АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 10 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Персистуюча важкого перебігу

Астматичний статус

#

564.

У хворої на бронхіальну астму, 48 років, розвинувся напад ядухи, який триває 28 годин. Об'єктивно: вимушене положення – ортопное, збуджена, ЧСС 128/хв, ЧД – 38/хв, Пікова об’ємна швидкість видиху (ПОШ) 48\% від належних; введення (2-агоністів короткої дії дає тимчасовий (0,5 годинний) ефект. Встановити ступінь важкості загострення бронхіальної астми.

@ Важкий

Легкий

Середньої важкості

Загроза зупинки дихання

Декомпенсація хронічного легеневого серця

#

565.

Чоловіка, 52 років, турбує постійний кашель з виділенням слизового харкотиння, частіше зранку, задуха при фізичному навантаженні. Працює водієм, палить по 1 пачці за добу на протязі 30 років. Показники функції зовнішнього дихання: об’єм форсованого видиху за першу сек. (ОФВ1) – 43\% від належних, ОФВ1/ФЖЄЛ – 61\% від належних. Встановити стадію захворювання даного хворого.

@ III, важка

I, легка

II, помірна

IV, дуже важка

Загроза зупинки дихання

#

566.

Чоловік, 37 років, схуднув на 6 кг за останній рік. Скаржиться на біль в м’язах гомілок, паховій ділянці, оніміння кінцівок. В ан. крові – позитивний поверхневий антиген вірусу гепатиту В; сечовина – 10,18 ммоль/л, креатинин – 93,12 мкмоль/л. Установити діагноз хворому.

@ Вузликовий поліартеріїт

Синдром Чарга-Строса

Васкуліт Шенляйн-Геноха

Облітеруючий тромбангіїт

Хвороба Бехчету

#

567.

Стан хворої А., яка знаходиться у клініці з приводу гострого вірусного гепатиту В, погіршився після стресу та порушення дієти: з’явилася блювота, яка не приносить полегшення, біль голови,. біль у правому підребер’ї, різко наросла жовтяниця..Під час огляду збуджена, t-390С, PS 80 за хв. Зменшилися розміри печінки (нижній край визначається на 1 см вище реберної дуги). Менінгеальні знаки сумнівні. Ваш діагноз?

@Гостра печінкова недостатність.

Гостра ниркова недостатність.

Гостра наднирникова недостатність.

Інфекційно – токсичний шок.

Лептоспіроз.

#

568.

Терапевтом на консультацію до інфекціоніста направлений хворий, 43 роки, з діагнозом "лихоманка неясної етіології". 16 день хвороби. Температура після прибуття в поліклініку знизилася до 37,3°. Пульс 96 ударів за хвилину, задовільного наповнення та напруження. АД - 110/70 мм.рт.ст. Язик потовщений сухий, вкритий сіро – бурим нальотом, по краях відбитки зубів. На животі поодинокі розеоли. Збільшені печінка та селезінка. Останній день кал

дьогтеподібний. Найбільш вірогідний діагноз?

@А.* Кишкова кровотеча у хворого на черевний тиф.

В. Ієрсініоз.

С. Висипний тиф.

О. ЗКХО-зкзантема.

Е. Псевдотуберкульоз.

#

569.

Хвора, 20 років 5 днів лікувалась з приводу "гострого респіраторного захворювання". Протягом року за медичною допомогою не зверталася. При огляді прояви респіраторного синдрому відсутні. Температура нормальна. Хролва скаржиться на відсутність апетиту, біль в епігастрії, нудоту, наявність темної сечісечі. Печінка виступає з підреберної дуги по сережньо – ключиній лінії на 3 см, чутлива до пальпації. Про яку хворобу можна думати?

@А. *Вірусний гепатит А.

В. Інфекційний мононуклеоз.

С. Псевдотуберкульоз.

0. Лептоспіроз.

Е. Вірусний гепатит В.

#

570.

