АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 8 страница. Бронхолегеневий аспіраційний виндром Мендельсона

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Набряк гортані

Епілептичний статус

Колапс

Гострий психоз

Бронхолегеневий аспіраційний виндром Мендельсона

#

432.

У хворого Д 52 років, якому поставлений діагноз аневризма черевного відділу аорти, з’явились епізоди вираженої загальної слабості, блідість шкіри, прискорення ЧСС до 120 уд/хв, падіння АТ до 90/60 мм.рт.ст. Напади короткочасні, минають самостійно через декілька хвилин. Як називається описаний симптомокомплекс?

@Колапс

Непритомність

Шок

Нейро-циркуляторна дистонія

Синдром Морганьї-Адамса-Стокса

 

#

433.

В амбулаторію сімейної медицини доставлений пацієнт Л. 50 років. Л. перебував на пасовиську. Підчас грози знаходився під деревом. Без свідомості. Поперек верхньої половини тулуба - лінійна рана. Є тонічні судоми м’язів. На ЕКГ – фібриляція шлуночків. Який діагноз поставити пацієнту Л.?

@Електротравма – ураження природнім електричним струмом

Електротравма – ураження штучним електричним струмом

Ендотоксичний шок

Масивна тромбоемболія легеневої артерії

Гострий панкреатит

#

434.

Хвора П. 50 років, яка страждає на хворобу Аддісона (виникла після перенесеного туберкульозу легень у юнацькому віці), підчас пожежі в квартирі сильно налякалась і втратила свідомість. Сімейний лікар, викликаний родичами, встановив, що хвора бліда, холодна, пульс ниткоподібний, АТ-60/30 мм.рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворої П.?

@Гостра надниркова недостатність

Тиреотоксичний криз

Синдром Морганьї-Адамса-Стокса

Гострий інфаркт міокарда

Тампонада серця

#

435.

Хворий М. 43 років, шофер вантажівки, звернувся до лікаря сільської лікарської амбулаторії за допомогою у зв’язку із части болем у попериково-крижовій ділянці, що поширюється по задній крижовій ділянці. Лікар знайшов у нього поперековий лордоз, правобічний сколіоз, позитивний симптом Лассега. Сечопуск без особливостей. Поставте правильний діагноз хворому М.?

@Радикуліт

Сечокам’яна хвороба

Хвороба Бехтєрева

Ревматоїдний артрит

Паліндромний ревматизм

#

436.

Хворий Б. 17 років звернувся в амбулаторію сімейної медицини з приводу гострого респіраторного захворювання, що триває 5 днів. В останні 2 дні t тіла нормалізувалася, однак самопочуття погіршилося - зник апетит, з’явилася різка кволість. При огляді виявлено пожовтіння склер. В легенях справа у нижніх відділах ослаблене везикулярне дихання. Поставте попередній діагноз хворому Б.

@Вірусний гепатит А

Вірусний гепатит В

Гостре респіраторне захворювання

Позалікарняна правобічна пневмонія

Гострий холецистит

#

437.

У пацієнта 62 років встановлено клінічний діагноз стафілококової пневмонії середньої важкості, як ускладнення респіраторної інфекції (негоспітальна, II категорії). Які повинні застосовуватися найбільш припустимі антибіотики, чи монотерапія яким антибіотиком?

@Макроліди та цефалоспоріни

Тетрациклін

Аміноглікозід

Біцилін-3

Ремантадін

#

439.

Хвора 50 років поступила у відділення інтенсивної терапії з гіпертонічним кризом на фоні феохромоцитоми. Який препарат є базовим для надання допомоги?

@Фентоламін, тропацин

Атенолол

Празозін

Коринфар

Клофелін

#

440.

Хвора 32 років звернулась зі скаргами на задуху при фізичному навантаженні, періодичний біль у ділянці серця колючого характеру.. Об-но: стан задовільний, пульс 78 за хв., ритмічний, АТ 120/70 мм рт ст. Верхівковий поштовх підсилений. Межі серця розширені вправо в вліво. При аускультації - систолічний шум над верхівкою і в II –III межреберрі зліва від грудини.ЕКГ: неповна пересердно-шлуночкова блокада, ознаки гіпертрофії правого передсердя і шлуночка. Ваш діагноз?

