АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 4 страница. @ Гострокінцеві кондиломи.

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@ Гострокінцеві кондиломи.

Вторинний сифіліс.

Рак шкіри.

Червоний плоский лишай.

Шанкриформна піодермія.

#

207.

Хворий С., 32 років, звернувся до лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла до 37,80С, загальну слабкість, нездужання, біль у м’язах, помірний біль у горлі, що підсилюється під час ковтання, наявність висипу на тілі. Під час об’єктивного обстеження лікар виявив значну гіперемію слизової оболонки м’якого піднебіння, піднебінних дужок, мигдаликів. На мигдаликах та піднебінних дужках є дрібні везикули з прозорим вмістом, оточені червоним вінчиком. На лиці та тулубі спостерігається плямисто-папульозний блідий висип. Про яке захворювання слід думати у цьому випадку?

@Ентеровірусна хвороба

Герпетична інфекція

Везикульозний рикетсіоз

Вітряна віспа

Аденовірусна інфекція

#

208.

У хворого, 29 років, встановлений діагноз малярії. Приступи гарячки з’являються у вечірній і нічний час, повторюються через день, тривалість гарячкового приступу складає 4-6 годин. Рівень паразитемії невисокий, перебіг захворювання легкий. Про яку етіологічну форму малярії може йти мова в даному випадку?

@Овале-малярія

Тропічна малярія

Чотириденна малярія

Вівакс-малярія

Жодна з перерахованих

#

209.

У хворого на менінгіт виявлені наступні показники цереброспінальної рідини: рідина мутна, білувато-жовтого кольору, вміст білка 1,1 г/л, глобулінові реакції різко позитивні, нейтрофільний плеоцитоз більше 1 тис. в 1 мкл. На користь якого менінгіту свідчать наведені показники?

@Менінгококового

Туберкульозного

Ентеровірусного

Грипозного

Поліомієлітного

#

210.

У ВІЛ-інфікованого має місце мононуклеозоподібний синдром, який характеризується гарячкою, ангіною, симетричним збільшенням шийних, потиличних, пахвових і пахвинних лімфатичних вузлів, збільшенням печінки і селезінки. Якій стадії ВІЛ-інфекції (за ВООЗ) відповідає наведений

симптомокомплекс?

@Гостра інфекція

Латентний період

Генералізована персистуюча лімфоаденопатія

СНІД-асоційований симптомокомплекс

СНІД

#

211.

Хворий К., 48 років, протягом 15 років працює на підприємстві по виготовлені штучних смол. Протягом останнього часу скаржиться на виражену загальну слабкість, головний біль, часте сечовиділення, переважно вдень, червоне забарвлення сечі. Яке ускладнення отруєння нітросполуками бензолу можна припустити?

@Злоякісна пухлина сечового міхура

Хронічний цистіт

Хронічний простатит

Гострий гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

#

212.

Жінка 32 років доставлена в приймальне відділення машиною „швидкої допомоги”. В спекотний день працювала тривалий час на полі, збираючи овочі. Відчула головний біль, головокружіння, загальну слабкість, сухість в роті. Не звертаючи на це уваги, продовжувала працювати. Незабаром потемніло в очах, з’явилось блювання, різкий біль в литкових м’язах. Потім виникло рухове збудження, втрата свідомості. АТ 170/95 мм. рт. ст. Сформулюйте діагноз?

@Тепловий удар

Гіпертермічний синдром

Колапс

Обморок

Нейротоксикоз

#

214.

Хворий, 34 років, звернувся до приймального відділення зі скаргами на різки, нападоподібні, болі у животі, закрепи, підвищення t0тіла до 380С, нудоту. Об(єктивно: черевна стінка напружена, втягнута, при пальпації біль зменшується. АТ 180/110 мм рт ст. Аналіз крові: ретикулоцітоз, еритроцити з базофільною зернистістю, зниження гемоглобіну. Аналіз сечі: 1022, білок 0,660/00, лейкоцити 5-6 у п/з, (-амінолевуленова кислота, копропорферин.

@Свинцева колька

Гострий панкреатит

Гострий холецистит

Гострий апендицит

Інфаркт міокарду

#

215.

Полірувальниця, що працює на наждакових кружалах протягом 1,5 року, скаржиться на побіління пальців кистей та стоп, які частіше виникають при хвилюванні. Об’єктивно: колір шкіряних покривів дистальних відділів кінцівок незмінний.Динамометрія25 кг, альгізіметрія - 0,1; 0,3; 0,5. Холодова проба різко позитивна на верхніх та нижніх кінцівках. З боку внутрішніх органів без патології. Ваш діагноз?

@ Вібраційна хвороба

Хвороба Рейно

Сірінгомієлія

Синдром Рейно

Поліневрит

#

216.

Хворий 42 років скаржиться на відчуття запаморочення, нестачі повітря, слюно- та сльозотечу, головний біль. Із анамнезу відомо, що хворий декілька годин працював на полі, обробленому отрутохімікатами. Вищевказані скарги з’явились раптово, півгодини назад. Відмічається загальний гіпергідроз, міоз. Пульс 92 за хв.., ритмічний. АТ 140/90 мм рт ст. Над легенями на тлі везикулярного дихання – різнокаліберні вологі хрипи. Фібрилярне посмикування м’язів навколо невеликої ранки на передпліччі. Який препарат в першу чергу потрібно призначити хворому?

