АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 8 страница. Ішемічний інсульт у лівій півкулі мозку

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Мігрень

Істерія

Ішемічний інсульт у лівій півкулі мозку

#

369.

У хворого з високою лихоманкою, вираженими м'язовими болями спостерігається одутлість обличчя, набряк повік. У загальному аналізі крові гіпереозинофілія. Ваш діагноз?

@ Трихінельоз

Опісторхоз

Дифілоботріоз

Теніоз

Теніаринхоз

#

370.

У хворого на тлі підвищеної температури тіла до 38.3?, на мигдаликах і передніх дужках виявлені везикули. Ваш діагноз?

@Ентеровірусна інфекція. Герпетична ангіна

Ангіна Симановського

Дифтерія

Черевний тиф

Лакунарна ангіна

#

371.

Хвора Т., 42 роки, скаржиться на підвищення температури до39? С, набряк і біль шкіри правої нижньої кінцівки з чітко обкресленою еритемою. Ваш діагноз?

@ Бешиха

Дерматіт

Тромбофлебіт

Карбункул

Еризипєлоїд

#

372.

У хворого М., 62 років, з явищами васкуліта, при дослідженні крові на РЗК із рикетсіей Провачека зареєстрован титр 1:640, а також Ig M у титрі 1:1000.Для якого захворювання це характерно?

@Висипний тиф

Хвороба Бриля

Бешиха

Сепсис

Правець

#

373.

Хвора А., 40 років, скаржиться на сильний головний біль,нудоту, блювоту, біль у м'язах, різку слабість, протягом тижня морозить до 40? С. Жовтяниця, склерит, гепатоспленомегалія. У загальному аналізі крові лейкоцитоз – 30 ·109/л. Ваш діагноз?

@Лептоспіроз

ВГ А

ВГ В

Гепатокарцинома

Менінгіт

#

374.

У хворого П., 30 років, з діагнозом ВГВ на третю добу захворювання з'явилася загальмованість, інверсія сну, “лясківний” тремор кінцівок, скорочення розмірів печінки, наростання білірубіна, зниження активності АлАТ. Ваш діагноз?

@ Гостра печінкова енцефалопатія, передкома І

Інфекційно-токсичний шок

Гіповолемійний шок

Гостра ниркова недостатність

Набряк-набухання мозку

#

375.

У хворої М., 20 років, слизуваті виділення з носа, набряк обличчя, повік, сльозотеча, склерит, гіперемія дужок, гіпертрофія фолікулів задньої стінки глотки, кон’юктивіт із плівками, температура тіла 38.5?. Ваш діагноз?

@ Аденовірусна інфекція

Ентеровірусна інфекція

Лихоманка Марбурга

Грип

Парагрип

#

376.

Хвора С., 41рік, скаржиться на слабкість, поганий апетит, жовтяницю шкіри. Хворіє 2 тижня: погіршився апетит, з'явилися болі в суглобах, стемніла сеча, з'явилася жовтяниця. За 2 міс. до захворювання оперована з приводу виразки шлунка, одержувала гемотрансфузії. Ваш діагноз?

@ Вірусний гепатит

Доброякісна гіпербілірубінемія

Лептоспіроз

Гемолітична жовтяниця

Рак Фатерова соска

#

377.

В ургентну лікарню поступив хворий А. 42 роки, без свідомості. Дихальні рухи відсутні, зіниці розширені, не реагують на світло. Дифузний ціаноз, шийні вени набряклі, судомні скорочення мязів кінцівок. Пульс рідкий, аритмічний, визначається на сонній артерії. Супроводжуючі хворого люди повідомили, що 3 хв., тому хворий їв яблуко, несподівано закашлявся неміг вдихнути і втратив свідомість. Ваші першочергові дії в даній ситуації?

@Трахсостомія

Штучна вентиляція

Відсмоктування з рота секрету

Бронхоскопія

Адреналін внутрішньосерцево

#

378.