@Дефект міжпересердної перетинки

Коарктація аорти

Дефект міжшлуночкової перетинки

Відкрита артеріальна протока

Стеноз гирла легеневої артерії

#

441.

Хворий був доставлений через 4 години після аварійного випадку на атомній електростанції, при якому зазнав дії іонізуючого випромінювання протягом 12 хв. Опромінення було відносно рівномірним. Скарги на загальну слабкість, головний біль, нудоту, трифазову блювоту, запаморочення. Об-но: гіперемія склер. Зі сторони внутрішніх органів патологічних змін не виявлено. Пульс 80 за хв., АТ 120-70 мм рт ст. В ан. крові на кінець другої доби ер.4,5х1012/л, Нв-140 г/л, к.п.-0,9, тр.220х109/л, лейк.-10х109/л,е-2\%,п-5\%,с-80\%, л-7\%,м-6\%,ШЗЕ-15мм/год. Амілаза крові-200мг/мл/год. Ваш діагноз?

@Гостра променева хвороба IIст. важкості

Гостра променева хвороба IIIст. важкості

Гостра променева хвороба І ст. важкості

Гостра променева хвороба ІV ст. важкості

Практично здоровий

#

442.

Лікар швидкої допомоги виявив у дорослого хворого гостру кишкову інфекцію (харчову токсикоінфекцію?) зі значним ступенем обезводювання організму та продовжуючими блюваннями та проносами. Які розчини необхідно терміново вводити хворому парантерально?

@ Квартасоль, трисоль, дісоль.

Реополіглюкін.

Атоксіл.

Реосорбілат.

5\% розчин глюкози.

#

443.

З інтернату було госпіталізовано для стаціонарного лікування 7 учнів з діагнозом вірусний гепатит А. Останнього хворого госпіталізовано тиждень тому назад. На протязі якого періоду необхідно проводити огляди школярів, які контактували з хворими?

@ Двох місяців.

Одного року.

Двох років.

Шести місяців.

Одного місяця.

#

444.

До лікаря звернулась жінка, яка щойно поверну-лась з відрядження, із скаргами на ураження шкі-ри кістей. Турбує свербіж більш вночі. Про яке захворювання шкіри можна думати перш за все?

@ Короста

Педікульоз

Нейродерміт

Псоріаз

Кандидоз

#

445.

Пацієнт хворіє вульгарним сікозом більш 2 ро-ків. Терапія антибіотиками та зовнішніми засобами результату не дає. На який можливий патогенетичний момент треба звернути увагу лікареві?

@ Вогнища фокальної інфекції

Ураження нервової системи

Ураження потових залоз

Ураження сальних залоз

Ураження судинної системи

#

446.

До лікаря дерматолога звернувся хворий, якому було встановлено діагноз короста та проведено специфічне лікування. Які заходи слід здійснити щодо профілактики рецидивів корости?

@ Дезінфекція білизи

Ліквідація харчових алергенів

Дезінфекція взуття

Корекція функції шлунково-кишкового тракту

Корекція імуного статусу

#

447.

Хворий 38 років, скаржиться на зниження апетиту, запаморочення, головний біль, слабкість, шум у вухах і голові, мелькання мушок перед очами. На протязі 10 років відмічає підвищення артеріального тиску. У віці 25 років після перенесеної фолікулярної ангіни лікувався з приводу гострого гломерулонефриту. Після проведеного обстеження виявлені ознаки хронічної ниркової недостатності І ступеня (креатини – 0,25 ммоль/л). Яку дієту рекомендовано хворому?

@Обмеження білків

Обмеження вуглеводів

Обмеження жирів

Зменшення об’єму рідини

Збільшення об’єму рідини

#

448.

