АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 21 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Динамічна реносцинтиграфія

МРТ

Ангіографія

Ультразвуковий

КТ

#

1022.

При проведенні УЗД органів черевної порожнини у хлопчика 12 років, права нирка дещо опущена (на 2-3 см), нормальних розмірів, форми та структури, ліва нирка в типовому місті не виявлена. Попередній діагноз: відсутність правої нирки або тазова дістопія нирки. Який метод променевої діагностики доцільно застосувати для встановлення остаточного діагнозу та визначення функціональній здатності обох нирок?

@Динамічна реносцинтиграфія

Радіонуклідна ренографія

Загальний аналіз сечі

Термографія

Екскреторна урографія

#

1023.

Студентка 23 років скаржиться на ниючій біль в попереку, відчуває потяги до сечовипускання після занять фізвихованням. При проведенні УЗД органів черевної порожнини: на рівні ІІІ - ІV поперекових хребців виявлено L - подібне утворення неоднорідної структури, розміром 13,5 х11 см. Попередній діагноз: аномалія розвитку (L-подібна нирка). Який метод діагностики найбільш інформативний для підтвердження діагнозу?

@Статична реносцинтиграфія

Радіонуклідна ренографія

Ангіографія

Оглядова рентгенограма нирок

Термографія

#

1024.

Жінка 42 років, 3 роки після пологів. Вагітність протікала з ускладненням: в анамнезі хронічний лівосторонній пієлонефрит, оксалатурія, загроза переривання вагітності, настороженість по еклампсії. На теперішній час: останні 1,5 років 1 - 3 рази на тиждень в попереку сильні різкі болі, тривалістю до години, іррадиюють в малий таз і припиняються лише після внутрішньовенного введення баралгіну і сильних знеболюючих. При проведенні УЗД: права нирка не змінена, ліва нирка збільшена в розмірах: 15 на 9 см, в миске знаходиться коралоподібний конкремент великих розмірів. Попередній діагноз: Сечо-кам(яна хвороба. Гідронефроз лівої нирки. Рекомендовано операційне втручання. Який метод променевої діагностики найбільш доцільний для визначення ступеню порушень функціональної здатності нирок?

@Динамічна реносцинтиграфія

Екскреторна урографія

МРТ

Термографія

КТ

#

1025.

Хворий 55 років протягом року скаржиться на біль в поперековому відділі, постійну субфебрільну температуру, слабкість, нудоту, часті позиви до сечовипускання, в ночі сечовипускання до 3-4 разів, біль при сечовипусканні не фіксує. Хворий відмічає: сеча мутна, темна, піна. В анамнезі хронічний гайморит та часті ангіни. В загальному аналізі сечі: кількість 220 мл, мутна, питома вага 1030, лейкоцитів 3-6 в п/з, еритроцитів 15 –17 в п/з вищелачені, бактерій не спостерігається, слиз. За даними УЗД: ліва нирка знаходиться в типовому місті, структура дещо неоднорідна, розмірами 8 х 5 см, права нирка знаходиться в типовому місті, структура неоднорідна, розмірами 4х3 см. Який метод променевої діагностики найбільш доцільний для визначення ступеню порушення функціональної здатності нирок?

@Динамічна реносцинтиграфія

Екскреторна урографія

МРТ

Статична реносцинтиграфія

КТ

#

1026.

Жінка 29 років протягом року різко схудла (на 13 кг), останній рок менструаціїї обільні, виділення ярко-червоні, останні 3 місяці менструації припинилися, шкіра суха, волосся та нігті крихкі. Тахікардія, підвищення артеріального тиску. Диспептичні порушення. При обстеженні вагітності не виявлено. При проведенні УЗД щитовидної залози: орган зменшився в розмірах на 50\% порівняно з результатами минулого року. Попередній діагноз: гіпертиріоз. Який з променевих методів дослідження необхідно застосувати для підтвердження діагнозу?

@Радіоімунологічний аналіз гормонів щитовидної залози та гіпофізу

Сцинтиграфічне дослідження щитовидної залози

Сканування щитовидної залози

Радіометрія щитовидної залози

МРТ

#

1027.

