АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 18 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Гострий набряк Квінке у ділянці обличчя

Хронічний обструктивний бронхіт

Гострий діфузний міокардит

Медікаментозна алергія

Гіпотіреоз

#

872.

Чоловік, 31 років, поступив до ревматологічного відділення зі скаргами на біль в гомілкових суглобах, набряклість та почервоніння лівого колінного суглобу, t = 37,9 оС. Вище вказані скарги з’явилися за 5 днів до надходження до стаціонару, після перенесенного ГРВЗ. Лейкоцитоз, ШОЕ – 37 мм в год. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Реактивний артрит

Ревматоїдний артрит

Деформуючий артроз

Подагра

Ревматичний артрит

#

873.

Жінка 32 років поступила в ревматологічне відділення зі скаргами на біль в суглобах, набряклість великих суглобів, здебільшого променево-зап’ясного, почервоніння правого променево-зап’ясного суглобу, слабкість, температура 39,6 оС. Вище вказані скарги з’явилися за 3 дні до надходження до стаціонару, після різкого переохолодження. При огляді: загальний стан задовільний, набряк, біль, гіперемія правого променево-зап’ясного суглобу.

@ Реактивний артрит

Ревматоїдний артрит

Деформуючий артроз

Склеродермія

Подагра

#

874.

Хлопець, 9 років після переохолодження поскаржився на різкий біль у всіх суглобах, переважно променево-п’ясних, мілких суглобах кісток, припухлість суглобів. Суглоби, практично всі болючі при пальпації, набряклі, температура 38,7 оС. Об’єктивно: збільшення лімфатичних вузлів, шийних, пахових, збільшення селезінки. Під час хвороби - 2 тижні – схуднув на 3 кг.

@ Хвороба Стилла

Ревматоїдний артрит

Деформуючий артроз

Синдром Фелті

Хронічний лімфогрануломатоз

#

875.

Чоловік, 23 років, без видимої причини відчув біль в мілких суглобових кістках, через 6 місяців – скутість вранці, і через 2 місяці поступово стала з’являтися деформація суглобів. Об’єктивно: на протязі 3-5 місяців від початку захворювання – лейкопенія, збільшення лімфатичних вузлів селезінки. Через 5 місяців від початку захворювання почав прогресивно втрачати вагу.

@ Синдром Фелті

Ревматоїдний артрит

Гострий лейкоз

Мієлолейкоз, первинно-хронічний

Подагра

#

876.

Хворий Н., 49 років, доставлений бригадою ШД з підозрою на гострий інфаркт міокарду. В приймальному відділенні хворий знепритомнів, почались клонічні, потім тонічні судоми. Об'єктивно: різка блідість з наростаючий ціанозом, набухання шийних вен, дихання голосне, нерівномірне, пульс не визначається, тони серця не прослуховуються. Почали робити непрямий масаж серця, штучне дихання. На ЕКГ – ритм правильний, ЧСС 28 за хвилину, зубець Р і комплекс QRS ідуть незалежно один від одного. Назвати вірогідну причину непритомності хворого.

@ Приступ Морганьї-Адамса-Стокса

Пароксизмальна тахикардія

Тріпотіння і фібріляція шлуночка

Стеноз вустя аорти

Розрив розшарованої аневризми аорти

#

877.

Хвора М., 50 років, доставлена в кардіологічне відділення із скаргами на раптове сильне серцебиття, почуття здавлення в грудях, запаморочення. Протягом 10 років хворіє на ІХС, гіпертонічну хворобу; останні пів року відмічає синкопальні стани. Об-но: акроцианоз, пульсація яремних вен, пульс ниткуватий.Аускультативно: коливальний ритм серця (ембріокардія), ЧСС 180 за хвилину, АТ 180/100 мм рт.ст. На ЕКГ: ритм правильний, ЧСС 180 за хвилину, зубець Р нормальний, йде попереду комплексу QRS і зливається з зубцем Т. Яке ускладнення ІХС у хворої?

