АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 9 страница. @Хронічна наднирникова недостатність.

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Хронічна наднирникова недостатність.

Гемохроматоз.

Вагітність.

Пелагра.

Гіпертиреоз.

#

417.

Хвора М., 39 років, отримує замісну терапію препаратами глюко- і мінералокортикоїдів: преднізолон 10 мг/добу, кортінеф 2 таб. в тиждень з приводу хронічної наднирникової недостатності. На фоні вірусної інфекції виникла анорексія, блювота, різка слабість, потемніння шкіри, адинамія, дезорієнтація, падіння АТ до 80/40 мм.рт.ст. Яка тактика ведення хворої?

@Термінове введення гідрокортизону гемісукцинату в/в струминно 100-150 мг, (до 400-600 мг гідрокортизону в добу крапельно в фізіологічному розчині та 5 \% розчині глюкози).

Збільшення дози преднізолону до 6-ти таблеток (30 мг) в добу.

Переведення хворої на внутрішньом’язеве введення гідрокортизону ацетату 2,5\%–2,0 до 4р. в добу.

Призначення кордіаміну 1,0 кожні 4 години.

Введення внутрішньом’язевих ін’єкцій ДОКСА по 5 мг 2р. на добу.

#

418.

Хвора Н., 25 років звернулась до лікаря зі скаргами на болі в кістках, переважно у хребті, загальну слабкість, нестійкий настрій, припинення менструацій, збільшення ваги, появу росту волосся на бороді по чоловічому типу, появу полос вишневого кольору на шкірі, спрагу. Об’єктивно: нерівномірний розподіл підшкірно-жирової клітковини з надмірним відкладенням її в ділянці живота, спини, грудей на тлі відносно тонких кінцівок. Шкіра тонка, суха. У ділянках плечей, стегон, грудей широкі багряно-ціанотичні стрії. АТ 180/100 мм.рт.ст. ЧСС – 82 в хв, тони ритмічні. Цукор крові – 8,2 ммоль/л. Кортизол ^, АКТГ ^, КТ наднирників – гіперплазія обох наднирникових залоз. Який найбільш вірогідний діагноз у хворої?

@Хвороба Іценко-Кушинга.

Синдром Іценко-Кушинга.

Гіпеальдостеронізм.

Адрено-генітальний синдром.

Гіпоталамічний синдром.

#

419.

У дівчини 18 років спостерігається виражена спрага, поліурія до 12 літрів на добу. В анамнезі перенесла черепно-мозкову травму. При обмеженні води відчуває головний біль, з’являються судоми. Цукор крові – 5,0 ммоль/л. Аналіз сечі: питома вага 1003, білку нема, цукру нема, Л– 1-2 в п.зору. Rtg – графія “турецького сідла” – без змін. Який метод дослідження найбільш доцільно провести для уточнення діагнозу?

@ Проба по Зимницькому

Проба по Нечипоренку

Клубочкова фільтрація

Електроенцефалографія

Глюкозо-торлерантний тест

#

420.

При медичному огляді на військкоматі звернув на себе увагу юнак високого зросту, пропорційної будови тіла, достатньої м’язевої сили, нормального статевого розвитку. Зріс 195 см, маса тіла 95 кг. Внутрішні органи без патології. Щитовидна залоза не збільшена. Зі слів хлопця, в сім’ї спадково всі високого зросту. Rtg – графія “турецького сідла” – без патологічних змін.

@ Сімейна високорослість

Гігантизм

Синдром Сотоса

Синдром Марфана

Акромегалія

#

421.

До ендокринолога звернулася дівчина 20 років зі скаргами на низький зріст. При огляді зріст 151 см, маса тіла 58 кг, пропорційної будови тіла, статевий розвиток відповідає віку. Обидва батьки пацієнтки мають низький зріст. Затримка росту у дівчини відзначалася з раннього дитинства, темпи росту не перевищували 4-5 см на рік. Кістковий вік відповідає хронологічному. Важких соматичних захворювань не було ТТГ-норма, СТГ-норма. Назвіть причину низькорослості.