Хворий П. 32 роки, скаржиться на періодичний переважно ранком малопродуктивний кашель з виділенням слизового харкотиння, задишку із затрудненим видихом. Хворіє на протязі 18 років. Захворів після перенесеного ГРВІ та пневмонії, не курив. Об'єктивно: над легенями легеневий звук з тимпанічним відтінком в нижньобокових відділах, жорстке дихання, множинні розсіяні сухі свистячі та джистячі хрипи. Серце - ліва межа - по лівій середньоключичній лінії, тони серця чисті. Rtgногогічно: легеневі поля підвищеної прозорості, зліва в нижній долі легеневий малюнок деформований з наявністю тонкостінних порожнин діаметром 2-3 см. Лівий купол діафрагми розміщений на рівні правого. Серце зміщено вліво, ангіопульмографія виявляє в лівій нижній долі недорозвинені витонченні субсегментарні артерії і вени. Кут їх розгалуження 110 градусів. Яка патологія має місце у хворого?

@Кистозна гіпоплазія лівої нижньої долі

Бронхоектатична хвороба

Хронічний обструктивний бронхіт

Хронічний фіброкаверкозний туберкульоз

Хронічний множинний абсцесс лівої нижньої долі

#

379.

Хворий М. 62 роки, скаржиться на експіраторного типу задишку в стані спокою, кашель з виділенням слизистогнійного харкотиння, серцебиття загальну слабість. Хворіє бронхітом - 25 років. Курить 42 роки. Об'єктивно: ціаноз язика, губ, пальців кистей та стоп. Бочкоподібна грудна клітка, коробковий звук, різко послаблене везикулярне дихання, розсіяні сухі дзижчаті хрипи на вдиху і видиху. ЕКГ гіпертрофія правого шлуночка та передсерця, венозний тиск - 82 мм водного стовпа. Клінічний діагноз: ХОЗЛ, хронічний гнійнообструктивний бронхіт ІІІ ст. у фазі загострення, дифузний перебронхіальний пневмосклероз, емфізема легень, ДН-ІІІст. Хронічне легеневе серце, бронхопульмональна форма, ХНК - ІІА. Який механізм розвитку легеневого серця у даного хворого є основним?

@Вторинна легенева гіпертензія

Підвищення внутрішньогрудного тиску.

Затруднення діастолічного наповнення правого передсердя

Первинна легенева гіпертензія

Атеросклероз

#

380.

Хворий К., 55 років, на протязі багатьох років хворіє обструктивним бронхітом, який ускладнився перібронхіальним пневмосклерозом, емфіземою легень. Періодично лікується стаціонарно в зв'язку з загостренням бронхіту. Не курить. З дитячого віку має виражений кіфосколіоз грудного відділу хребта з деформацією грудної клітки. З часом у хворого розвинувся синдром Піквіка. ЕКГ - гіпертрофія правих відділв серця, правошлуночкові екстрасистоли. Кров - еритроцити - 8х1012 в 1 мм 3, гемоглобін - 180г/л. АТ в легеневій артерії 115 мм.рт.ст. На які ланки патогенезу треба звернути увагу в першу чергу при лікуванні, для профілактики розвитку серцевої декомпенсації у даного хворого?

@Лікування ожиріння

Лікування загострень хронічного бронхіту

Відновлення синусового ритму серця

Лікування поліцитемії

Призначення гіпотензивних засобів.

#

381.

Хвора 42 роки, працює дояркою 25 років, і скаржиться на появу висипки червоного кольору, більш у міжпальцевому просторі, елементи сверблять, мокнуть. При огляді: нігтеві пластини жовтого кольору, крихкі, на шкірі латеральної, медіанальної та дещо на долонній поверхні елементи дрібно папульозні, червоного кольору, місцями покриті кіркою жовтуватого кольору. Ваш попередній діагноз?

@Професійна екзема.

Проста екзема.

Професійний дерматит.

Піодермія.

Дерматофітія.

#

382.

У швеї-мотористки, 38 років, професійний стаж 18 років, в клініці профзахворювань діагностовано пиловий професійний бронхіт І ст.: ЧД - 20/хв. Спірографія: ЖЕЛ - 80\%, МВЛ - 60\%, ОФВ1 - 64\%, інд. Тіфно - 57\%, ДО - 680 мл. Визначити характер вентиляційних порушень?

@Обструктивний.

