АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 6 страница. Харчова токсикоінфекція

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Шигельоз

Черевний тиф

Харчова токсикоінфекція

Сальмонельоз

Ешеріхіоз

#

331.

Хворий 19 років, захворів гостро. Т тіла 360 С. Скаржиться на слабкість, блювоту без нудоти та часті випорожнення без тенезмів та болей у животі. Випорожнення рясні, водянисті у вигляді рисового відвару та з запахом тертої картоплі. Діагноз?

@ Холера

Шигельоз

Кампілобактеріоз

Ботулізм

Сальмонельоз

#

332.

3 тижні тому переніс ангіну, при обстеженні виявлено: набряки, артеріальна гіпертензія, гематурія, протеїнурія (1,8 г/добу), зернисті та еритроцитарні циліндри. Передбачуваний діагноз?

@ Гломерулонефрит

Цистіт

Пієлонефрит

Інтерстиціальний нефрит

Амілоїдоз нирок

#

333.

У жінки нормальної статури і живлення, 28 років, вперше в житті виникла миготлива аритмія з ЧСС до 130 за хв. Об'єктивно: бліда, рум'янець на щоках, частота дихання - 24 за хвилину, гучний 1 тон, судити про інші особливості аускультації серця складно внаслідок тахісистолії, дихання жорстке, без хрипів, живіт - без особливостей. На ЕКГ - гіпертрофія правого шлуночку, миготлива аритмія. До останнього часу до лікарів не зверталася, жила в сільській місцевості. Найбільш вірогідний діагноз?

@ Мітральний стеноз

Міокардит

Тиреотоксикоз

Атеросклеротичний кардіосклероз

Міокардіодистрофія

#

334.

Хворий С., 47 років, скаржиться на інтенсивне шкірне свербіння, жовтяничний колір шкіри та слизистих оболонок, болі в кістках. Об'єктивно: ділянки гіперпігментації шкіри. На віках множинні ксантелазми. Печінка +6 см, щільна, край загострений. Симптом Курвуаз’є негативний. У крові: загальний білірубін 160 мкмоль/л, прямий 110 мкмоль/л, АСТ 2,1 ммоль/л·год, АЛТ 1,8 ммоль/л·год, лужна фосфатаза 4,6 ммоль/л·год, холестерин 9,2 ммоль/л, антимітохондріальні антитіла М2 у високому титрі. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Первинний біліарний цироз печінки

Первинний рак печінки

Хронічний вірусний гепатит В

Гострий вірусний гепатит В

Алкогольний цироз печінки

#

335.

Хворий М., 76 років, скаржиться на часті епізоди втрати свідомості. Ніяких лікарських препаратів не одержує. На ЕКГ - синусова брадикардія з частотою ритму 48 - 54 за хвилину, поширені порушення реполяризації. При однократному зверненні до лікаря після втрати свідомості зареєстрований пароксизм миготливої аритмії. Найбільш вірогідна причина втрати свідомості?

@ Хронічна недостатність мозкового кровообігу

Атеросклероз сонної артерії

Пароксизм миготливої аритмії

Синдром Морган’ї-Едамса-Стокса

Анемія

#

336.

У хворого К., вік 72 роки, при обстеженні виявлено: атрофія сосочків язика, незначна жовтяничність склер, симетричні парестезії, порушення ходи, збільшення селезінки, в аналізі крові - анемія, макроцитоз, при фіброгастродуоденоскопії - атрофічний гастрит з ахлоргідрією. Яке захворювання слід запідозрити?

@ В12-дефіцитна анемія

Таласемія

Гемолітична анемія

Залізодефіцитна анемія

Хронічний мієлолейкоз

#

338.

Після нападу судом вагітна адинамічна, свідомість відсутня, АТ 190/120 мм рт ст, набряки гомілок. У сечі: 4,9 г/л білка, на очному дні – застійні явища, набряк сосків зорового нерва. Передбачуваний діагноз?

@ Екламптична кома

Еклампсія

Кома

Гіпертензивний криз

Інсульт

#

339.

