АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 4 страница. Хворий 24 років доставлений у приймальне відділення з діагнозом ниркова колька

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

164.

Хворий 24 років доставлений у приймальне відділення з діагнозом ниркова колька. Скаржиться на болі у поперековій ділянці, частий сечопуск, слабкість, запаморочення. Об-но: шкіра бліда, п=92 на хв., АТ=90/50 мм рт.ст. Тахікардія, систолічний шум на верхівці серця, який проводиться в інші точки вислуховування. Нирки не пальпуються. В аналізі крові: Нb-80г/л; Ер.-3,1*1012л, Тр.-50*109л; л=8?109л. В загальному аналізі сечі: Л-6-8 в полі зору, еритроцити вкривають все поле зору. Білок – сліди. Який діагноз найбільш ймовірний у даного хворого?

@Тромбоцитопенічна пурпура. Ниркова кровотеча

Хронічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гемофілія. Ниркова кровотеча

Гострий гломерулонефрит

#

165.

Хворий, 59 років, скаржится на збільшення лімфовузлів, пітливість, загальну слабкість. Шкірні покриви бліді, вологі. Збільшені шийні лімфовузли тістуватої консистенції, рухомі. Спленомегалія. Ан. крові: Ер.-2,3 Т/л, Hb-89 г/л, Л-3,8 Г/л, е-0, б-1, п/я-2, с/я-15, л-81, м-1. Тр-110 Г/л. Серед лімфоцитів наявні клітини з ворсистою цитоплазмою з позитивною реакцією на кислу фосфатазу. Ваш діагноз?

@Хронічний волосатоклітинний лімфолейкоз

Гострий лімфобластний лейкоз

Хронічний змішаноклітинний лімфолейкоз

Хронічний мілкоклітинний лімфолейкоз

Хронічний пролімфоцитарний-лімфоцитарний лімфолейкоз

#

166.

Хвора, 60 років, скаржиться на інтенсивний біль в кістках, виражену загальну слабкість, пітливість. Шкірні покриви бліді, вологі. Гепатоспленомегалія. Ан. крові: Ер.-2,1 Т/л, Hb-61 г/л, Л-117 Г/л, е-7, б-3, мієлоцити-4, ю-8, п/я-2, с/я-34, л-28, м-1, бласти-13. Тр-90 Г/л. При каріологічному дослідженні в мієлопоетичних клітинах виявляється Рh`-хромосома. Ваш діагноз?

@Хронічний мієлолекоз, бластний криз

Гострий мієлобластний лейкоз

Лейкемоїдна реакція мієлоїдного типу

Інфекційний мононуклеоз

Гострий мієломонобластний лейкоз

#

167.

Хвора Р., 33 роки, скаржиться на підвищення апетиту, збільшення маси тіла, важкість в ногах при тривалій ходьбі. Об’єктивно: гіперстенічної тілобудови, індекс маси тіла 36,4 кг/м2, окружність талії 115 см. Співвідношення окружності талії до окружності стегон 0,93. Який попередній діагноз?

@Аліментарно-конституційне ожиріння, ІІ ст., абдомінальний тип.

Гіпоталамічне ожиріння за типом Іценко-Кушинга, ІІ ст., геноїдний тип.

Аліментарно-конституційне ожиріння, ІІІ ст., геноїдний тип.

Аліментарно-конституційне ожиріння, І ст., абдомінальний тип.

Гіпоталамічне ожиріння за типом Іценко-Кушинга, І ст., абдомінальний тип.

#

168.

Хвора К., 46 років, скаржиться на відчуття важкості в надчеревній ділянці після їжі, відрижку повітрям, неприємний присмак у роті, нестійкий стілець, поганий апетит, схуднення. Хворіє 8 років. Об’єктивно: блідість шкіри, пальпаторно помірна розлита болючість в епігастральній ділянці. Кислотоутворююча функція шлунка різко знижена. У крові наявні антитіла до парієтальних клітин та гастромукопротеїну. Який попередній діагноз?

@Хронічний гастрит типу А.

Виразкова хвороба шлунка

Рак шлунка

Хронічний панкреатит

Хронічний холецистит

#

169.