. Хворому К., 67 років, якому 2 роки тому встановлений діагноз рака передміхурової залози (Т2N0М0) і проведено радикальне операційне втручання, променеву терапію і хіміотерапію, на протязі останніх 5 місяців непокоять болі в правій лопатці, попереково-кресцовому відділі хребта та грудині. Призначено проведення остеосцинтиграфії з 99мТс-пірофосфат. Сцинтиграфічно: в ділянці правої лопатки накрпичується 180\% РФП, в 3-5 поперековому хребці – 196\%, грудині – 236\%. Якому патологічному стану найбільш вірогідно відповідає ця сцинтиграфічна картина:

@Первина пухлина кісток

Запалення кісткової тканини

Метастатичне ураження кісток

Травматичне ураження кісток

Остеопороз

#

1028.

Хворій М., 47 років, якої 4 роки тому встановлений діагноз рака шийки матки (Т2N1М0) і проведено радикальне операційне втручання, променеву терапію і хіміотерапію, на протязі останніх 3 місяців непокоять болі в правій тазовій кості, кресцовому відділі хребта та лівої ключиці. Призначено проведення остеосцинтиграфії з 99мТс-пірофосфат. Сцинтиграфічно: в ділянці лівої ключиці накрпичується 178\% РФП, в кресцовому відділі – 164\%, в правій тазовій коскі – 201\%. Якому патологічному стану найбільш вірогідно відповідає ця сцинтиграфічна картина

@Метастатичне ураження кісток

Запалення кісткової тканини

Первина пухлина кісток

Травматичне ураження кісток

Остеопороз

#

1029.

Хворий 63 років, після одужання від грипу скаржиться на повторне підвищення температури до 380 - 390 С на протязі 5 днів, головний біль, нудоту, слабкість, в поперековій області постійні тягнучі болі, яки при фізичних навантаженнях посилюються, часті позиви до сечовипускання, особливо в ночі, сеча каламутна, артеріальний тиск 158/90 мм. рт. ст. Симптом Пастернацького позитивний зліва, та негативний справа. Попередній діагноз: пієлонефрит. Який метод променевої діагностики найбільш інформативний для виявлення ступеню порушення функції нирок?

@Динамічна реносцинтиграфія

МРТ

Ангіографія

Ультразвуковий

КТ

#

1030.

Хвора 48 років оперована з приводу раку шийки матки, розширена пангістеректомія (операція Вертгейма). Через рік після операції на контрольному ультразвуковому дослідженні виявлено рецидив діаметром 4 см в ділянці культі вагіни. Який оптимальний метод лікування хворої?

@Далекодистанційна гамма-терапія

Хіміотерапія;

Внутрішньопорожнинна гамма-терапія;

Хірургічний;

Гормонотерапія

#

1031.

Хворий 68 років скаржиться на наявність виразки величиною 0,7 см на нижній губі. При об’єктивному обстеженні: виразка неправильної форми з підритими краями, покрита фібриновою плівкою. Цитологічне дослідження виявило плоско клітинний рак. Виберіть оптимальний метод лікування.

@Близько дистанційна рентгенотерапія

Хіміотерапія;

Хірургічний

Далеко дистанційна рентгенотерапія;

Далеко дистанційна гамма-терапія

#

1032.

У хворого в період розпалу ГПХ розвинувся гострий радіаційний пульмоніт. Характерні ознаки: швидко наростаюча задишка, при аускультації -“гримлячі” хрипи в легенях, підвищення температури. Гострий радіаційний пульмоніт прогностично завершується:

@Прогресуючою вентиляційною недостатністю, смертю від гіпоксемічної коми за 2-3 доби.

Розвитком хронічної легеневої недостатності.

Хронічним бронхітом.

Емфіземою.

Одужанням.

#

1033.

Жінка, вагітність 10 днів, піддалася зовнішньому загальному опроміненню. Поглинута доза, за розрахунком, склала 1 Гр. Найбільш вірогідний наслідок у даному випадку:

@Внутрішньоутробна загибель.

Мікроцефалія та затримка розумового розвитку.

