АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 5 страница. Кохлеарний неврит слухових нервiв I ст (професiйне захворювання), направити на МСЕК для визначення ступеню втрати працездатностi.

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

Кохлеарний неврит слухових нервiв I ст (професiйне захворювання), направити на МСЕК для визначення ступеню втрати працездатностi.

Пiдлягае лiкуванню i динамiчному нагляду у стацiонарi 24-30 дiб з послiдуючим обстеженням та винесенням експертного рiшення.

Кохлеарний неврит слухових нервiв I ст (професiйне захворювання), рацiональне працевлаштування поза контактом з пiдвищеним рiвнем шуму на робочому мiсцi.

#

214.

Хворий Ч., 33 роки, працює на пiдприємствi по виго-товленню термоiзоляцiйних матерiалiв, що мiстять азбест, при цьому у цеху мається пiдвищена кон-центрацiя азбестового пилу у повiтрi. Через 5 рокiв пiсля початку роботи стали турбувати задишка при невеликих фiзичних напругах, приступообразний кашель з в"язким мокротинням, що складно вiддi-ляється, який супроводжується болями у груднiй клiтцi. Об'єктивно: цианоз обличчя та губ, грудна клiтка бочкообразноi форми. Перкуторний звук над легенями коробочковий, прослухуваеться велика кiль-кiсть сухих та вологих хрипiв, а також шум тертя плеври, рухливiсть нижнiх краiв легень обмежена. На рентгенограмi легень судинно-бронхiальний малюнок рiзко пiдсилений та деформований; прозорiсть легеневих полiв диффузно пiдвищена; маються плевродiафрагмальнi спайки, мiждольова плевра спра- ва стовщена; коренi легень ущiльненi та розширенi. Встановiть попередній дiагноз.

@ Азбестоз, азбестовий адгезивний плеврит.

Хронічний обструктивний бронхіт

Плевропневмонiя.

Туберкульоз легень.

Пухлина правої легенi.

#

215.

Хвора Н., 37 рокiв, протягом 10 рокiв працює бушон-шицею на парфюмернiй фабрицi. Робота складається з накручування кришок (бушонiв) з пласмас на тю-бики для пасти, крему. За змiну закручує до ста тисяч бушонiв. Звернулась до цехового лiкаря з скаргами на слабость у правiй руцi, болi у правому луче-зап"ястному суглобi при виконаннi виробничих опера- цiй, особливо при рухах великого пальця. Болi з'яви-лись близько 3 мiсяцiв назад. Вдома приймала аналгiн, але значного полегшення не вiдчувала. Об'єктивно: патологii з боку внутрiшнiх органiв не вiдзначено;ру-хи у правому лучезап"ястному суглобi хворобливi, особливо при ульнарному вiдведеннi, мається при-пухлiсть в областi шиловидного вiдростку променевої кiстки та згладження областi "анатомiчноi таба-керки", позитивнi симптоми Елькiна та Фiнкель-стайна. Складiть план обстеження хворої.

@ Розгорнутий загальний аналiз кровi, ревмоком-плекс, Ro-гр, промене-зап'ястного суглобу, мiографiя м'язiв передплiччя.

Бiохiмiчне дослiдження кровi, ФОГ, Ro-гр промене-зап'ястного суглобу, ЕКГ.

ЕКГ, ФОГ, загальний аналiз кровi та сечi, мiографiя м'язiв передплiччя.

Ro-гр. кистi, ЕКГ, загальний аналiз кровi та сечi.

ФОГ, iммунологiчне дослiдження кровi, Ro-гр. кистi.

#

216.

У жінки 54 років на п’яту добу після екстирпації матки раптово зявилися біль в грудній клітині, тахікардія, задишка, кровохаркання. В анамнезі – хронічна ревматична хвороба серця, мі тральна недостатність. Обїективно: ціаноз обличчя, набухання шийних вен, розширення підшкірних вен на гомілках. В легенях – дрібнопухиркові звучні хрипи. ЧСС-120/хв.. АТ-90/60 мм рт. ст., акцент II тону над легеневою артерією. Яка етіологія розвинутого стану?