Хворий К., 50р. скаржиться на появу після прийому великої кількості їжі, особливо після солодкого, різкої загальної слабкості, нудоти, головокружіння, серцебиття, пітливості, поблідніння шкіри, зниження АТ. З анамнезу: рік тому проведена резекція шлунку з приводу виразкової хвороби. Який попередній діагноз можна поставити хворому?

@Демпінг-синдром.

Агастральна астенія.

Рефлюкс-гастрит.

Рефлюкс-езофагіт.

Синдром привідної петлі.

#

170.

Хвора К., 53 років, скаржиться на біль та відчуття важкості в правому підребір’ї та надчеревній ділянці після їжі, блювання жовчю, після чого біль може зменшуватися, але не завжди, поганий апетит, схуднення. Близько 20 років хворіє на виразкову хворобу шлунка, 6 місяців тому прооперована – резекція шлунку за Більрот ІІ. Рентгеноскопічно: тривале перебування контрастної речовини в петлі тонкої та культі дванадцятипалої кишок. Попередній діагноз?

@Синдром привідної петлі.

Хрогнічний панкреатит

Рак шлунка

Хронічний гастрит

Хронічний холецистит

#

171.

Хвора К., 60 років, скаржиться на біль, обмеження рухомості в дрібних суглобах кисті, що виникає при навантаженні на суглоб, більше ввечері та затихає в спокої, на ніч. Об’єктивно: суглоби деформовані, на бокових поверхнях дистальних міжфалангових суглобів вузлики Гебердена. Ваш попередній діагноз?

@Деформуючий остеоартроз

Ревматоїдний артрит

Подагричний артрит

Псоріатичний артрит

Реактивний артрит

#

172.

Хворий Д., 48 років, скаржиться на сильний біль у великому пальці стопи, що раптово виник серед ночі, припухлість, почервоніння, напруженість шкіри над суглобом, підвищення температури тіла. Напередодні вживав жирну їжу та алкоголь. Раніше нічим подібним не хворів. Вміст у крові сечової кислоти 0,48 ммоль/л. Попередній діагноз?

@Подагричний артрит

Ревматоїдний артрит

Ревматичний артрит

Реактивний артрит

Деформуючий остеоартроз

#

173.

Хвора К., 27 років повернулася з півдня, де перебувала на відпочинку. Захворіла раптово, з’явились рідкі випорожнення, які швидко набули характеру “рисового” відвару, приєдналась багаторазова блювота. При бакдослідженні калу виявлені вібріони холери Ель-Тор. Який найбільш характерний шлях зараження?

@ водний

харчовий

контактно-побутовий.

мушиний фактор

всі перераховані

#

174.

Хворий Б., 29 років, госпіталізований на 5 день хворобизі скаргами на гарячку, виражений головний біль, поганий сон. Об’єктивно: t 390С, язик при висовуванні тремтить. На бокових поверхнях тулуба розеольозно-петехіальна висипка. Збільшені печінка, селезінка. Який можливий фактор передачі при цій хворобі?

@ воші

мухи

блохи

клопи

таргани

#

175.

В лікарню госпіталізована хвора 30 років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, часті, рідкі випорожнення з домішками слизу, прожилками крові. Об’єктивно: t 390С, пальпується спазмована, болюча сигмовидна кишка. Які протиепідемічні заходи необхідно провести в епідемічному осередку?

@ заключна дезінфекція, бакдослідження калу у контактних та спостереження протягом 7 днів

поточна дезінфекція, бакдослідження калу у контактних та спостереження протягом 5 днів

профілактична дезінфекція, бакдослідження калу у контактних та спостереження протягом 7 днів

заключна дезінфекція, бакдослідження калу у контактних та спостереження протягом 5 днів

вогнищева дезінфекція, бакдослідження калу у контактних осіб та спостереження протягом 3 діб

#

176.

Хворий Д., 39 р. поступив з вогнища грипозної інфекції зі скаргами на гарячку до 400С, озноб, сухий кашель, виділення з носа. Об’єктивно: t – 39,40C, обличчя набрякле, гіперемійоване, слизові облонки зіву гіперемійовані, в легенях жорстке дихання. Вірогідним джерелом збудників грипу є?