@ Сімейна низькорослість

Гіпофізарний нанізм

Синдром Зекела

Соматогенний нанізм

Психосоціальна низькорослість

#

422.

Хворий К, 36 років, надмірної маси тіла (90 кг при зрості 176 см) скарг не надає, пропорційної будови тіла. Рівень цукру крові натще 5,0 млмоль/л, через 2 години після навантаження глюкозою цукор крові 7,0 ммоль/л. Дієтичне харчування даного хворого необхідно проводити згідно:

@ Стіл № 8

Стіл № 9

Стіл № 10

Стіл № 7

Стіл № 1

#

423.

Хвора, 32 роки, після вживання тістечок з кремом, через 2 год відмітила біль голови, біль в епігастрії, озноб. Температура тіла 38,50С, стільця не було. Блювата багаторазова, нестримна. Яке захворювання можна запідозрити?

@Харчова токсикоінфекція

Холера

Сальмонельоз

Шигельоз

Гострий апендицит

#

424.

Хворий, 32 років, скаржиться на часту блювоту, біль голови, t – 37,80С, зловонні випорожнення до 10 разів на добу. З анамнезу відомо, що хворий вживав сметану, куплену на ринку. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, шкірні покриви бліді, сухі, тургор дещо знижений. Пульс частий, АТ – 90/60 мм рт.ст., живіт – м’який, чутливий в епігастрії. В аналізі крові: помірний нейтрофільний лейкоцитоз. Запідозрено харчову токсикоінфекцію. Виберіть найбільш ефективне лікування?

@Промити шлунок, кишківник, ентеросорбент, фермент, дезінтоксикація

Антибіотикотерапія, спазмолітики

Сульфаніламіди, фермент

Антибіотики, сульфаніламіди

Еубіотики, дезінтоксикація

#

425.

Хворий, 36 років, захворів ввечері гостро. Появилися озноб, загальна слабкість, головний біль, сильний біль в животі, нудота, повторна блювота, рідкий, водянистий, смердючий, зеленуватого кольору стілець. t – 38,90С. Вранці хворий їв сире куряче яйце. Яке захворювання можна запідозрити?

@Сальмонельоз

Шигельоз

Холера

Черевний тиф

Амебіаз

#

426.

В будинку відпочинку одночасно захворіло 6 осіб, які напередодні вживали тістечка з сметанковим кремом. У всіх захворілих спостерігались нудота, відсутність апетиту, здуття живота, загальна слабкість. У двох пацієнтів була багаторазова блювота. Лікар запідозрив харчову токсикоінфекцію. Яке обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

@Бактеріологічне дослідження

Копроскопічне дослідження

УЗД органів черевної порожнини

Фіброгастродуоденоскопію

Визначення вмісту глюкози в крові

#

427.

На приймальне відділення поступила хвора із явищами дизартрії, дисфагії, диплопії. Хворіє 3-й день, причини захворювання не знає. Живе в сільській місцевості поблизу лісосмуги. Харчується домашніми продуктами та консервами. У контакті з інфекційними хворими не була. При огляді виявлено сухість шкіри, слизової язика, задишку, тахікардію, птоз, мідріаз, ністагм, здуття живота, закреп. Який метод лабораторної діагностики необхідно призначити?

@Реакція нейтралізації токсину у біологічній пробі

Посів калу на патогенну флору

Комп’ютерна томографія головного мозку

УЗД органів черевної порожнини

Сироватка крові на реакцію гальмування гемаглютинації

#

428.

Хвора, 45 років, поступила в клініку на 2-й день хвороби зі скаргами на слабкість, головокружіння, нечіткість бачення, двоїння в очах, сухість в роті. Стільця не було 2 дні. При огляді – хвора бліда, свідомість ясна, t – 37,20С, Ps – 68/хв., АТ – 120/80 мм рт.ст., живіт – здутий. Птоз правого віка, горизонтальний ністагм, мідріаз, парез м’якого піднебіння справа. Чутливість не порушена. Менінгеальні симптоми відсутні. Який найбільш вірогідний діагноз у хворої?