Рестриктивний.

Обструктивно-рестриктивной

Дифузійний.

 

#

383.

У хворого К., 63 р., який протягом 25 років хворіє з хронічним обструктивним бронхітом, емфіземою легень після перенесеного грипу раптово появився приступ різкої задухи, кровохаркання, хворий покрився холодним липким потом. Над легенями зліва в нижньобоковій ділянці притуплення перкуторного звуку дихання різко послаблене, шум тертя плеври. Ліва межа серця не визначається. Пальпується розлита пульсація в ділянці абсолютної тупості серця, пульсація в другому міжребер'ї зліва та в епігастральній ділянці. Поставлений діагноз тромбоемболії гілок легеневої артерії, інфаркт легені. На що вказують зміни збоку серця?

@Ділятація правого шлуночка.

Ділятація лівого шлуночка

Інфаркт міокарду

Міокардит.

Аневризма черевного відділу аорти.

#

384.

Хворий Б. 27 років, скаржиться на приступи різкого кашлю з виділенням невеликої кількості гнійного харкотиння. Біль за грудиною, періодично кровохаркання. В дитячому віці часто хворів бронхітами, пневмонією. Об'єктивно: пониженого відживлення, блідість шкіри, ціаноз губ, язика. Над легенями коробковий звук, жорстке дихання з подовженим видихом, дзижчаті хрипи на вдиху і видиху. Бронхоскопія: гіперемія слизової трахеї і головного бронху справа, просвіт їх розширений, при видиху звужується за рахунок мемброзної частини слизової. Який патологічний процес може мати місце у хворого?

@Трахеобронхомегалія - синдром Мун'є - Куна.

Бронхоектатична хвороба.

Хронічний гнійнообструктивний бронхіт.

Хронічний трахеїт.

Центральний рак правого головного бронху.

#

385.

Хворий М., 48 років, хворіє бронхоектатичної хворобою на протязі 20 років, коли на бронхограмі зліва виявлено циліндричні і веретено-подібні бронхоектази в лівій нижній долі. Хворий пониженого відживлення, центральний ціаноз, над легенями коробковий звук, жорстке дихання, виражені катаральні явища в бронхах, рентгенологічно - легеневі поля емфізематозні, зліва легеневий малюнок деформований в нижній долі, серце мітральної конфігурації, талія згладженна за рахунок вибухання другої дуги. На який патологічний процес вказують зміни з боку серця?

@Гіпертрофія правого шлуночка.

Гіпертрофія лівого шлуночка.

Аневризма дуги аорти.

Гіпертрофія лівого передсердя.

Гіпертрофія правого передсердя.

#

386.

Хворий В., 36 років. Три місяці тому, після фізичного навантаження відчув сильний біль в попереково-крижовій ділянці, який віддає в праву ногу. Об’єктивно: довгі м’язи спини в поперекові ділянці напружені. Ахіловий рефлекс знижений справа. Гіпестезія на зовнішній поверхні правої гомілки і зовнішньому краю стопи. Позитивний симптом Ласега справа. На рентгенограмах хребта знайдено ознаки остеохондрозу поперекового-крижового відділу, різке зниження висоти диску L5- S1, клиновидна деформація тіла L5. Діагностовано ураження першого крижового корінця спинного мозку. Яка, на Вашу думку, причина виникнення захворювання?

@Компресія корінця S1

Запалення корінця S1

Інтоксикація

Демієлінізуючий процес

Розрив корінця

#

387.

Вантажник П., 30 р., працює на морському порту. Робота пов’язана з підняттям ваги 50-70 кг. Серед працівників да_ної професії спостерігається висока частота захворю_ваності радикулітами. Ваші рекомендації щодо профілак_тики даного захворювання у даного вантажника.

@Носіння фіксуючого поясу під час роботи

Вживання їжі, багатої кальцієм

Дотримання дієти з обмеженням жирів

Уникання шкідливих звичок

Сон тривалістю 7-8 год

#

388.