@ хвора людина

виділення з носа хворого

кров хворого

носова хустинка хворого

повітря приміщення, де перебував хворий

#

177.

Хворий П., скаржиться на підвищення температури тіла, озноб, біль у суглобах, виражену пітливість, переважно вночі. Місяць тому повернувся з Італії, де працював по догляду за тваринами. Вживав сире молоко. Об’єктивно: стан задовільний, шкірні покриви чисті, суглоби незмінені, мікрополіаденіт. Збільшені печінка, селезінка. Який найбільш вірогідний шлях зараження?

@ харчовий

водний

аерогенний

контактно-побутовий

через ушкоджену шкіру

#

178.

В інфекційне відділення госпіталізована хвора Н. з підозрою на черевний тиф. Мешкає на квартирі з частковими зручностями. Їжу готує господиня А., яка 20 років тому перенесла тиф. У господарстві є свійські тварини, кіт, собака. Найбільш вірогідне джерело інфекції?

@ господиня А.

свійські тварини

гризуни

кіт, собака

всі перераховані

#

179.

При огляді пацієнта вдома сімейний лікар виявив у нього симптоми гідрофобії, ерофобії, фотофобії, слинотечу. Періодично спостерігаються напади буйства. Свідомість потьмарена. Слухові та зорові галюцінації. З анамнезу відомо, що місяць тому хворого покусав бродячий собака. Ваш попередній діагноз?

@Сказ

Ботулізм.

Правець.

Менінгококова інфекція.

Поліомієліт.

#

180.

Хвора Д. 13 р. скаржиться на нудоту, переймоподібний біль у животі, рідкі пінисті випорожнення без патологічних домішок з неприємним запахом, зеленого кольору 10 разів на добу. Напередодні їла тістечка з кремом. Ваш попередній діагноз?

@ харчова токсикоінфекція

Ботулізм.

Черевний тиф.

Холера.

Кишковий ієрсиніоз.

#

181.

Хворий Л. 25 р. захворів гостро. Скаржиться на сильний головний біль, озноб, нудоту, блювання, загальну слабкість. Об’єктивно: ригідність м’язів потилиці, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. На шкірі нижніх кінцівок і тулубі рясний геморанічний висип з некрозом у центрі. Ваш діагноз?

@ Менінгококова інфекція.

Лептоспіроз.

Грип.

Харчова токсикоінфекція.

Геморагічна гарячка.

#

182.

Дитина 1,5 міс., на висоті ГРВІ їла грецький горіх. Раптово закашлялася, посиніла. Періодичний сухий кашель зі свистом на видосі продовжується. Стан дитини легкого ступеню важкості, ДН. Укорочення перкуторного звуку, жорстке дихання, сухі і вологі хрипи, бронхоспазм на видосі над правою легенею. Ваша подальша тактика?

@ Бронхоскопія.

Оглядова рентгенографія живота

Оглядова рентгенографія грудної клітки

УЗД живота та грудної клітки

Комп’ютерна томограма грудної клітки.

#

183.

Під час обходу хворих черговим лікарем лікарні у пацієнта після апендектомії, яка проводилась на фоні гострого респіраторного захворювання, виявлена задишка - 45 дих./хв., аускультативно значно ослаблене дихання над обома легенями, тахікардія – 132 уд./хв., гіпотонія – 85/40 мм.рт.ст., сопор. Симптомів кровотечі, перитоніту не виявлено. Сатурація крові знижена до 60\%. Який об’єм невідкладної допомоги при даній ступені дихальної недостатності?

@ Оксигенотерапія з ШВЛ.

Забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів.

Призначення кардіотоніків.

Призначення дихальних аналептиків.

Серцево-легенева та мозкова реанімація.

#

184.

У післяопераційного хворого, прооперованого в зв’язку з виразковою хворобою шлунку на висоті кровотечі, протягом доби по уретральному катетеру виділилось 50 мл. сечі. АТ 125/70 мм.рт.ст, Пульс-74 уд./хв., Ч.Д.-18 за хв, ЦВТ-5 см.вод.ст., в свідомості. Яке дослідження необхідно провести для встановлення діагнозу гострої ниркової недостатності?

@ Манітолову пробу.

Пробу з лазіксом (або фурасемідом).

