцинаторний

деліріозний

параноїдний

абстинентний

онейроїдний

#

32.

Хворий зловживає алкоголем. На другий день після аппендектомії ввечері “побачив в палаті гадюк і відчув, як вони швидко повзають по ньому”. Дезорієнтований в навколишньому, збуджений, агресивний. Температура тіла 37,6°, судомні скорочення м’язів рук і ніг, гіпергідроз. Визначіть психічний розлад.

@алкогольний делірій

інфекційний делірій

реактивний делірій

травматичний делірій

епілептичний делірій

#

33.

Хворий на алкоголізм переніс черепно-мозкову травму. Наступної ночі зробив спробу вискочити через вікно, так як “бачив у кутках палати чортів, які хотіли його роздерти”. Тривожний, не спить, постійно тремтить, дезорієнтований в навколишньому. Температура тіла 37,8°, гіпергідроз. Визначіть психічний розлад.

@алкогольний делірій

інфекційний делірій

реактивний делірій

травматичний делірій

судинний делірій

#

34.

Пацієнт 27 років для лікування гострої респіраторної інфекції за короткий проміжок часу (6 годин) прийняв більше 7,5 г парацетамолу. Через 24 години у нього з’явилась нудота, блювота, болючість у правому підребір’ї, жовтяничний колір шкіри та склер, енцефалопатія. Госпіталізований через дві доби. Які з перерахованих лікарських заходів необхідно провести в першу чергу?

@Внутрішньовенне введення 10\% розчину глюкози і проведення моніторінгу

глюкози крові через кожні 4 години

Визначити концентрацію парацетамолу в крові

Внутрішьовенне введення ацетилцистеїну

Визначення протромбінового часу і рівня креатиніну через кожні 12 годин

Введення через шлунковий зонд 2,5 г метіоніну

#

35.

Хворий К., 15 років, скаржиться на підвищення температури до 380 С, головний біль, набряки обличчя, гомілок, підвищення АТ до 150/90 мм.рт.ст. Захворів гостро. Аналіз крові: Ер - 3,5 Т/л, Нв 110 г/л, Лейк. - 8,6 Г/л, еоз - 3\%, п/я -8 \%, с/я -, мон - 4\%, лімф - 23\%, ШОЕ - 18 мм/год,:креатинін 190 мкмоль/л, сечовина - 13,2 ммоль/л, загальний білок - 58 г/л, альбуміни - 25 г/л, глобуліни - 33\%, холестерин - 6,7 ммоль/л. Аналіз сечі: щільність – 1015-1025, білок 3,5 г/л, лейкоцити – 2-3 в полі зору, ер - 1-2 в полі зору. УЗД нирок: корковий шар ущільнений. Найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий гломерулонефрит.

Хронічний гломерулонефрит.

Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Амілоїдоз нирок

#

36.

Хворий М., поступив у приймальне відділення лікарні із скаргами на різкий біль у попереку, підвищення температури тіла до 380 С. Аналізі крові: Л – 10,5 Т/л, Е- 5\%, П -8\%, С -51\%, Л – 32\%, М – 4\%, ШЗЕ – 28 мм/год. Аналіз сечі – білок - 1,2 г/л, Л- вкривають все поле зору, багато слизу. Найбільш імовірний діагноз?

@Гострий пієлонефрит

Хронічний пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Тубулоінтерстиційний нефрит

Підгострий злоякісний гломерулонефрит

#

37.

Хворий С., 59 р., в реанімаційному відділенні, на постійному моніторингу, загальний стан різко погіршився: свідомості немає, дихання самостійне відсутнє, моніторному дисплеї дпібнохвильова лінія. З чого доцільно почати реанімацію?

@ дефібрилація

ШВЛ

прекардіальний удар

Зовнішній масаж серця

налагодження прохідності дихальних шляхів

#

38.

Хвора 32-х років скаржиться на жовтяницю, слабкість, підвищення температури тіла до 38,80 відчуття важкості у правому та лівому підребер’ях, нудоту, блювання, виділення бурої сечі.Об’єктивно: стан важкий, іктеричність шкіри та слизових оболонок, тахікардія, спленомегалія. В крові: лейкоцитоз із зсувом лейкоцитарної формули до промієлоцитів, загальний білірубін - 180 мкмоль/л (непрямий - 130мкмоль/л, прямий- 50мкмоль/л). Вкажіть найбільш ймовірний діагноз:

@Гемолітична анемія

Рак жовчного міхура

Хвороба Жильбера

Жовчекам’яна хвороба

Гострий вірусний гепатит

#

39.

Хворий 28 –років скаржиться на стійкий субфебрилітет, слабкість, запаморочення, нудоту, відчуття важкості у правому підребер’ї. Хворіє впродовж 3 –ох тижнів, не переносить холоду. Об’єктивно: стан середньої важкості, жовтяниця, Рs-110 за хв. тони серця ослаблені, тахікардія,.Печінка виступає на 2см, селезінка - на 3см з- під краю реберної дуги. Які з зазначених змін лабораторних показників є найбільш харктерними для даного хворого?