@Флеботромбоз вен тазу.

Хронічна ревматична хвороба серця.

Розширення підшкірних вен гомілок.

Гіпостатична пневмонія.

Інфаркт міокарду.

#

217.

Жінка 56 років знаходиться в хірургічному відділенні з приводу тромбофлебіту глибоких вен правої гомілки. Раптово у хворої зявилися біль в грудній клітині, тахікардія, задишка, кровохаркання. ЧСС-120 в 1 хв. АТ-80/50 мм рт.ст. Обличчя, шия ціанотичні, шийні вени набухлі, акцент II тону над легеневою артерією, дрібнопухиркові вологі хрипи в легенях. Загальний аналіз крові без особливостей. На ЕКГ ознаки перевантаження малого кола кровообігу. Яке подальше обстеження є найбільш інформативним в плані вибору тактики лікування?

@Коагулограма

Рентгенограма органів грудної клітини

Гострофазові показники

Бронхоскопія

Ехокардіографія

#

218.

У хворої на 7 день після видалення кісти яєчника з’явилася виражена слабкість, сильна задишка, серцебиття. Об’єктивно: ціаноз, в легенях вологі хрипи, шум тертя плеври, тони серця глухі, акцент II тону над легеневою артерією. ЧСС – пульс – 118 в 1 хв. ЧД – 26 в 1 хв. АТ-90/60 мм рт.ст. Після 12 годин від початку нападу хвора була госпіталізована у відділення інтенсивної терапії. У чому буде заключатися невідкладна допомога хворій?

@Введення гепарину

Введення фраксипарину

Введення стрептокінази

Введення еуфіліну

Введення серцевих глікозидів

#

219.

Жінка 42 років скаржиться на біль та парестезії у руках (у стані спокою), відчуття затерплості, послаблення кінцівок, тугорухомість пальців, часте побіління пальців. Працює дояркою з 15 років. Об-но: набряк, ціанотичне забарвлення, гіперкератоз, гіпоалгезія кистей, охолодження долоней, гіпоторофія долонних м'язів, більше правої кисті, зниження сили стискання кистей більш 50\%, витривалості більш 70\%. Цукор крові 5,1 ммоль/л. Ваш діагноз?

@Вегетативно-сенсорна поліневропатія II стадії

Шийний остеохондроз, радикулопатія шийно-грудного відділу хребта

Клімакс, клімактеричні акропарестезії кистей

Цукровий діабет II тип з явищами мікро- і макроангіопатії

Хронічний тендовагініт сухожилок сгиначів і розгиначів кистей

#

220.

Працівника підприємства по виробленню фільтрів з встановленим діагнозом азбестозу I стадії раціонально працевлаштовано, щорічно проходить профілактичне лікування, добре почувається. Через 5 років раптово почав скаржитися на виражене посилення задишки, появу кров'янистого харкотиння, схуднення, підвищення температури. При рентгенографічному дослідженні виявлений ателектаз середньої долі правої легені. Яке ускладненя найбільш імовірно розвинулося у хворого?

@Центральне новоутворення правої легені

Фіброзно-кавернозний туберкульоз легень

Абсцесс правої легені

Позалікарняна пневмонія правої легені, важкий перебіг (IV група)

Загострення хронічного бронхіту з бронхоектазами

#

221.

Пацієнт 39 років, працює водієм великовантажної машини 18 років, 2 роки скаржиться на стійкий біль у попереково-крижовій ділянці хребта, що посилюється при ході, довгому сидінні, нахилах тулуба, шкульгування, охолодження і набряки стоп, парестезії у нічний час, слабкість кинцівок, іноді порушення сечовиділення. При огляді виявлена гіпотрофія литкового м'язу, зниження ахілового та колінного рефлексу. Пульс на судинах нижніх кінцівок збережений. Як що стаж роботи не менш 10 років, факт професійного захворювання може бути встановлено за наявності наступних даних

@нахили корпусу більш 300 за зміну, наявність вимушеної, чи фіксованої робочої пози більш 50\% робочого часу

інволютивні зміни міжхребцевих дисків, фізичне навантаження під час роботи

інфекційне ураження мієлінової оболонки периферийних нервів, несприятливий мікроклімат на роботі

травматичне ураження попереково-крижового віддлу хребта, епізодичний вплив віброколивань під час роботи

молодий вік хворого, фізичне навантаження під час роботи

#

222.