Дослідження сечі по Нечипоренко.

Дослідження загального аналіза сечі.

Дослідження добового діурезу.

#

185.

Двох хворих доставлено в приймальне відділення міської лікарні в стані легкого алкогольного сп’яніння зі скаргами на сильний головний біль, запаморочення, різке погіршення зору та сліпоту, нудоту, які розвинулись після вживання всього 100-150 мл. рідини з чітким запахом алкоголю. Який антидот потрібно використати негайно до токсикологічної верифікації діагнозу?

@ Етиловий спирт.

Унітіол.

Атропін.

Налорфін.

Перманганат калія.

#

186.

У хворого під час проведення спинальної анестезії лідокаїном розвився колапс з втратою свідомості. Який препарат необхідно застосувати першочергово для відновлення тонусу артеріол в даній клінічній ситуації?

@Мезатон.

Добутамін.

Реополіглюкін.

Гідрокортизон.

Атропін.

#

187.

Хворий 56 р. скаржиться на біль в обох колінних суглобах, загальну слабкість. При рентгенологічному дослідженні визначається потовщення та склероз дистальних відділів обох стегнових кісток. Встановлено діагноз – синдром Марі-Бомбергера. Де слід шукати первинний пухлинний процес?

@ Рак легені.

Рак шлунку.

Рак молочної залози.

Рак простати.

Меланома шкіри.

#

188.

Необхідно відкорегувати раціон харчування хворого 54 років, у якого вперше виявили цукровий діабет. Назвіть вуглеводисті продукти з низьким глікемічним індексом, що мають бути включені у даний раціон харчування

@ Крупа гречана, вівсяна, висівковий житній хліб

Рис, пшоно, хліб пшеничний

Картопля, морква, висівковий хліб сірий

Телятина, кисломолочні продукти, яйця

Свинина, яловичина, індичка

#

189.

Розслідуванню підлягає спалах дифтерії (350 чоловік), викликаний вживанням йогурту з фруктовими наповнювачами. Назвіть найбільш ймовірну причину виникнення даного гострого кишкового захворювання

@ Наявність бацилоносіїв на підприємстві

Неякісна сировини для виготовлення йогурту

Порушення організації лабораторного контролю сировини

Порушення правил санітарної обробки технологічного обладнання та тари

Контамінація заквасок

#

190.

У хворого 48 років з дилятаційною кардіоміопатією, миготливою аритмією та серцевою недостатністю раптово з’явилися різка задишка, біль в грудній клітині, тахікардія. До погіршення стану приймав серцеві глікозіди, сечогінні. Об’єктивно: збільшились печінка, набряки, з’явилося набухання шийних вен. На ЕКГ: глибокі зубці S в I відведенні та патологічні зубці Q в III відведенні. Яке лікування необхідно було приймати для первинної профілактики ускладнення яке виникло?

@Непрямі антикоагулянти.

Інгібітори АПФ.

Бета-адреноблокатори.

Блокатори рецепторів ангіотензину II.

Блокатори кальцієвих каналів.

#

191.

У хворого 38 років після підняття важкості з’явилася різка біль у грудній клітці, задишка, тахікардія, кровохаркання. Подібний стан повторювався двічі під час лікування у стаціонарі. В анамнезі – хронічний тромбофлебіт вен гомілок. Об’єктивно: ЧД – 32 в 1 хв., в легенях у нижніх відділах вологе хріпотіння, тони серця послаблені, систолічний шум над трехстулковим клапаном, акцент II тону над легеневою артерією, ЧСС – 112 в 1 хв. На ЕКГ: QS у III збільшення R в V1 – V2, глибокий S у V5 – V6 відведеннях. Яке подальше обстеження буде мати значення для вибору тактики лікування:

@Ангіопульмографія

Рентгенографія органів грудної порожнини

ЕХО-КГ

Катетеризація порожнин серця

Доплер судин нижніх кінцівок

#

192.

При диспансерному обстеженні у громадянина Н. віком 42 роки, що працює програмістом, виявлено ожиріння. Із харчового анамнезу: пацієнт віддає перевагу жирній і вуглеводній їжі. Основний прийом їжі в 18-19 годин. Об’єктивно: маса тіла 108 кг, зріст – 175 см, індекс маси тіла – 35,3, що говорить про ожиріння II ступеню. Який з перелічених факторів ризику є основним при ожирінні?