У хворого 40 років на 2-й день високої температури й симптомів загальної інтоксикації перед дефекацією з'явилися напади болю в нижніх відділах живота. Випорожнення часті рідкі із домішкою слизу та крові. При огляді: живіт болючий у лівій здухвинній ділянці, сигмоподібна кишка спазмована. Попередній дыагноз

@А. *Гостра дизентерія.

В. Амебіаз.

С. Сальмонельоз.

Р. Холера.

Е. Эшерихиоз.

#

571.

Хвороба розпочалася із стрімкого підйому температури до 39°С, болю голови, пирхоти в rapлi. В подальшому з’явився "гавкаючий" кашель. На 3-и день на обличчі та шиї появилась масивна п’ятниста висипка.. При огляді: температура 38,8°С, обличчя одутлувате, склерит, кон’юнктивіт, риніг. На обличчі та шиї, верхнній частині грудей – массивна п’ятниста, папульозна висипка. На слизові оболонці щік, навпроти малих корінних зубів виявляються рожеві плями з білуватими цятками в центрі. Збільшені підщелепні та передньошийні лімфатичні вузли. Печінка, селезінка не збільшені. Дихання жерстке, поодинокі cyxi хрипи. Ваш діагноз?

@A. *Kip.

B. Аперпчний дерматит.

C. інфекційний мононуклеоз.

D. Краснуха.

E. Скарлатина.

#

572.

Хворий 53 роки, хворіє на цукровий діабет близько 5 років. Останнім часом з’явились скарги на болі та судоми в нижніх кінцівках, відчуття оніміння в них, мерзлякуватість. При обстеженні нижніх кінцівок: ступні звичайного кольору, теплі на дотик, всі види чутливості значно знижені, гіперкератози, пульсація на артеріях кінцівок збережена.

@Синдром діабетичної стопи, нейропатична форма

Синдром діабетичної стопи, ішемічна форма

Облітеруючий ендартеріїт

Синдром діабетичної стопи, змішана форма

Хронічна венозна недостатність

#

574.

При огляді пацієнта 52-річного віку лікар діагностував ожиріння (індекс маси тіла 34 кг/м2, об’єм талії 112 см), артеріальну гіпертензію (170/105 мм рт. ст). Цукор крові через 2 години після навантаження глюкозою 10,8 ммоль/л. Яке біохімічне дослідження крові необхідно провести для діагностики у хворого метаболічного синдрому Х.

@Ліпідний профіль

Білірубін

Кальцій та фосфор

Креатинін та сечовина

Електроліти

#

577.

Хворий Н. Діагноз: ІХС: Гострий трансмуральний верхівково-боковий інфаркт міокарда. Атеросклеротичний міокардіосклероз. Пароксизмальна суправетрикулярна тахікардія НК ІІА ст. АТ 120/75 мм. рт. ст. Який з перелічених препаратів Ви оберете для купірування пароксизмальної суправетрикулярної тахікардії?

@Верапаміл

Атропін

Ізадрин

Орципреналіну сульфат (астмопент)

Бретилію тозилат

#

581.

У хворого 36 років, який довгий час знаходиться у задушливому приміщенні, з’явилось головокружіння, потемніння в очах та втрата свідомості на 40 секунд. Об’єктивно: хворий блідий, зіниці розширені, реакція їх на світло ослаблена, дихання – поверхневе. АД – 80/60 мм.рт.ст., пульс – 60 уд. за 1 хв., нерегулярний, ослаблений. До тями прийшов самостійно. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

@Синкопальний пароксизм

Конвульсивний пароксизм

Церебрально-судинний криз

Епілептичний напад

Епілептичний статус

#

582.

Хвора 42 років, через 15 год. після вживання в їжу рибних консервів, відчула загальну слабкість, головний біль, головокружіння, диспепсичні явища, двоїння в очах, незабаром з’явилось порушення мови та ковтання, дихання, м’язова слабкість та біль в шиї і кінцівках. Об’єктивно: відмічається птоз, мідріаз з паралічем аккомодації та відсутністю реакції на світло, відсутність рогівцевого рефлексу, параліч м’якого піднебіння. Який найбільш імовірний діагноз?