Чоловік Г 52 років, працівник птицеферми. Звернувся до лікаря з приводу підвищення температури до 38оС, кашель з виділенням харкотиння слизисто-гнійного характеру. Останье ФГ обстеження 2 роки тому. Захворювання звязуе з переохолодженням. При променевому обстеженні на оглядовій рентгенограмі справа в проекціі 6 сегмента негомогенна інфільтративна тінь з деструк- ціею до 3 см. В крові ШОЄ-23 мм.год. Л-ти 6,8 *109/Л; В харькотинні знайдені КСП. Яке захворювання наібіль ймовірне?

@Інфільтративний туберкульоз легені справа.

Правостороння абсцедуюча пневмония.

Рак правої легені.

Пневмоканіоз.

Інфаркт-пневмония правої легені.

#

340.

У хлопчика К.7 років з”явилися скарги на підвищення температури по вечорам до 37,5оС, слабкість, пониження апетиту. Проба Манту – 12 мм. В минулому році була – 5 мм. Об”ективно: шкірні покрови бліді, під пахами пальпуються збільшені до горошини лімфовузли. В легенях дихання везикулярне. Тони серця чисті, ритмічні, Ренгенологічно: корені нормальної конфігурації, легеневі поля прозорі. Синуси вільні. В загальному аналізі крові Лейкоцити – 7,5*109/Л, ШОЄ- 17 мм,год. Кліничний діагноз:

@Туберкульозна інтоксикація

Інфікування

Туберкульоз внутрішньогрудних лімфовузлів

Первинний туберкульозний комплекс

Вегето-судинна дистонія

#

342.

У чоловіка 47 років після підняття ваги з”явилася різка біль в правій половині грудної клітини, почала наростати задуха, цианоз шкірі та слизистої, Лікар швидкої допомоги з”ясував, що хворий 7 років тому хворів на інфільтративний туберкульоз праівої легені, вилікувався, але остані три роки не обстежувався. При об”ективному обстеженні перкуторно справа тимпаніт, при аускультації дихання різко послаблене. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

@Спонтанний пневмоторакс

Тромбоємболію легеневої артерії

Ексудативний плеврит

Ателектаз правой легені

Крупозну пневмонію

#

344.

У чоловіка 44 років діагностований инфільтративний туберкульоз верхної долі правої легені з деструкціею і виділенням МБТ. Алергічною хворобою не страждае, інфекційним гекпатитом не хворів. Яку схему лікування, по системі DOTS, потрібно назначити хворому?

@Ізоніазід+ріфампіцин+пиразінамід+єтамбутол

Ізоніазід+піразінамід+рифампіцин+канаміцин

Ріфампіцин+ізоніазід+єтіонамід+піразінамід

Ріфампіцин+стрептоміцин+протионамід+ізоніазід

Ізоніазід+піразінамід+єтіонамід+ріфампіцин

#

345.

Хвора Д., 25 років, скаржиться на тупий ниючий біль у попереку, біль під час сечовиділення, підвищення температури тіла до 37,60С. Захворіла 5 днів тому після пологів, коли з’явилися перераховані ознаки хвороби. Об’єктивно: пульс –70 за 1 хв.,ритмічний, А\Т- 170/100 мм рт.ст, позитивний симптом Пастернацького зліва. Аналіз сечі за Нечипоренком: 81 мл сечі- ер.-1000 в п/з, л.-14000 в п/з, циліндрів-100 в п/з. Який препарат із наведених нижче слід призначити?

@Амоксицилін

Амброксол

Азатіоприн

Ацикловір

Альбумін

#

346.

У хворого Д., 40 років, після чергового нападу болю в поперековій ділянці під час УЗД виявлено камінь у місці проекції правої нирки розміром 2,0х1,5 см. Хворіє на сечокам’яну хворобу протягом 10 років. Яке лікування доцільно застосувати:

@Нічого не призначати

Направити до уролога

Фітотерапію

Санаторно-курортне лікування

Консервативне (уролесан)

#

347.