@ Надлишкова енергоцінність харчування порівняно з енерговитратами.

Надлишкове споживання простих вуглеводів

Надлишкове споживання жирів

Недостатня фізична активність (гіподинамія)

Режим харчування з основним прийомом їжі на вечерю.

#

193.

Чоловік 52 років, близько 20 років спостерігається з приводу хронічного обструктивного бронхіту. Два місяця тому збільшилась задишка, з’явилася тяжкість у правому підребер’ї. Об’єктивно: дифузний ціаноз, tо- 37,0оС, ЧД-32 за 1 хв. Ps - 92 за 1 хв. АТ – 110/80 мм рт.ст. В легенях при аускультації – сухі хрипи. Межі серця поширені праворуч на 3 см. Аускультативно акцент II тону над легеневою артерією. Печінка +2 см. Яке подальше обстеження необхідно провести для діагностики розвинутого ускладнення?

@Ехо-КГ

Пікфлоуметрія

Спірографія

Катетеризація порожнин серця

Катетеризація легеневих судин

#

194.

Хворий П. 58 років страждає на хронічний бронхіт протягом 25 років. В останні півроку з’явилися симптоми серцевої недостатності: задишка, набряки нижніх кінцівок. Об’єктивно: дифузний ціаноз. ЧД-26 в 1 хв. Тони серця глухі, ритм їх правильний. Рs-78 в 1 хв. АТ-150/90 мм рт.ст. Печінка на 5 см нижче реберної дуги. Набряки нижніх кінцівок. На ЕКГ: збільшення амплітуди R в V1-V3 відведеннях, глибокий І в V5-V6 відведеннях. Що з’явилось пусковим патогенетичним механізмом змін с боку серця?

@ Артеріальна гіпоксемія.

Обструкція наймілкіших бронхів.

Гіпертензія малого кругу кровообігу.

Гіпертрофія правого шлуночка.

Артеріальна гіпертензія у великому крузі кровообігу.

#

195.

Хворий 68 років, звернувся до лікарні на 5 день хвороби зі скаргами на високу температуру, головний біль, слабкість. У минулому переніс черевний та висипний тифи. Об-но: Т-39єС, Рs-118/хв., обличчя червоне, склери ін’єковані, очі блискучі. На бічній поверхні тулуба, під пахвою та внутрішній поверхні плечей незначна розеольозно-петехіальна висипка. Пальпується печінка та селезінка. Який препарат найдоцільніше призначити?

@Тетрациклін

Пеніцилін

Сульфадиметоксин

Делагіл.

Фуразолідон.

#

196.

Хворий П.,18 років, звернувся до лікарні на 2 день хвороби зі скаргами на загальну слабкість, сухість у роті, подвоєння предметів. Напередодні їв смажену рибу, картоплю, гриби домашнього консервування. Об-но: Т-36,4єС, шкіра бліда, свідомість ясна. Голос гугнявий, язик сухий, зіниці широкі, реакція їх на світло в’яла. Живіт надутий, печінка та селезінка не пальпуються. Імунітет після цієї хвороби?

@Не формується

Короткочасний.

Довгочасний.

Напружений.

На все життя.

#

197.

Хворий Р., 22 років, звернувся до лікарні на 7 день хвороби зі скаргами на головний біль, безсоння, пригнічення настрою, затруднення вживання рідини. Об-но: Т-36,9єС. Хворий декілька стурбований. Від погляду на воду виникає жах, рухливе збудження зі спазмами м’язів глотки та гортані, розлади дихання. Обличчя виражає жах та страждання, погляд спрямований в одну точку, зіниці розширені.Збудником цієї хвороби є?

@Віруси.

Бактерії.

Рикетсії.

Спірохети.

Коки

#

198.

