АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 14 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Гостре отруєння поліхлорпіненом

Гостре отруєння хлорофосом

Геморагічний інсульт

Вегетосудинна дистонія

#

680.

У хворого С. 40 років після обприскування саду невідомим пестицидом з'явились гіркий присмак в роті, відчуття оні_міння язика, пульсуючий головний біль, запаморочення, ну_дота, затруднення мови. Об-но: запах гіркого мигдалю із порожнини рота. Шкіра ро_жевого кольору. Пульс 120 за хв., ритмічний, зниженого наповнення. АТ-90/50 мм рт.ст. ЧД - 28 за хв. Дихання ве_зикулярне. Живіт м'який, неболючий. Ваш попередній діагноз:

@Гостре отруєння пестицидами, що містять миш'як

Гостре отруєння ціанидами

Гостре отруєння хлорорганічними пестицидами

Гостре отруєння ртутьорганічними пестицидами

Гостре отруєння фосфороорганічними пестицидами

#

681.

Хворий К., 45 років, скаржиться на невмотивовану, раптову задишку, різкий виражений біль в лівій половині грудної клітки, кашель з виділенням іржавого харкотиння. Об’єктивно: ціаноз губ. Пульс 106 за хв. Зліва в аксілярній ділянці - укорочення легеневого звуку. Аускультативно там же жорстке дихання, дрібнопухирчасті хрипи. На рентгенограмі органів грудної клітки зліва на рівні V-VI ребра клиновидна тінь. На ногах варикозно розширені вени. Ваш діагноз:

@Тромбоемболія легеневої артерії

Інфаркт-пневмонія

Пневмоторакс

Лівобічна плевропневмонія

Спонтанний розрив стравоходу

#

682.

У хворого К., 16 років, виник різкий біль у правому колінному суглобі, його деформація та обмеження рухів. В анамнезі часті носові кровотечі. Об’єктивно: припухлість, почервоніння правого колінного суглоба. Рентгенологічно: збільшення щільності синовіальної та навколосуглобової тканин правого колінного суглоба, остеопороз епіфізів кісток. В пунктаті синовіальної рідини - геморагічний вміст. Аналіз крові - без змін. Найбільш вірогідно у хворого має місце

@артропатія при гемофілії

артропатія при гострій лейкемії

артропатія при хворобі Пертеса

артропатія при хворобі Реклінгхаузена

артропатія при хворобі Іценко-Кушінга

#

683.

Хворий С., 28 років, скаржиться на біль, припухлість колінного суглоба. Хворіє 10 днів. В анамнезі часті сексуальні контакти з різними партнерами. Об’єктивно: температура тіла 37,8 оС. Явище артриту правого колінного суглоба, болі в місцях прикріплення ахілових сухожилків. В крові помірно виражені показники запального процесу. Яке імунологічне дослідження найбільш допоможе в діагностиці?

@Реакція Борде-Жангу

Реакція Ваалера-Роузе

Пряма проба Кумбса

Непряма проба Кумбса

Реакція Васермана

#

684.

Хворого М., 34 роки, турбує біль, припухлість, обмеження рухів в правому колінному суглобі, біль в гомілково-ступневих суглобах. В анамнезі - уретрит. Об’єктивно: явища артриту правого колінного суглоба. В аналізі крові - лейкоцитоз, збільшення ШОЕ, позитивна реакція зв’язування комплементу, позитивін титри антихламідійних антитіл. Що найбільш вірогідно має місце у хворого?

@артрит при хворобі Рейтера

артрит при хворобі Бєхтєрєва

псоріатичний артрит

подагричний артрит

гонококовий артрит

#

685.

Хворий, 55 років, скаржиться на непостійні болі в серці, кашель з виділенням харкотиння молочного кольору, задишку при незначному фізичному навантаженні. Два місяці тому з’явилися набряки гомілок. Об’єктивно: акроціаноз. Пульс 96 за 1 хв, ритм. Тони серця ослаблені. В легенях велика кількість розсіяних сухих хрипів. На ЕКГ Р - dextracardiale. Повна блокада правої ніжки пучка Гіса. Яка найбільш вірогідна причина появи набряків?