Хворий 56 років був доставлений у лікарню через 1 годину після виникнення раптової болі у правій половині грудної клітини, задишки. 7 діб тому проведено оперативне втручання у зв’язку з аденомою передміхурової залози. Об’єктивно: стан важкий, виражений ціаноз, холодний піт. АТ-110/70 мм рт.ст., ЧСС-132 у 1 хв., ЧД-38 за 1 хв., в легенях сухі свистючі хрипи. Акцент та роздвоєння II тону над легеневою артерією. На ЕКГ – відхилення електричної осі праворуч, збільшення амплітуди зубця Р у II, III, aVF, V1, V2. Який препарат для невідкладної допомоги треба використовувати у першу чергу?

@Стрептокіназу

Еуфілін

Преднізолон

Гепарин

Допмін

#

223.

Хворий 36 років скаржиться на значну задишку у спокої, відчуття тяжкості у грудях. Захворювання зв`язує з перенесеним 2 тижня тому грипом. Об-но: положення вимушене – сидить, нахилившись у перед. Обличчя одутле, цианотичне, шийні вени набряклі. Межи серця поширені в обидві сторони, тони серця глухі, ЧСС=106 за 1 хв., АТ=100/60 мм рт. ст. В крові ШОЕ=42 мм/год. На ЕКГ – низький вольтаж, на рентгенограмі – трапецевидна тінь серця, ознаки застою у легенях. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Гострий перикардит

Вірусний міокардит

Ділятаційна кардіоміопатія

Ішемічна хвороба серця

Ревматична вада серця

#

224.

Хворий 52 років госпіталізований у стаціонар в дуже важкому стані. Об-но: адинамічний, положення вимушене, шкіряні покрови покриті холодним потом. Виражений ціаноз обличчя, набряк шийних вен. Задишка змішаного характеру, ЧД=36 за 1 хв., пульс нитевидний, аритмічний =118 за 1 хв., АТ=80/55 мм рт.ст. Перкуторно печінка збільшена на 5 см, болюча. На рентгенограмі шаровидна конфігурація серця, ознаки застою у легенях. Який лікувальний засіб потрібно застосувати?

@Пункція перикарду

Призначення глюкокортикостероїдів

Призначення січогонних

Перикардектомія

Призначення серцевих гликозидів

#

225.

Протягом 2 днів в інфекційну лікарню надійшло 27 хворих зі скаргами на підвищення температури до 38-39?С, нудоту, блювання, стілець до 10 раз на добу; кал рясний, смердючий, рідкий, водянистий з домішками слизу. Об-но: здуття живота, розлита хворобливість без явищ м’язового захисту. Усі їли на сімейному торжестві м’ясний салат. Яку допомогу треба надати хворим першочергово?

@Промивання шлунку

Призначити антибіотики

Призначити специфічну сироватку

Призначити оральні регідратанти

Призначити сольові розчни внутрішньовенно

#

226.

Хворий 52 років, на протязі 12 років скаржився на кашель, останні 5 років відмічає задишку при фізичному навантаженні. Місяць тому посилився кашель з виділенням гнійної мокроти. Об’єктивно: дифузний теплий ціаноз, задишка у покої. ЧД – 32 в 1 хв., температура 37,50С, межі відносної серцевої тупості зміщені вправо, акцент II тону над легеневою артерією. Печінка +2 см, пастозність гомілок. Яка тактика ведення хворого?

@Стаціонарне лікування.

Амбулаторне лікування.

Фізіотерапевтичне лікування.

Екстракорпоральні методи лікування.

Санаторно-курортне лікування.

#

227.