Аномалії розвитку кістяка.

Канцерогенні наслідки.

Захворювання крові.

#

1034.

Хворий, 32 років, учасник аварійних робіт на АЕС, піддався зовнішньому загальному опроміненню. Через 3 години з’явилась нудота, одноразове блювання, слабкість, яка тривала на протязі доби. На 8 добу, при дослідженні крові, кількість лейкоцитів становила 4*109 / л., що дало можливість, враховуючи клініку первинної реакції, встановити діагноз:

@Преходящя променева реакція.

ГПХ легкого ступеня.

ГПХ середнього ступеня.

ГПХ тяжкого ступеня.

ГПХ дуже тяжкого ступеня.

#

1035.

Хворий 10 р. поступив до стаціонару із скаргами на сильний головний біль, загальну слабкість, затримку стільця та сечовиділення. Об’єктивно: птоз, мідріаз, розбіжна косоокість, порушення акомодації. Відсутні черевні рефлекси, позитивні симптоми Керніга і Брудзинського. Проба Манту з 2 ТО – інфільтрат діаметром 16 мм. На підставі аналізу спиномозкової рідини встановлено діагноз туберкульозного менінгіту. Які зміни в лікворі спостерігались у хворого?

@Ліквор прозорий, білок підвищений, глюкоза і хлориди знижені, густина 1,026

Ліквор жовтий, білок знижений, глюкоза і хлориди знижені, густина 1,006

Ліквор опалесцює, білок підвищений, глюкоза знижена, хлориди підвищені, густина 1,006

Ліквор опалесцює, білок підвищений, глюкоза підвищена, хлориди знижені, густина 1,015

Ліквор прозорий, білок підвищений, глюкоза і хлориди підвищені, густина 1,015

#

1036.

Хворий 25 р. знаходиться на лікуванні в протитуберкульозному диспансері впродовж 5 місяців з діагнозом: хронічний туберкульоз (1.01.1998) верхньої частки правої легені (фіброзно-кавернозний туберкульоз, фаза інфільтрації і обсіменіння), МБТ+, М+, К+, Резист+(Н, R, S, Е, Z), РезистІІ (К, Еt, Рt,О, А), Гіст0, Кат4, Ког3(2004). На даний момент у хворого досягнуто позитивний клінічний ефект: зникли симптоми інтоксикації і симптоми ураження бронхів, легень та плеври, маса тіла збільшилась на 8 кг. Якою повинна бути тактика подальшого лікування хворого?

@Рекомендувати хірургічне втручання

Продовжити антимікобактеріальну терапію

Рекомендувати санаторно-курортне лікування

Накласти спонтанний пневмоторакс

Проводити неспецифічну терапію

#

1037.

Хвора 30 р. звернулась до дільничного терапевта із скаргами на підвищення температури до 37,2?С., слабкість, кашель з виділенням харкотиння. Вважає себе хворою впродовж 2-х тижнів Лікувалась в домашніх умовах – приймала ампіцилін, анальгін, пектосол, але загальний стан її не поліпшився. Яке дослідження насамперед має провести дільничний терапевт у хворої для встановлення діагнозу?

@Бактеріоскопічне дослідження харкотиння на МБТ.

Загальний аналіз крові

Біохімічний аналіз крові

Імунологічне дослідженн.я

Бронхоскопію

#

1038.

Хворий 40 р. звернувся до лікаря із скаргами на слабкість, кашель з виділенням харкотиння, подвищення температури до 37,2?С. Після проведення флюорографічного обстеження направлений до протитуберкульозного диспансеру, де йому встановлено діагноз: вперше діагностований туберкульоз (16.01.2004) верхньої частки правої легені (інфільтративний), Дестр-, МБТ-, М-, К-, Гіст0, Кат3, Ког1(2004). З анамнезу життя відомо, що хворий страждає на цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, а в минулому переніс гепатит В.

@Цукровий діабет

Гломерулонефрит

Гепатит В

Гіпертонічна хвороба

Гайморит

#

1039.