Хвора Р., 54 р., подає скарги на різкий біль в попереково-крижові ділянці, що іррадіюють в праву кінцівку. Захворювання розвинулося гостро після переохолодження. Об’єктивно: рухи поперекового відділу хребта різко обмежені через біль. Напруження довгих м’язів спини в поперековій ділянці. Права сіднична складка – нижче лівої. Гіпестезія на зовнішньозадній поверхні правої гомілки і зовнішньому краю стопи. Позитивні симптоми Нері і Лассега справа. Ахіловий рефлекс справа знижений. На рентгенограмі хребта – ознаки остеохондрозу поперекового відділу. Яка лікувальна тактика ведення пацієнта?

@Строгий ліжковий режим, знеболююча, протизапальна терапія, фізіотерапія

Негайне оперативне втручання

Масаж

Мануальна терапія

Санаторно-курортне лікування

#

389.

У хворого А., 37 р., після перебування на стаціонарному лікуванні з приводу люмбоішіалгії залишилися скарги на незначний біль в поперекові ділянці. Які рекомендації Ви дасте пацієнтові при виписці?

Нічний сон на твердій поверхні, носіння фіксуючого поясу, дозований режим фізичного навантаження, санаторно-курортне лікування

@Продовжити вживання протизапальних препаратів

Постійний прийом знеболюючих середників

Інтенсивне заняття фізичними вправами

Дієта з високим вмістом кальцію

#

390.

У грудної дитини слизова оболонка язика, щік, губ, м?якого піднебіння суха, насичено червоного кольору, вкрита рихлим білим налетом, який виступає над рівнем слизової. Наліт легко знімається, під ним кровоточива поверхня. Який діагноз поставите хворому?

@ Кандидоз

Стоматит

Багатоформна ексудативна ерітема

Фіксована ерітема

Рироджений сифіліс

#

391.

До дерматолога звернувся хворий з розповсюдженими висипаннями по тілу, що турбують легким свербіжем. При огляді на тулубі, сідницях, стегнах запальні плями розміром від 5 до 15см в діаметрі, хронічно запального характеру. В центрі плям незначне дрібно-пластинчасте лущення. Краї чіткі, фестончасті, складаються з дрібних папул і везикул. Нігтєві пластинки на руках і стопах потовщені, жовті, кришаться. Поставлено діагноз - рубромікоз стоп. Яке лікування найбільш адекватне?

@ Системні антимікотичні препарати, імуномодулятори, фунгіцидні розчини і мазі.

Фугіцидні мазі.

Ністатин

Розчин Бережного №2

Хірургічне видалення поражених нігтів

#

392.

Дитині віком 2 роки поставлено діагноз інфільтративно-нагнійної форми трихофітії волосистої частини голови. Мати хворої працює дояркою. У корів, що доглядає мати, є випадки стригучого лишая. Дитина на фермі не бувала. У матері дитини трихофітії при обстеженні не виявлено. Який можливий шлях зараження дитини?

@ Через забруднений шерстю тварин одяг матері.

Через молоко

Повітряно-крапельний

Через гребінець

Через гризунів

#

393.

При огляді дітей в школі у 14-річного хлопчика виявлено вогнище облисіння на волосистій частині голови. При огляді на тім?яній ділянці 3 вогнища облисіння. Шкіра у вогнищі незначно гіперемована, волосся обламане на одному рівні, припудрене. Межі вогнищ чіткі. Волосяні пеньки легко епілюються, мають вигляд згорнутої парасольки. Які додаткові методи дослідження необхідні для підтвердження діагнозу?

@ Мікроскопія волосся, люмінесцентна діагностика, бактеріологічне дослідження

Мікроскопія волосся

Люмінесцентна діагностика

Загальний аналіз крові

Бактеріологічне дослідження

#

394.

Хворому діагностовано хламідіоз, який проявився скупими слизистими виділеннями з уретри, незначним свербіжем і поколюванням у сечовипускному каналі. Призначте оптимальне лікування?

@ Макроліди, імунопрепарати.

Пірогенал

Ретарпен (екстенцилін)

Сульфаніламіди

Імуностимулятори

#

395.