@Ботулізм

Інтоксикація свинцем

Миш’яковий поліневрит

Отруєння окисом вуглецю

Отруєння фосфороорганічними сполученнями

#

583.

Хворому 45 років. Три дні тому, під час роботи з’явився сильний біль в попереково-крижовій ділянці, який віддає в ліву ногу, важко пересувається. Об’єктивно: виражений правосторонній сколіоз в поперековому відділі, напруження м’язів спини. Нахили тулуба не вільні, біль при пальпації паравертебральних точок L5-S1 зліва. Позитивні симптоми напруги - Лассега, Бєхтєрєва, Мінора, Нері зліва. Гіпалгезія по зовнішній та задній поверхні лівої гомілки. Гіпотонія м’язів лівої гомілки. Ахиллів рефлекс відсутній. На спондилограмі виражений остеохондроз в нижньо-поперековому відділі. Визначте діагноз?

@Попереково-крижовий радікуліт

Поперековий мієліт

Екстрамедуллярна пухлина

Спондиліт

Інтрамедулярна пухлина

#

 

584.

Хвора 60 років. Лікар викликаний додому. Скарги на сильний головний біль у потиличнийділянці, нудоту, блювання, головокружіння. Захворіла раптово. Хворіє на гіпертонічну хворобу. Об’єктивно: хвора трохи загальмована, обличчя гіперемоване, АД – 220/130 мм.рт.ст., пульс – 78 уд. за 1 хв. парезів немає, рефлекси рівномірно оживлені, м’язовий тонус не змінений, патологічних ознак немає, чутливість збережена. Різко хворобливі потиличні точки. Менінгеальних симптомів немає. Який найбільш імовірний діагноз?

@Церебральний гіпертончний криз

Субарахноїдальний крововилив

Прийдешнє порушення мозкового кровообігу

Енцефаліт

Пухлина головного мозку

#

585.

У хворої 40 років, на протязі останніх 6 місяців відмічаються повторні судомні напади, котрі йдуть один за одним так часто, що хвора не приходить до тями і довгий час знаходиться в коматозному стані. Відмічається підвищення температури до 39-400 С, стан погіршила пневмонія, в аналізі сечі визначається підвищений білок, в аналізі крові – порушений електролітний обмін. Який найбільш імовірний стан у хворої?

@Епілептичний статус

Абсанс

Адверсивний напад

Транзиторна ішемічна атака

Церебральний судинний криз

#

586.

Хворий 55 років після тижневого запою почав погано спати, відчував тривогу, страх, стверджував, що його переслідують невідомі злочинці, "бачив" їх в квартирі, ховався, прагнув "зарубати сокирою". При огляді: не орієнтований в часі та місці, тривожний, збуджений. Повідомляє, що "по тілу бігають комахи, допоможіть їх позбавитись". Раптово схопив зі столу книгу та кинув її під стіл, пояснивши "там величезний щур". Прагне втечі з відділення, потребує стороннього нагляду. Критика власного стану відсутня. Визначте попередній діагноз.

@алкогольний делірій.

гострий алкогольний галюциноз.

алкогольний параноїд.

реактивний параноїд.

патологічне сп'яніння.

#

587.

Хворий 34 років перебуває на лікуванні в психіатричній лікарні з приводу загострення шизофренії. Об'єктивно: знаходиться в ліжку, рухливо загальмований, контакт відсутній. На запитання не відповідає. Поза одноманітна, гіпомімічний, наявний симптом "хоботка", воскова гнучкість м'язів, симптом "повітряної подушки". В такому стані знаходиться близько тижня. Харчування парен-теральне. Визначте наявний синдром розладу рухово-вольової сфери.

@кататонічний ступор.

депресивний ступор.

психогенний ступор.

апатичний ступор.

екзогенний ступор.

#

589.

у хворої Н., 59 років, з тахісистолічною формою миготливої аритмії, під час фізичного навантаження раптово з’явився гострий біль у лівій половині грудної клітки, який супроводжується задишкою, посиленням верхньої половини тулуба.