@хронічне декомпенсовене легеневе серце

хронічне субкомпенсоване легеневе серце

гостре легеневе серце

хронічне компенсоване легеневе серце

ІХС: серцева недостатність ІІ Б ст.

#

686.

У хворого С., 32 років, скарги на печію, яка турбує натще і після прийому їжі. При об’єктивному обстеженні та гастроскопії органічних змін не виявлено. Який стан кислотності шлункового вмісту можна передбачати у хворого?

@передбачити неможливо

гіперхлоргідрія

нормохлоргідрія

ахлоргідрія

гіпохлоргідрія

#

687.

У хворого К., 60 років, після перенесеного інфаркта міокарда турбують задишка при фізичному навантаженні, приступи ядухи. Об’єктивно: тахіпное, ЧСС 110 за хв. АТ 120/70 мм рт ст. В легенях вологі дрібноміхурчасті хрипи. Назвіть найбільш ймовірну причину виявлених змін.

@гостра лівошлуночкова недостатність

гостра правошлуночкова недостатність

бронхообструктивний синдром

гіповолемія

синдром пролабування мітрального клапана

#

688.

Хворий Д., 57 років, скаржиться на періодичні запаморочення та втрату свідомості. Об’єктивно: діяльність серця ритмічна, систолічний шум на верхівці та в точці Боткіна. ЧСС 30 за хв. АТ 110/50 мм рт ст. На ЕКГ Р-Р=70 за хв, R-R=32 за хв з однаковими проміжками. Вкажіть найбільш причину виявлених змін?

@повна АV - блокада

синусова брадикардія

синдром Фредеріка

неповна АV - блокада ІІ ступеня

синоатріальна блокада

#

689.

У хворої Д., 70 років з варикозною хворобою вен ніг раптово з’явилася ядуха, вологий кашель з іржавим харкотинням, загрудинний біль. Об’єктивно: ЧСС 120 за хв, АТ 80/40 мм рт ст. На ЕКГ глибокі S1 i Q III. Яка найбільш ймовірна причина погіршання стану хворої?

@тромбоемболія легеневої артерії

гострий інфаркт міокарда

розшаровуюча аневризма аорти

приступ бронхіальної астми

рефлюкс-езофагіт

#

690.

Хвора Д., 30 років, скаржиться на тупі ниючі в правому підребер’ї, що посилюються після фізичного навантаження. Під час проведення багатомоментного хроматичного дуоденального зондування виявилося подлвження четвертої фази та пришвидшення п’ятої фази. Після повторного введення магнезії в кінці зондування виділилося 20 мл міхурової жовчі. Вкажіть, який тип дискінезії жовчевивідних шляхів у хворої?

@гіпотонічно-гіпокінетичний

гіпертонічно-гіпокінетичний

дисфункція сфінктера Одді

гіпотонія сфінктера Люткенса

гіпертонічно-гіперкінетичний

#

691.

Хвора Н., 20 років, лікувалася з приводу вегетосудинної дистонії. Повторно звернулася зі скаргами на напади болю в нижній частині живота, здуття, буркотіння в животі, періодичні закрепи. Після відходження газів та дефекації біль зникає. Вкажіть найбільш вірогідний діагноз

@синдром подразненої товстої кишки

хвороба Крона

неспецифічний виразковий коліт

хронічний коліт

колостаз центрального походження

#

692.

У хворої Н., 16 років, лікар вислухав систолічний шум на верхівці, акцент ІІ тону над легеневою артерією, тони серця збережені, тахікардія. На ехокардіоскопії гемодинамічно незначимий пролапс задньої стулки мітрального клапана І ст.. Визначіть тактику лікаря.

@Спостереження, контроль ехокардіоскопії 1 раз в рік.

Біцилінопрофілактика протягом року.

Протизапальні нестероїдні засоби (весна, осінь).

Аспірин (весна, осінь).

Біцилін – 3 та аспірин (весна, осінь).

#

693.