@Атропін

Еуфілін

Аміназин

Папаверин

Преднізолон

#

217.

Хвора В. 20 р. звернулась зі скраргами на періодичний головний біль. Об-но: стан задовільний. Ps 78 за хв, ритмічний. АТ 180/90 мм рт. ст.. Ліва межа відносної серцевої тупості на 1 см зовні від лівої середньо-ключичної лінії. В ІІ міжребір‘ї зліва від грудини вислуховується грубий систолічний шум. При Ro-графії виявлені поодинокі узури ребер, гіпертрофія лівого шлуночка. Який найбільш ймовірний попередній діагноз?

@Коарктація аорти.

Дефект міжпередсердної перетинки.

Дефект міжшлуночкової перетинки.

Стеноз гирла аорти.

Недостатність мітрального клапана.

#

218.

Хворий А. 35 років звернувся із скаргами на інтенсивний постійний біль в ділянці серця. Тиждень тому хворів на грип. Об-но: стан задовільний. Температура тіла – 37,8оС. Ps 88 за хв, ритмічний. АТ – 130/80 мм рт. ст. Межі серця не змінені. В ІІ міжребір‘ї зліва вислуховується шум тертя перикарда, тони серця не змінені. Який попередній діагноз?

@Гострий перикардит.

Міокардит.

Міжреберна невралгія.

Інфаркт міокарда.

Тромбоемболія легеневої артерії.

#

219.

Хвора Д. 27 років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, покашлювання. Часто хворіє бронхітами, ГРВІ. Об-но: стан задовільний. Ps 78 за хв, ритмічний. АТ – 120/75 мм рт. ст. Права межа серця на 1 см зовні від правого краю грудини. В ІІ – ІІІ міжребер‘ях зліва вислуховується систолічний шум, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Який найбільш ймовірний діагноз?

@Дефект міжпередсердної перетинки.

Дефект міжшлуночкової перетинки.

Тетрада Фалло.

Стеноз легеневої артерії.

Стеноз аорти.

#

224.

У хворого 16 років при профогляді виявлено підвищення АТ до 150/90 мм рт.ст. Об’єктивно: зріст – 178 см, маса тіла – 90 кг. Розподіл жирової клітковини рівномірний. На шкірі живота, внутрішніх поверхонь стегон плеч невелика кількість рожевих стрій. Стан внутрішніх органів без змін. Статевий розвиток відповідає вікові. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Гіпоталамічний синдром пубертатного періоду

Гіпертонічна хвороба

Вегетосудинна дистонія по гіпертонічному типу

Хвороба Іценка-Кушинга

Кортикостерома

#

225.

Хворий 26 років скаржиться на різку м'язову слабкість, головокружіння, розлитий біль у животі, нудоту, блювоту, яка не покращує стан хворого. Хворіє на протязі 6 місяців. Захворювання почалося поступово. Посилювалася загальна слабкість, хворий худнув, потемніла шкіра, особливо обличчя. Стан різко погіршився 3 дні тому, виник біль у животі і часта блювота. Об’єктивно: зріст – 172 см, маса тіла – 62 кг. Шкіра суха, дифузно пігментована. Тони серця різко послаблені, ЧСС – 60 уд./хв., АТ – 80/40 мм рт.ст. Живіт приймає участь в акті дихання, при пальпації м’який, дещо болючий в епігастральній ділянці. Лейк.крові – 8,1*109/л, глюкоза крові – 3,0 ммоль/л. Який найбільш імовірний діагноз?

@ Хронічна наднирникова недостатність Аддісонічна криза.

Гострий панкреатит.

Гострий аппендицит.

Гостре харчове отруєння.

Гострий холецистит.

#

227.

Хвора 17 років скаржиться на збільшення щитовидної залози, сонливість, мерзлякуватість, схильність до закрепів. Хворіє на протязі року, не лікувалась. Об’єктивно: зріст – 167 см, маса тіла – 84 кг. Шкіра бліда, суха, щільна. Волосся сухе, ламке. Вторинні статеві ознаки розвинуті нормально, місячні нерегулярні, скудні. Ps –64/хв. АТ – 105/60 мм рт.ст. Щитовидна залоза видна при огляді, при пальпації збільшена за рахунок всіх відділів, не болюча. При УЗД – залоза збільшена в розмірах, гіпоехогенна. Яке лікування доцільно призначити хворій?

@ Тиреоїдні гормони

Глюкокортикоїди

Препарати йода

Тиреостатики

Естрогени

#

228.

Хворий П., 52 роки, стаж роботи зварювальником 18 років скаржиться на ядуху та сухий кашель. При рентгенобстеженні ОГП: у легенях на фоні підсиленого, сітчастодеформованого легеневого малюнку визначається велика кількість мілких, округлих чітко окреслених тіней у середніх та нижніх віддділах з обох боків, симетрично. Корені легень ущільнені, розширені. Ваш діагноз.