Хвора С, 15 років захворіла 2 доби назад гостро- загальні симптоми інтоксикації, підвищення температури тіла до 37,20 С, погіршився апетит, з”явилися важкість в правому підребір”ї. Місяць тому була в контакті з хворими на вірусний гепатит А. Об”єктивно: жовтяниці склер та шкіри немає, печінка збільшена на 2 см. Сеча насищена. Які біохімічні показники необхідно визначити для підтвердження безжовтяничної форми гепатиту?

@ Аланінамінотрансферазу, тимолову пробу.

Холестерін.

Кислу та лужну фосфотази.

Загальний білірубін та його фракції.

Електроліти К та Na.

#

449.

Хворий, 30 років, займався в степу полюванням на сусликів. Захворів гостро з підвищенням температури тіла до 390С, швидкого наростання симптомів загальної інтоксикації. На другу добу в області лівої верхної кінцівки по ходу лімфатичних сосудин з”явився конгломерат збільшених лімфоузлів (4 х 6 см) з не чіткими контурами та значним набряком і болючістю шкіри. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Чума, бубонна форма.

Бешиха.

Сибірка.

Еризипелоїд.

Туляремія, бубонна форма.

#

451.

Хвора Н., 35 років, звернулася до поліклініки зі скаргами на приступоподібні болі в правому підребер’ї переймоподібного характеру. Болі спостерігаються після нервово-психічних перевантажень, негативних ємоцій. При обстеженні: Хвора підвищеного харчування, Т-36,6о С. Живіт не напружений, при пальпації незначна болючість в ділянці жовчного міхура. Печінка не збільшена. В крові: L-4,5х109, ШОЕ-6 мм /год. При УЗД – товщина стінок жовчного міхура 3 мм, конкрементів немає. Який діагноз?

@Гіперкінетична діскінезія жовчнрго міхура.

Гіпотонічна діскінезія жовчного міхура.

Хронічний холецистіт.

ЖКХ.

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки.

#

452.

У хворого задишка при малому фізичному навантаженні. При аускультації у легенях вологі хрипи, тони серця послаблені. Живіт пальпаторно м’який, печінка збільшена на 5см. Помірні набряки на нижніх кінцівках. При ультразвуковому дослідженні серця фракція викиду лівого шлуночка 30 \%. Який варіант серцевої недостатності має хворий?

@ Систолічний..

Діастолічний

Невизначений

Аритмічний

Дилятаційний.

#

453.

У хворого задишка при ходьбі. Аускультативно в легенях вологі хрипи застійного характеру. Тони серця послаблені. Частота серцевих скорочень 100 за 1 хвилину. Живіт м’який при пальпації. Печінка не збільшена. Периферичних набряків немає. При ультразвуковому дослідженні серця фракція викиду 60 \%. Який варіант серцевої недостатності у хворого?

@ Діастолічний.

Систолічний.

Аритмічний.

Невизначений.

Дилятаційний.

#

456.

Хвора 46 років прийшла на прийом з приводу гострої респіраторної вірусної інфекції. Патології з боку внутрішніх органів не виявлено. Аналіз крові: ер – 5,2х1012/л, лейк. 9,1х109/л, ШОЕ 19 мм/год. Аналіз сечі: відносна щільність 1022, білок 1,2 г/л, лейк – 18-20 в п/з, ерітр. змінені 30-40 в п/з., циліндри гіалінові – 8-10 в п/з. На рентгенограмі ОГК – гіпертрофія лівого шлуночка серця. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

@ Титр антистрептолізіну “О”

УЗД нирок

Екскреторна урографія

Кліренс сечовіни

Аналіз сечі за Аддісом-Каковським

#

457.

У хворого 25 років, під час профогляду у поліклініці вперше виявлено підвищення АД до 160/100 мм рт. ст. Ніяких скарг не пред’являє. Часто хворіє простудними захворюваннями, останній раз 3 тижні тому. Об-но: одутливість обличчя, пастозність на гомілках. ЧСС 84 за хв., І тон над верхівкою послаблений, ІІ тон над аортою посилений. У сечі: відн. щільн. 1027, білок – 0,99 г/л, лейк – 18-20 в п/з, ерітр. Змінені – 40-50 в п/з, циліндри гіал. 8-9 в п/з. Який найбільш характерний діагноз?