Найбільш імовірний діагноз у даного хворого:

@Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий Q- інфаркт міокарда

Рефлекс - езофагіт

Розшаровуючи аневризма аорти

Напад серцевої астми

#

590.

Хвора Л., 42 роки, протягом 21 року працює лаборантом в хімічній лабораторії заводу, має постійний контакт з металевою ртуттю. Під час періодичного медичного огляду скаржився на головний біль розлитого характеру, порушення пам‘яті, дратівливість, плаксивість, пониження працездатності, порушення сну, тремтіння пальців рук. При огляді виявлено рівномірне оживлення сухожильних рефлексів по типу, тремор повік і пальців витягнутих рук (асиметричний), виражений красний дермографізм, загальний гіпергідроз. Пульс 96 уд/хв., ритмічний, АТ 150/100 мм рт. ст. Інших змін не виявлено. У даної хворої:

@Хронічна інтоксикація металевою ртуттю

Хронічна інтоксикація свинцем

Гостра інтоксикація металевою ртуттю

Хронічна бензольна інтоксикація

Гостра інтоксикація тетраетилсвинцем

#

591.

Хворий К., 40 років, полевід сільгоспу, доставлений в центральну районну лікарню зі скаргами на різку слабкість, головокружіння, головний біль, нудоту, блювоту, біль в животі. При бесіді встановлено, що за 2 часи до появи описаних симптомів займався прополкою поля, напередодні обробленого метилмеркаптофосом. Об’єктивне дослідження виявило звуження зіниць, гіпергідроз шкіри, міоз, бронхорею, брадикардію, фібриляцію окремих м‘язів. У даного хворого:

@Гостра інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями важкого ступеня

Хронічна інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями легкого ступеня

Хронічна інтоксикація металевою ртуттю важкого ступеня

Хронічна бензольна інтоксикація легкого ступеня

Хронічна інтоксикація фосфорорганічними з’єднаннями

#

592.

Хворий А., 39 років, протягом 10 років працює на виробництві, де використовується хлорпікрин. 4 роки потому під час роботи з‘явилась різь в очах, сльозотеча, нежить, сухий кашель та біль в грудній клітині. У зв‘язку з цім був виданий листок непрацездатності на шість днів. В подальшому періодично турбував сухий кашель, потім з‘явилась задишка при значній фізичній напрузі. Останні два роки його турбують кашель з незначним виділенням слизової мокроти, задишка при незначній фізичній напрузі, підвищена втомлюваність. Об’єктивно: зі сторони внутрішніх органів відмічається коробочний перкуторний звук над легенями, дихання жорстке, вислуховуються розсіяні сухі хрипи. У даного хворого:

@Хронічний токсичний бронхіт, обумовлений дією хлорпікрину

Силікатоз

Бронхіальна астма

Силікотуберкульоз

Гострий бронхіт, обумовлений дією хлорпікрину

#

593.

Хвора В., 34 роки, поступила зі скаргами на біль в дрібних суглобах рук і ніг, колінних, гомілково-ступеневих, скутість протягом всього дня. Захворіла 4 роки тому, коли розвинулась біль і припухлість дрібних суглобів кистей і стоп, підвищилась температура до 37,8 - 380С. Через 6 місяців від початку захворювання розвинулась деформація і обмеження рухів суглобів кистей. Об’єктивно: виражена атрофія м’язів на тилі кистей, колінах, стегнах. АТ 11/65 мм рт ст., пульс – 92 в хв. В аналізах: РФ (++), серомукоїд - 0,375, СРП (+++). На рентгенограммі кистей – остеопороз, звуження суглобових щілин, наявність узурів в суглобах зап’ястя. У даного хворого:

@Ревматоїдний артрит

Анкілозуючий спонділоартрит

Реактивний артрит

Остеоартроз

Ревматична поліміалгія

#

594.