У Жінки 67 років на 5-ту добу після операції по протезуванню тазостегнового суглобу при підйомі з ліжка раптово з,ьявилася різка задишка, кашель, нестерпне стиснення за грудиною, хвора покрилася холодним пітом, втратила свідомість. Обьєктивно: Бліда, АТ – 100/60 мм рт ст., ЧСС – 128 уд у хв., над легенями влажні хрипи в нижньозадніх відділах, ЧДР- 28 у хв., температура тіла – 37,60. На ЕКГ – правограма, глибокий Q у III відведенні. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Тромбоемболія легеневої артерії

Гострий інфаркт міокарду

Госпітальна пневмонія

Пароксизмальна тахікардія

Гостре порушення мозкового кровообігу

#

228.

Хвора 55 років скаржиться на слабість, запаморочення, серцебиття, задуху. Об-но: блідість з іктерічним відтінком шкіри та склер. Тони серця приглушені, систолічний шум над верхівкою. Гепатоспленомегалія. В крові: Ер.-2,7x1012/л; Нb-87г/л; КП-0.9; ретикулоцити -20\%; Л-6x109/л; п-4\%; с-67\%; л.-23\%;м-6\%; ШЗЕ-20 мм/год. Осмотична резистентність еритроцитів в нормі. Білірубін загальній-48; непрямий-40 мкмоль/л. Позитивна реакція Кумбса (пряма). Який аналіз чи клінічний ознак е вирішальним для вияву характеру анемії:

@ Позитивна реакція Кумбса

Гепатоспленомегалія.

Осмотична резистентність еритроцитів

Гіпербілірубінемія

Іктеричність склер

#

229.

Хвора 60 років після гінекологічної операції була переведена в кардіологічне відділення з діагнозом: тромбоемболія легеневої артерії. В анамнезі – виразкова хвороба шлунку. Об’єктивно: шкіряні покрови бліді. ЧСС – 88 в 1хв., ЧД – 20 в 1 хв. АТ – 90/60 мм рт.ст., тони серця приголомшені, акцент II тона на легеневій артерії. В легенях вислуховуються одиничні вологі хрипи. Яка подальша тактика ведення хворого?

@Призначення фраксіпарину

Призначення аспірину

Призначення преднізолону

Призначення варфаріну

Призначення фуросеміду

#

230.

У вугільній шахті на глибині 800 м вибухнув рудниковий газ. Аварійна команда має провести рятувальні заходи в зоні з підвищеною концентрацією газів - продуктів вибуху. Вкажіть, застосування яких засобів підвищують безпеку рятівників.

@Ізолюючий протигаз

Фільтруючий протигаз

Респіратор

Марлева пов’язка

Легкий захисний костюм

#

231.

Хлопець 19 років захворів 4 дні тому, коли з’явилися біль у горлі, закладення носа, слизисто-гнійне виділення з носа, Т-37,3?С. На 5-ий день стан значно погіршився: з’явився розпираючий головний біль, багаторазове блювання. При огляді:Т-40,0?, стан тяжкий, хворий загальмований, шкіра бліда, на гомілках та стопах – геморагічна висипка зірчастої форми, ригідність потиличних м’язів. У лікворі - плеоцитоз. Яка добова доза пеніциліну?

@500 000 ОД/кг

50 000 ОД/кг

100 000 ОД/кг

200 000 ОД/кг

800 000 ОД/кг

#

232.

Хворий, 27 років потрапив до лікарні наприкінці першої доби від початку захворювання. Захворів раптово: Т-40,0?С, розпираючий головний біль, багаторазове блювання. Два роки тому лікувався з приводу туберкульозу легень, а три тижні тому переніс отит. При огляді: Т-40,0?С, стан важкий, оглушений, шкіра бліда, на нижніх кінцівках зірчастий висип, позитивні менінгеальні симптоми. Вкажіть збудник захворювання?

@Neisseria meningitidis

Staphilococcus aureus

Streptococcus pneumoniea

Streptococcus haemoliticus

Micobacterium tuberculosis

#

233.

Хворий Н.,23 років госпіталізований до клініки на другий день хвороби у важкому стані. Анамнез не зібрано. При огляді відзначени позитивні с-ми Керніга, Брудзинського, ригідність потиличних м'язів. проведено люмбальну пункцію. Ліквор білуватого кольору, каламутний, цитоз 3000/мкл (нейтровілів 90\%, одиничні свіжі еритроцити), білок 1,6 г/л, реакція Панді ++++, глюкоза 2ммрль/л. Яке з уражень ЦНС найбільш вірогідне?