Хвора 56 років хворіє на варикозну хворобу ніг, ускладнену тромбофлебітом. Госпіталізована в клініку зі скаргами на задишку в спокої, біль в ділянці серця стискаючого характеру, інтенсивний біль в правій половині грудної клітки. Об’єктивно: загальний стан важкий, ядуха, виражений загальний ціаноз. Шкіра вкрита липким потом. Пульс – 96 за хв, ритмічний, малий. АТ – 90 і 50 мм рт. ст. Діяльність серця ритмічна, звучність тонів знижена. В легенях – послаблене везикулярне дихання в нижніх відділах. Перкуторно справа в VІІ міжребер’ї притуплення легеневого звуку. На ЕКГ – відхилення електричної осі серця вправо. Який ймовірний діагноз?

@Тромбоемболія легеневої артерії.

Розшаровуюча аневризма аорти.

Перикардит.

Інфаркт міокарда.

Пневмонія.

#

694.

У хворого 50 років з трансмуральним передньо-перегородковим інфарктом міокарда на 5 день захворювання виник напад ядухи, серцебиття. Об ективно положення в ліжку ортопное, шкірні покриви вологі, акроціаноз, вени шиї набухлі. Дихання шумне, клекочуче, виділяється пінисте харкотиння. Частота дихання – 30 за хв. АТ – 200 і 100 мм рт ст. Пульс – 110 за хв, ритмічний. Діяльність серця ритмічна, тони послаблені. Над всією поверхнею легень вислуховуються маса вологих різнокаліберних хрипів. Вкажіть провідний патогенетичний механізм виникнення даного ускладнення у хворого з інфарктом міокарда.

@Підвищення тиску в легеневих капілярах.

Викид катехоламінів.

Підвищення проникливості капілярів судин малого кола кровообігу.

Затримка натрію і води в організмі.

Зниження онкотичного тиску крові.

#

695.

У чоловіка 40 років раптово виникло серцебиття, яке супроводжувалось головокружінням, слабістю. Пульс – 180 за хв, ритмиічний. АТ – 70 і 40 мм рт. ст. На ЕКГ зареєстровано тахікардію з частотою серцевих скорочень 180 за хв, відстані R-R рівні, зубця Р не видно, ширина комплексу QRS = 0,08 с. Виберіть оптимальний метод лікування.

@Синхронізована кардіоверсія.

Рефлекторні прийоми.

Дефібриляція.

Кордарон внутрішньовенно.

АТФ внутрішньовенно.

#

696.

У хворої на третю добу після холецистектомії раптово розвинулась гостра дихальна недостатність, різкий біль за грудиною, тахікардія, різкий ціаноз. Назвіть причину розвитку гострої дихальної недостатності.

@Тромбоемболія гілок легеневої артерії.

Інфаркт міокарда.

Серцева астма.

Бронхіальна астма.

Пневмоторакс.

#

697.

У хворого 36 років після фізичного навантаження раптово виник різкий біль в правій половині грудної клітки, задишка [частота дихання – 36-40 за хв], сухий кашель, запаморочення. Назвіть причину розвитку гострої дихальної недостатності.

@Спонтанний пневмоторакс.

Інфаркт легені.

Гостра лівошлуночкова недостатність.

Напад бронхіальної астми.

Випітний плеврит.

#

698.

Хворий К поступив у клініку із скаргами на швидку втомлюваність,головний біль, головокружіння. Об’єктивно Почервоніння обличчя. PS 85 уд. за 1хв. задовільних властивостей. АТ 160 100 мм. рт. ст. Cor – діяльність серця ритмічна, акцент 2 тону над аортою. На ЕКГ – відхилення електричної осі серця вліво, амплітуди комплекса QRS у відведеннях V5 –V6, поява депресії сегмента ST і деформованого зубця T. Який найбільш ймовірний діагноз у хворого.

@Гіпертонічна хвороба

Інфаркт

Стенокардія

Ревматизм

Перикардит

#

699.