Хворий К., 23 років, економіст, поступив в терапевтичне відділення зі скаргами на помірні постійного характеру болі і відчуття скутості в грудному і поперековому відділі хребта. Болі підсилюються після довготривалого перебування в одному і тому ж положенні, останнім часом стали турбувати і в нічний час. Періодично підвищується температура до 37,2 – 37,50С. Перші ознаки захворювання розвинулись після перебування на морі 5 років назад. Об’єктивно: при нахилі вперед хворий не дотягнувся до полу кінчиками пальців, позитивний симптом Отта, Форестье, Шоберга. В аналізах: лейкоцити – 14*109 /л, ШОЕ – 36 мм/год, СРП 2 мм, фібриноген 5 г/л. На рентгенограммі клубово-здухвинного з’єднання – поверхні нерівномірно звужені, нечіткі з ділянками остеосклерозу. У даного хворого:

@Анкілозуючий спонділоартрит

Ревматоїдний артрит

Реактивний артрит

Остеоартроз

Подагра

#

595.

Хвора О., 20 років, поступила у відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 380С кожного дня, болі в суглобах, висипання на шкірі обличчя і шиї, випадіння волосся, виражену задишку, серцебиття. Хворіє два місяці, коли після поїздки до Криму розвинулись висипання рожевого кольору на обличчі і шиї, підвищення температури до субфебрильних цифр та ниючі болі в суглобах. Хвора почала відмічати випадіння волосся. Об’єктивно: стан середньої важкості. На шкірі обличчя – еритема. Лімфаденопатія. Над легенями справа нижче кута лопатки – притуплення перкуторного звуку, дихання відсутнє. Серце – тахікардія, границі відносної серцевої тупості зміщені вправо на 1,5 см від правого краю грудини, ліва – на 2 см вліво від середньо-ключичної лінії. Аускультативно – тони аритмічні, поодинокі екстрасистоли. АТ – 150/100 мм рт ст. Який діагноз у даного хворого:

@Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Вузликовий поліартрит

Системна склеродермія

Гостра ревматична лихоманка

#

596.

Хворій 20 років у зв’язку з перенесеною ангіною були призначені антибіотики, від яких вона відмовилась. Через 2 тижні з’явились набряки обличчя, підвищився артеріальний тиск, зменшилась кількість виділеної сечі. Об’єктивно: АТ 150/110 мм рт.ст. В загальному аналізі сечі: питома вага - 1020; білок-6,3г/л; еритроцити - 30-40 п/з; поодинокі гіалінові цилиндри. Креатинін крові 340 мкмоль/л, мочевина – 4,2 ммоль/л. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

@Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Хронічна ниркова недостатність

#

597.

У хворого Б.,47 років, раптово з’явився напад гострого болю в ділянці мечоподібного відростка, блювання, що не приносить полегшення, здуття живота. Протягом останнього року відмічає періодичний біль у животі, непереносимість молока, втрату ваги тіла до 8 кг. Об’єктивно: температура тіла нормальна, тони серця звучні, ослаблені. ЧСС – 102 в 1 хв., АТ 100/60 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий в надчеревній ділянці, лівому підребер’ї, печінка на 1,5 см виступає з-під краю ребрової дуги, болюча. ЕКГ – порушення реполяризації міокарда. Ан. сечі на діастазу - 1024 г/год х л. Яке захворювання найбільш ймовірне?

@Хронічний рецидивуючий панкреатит

Аутоімунний гепатит

Гострий інфаркт міокарда

Функціональна кишкова диспепсія

Аневризма черевної частини аорти

#

598.

Хворий 17 років знаходиться на стаціонарному лікуванні. Скарги на виражені набряки по всьому тілі, зменшення кількості сечі, головний біль. В загальному аналізі сечі білок 7,1 г/л, лейкоцити 1-2 в полі зору, еритроцити 3-4 в полі зору. Білок в добовій сечі – 3,8 г/л, діурез – 800 мл. Загальний білок 43,2 г/л, сечовина – 5,2 ммоль/л. Холестерин – 9,2 ммоль/л. Який з перерахованих синдромів гломерулонефриту найвірогідніше має місце у хворого?