Чоловік 25 років, працює на будівництві 4 роки. В дитинстві хворів на туберкульоз. В даному випадку захворів гостро, виникла фебрильна температура (38,90), з’явились колючі болі в правій половині грудної клітки. Під час роботи на будівництві (останні 3 роки) часто простуджується. При зверненні в поліклініку діагностований сухий плеврит. Які з перерахованих нижче заходів попередять активацію туберкульозу?

@Переведення по заключенню МСЕК на ІІІ групу інвалідності з наданням іншої роботи.

Протизапальне лікування з включенням туберкулостатиків в умовах поліклініки.

Переведення по заключенню ЛКК на 2 місяці на іншу роботу, не зв’язану з переохолодженням.

Санаторно-курортне лікування в санаторіях пуль монологічного профілю.

Стаціонарне лікування в умовах протитуберкульозного стаціонару.

#

348.

Хворий С, 14 років, скаржиться на болі у дрібних суглобах кистей, колінних суглобах, припухлість та обмеження рухів у них, ранкову скутість до 3 годин. При лабораторному дослідженні виявлено: ШОЕ 25 мм/год, РФ – позитивний. На рентгенограмі кистей рук – субхондральний остеопороз. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Ювенільний ревматоїдний артрит

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Реактивний артрит

Туберкульозний артрит

#

349.

Пацієнт М., 33 років, хворіє на ревматичну ваду серця (мітральний стеноз) протягом 8 років. Лікувався нерегулярно. Протягом останнього місяця посилились серцебиття та задишка, з’явилось відчуття важкості у правому підребер’ї та набряки на нижніх кінцівках. При ехокардіоскопічному обстеженні встановлено картину мітрального стенозу, фракція викиду 42\%. Який превалюючий механізм виникнення набряків?

@Збільшення гідростатичного тиску у системі нижньої порожнистої вени

Варикозне розширення вен нижніх кінцівок

Зменшення осмотичного тиску крові

Зменшення фільтраційної функції нирок

Патологія лімфатичної системи

#

350.

Жінка 39 років “на ногах” перенесла ГРВЗ, через короткий час після якої відмітила припухання задишку інспіраторного характеру, болі в ділянці серця, підвищення температури до 380С. Перкуторно – межі серця розширено вліво і вправо. При аускультації серця прослуховується різке ослаблення тонів серця, шум тертя перикарду. Позитивний симптом Гірке. На рентгенограмі органів грудної клітки – серце збільшене, трикутної форми. У загальному аналізі крові – запальні зміни. Найбільш ймовірним діагнозом є:

@Ексудативний перикардит

Інфекційно-алергічний міокардит

Мітральний стеноз

Тонзилогенна міокардіопатія

Септичний ендокардит

#

351.

Хвора С., 64 років, скаржиться на підвищення температури до 39-400С, озноби, зранку температура знижується до нормальної. Тиждень назад на шиї був фурункул, який вскрився сам, антибіотики хвора не приймала. Сімейний лікар запідозрив сепсис. Які аналізи необхідно зробити для підтвердження цього діагнозу?

@Посів крові на стерильність, загальний аналіз крові

Посів крові на гемокультуру, загальний аналіз крові

Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі

Мазок крові і товста крапля на стафілокок

Посів крові на грибки роду “Кандіда”

#

352.

Хворий С., 18 років, захворів гостро, коли піднялась температура до 38,80С, боліло горло. Сімейний лікар виявив слідуючі об’єктивні дані: стан хворого тяжкий, слизова ротоглотки гіперемійована з синюшним відтінком. У хворого виражена задишка, ЧД-56 за 1 хв. із затрудненим вдихом, “стенотичне дихання”. Хворий неспокійний, психомоторне збудження, шкіра ціанотична. Яка лікувальна тактика лікаря?

@Трахеотомія

Кортикостероїди, бронхолітики

Спазмолітики

Штучна вентиляція легенів

Кортикостероїди

#

353.

Пацієнт визначає серцебиття, пульсацію в судинах шиї, задишку при навантаженні, головокружіння. Хворіє з дитинства. Над ІІ-ІІІ міжребір’ям визначається систолічне та діастолічне тремтіння. Аускультативно чути безперервний шум (“шум тунелю”) систоло-діастолічного характеру. Рентгенологічно визначається збільшення та підвищення пульсації лівого шлуночка, подовження дуги легеневої артерії. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Незарощення артеріального протоку.