Хворий А, 43 роки, протягом 6 років хворіє гіпертонічною хворобою ІІ Б ст. Отримував?-блокатори протягом останнього часу. Захворювання ускладнилось СН ІІ ст. Який препарат найбільш доцільно призначити хворому?

@ каптопрес

адельфан

клофелін

кордарон

пропранолол

#

700.

В деревообробному цеху під час основної роботи проводились ремонтні роботи з використанням електрозварювання в безпосередній близькості від робочого місця токаря. Захисні екрани не встановлювались. Які захворювання можуть виникнути у токаря.

@Електроофтальмія

Кон`юктивіт

Дерматит

Бронхіт

Блефарит

#

701.

Пацієнт 27 років госпіталізований в ендокринологічне відділення з діагнозом цукровий діабети І типу важкого перебігу в фазі субкомпенсації. На очному дні: наявність венозних аномалій, велика кількість “ватних ексудатів”, ретинальних геморагій. Про яке ускладнення цукрового діабету слід думати?

@Препроліферативна ангіопатія.

Катаракта.

Непроліферативна ангіопатія.

Проліферативна ангіопатія.

Атрофія зорового нерва.

#

702.

Хвора К. 32 років звернулась до лікаря зі скаргами на часту сильно виражену відрижку, відчуття важкості і переповнення в епігастрії. Після їди турбують серцебиття, задишка, пекучий біль в ділянці серця, який зменшується після відрижки “повітрям”. Рентгенологічне дослідження визначило високе стояння діафрагми і велику кількість газу у шлунку. Який найімовірніший діагноз?

@Пневматоз [аерофагія].

Ахалазія кардії.

Невиразкова диспепсія.

Хронічний гастрит

-

#

703.

Хвора Д. 30 років, у якої діагностовано гастроптоз, скаржиться на тупий ниючий біль в епігастрії, переважно після прийому їжі, знижений апетит, нудоту. Біль зменшується у лежачому положенні хворої. Чим зумовлений больовий синдром?

@Розтягненням зв’язок шлунка.

Подразненням діафрагмального нерва.

Спазмом м’язів шлунка.

Підвищенням внутрішлункового тиску.

 

#

704.

Пацієнт С. 70 років скаржиться на відчуття серцебиття в спокої і при фізичному навантаженні. Хворіє з ревматизмом. На ЕКГ ознаки миготливої аритмії. Вкажіть механізм виникнення аритмії.

@ Механізм re-entry,

Підвищена збудливість міокарду

Електрична нестабільність міокарду

Наявність додаткових шляхів проведення

Збільшення об’єму циркулюючої крові

#

705.

Хвора І., 16 років, скаржиться на надмірну масу тіла, головний біль, дратівливість, швидку втому. Значне збільшення маси тіла відбулося у віці 14 років. Маса тіла – 87 кг, зріст 156 см, правильної статури. Розподіл жирової клітковини рівномірний. На стегнах, животі і грудних залозах – рожеві тонкі стрії. Ваш попередній діагноз?

@Пубертатно-юнацький диспітуїтаризм

Аліментарно-конституційне ожиріння

Синдром Кушинга

Вегето-судинна дистонія

Хвороба Іценко-Кушинга

#

706.

Хвора С., 36 років, скаржиться на помірне збільшення маси тіла, задишку при фізичному навантаженні. В минулому нічим не хворіла. Маса тіла – 108 кг, зріст – 160 см. Правильної статури, розподіл жирової клітковини рівномірний. Яке захворювання може бути у хворої?

@Аліментарне ожиріння

Адіпозо-генітальна дистрофія

Хвороба Іценко-Кушинга

Гіпоталамічне ожиріння

Дизоваріальне ожиріння

#

707.

Хворий С., 24 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на надмірну масу тіла. Гладкий з 13 років, коли поступово почав набирати вагу. В минулому нічим не хворів. У дієті переважають мучні та кондитерські вироби. Маса тіла - 110 кг, зріст – 170 см. Правильної статури, розподіл жирової клітковини рівномірний, шкіра тілесного кольору та вологості. Ваш попередній діагноз?