Хвора 35 р. знаходиться на лікуванні в протитуберкульозному диспансері з приводу вперше діагностованого (5.11.2004) туберкульозу (інфільтративний), Дестр+, МБТ+, М-, К+ Резист0, РезистІІ0, Гіст0, Кат1, Ког4. Хвора скаржиться на задишку, тупий біль в правій половині грудної клітки, підвищення температури до 39?С. На оглядовій рентгенограмі, крім інфільтративних змін у верхній частці правої легені, визначається гомогенне інтенсивне затемнення з косою верхньою межею від рівня ІV ребра до діафрагми. Якому ускладненню відповідають такі рентгенологічні зміни?

@Ексудативний плеврит

Рак

Еозинофільний інфільтрат

Пневмонія

Сухий плеврит

#

1040.

Хворий 45 р. Поступив до протитуберкульозного диспансеру із скаргами на загальну слабкість, підвищення температури до 38?С, втрату апетиту, кашель з виділенням харкотиння, задишку при спокійній ходьбі. Об’єктивно відмічається дифузний ціаноз, тахіпное (частота дихання – 22 за хвилину). Рентгенологічно: впродовж легеневих полів наявні тіні 1-2 мм в діаметрі, малої інтенсивності з нечіткими контурами. Який механізм ціанозу у даного хворого?

@Порушення дифузії газів через альвеолярно-капілярну мембрану

Застій крові в прекапілярах

Застій крові в посткапілярах

Підвищення тиску в малому колі кровообігу

Серцева недостатність

#

1041.

Хворий 35 р. скаржиться на задишку при ходьбі, слабкість, біль в ділянці серця. Хворіє на туберкульоз впродовж 15 років. На оглядовій рентгенограмі у верхній частці лівої легені визначається інтенсивна тінь, за рахунок якої частка зменшена в об’ємі. Лівий корінь підтягнутий вверх, тінь середостіння зміщена вліво. В аналізі харкотиння бактеріологічним методом виявлені МБТ. Яка клінічна форма туберкульозу відмічається у хворого?

@Циротична

Фіброзно-кавернозна

Казеозна пневмонія

Туберкульома

Інфільтративна

#

1042.

Хворий 33 р. поступив із скаргами на кашель з виділенням харкотиння, слабкість, підвищення температури до 38?С, сильний головний біль, нудоту та блювоту, що не приносить полегшення. Рентгенологічно в обох легенях виявлені множинні дрібні (1-2 мм в діаметрі) неінтенсивні тіні з нечіткими контурами. Хворому встановлено діагноз гострого міліарного туберкульозу і запідозрений туберкульозний менінгіт. Яке дослідження підтвердить у хворого розвиток туберкульозного менінгіту?

@Дослідження спинномозкової рідини

Імунологічне дослідження

Електроенцефалографія

Аналіз харкотиння на МБТ бактеріологічним методом

Дослідження очного дна

#

1043.

Хворий 35 р. поступив на лікування до протитуберкульозного диспансеру із скаргами на слабкість, підвищення температури до 38?С, втрату апетиту, кашель з виділенням харкотиння слизового характеру. Після дообстеження хворому було встановлено діагноз: вперше діагностований туберкульоз (8.01.2004) S2 (туберкульома, фаза розпаду), Дестр+, МБТ+, М+, К (в роботі), Резист0, Гіст0, Кат1, Ког1(2004). Через 2 місяці від початку лікування встановлено збільшення розмірів туберкульоми до 5,5 см в діаметрі. Бактеріовиділення не припинилось. Хворого готують до операції. Яке оперативне втручання є оптимальним для хворого?

@Пульмонектомія.

Лобектомія.

Штучний пневмоторакс.

Сегментектомія.

Вилущення туберкульоми.

#

1044.

Хвора 40 р. перебуває на стаціонарному лікуванні в протитуберкульозному диспансері протягом двох тижнів з приводу вперше діагностованого туберкульозу (4.01.2004) S6 правої легені (інфільтративний, фаза розпаду), Дестр+, МБТ+, М+, К+, Резист0, РезистІІ0, Гіст0,Кат1, Ког1(2004). Відповідно категорії хворій призначене наступне лікування: Ізоніазид + Рифампіцин+Стрептоміцин+Піразинамід+Етамбутол. У хворої з’явились скарги на шум у вухах, головокружіння. Який з вищезазначених препаратів викликав таку побічну дію?