@Нефротичний

Нефритичний

Сечовий

Гематуричний

Змішаний

#

599.

Під час обробки фунгіцидами посівного матеріалу трапився випадок гострого отруєння, що характеризувся нудотою, болями в животі, тенезмами, проносом, гіперкінезами холероподібного типу, гіпергідрозом, міозом, прискореним сечевиділенням. Також спостерігалося психомоторне збудження, що змінювалося поступово на загальмованність. АТ 100/50 мм.рт.ст. Яке лабораторне дослідження слід провести для верифікування діагнозу?

@визначення рівня холінестерази крові

загальний аналіз крові

загальний аналіз сечі

визначення рівня метгемоглобіну крові

визначення загального білірубіну крові

#

600.

Під час обробки фунгіцидами посівного матеріалу трапився випадок гострого отруєння, що характеризувся нудотою, болями в животі, тенезмами, проносом, гіперкінезами холероподібного типу, гіпергідрозом, міозом, прискореним сечевиділенням. Також спостерігалося психомоторне збудження, що змінювалося поступово на загальмованність. АТ 100/50 мм.рт.ст. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Отруєння фосфорорганічними пестицидами

Отруєння ртутьорганічними пестицидами

Отруєння хлорорганічними отрутохімікатами

Отруєння нітрофенольними пестицидами

Отруєння похідними карбамінової кислоти

#

602.

Хворий страждає на хронічний дисе-мінований туберкульоз легень. Тиждень тому з’явився тупий біль в ділянці правої нирки, втомлюваність. При обстеженні сечі виявлені: еритроцитурія, протеїнурія, лейкоцитурія. Який метод дослідження підтвердить туберкульозне ураження нирки?

@Бактеріологічний

Клінічний

Рентгенологічний

Ультразвуковий

Туберкулінодіагностика

#

603.

Музикант 53 років, грає на духових інструментах, стаж 30 років. Скаржиться на помірну задишку, що підсилюється при фізичному навантаженні. При фізикальному обстеженні – помірний дифузний ціаноз шкіри, конкуруються шийні вени. Пульс – 80/хв., ЧД 20/хв. Грудна клітина діжковидної форми, коробочний відтінок перкуторного звуку, нижній край легень по l. axillaris media – ХІ міжребір’я, його рухливість – 3 см. Аускультативно – послаблене везикулярне дихання. Виберіть найбільш вірогідний попередній діагноз.

@Емфізема легень

Силікоз

Хронічний бронхіт

Бронхіальна астма

Туберкульоз

#

604.

Склодув, 45 років, професійний стаж більше 20 років при обстеженні в профпатологічному центрі у зв’язку із скаргами на задишку при фізичному навантаженні виявлена емфізема легень. Спірографія – ЖЄЛ-84 \% від ДЖЄЛ, ЧД- 16/хв., ХОД - 10,6 л/хв, МВЛ – 61 \%, ОФВ/1хв – 60 \%, проба Тіфно – 57\%, МСвд - 4,7 л/сек. Визначте ступінь дихальної недостатності.

@ІІ ст.

0 ст.

І ст.

ІІІ ст.

Серцево-легенева недостатність

#

605.

Хвора А., захворіла гостро: підвищення температури до 390С, головний біль, біль у м’язах та суглобах. Через 8 годин на нижніх кінцівках з’явився зірчастий геморагічний висип. Наступного дня: температура 400С, головний біль посилився, АТ знизився до 60/40 мм рт.ст., тахікардія. В зв’язку з чим розвилася гіпотензія?

@ Гостра надниркова недостатність

Набряк мозку

Гіпокаліємія

Гіпоглікемія

Гостра серцева недостатність

#

606.

У хворого 30 років встановлено діагноз сальмонельоз, гастроінтестінальна форма. На 4-й день стан різко погіршився: температура 400С, посилилась діарея, знов з’явилась блювота. Шкіра вкрита холодним потом. АТ 50/20 мм рт.ст. Пульс – 120 ударів за хвилину. Які препарати необхідно ввести в першу чергу?