Чоловік 48 років скаржиться на підвищення температурі до 38?С, озноб, проливні поти, біль у м`язах кінцівок. Хворіє 2 тижні. 2 місяця тому була екстракція зубу. Об-но: Шкіра бліда з іктеричним відтінком. Виявлений симптом Лукіна-Лібмана. Межи серця не змінені, тони приглушені, систоло-діастолічний шум на аорті, ЧСС=ПС=112 за хв., АТ-125/60 мм рт.ст. В крові Гб- 92 г/л, л-10,5 *106, ШЗЕ -48 мм/год. АСЛ-"0" - 1/125. Посів крові - виділений st.aureus. В сечі: Єр.- 10-12 в п/з., Л- 3-5 в п/з., d -1012 белок -0,132 г/л. Найбільш імовірно, що у хворого

@ Інфекційний ендокардит

Гострий гломерулонефрит

Криптогенний сепсис

Ревматична лихоманка

Системний червоний вовчак

#

199.

Жінка 32 років скаржиться на незначну задишку серцебиття і при фізичному навантаженні, інколи колючій біль у ділянці серця. В анамнезі - часті простуди. Задишка турбує останній рік. Об-но: Ріст 162 см, вага 74 кг. Підвищеного живлення. Легкий ціаноз губ. Межи серця поширені вліво + 3 см, I тон послаблений, систолічний шум на верхівці і в т.Боткина (макс.) ЧСС=ПС=100 за хв., ритм правильний. АТ 110/80 мм рт.ст. Попередній діагноз ревматична недостатність мітрального клапану. Якій метод дослідження буде найбільш інформативним що до враження клапанів серця

@ Еходопплеркардіографія

Фонокардіографія

Електрокардіографія

Полікардіографія

Рентгенографія ОГП

#

200.

Хворий Ш., 35 років, рибалка, звернувся до лікаря на 4-ий день хвороби зі скаргами на гарячку, сильний головний біль, біль у литкових м’язах, у зв’язку з чим погано рухається. При огляді: Т-39,8?С, Рs-96/хв. Обличчя гиперемійоване. Склерит. На губах та крилах носа герпетична висипка. Жовтяниця. Печінка +2,5см. Позитивний симптом Пастернацького. Діурез 400мл. Які зміни у загальному ан. крові характерні для цієї хвороби?

@Лейкоцитоз

Лейкопенія

Лімфоцитоз

Поява атипових мононуклеарів

Еозинофілія

#

201.

Хворий К.,50 років, поступив до лікарні у тяжкому стані. Жувальні м’язи тонично напружені, внаслідок чого хворий не може відкрити рота. Спостерігається сардонічна посмішка. Дісфагія не дає змоги ковтати рідину та приймати їжу. 10 діб тому, працюючи на дачній ділянці, опік руку. До лікаря не звертався. Введення якого препарату є найбільш доцільним?

@Специфічного імуноглобуліну

Транквілізатору

Специфічної вакцини

Специфічного анатоксину

Антибіотика

#

202.

Хворий М., 50 років, звернувся до лікаря на 5-ий день хвороби зі скаргами на біль у животі, тенезми, часті несправжні поклики та частий стілець рідкими випорожненнями у вигляді “малинового желе”. При огляді: Т-38,9?С. Живіт при пальпації м’який, болючий вздовж товстої кишки, переважно сліпої та висхідної. Клінічний діагноз підтвержений паразитоскопічним методом. Для етіотропної терапії треба призначити:

@Ятрен

Фуразолідон

Фталазол

Бісептол

Левоміцетін

#

203.

Чоловік 28 років скаржиться на біль у правому колінному та лівому гомілковому суглобах, у лівої п'ятці. Хворіє 2 тижні після травми лівої ноги (грав у футбол). Полюбляє пиво та м'ясні страви. При опитуванні згадав, що місяць тому були різі при сечовипусканні. Об-но: Межи серця не змінені, тони звичайної сіли, ЧСС=ПС=68 за хв., АТ-125/80 мм рт.ст. При огляді вищезазначені суглоби припухлі, на дотик місцеве підвищення температури. На ЕКГ – без змін. В крові Гб- 136 г/л, л-10,5 *106, ШЗЕ -28 мм/год. АСЛ-"0" - 1/125, сечова кислота - 0, 22 ммоль/л. У зіскобі з уретри виявлені хламідії. Найбільш імовірно, що у хворого

@Реактивний артрит

Остеоартроз вторинний

Подагричний артрит

Ревматичний артрит

Ревматоїдний артрит

#

204.