@ Пароксизмальна тахікардія

Синусова тахікардія

Тріпотіння передсердя

Тахісистолічна форма миготливої аритмії

Тріпотіння і миготіння шлуночка

#

878.

Хворий 62 років, доставлений бригадою МШД зі скаргами на давлячі болі за грудиною, задуху серцебиття, запаморочення. В анамнезі: 2 роки тому переніс інфаркт міокарду.Об-но: стан важкий, блідість шкіряних покривів, акроцианоз, пульсація шийних вен, ЧДР 26 за хвилину, пульс ниткуватий. Тони серця глухі, ЧСС 160 за хвилину, АТ 130/80 мм рт.ст. На ЕКГ: ритм неправильний, ЧСС 160 за хвилину, зубець Р негативний, комплекс QRS перевищує 0,12 с, деформований, ST – знижений. Який з препаратів протипоказаний хворому?

@ Строфантин

Новокаїноамід

Лідокаїн

Анапрілін

Аймалін

#

879.

Чоловік Н., 37 років, розводить голубів, надійшов до стаціонару на 6-й день хвороби, яка розпочалася гостро з підвищення температури до 38,3єС, ознобу, головного болю, болю у м’язах, кашлю з виділенням невеликої кількості харкотиння. Об’єктивно: млявий, брадикардія, гіпотонія, в легенях поодинокі вологі хрипи, скорочення легеневого звука, на Ro-грамі – ознаки інтерстиціальної пневмонії. Який найбільш вірогідний діагноз?

@Хламідійна пневмонія

Абсцес легенів

Крупозна пневмонія

Гострий бронхіт

Туляремійна пневмонія

#

880.

Чоловік Н., 37 років, розводить голубів, надійшов до стаціонару на 6-й день хвороби, яка розпочалася гостро з підвищення температури до 38,3єС, ознобу, головного болю, болю у м’язах, кашлю з виділенням невеликої кількості харкотиння. Об’єктивно: млявий, брадикардія, гіпотонія, в легенях поодинокі вологі хрипи, скорочення легеневого звука, на Ro-грамі – ознаки інтерстиціальної пневмонії. Яка причина брадикардії у хворого?

@Ураження вегетативної нервової системи

Інтоксикація

Розмноження і накопичення хламідій

Токсична дія на центр терморегуляції

Ураження центральної нервової системи

#

881.

Хвора Н., 42 років, яку подряпала кішка за ліву руку, звернулася до лікарні зі скаргами на підвищення температури до 37,6єС, слабкість, біль в збільшених лімфовузлах під пахвою та кубітальних, появу на шкірі сверблячої висипки. Об’єктивно: лімфовузли розміром 1,0х2,0 см, болючі, але рухомі, щільні, шкіра над ними не змінена. Які додаткові дослідження необхідно призначити для підтвердження діагнозу?

@РСК

Гемокультура

Бактеріологічне дослідження пунктату лімфовузлів

Білі культура

Вірусологічне дослідження крові

#

882.

На птахофабриці зареєстрована епізоотія орнітозу. Які заходи профілактичного характеру слід здійснити для упередження захворювань персоналу фабрики до зникнення епізоотії?

@ Робота в спец. одязі, захисних окулярах, рукавичках

Знищення хворих птахів

Провести вакцинацію птахів

Ввести персоналу?-глобулін

Проводити поточну дезінфекцію в приміщеннях, де утримуються птахи

#

883.

Хворий Н., 28 років, поступив до лікарні в тяжкому стані на 2-й день хвороби. Свідомість втрачена. Психомоторне збудження. Судоми. А/Т-200/110 мм рт. ст. Тахікардія. Температура - 40єС. Позитивні менінгеальні ознаки. Зі слів матері хвороба почалася гостро з сильного головного болю, температури - 39єС, потім приєдналося блювання, а через 18 годин втратив свідомість. Яку терапію необхідно призначити хворому першочергово?

@Протисудомні – оксибутират натрію; лазикс-внутрішньовенно

Люмбальну пункцію

Пеніцилін внутрішньовенно

Розчин глюкози 5\%, лазикс внутрішньовенно

Преднізолон внутрішньовенно

#

884.