Тріада Фалло.

Дилятаційна кардіоміопатія.

Недостатність аортальних клапанів.

Пролапс мітрального клапану ІІІ ст.

#

354.

При огляді пацієнта встановлено: на руках АТ – 190/110 мм рт.ст, на ногах – 90/50 мм рт.ст. Нижня частина тіла недорозвинена. Систолічний шум чути над проекцією аорти і в міжлопатковому просторі. Рентгенологічно відмічається розширення та деформація висхідної частини аорти і підсилена пульсація. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Коарктація аорти

Атеросклероз дуги аорти

Субаортальний стеноз

Розшаровуючи аневризма аорти

Неспецифічний аортоартеріїт.

#

355.

Хворий К., 32 роки, доставлений у стаціонар в зв’язку з непритомністю. При поступленні скаржився на слабкість, головокружіння, біль в ділянці серця, серцебиття. Захворів гостро. Протягом року турбує печія, яка виникає через 20-30 хвилин після соленої або гострої їди. Постійні закрепи. При огляді: шкірні покриви бліді. Пульс 110 в 1 хвилину, слабкого наповнення, ритмічний. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, систолічний шум над верхівкою. Язик чистий, сухий. Живіт здутий, нерізка болючість у надчерев’ї, на всьому протязі м’який, симптомів подразнення очеревини немає, стілець був, гази відходять. Хворий прийняв курс лікування і виписаний з стаціонару. Який препарат доцільно використовувати для вторинної профілактики рецидивів після виписки хворого з стаціонару?

@Фамотидин

Атропіну сульфат

Альмагель А

Платифіліну гідротартрат

Солкосерил

#

356.

Хворий С., 39 років, на поліклінічному прийомі в терапевта скаржиться на схуднення, посилене газоутворення та газовиділення з неприємним запахом, відрижку, неприємний присмак в роті, виділення великої кількості рідкого, неоформленого калу, біль у правій клубовій ділянці, який зменшується при відходженні газів та після акту дефекації. Хворіє 2 роки. При огляді: зниженого відживлення, у легенях- везикулярне дихання, тони серця ритмічні, ЧСС-80 за 1 хвилину, АТ-115/70 мм рт.ст. Язик - вологий, дещо обкладений білим нальотом. Живіт м’який, болючий при пальпації в правій клубовій ділянці. Під час обстеження встановлено, що приріст глікемії у глюкозогалактозному тесті 0,5 ммоль/л. Який найбільш імовірний патологічний синдром або захворювання у хворого?

@Синдром мальабсорбції

Хвороба Крона

Гастросуккорея

Дивертикул дванадцятипалої кишки

Ахілія

#

357.

Хвора О., 35 років, скаржиться на ниючий біль в правому підребір’ї протягом 3 місяців, свербіж шкіри, підвищення температури до фебрильних цифр по вечорах, озноб, слабкість. Півроку тому перенесла операцію з приводу жовчнокам’яної хвороби. При огляді: хвора зниженого відживлення, шкіра і склери жовтяничні. Живіт звичайних розмірів, передня черевна стінка без особливостей, при пальпації виявлена збільшена, ущільнена і болюча печінка, яка виступає на 3 см з-під краю реберної дуги. Селезінка не пальпується. Інші внутрішні органи без особливостей. Аналіз крові: лейкоцити 12,0*109/л, ШОЕ–32 мм/год. У хворої запідозрили хронічний холангіт на фоні рубцевої стріктури жовчних шляхів. Що в першу чергу при подальшому обстеженні слід провести?

@УЗД печінки і жовчних шляхів

Холангіопанкреатографія

Аналіз крові на білкові фракції крові

Білірубін і його фракції

Трансамінази крові, тимолову пробу

#

358.