@ Гострий гломерулонефрит

Тубуло-інтерстиціальний нефрит

Амілоїдоз нирок

Інфекційний ендокардит

Гострий пієлонефрит

#

458.

Хворий К.,30 років скаржиться на різкий головний біль,серцебиття, яке виникло після емоційного стресу.Хворіє на гіпертонічну хворобу на протязі 2 років. При обстеженні хворий збуджений, обличчя гіпереміроване,шкіра зволожена.Пульс 100 на/хв., АТ 180/90 мм.рт.ст.Зафіксовано підвищення ударного та хвилинного об’єму.Який механізм розвитку гіпертензивного кризу в данному випадку?

@Активація симпатоадреналової системи

Активація ренін-ангіотензивної системи

Активація натрій- об’єм залежної та альдестеронової системи

Активація барорецепторів дуги аорти

Надмірна продукція кінінів та простагландинів

#

460.

Хворий К., 30 років надійшов до кардіологічного відділення у зв’язку з ускладненням гіпертонічної хвороби ІІ ступеня. Зафіксова-но підвищення ударного та хвилинного об’єму крові при нормаль-ному загальному периферичному опіру. Яке ускладнення виникло у хворого?

@Гіпертензивний криз І типу

Гостра недостатність лівого шлуночка

Гіпертензивний криз ІІ типу

Гостра гіпертензивна енцефалопатія

Транзиторна ішемічна атака

#

462.

Робітник 48 років, 20 років працює на виробництві вугільних електродів, знаходиться на обстеженні в профпатологічному центрі. Концентрація пилу на робочому місці перевищує ГДК в 5-8 разів. При рентгенографічному дослідженні легень виявлені зміни характерні для пневмоконіозу. Який вид пневмоконіозу найбільш вірогідний в даному випадку?

@ Антракоз

Силікоз

Талькоз

Коаліноз

Сидероз

#

463.

Забійник вугільної шахти, 44 років, професійний стаж 20 років, скаржиться на задуху при помірному фізичному навантаженні, кашель з виділенням слизистого мокротиння. На рентгенограмі: бронхо-судинний малюнок посилений, деформований; в середніх та нижніх легеневих полях спостерігаються округлі однотипні тіні діаметром до 3 мм.; базальні відділи легень підвищеної прозорості. Ваш імовірний діагноз?

@ Антракоз І стадії

Антракоз ІІ стадії

Пиловий бронхіт

Бронхопневмонія

Силікоз ІІ стадії

#

464.

Електрозварник вугільної шахти, професійний стаж 15 років, знаходиться на диспансерному обліку в профпатологічному центрі з приводу пневмоконіозу І стадії (1/1, s/s), ДН – І стадії. Визначте вид пневмоконіоза?

@ Металоконіоз

Силікоз

Силікатоз

Карбоконіоз

Гіперчутлива пневмонія

#

465.

У чоловіка 52 р. через 4 тижні після перенесеного інфаркту міокарда виникло підвищення температури тіла, біль у ділянці серця, за грудиною та у бічних ділянках тулубу, що посилюється при диханні. Через кілька днів також виникли артралгії. При обстеженні – наявність перикардиту, плевриту, сіновіїту, артриту. Аналіз крові – лейкоцитоз, підвищення ШОЕ. ЕКГ – конкордатний підйом сегмента S-T у стандартних відведеннях. Який діагноз найбільш імовірний?

@ Постінфарктний аутоімунний синдром Дреслера

Тромбоемболія легеневої артерії

Синдром передньої стінки грудної клітини

Набута вада серця

Тулуб–туловище, набутий–приобретенный, вада–порок, імовірний-вероятный

#

466.