@Аліментарне ожиріння

Гіпоталамічне ожиріння

Хвороба Іценко-Кушинга

Адипозо-генітальне ожиріння

Гіпотиреоїдне ожиріння

#

708.

Хворий 49 років, хворіє на цукровий діабет 15 років. Компенсація діабету погана. Скаржиться на мерзлякуватість кінцівок, посиніння їх та появу виразки на підошві біля великого пальця стопи. Об’єктивно: стопи холодні, блідо-синюватого кольору, на стопі виразка з гнієм, болюча. Пульсація на артеріях стоп добра. Діагноз ускладнення?

@Діабетична мікроангіопатія нижніх кінцівок, гостра діабетична виразка стопи

Діабетична невропатична виразка

Діабетична мікроангіопатія нижніх кінцівок, діабетична гангрена

Діабетична макро- та мікроангіопатія кінцівок, діабетична гангрена

Діабетична ангіопатія нижніх кінцівок, діабетична остеоартропатія

#

709.

У хворого на цукровий діабет окулістом виявлені наступні зміни: розширення та нерівномірність вен сітківки, мікроаневризми судин сітківки, крапкові крововиливи. Про що свідчать ці зміни на очному дні?

@Непроліферативна діабетична ретинопатія

Проліферативна ретинопатія

Хоріоретиніт

Діабетична проліферативна ретинопатія

Макулодистрофія

#

710.

Хвора М., 67 років, хворіє на цукровий діабет ІІ типу. На протязі місяця скаржиться на різкий біль в обох ногах, гіперчутливість, особливо в районі стегон (неможливість дотику із-за різкого болю). Появу болю пов’язує з погіршенням перебігу та значним схудненням. Діагноз ускладнення?

@Діабетична гостра больова нейропатія

Вісцеральна нейропатія

Периферична хронічна нейропатія

Радикулонейропатія

Астеноневротичний синдром

#

711.

Хвора Н., 38 років, доставлена ургентно у клініку зі скаргами на різку слабість, запаморочення, втрату свідомості, похудіння, відсутність апетиту, нудоту, блювання, різкий біль в епігастральній області, пронос, посилена пігментація шкіри. Найбільш вірогідний діагноз?

@Аддисонична криза

Гострий гастроентерит

Менінгоенцефаліт

Склеродермія

Пелагра

#

712.

У хворої М., 42 років, спостерігається нудота, часті порушення випорожнення, слабкість, запаморочення, зниження ваги тіла. Шкіра кольору інтенсивного загару, найбільша пігментація на суглобах, долонях ареолах сосків. АТ – 86/60 мм рт.ст. Для уточнення діагнозу необхідно призначити:

@Визначення рівня 17-КС і 17-ОКС у сечі

Рентгенографію кистей рук

Аналіз сечі за Зимницьким

Визначення рівня катехоламінів у сечі

Визначення рівня кальцію у крові

#

713.

Бригадою швидкої допомоги з вулиці до прийомного покою доставлено хворого 26 років знепритомленого, з діагнозом алкогольне отруєння. Відмічалися судоми, шкіра волога, тонус м’язів підвищений, патологічні рефлекси. З рота запах звичайний. Сліди ін’єкцій на животі, стегнах. Пульс – 90 уд/хв., АТ – 104/75 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз?

@Гіпоглікемічна кома

Кетоацидотична кома

Алкогольна кома

Наркотичне отруєння

Геморагічний інсульт

#

714.

Чоловік 28 років, що отримував простий інсулін, два дні тому перейшов на схему лікування за допомогою інсуліну „Протафан”. В кінці дня раптово відчув слабкість, вкрився потом, втратив свідомість. Яка кома найбільш вірогідна?

@Гіпоглікемічну кому

Гіперосмолярну кому

Уремічну кому

Кетоацидотичну кому

Порушення мозкового кровооббігу

#

715.

Хворий К., доставлений без тями. За словами родичів на цукровий діабет І типу хворіє 12 років. Протягом останнього тижня хворів на гастроентерит. Об’ активно: шкіра суха, очні яблука м’які, дихання поверхневе, запаху ацетону не відчувається. АТ – 80/40 мм рт.ст. Яка з ком найбільш вірогідна?