@Анемія, ретикулоцитоз, підвищення рівня непрямого білірубіну, позитивна

пряма проба Кумбса

Лейкоцитоз, підвищення рівня прямого білірубіну, позитивна пряма проба Кумбса.

Тромбоцитопенія, збільшення тривалості кровотечі за Дуке.

Тромбоцитопенія, збільшення згортання крові за Лі- Уайтом, та ЧАТЧ.

Анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія, підвищення ШЗЕ.

#

40.

У хворого 43 –х років, який лікується в з приводу виразкової хвороби, з’явилися слабкість, запаморочення, блювання „кавовою гущею”, мелена. Після введення гемостатиків стан не покращився, в блювотинні з’явилася свіжа кров, на шкірі—синці різного розміру. В аналізі крові: тромбоцити 50?10*9/л, час згортання крові за Лі – Уайтом – 35 хвилин, ЧАТЧ – 0,80 сек. В данному випадку найбільш доцільним є призначення:

@Свіжозамороженої плазми

Гепарину

Клопідогрелю

Реополіглюкіну

Тиклопідину

#

42.

Хвора 22- років скаржиться на появу кровохаркання геморагічної висипки на шкірі, субфебральної температури тіла. Місяць назад була сильна носова кровотеча. Об’єктивно: шкіра бліда, в ділянці грудної клітки та нижніх кінцівок - геморагічні висипання. Біль в кістках при постукуванні. Позитивний симптом джгута. В крові: Нв – 80г/л; ер. -3,2*1012/л ШЗЕ 12 мм/год. В кістковому мозку велика кількість мегакаріоцитів. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

мегалобластична анемія

синдром ДВЗ

залізодефіцитна анемія

геморагічний васкуліт

#

45.

Хвора Ш., 45 років, скаржиться на наявність проносів з появою крові та слизу у випорожненнях, постійний біль в животі, загальну слабкість. Вищезазначені явища турбують більше двох місяців. При проведенні ірігоскопії з подвійним контрастуванням виявлено вищербленість контурів товстої кишки, зниження гаустрацій, потовщення складок, плямистість рельєфу та набряк слизової оболонки. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

@Виразковий коліт

Хвороба Крона

Хвороба Уіпля

Ішемічний коліт

Лімфоцитарний коліт

#

46.

Хворий К., скаржиться на мерехтіння “мушок” перед очима, серцебиття, нудоту, значну загальну слабкість. Вранці було блювання кавовою гущею. Об-но: шкіра бліда, пульс – 94 за 1 хв., ритмічний. АТ – 90/65 мм рт.ст. Язик вологий, вкритий в ділянці кореня білим нашаруванням. При пальпації живота болючість в надчерев‘ї, позитивний с-м Менделя. Печінка та селезінка не збільшені Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Виразкова хвороба.

С-м Мелорі-Вейса.

Ерозивний езофагіт.

Цироз печінки

Рак шлунка

#

47.

Хворий С., 45 років, скаржиться на кровоточивість ясен, відсутність апетиту, схуднення, збільшення живота. Хворий астенічної тілобудови, підшкірна клітковина практично відсутня, атрофія м‘язів. Живіт значно збільшений в розмірах за рахунок вільної рідини. На поверхні шкіри мережа розширених підшкірних вен більше справа та навколо пупка. Прояви якого синдрому мають місце у хворого?

@С-м портальної гіпертензії.

Анемічний

Геморагічний.

Астеновегетативний.

Холестатичний.

#

50.

Хвору у коматозному стані попутним транспортом доставили на приймальний покій ЦРЛ. Під час огляду черговим лікарем у неї наступила зупинка серця, що було підтверджено інструментально: ізолінія на ЕКГ. Які міроприємства необхідно провести першочергово?

@провести електричну дефібриляцію

Провести переливання крові

Проводити непрямий масаж серця

В\в ввести поліглюкін і мезатон

Продовжувати запис ЕКГ

#

51.

Хвора, 36 р., скаржиться на задишку, випадіння волосся, серцебиття. Об-но: Ps – 100 за 1 хв., систолічний шум над верхівкою, печінка та селезінка не збільшені. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-0,86, еоз.-2\%, пал.-3\%, сегм.-64\%, лімф.-26\%, мон.-5\%, ШЗЕ-7 мм/год. Залізо сироватки крові – 5,3 ммоль/л. Діагноз?

@ Залізодефіцитна анемія

Сидероахрестична анемія

В12, фолієво дефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Апластична анемія

#

52.

Хворий, 18 р., скаржиться на періодичну появу жовтушного забарвлення шкіри, кволість, важкість у лівому підребір’ї. Об-но: лімфовузли не збільшені, печінка біля краю реберної дуги, селезінка + 3 см. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-0,96, ретикулоцити-18\%, еритрокаріоцити, мікросфероцити. Непрямий білірубін - 32 мкмоль/л, в сечі - гемосидерин, вміст заліза в сироватці крові – 23,5 ммоль/л. Ваш діагноз?

@ Анемія Мінковського - Шоффара

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

В12, фолієво дефіцитна анемія

#

53.