У хворого Н., 18 років, захворювання почалося раптово, через 1 годину після вживання в їжу торту з кремом, м’ясного салату з’явилися різкі болі у верхній частині живота, нудота, багаторазове блювання. Об’єктивно: температура тіла 37, 8єС, шкірні покрови дуже бліді, вологі, пульс 110 уд. за 1 хв., слабких якостей, АТ – 85/50 мм рт.ст. Тони серця значно приглушені. Язик сухий. Живіт при пальпації м’який, болючий в епігастрії. Яке ускладнення у хворого?

@Гостра судинна недостатність

Гостра серцево-судинна недостатність

ІТШ

ГВШ

Гостра серцева недостатність

#

885.

В студентському гуртожитку було зареєстровано харчове отруєння, клініка якого вказувала на протейну етіологію. Захворіла група студентів – 10 чоловік. Які лабораторні дослідження необхідно провести для визначення збудника?

@Бактеріологічне дослідження блювотних мас і калу

Бактеріологічне дослідження сечі і крові

Бактеріологічне дослідження калу

Виділення гемокультури

Білікультура

#

886.

Хвора Р., 18 років, доставлена до стаціонару в тяжкому стані, свідомість порушена. Живіт здутий, реагує на пальпацію. Печінка не пальпується. Блювання неодноразове з домішками крові. Пульс 110 за 1 хв., АТ 90/50 мм рт.ст. Білірубін 200 мкмоль/л, ПІ-40\%. Печінковий запах з роту. На протязі останніх 4-х місяців приймала ін’єкції з приводу виразкової хвороби шлунка. Яку невідкладну терапію необхідно надати в першу чергу?

@Інфузійна терапія. Преднізолон в/в.

Дезінтоксикаційна

Переливання крові

Противірусна терапія

 

#

887.

Сімейний лікар на основі клініко-епідеміологічних даних запідозрив у хворого харчове отруєння, спричинене мікробами Proteus. Хворий добу тому їв паштет з печінки, який купила дружина в торгівельному наметі. Дружина паштет не вживала. Які протиепідемічні і профілактичні заходи слід виконати лікареві в епід. осередку?

@Хворого госпіталізувати в інфекційний стаціонар, залишки паштету утилізувати, повідомити в райСЕС

Хворого залишити дома: призначити лікування, залишки паштету утилізувати

Хворого госпіталізувати

Ждати вказівок з райСЕС

Хворого залишити дома, залишки паштету гарно просмажити на сковорідці і можна вживати

#

888.

У хворого 45 років на 2-й день після транспортної травми з краш-синдромом з’явилась олігурія, діурез зменшився до 50 мл на добу, анорексія, нудота, протеїнурія 5,8 г/добу, гематурія ј п/зору, креатинінемія 0,975 ммоль/л, гіперкаліємія 6,8 ммоль/л. Діагностичне припущення?

@ Гостра ниркова недостатність

Хронічна ниркова недостатність

Гострий гломерулонефрит

Інфекційно-токсична нефропатія

Гострий пієлонефрит

#

889.

Хвора 64 років, доставлена до стаціонару зі скарженнями на сильний головний біль, запаморочення, тошноту, біль за грудиною, почуття недостачі повітря. Хворіє протягом 10 років. Батько хворої помер від інсульту. Об’єктивно: блідість шкіри і слизових оболонок. Щитовидна залоза збільшена до I ст. У легенях - послаблене везикулярне дихання. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені, акцент II тону над аортою, тахікардія. АТ 240/130 мм рт.ст. Пульс 102 уд. в хвилину. Клінічний аналіз сечі - без змін. Загальний холестерін крові 6,8 ммоль/л, глюкоза крові 5,1 ммоль/л, сечовина крові 7,2 ммоль/л. На очному дні: артерії сітківки звужені. Який попередній діагноз?

@ Гіпертонічна хвороба. Гіпертонічний криз

Хронічний гломерулонефрит

Коарктація аорти

Синдром Іценко-Кушинга

Тиреотоксикоз

#

890.