@Стрептоміцин.

Ізоніазид.

Піразинамід.

Етамбутол

Рифампіцин.

#

1045.

Хворий 36 р. поступив до протитуберкульозного диспансеру з приводу вперше діагностованого туберкульозу (4.11.2003) легень (дисемінований, фаза інфільтрації і розпаду), Дестр+, МБТ+, М+, К+, Резист-, РезистІІ0, Гіст0,Кат1, Ког4(2003). Відповідно до категорії хворому проводиться лікування:Ізоніазид + Рифампіцин+Стрептоміцин+Піразинамід+Етамбутол. З анамнезу життя відомо, що хворий зловживає алкоголем. Препарати якої групи слід призначити хворому?

@Гепатопротектори

Ферментні препарати

Відхаркувальні препарати

Спазмолітики

Анальгетики

#

1046.

У хворого 30 років при рентгенологічному дослідженні легень визначається інтенсивне негомогенне затемнення з нечіткими контурами, яке займає верхню частку правої легені. На томограмі верхньої частки правої легені (зріз 6-7 см) чітко видно порожнину розпаду. В харкотинні виявлені МБТ. В аналізі крові: лейкоцити – 11,7х10/9л, ШОЕ – 22 мм/годину. Який тип інфільтрату визначено у хворого?

@Лобіт.

Хмароподібний.

Круглястий.

Перисцисурит.

Лобулярний.

#

1047.

Хвора 28 р. Поступила до стаціонару протитуберкульозного диспансеру із скаргами на слабкість, підвищення температури тіла до 38?С, кашель з харкотинням, зниження маси тіла. Рентгенологічно: у верхній частці правої легені визначаються інфільтративні зміни з наявністю деструкції, вогнища обсіменіння в S1,2 правої і S6 лівої легені. В аналізі харкотиння - МБТ +. Який режим лікування призначається хворому в інтенсивній фазі?

@Ізоніазид + Рифампіцин + Стрептоміцин + Піразинамід

Ізоніазид + Рифампіцин + Стрептоміцин

Ізоніазид + Рифампіцин + Стрептоміцин + Піразинамід + Етамбутол

Ізоніазид + Рифампіцин + Піразинамід + Етамбутол

Ізоніазид + Рифампіцин + Етамбутол + Етіонамід

#

1048.

Ухворого з Індії, що довгостроково отримував лікування пеніциліном з приводу пневмонії без суттєвого ефекту, на 17 добу хвороби знизився АТ до 90/50 мм. рт.ст., з’явилося запаморочення, виражена загальна слабкість, тахікардія, знизилася температура тіла, був рясний рідкий стілець темного кольору. Який діагноз найбільш вірогідний:

@Шлунково-кишкова кровотеча у хворого черевним тифом.

Синдром Яриша-Герксгеймера на тлі лікування пеніциліном.

Дегідраційний шок у хворого сальмонельозом.

Шлунково-кишкова кровотеча у хворого на пневмонію.

ІТШ у хворого пневмонією.

#

1049.

У хворого з Індії, що довгостроково отримує лікування пеніциліном з приводу пневмонії без суттєвого ефекту, на 17 добу хвороби з’явилися болі у животі. При обстеженні відмічається напруження м’язів передньої черевної стінки. АТ 130/80 мм. рт. ст., пульс 100 за хвилину. У хворого найбільш вірогідний діагноз:

@Черевний тиф, що ускладнився перфорацією кишківника.

Малярія, що ускладнилася розривом селезінки.

Аскаридоз, що ускладнився непрохідністю кишківника.

Черевний тиф, що ускладнився шлунково-кишковою кровотечею.

Пневмонія, що ускладнилася гострим апендицитом.

#

1050.