Жінка 68 років скаржиться на напад серцебиття і задишку у спокої. Напади виникають останні 5 років, стан погіршився 7 годин тому. Об-но: Межи серця поширені вліво + 3 см, над прекардіальною ділянкою з максимумом на аорті вислуховується систолічний шум, ЧСС=126, ПС=88 за хв., миготлива аритмія. АТ 140/60 мм рт.ст. Печінка + 3 см. Гомілки пастозні. Виставлений діагноз ІХС: кардіосклероз атеросклеротичний, пароксизм миготливої аритмії, СН II А стадії. Після лікування відновлено синусовий ритм, але враховуючи часті пароксизми вирішено призначити профілактичну антиаритмічну терапію. У даному випадку препаратом вибору є

@ Аміодарон

Соталол

Пропафенон

Новокаінамід

Дізопірамід

#

205.

У хворої 48 років після стресу виник головний біль, збудження, нудота, однократна блювота, короткочасне запаморочення. АТ вперше в житті підвищився до 200/110 мм рт.ст. Після прийому 2-х таблеток дибазолу стан та артеріальний тиск не змінився. Яке призначення лікаря невідкладної допомоги найбільш обґрунтоване?

@Пропранолол в/в 80 мг

Фуросемид per os 40 мг

Верошпірон per os 100 мг

Ніфедипін сублінгвально 40 мг

Седуксен в/м 10 мг (2 мл)

#

206.

Дівчина 18 років звернулася з приводу безболісного несиметричного набряку обличчя, елементи кропів’янки на тулубі. Такі ж симптоми виникали декілька разів після вживання великої кількості полуниці або цитрусових і проходили самостійно за декілька годин. Об’єктивно: болючість при пальпації у зоні жовчного міхура, здуття товстого кишечника. АД-110/70 мм рт.ст.., ЧСС-78 в 1/хв.. ЧД-16 в 1 хв. Яке призначення лікаря недоцільне?

@Адреналін підшкірно.

Голод 1-2 доби.

Сольове проносне

Супрастин в/м

Ентеросгель

#

207.

У пацієнта 43 років, що приймає аспірин, виникла задишка, забруднене дихання, набряк обличчя, уртикарний сип на кінцівках. Об’єктивно: стан тяжкий, шкіра ціанотична, виражена задишка, стридорозне дихання ЧД-38 в 1 хв. АТ-120/80 мм рт.ст.. ЧСС-120/хв. Який препарат потрібно призначити пацієнту в першу чергу?

@Адреналін

Супрастин

Теофілін

Еріус

Інтал

#

208.

Під час перельоту з Індії до України у одного з 54 пасажирів літака з’явився пронос, тричі була блювота без попередньої нудоти. Болі в животі немає, Т-36,0?С. Решта пасажирів та члени екіпажу здорові. По прильоту до України хворого госпіталізували. Які дії треба застосувати до решти пасажирів та екіпажу?

@Госпіталізувати до провізорного госпіталю на 5 днів

Госпіталізувати до провізорного госпіталю на 7 днів

Госпіталізувати до провізорного госпіталю на 12 днів

Госпіталізувати до провізорного госпіталю на 21 день

Взяти фекалії для дослідження, госпіталізація не потрібна

#

209.

Сім’я з трьох чоловік – чоловік 40 років, дружина 37 років та син 17 років, захворіли майже одночасно через 5 годин після вживання в їжу творогу зі сметаною, які зберігалися у холодільнику протягом 4 днів. Захворювання почалось з болі в животі, нудоти, блювання до 4-6 разів. Крім того у чоловіка був пронос 3 рази рідким калом з неприємним запахом. Температура тіла у всіх членів родини нормальна. При госпіталізації в першу чергу потрібно:

@Промити шлунок до чистих промивних вод

Призначити антибіотики широкого спектру дії

Провести ректороманоскопічне обстеження

Призначити знеболюючи препарати

Призначити спазмолітики

#

210.