Хворий 60 років скаржиться на інспіраторну задишку, нічні напади ядухи.5 років тому переніс інфаркт міокарду.Загальний стан тяжкий, вимушене положення напівсидячи, АТ 150/95 мм.рт.ст.,Ps –100/хв, ритмовий. За даними ЕхоКГ фракція викиду 32\%.Вкажіть головний патогенетичний механізм розвитку даного стану.

@Систолічна дисфункція лівого шлуночку

Діастолічна дисфункція лівого шлуночку

Систолічна дисфункція правого шлуночку

Підвищення артеріального тиску

Синусова тахікардія

#

468.

Хворий скаржиться на кашель, особливо вночі та рано вранці, скованість у грудній клітині, напади ядухи. Симптоми виникають щоденно, нічні симптоми виникають частіше 1 разу на тиждень. ОФВ1 або ПОШвид в межах 60-80\% від належних. Добові коливання ПОШвид або ОФВ1 >30\%. Який діагноз найбільш ймовірний?

@ Середньої тяжкості персистуюча БА

Легка персистуюча БА

Тяжка персистуюча БА

Інтермітуюча БА

Астматичний статус

#

469.

Хвора 32 років страждає хронічною ідіопатичною тромбоцитопенічною пурпурою. Протягом двох тижнів скаржиться на запаморочення, різку слабкість, чорний колір калу. Стан важкий, шкіра бліда, на обличчі і кінцівках багато крапкових геморагій. Аналіз крові: Е – 1,2*1012/л Hb – 50 г/л КП – 0,7 тромбоцити 2*109/л Л –3,1*10 9/л ШОЕ – 30 мм в год., анізоцитоз, пойкілоцитоз. Який характер анемії у хворої?

@Постгеморагічна.

гемолітична.

залізодефіцитна.

мегалобластна.

апластична.

#

470.

Через тиждень після краснухи у 15 річної дівчинки з’явився різкий біль і припухлість п’ясне – фалангових і проксимальних міжфалангових суглобів, відчуття скутості вранці, температура 38,70, загальна слабкість, розбитість, втрата апетиту. При обстеженні: збільшення периферичних підщелепних, пахвових лімфовузлів, збільшення селезінки і печінки. Додаткові дослідження: ШОЕ – 50 мм в год,діспротеінемія, гіпергамаглобулінемія. Наявність С – реактивного протеїну + + + і ревматоїдного фактора в крові. Для якої хвороби характерні ці ознаки.

@Ювенільний ревматоїдний артрит.

Ревматичний артрит..

анкілозіруючий спонділоартрит.

Синдром Фелті.

Подагричний артрит.

#

471.

У хворої на хронічний панкреатит скарги на проноси 5 разів на добу (без домішок крові), зменшення маси тіла, здуття живота, сухість шкіри, випадіння волосся, скаргу, кровотечі з ясен, судоми. ОАК: Л – 5,8 *109/л; Hb – 86 г/л; ШОЕ – 15 мм/г; БАК: білок – 48 г/л; альбуміни – 28г/л Які показники копрологічного дослідження доповнюють синдром?

@Стеаторея, креаторея..

Велика кількість слизу, амилорея.

Велика кількість крохмальних зерен, рослинної клітковини.

Пухирці газу, кисла реакція.

Велика кількість йодофільних мікробів.

#

472.

Хворий 28 років знаходився у стаціонарі з приводу загострення виразкової хвороби з наявністю виразки цибулини дванадцятипалої кишки. Виразка зарубцювалась і хворий звернувся до дільнічного лікаря з метою направлення його на санаторно-курортне лікування. Коли можна хворого відправити до санаторію?

@ Через 5-6 місяців після рубцювання виразки

Терміново

Через 1 місяць після рубцювання виразки

Через 2 тижня після рубцювання виразки

Через 1 рік після стаціонарного лікування

#

473.

Хворий 62 років знаходиться на диспансерному обліку з приводу ІХС, стабільної стенокардії. ІІ ФК. СН0. Звернувся до дільнічного лікаря зі скаргами на почастішання нападів стенокардії та збільшення дози нітратів. При ЕКГ-обстеженні без нападу стенокардії особливих змін не виявлено. Яка тактика лікаря?