Хворий 23 роки скаржиться протягом 10 днів на помірний біль в горлі, підвищення температури тіла до 38 С. в останні 2 дні турбують неприємні відчуття в ділянці серця,серцебиття. При огляді в ротоглотці незначна гіперемія с цианотичним відтінком, гіпертрофія мигдаликів, на яких знаходяться поодинокі острівцеві нальоти фібринозного характеру. Т тіла – 37,2 С, П – 100 уд.хв., АТ – 110/70 мм.рт.ст., ЧД 18 за хв. Тони серця приглушені, ритмічні. З боку внутрішніх органів без особливостей. З чим пов’язані зміни з боку серця:

@Розвитком міокардиту

Інтоксикаційним синдромом

Тіреотоксикозом

Гострою дихальною недостатністю

Бактеріальним ендокардитом

#

1051.

Хворий 19 років, сторож на овочевій базі, захворів гостро: озноб,головний біль, підвищення Т тіла до38,7 С, біль в горлі,тричі послаблений стул. На 3 добу хвороби з’явився рясний, дрібноп’ятнистий висип із згущенням в ділянках крупних суглобів, з’явився набряк та гіперемія шкіри обличча, долоней, стоп.Потім потемнішала сеча. На 5 день хвороби у хворого є гепатолієнальний синдром, з’явилася жовтяниця шкіри та склер. Найбільш ймовірний діагноз:

@Псевдотуберкульоз

Лептоспіроз

ВГА

Бруцельоз

Краснуха

#

1052.

Хворий 32 роки, льотчик, госпіталізований на 10 день хвороби. При поступленні стан тяжкий. Температура тіла – 39,7 С. заторможений, на питання відповідає погано. Турбує головний біль, нудота. Менінгіальні знаки відсутні. Помірно жовтушна шкіра. Пульс – 120/хв. печінка та селезінка помірно збільшені, щільної консистенції. В крові: Нв – 75 г/л, ер – 2,2*1012/л,КП–0,8 Лейк – 11,2*109/л, ШОЕ – 39 мм/год. Який тип анемії має місце:

@Гемолітична анемія,що обумовлена гемолізом інвазованих еритроцитів

Спадкова Гемолітична анемія, що обумовлена зміною активності ферментів

Фолієводифіцитна анемія

Постгеморрагічна анемія

Апластична анемія

#

1053.

Хворий 38 років, захворів гостро: температура до 39С, ломота в тілі, головний біль, кашицеподібний стілець 2 рази на добу. На 2 добу хвороби з’явилась висипка, одноразова блювота, відчував здуття живота та біль у правому фланці. Об’єктивно: температура 38,7С, пульс 96 за хвилину, АТ 100/70 мм. рт. ст. Склери іктерічні, дрібноточковий висип на шкірі, що стає більш інтенсивним в складках, на долонях, підошвах, голові. Розповсюджена гіперімія в ротоглотці, набряк задньої стінки глотки. Живіт здутий, безболісний при пальпації в епігастральній ділянці та правому фланці, м’язи напружені. Печінка +2 см. Випорожнень немає, сеча темна. Який діагноз у хворого необхідно виключити.

@Псевдотуберкульоз.

Кір.

Скарлатину.

Краснуху.

Вірусний гепатит А.

#

1054.

Хворий 18 років. Захворів гостро – з’явилися болі у животі, блювота двічі, рідкі випорожненя до 10 разів на добу, запаморочення, відчуття дряпання в горлі, артралгії. Об’єктивно: блідий, висипки немає, температура 39,2С, пульс 120 за хвилину, АТ 90/50 мм. рт. ст. Слизова задньої стінки глотки яскраво гіперемована,мигдалики гіпер трофовані. Пальпуються підчелюсні лімфатичні вузли. Живіт м’який, болісний в правому фланці, бурчить, позитивний симптом Падалки, а Щьоткіна – Блюмберга – від’ємний. Діурез знижений. В анамнезі дисбактеріоз кішківника. Больовий синдром у животі обумовлений.

@Мезаденітом.

Глистною інвазією.

Зневодненням організму.

Міалгіями на фоні токсикозу.

Загостринням дисбактеріозу.

#

1055.