@Гнійний бактеріальний менінгіт

Менінгізм

Субарахноїдальний крововилив

Туберкульозний менінгіт

Вірусний менінгіт

#

234.

Хвора 50 років, після фарбування вікон вдома, почався приступ значної задишки, яка не купірується сімпатоміметиками на протязі 3-х діб. Страждає на бронхіальну астму. На протязі 1 року було 3 приступи, які купірувалися сальбутамолом. Об’єктивно: ЧСС-120 в 1 хв., АТ-155/80 мм рт.ст. Дихання поверхноснє, ЧД-36 в 1 хв., в легенях сухі свистячі хрипи по всій поверхні легень. Межі серця збільшені праворуч. Набряк нижніх кінцівок. Печінка +5 см. Яка причина розвитку серцевої недостатності у хворої?

@Гостре легеневе серце.

Ішемічна хвороба серця.

Гіпертонічна хвороба.

Тромбоемболія легеневої артерії.

Хронічний обструктивний бронхіт.

#

235.

Хворий А., 40 років багато років страждає гіпертонічною формою хронічного гломерулонефриту. Лікарів відвідував рідко, нерегулярно приймав гіпотензивні препарати. Останнім часом став відзначати млявість, апатію, сухість і сверблячку шкіри, поліурію, ніктурію. Об-но: АТ-190/130 мм рт.ст. В крові: креатиніну 12 мг \%, при проведенні проби Реберга – фільтрація 10 мл/хв. Клінічні і лабораторні ознаки якого захворювання розвилися у хворого?

@ Хронічної ниркової недостатності

Алергійної нефропатії

Симптоматичної артеріальної гіпертензії

Гострого гломерулонефриту

Нефротического синдрому

#

236.

Чоловік 45 років останні 4 років страждає на хронічний пієлонефрит. 2 дні тому після переохолодження, з'явилися болі в поперековій області, більше ліворуч, температура 37,20, часте сечовипускання. Об-но: позитивний симптом Пастернацького, АТ 150/95 мм рт. ст. У загальному аналізі сечі: лейкоцитів 35-40 в п/з, бактериурия, протеїнурія - 0,3 г/л. Який з перерахованих препаратів найбільше доцільно призначити хворому?

@ Ципрофлоксацин

Цистенал

Урегит

Энап Н

Экстракт белладони

#

237.

Хворий П., 54 р., скаржиться на задишку, кашель, серцебиття. Палить 30 років. Об'єктивно: ІМТ 34,8 кг/м.кв. Дифузний теплий ціаноз, набряки він шиї, стоп. Діжкоподібна грудна клітка, дихання послаблене, ЧД-28 дих./хв., права границя серця +2 см, акцент II тону над легеневою артерією, АТ 150/80 мм рт ст.,ЧСС 90 уд/хв., АТ-150/80 мм рт.ст., ЧСС-90 уд./хв., права границя серця +2 см, акцент II тону над легеневою артерією. Печінка +2 см. ЕКГ:Р “пульмонале” та ознаки гіпертрофії правого шлуночка. Яке захворювання є причиною розвинутого ускладнення?

@ Хронічний обструктивний бронхіт

Ожиріння

Первинна легенева гіпертензія

Гіпертонічна хвороба

Бронхіальна астма

#

238.

Стереотипер,44 лет, стаж роботы в типографии 10 лет (концентрация свинца на рабочем месте превышает ПДК в 2 раза).Анализ крови: Эр.-3,5*1012, Нв.-100г/л, цв.п. – 0,8. р-3,3\%, базофильнозернистые эртироциты-40 на 50 п/зр, концентрация свинца в крови – 0,042 мг\%, порфирины в моче 0,320 мг/л. Предварительный диагноз:

@ Хроническая свинцовая интоксикация 11 степени

Хроническая свинцовая интоксикация 1 степени.

Хроническая свинцовая интоксикация 111 степени.

Порфириновая болезнь.

Носительство свинца.

#

239.