Хворий Н., 28 років, звернувся до лікаря зі скарженнями на постійний біль в епігастрільній ділянці, відчуття переповнення шлунку після вживання іжі, натху, тошноту, іноді послаблення стулу. Хворіє близько 8 місяців, за час хвороби схуд на 5 кілограмів. Дільничий лікар призначав омепразол, маалокс, біфіформ, які хворий вживав протягом місяця, але не відчув ефекту. Об’єктивно: шкіра блідно-рожева, периферичні лімфовузли не збільшені, язик рожевого кольору, вологий, нальот відсутній. При пальпації надчеревної ділянки дискомфорт у епігастрії. Клінічний аналіз крові і сечі у нормі, загальний білірубін 18,4 ммоль/л, уреазний тест негативний, при виконанні фіброгастродуоденоскопії патологічних змін не виявлено. Яке захворювання у пацієнта слід виключити?

@ Синдром функціональної диспепсії

Хронічний гастродуоденіт

Хронічний коліт

Дісбактеріоз

Хронічний гастрит тип В

#

891.

Хворий, 50 років, протягом 12 років працював на операції виготовлення “якіс-них” електродів. Під час періодичного медичного огляду були виявлені монотон-на невнятна мова, мікрографія, гіпомімія, брадикінезія, тремор кінцівок, утруднена повільна хода, гіперсалівація, насильниць-кий сміх і некритичне відношення до свого стану. З боку внутрішніх органів па-тології не виявлено. Яке експертне рішен-ня слід прийняти у даному випадку?

@Непрацездатний і потребує стороннього догляду

Непрацездатний

Трудовий лікарняний листок на строк 1 місяць

Обмежено працездатний

Трудовий лікарняний листок на строк 2 місяці

#

892.

У плавильника бабіту із стажем роботи 16 років (до цього 2 роки працював бурильником) під час проведення чергового медичного огляду мали місце скарги на біль у кінцівках, хворобливість при пальпації по ходу нервів. Відмічалась підви-щена втомлюваність кінцівок, їх гіпергідроз, дифузне схуднення м'язів. Кисті і стопи ціанотичні, шкірна температура в них знижена, пульсація в ділянці тильної артерії стопи послаблена. Вміст цукру у крові становить 5,55 ммоль/л. Алкоголем не зловживав. Який найбільш імовірний діагноз у даному випадку?

@Свинцевий поліневрит

Поліневрит від впливу локальної вібрації

Діабетичний поліневрит

Алкогольний поліневрит

Холодовий поліневрит

#

893.

У жінки 66 років вранці після сну на тлі нормального артеріального тиску з’явився помірний головний біль, на фоні якого протягом двох діб розвинулися правосторонній геміпарез, переважно у нозі, розлади мовлення по типу моторної афазії, нетримання сечі, зниження критики, пам’яті, немотивована повідінка, хватальний феномен та рефлекси орального автоматизму. Менінгіальні знаки відсутні. Температура тіла – 36, 6 С. В анамнезі: інфаркт міокарда, страждає на аритмію. Назвіть найбільш імовірний діагноз?

@Ішемічний інсульт в басейні лівої передньої мозкої артерії

Геморагічний паренхіматозний інсульт у лівій півкулі головного моку.

Ішемічний інсульт в басейні лівої середньої мозкової артерії

Субарахноїдальний крововилив

Менінгоенцефаліт

#

894.

Хворий 54 років після фізичного та емоційного перенапруження несподівано відчув різкий головний біль, запаморочення, нудоту. Слабкість у лівих кінцівках. Через кілька хвилин розвинулась непритомність, багаторазове блювання. Об’єктивно: хворий у коматозному стані, обличчя багрового кольору, температура тіла – 40 С; АТ-220/110 мм. рт.ст; дихання типу Чейн-Стокса, “плаваючі” очні яблука, лівобічна геміплегія, постійні горметонічні судоми. Спіно-мозкова рідина-інтенсивно кров’яниста.Про яку патологію слід думати у першу чергу?