Хворий 26, скаржиться на слабкість, нудоту, блювоту, часті випорожнення, біль у животі (2-й день захворювання). Об’єктивно: стан тяжкий. Блідий. Язик сухий. АТ 100/60 мм. рт. ст. Температура 39,0С. Живіт при пальпації помірно здутий, болючий в епігастрії, навколо пупка в правій здухвиній ділянці. Стілець рідкий, рясний, смердючий, зеленого кольору. Періодично тягнучий біль литкових м’язів. Яке дослідження треба зробити першочергово для визначення ступеню зневоднення.

@Nа+, К+, Nа/К, Cl.

Загальний білок.

Сечовина, креатінін.

Гемоглобін, еритроцити.

Відносна густина сечі.

#

1056.

Хворий 26, скаржиться на слабкість, нудоту, блювоту, часті випорожнення, біль у животі (2-й день захворювання). Об’єктивно: стан тяжкий. Блідий. Язик сухий. АТ 100/60 мм. рт. ст. Температура 39,0С. Живіт при пальпації помірно здутий, болючий в епігастрії, навколо пупка в правій здухвиній ділянці. Стілець рідкий, рясний, смердючий, зеленого кольору. Періодично тягнучий біль литкових м’язів. Яке дослідження треба зробити першочергово для визначення ступеню зневоднення.

@Гематокріт.

Загальний білок.

Сечовина, креатінін.

Відносна густина сечі.

Гемоглобін, еритроцити.

#

1057.

Бригадою швидкої допомоги дома оглянута хвора 26 років з порушенням свідомості, значно вираженною жовтяницею шкіри та слизових, геморагічною висипкою в пахвинній ділянці. Відчувається печінковий, солодкуватий запах з рота. З боку легень – без змін. Серцеві тони приглушені, пульс120 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 110/70, печінка та селезінка не пальпуються. Перкуторно вертикальний розмір печінки по правій середньоключичній лінії не більше 6 см. Корнеальний рефлекс збережений. В анамнезі 3 місяця тому була оперована з приводу позаматкової вагітності. Жовтяниця з’явилася вчора, сьогодні вранці родичі не змогли розбудити хвору, а за тиждень до цього зник апетит, була загальна слабкість, нудота. Найбільш вірогідна причина розвитку невідкладного стану.

@Фульмінантний перебіг вірусного гепатиту В.

Гострий гепато – ренальний синдром.

Жовта лихоманка.

Токсичний гепатит.

Лептоспіроз.

#

1058.

Бригадою швидкої допомоги дома оглянута хвора 26 років з порушенням свідомості, значно вираженною жовтяницею шкіри та слизових, геморагічною висипкою в пахвинній ділянці. Відчувається печінковий, солодкуватий запах з рота. З боку легень – без змін. Серцеві тони приглушені, пульс120 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 110/70, печінка та селезінка не пальпуються. Перкуторно вертикальний розмір печінки по правій середньоключичній лінії не більше 6 см. Корнеальний рефлекс збережений. В анамнезі 3 місяця тому була оперована з приводу позаматкової вагітності. Жовтяниця з’явилася вчора, сьогодні вранці родичі не змогли розбудити хвору, а за тиждень до цього зник апетит, була загальна слабкість, нудота. Тактика лікаря.

@Термінова госпіталізація хворої у відділення інфекційної реанімації.

Надання невідкладної допомоги дома.

Госпіталізація у відділення загальної реанімації.

Госпіталізація в інфекційне відділення.

Госпіталізація в терапевтичне відділення.

#

1059.

У хворого 18 років на 4-й день хвороби на тлі лихоманки, яка супроводжувалася припухлістю та болючістю в навколовушних ділянках з’явився сильний головний біль, нудота, блювота, ригідність потиличних м’язів, двобічний симптом Керніга. Яке захворювання найбільш ймовірне:

@Паротитна інфекція.

Дифтерія.

Сіалоаденіт.

Інфекційний мононуклеоз.

Цитомегаловірусна інфекція.

#

1060.

У хворого ін’єкційного наркомана, протягом трьох місяців відзначається субфебрілітет, генералізована лімфаденопатія, діарейний синдром, грибкове враження слизової ротоглотки, втрата ваги більше 10 кілограмів. Яке захворювання найбільш ймовірне:

@СНІД.