Сменный мастер ртутного металлургического завода, 21 год, работал в условиях воздействия паров ртути в концентрациях 0,05-0,09 мг/м*3. Обследован невропатологом. Выявлены: астенический синдром, микроорганическая симптоматика с интенционным дрожанием, положительными субкортикальными симптомами, наличие ртути (соответственно 0,01 и 0,04 до и после провокации унитиолом), гипотонический тип РЭГ. Развитие какого заболевания можно предположить?

@Хроническое отравление ртутью.

Остаточные явления нейроинфекции

Паркинсонический синдром.

Церебральный атеросклероз

Неврастения.

#

240.

Больная,40 лет, 20 лет проработала в парикмахерской. Поступила в клинику профзаболеваний с жалобами на затрудненное дыхание (затруднен вдох), приступами удушья 2-3 раза в неделю, кашель с отделением слизистой мокроты. Объективно: цианоз губ, перкуторно над легкими легочный звук с коробочным оттенком. Дыхание жесткое, с удлиненным выдохом. Живот мягкий, безболезненный. Печень у края реберной дуги. Ваш предварительный диагноз?

@Бронхиальная астма.

Хронический токсический бронхит.

Хронический пылевой бронхит.

Хронический обструктивный бронхит.

Острый бронхит.

#

241.

У рабочего шахты (ГРОЗ-10 лет, проходчик-18 лет, концентрация пыли на рабочем месте 160-370 мг/м*3, 20\% из которой составляет свободная двуокись кремния) на рабочей рентгенограмме выявлены изменения характерные для пневмокониоза. Определите разновидность пневмокониоза.

@Антрако-силикоз.

Антрако-силикатоз.

Силикоз.

Силикатоз.

Карбокониоз.

#

242.

Мастер по ремонту контрольно-измерительных приборов с ртутным содержанием,12 лет работал в условиях воздействия паров ртути в концентрациях 0,01-0,48 мг/ м*3. При очередном профосмотре выявлены лабильность вазомоторов кожи, пульса, артериального давления, общий гипергидроз, ассиметрия иннервации лицевой мускулатуры и языка, положительные субкортикальные рефлексы, интенционный тремор. Консультация стоматолога: парадонтоз, стоматит. Развитие какого заболевания можно предположить?

@Хроническая интоксикация ртутью.

Остаточные явления нейроинфекции.

Паркинсонический синдром.

Острая ртутная интоксикация

Ртутная энцефалопатия

#

243.

Подземному электрослесарю установлен диагноз: Силикоз, 1 ст., узелковая форма, ДН 11 ст. Проведите врачебно-трудовую экспертизу.

@Нетрудоспособный в условиях воздействия пыли. Подлежит компетенции МСЭК.

Трудоспособный в своей профессии.

Необходимо лечение до 2 месяцев в году с пребыванием на трудовом больничном листе.

Трудоспособность может быть восстановлена после санаторно-курортного лечения.

Нетрудоспособен. ІІ группа инвалидности.

#

244.

Больной,40 лет,16 лет работает формовщиком литейного производства. Последние 3 года беспокоит кашель с трудноотделяемой скудной мокротой, одышка при тяжелой физической нагрузке. Перкуторно легочной звук с коробочным оттенком. Аускультативно: жесткое дыхание, сухие свистящие хрипы. Функция внешнего дыхания не нарушена. На рентгенограмме изменений нет. Ваш предположительный диагноз?

@Хронический пылевой бронхит, 1 ст.

Хронический обструктивный бронхит.

Силикатоз, 1 ст.

Хронический пылевой бронхит, 11 ст.

Хронический токсический бронхит, 1 ст.

#

245.

Больная М, 28 лет, работала в поле, которое за 2 дня до этого было обработано пестицидами. Доставлена в клинику профзаболеваний с жалобами на головную боль, сухость во рту, головокружение, сухой кашель, затрудненное дыхание, чувство жжения за грудиной. В анализе крови: Л -12*109/л, анэозинофилия. Какое исследование надо провести для установления степени тяжести интоксикации у больной?

@Активность холинестеразы.

Содержание ацетилхолина.

Содержание белка в моче.