Хворий С., 42 роки, 16 рокiв працює формовщиком ливарного виробництва. Скарги на болi в областi лопаток, перiодично сухий кашель, задишка при навантаженнi. Об`єктивно у нижньобокових вiддiлах грудної клiтини перкуторний звук з коробочковим вiдтiнком. Рухливiсть нижнiх країв легень не змiнена. Вислуховуються сухi хрипи у значнiй кiлькостi. Спiрографiя – ЖЕЛ складає 78\% вiд належної. На рентгенограмi вiдзначаються посилення та деформа-цiя легеневого малюнка, переважно у середнiх та нижнiх вiддiлах легень, вузликовi тiнi дiаметром 2-3 мм в незначнiй кiлькостi. Коренi легень розширенi та ущiльненi. Прозорiсть базальних вiддiлiв легень пiдвищена. Встановiть попереднiй дiагноз.

@ Силiкоз Iст. Хронiчний бронхiт. Емфiзема легень ДН I ст.

Силiкоз I ст. неускладнений

Силiкоз I ст. Емфiзема легень ДН I ст.

Силiкоз I ст. Силiкотуберкульоз. Емфiзема легень ДН I ст.

Силiкоз I ст. Запалення легенiв.

#

211.

Хворий Г., 32 роки. Протягом 8 рокiв працює у елек-тролiзному цеху по одержанню алюмiнiя з бокситiв. Скарги на нерiзкi болi у груднiй клiтцi, особливо у нiчний час. З'явились непродуктивний кашель, за-дишка при фiзичнiй напрузi. Пiд час чергового ме-дичного огляду були вiдзначенi такi змiни: коробочковий вiдтiнок перкуторного звука над нижнiми вiддiлами легень, нижня межа легень опущена, рухливiсть iї обмежена. По даним рентгенологiчних дослiджень вiдзначається посилення легеневого малюнка переважно у середнiх та нижнiх вiддiлах легень, на фонi якого виднi незвичнi численнi вузлоподiбнi тiнi округлої форми, розмiром до 1-1,5 мм з чiткими краями. Коренi легень розширенi та ущiльненi. Чи достатньо даних, що є, для встановлення дiагнозу пневмоконiоз?

@ Необхiднi даннi перерахованi у пунктах Б та В

Достатньо

Необхiдна санiтарно-гiгiенична характеристика умов працi

Необхiдно проведення туберкулiнових проб та дослiдження харкотиння на ВК

Бронхоскопiя та загальний аналiз кровi

#

212.

Хворий С., 36 рокiв, штукатур з 14-рiчним стажем. При проходженнi перiодичного медогляду пред'яв-ляв cкарги на болi у правому плечевому суглобi, особливо на початку роботи. Болi посилюються при пiдйомi та носiннi тягарiв, вiдведеннi плеча. Об'єктивно: при одяганнi та зняттi одежi помiтна скованiсть руки. Контури плечевих суглобiв не змi-ненi, закладання руки за спину iз-за болiв неможливе. Виразно виражений симптом Дауборна. Пальпацiя великого бугорка плеча та верхнього краю дельто-видного м"язу хвороблива. Поставте попереднiй дiагноз.

@Плечелопатковий перiартрит зправа

Плечевий плексiт

Шийний радiкулiт зправа

Деформуючий артрозоартрит плечевого суглобу зправа

Мiозит дельтовидного м'яза зправа

#

213.

Хворий А., 40 рокiв, 6 рокiв стажу у контактi з пiдвищеним рiвнем шуму. При черговому медичному оглядi скарги на перiодично виникаючий головний бiль в лобнiй областi, шум та дзвiн в вухах. При об-стеженнi: пiдвищення порогiв сприйняття на частотах 500, 1000, 2000 Гц до 10 дБ, на частотi 4000 Гц - до 50 дБ. Сприйняття шопiтної мови - 5 м. Отоскопiя патологiї не виявляє. З боку внутрiшнiх органiв патологiї немає. Дайте обгрунтоване рiшення з визначенням комплексу лiкувально-профiлактичних заходiв.

@ Ознаки дiї шуму на орган слуху. Покращення умов працi за рахунок зниження рiвня шуму на робочому мiсцi та використання засобiв захисту органа слуху.

Кохлеарний неврит слухових нервiв I ст (професiйне захворювання), працездатний у своїй професiї за умов використання засобiв iндивiдуального захисту органiв слуху.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 836 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.041 сек.)