@Геморагічний паренхіматозний інсульт з проривом крові у шлуночки мозку

Ішемічний тромботичний інсульт

Субарахноїдальний крововилив

Епілептичний напад

Емболія судин мозку

#

895.

У чоловіка 58 років з тривалою артеріальною гіпертензією після емоційного напруження на роботі раптово розвинулися нестерпний головний біль, нудота, блювання, параліч правих кінцівок, втрата свідомості. Об’єктивно: кома, шкіра обличчя червона, преривчасте дихання, загальний гіпергідроз, гіпертемія, плаваючі очні яблука, правобічна геміплегія, позитивні менінгіальні симптоми. Спино-мозкова рідина інтенсивно кров’яниста, збільшений зміст білка. Який найбільш імовірний діагноз?

@Субарахноїдально-паренхіматозний крововилив

Геморагічний менінгоенцефаліт

Оклюзія лівої середньої мозкової артерії

Субарахноїдальний крововилив

Менінгоенцефаліт

#

896.

У 64-річного хворого, що переніс 4 тижні тому гострий інфаркт міокарда, раптово виник судомний напад із напритомністю на 5 хвилин, мимовільним сечовипусканням. Після опритомнення з’ясувалося, що у хворого розвинувся помірний правобігний геміпарез та моторна афазія. Встановлено діагноза кардіогенна тромбоеліболія мозкових судин. “Терапевтичне вікно” при лікуванні тромболітиками інсультів такого типу здебільшого охоплює термін:

@Від 1 до 3-6 годин

Від 1 до 9 годин

Від 1 до 18 годин

Від 1 до 24 годин

Від 1 до 3 діб

#

897.

Хвора 22 років скаржиться на постійні клонічні судоми у м’язах правої руки за загальні епілептичні напади, що періодично розвиваються 1-2 рази на місяць. Раніше мешкала на Далекому Сході, де хворіла на кліщовий енцефаліт. Назвіть тип судомного синдрому.

@Кожевніковська міоклонус-епілепсія

Джеконовські моторні епілептичні напади

Джеконовські сенсорні епілептичні напади

Адверсивні напади

Абсанси

#

898.

Хворий 35 років скаржиться на напади. Які починаються з парестезій в лівих кінцівках. Потім він втрачає свідомість, спостерігаються прикус язика, тоніко-клонічні судоми, випускання сечі, потім – сон. На тлі самовільного припинення прийому антиконвульсантів у хворого розвинувся непритомний стан з тоніко-клонічними судомами, які слідували один за одним багато разів протягом короткого часу. З яких дій доцільніше почати лікування?

@ Протиепілептичні препарати

Протинабрякові препарати

Гормональні препарати

Наркоз

Люмбальна пукція

#

899.

Хворий 48 років після підйому вантажу відчув різкий біль в поперековій області, не міг розігнутися. Об’єктивно: напруження м’язів поперекової області, сколіоз, обмеження рухів в поперековому відділі стов-бура. Болючість паравертебральних точок LV — SI, пози-тивний симптом Ласега зліва. Лівий ахилів рефлекс зни-жений. Рентгенологічно відмічється зниження висоти диску LV — SI хребців, шиповідні розростання країв LІV — SI. Який діагноз?

@ Гострий лівосторонній дискогенний попереково-крижовий радікуліт.

Лівостороння люмбоішалгія

Гострий мієліт

Синдром грушеподібного м’язу

Кокцигодинія

#

900.

Хворий 32 років, після тривалого сидіння навприсядки, скаржиться на біль у правої гомілці, звисає права стопа, під час ходьби високо підіймає ногу, по типу: „півнячої” ходи. Об’єктивно: стопа звисає, трохи повернута усередину, атрофія м’язів правої гомілки, гіпестезія на зовнішній поверхні гомілки та на тильній поверхні стопи. Неможливо стояти та ходити на правій п’ятці. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Компресійно-ішемічна невропатія правого малогомілкового нерва

Компресійно-ішемічна невропатія правого великогомілкового нерва

Компресійно-ішемічна невропатія правого стегнового нерва

Компресійно-ішемічна невропатія правого сідничного нерва

Дискогенний правобічний попереково-крижовий радикуліт

#

901.