Бронхоскопию.

Фиброгастроскопию.

#

246.

У пострадавшего с множественными повреждениями врач установил инспираторную одышку 35 дыханий в минуту, отсутствие пульса на лучевой артерии, цианоз лица, смещение трахеи от средней линии. Какое первоочередное действие следует выполнить врачу?

@Пункция плевральной полости.

Интубация трахеи.

Ингаляция кислорода.

Крикотиреоидотомия.

Непрямой массаж сердца.

#

247.

При оказании первой врачебной помощи на месте происшествия установлено, что сознание у пострадавшего отсутствует, в области правой половины грудной клетки имеется рана, присасывающая воздух. Ось правого бедра значительно деформирована, на левой голени имеется обширная, рваная, кровоточащая рана. Какое первоочередное действие следует выполнить врачу?

@Проверить проходимость дыхательных путей.

Наложить окклюзионную повязку.

Наложить жгут на левое бедро.

Определить витальные показатели (пульс, дыхание).

Выполнить транспортную иммобилизацию правого бедра.

#

248.

После проведения проб на совместимость крови донора и реципиента, проведения биологической пробы на совместимость переливаемой крови произведено переливание крови реципиенту в послеоперационном периоде. Процедура переливания крови прошла без осложнений и без ухудшения общего состояния. Через 8 часов у больного повышение температуры тела до 38,2°С. Диурез адекватный проводимой инфузионной терапии. В анализе мочи Эр 2-3 в поле зрения, Лк 4-5 в поле зрения. АД 110/80 мм рт. ст. Определите клиническое состояние, связанное с переливанием крови.

@Посттрансфузионная пирогенная реакция

Гемотрансфузионный шок

Анафилактическая реакция замедленного типа

Почечная дисфункция

Почечная недостаточность

#

249.

Мужчина 45 лет в марте на мелководье провалился под лед. Обувь снял и по талому снегу через 10 минут пешком прибыл в место теплой стоянки. Спустя 4 часа предъявляет жалобы на боль в стопах и в икроножных мышцах. Стопы гиперемированы, гиперемия распространяется на нижнюю треть голеней, четких границ не имеет. Мягкие ткани стоп и голеней отечные. На коже подошвенных и тыльных поверхностей стоп буллы, заполненные геморрагической жидкостью. Пульсация на артериях стоп сохранена. Температура тела 37,7°С.

@Отморожение стоп II степени

Отморожение стоп III степени

Отморожение стоп IV степени

Отморожение стоп I степени

Влажная гангрена стоп

#

250.

При проведении спасательных работ в акватории Черного моря в апреле спасатель без специального снаряжения попал в морскую воду и находился в ней около 6 минут. Извлечен. Общее состояние средней тяжести. Оглушен. Озноб. Температура тела 36,2°С. Пульс 55 в мин, ритмичный. АД 90/60 мм рт. ст., слабого наполнения. Кожа бледная, слизистые синюшны. Мокрая одежда снята. Внешних повреждений нет. Пострадавший укутан одеялами. Ваш диагноз?

@Общее охлаждение организма

Травматический шок

Общее ознобление организма

Утопление в соленой воде

Эмоциональное потрясение

#

251.

Больной 49 лет в течение последних 3-х дней отмечает периодическую тупую боль в области сердца и за грудиной, длящуюся несколько часов и уменьшающуюся после приема аналгетиков. 10 дней назад перенес ОРВИ. В течение 8 лет повышение АД до 200/110 мм рт ст. В зоне абсолютной тупости сердца выслушивается двухфазный шум в систолу и диастолу без проведения. АД – 150/96 мм рт.ст. На ЭКГ подъем сегмента ST до 3 мм в I, II, III, aVL, aVF отведениях, признаки гипертрофии миокарда левого желудочка. Поставьте предварительный диагноз:

@Острый перикардит.

ИБС: крупноочаговый инфаркт миокарда.

Острый миокардит.

Дефект межжелудочковой перегородки.

Расслаивающая аневризма аорты.

#

252.