@Ботулізм

Кишкова непрохідність

Менінгоенцефаліт

Черевний тиф

Пухлина мозку

#

429.

В інфекційну клініку протягом доби поступило 18 учнів школи-ліцею. У всіх захворювання почалось гостро з нудоти, повторної блювоти, болю в епігастральній ділянці, частого, водянистого стільця. У 10 пацієнтів було зниження артеріального тиску, судоми м’язів верхніх і нижніх кінцівок, короткочасна втрата свідомості. Всі хворі їли вранці в їдальні ліцею сир зі сметаною. Вкажіть етіологічний чинник хвороби?

@Stafilococcus aureus

Vibrio cholerae

Shigella dysenteriae

Clostidium botulinum

Salmonella typhimurium

#

430.

Студент 22 років, тиждень гостював на канікулах в Білорусії, де вживав “свіжину” (м’ясо дикого кабана без достатньої термічної обробки). Через два тижні після повернення відмітив різку ослабленість, турбували болі в литкових м’язах, м’язах спини, м’язах при жуванні і ковтанні. При огляді - обличчя і повіки набряклі. Температура тіла 38,50С, апетит відсутній, нудота. В загальному аналізі крові-еозинофілія. Яке захворювання необхідно запідозрити?

@ Трихінельоз

Лептоспіроз

Харчова токсикоінфекція

Набряк Квінке

Аденовірусна інфекція

#

431.

Хворий 25 років скаржиться на рясні гнійні виділення з сечовипускного каналу, біль під час сечопуску на протязі декількох днів. Прояви виникли через 3 дні після статевого контакту з маловідомою. Об'єктивно: ерітема та набряк зовнішнього каналу уретри, виділення біло-жовтого кольору. При пальпації – сечовипускний канал дещо інфільтрований, болючий. Який метод дослідження доцільно використати для встановлення діагнозу?

@ Бактеріоскопія виділень із забарвленням за Грамом.

Уретроскопія.

Комплексні серологічні реакції

Гістологічне дослідження.

Аналіз сечі за Зімницьким

#

432.

Хворий 19 років на протязі декількох днів відмічає гнійні виділення з сечовипускного каналу, біль під час та в кінці сечопуску, часті позиви до сечопуску, часті ерекції і полюції. Спостерігається термінальна гематурія. Прояви виникли через 12 днів після статевого контакту з маловідомою. Об'єктивно: ерітема та набряк зовнішнього каналу уретри. При пальпації – сечовипускний канал дещо інфільтрований, болючий. При проведенні двостаканної проби – мутність сечі в обох порціях. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

@ Свіжий гострий тотальний уретрит

Свіжий гострий передній уретрит

Свіжий гострий задній уретрит

Хронічний гонорейний уретрит

Аналіз сечі за Зімницьким

#

433.

Хвора 28 років звернулась до гінеколога у зв?язку із нездатністю заплідніти протягом 6 років. В анамнезі – часта зміна статевих партнерів. Вказує на періодичні незначні виділення з статевих органів, що виникали протягом декількох років, незначно виражені болі в нижніх відділах живота під час менструацій та після вживання алкоголю. Об'єктивно: незначні слизово-гнійні виділення із каналу шийки матки. При мікроскопічному дослідженні виділень – грамнегативні диплококи, розташовані внутрішньоклітинно та поза лейкоцитами. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ Хронічний гонококовий ендоцервіцит, сальпінгооофорит

Свіжий підгострий гонококовий ендоцервіцит

Хронічний трихомонадний ендоцервіцит

Кандидозний вагініт

Бактеріальний вагіноз

#

434.

Хвора, 38 років, поступила в стаціонар на 2-й день захворювання зі скаргами на сухість в роті, м’язеву слабість, затруднене ковтання, зниження гостроти зору. Напередодні їла копчену свинину домашнього приготування. Об’єктивно: загальний стан середньої тяжкості. Мова нечітка. Шкіра бліда. Язик сухий, очні щілини звужені. Живіт піддутий, метеоризм. Сечопуск вільний, стільця не було. Виберіть найбільш ефективне лікування?