Хворий Б., 56 років, скаржиться на раптовий біль типу коліки в животі, яка супроводжується позивами до акту дефекації. Перший кал оформлений, щільний, далі виникають повторні позиви, під час яких випорожнення стають все рідшими. Дефекація завершується виділенням світлого пінистого калу зі слизом. Дебакли виникають після переїдання, фізичного або психічного напруження, стресу. Об’єктивно: гіперстенічної статури, у легенях - везикулярне дихання, тони серця ритмічні, ЧСС-80 за 1 хвилину, АТ- 130/80 мм рт.ст., живіт м’який, неболючий. Гастроентеролог встановив діагноз синдрому подразненої товстої кишки. Що в першу чергу лежить в основі такого патологічного процесу?

@Дисфункціонально-дисрегуляторні порушення в коркових і підкоркових центрах, вегетативній нервовій системі

Зміна рухової активності кишечника

Вісцеральна гіперчутливість

Повторні стреси

Фактор харчування

#

359.

Лікар запідозрив у хворого 18 років гепатит А, безжовтяничну форму. Пацієнта турбують протягом тижня загальна слабкість, підвищена температура тіла до 380С, нудота, тяжкість в правому підребер’ї, сухість в ротовій порожнині. З епіданамнезу відомо, що у школі були випадки даного захворювання. Який метод специфічної діагностики необхідно призначити?

@ІФА (анти HAV IgM)

ІФА (анти HAV IgG)

ІФА (анти HВsAg, HBeAg)

УЗД органів черевної порожнини

ПЛР на RNA-HAV

#

360.

Через 3 місяці після завершення навчання студент поїде на практику в

епідемічно несприятливу місцевість щодо вірусного гепатиту А. З анамнезу життя відомо, що на гепатит він не хворів. Як провести специфічну профілактику?

@Ввести внутрішньом’язево рекомбінантну вакцину проти гепатиту А

Ввести внутрішньом’язево донорський імуноглобулін

Ввести внутрішньом’язево лаферон

Призначити курс циклоферону

Призначити амізон 7 днів, аскорбінову кислоту

#

361.

Хворий 28 років захворів гостро 2 тижні тому, коли з’явились: гарячка, міалгії, жовтяниця шкірних покривів. В подальшому відмітив зменшення кількості сечі. На даний час хворий загальмований, сонливий вдень, мова нечітка. Турбують підвищена температура тіла, нудота та блювота, носові кровотечі, болі в правому підребер’ї. Лікарем запідозрено гостру печінкову недостатність. Який етіологічний чинник послужив розвитку даної патології?

@Лептоспіра

Шигелла

Дифтерійна паличка

Сальмонела

Синьогнійна паличка

#

362.

Хвора Г., 58 років хворіє хронічним обструктивним бронхітом 15 років, наявна прогресуюча дихальна недостатність. На приймальному покої зроблено рентгенобстеження легень, виявлено – площа легеневих полів збільшена, за рахунок вертикального розміру, підвищена прозорість, низьке стояння і ущільнення куполів діафрагми (справа на рівні VIII ребра), зліва на рівні IX), „висяче” серце, розширені міжреберні проміжки. Яким будуть голосове тремтіння і бронхофонія у даної хворої?

@Ослаблені

Посилені

Не змінені

Відсутні

Незначно посилені

#

363.

Хворий К., 54 роки. Протягом року лікується з приводу недиференційованої форми раку легень. Зараз приєдналось відчуття тяжкості та болючість у правому підребір’ї. Який метод діагностики найбільш інформативний в даному випадку?

@Комп’ютерна томографія печінки

Радіоізотопна гепатографія

Вазографія печінки

Діагностична лапароскопія

Ультразвукова біолокація з прицільною пункційною біопсією.

#

364.

У пацієнтки 38 років з гострим гепатитом В на тлі різкого наростання інтоксикації і жовтяниці спостерігається зменшення розмірів печінки, печінковий запах з рота, періодичне психомоторне збудження, “хлопаючий тремор”. Свідомість сплутана, хвора не орієнтується в часі, рефлекси підвищені. Яка причина ускладнення гепатиту, що розвинулося у хворої?

@Масивний некроз гепатоцитів

Внутрішньопечінковий холестаз

ДВЗ-синдром

Інфекційно-токсичний шок

Мезенхімально-запальний синдром

#

365.