У венерологічний кабінет звернувся хворий із скаргами на незначні різі при сечопуску, грипоподібний стан, болі в суглобах. Хворіє більше місяця. Одружений, позашлюбних сексуальних зв?язків немає. При огляді губки уретри незначно набряклі, склеєні, виділення у вигляді краплі. Передміхурова залоза не збільшена, при пальпації чутлива. Коньюктива обох очей гіперемована, набрякла. На нижній поверхні горбик з просяне зерно. При активних рухах біль у кульшових суглобах. Ваш попередній діагноз?

@ Хламідіоз.

Трихомоноз

Гонококовий уретрит

Мікоплазмоз

Ревматоїдний артрит

#

396.

До венеролога звернувся хворий із скаргами на слизисті виділення із сечівника, переважно ранком, скуботання в каналі, відчуття печії на початку сечопуску. Хворіє біля 2-х тижнів, статевий контакт був з незнайомою 1 місяц тому. Звертався до уролога, лікувався від цистіту. Одержував доксициклін, тріхопол. Покращення не наступило. При огляді губки уретри незначно набряклі, незначні слизисті виділення. Мікроскопічно в мазках на? поля зору лейкоцити, 10-15 епітеліальних клітин; гонококів, трихомонад не знайдено. Які обстеження необхідно провести для з?ясування причини хвороби?

@ Полімеразна ланцюгова реакція.

Посів на живильне середовище

Реакція Васермана

Реакція Борде-Жангу

Уретроскопія

#

397.

У няні дитячого садка клінічно і лабораторно встановлено хламідіоз і вона госпіталізована в стаціонарне відділення шкірно-венерологічного диспансеру. Яка тактика лікаря щодо дітей і обслуговуючого персоналу?

@ Діти і обслуговуючий персонал дитячого колективу не підлягають обстеженню.

Всі діти підлягають клінічному і лабораторному обстеженню

Всім, хто контактував з хворою, провести ДНК-діагностику

Взяття мазків із статевих органів обслуговуючому персоналу

Провести всім, хто контактував, профілактичне лікування

#

398.

Хворий С, 44 роки, хворіє на псоріаз протягом 8 років. Два тижні тому з’явились болі у дрібних суглобах кистей рук (проксимальних, середніх, дистальних), біль у п’ятках, нічний біль у крижах. При лабораторному дослідженні виявлено: ШОЕ 28 мм/год, РФ – від’ємний. На рентгенограмі кистей рук – ерозивно-деструктивні зміни та периостальні нашарування, позитивний симптом „протуберанців”. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Псоріатична артропатія

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Деформуючий остеоартроз

Туберкульозний артрит

#

399.

Молодий чоловік, 32 років, вважає себе хворим протягом останнього місяця. Захворювання розпочалось з кон’юнктивіту, який важко піддавався лікуванню. Через два тижні з’явились явища циститу, з приводу чого лікувався у уролога. П’ять днів тому з’явились болі у гомілково-ступневих суглобах, біль у п’ятках та ахілових сухожилках, нічні болі у колінних суглобах. При лабораторному дослідженні виявлено: ШОЕ 34 мм/год, РФ – від’ємний, HLA B27 –позитивний тест, високий титр антихламідійних антитіл Ig класу М. Який діагноз є найбільш ймовірним?

@Синдром Рейтера

Псоріатичний артрит

Ревматичний артрит

Ревматоїдний артрит

Лайм-бореліоз

#

400.

Юнак, 23 років, скаржиться на почервоніння склер, сльозотечу, фотофобію. Захворювання розпочалось з циститу, з приводу чого лікувався у уролога. Водночас, хворий подає скарги на болі у гомілково-ступневих суглобах, біль у п’ятках та ахілових сухожилках. При лабораторному дослідженні виявлено: ШОЕ 25 мм/год, РФ – від’ємний, високий титр антихламідійних антитіл Ig класу М. Який з препаратів слід призначити в першу чергу?

@Офлоксацин

Бензилпеніцилін

Ампіцилін

Цефазолін

Флюконазол

#

401.

Хвора, 53 років, захворіла гостро вранці, коли появився частий водянистий стілець до 20 разів, повторна блювота. При поступленні в лікарню хвора в’яла, адинамічна, очі запалі. Т- 390С, шкіра бліда, тургор знижений, язик сухий. Тони серця ослаблені, ЧСС – 90/хв., АТ – 80/50 мм рт.ст. Живіт болючий в правій здухвинній ділянці, кишківник буркотить. Стілець водянистий, зеленуватий, смердючий без патологічних домішок. Яке ускладнення виникло у хворої?