@Полівалентна протиботулінічна сироватка

Трисіль

Фестал

Преднізолон

Нормальний людський імуноглобулін

#

435.

Пацієнт К, 32 р. після падіння з висоти відмітив виражений біль в поперекові ділянці, важкість при розгинанні лівої ноги в колінному суглобі під час ходи та біль на передній поверхні лівої ноги. При поступленні в неврологічну клініку виявлено: втрату лівого колінного рефлексу, атонію та атрофію чотирьохголового м’язу зліва, зменшення його сили, гіпестезія на передній поверхні лівого стегна і коліна, позитивні симптоми натягу Вассермана і Мацкевича. Визначте клінічний діагноз..

@Радикулоневрит стегнового нерва зліва

Радикулоневрит сідничного нерва зліва

Люмбоішіалгія

Пухлина спинного мозку

Радикулополінейропатія

#

436.

Хвора Г., 43 років, поступила в неврологічне відділення із скаргами на різкий пекучий біль в ділянці потилиці, шиї, лівого плечового суглобу, плеча та на висипку міхурів в даній ділянці. Захворіла гостро. Зразу ж підвищилася температура до 380С. Об’єктивно: пальпаторна болючість в точці великого потиличного нерва, паравертебральних точок шийного відділу хребта зліва. Зниження больової чутливості зліва півколом на щоці, в ділянці шиї та плеча Там же – везикули з серозною рідиною всередині. Сухожилкові рефлекси рівномірні. Патологічних знаків немає. Встановіть клінічний діагноз.

@Радикулогангліоніт С2-С5 зліва (оперізуючий лишай)

Гангліоневрит зліва

Цервіко-брахіалгія зліва

Радикулоневрит зліва

Радикулогангліонервит зліва

#

437.

Хворий Ю., 40 років, поступив в нейрохірургічний відділ з вираженим больовим синдромом в поперековій ділянці, нижніх кінцівках, розладами сечовипускання. В анамнезі – операція з приводу раку простати. В неврологічному статусі – обмежені активні рухи в нижніх кінцівках з чітким зниженням м’язевої сили і тонусу в них. Сухожилкові рефлекси на ногах не викликаються. Гіпестезія за типом “штанів вершника”. Болі в ділянці куприка, промежини. Нетримання сечі. Отримати ліквору не вдалося – “суха пункція”. Діагностовано ураження корінців “кінського хвоста”. Вкажіть ймовірну причину захворювання.

@Метастатичне ураження хребта з компресією корінців “кінського хвоста”

Пухлина спинного мозку

Спінальний інсульт

Мієліт

Демієлінізуючий процес

#

438.

Хворий О., 46 р., працює лісорубом на лісозаготівлях, робота пов’язана з підніманням вантажів та тривалим статичним напруженням м’зів спини. За останній рік, особливо після роботи, періодично турбують ниючі болі в поперековій ділянці, які супроводжуються затерпанням зовнішньої поверхні гомілки. При огляді у невропатолога виявлено обмеження рухів в поперековому відділі хребта, напруження м’язів попереку, болючість в точках Валле. На спондилограмі поперекового відділу хребта визначається зниження висоти міжхребцевих дисків, крайові кісткові розростання тіл хребців. Що найефективніше попередить прогресування захво_рювання?

@Зміна місця праці і вживання хондропротекторів

Зміна місця праці,

Протизапальні препарати

Вітамінотерапія

Препарати кальцію

#

439.

У хворого С., 34 р., при різкому піднятті вантажу раптово виник гострий біль в попереково-крижовій ділянці. Нявна значно обмежена рухомість в поперековому відділі хребта. При обстеженні виявлено: напруження довгих м’язів спини всі види чутливості збережені, рефлекси симетричні. Хворому виставлено діагноз – люмбаго. Яка невідкладна терапію необхідна пацієнтові

@Паравертебральна новокаїнова блокада

Протизапальні середники

Антихолінестеразні препарати

Вітаміни групи В

Сечогінні препарати

#

440.