Хворий 42 років доставлений в стаціонар з діагнозом “Холера” у вкрай тяжкому стані: температура 34,50С, дифузний ціаноз шкірних покривів, очі запалі, “руки пралі”, анурія, тонічні судоми всіх груп м’язів. Пульс і тиск не визначаються. Яка причина судомного синдрому у хворого?

@Дегідратаційний шок

Інфекційно-токсичний шок

Набряк-набухання головного мозку

Кардіогенний шок

Підвищений вміст азотистих шлаків в крові

#

367.

В поліклініку звернувся хворий 56 років зі скаргами на болі в поперековій ділянці, дизуричні розлади, ніктурію, субфебрилітет, підвищення АТ до 160/110 мм рт.ст. В аналізі сечі: білок 0,099 г/л, ер.-7-8 в п.з., лейк. – більше 100 в п.з. Який із наведених методів є найінформативнішим для верифікації діагнозу?

@Екскреторна урографія

Визначення циркулюючих імунних комплексів в крові.

Ультразвукове дослідження нирок

Визначення рівня альдостерона в крові.

Визначення концентраційної функції нирок.

#

368.

У хворого 25 років, через 30 днів після перебування у відрядженні, де він жив у незадовільних санітарно-побутових умовах, з’явились: загальна слабкість, понижений апетит, підвищена температура тіла до 37,50С, нудота, почуття тяжкості в надчеревній ділянці. Через 5 днів хворий пожовтів. Госпіталізований в інфекційну лікарню з діагнозом “Вірусний гепатит А”. Вкажіть більш ймовірний фактор зараження?

@Некип’ячена вода

Консерви

М’ясні вироби

Немиті свіжі овочі і фрукти

Гемотрансфузії

#

369.

У хворої А., яка знаходиться на стаціонарному лікуванні з вірусним гепатитом В, появилися головний біль, нудота, повторне блювання, “провали” в пам’яті, “хлопаючий” тремор китиць рук, прискорений пульс, уловлюється приторно-солодкий запах із рота. Температура тіла 37,60С, ЧСС – 89 на 1 хв. Яке ускладнення розвинулося у хворої?

@Гостра печінкова недостатність

Гостра мозкова кома

Шлунково-кишкова кровотеча

ДВЗ-синдром

Менінгоенцефаліт

#

370.

У хворого В, який знаходиться 16-й день на стаціонарному лікуванні з приводу черевного тифу раптово виникли: загальна слабкість, тахікардія, блідість шкіри, холодний піт, понизився АТ, появився темний стілець по типу “мелени”, температура тіла знизилась до 36,20С. Черговий лікар запідозрив кишкову кровотечу. Яка профілактика даного ускладнення?

@Суворе дотримання дієти №2 та ліжкового режиму

Прийом левоміцетину по 2 г на добу протягом 10 днів

Дезінтоксикаційна терапія, контрикал

Прийом аскорбінової кислоти

Введення гормонів, альбуміну

#

371.

Хворий Т., 27 років з вірусним гепатитом в стаціонарі неодноразово порушував режим. На 6-й день хвороби загальний стан різко погіршився: жовтяничність шкіри наростає, з’явилась повторна блювота. Свідомість хворого спутана, на питання відповідає неадекватно, дезорієнтовний в часі і просторі. Появилася тахікардія. Температура тіла 380С. Край печінки м’ягкий, пальпується по краю правої реберної дуги. Яка лікувальна тактика?

@Плазмаферез, введення глюкокортикосте-роїдів, дезінтоксикаційна терапія

Введення контрикалу, аскорбінової кислоти

Введення 5\% розчину глюкози, сорбентів, есенціале

Форсований діурез, препарати калію, альмагель

Лактулоза, альбумін, фраксипарин

#

372.

Хворий М., 20 років, знаходиться на лікуванні з діагнозом “Паротитна інфекція: двобічний субмаксиліт”. На 4-ий день хвороби відмітив інтенсивний біль у верхній ділянці живота, появилась нудота, блювання, гарячка 38,40С. Менінгеальні знаки від’ємні. Живіт напружений, позитивний симптом Воскресенського. Запідозрено ураження підшлункової залози. Яке лікування необхідно призначити пацієнту?