Хвора, 66 років, скаржиться на задишку, біль у кінчику язика, парестезії рук. Оперована з приводу шлункової кровотечі. Об-но: сосочки язика згладжені, Ps – 100 за 1 хв., систолічний шум над верхівкою, печінка та селезінка не збільшена. Неврологічний статус: порушення чутливості, сухожильні рефлекси Д(S. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, КП-1,2, еоз.-2\%, пал.-3\%, сегм.-64\%, лімф.-26\%, мон.-5\%, ШЗЕ-7 мм/год. Макроовалоцити. Залізо сироватки крові – 17,3 мкмоль/л. Діагноз?

@ В12, фолієво дефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Гіпопластична анемія

Анемія Мінковського - Шоффара

#

54.

Хворий, 58 р., тривалий час лікувався препаратами барвінку. Скаржиться на кволість, задишку, часті носові кровотечі. Об-но: Ps – 100 за 1 хв., систолічний шум над верхівкою, печінка та селезінка не збільшені. ЗАК: Ер-2,2х1012/л, Нв-70 г/л, КП-0,87, ретикулоцити-0\%, еоз.-2\%, пал.-3\%, сегм.-64\%, лімф.-26\%, мон.-5\%, Лей.- 2,4 х109/л.Тромб.-80х109/л. ШЗЕ-7 мм/год. Залізо сироватки крові – 17,3 мкмоль/л. Діагноз?

@Гіпопластична анемія

В12, фолієво дефіцитна анемія

Аутоімунна гемолітична анемія

Сидероахрестична анемія

Залізодефіцитна анемія

#

55.

Хворий, 38 р., скаржиться на кволість, субфебрилітет, збільшення лімфатичних вузлів, носові кровотечі, біль в кістках. Об-но: блідість шкіри та слизових, пальпуються збільшені безболісні лімфовузли, стерналгія, печінка +2 см, селезінка +5 см, неболюча. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-84 г/л, лей- 58х109/л, еоз.-1\%, пал.-2 \%, сегм.-17\%, лімф.-59\%, лімфобласти-25\%, пролімфоцити-2\%, тромб.-80х109/л, клітини Боткіна-Гумпрехта, ШЗЕ-57 мм/год. Діагноз?

@Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Гострий лімфолейкоз

Гострий мієлолейкоз

Лімфогранулематоз

#

Хворий, 28 р., скаржиться на кволість, субфебрилітет, кровоточивість ясен, часті ангіни, болі в кістках. Об-но: блідість шкіри та слизових, стерналгія, печінка +2 см, селезінка +5 см, не болюча. ЗАК: Ер-2,7х1012/л, Нв-80 г/л, лей- 3х109/л, еоз.-4\%, баз.-9\%, пал.-2 \%, сегм.-17\%, лімф.- 29\%, мієлоцити-25\%, промієлоцити-12\%, мон.-2\%, тромб.-80х109/л, ШЗЕ-57 мм/год. Позитивна реакція на мієлоперокидазу. Яке дослідження слід провести для верифікації діагнозу?

@Стернальну пункцію

Біопсію м’язів

Біопсію лімфатичного вузла

Люмбальну пункцію

Рентгенографію органів грудної клітки

#

59.

У хворої С., яка тривалий час страждає на бронхіальну астму, після фізичного навантаження виник напад ядухи. Об-но: поза ”кучера”, дифузний ціаноз, вибухання шийних він, обличчя набрякле, свідомість сплутана, „візінг”. ЧД-34/хв.; ЧП–130/хв; парадоксальний; АТ-90/60 мм. рт. ст. Над легенями, при аускультації, різко ослаблене везикулярне дихання, місцями не прослуховується. Ра О2 – 40 мм. рт.ст.; Ра СО2 – 50 мм. рт ст. Яке ускладнення перебігу бронхіальної астми спостерігається у хворої?

@Гіпоксемічна гіперкапнічна кома

Гіпоксемічна кома

Гіперкапнічна кома

Метаболічна кома

Респіраторний дистрес-синдром

#

60.

Хвора А., 24 років у вестибюлі жіночої консультації відчула себе погано. Стоїть обпершись руками на стілець, виражена задуха. Обличчя набрякле, вдих короткий, видих подовжений, візінг; ЧД -14/хв. ЧCC – 110/хв, АТ – 110/70 мм. рт. ст. Екскурсія грудної клітки різко обмежена. Над легенями - дихання везикулярне послаблене, видих подовжений; маса сухих свистячих хрипів. Сor - акцент ІІ тону над легеневою артерією. Який діагноз є найбільш імовірним в даному випадку?

@Бронхіальна астма

Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий ларинготрахеїт

Трахеобронхіальна дискінезія

Серцева астма

#

61.

У пульмонологічне відділення госпіталізований хворий В., 48 р. з діагнозом: бронхіальна астма, загострення. У пацієнта спостерігаються щоденні симптоми астми, нічні симптоми частіше 1 разу на тиждень, фізична активність обмежена, якість життя погіршена. Щоденно користується?2-агоністами; 60\%<ПШВ<80\%. Добовий розмах ПШВ перевищує 30\%. Який ступень важкості загострення астми має місце у хворого?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1151 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.049 сек.)