@Гіперосмолярна

Гіперлактацидемічна

Кетоацидотична

Гіпоглікемічна

Алкогольна

#

716.

Хворий М., непритомний, шкіра волога, на плечах і стегнах сліди ін’єкцій. Дихання поверхневе. АТ – 110/70 мм рт.ст. Тонус м’язів, сухожильні рефлекси підвищені, судоми м’язів кінцівок. Про яке захворювання можна думати?

@Гіпоглікемічна кома

Гіперглікемічна кома

Гіперосмолярна кома

Гіперлактацидемічна кома

Мозкова кома (інсульт)

#

717.

На момент огляду хворий без свідомості, шкіра суха, гаряча, гіперемія обличчя. Велике дихання Кусмауля, запах ацетону в повітрі. Позитивні симптоми подразнення очеревини. Цукор крові – 33 ммоль/л, діагностовано кетоацидотичну кому. Який невідкладний захід потрібно зробити в першу чергу?

@В/в інфузія інсуліну із швидкістю 6-10 од/год.; 0,1 од/кг ваги

200 мл 5 \% глюкози + 4 од. Інсуліну

Інфузія інсуліну 2-4 од/год

500 мл гемодезу + 1\% глютамінової кислоти

В/в 200 мл 0,45\% натрію хлориду

#

718.

Хворий С., 58 років, економіст. Більше 10 років страждає на гіпертонічну хворобу. АТ коливається в межах 140/90 – 160/95 мм.рт.ст., регулярно не лікувався. Вчора переніс стресову ситуацію. Вночі розвинулись головний біль, тошноти, блювання, які не приносили полипшення, була зплутана свідомість, слабкість в лівій половіні тіла. АТ 210/120 мм.рт.ст. Ваш діагноз:

@Гіпертонічна криза ускладнена.

Гіпертонічна криза неускладнена

Симпатоадреналова криза.

Вегето- судинна криза.

Вагоінсулярна криза.

#

719.

Хвора В., 54 років, викладач. Впродовж 3 років без ніяких причин виникают гіпертонічні кризи. При УЗІ виявлена пухлина наднирника. Збільшений рівень адреналіну та норадреналіну в крові. Раптово стан різко погіршився, АТ 240/130 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести хворій?

@Фентоламін

Дібазол

Магнію сульфат

Лазікс

Седуксен

#

720.

Хвора К., 55 років, поступила в кардіореанімаційне відділення з приводу Q-інфаркту міокарду. В стаціонарі больовий синдром був ліквідований, але вночі з”явилась задишка, кашель з виділенням рожевого пінистого мокротиння. В легенях вислуховуються дрібнопухирчасті хрипи. Яке ускладнення виникло у хворого?

@Гостра лівошлуночкова недостатність.

Двобічний інфаркт легень.

Двобічна нозокоміальна пневмонія.

Хронічний бронхіт, стадія загострення.

Пневмоніт при синдромі Дресслера.

#

721.

У дитини через декілька тижнів після народження (ускладнені пологи у тазовому положенні) виникли напади з періодичними причмокуваннями, ссальними та облизуючими рухами в оральних м’язах. Вкажіть локалізацію патологічного процесу:

@Оперкулярна зона кори мозку

Палідум

Стріатум

Верхні відділи передньої центральної звивини

Верхня тім’яна частка мозку

#

722.

У 12-річного хлопчика, який зазанав пологової травми шийного відділу хребта і спинного мозку, справа виявлено синдром “короткого біцепсу” (опухлий. гіпертрофований м’язовий бугорчик на фоні значної атрофії правого двоглавого м’яза) який вказує на ушкодження передніх рогів спинного мозку на рівні сегментів:

@С5-С6

С3-С4

С1-С2

С7-С8

Д1-Д2

#

723.