@Дегідратаційний шок

Серцево-судинна недостатність

Інфекційно-токсичний шок

Гострий апендицит

Гострий панкреатит

#

402.

Хворий, 25 років, скаржиться на розлади зору, поперхування, загальну слабість. Захворювання пов’язує з вживанням 2 дні назад м’ясного паштету домашнього приготування. Об’єктивно: t – 36,80С, птоз, мідріаз, знижена фотореакція зіниць, не читає дрібний шрифт, голос гнусавий. ЧД – 26/хв. тони серця ослаблені, ЧСС – 86/хв. Живіт здутий, стільця не було. Який основний механізм патологічних змін у хворого?

@Порушення виділення ацетилхоліну

Ураження черепномозгових нервів

Ураження симпатичної нервової системи

Ураження передніх рогів спинного мозку

Запалення мозкових оболонок

#

403.

У хворого 28 років через 12 днів після фактичного одужання від сальмонельозу з’явились прояви артриту гомілково-ступневих та колінних суглобів обох ніг із стійкими болями, припуханням та почервонінням шкіри в периартикулярних ділянках. Аналізи виявляють помірне підвищення гостро фазових показників, рентген зміни відсутні. Для локального лікування доцільно призначити:

@Діклофенаковий гель

Масаж периартикулярних ділянок

Гепаринову мазь

Фонофорез розчину 1\% новокаїну

Преднізолонову мазь

#

404.

Жінка 34 років “на ногах” перенесла перестуду, через короткий час після якої відмітила припухання колін з почервонінням шкіри, обмеженням амплітуди рухів, болями в колінах при рухах і в спокої. Над суглобами температура на 1,50 вище, ніж в сусідніх ділянках. Звернулась до ревматолога на другий день хвороби, подібний стан виник вперше. Найбільш ймовірним діагнозом є:

@Реактивний артрит

Подагричний артрит

Дебют ревматоїдного артриту

Синдром Лайма

Інтермітуючий гідрартроз

#

405.

Хвора, 34 роки, поступила в клініку зі скаргами на приступоподібні болі в правому підребер’ї з іррадіацією у праву лопатку, плече або, навпаки, у ліву половину грудної клітки, ділянку серця. Біль виникає раптово, повторюється декілька разів на добу, короткочасний. Не супроводжується підвищенням температури тіла. Іноді напад супроводжується нудотою, блюванням, порушенням функції кишечнику. Часто виникає пітливість, тахікардія, артеріальна гіпотензія, головний біль, кволість. Виникнення нападу болю у правому підребер’ї пов’язує з негативними психоемоційними ситуаціями. Маса тіла пацієнтки збільшена. Пальпаторно визначається болючість у проекції жовчного міхура. Позитивні симптоми Кера, Мерфі. Який діагноз найімовірніший у пацієнтки?

@Гіперкінетично-гіпертонічна дискінезія жовчних шляхів.

Гіпокінетично-гіпотонічна дискінезія жовчних шляхів.

Жовчно-кам’яна хвороба.

Хронічний холецистит.

Невроз

#

406.

У хворої 24 років постійний тупий, ниючий біль у правому підребер’ї без чіткої іррадіації. Надмірні емоції або вживання їжі (особливо великої кількості) посилюють больові відчуття, спричинюють важкість у правому підребер’ї. У пацієнтки поганий апетит, часто виникає нудота, відчуття гіркого присмаку в роті, здуття живота, закреп. Під час пальпації визначається болючість у ділянці жовчного міхура. Для якого захворювання характерні зміни?

@Гіпокінетично-гіпотонічна дискінезія жовчних шляхів.

Гіперкінетично-гіпертонічна дискінезія жовчних шляхів.

Гіпотонія сфінктера Одді.

Гіпотонія сфінктера Міріцці.

Гіпертонія сфінктера Міріцці

#

407.