Хворого Н., 65 років, турбують ниючі болі в попереку з іррадіацією по передній поверхні правого стегна. Хворіє біля трьох місяців, лікування в поліклініці неефективне. В анамнезі – аденома простати. Об’єктивно: поперековий лордоз згладжений, рухи в поперековому відділі хребта обмежені назад і в сторони через біль. Симптоми Вассермана і Мацкевича позитивні справа. Гіпестезія по внутрішній поверхні правого стегна, зниження правого колінного рефлексу. Перкусія остистих відростків L2-L3 хребців різко болюча. Яке обстеження є найінформативніше для уточнення діагнозу?

@Магнітно-резонансна томографія хребта і спинного мозку

Комп’ютерна томографія хребта.

Люмбальна пункція

Спондилографія

Мієлографія

#

441.

У хворої 32 років був діагностований свіжий підгострий уретрит, кольпіт, цервіцит. При контрольному обстеженні після проведеної антибактеріальної терапії в адекватних дозах в матеріалі виявлені поодинокі гонококи. Яка найбільш ймовірна причина неуспішності проведеного лікування?

@ Супутня трихомонадна інфекція

Супутня хламідійна інфекція

Супутня герпетична інфекція

Бактеріальний вагіноз

Урогенітальний кандидоз

#

442.

Хворий 54 звернувся із скаргами на виразку на статевому члені, яка не супроводжується болісними відчуттями і виникла 7 днів назад. При огляді – виразка із “лакованим” гладким дном, правильної округлої форми та щільністю в основі. В паховій зоні справа – збільшений до величини лісового горіха, щільний, рухомий, неболючий лімфатичний вузол. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

@ Первинний сифіліс: твердий шанкр, регіонарний склераденіт.

Вторинний сифіліс: широкі кондиломи.

Простий герпес

Плоскоклітинний рак шкіри

М?який шанкр

#

443.

Хвора 19 років звернулась із скаргами на виразку на нижній губі, які виникла 3 тижні назад без видимої причини. При огляді – виразка діаметром 1 см із “лакованим” гладким дном, правильної округлої форми та щільністю в основі, не болюча. В підщелепній зоні справа – збільшений до величини лісового горіха, щільний, рухомий, неболючий лімфатичний вузол. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

@ Первинний сифіліс: екстрагенітальний твердий шанкр, регіонарний склераденіт.

Простий герпес, некротична форма

Плоскоклітинний рак шкіри

Шанкріформна піодермія

М?який шанкр

#

444.

Хвора 34 років звернулась із скаргами на випадіння волосся в скроневих ділянках. При огляді – дифузне зменшення густини волосяного покриву цієї зони. На тулубі – множинні блідо-рожеві плями, які зникають при натискуванні, без лущення. В аксілярних ділянках – яскраво-рожеві поодинокі папули діаметром дор 1 см. Який найбільш ймовірний діагноз?

@ Вторинний сифіліс

Третинний сифіліс

Себорейна екзема

Псоріаз

Висівкоподібний лишай

#

445.

Через 6 годин після початку терапії пеніциліном з приводу первинного серопозитивного сифілісу у хворого підвищилась температури тіла до 38,3(, розвинувся біль голови. На шкірі тулуба з?явились множинні блідо-рожеві плями, що бліднуть при пальпації, без лущення. Яка найбільш ймовірна причина зміни стану хворого?

@ Реакція Яриша-Герксгеймера

Алергічна реакція на пеніцилін

Розвиток вторинної стадії сифілісу

Вірусна екзантема

Синдром Стівенса -Джонсона

#

446.

У немовляти в 1-у добу від народження на шкірі долонь та підошв виникли міхурі діаметром від 0,5 до 1 см із серозним та каламутним вмістом. В основі міхурів – інфільтрація шкіри мідно-червоного кольору. При руйнуванні міхурів утворюються ерозії із лиловим віночком. Яка найбільш ймовірна причина виникнення міхурів?