6 – річна дитина останні 2 роки скаржиться на періодичний головний біль без нудоти та блювання, який спостерігається переважно у другій половині дня. Очне дно, ехоенцефалограмма та краніограмма без патологічних змін. Поставлено діагноз: “Перинатальне ушкодження ЦНС”. Назвіть найбільш вирогідну причину:

@Недостатність церебральної гемодинаміки

Гіпертензійно-лікворний синдром

Невроз

Мігрень

Церебральний арахноїдіт

#

724.

Хлопчик з діагнозом “Натальне ушкодження ЦНС” у 2 місяці тримав голівку, у 6 місяців – не міг сидіти, у 12 місяців не стояв. Вкажіть найбільш вирогідну причину, що призвела до цього.

@Пошкодження шийного відділу спинного мозку.

Пошкодження грудного відділу спинного мозку.

Пошкодження поперекового відділу спинного мозку.

Спинальна м’язова атрофія.

“М’яка” форма міатоніі.

#

725.

У підлітка, що мав у анамнезі пологову травму головного мозку у 12-річному віці виникла серія великих епілептичних нападів, які переросли у епілептичний статус. Вкажіть препарат першочергового призначення з метою усування статусу

@Седуксен

Хлоралгідрат у клізмі

Хлорід кальцію

Сульфат магнію

Бромід натрію

#

726.

У зовні здорової 42-річної жінки виникли напади: відчуття “повзання мурах”, затерплість лівої половини обличчя, яке швидко розповсюджується донизу на усю ліву половину тіла, потім з’являються клонічні посмикування у лівій половині обличчя і також розповсюджуються униз на руку, потім на ногу. Свідомість не втрачає. Напад триває не більше 2-х хвилин. Вкажіть характер нападу.

@Джексонівська епілепсія

Кожевніківська епілепсія

Вегетативний пароксизм

Істеричні судоми

Міоклонічний абсанс

#

727.

У 46-річного хворого з великими епілептичними нападами в анамнезі раз на півроку, після інфекційного захворювання з тривалою стійкою лихоманкою розвинулася низка безперевних тоніко-клонічних судом. Свідомість втрачена, хворий у комі, дихання порушене, тахікардія 110 уд./хв., АТ 180/ 105 мм.рт.ст., гіпертермія, з рота виділяється кривава піна. Реакція зіниць на світло відсутня. Менінгеальних симптомів немає. Поставте діагноз.

@Первинно-генералізованний епілептичний статус

Вторинно-генералізованний епілептичний статус

Статус фокальних епілептичних нападів

Статус міоклонічних судом

Генералізований загальний судомний напад

#

728.

У 38 –річного хворого після фізичного навантаження раптово виник простріл у шиї. Біль посилюється при час рухах головою, ірадійює у праве надпліччя, руку. Голова дещо нахилена вправо. Спостерігається гіпотонія м’язів правої руки, надпліччя. Гіпестезія у зоні інервації С6-С7 корінців. Сухожилкові та періостальні рефлекси на правій руці знижені. Спостерігаються вегетативно-судинні розлади на правій кисті. Яке захворювання слід припустити у першу чергу

@Шийна радикулопатія

Цервікокраніалгія

Плечо-лопатковий періартроз

Неврит правого ліктьового нерва

Нижній плексит Дежеріна-Клюмке

#

729.

Хвора 57 р., після резекції матки, раптово з”явилась різка слабкість, біль в грудях справа, задишка та кашель. В анамнезі - тромбофлебіт вен правої гомілки. Об”єктивно: шкіра бліда, набряк вен шиї, над легенями справа внизу дихання послаблене, ЧД – 28 в хв. Серцева діяльність ритмічна, ЧСС 106 за хв., АТ 100/60 мм рт.ст. На рентгенограмі органів грудної клітини - зниження прозорсті нижньої долі справа. Яке ускладнення найбільш ймовірно розвинулось у хворой?

@Тромбоемболія легеневої артерії.

Гострий інфаркт міокарда.

Правостороння нижньодолева пневмонія.

Приступ бронхіальної астми.

Спонтанний пневмоторакс.

#

730.