@ Глюкокортикоїди

Антибіотики широкого спектра дії

Пресорні аміни

Серцеві глікозиди

Сульфаніламіди

#

609.

Хвора 20 років скаржиться на жовтяницю, нудоту, поганий апетит, слабкість. Об'єктивно: шкірні покриви і склери іктерічні. Печінка +2 см, помірної щільності. Була в контакті з хворим ВГА місяць тому. Яка причина синдрому жовтяниці?

@ Порушення виведення білірубіну

Порушення виведення альдостерону

Порушення виведення вазоактивних речовин

Порушення виведення гормонів

Порушення виведення ароматичних сполук

#

610.

До інфекційного стаціонару звернулась вагітна, яка була в контакті з хворим на гострий гепатит А. 6 місяців тому жінка отримала вакцинацію плазменою вакциною. Яку профілактику необхідно провести вагітній?

@ Введення донорського імуноглобуліну, який містить aHAV IgG

Введення плазменої вакцини проти гепатиту А

Призначення антибіотиків

Призначення лаферону

Призначення сульфаніламідів

#

612.

У хворої Н., 17 років, вперше був зафіксований АТ до 150/100 мм рт. ст. Маса тіла підвищена (ІМТ = 37,1 кг/м2). Розподіл підшкірного жиру рівномірне. На животі, стегнах – поодинокі рожеві стрії. Чим обумовлене ожиріння у хворої?

@Захворюванням гіпоталамо-гіпофізарної системи

Аліментарно-конституціональним ожирінням

Зниженням функції статевих залоз

Зниженням функції щитовидної залози

Захворюванням наднирників

#

613.

Жінка 32 років з ожирінням переважно на плечах, тулубі, гірсутизмом, порушенням менструального циклу. На плечах, грудях, животі, стегнах багрово цианотичні стрії, розтягнення шкіри. Яка причина появи стрій у даної хворої?

@Катаболічна дія надлишку кортикостероїдів

Гіперпродукція андрогенів

Інсулінорезистентність

Гіпоестрогенемія

Гіпергонадотропінемія

#

614.

У пацієнта 18 р. виявлено: посилену пульсацію артерій шиї, верхніх кінцівок; АТ на руках – 155/90 мм рт.ст., на стегнах – 110/85 мм рт.ст., грубий систолічний шум над всією поверхнею серця, що проводиться на судини шиї. На рентгенограмі грудної клітки –гіпертрофія лівого шлуночка, узурація ребер. Який діагноз є найбільш імовірним?

@Коарктація аорти.

Недостатність аортальних клапанів

Стеноз аортального клапану

Неспецифічний аорто-артеріїт

Атеросклероз аорти

#

615.

При вивченні матеріалу біопсії легенів хворого пневмоконіозом виявлена велика кількість дрібних гранулем, що локалізуються субплеврально в інтерстициальній тканині і складаються з епітеліоїдних, лимфоїдних, плазматичних клітин. У гранулемах розташовані голчасті кристалічні включення (спікули) від 3 до 10 нм у довжину, що складаються з карбонату кальцію. Рентгенологічно - множинні дрібні тіні, розширення коренів легень. Для якої форми пневмоконіозу характерні подібні зміни

@Хронічний бериліоз

Силікоз

Азбестоз

“Легені фермера”

Антракоз

#

616.

Прохідник вугільної шахти., 35 років, має стаж роботи 15 років. Скарги: задуха, приступи сухого кашлю з в’язким харкотинням, інколи біль у грудях при фізичному навантаженні. На оглядовій рентгенограмі бронхо-судинний малюнок посилений, деформований, корені розширені, ущільнені. Встановлений діагноз: антракоз ІІ ст. Які ліки необхідно використовувати?

@Лужні інгаляції

Біостимулятори

Антибіотики

Кортикостероїди

Сульфаніламіди

#

617.