@ Ранній вроджений сифіліс

Стафілококовий синдром обпеченої шкіри

Стафілококове бульозне імпетіго

Вроджений бульозний епідермоліз

Токсикодермія

#

447.

Хвора, 28 років, скаржиться на біль в животі розлитого характеру, дворазове блювання, пронос до 10 разів, гарячку. Хворіє 2-й день. Харчується вдома і в піццерії. Два дні тому їла торт із збитим сирим яєчним білком. Об’єктивно: t - 38,90С, Ps – 98/хв., АТ – 100/60 мм рт.ст.; язик сухий, обкладений білим налетом, живіт болючий в епігастрії і в правій здухвинній ділянці. Випорожнення рідкі, смердючі з зеленню та слизом. Який попередній діагноз у хворої?

@, гастроінтестінальна форма

Шигельоз, гастроентероколітична форма

Гострий гастроентероколіт

Кишковий єрсиніоз

Гострий апендицит

#

448.

Хворий, 39 років, лікується в інфекційній лікарні з приводу ботулізму. У нього є затруднене ковтання, поперхування їжею. На третій день перебування в стаціонарі з’явився кашель із виділенням гнійного харкотиння, задишка, підвищення температури тіла до 390С. В легенях справа в підлопатковій ділянці виявлено притуплення перкуторного звуку, аускультативно різнокаліберні хрипи. Дихання поверхневе із частотою 32/хв. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

@Аспіраційна пневмонія

Набряк мозку

Шпитальна пневмонія

Гіпостатична пневмонія

Набряк легень

#

449.

В клініку поступив робітник шкіряного комбінату, 54 роки, із скаргами на кашель з виділенням харкотиння, особливо зранку, задуху при фізичному навантаженні, почуття тиску за грудиною, пітливість, підвищення температури тіла до 37,5 С, загальне недомагання. Курить багато протягом 15 років, кашляє, лікувався не регулярно. Об'єктивно: шкірні покрови чисті, вологі, ціанозу немає. Дихання шумне ЧД - 24/хв. Перкуторно над легенями леневий звук з коробковим відтінком, видох подовжений, розсіяні сухі свистячі хрипи. Серце - тони ритмічні, дещо приглушені, чисті. Р-88 уд/хв. АТ - 110/80 мм.рт.ст. Живіт без особливостей. Печінка не збільшена. Яке обстеження ви назначете в першу чергу?

@Рентгенографія органів грудної клітки, електрокардіограма.

Спірографія, електрокардіограма.

Загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові

Загальний аналіз мокроти, загальний аналіз крові.

Електрокардіограма, лабораторні дослідження

#

450.

Шахтар зі стажом роботи 28 років, поступив у пульмонологічне відділення зі скаргами на задишку, сухий кашель, загальну слабість, підвищену пітливість, болі в грудній клітці при глибокому вдосі. Об'єктивно: блідість шкірних покривів. Над легенями везикулярне з жорстким відтінком дихання, на рентгенограмі явища пневмосклерозу, кальцинація лімфовузлів по типу "яєчної шкарлупи". Для якого захворювання властиві ці зміни?

@Силікозу

Туберкульозу

Келагенозу

Мікозу

Карциноматозу

#

451.

У хворого, який працює бурильником з використанням ручного свердла (генерує вібрацію 18 Гц) при профілактичному медогляді запідозрено вібраційну хворобу ІІ ст. та сенсоневральну приглуховатість Іст. Яке із поданих рішень є правельним?

@Скерування на стаціонарне лікування та обстеження для остаточного підтвердження діагнозу

Скерування на МСЕК для втановлення групи інвалідності з перекваліфікацією в новій професії

Амбулаторне лікування без відриву від виробництва

Санаторно-курортне лікування

Непрацездатний, працевлаштування з виключенням дії вібрації та шуму

#

452.