Хворий 28 років, який переніс травму правої кінцівки, скаржиться на пекучій біль у правої кисті, синюшність шкіри, пітливість кисті. Об’єктивно: атрофія м’язів у ділянці тенар, великий палець приведен в одну площину з вказівним („мавпяча кисть”); хворий не може зіставити великий палець по черзі із іншими. Гіпестезія у ділянці трьох з половиною пальців долонної поверхні проміневої сторони. Який найбільш імовірний діагноз?

@Травматична невропатія правого серединного нерва

Травматична правобічна плечова плексопатія Ерба-Дюшена

Травматична невропатія правого ліктьового нерва

Правобічна плечова плексопатія Дежеріна-Клюмпке

Травматична невропатія правого променевого нерва

#

902.

Хворий 54 років після підняття важкого предмету раптово відчув гострий біль по зовнішній поверхні лівого плеча. Об’єктивно: слабкість, атрофії і фасцикуляції у м’язах плечового поясу з обох боків. Зниження згинально-ліктьового рефлексу зліва. Відсутність черевних рефлексів, підвищення колінного та ахиллового рефлексів, симптом Бабінського зліва. На рентгенограмах шийного відділу хребта – звуження міжхребцевого проміжка СV-CVI. Який найбільш імовірний діагноз?

@Дискогенна цервікальна мієлопатія

Пухлина спинного мозку

Туберкульозний спондиліт

Дискогенна радікулопатія корінця С5

Дискогенна радікулопатія корінця С6

#

903.

У хворої через три доби після екстракції зуба з’явилась лихоманка (до 40оС), відсутня сеча на протязі трьох діб. Свідомість запаморочено, клонічні судоми, шкіра бліда, діяльність серця аритмічна, АТ 180/110 мм рт.ст. В аналізі крові ер. 3,2х1012/л, Нв 100 г/л, ЦП 0,85, К+ 6,9 ммоль/л, сечова кислота 0,64 ммоль/л, Ht 26\%, креатинін крові 0,931 ммоль/л. Яке ускладнення найбільш імовірно розвинулося у хворої?

@ Гостра ниркова недостатність

Токсична енцефалопатія

Гостра серцева недостатність

Хронічна ниркова недостатність

Васкуліт

#

904.

При обстеженні у хворого із скаргами на виділення із уретри був встановлений діагноз: трихомонадний уретрит. Яке лікування треба призначити хворому?

@Трихопол

Пеніціллін

Вітамін В6

Преднизолон

Делагіл

#

905.

Хворий 25 років, нежонатий, скаржиться на виділення з уретри, печіння під час сечовипускання на протязі 5 днів. У статевої партнерші виявлений урогенітальний хламідіоз. Об’єктивно: зовнішнє вічко уретри гиперемовано, при натискуванні із уретри виділяється слизово-гнійна крапля. Яке з перерахованих лабораторних досліджень має бути проведено обов’язково?

@Зіскріб з уретри, фарбування препарату за Романовським-Гімзе

Засів на середовище Сабуро

Засів на асцит-агар

Мікрореакція преципітації

Реакція Васермана

#

906.

Хворий 58 років, доставлений бригадою МШД зі скаргами на гостру біль за грудиною, задуху, серцебиття, запаморочення. Об-но: стан важкий, блідість шкірних покривів, що вкриті холодним потом, Тони серця ритмічні, глухі, пульс 160 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/60 мм рт.ст.На ЕКГ: ритм правильний, ЧСС 160 за хвилину, банеподібний підвищення сегменту ST в I, V4 - V6. Який з препаратів необхідно призначити хворому для попередження фібріляції шлуночків?

@Лідокаїн

Новакаїнамід

Обзидан

Ізоптин

Аймолін

#

907.