Забійник вугільної шахти 38 років, стаж 15 років, скаржиться на кашель з виділенням слизового харкотиння темного кольору, задуху при фізичному навантаженні, біль у грудях під час дихання. Аускультативно - жорстке дихання, сухі та вологі хрипи. На рентгенограмі - бронхо-судинний малюнок посилений, деформований, поодинокі вогнищеві тіні діаметром до 1-3 мм в середніх та нижніх відділах легень, корені розширені, ущільнені. Функція зовнішнього дихання порушена по обструктивному типу. Встановіть попередній діагноз.

@Антракоз

Бронхопневмонія

Хронічний бронхіт

Туберкульоз

Талькоз

#

618.

Хворий 40 р. Рік тому переніс операцію на серці скаржиться на втому, схуднення, набряки. Об’єктивно: шийні вени набряклі. Пульс парадоксальний. Межі серцевої тупості майже незмінені. Тони серця ослаблени, в нижній частині груднини прослухується перикард – тон. Печінка та селезінка значно збільшенні. Про яке захворювання слід думати?

@Констріктивний перикардит

Інфекційний ендокардит.

Ішемічна хвороба серця.

Хронічний мієлолейкоз

Хронічний гепатит.

#

620.

До венеролога звернувся хворий зі скаргами на хворобливе сечовипускання, почервоніння зовнішнього отвору уретри, рясні гнійні виділення із сечівника. Вважає себе хворим 3 дні. Захворювання зв'язує з випадковим половим контактом, приблизно тиждень назад. Якщо попередній діагноз гострого гонорейного уретриту підтвердиться, то при бактеріоскопічному дослідженні у відокремлюваному з уретри будуть виявлені:

@Грамнегативні диплококи

Грампозитивні диплококи

Спірохета

Вульгарний протей

Мікоплазма

#

622.

У шкірно-венерологічному диспансері при обстеженні хворого з проявами уретриту та підвищеним лейкоцитозом у зіскрібку з уретри, при забарвленні відокремлюваного за методою Романовського-Гімзи, виявлені: епітеліальні клітини з включеннями над ядрами, гр(-) диплококи, гр(+) і гр(-) палички. Ваш діагноз:

@Хламідійний уретрит

Гонорея

Бактеріальний уретрит

Урогенітальний мікоплазмоз

Гарднерельоз

#

623.

Після консультації у дерматовенеролога, ортопеда-травматолога й окуліста хворому 30 років, що скаржився на періодичні болі у великих суглобах, часті кон’юнктивіти і дискомфорт в уретрі, був поставлений діагноз уретроокулосиновіального синдрому (хвороба Рейтера). Яка найбільш ймовірна етіологія цього захворювання?

@Хламідійна

Стрептостафілококова

Вірусна

Трепанематозна

Гарднерельозна

#

624.

Молодий чоловік, 19 років, мав статеву близькість з незнайомою жінкою 2 години тому назад. Які профілактичні заходи доцільно провести з метою попередження захворювання венеричною хворобою?

@Призначити антибіотики, провести туалет геніталій і промивання уретри гібітаном

Зробити ванночку з розчину перманганату калію

Обробити шкіру геніталій розчином сулеми

Призначити ін'єкції антибіотиків

Застосувати розчин мірамістину

#

625.

Хвора К 45 років,знаходиться на диспансерному обліку у сімейного лікаря у зв’язку з некалькульозним холецистітом і гіпомоторною дискінезією жовчовивідних шляхів. При профілактичному дослідженні признаків загострення хвороби не виявлено. Який курортний фактор доцільно використовувати в лікуванні?

@Бальнеотерапія.

Пілоїдотерапія.

Гелеотерапія.

Талласотерапія.

Аероіонотерапія.

#

626.

Хворий А., 56 років переніс гострий Q-інфаркт передне- перетинкової області, ускладненого аневрізмою міжшлуночкової перетинки, СН ІІА ст. Після лікування в стаціонарі та реабілітації у санаторії знаходиться на диспансерному обліку у кардіолога поліклініки. Як часто потребує диспансерні огляди в перше півріччя спостереження?.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1263 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.043 сек.)