При проведенні багатомоментного дуоденального зондування у хворої Л., 35 років, виявлені наступні показники: І фаза - 15 хвилин – 15мл; після введення інтрадуоденально 40 мл 33\% розчину магнію сульфату: ІІ фаза-3 хвилини – 0 мл, ІІІ фаза- 2 хвилини- 2,5мл; ІV фаза- 30 хвилин- 70 мл, V фаза-15 хвилин-20 мл. При повторному введенні магнію сульфату отримано додатково 20 мл жовчі порції В. Під час мікроскопічного дослідження дуоденального вмісту патології не виявлено. Про що свідчать результати дослідження дуоденального вмісту?

@Гіпотонію жовчного міхура.

Гіпертонію сфінктера Одді.

Гіпертонія жовчного міхура.

Гіперкінезію жовчного міхура.

Гіпотонію сфінктера Одді

#

408.

У хворої 46 років відзначається постійний тупий біль в правому підребер’ї без чіткої іррадіації, який посилюється після вживання великої кількості їжі. Турбує нудота, гіркота у роті, закреп. Пальпаторно визначається болючість у ділянці жовчного міхура. При багатомоментному дуоденальному зондуванні відзначається: ІІ фаза (закритого сфінктера Одді) триває 2 хвилини, ІІІ фаза (фаза “А” жовчі) вкорочена, ІV фаза (“В” жовчі) - виділення жовчі в’яле, з великими перервами, упродовж 60 хвилин виділилось 100 мл, V фаза (“С” жовчі)- жовч появляється через 5 хвилин. Які препарати необхідно призначити пацієнтці?

@Холекінетики.

Холеретики

Антациди.

Інгібітори АПФ.

Теплові процедури.

#

409.

Хворий, 19 років, захворів гостро. З’явились одночасно загальна слабкість, нудота, болі в епігастрії, підвищена температура тіла до 37,60С, блювота, пронос. Захворювання пов’язує з вживанням тістечка з кремом, яке з’їв 5 годин тому. Об’єктивно: язик обкладений білим налетом, живіт при пальпації болючий в епігастральній ділянці. Печінка, селезінка не збільшені. Сечопуск в нормі. Лікарем запідозрена харчова токсикоінфекція. Який метод діагностики необхідно провести?

@Бактеріологічний

Мікроскопічний

Алергологічний

Рентгенологічний

УЗД органів черевної порожнини

#

410.

На приймальний покій інфекційної лікарні поступив пацієнт із скаргами на болі по всьому животі, підвищення температури тіла до 38,50С, багаторазове блювання, нудоту, головний біль, загальну слабкість, пронос (6-8 раз за добу) зеленуватого кольору, пінистий, смердючий. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, сухі, язик сухий, обкладений білим налетом, живіт при пальпації болючий, більше в епігастрії, печінка виступає з-під краю реберної дуги до 1,0 см. Лікарем запідозрено сальмонельоз. Яке етіотропне лікування необхідно призначити пацієнту?

@Ампіцилін

Стрептоміцин

Нітроксолін

Бісептол

Еритроміцин

#

411.

Хворий К, 56 років зі значним ожирінням, гіпертензією та проявами ІХС звернувся зі скаргами на спрагу, сухість в роті. Об’єктивно: зріст 178 см, маса тіла 129 кг ІМТ – 37,9. Розподіл підшкірно-жирової клітковини переважно на животі, ОТ/ОС = 1,2. АТ 190/100 мм.рт.ст. При проведенні ГТТ цукор крові натще – 6,0 ммоль/л, через 2 години 12 ммоль/л, загальний холестерин 7,6 ммоль/л, тригліцерин 2,9 ммоль/л. Імунореактивний інсулін 105 од. Поставте діагноз.

@Метаболічний синдром Х.

Гіпоталамічне ожиріння ІV ст.

Аліментарно-конституційне ожиріння ІV ст.

Цукровий діабет з ожирінням.

Порушення толерантності до вуглеводів.

#

412.