@Терміново направити до кардіологічного відділення

Призначити лабораторно-інструментальне дообстеження

Призначити лікування та видати листок непрацездатності на 5 діб

Направити до денного стаціонару

Видати листок непрацездатності та організувати лікування в умовах стаціонару вдома

#

474.

На березі моря ви побачили молодого хлопця, який лежав на землі. Шкіра гусяча, різко ціанотична, на губах біла піна. Пульс частий аритмічний, в легенях дихання не вислуховується. Ваші перші дії на дошпитальному періоді?

@ Видалити слиз і піну з рота та ротоглотки, провести штучне дихання.

Залишити в спокої, викликати „швидку допомогу”.

Розтерти і зігріти хворого.

Положити в положенні з піднятими ногами.

Зробити різкий удар по грудині

#

475.

Під час роботи в цеху робітник наступив на обірваний електричний провід, схопився за серце та впав непритомний. Блідий, тетанічний спазм скелетних м'язів. Ваші перші дії?

@ Припинити дію електричного струму

Визначити пульс і АТ

Непрямий масаж серця.

Залишити в спокої і викликати швидку допомогу

Ввести сібазон внутрішньом?язево.

#

476.

Хвора М., 36 р., медсестра, завжди рахувала себе здоровою. Захворіла грипом, з приводу чого лікарем призначено ін’єкції пеніциліном. В перший день призначення пеніциліну підвищилась температура тіла до 39,6-39,8оС, з’явились болі в порожнині рота і горлі, які поступово посилювались. Хвора не могла їсти, з трудом ковтала рідину, різко зростала слабість. Ваш діагноз?

@ Набряк гортані, медикаментозна алергія

Стоматит

Фарингіт

Гострий тонзиліт

Дифтерія

#

477.

Жінка, 64 р., з нестабільною стенокар-дією під час ходи раптово впала. Черговим лікарем при огляді хворої констатована відсутність свідомості, пульсації на a.carotis та тонів серця; вузькі зіниці та рідке, поверхневе дихання. Ваш діагноз?

@ Раптова зупинка кровообігу

Гострий інфаркт міокарду

Непритомність

Колапс

Асфіксія

#

478.

Хворобо почалась гостро: сильний біль голови, Т – 390С, багаторазове блювання. При огляді: стан важкий, на шкірі геморагічна, з ціанотичним відтінком, зірчаста висипка. Пульс 96 уд/хв, АТ 75/35. Ригідність м’язів потилиці 5-6 см. Який антибіотик необхідно застосувати для лікування хворого, зважаючи на його стан?

@Левоміцетину сукцинат натрію

Бензилпеніциліну натрієва сіль

Тетрациклін

Цефазолін

Стрептоміцин

#

479.

Хворий 20 років, поступив на 7 день хвороби із скаргами на жовтушність шкіри і склер, темну сечу, однократне блювання, зниження апетиту, підвищення температури тіла до 380С протягом 2-х днів. 3 тижні тому з друзями користувався одним посудом. Об’єктивно: млявий, t - 36,8оС, шкіра та склери жовтушні, печінка збільшена + 3 см, чутлива, селезінка пальпаторно не виявляється. Сеча темна, кал частково ахолічний. Який попередній діагноз?

@Вірусний гепатит А

Інфекційний мононуклеоз

Гемолітична анемія

Кишковий ієрсініоз

Лептоспіроз

#

480.

Вихователька дитсадку, 22 роки, скаржиться на загальну слабкість, зниження апетиту, нудоту, дискомфорт в епігастрії, темний колір сечі, знебарвлений кал, жовтяницю. Захворіла 7 днів тому, коли з’явилась загальна слабкість, нудоту, відчуття важкості в правому підребер’ї. В дитсадку мала контакт з дітьми, які хворіли на жовтяницю. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки жовтуваті, печінка збільшена на 2-3 см, пальпується селезінка. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гепатит А

Лямбліоз

Механічна жовтяниця

Лептоспіроз

Інфекційний мононуклеоз

#

481.