Тракторист 58 років, працює на тракторі 25 років. При профілактичному огляді скаржиться на головну біль, болі в поперековому відділі хребта, затерпання верхніх та нижніх кінцівок, більше вночі, підвищену пітливість. Об'єктивно: загальний гіпергідроз, ціаноз шкіри китиць рук та стоп. Пониження больової та тактильної чутливості на руках та ногах по типу "рукавичок" та "гольф". Холодова проба - позитивна. Капіляроскопія -сластико-атонічний стан капілярів. Зформулюйте діагноз?

@Вібраційна хвороба від дії комбінованої вібрації

Хвороба Рейно

Сирінгомієлія

Остеохондроз хребта

Вібраційна хвороба від дії локальної вібрації

#

453.

Робітниця 45 років, працює в швейному цеху 20 років, поступила зі скаргами на часті головні болі, поганий сон, шум у вухах, швидку втомлюваність. Рівень шуму в цеху перевищує ГДК на 10 дб. В анамнезі - перенесений кліщевий енцефаліт. При огляді - зовнішні слухові проходи не змінені. Шепітну мову сприймає з відсатні 0,6 метрів, АТ - 135/80 мм.рт.ст., пульс - 82/хв. Яке захворювання можна запідозрити?

@Шумова хвороба

Гіпертонічна хвороба

Ангіодистонічні розлади

Астеновегетативний синдром

Енцефалопатія

#

454.

Хворий Н., 49р., звернувся в терапевтичний стаціонар зі скаргами на постійну печію, зригування, що посилюються під час нахилу тулуба допереду та в нічний час, посилене слиновиділення. Які найбільш імовірні зміни можуть бути виявлені під час фіброезофагогастроскопії?

@Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба.

Ахалазія кардії.

Синдром Золлінгера-Еллісона.

Рак стравоходу.

Виразкова хвороба.

#

455.

Хворий С., 45 р., скаржиться на напади серцебиття, пітливості, загальну слабість, які виникають через 15-20 хв. після вживання їжі. Два роки тому прооперований з приводу виразкової хвороби шлунка: виконана резекція шлунка за Більрот 2. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворого?

@Демпінг-синдром.

Хронічний панкреатит.

Пептична виразка анастомозу.

Синдром привідної петлі анастомозу.

Гастрит кукси шлунка.

#

456.

Хвору М., 38 років турбують напади гострого болю в правому підребір’ї з іррадіацією у праву лопатку, який триває упродовж 20-30 хвилин, провокується фізичним та психоемоційним перевантаженням, супроводжується нудотою. Об’єктивно: шкіра – звичайного кольору. Живіт - м’який, болючий в проекції жовчного міхура. Печінка – не збільшена. Відділи товстої кишки- без особливостей. Результати дуодентального зондування: порція А: об’єм жовчі 25 мл, світло-жовта; порція В: об’єм жовчі 15 мл, темно-оливкова; порція С: об’єм жовчі – 25 мл, світло-золотава. Під час мікроскопічного дослідження патології не виявлено. Який найбільш ймовірний тип дискінезії?

@Гіпертонічна гіперкінетична дискінезія жовчних шляхів.

Гіпотонія сфінктера Одді

Гіпотонічна гіпокінетична дискінезія жовчних шляхів

Атонічна дискінезія

Гіпотонія жовчного міхура

#

457.

Хвору Н., 38 років турбує ниючий біль в правому підребір’ї, який посилюється після погрішності в дієті, гіркоту в роті. Об’єктивно: хвора підвищеного відживлення, відзначається помірний біль в правому підребір’ї, позитивний симптом Кера. Результати багатомоментного фракційного дуодентального зондування: отримана жовч з міхура об’ємом 80 мл протягом 50 хв. Під час мікроскопічного дослідження визначаються лейкоцити. Який найбільш імовірний діагноз?

@Хронічний холецистит з дискінезією за гіпомоторним типом.

Рак жовчного міхура.

Хронічний холецистит з атонією жовчного міхура..

Жовчно-кам’яна хвороба.

Хронічний холецистит з дискінезією за гіпермоторним типом.