Хворий 44 років, доставлений бригадою МШД зі скаргами на раптову задуху, відчуття здавлення у грудях, кашель з виділення рожевого пінистого харкотіння, запаморочення. В анамнезі гіпертонічна хвороба, лікувався не регулярно, приступ виник вперше на роботі після фізичного навантаження. Об-но: стан важкий, виражений акроцианоз. ЧДР 32 за хвилини. В легенях з обох сторін розсіяні, вологі, дрібно-пухирчаті хрипи Тони серця ритмічні, акцент II тону на аорті, пульс 120 за хвилину, АТ 200/120 мм рт.ст.На ЕКГ: ритм правильний, ЧСС 120 за хвилину, ознаки перевантаження лівого шлуночка. Препарат якої групи необхідно призначити хворому в першу чергу?

@Гангліоблокатори

Антигістамінні

Діуретики

Бета-адреноблокатори

Серцеві глікозиди

#

908.

Чоловік 28 років знаходився в зоні ліквідації аварії на АЕС, отримав дозу опромінення 30Гц. В клінічній картині: важка, на протязі 5 діб, первинна реакція у виді постійного блювотиння, головного болю, тахікардії, гіпотонії. Відмічається еритема шкіри, іктеричність склер, субфібрильна температура, стан хворого різко погіршився, на протязі другого тижня захворювання з’явилися симптоми ентероколіту, фібрильна температура, ознаки вираженої дегідратації організму, кровоточивість. Про яке захворювання слід думати?

@Кишкова форма гострої променевої хвороби

Хронічна променева хвороба

Кістково-мозкова форма гострої променевої хвороби

Токсимічна кома гострої променевої хвороби

Хронічна променева хвороба 1 ст.

#

909.

У хворого 25 років при тривалому стоянні в транспорті з’явився дурнотний стан, дзвін у вухах, потемніння в очах, а потім втрата свідомості до 1 хв. Об’єктивно: різка блідість шкіри, що вкрита холодним потом. АТ – 55/20 мм.рт.ст. Брадикардія. Поверхневе дихання. Слабкий нерегулярний пульс. Після надання хворому вертикального положення прийшов до тями. Неспокійний. Наляканий тим, що сталося. Орієнтований в просторі та часі. Ваш можливий діагноз?

@ Колапс.

Епілептичний напад.

Базилярна мігрень.

Кардіогенний обморок.

Ортостатичний синкоп.

#

910.

Хворий Б., 49 років, подає скарження на постійний біль у правому підребер’ї, нудоту, періодичні блювання, гіркий присмак у роті, проноси, періодичне здуття живота, підвищення температури тіла до 37,5°С. Об'єктивно: Стан задовільний; шкіра та склери іктеричні. При пальпації живота - пальпаторний біль у правому підребер’ї, в точці проекції жовчного міхура, позитивні симптоми Мерфі та Кера. Ультразвукове дослідження: жовчний міхур об'ємом 120 см3 натщесер_це і 45 см3 після прийому їжі, товщина стінок 1,2-1,4 см. Поставте діагноз хворому.

@ Гіпотонічно-гіпокінестична дискінезія жовчного міхура

Гіпертонічно-гіперкінєтична дискінезія жовчного міхура

Холелітіаз

Хронічний холецистит

Хронічний склерозуючий холангіт

#

911.

Хворий К. 62 років, який страждає на цукровий діабет, тип 2, тривалий час застосовує пероральні цукорознижуючі засоби, почав скаржитись на тупі болі та важкість у правому підребер’ї, іктеричність слизових оболонок і склер. При пальпації печінки відмічено її збільшення у розмірах і болючість. Яке ускладнення цукрового діабету може бути в даному випадку?

@Діабетична гепатопатія

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Гемохроматоз

Хвороба Вільсона

#

912.

Хвора К., 28 років після пологів почала відмічати загальну слабкість, схуднення, випадіння волос, сухість шкіри. При огляді лікар встановив попередній діагноз: синдром Шихана. Який патогенетичний механізм розвитку даного синдрому?

@Ішемічний некроз гіпофіза

Пухлина коркового слою наднирників

Черепно-мозкова травма

Гіперпродукція антидіуретичного гормону

Дані зміни пов’язані з вагітністю і пологами

#

913.