Інфекційний мононуклеоз.

Ревматизм.

Вірусний гепатит С.

Гострий сепсіс.

#

1061.

У хворого 16 років після триденної лихоманки, що супроводжувалася явищами інтоксикації нормалізувалася температура тіла, з’явилася жовтяниця, потемніла сеча, знебарвився кал, збільшилась печінка. Для встановлення діагнозу в першу чергу необхідно:

@Визначення АЛаТ, АСаТ.

Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини.

Загальний аналіз сечі.

Загальний аналіз крові.

Загально клінічне дослідження дуоденального вмісту.

#

1062.

Хворий 45 років, первинно встановлений діагноз Неходжкінської лімфоми IE стадії з ураженням шлунку, морфологічно – лімфома з клітин маргінальної зони (MALT-лімфома). Тактика лікування:

@Ерадикація Helicobacter pylori

Хіміо-променева терапія

Хірургічне лікування

Динамічне спостереження

Лазерне опромінення

#

1063.

Хвора 55 років, первинно встановлений діагноз множинної мієломи II стадії; наявним є остеолітичний компонент, але відсутні вогнища, що можуть потенційно загрожувати патологічним переломом. Тактика лікування:

@Хіміотерапія + кортикостероїди ± біфосфонати

Хіміо-променева терапія

Хіміотерапія

Хірургічне лікування

Динамічне спостереження

#

1064.

Хворий 47 років, первинно встановлений діагноз злоякісної неходжкінської лімфоми II Б стадії, морфологічно – дифузна крупноклітинна лімфома (підгрупа з агресивним перебігом). Тактика лікування:

@Циклова поліхіміотерапія за схемою СНОР ± променева терапія на залишкові пухлинні маси

Хіміотерапія

Променева терапія

Хірургічне лікування

Динамічне спостереження

#

1065.

Хвора 28 років протягом 2-х останніх років турбувало немотивоване свербіння різних ділянок шкіри. За пів року схудла 7 кілограмів. Місяць тому збільшились лімфатичні вузли шийно-надключичної ділянки зліва. Водночас з'явилась пітливість,що вночі набуває характеру проливного поту, та підвищення температури до субфебрильного рівню. Об'єктивно: шкіра бліда, з подряпинами; у шийно-надключичній ділянці зліва пальпується конгломерат лімфатичних вузлів, еластичної консистенції, не з'єднаних між собою та з оточуючими тканинами, безболісних. У інших зонах периферичні лімфатичні вузли не збільшені. На рентгенограмі органів грудної порожнини – розширення тіні середостіння. При біопсії надключичного вузла – клітини Березовського-Ріда-Штернберга. Який діагноз?

@Лімфогранулематоз II Б стадія

Лімфогранулематоз III Б стадія

Лімфогранулематоз IV Б стадія

Лімфогранулематоз I А стадія

Хронічний лімфаденіт

#

1066.

Хворий 24 років. Скарг не має. Під час планового профілактичного обстеження на рентгенограмі органів грудної порожнини виявлено збільшення тіні середостіння та конгломерат лімфатичних вузлів кореня лівої легені. Периферичні лімфатичні вузли не збільшені. У біопсійному матеріалі, отриманому шляхом трансторакальної пункції з лімфатичних вузлів середостіння - клітини Березовського-Ріда-Штернберга. Який діагноз?

@Лімфогранулематоз

Саркоїдоз Бека

Туберкульоз медіастінальних лімфатичних вузлів

Рак лівої легені

Хронічний лімфаденіт

#

1067.

Хворий 65 років. Пред’являє скарги на постійний біль у спині (у проекції грудного відділу хребта), втрату ваги, слабкість. На рентгенограмі відповідної ділянки хребта – зниження висоти тіла Th 7. На рентгенограмі кісток черепа – множинні літичні вогнища. У аналізі сечі виявлений білок Бен-Джонса. У матеріалі стернального пунктату – 15\% плазматичних клітин. Рівень іонізованого кальцію сироватки крові – 3,2 ммоль/л. Який діагноз?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 931 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.037 сек.)