@Введення довенно 20 тис. ОД контрикалу, розчиненого в 400 мл 0,9\% розчину хлориду натрію.

Негайне оперативне втручання.

Призначити сечогінні препарати..

Введення дом’язево 4мг дексаметазону, двічі на добу.

Введення підшкірно 1мл 0,1\% розчину адреналіну гідрохлориду негайно.

#

373.

Хворий О., 45 років, будівельник, звернувся до лікаря зі скаргами на затруднене відкривання рота. При огляді шкіра бліда, підвищеної пітливості. “Сардонічна посмішка” на обличчі. На шкірі правої долоні післятравматичний рубець. Зі слів хворого недавно поранив руку цвяхом. Екстрена профілактика правця при пораненні не проводилась. Яка можлива причина затрудненого відкривання рота?

@Гіпертонус жувальних м’язів, як наслідок дії правцевого токсину

Остеомієліт нижньої щелепи

Паратонзилярний інфільтрат

Неврит лицевого нерва

Артрит нижньої щелепи

#

374.

Пацієнт В., 40 років, при виконанні земляних робіт поранив ліву руку металевим предметом. Самостійно обробив рану спиртовою настойкою йоду. Через 3 тижні відчув біль у місці рани, яка на той час зажила. При огляді: рубець на місці рани гіперемійований, масаж м’язів дистальніше рубця викликає місцеве скорочення. На обличчі часто виникає посмішка із нахмуреним чолом. Рота хворий відкрити не може. Призначте лікування.

@Протиправцева сироватка в дозі 100 тис. МО, літична суміш+хлоралгідрат+левоміцетин, спокій

Пеніцилін+протиправцева сироватка 60 тис. МО+аміназин+літична суміш

Фенобарбітал, карбомазепін, сібазон, компрес із дімексидом на рубець

Протиправцева сироватка 150 тис. МО внутрішньом’язево за Безредько, аміназин+літична суміш

Правцевий анатоксин 0,5 мл внутрішньом’язево кожний 3-й день; протиправцева сироватка 100 тис. МО, аміназин

#

376.

У хворого 36 років, який знаходиться на стаціонарному лікуванні з черевним тифом, на 17-й день хвороби стан різко погіршився: блідість шкірних покривів, нудота, зниження температури тіла, тахікардія, при пальпації – болі в животі в правій здухвинній ділянці. Пульс- 96 уд/хв, АТ-85/60 мм рт.ст. Випорожнення рідкі, чорного кольору. Який патогенез виникнення даного ускладнення?

@Некроз виразок кишечника

Перфорація виразок

Утворення ерозій

ДВЗ-синдром

Набухання пеєрових бляшок

#

377.

Хворий 27 років, поступив на 4-й день хвороби. Захворів гостро, температура 380С, головний біль, першіння в горлі, надсадний “гавкаючий” кашель, світлобоязнь, нежить. На 3-й день на шкірі обличчя і шиї появився плямисто-папульозний висип. Об’єктивно: обличчя набрякле, кон’юнктивіт, слизова ротоглотки яскраво гіперемійована, на слизових оболонках щік – дрібна біла енантема. Ваш діагноз?

@Кір

Краснуха

Скарлатина

Псевдотуберкульоз

Вітряна віспа

#

378.

Хворий Д., 24 років, звернувся в амбулаторію сімейної медицини із скаргами на біль в гомілковоступневих та колінних суглобах, підвищення t0тіла до 37,70С, біль при сечопуску, відчуття “піску” в очах. Хворіє упродовж 6 тижнів. Об-но: уражені суглоби припухлі, рухи в них болючі, дещо обмежені. Гіперкератоз стіп. Аналіз крові: лейкоцити – 9,3*109 /л, ШОЕ - 32 мм/год. Тест на ревматоїдний фактор відсутній. Яка інфекція можлива у даному випадку?

@Хламідійна.

Гонококова.

Стрептококова.