Жінка 28 років доставлена в терапевтичне відділення зі скаргами на сильне серцебиття, яке виникло раптово. Останнім часом багато працювала, нервувала, мало спала. Під час огляду - пульс 16 в 1 мин.. ритмічний, тони серця голосні. АТ 150/90 мм рт.ст. На ЕКГ: ритм правільний, 160 в 1 хв, комплекс QRS “вузький”, зубець Р не визначається. Який препарат найбільш показаний хворій?

@Новокаінамід.

Сібазон.

Лідокаін

Мексилетин.

Ніфедіпін.

#

731.

Хворий 65 років знаходиться в кардіологічному відділенні з діагнозом - крупновогнищевий передньоперегородчатий інфаркт міокарда. Раптом захрипів, покрився холодним потом, з”явились судоми. Лікар зафіксував зупинку серця. Шкіра бліда, пульс не фіксується. Через 2 хв самостійно відновилась серцева діятельність. Серцева діяльність арітмічна, 38 за 1 хв. АТ 150/70 мм рт.ст. На ЕКГ ритм синусовий, частота шлуночкових скорочень 38 за 1 хв. ORS>0,12. Число Р не відповідає ORS. Яке ускладнення развинулось у хворого?

@Приступ Морганьї-Адамса-Стокса, повна A-V блокада.

Ареактивний кардіогенний шок.

Тромбоемболія легеневої артерії.

Розрив міокарду з гемотампонадою перикарду.

Брадіформа фібрілляції передсердь.

#

732.

Хворий 36 років, знаходиться в кардіологічному відділенні з приводу пароксизму миготливої аритмії. Страждає на складну мітральну ваду серця ревматичної природи. Лікування антиаритмічними препаратами успіху не принесло. Антикоагулянтів хворий не приймав. Під час проведення електроімпульсної терапії хворий раптово посинів, константована зупинка дихання та серцевої діяльності. Реанімаційні заходи успіху не принесли. Яка найбільш ймовірна причина смерті хворого?

@Тромбоемболія легеневої артерії.

Гострий інфаркт міокарду.

Кардіогенний шок.

Набряк легень.

Фібріляція шлуночків.

#

733.

Хворий К, 45 років, лікувався впродовж 34 днів в стаціонарі ревматологічного відділення з діагнозом реактивний артрит. Далі ще 2,5 місяця знаходився на амбулаторному лікуванні. Не дивлячись на адекватну протизапальну терапію, перебіг хвороби прийняв персистуючий характер. Яким препаратом доцільно доповнити лікування?

@Сульфасалазином.

Азатіопреном.

Д-пеніціламіном.

Глюкокортікостероїдом.

Препаратом золота

#

734.

Хворий Р., 62 років, проживає в сільській місцевості, працює пастухом. Поступив в ревматологічне відділення із скаргами на болі в гомілкових суглобах, дуже сильні болі в поперековому відділі хребта, хвилеподібну лихоманку з ознобами. Рентгенологічна картина вражених суглобів без особливостей. В крові - лейкоцитоз з лімфоцитозом, позитивна реакція Бюрне. Ваш діагноз?

@Бруцилльозний артрит.

Хвороба Бєхтєрєва.

Ревматична поліміалгія.

Остеохондроз хребта.

Псоріатичний артрит.

#

735.

У 12-ти літнього хлопчика під час гри в футбол з’явився біль в коліні і йому був поставлений діагноз хвороби Осгуда-Шлаттера. Три місяці по тому розвинулся тендіїдит ахілесової зв’язки. Про яку форму ювенільного хронічного артриту потрібно думати?

@Олігооартикулярну

Поліартритичну

Системну

Ревматичну поліміалгію

Хвороба Стілла

#

736.

Хвора К., 31 рік. Поступила в ревматологічне відділення з сільської амбулаторії з попереднім діагнозом синдрому Стілла. Захворіла гостро – з”явились болі та набряк в колінних та міжфалангових суглобах верхніх кінцівок, висока лихоманка, поліморфні висипання на тулубі та кінцівках. Який з перерахованих вище симптомів повністю виключає синдром Стілла?

@Вік.

Висипання.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 745 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.047 сек.)