У хворого Л. 19 р. вірусний гепатит В. Після порушення дієти та нервового стресу стан хворого погіршився: збільшилася інтенсивність жовтяниці, PS 110 уд. в хв., АТ –80/50 мм рт.ст., була блювота ”кавовою гущею”, зменшилися розміри печінки, при пальпації вона стала болючою. Про яке ускладнення треба думати?

@Гостра печінкова недостатність

Гостра ниркова недостатність

Гостра наднирникова недостатність

Гемолітична криза

Інфекційно-токсичний шок

#

482.

Хвора 6 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротогорла яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка - на 1 см. В крові - лейкоцитоз, широкоплазмові лімфоцити - 20\%. Ймовірний діагноз?

@Інфекційний мононуклеоз.

Дифтерія

Скарлатина

Ангінозно-бубонна форма туляремії

Лістеріоз

#

483.

Чоловік 25 років захворів гостро: висока температура, кашель, кровохаркання. Діагностовано казеозну пневмонію верхньої частки правої легені у фазі розпаду і обсіву. МБТ+. Що з перерахованого слід призначити?

@ Ізоніазид + рифампіцин + піразинамід + стрептоміцин

Рифампіцин + канаміцин

Піразинамід + рифампіцин + етамбутол

Ізоніазид + стрептоміцин

Ізоніазид + етамбутол

#

484.

Чоловік 45 років. Два роки тому захворів дисемінованим туберкульозом легень у фазі розпаду. Проведене комплексне лікування протягом 10-ти місяців призвело до клінічного вилікування. Якими препаратами слід проводити протирецидивне лікування?

@ Ізоніазид + етамбутол

Циклосерин + ПАСК

Стрептоміцин + рифампіцин

Етамбутол + канаміцин

Стрептоміцин + етамбутол

#

485.

У хворого Л., 34 років діагностовано хронічний дисемінований туберкульоз легень, фаза розпаду, МБТ +. Турбують болі в поперековій ділянці. Загальний аналіз сечі: сліди білка, лейкоцитурія, еритроцитурія. Вказані симптоми пояснюються:

@ Нефротуберкульозом

Токсичним гепатитом

Остеохондрозом поперекового відділу хребта

Холецистопанкреатитом

Сечокам’яною хворобою

#

486.

У хворого О., 24 років, при профілактичній флюорографії виявлено вогнищеві тіні, які локалізується в другому сегменті правої легені, неоднорідні, без чітких контурів, пов'язані доріжкою з коренем. Для якої клінічної форми туберкульозу характерні такі зміни?

@ Вогнищевого туберкульозу у фазі інфільтрації

Інфільтративного туберкульозу у фазі розпаду

Туберкульоми у фазі розпаду

Первинного туберкульозного комплексу у фазі розпаду

Інфільтративного туберкульоз у фазі інфільтрації

#

487.

У сім’ї, де є 4 особи, мама хворіє на інфільтративний туберкульоз верхньої частки лівої легені, фаза розпаду, МБТ+. Батько здоровий. У підлітка 14 років проба Манту з 2 ТО ППД-Л гіперергічна – папула 18 мм. У його 6-річної сестрички проба негативна. Кому з членів сім’ї потрібно провести первинну хіміопрофілактику?

@ Сестрі 6 –ти років

Підлітку 14-ти років

Батькові

Матері

Нікому

#

488.

Дівчинка 7-ми років, яка була в контакті з матір’ю, хворою на інфільтративний туберкульоз легень, фаза розпаду, МБТ (+). Проба Манту з 2 ТО ППД-Л негативна. Який препарат потрібно призначити дівчинці для проведення первинної хіміопрофілактики?

@ Ізоніазид

Рифампіцин

Піразинамід

Етіонамід

Етамбутол

#

489.