Сальмонельозна.

Ієрсініозна.

#

379.

Хворий 22 років відмітив легке позноблювання, пирхоту в горлі, незначні виділення з носа. На другий день протягом кількох годин зауважив появу висипки. При огляді: на обличчі, тулубі, розгинальних поверхнях верхніх і нижніх кінцівок блідо-рожева макуло-папульозна висипка, на незміненій шкірі, не зливається. Збільшені шийні і потиличні лімфовузли. Про яке захворювання можна думати?

@Краснуха

Кір

Скарлатина

Псевдотуберкульоз

Паротитна інфекція

#

380.

У хворого 24 років різко підвищилася температура тіла до 390С, турбує озноб, слабкість, головний біль, біль в животі, блювання. За 2 год. від початку захворювання з’явилася зірчаста геморагічна висипка на обличчі, тулубі, кінцівках. При поступленні: ЧСС – 144 на 1 хв, АТ – 60/20 мм рт.ст., ЧД – 46 на 1 хв. Тіло вкрите холодним липким потом, акроціаноз, зливні геморагічні елементи на шкірі та видимих слизових оболонках. Свідомість втрачена. Анурія. Який критичний стан розвинувся у хворого?

@Гостра наднирникова недостатність

Гостра дихальна недостатність

Гостра ниркова недостатність

Гостра серцева недостатність

Інфекційно-токсичний шок

#

381.

У пацієнтки Р., 63 роки, на протязі трьох місяців спостерігається незначний тупий біль в поперековій ділянці, болі голови, температура тіла 37,20С. В дитинстві перенесла гострий пієлонефрит. Під час огляду АТ-180/110 мм рт. ст., пальпується дещо збільшена ліва нирка. За рік до появи скарг в загальному аналізі сечі еритроцитів було 15-20 в полі зору. Яке подальше обстеження необхідно провести хворій?

@УЗД нирок

Аналіз сечі за Нечипоренком

Оглядова рентгенографія

Добовий моніторинг артеріального тиску

Посів сечі з антибіотикограмою

#

382.

Хворий 65 років скаржиться на раптове підвищення температури тіла до 390С, пітливість, задишку в спокої, інтенсивний біль в грудях. В анамнезі: травматичне пошкодження м’яких тканин грудної клітки, зловживання алкоголем. Рентгенологічно: інтенсивне гомогенне затемнення частини правого легеневого поля з рівним контуром. В крові: лейк. 15,0 х 109/л, п/я 15\%, ШОЕ- 30 мм /год. Якою повинна бути подальша діагностична тактика лікаря?

@Плевральна пункція

Комп’ютерна спірометрія.

Медіастіноскопія

Перфузійна сцинтіграфія.

Дослідження мокротиння

#

383.

Хворого 64-х років турбує задишка експіраторного характеру, що посилюється при незначному фізичному навантаженні. Хворіє хронічним бронхітом 10 років, палить 15 років. Об’єктивно: діжкоподібна грудна клітка, розширення міжреберних проміжків, згладження надключичних ямок. При перкусії коробковий перкуторний звук, аускультативно - ослаблене везикулярне дихання. Рентгенологічно: підвищена прозорість легеневих полів, низьке розміщення куполів діафрагми, серцева тінь звужена (“крапельне серце”). Який додатковий метод обстеження найбільш інформативний для підтвердження діагнозу?

@Дослідження ФЗД (спірометрія)

Торакоскопія

Плевральна пункція

УЗД

Дослідження мокротиння

#

384.

Хворий 45-ти років, після перенесеної негоспітальної пневмонії, скаржиться на підвищення температури тіла до 390С, виражену задишку, біль в правій половині грудної клітки. Об’єктивно: права половина грудної клітки відстає в акті дихання, визначається притуплення перкуторного звуку нижче кута правої лопатки, аускультативно – різко ослаблене везикулярне дихання в тій же ділянці. В крові: лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво, підвищення ШОЕ. Рентгенологічно: інтенсивне гомогенне затемнення з косою верхньою лінією. Яке ускладнення розвинулось у хворого?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 1143 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.041 сек.)