#

458.

Жінка, 42 років, скаржиться на нестійкі випорожнення з переважанням закрепів, спастичний біль внизу живота, здуття живота, а також порушення сну, дратівливість, головний біль. Зменшення маси тіла не спостерігає. Яка найімовірніша причина даних скарг?

@Синдром подразнення товстої кишки.

Хронічний ентероколіт.

Дизентерія.

Рак кишечника.

Хвороба Крона.

#

459.

У хворої К., 38 років, раптово з’явилась висока температура тіла з ознобами. Температура тіла підвищується кожний день. Є також переймоподібні болі в правому підребір’ї, блювота. При фракційному дуодентальному зондуванні: в порції В є у великій кількості дрібний циліндричний епітелій, в порції С- велика кількість лейкоцитів; у великій кількості виявлено кишечну паличку густо на все поле зору. Виберіть найбільш оптимальний варіант правильної відповіді:

@Гострий холангіт

Гострий холецистит

Хронічний гепатит

Хронічний панкреатит

Дискінезія жовчовивідних шляхів

#

460.

Хвора В., 35 років, поступила в гастроентерологічне відділення зі скаргами на болі тупого характеру в правому підребір’ї, які посилюються після прийому їжі, носять тривалий характер, загальну слабість, підвищення температури тіла до 37,8-38,00С, гіркоту в роті, свербіння шкіри. 2 роки тому оперована з приводу калькульозного холециститу. Через 1 рік відчула погіршення загального стану, з’явились тривалі болі в правому підребір’ї, жовтушність шкірних покривів та склер, свербіння шкіри, підвищилась температура тіла до 37,0С. Лікувалась стаціонарно з покращенням. Останнє загострення біля двох тижнів. На УЗД –печінка збільшена, неоднорідна ехоструктура, розширення внутрішньопечінкових жовчних протоків. Виберіть найбільш оптимальний варіант правильної відповіді:

@Хронічний холангіт

Рак головки підшлункової залози

Хронічний гепатит

Гострий холецистит

Підгострий активний ендокардит

#

461.

Хворий Ч., 32 роки, скаржиться на загальну слабкість, втому, схуднення, болі в правому підребір’ї. Спостерігається підвищення температури тіла, свербіння шкіри, незначна жовтяниця,наявний асцит. При ретроградній ендоскопічній холангіопанреатографії: коральоподібні зміни великих внутріпечінкових жовчевих протоків, які поєднюються з мілкими внутріпечінковими протоками (картина, яка нагадує “мертве” дерево); є хаотично розкидані, короткі пальцевидні перетяжки, дивертикулоподібні вип’ячування і мікроектази. Біопсія печінки: фіброзне запалення жовчевих протоків. Виберіть правильний діагноз:

@Первинний склерозуючий холангіт

Первинний біліарний цироз печінки

Цироз печінки

Хронічний холецистит

Хронічний гепатит

#

462.

Хворий Б., 33 роки, поступив в гастроентерологічне відділення зі скаргами на загальну слабість, втомлюваність, болі в правому підребір’ї, епігастрії, нудоту, зниження маси телі, підвищення температури тіла до субфебрильної, жовтяницю, свербіж шкіри. В біохімічному аналізі крові: підвищення вмісту в крові лужної фосфатази, білірубіна (переважно кон’югованого), АлАт, збільшення сироваткового вмісту міді. Який препарат є препаратом вибору:

@Урсодезоксихолева кислота

Аллохол

Гепабене

Ессенціале Н

Карсіл

#

463.

Хвора К., 38 років, поступила в гастроентерологічне відділення зі скаргами на підвищення температури тіла до 390С, озноби, болі в правому підребір’ї, збільшення печінки, селезінки, жовтяницю, набряки на обличчі. В загальному аналізі крові: лейкоцитоз 15.109/л, ШОЕ-40 мм/год; токсична зернистість нейтрофілів. Хворіє на жовчекам’яну хворобу 10 років. Ваш ймовірний діагноз:


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 630 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.039 сек.)