У хворої 23 років зі скаргами на кашель з незначним виділенням харкотиння на рентгенограмі у ІІ та ІІІ сегментах лівої легені виявлено затемнення округлої форми середньої інтенсивності з нечіткими рівними контурами до 2,5 см в діаметрі. Аналіз крові: Л-8,3х109 /л, ШОЕ – 32 мм. В харкотинні МБТ не виявлено. Встановлено діагноз туберкульозу. Яка клінічна форма туберкульозу виявлена у хворого?

@ Інфільтративний туберкульоз

Туберкульома

Вогнищевий туберкульоз

Інфільтративний туберкульоз

Фіброзно-кавернозний туберкульоз

#

490.

У хворої протягом 2-х тижнів спостерігається погане самопочуття, слабість, кашель, температура 38,9°С. Загальний аналіз крові: Л-9,7х109/л, ШОЕ –23 мм/год. На оглядовій рентгенограмі у ІІ і ІІІ сегментах правої легені визначається ділянка затемнення 5х7 см, слабої інтенсивності з нечіткими контурами і просвітленням в центрі, у нижніх відділах вогнищеві тіні слабої інтенсивності з нечіткими контурами. Діагностовано інфільтративний туберкульоз. Яка фаза процесу наявна у хворої?

@ Розпаду та обсіву

Інфільтрації

Звапнення

Ущільнення

Розсмоктування

#

491.

Хворий, 46 років поступив у приймальний покій зі скаргами на нудоту, головокружіння, блювоту “кавовою гущею”, пронос. Об'єктивно: блідий, шкіра покрита холодним потом, А/Т: 80/40 мм.рт.ст., пульс 110 уд/хв., діурез 25 мл/год. Лабораторні дані: гемоглобін 100г/л, еритроцити 2,4*1012 /л, гематокрит 28\%. Виберіть найбільш доцільний варіант ін фузійної терапії.

@Кристалоїдні та колоїдні розчини

Кристалоїдні розчини та еритроцитарна маса

Кристалоїдні розчини та плазма

5\% розчин глюкози та колоїдні розчини

Кристалоїдні розчини та 5\% розчин глюкози

#

492.

У 18-ти річного юнака випадково виявлено систолічний шум з епіцентром в 2 міжребер'ї зліва, ІІ-й тон над легеневою артерією відсутній. Загальний стан відносно компенсований. Яку ваду можна запідозрити?

@Стеноз легеневої артерії

Дефект міжпередсердної перетинки

Коарктація аорти

Дефект міжшлуночкової перетинки

Субаортальний стеноз

#

493.

Хвора скаржиться на задишку, кровохаркання. При огляді –акроціаноз, застійні хрипи в легенях, на верхівці вислуховується акцент 1 тону та діастолічний шум Діагноз?

@Мітральний стеноз

Мітральна недостатність

Комбінована мітральна вада серця

Аортальний стеноз

Тристулковий стеноз

#

494.

У 33-х річного повністю здорового раніше чоловіка випадкво виявлено грубий систолічний шум в тoчці Боткіна, котрий проводиться на судини шиї. верхівку, міжлопаткову ділянку. Від подальшого лікування відмовився. Через 2 місяці на фоні грипу виникла важка серцева недостатність. Для якої вади характерний такий перебіг?

@Аортальний стеноз

Аортальна недостатність

Мітральний стеноз

Вроджене уарження тристулкового клапана

Мітральна недостатність

#

495.

Працівник ІУ блоку ЧАЕС під час аварії отримав нерівномірне опромінення з переважним опроміненням ділянки живота в дозі понад 6 Гр. Коли можуть з’явитися ознаки ентероколіту в потерпілого?

@Через 1 тиждень.

Через 1 – 2 місяці

Через 1 – 2 дні

Через 3 тижні.

Через 1 – 2 години.

#

496.

Хворий М., 46 р., впродовж останніх 15 р. працював у доменному цеху по виплавці сталі. Більше 2 років турбує сухий кашель, задишка при звичному фізнавантаженні. На рентгенограмі легень численні рентгенконт-растні вузлики діаметром до 3 мм на тлі посиленого легеневого рисунка. Який діагноз найбільш ймовірний?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 740 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.048 сек.)