Хвора Г., 32 років, скаржиться на підвищений апетит, головні болі, різке збільшення маси тіла (50кг за 2 роки), порушення менструального циклу. Захворювання пов’язує з перенесеним важким грипом. Зріст – 162 см, маса тіла 102 кг. Об’єктивно: надлишкове відкладання жиру в ділянці нижньої половини тіла (стегон, тазу), атрофія підшкірно-жирової клітковини на обличчі, шиї, плечовому поясі. Щитовидна залоза не збільшена. АТ 140/80 мм.рт.ст. ЧСС 72 в 1хв, тони ритмічні. Цукор крові натще 4,0 ммоль/л, холестерин крові – 4,2 ммоль/л. Який з зазначених діагнозів у даної хворої?

@Хвороба Барракера-Сіммондса.

Хвороба Деркума.

Хвороба Пехкранца-Бабінського-Фреліха.

Аліментарно-конституційне ожиріння.

Метаболічний синдром Х.

#

413.

Хворий 45 років протягом 20 років хворіє на цукровий діабет, приймає інсулін Хумодар Б у двох ін’єкціях в добовій дозі 42 од. Останній рік стан погіршився: з’явились часті гіпоглікемічні стани, набряки на нижніх кінцівках та обличчі, гіпертензія до 210/120 мм.рт.ст., зменшена доза інсуліну, погіршився зір. Глікемія натще 6,0 ммоль/л, після їжі 9,0 ммоль/л, протеїнурія 5,42 г/добу, ШКФ –35 мл/хв, креатинін крові 240 ммоль/л. З чим пов’язано погіршення стану пацієнта?

@Діабетичною нефропатією V ст. (Mogensen)

Синдром Сомаджі.

Інсулінорезистентністю.

Приєднання гіпертензивної хвороби.

Синдром Нобекура.

#

414.

Хаора М., 55 років, хворіє протягом 25 років цукровим діабетом 1-го типу. Отримує інсулін Фармасулін 30/70 в 2-х ін’єкціях в добовій дозі 56 од. Захворювання протікає лабільно, важко. Останні роки турбує зниження зору, артеріальна гіпертензія, протеїнурія. Два дні тому після фізичного навантаження раптово погіршився зір, з’явилось відчуття нависання чорної плями, випадіння поля зору. Пацієнтка звернулась до сімейного лікаря зі вказаними скаргами. Вкажіть необхідну тактику ведення хворого.

@Терміново направити до офтальмолога.

Призначити гіпотензивну терапію та подальше амбулаторне спостереження.

Перевести на інтенсивну інсулінотерапію.

Призначити кр.Сульфацилу натрію до ока.

Виміряти внутрішньоочний тиск.

#

415.

Хвора Г., 58 років, хворіє цукровим діабетом 2 типу на протязі 5 років. Постійно отримує цукрознижувальні таблетки: діамікрон МR 2 таб./добу в поєднанні з метформіном 1000 мг/добу. Перебуваючи на відпочинку в Криму натерла мозіль від незручного взуття. Через 2 доби на І пальці стопи з’явився міхур, почервоніння та набряк пальця, локальне підвищення температури. Невідкладна тактика лікування.

@Напівспиртові компреси на І палець стопи та призначення антибіотикотерапії.

Суха пов’язка на стопу.

Компреси з мазью Вишневського на уражену стопу.

Змазування ураженої шкіри розчином йоду.

Призначення препаратів альфа-ліпоєвої кислоти.

#

416.

Хвора Д., 38 років, звернулась до лікаря зі скаргами на слабкість, підвищену втому, схуднення на 4,5 кг. Крім того, вона відчуває головокружіння при вставанні. Змінився кольор шкіри, виглядає загорілою, хоча середина зими. Останні 4 місяці не було менстуацій. Звернула увагу на тягу до соленого,нудоту. Об’єктивно: худощава жінка, дифузна гіперпігментація шкіри, дуже темні соски та лінії долонь. АТ в лежачому положенні 90/50 мм.рт.ст., при вставанні зменшується до 80/30 мм.рт.ст. Pl. – 90 в 1хв, ритмічний, набряків немає. Печінка не збільшена. К– 5,6 ммоль/л, Сl – 96 ммоль/л, сив. Fe – 12 мкмоль/л, цукор крові – 3,0 ммоль/л. Найбільш вірогідний діагноз?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 619 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.036 сек.)