У больного 55 лет в течение 3 лет отмечаются приступообразные давящие боли за грудиной при быстрой ходьбе через 300 метров, проходящие при остановке. Последние 12 дней боли возникают при ходьбе в медленном темпе через 100-150 м, иногда в покое, сопровождаются чувством нехватки воздуха, длятся до 10, иногда 20 мин, проходят после приема 1-2 табл. нитроглицерина через 5 мин. АД-170/100 мм. рт. ст. Выше описанный болевой синдром в области сердца обусловлен:

@ИБС: прогрессирующая стенокардия.

ИБС: стенокардия напряжения III ФК.

ИБС: стенокардия напряжения IV ФК.

ИБС: инфаркт миокарда.

Кардиалгия на фоне артериальной гипертензии.

#

253.

Больная 22 лет предъявляет жалобы на одышку при малейшей физической нагрузке, удушье в горизонтальном положении, артралгии, субфебрильную температуру. При аускультации сердца на верхушке I тон усилен, дополнительный тон в протодиастолу, мезодиастолический шум. Печень на 2 см ниже края реберной дуги. Лейкоциты – 12 Г/л без сдвига влево, СОЭ – 42 мм/час, СРБ +++, серомукоид – 0,6 ед. Ваш предварительный диагноз:

@Ревматическая лихорадка.

Инфекционно-аллергический миокардит.

Первичный инфекционный эндокардит.

Системная красная волчанка.

Перикардит.

#

254.

Больной 23 лет отмечает ноющие боли в области сердца, перебои, артралгии. В течение двух лет трижды болел ангиной, последний раз месяц назад. Эмоционально лабилен. Миндалины увеличены, рыхлые. I тон на верхушке сердца приглушен, систолический шум. На ЭКГ: P-Q – 0,24 с. Лейкоциты: 9,8 Г/л, СОЭ – 21 мм/час; АСЛ-О – 1: 750. При ЭхоКС выявлена митральная регургитация, телесистолическое пролабирование передней створки митрального клапана. Поставьте предварительный диагноз:

@Ревматизм.

Тонзилогенная кардиомиопатия.

Инфекционно-аллергический миокардит.

Врожденный пролапс митрального клапана.

Вегето-сосудистая дистония по кардиальному типу.

#

255.

У больного в кардиологическом стационаре наступила остановка кровообращения и дыхания. Начаты мероприятия элементарной поддержки жизни, требуется ввести адреналин. Пунктировать подкожную вену руки за первые 3 минуты реанимации не удалось. Какой путь введения адреналина следует избрать?

@Эндотрахеально

Внутриседречно

В корень языка

В подключичную вену

В бедренную вену

#

256.

У пациента после 6-минутной сердечно-легочной реанимации восстановилось спонтанное кровообращение. Непосредственно после восстановления кровообращения: глубокая кома, дыхание самостоятельное, ЧД 16 в 1 мин., АД 90/50 мм рт.ст., на ЭКГ мерцательная аритмия с ЧСС100-118. моча по уретральному катетеру не выделяется. Какая витальная функция пациента требует немедленного протезирования?

@Функция вентиляции легких

Функция проницаемости альвеолярных мембран

Инотропная функция сердца

Хронотропная функция сердца

Выделительная функция почек

#

257.

У больного, извлеченного из водоема через 7 минут после утопления, разлитой цианоз, мышечная атония, отсутствуют дыхательные движения грудной стенки и пульс на сонных артериях. Выполнено “выведение” нижней челюсти и открывание рта, предпринята попытка искусственной вентиляции “рот ко рту”, оказавшаяся неэффективной. Что, наиболее вероятно, является причиной неэффективности вентиляции?

@Инородное тело

Не удаленная из легких вода

Ларингоспазм

Бронхоспазм

Не диагностированный перелом шеи

#

258.

В приемный покой доставлен электромонтер, который при работе с распределительным щитом получил электротравму. Знаки тока: затылочная область и левое предплечье. В сознании, не вполне адекватен, беспокоен, ЧД 16-18 в 1 мин., АД 90/60 мм рт.ст., пульс 92 в 1 мин., пальпаторно ощущаются экстрасистолы. В каком дополнительном методе исследования неотложно нуждается больной?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 508 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)