Хвора М., 62 років, яка страждає на ожиріння з індексом маси тіла 45 кг/м2 тривалий час приймала орлістат в дозі 360 мг/добу без значного ефекту. Який інший метод лікування потрібно використовувати в даному випадку?

@Хірургічне лікування (гастроєюнальне шунтування)

Інсулінотерапія

Збільшення дози препарату

Застосування діуретиків

Значні фізичні навантаження

#

914.

Після прийому сурогатів алкоголю у хворого розвинулася гостра печінкова недостатність. Пацієнта госпіталізовано у відділення інтенсивної терапії. Відзначається підвищення температури до 38,40С, нудота, блювання. Які з заходів, що означені нижче, треба застосувати для попереджнння подальшого розвитку інтоксикаційного синдрому?

@ Введення неоміцину у кишечник.

Введення канаміцину внутрішньовенно.

Введення гепабене.

Введення преператів калію.

Введення гепарину.

#

915.

У хворого на цукровий діабет розвинулася кетоацидотична прекома. Пацієнта госпіталізовано у відділення інтенсивної терапії. Глікемія – 18 ммоль/л, у сечі: глюкоза – 253 ммоль/л, кетонові тіла - 2 од. З чого треба починати корекцію вуглеводного обміну (впродовж першої години)?

@ Внутрішньовенна інфузія простого інсуліну 0,05-0,1 ОД\кг.

Внутрішньовенна інфузія пролонгованого інсуліну 0,05 ОД\кг.

Внутрішньовенна інфузія простого інсуліну 1 ОД на 1 кг ідеальної ваги.

Комбіноване застосування простого інсуліну 0,05 ОД\кг внутрішньовенно та глібенкламіду 2,0 перорально.

Внутрішньовенна інфузія простого інсуліну 1 ОД на 3-5 г глюкози клінічного аналіза сечі.

#

916.

Після контакту з отрутохімікатами у хворого розвинулася гостра печінкова недостатність. В клінічній картині домінують нудота, блювання, температура тіла підвищена до 38,20С. Хворого госпіталізовано, проводиться необхідна терапія. Які продукти харчування треба вилучити з раціону пацієнта для попередження подальшого розвитку інтоксикаційного синдрому?

@ Продукти, що містять багато білка.

Продукти, що містять багато вуглеводів.

Продукти, що містять багато жирів.

Рідину.

Продукти, що містять ціанокобаламін.

#

917.

Хвора 36 років була госпіталізована зі скаргами на підвищення температури тіла, виражений біль у правому підребір’ї, відрижку гірким, нудоту. Об(єктивно: склери субіктерічні. Над всією поверхнею легень везикулярне дихання. Серце – ритм правильний. АТ 125/70 мм рт.ст. ЧСС=РS=90 уд/хв., tтіла=38,5(С. При пальпації живота – виражена болісність у правому підребір’ї, печінка виступає з під края реберної дуги на 2 см. Периферичних набряків не має. В крові: нейтрофільний лейкоцитоз зі зсувом вліво, ШОЕ 18 мм/год. В біохімічному дослідженні крові: загальний білірубін 18,3 ммоль/л, прямий 7,5 ммоль/л, АЛТ 0,058 ммоль/л, АСТ 0,12 ммоль/л. При УЗД печінки та жовчного міхура виявлено розширення жовчних протоків. Ваш діагноз?

@ Холангіт

Гіпомоторна діскінезія жовчевиводних шляхів

Дискінезія жовчевиводних шляхів

Гострий холецистит

Жовчнокам(яна хвороба

#

918.

Хворий 27 років, з 17 років з'явилися тоніко-клонічні судомні напади з утратою свідомості і падіннями. Постійно приймає противосудомну терапію. Останнім часом знизився інтелект, недостатньо критичний до дієтичних рекомендацій лікаря, часто вживає солону їжу, копченості. В останній рік напади почастішали до 2-3 разів на місяць. Порушення якого виду обміну в хворого найбільш виражено в дні, що передують приступам?

@Водно-електролитного

Вуглеводного

Жирового

Білкового


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 804 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.04 сек.)