@Ппневмоконіоз.

Дисемінований туберкульоз легень.

Міліарний карциноматоз.

Кардіогенний пневмоскелероз

Саркоїдоз.

#

229.

Хворий 62 рокiв, звернувся до хірурга зi скаргами на болi в лівому променезапястковому суглобі та набряк. На рентгенограмі, дифузний остеопороз кісток суглоба. В дистальному епіфізі променевої кістки визначається круглої форми, вогнище деструкції з губчастим секвестром в центрі. Різко звужена та деформована суглобова щілина променезапясткового суглобу. Який найбільш імовірний діагноз?

@Туберкульоз променезапясткового суглобу.

Остеомієліт променевої кістки.

Ревматоідний артрит.

Деформуючий артроз.

Остеогенна літична саркома.

#

230.

У хворого 65 років зранку після сну виникли слабкість правих кінцівок, порушення мови, зниження чутливості на правій половині тіла. При огляді: свідомість збережена, артеріальний тиск – 100/60 мм рт. ст., моторна афазія, правобічний центральний геміпарез і гемігіпалгезія. Який попередній діагноз?

@ Ішемічний інсульт

Геморагічний інсульт

Енцефаліт

Пухлина головного мозку

Субарахноідальний крововилив

#

231.

У 20-літньої хворої різко піднялася температура тіла до 40 градусів, з’явився сухий кашель, виражена задишка, пітливість. Частота дихання 30 за 1 хвилину. Над легенями жорстке дихання. На оглядовій рентгенограмі двохстороннє, симетричне, однотипне враження вогнищевими тінями малої інтенсивності. Проба Манту з 2 ТО – від’ємна. Гемограма: лейкоцити 9*109, Е-2\%, П-4\%, С-74\%, Л-12\%, М-8\%, ШОЕ- 11мм/год. Про що слід подумати?

@ Міліарний туберкульоз.

Вогнищева пневмонія.

Карциноматоз.

Саркоїдоз.

#

234.

У хворої Л. після народження дитини піднялася температура тіла, з’явився кашель з виділенням харкотиння, у якому були знайдені МБТ. Останнє рентгенологічне обстеження проходила до вагітності. Зміни були відсутні. Яке обстеження слід виконати в першу чергу?

@ Рентгенограму органів грудної порожнини.

Аналіз крові..

Туберкулінодіагностику.

Томограму легень.

#

235.

У хворого П., 22 років, через півтори години після з’їдених тістечок з`явився ріжучий біль у епігастрії, нудота, багаторазове блювання. Т-37,60 С?; АТ-110/75 мм.рт.ст. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Що в першу чергу повинен зробити лікар швидкої допомоги?

@ Промити шлунок

Дати регідрон

Ввести спазмолітик

Ввести антибіотик

Дати ентеросорбент

#

236.

Хворий Г., 38 років, звернувся в перший день захворювання зі скаргами на біль у верхній половині живота, нудоту, блювання. Захворів гостро через 2 години після вживання в їжу тістечка з кремом. При огляді: Т-36,70С, АТ-95/65мм.рт.ст, Рs-100/хв. Загальний стан середнього ступеня тяжкості. Язик сухий, обкладений, живіт не здутий, хворобливий в епігастрії, синдромів подразнення черевини немає. З чого необхідно почати лікування хворого?

@Промивання шлунку та кишечнику

Проведення регідратації внутрівенно

Застосування ентеросорбентів

Призначення антибіотиків

Введення церукалу

#

237.

Хворий В., 42 роки, на 5 добу після вживання в їжу тарані, яку купив на стихійному ринку, почав скаржитися на туман перед очима, подвоєння предметів, різку слабкість, сухість у роті, відсутність стільця. На другу добу відмічав гугнявість голосу, утруднення ковтання твердої їжі. Який основний патогенетичний механізм ураження при цьому захворюванні?

@ Зменшення синтезу і виділення ацетилхоліну

Зменшення ферментативної активності еритроцитів

Підвищення активності парасимпатичної нервової системи

Зниження активності симпатичної нервової системи

Зменшення засвоєння тканинами кисню

#

238.

Хворий Н., 39 років, звернувся до лікаря на другий день хвороби із скаргами на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 390С, випорожнення до 5 раз на добу, рідкі, зелені, пінисті., блювання. З оточуючих ніхто не захворів. Об-но: Т-38,40С. Загальний стан середньої важкості, язик сухий, обкладений. При пальпації живіт надутий, хворобливий у ілеоцекальній ділянці. Що треба з’ясувати?

@ Вживання сирих крашанок

Контакт з гризунами

Перебування за межами країни

Вживання грибів

Вживання консервованих продуктів

#

239.

Хворий, 28 років, на протязі 1,5 місяця відмічає немотивовану слабкість, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, втрату ваги, діарею. При обстежені виявлено рубці та свіжі сліди внутрішньовенних ін’єкцій за ходом вен верхніх кінцівок, збільшення шийних, пахвинних лімфатичних вузлів, кандидоз ротової порожнини. В імунограмі СД-4 лімфоцитів < 200/мкл. Найбільш вірогідний діагноз:

@ ВІЛ – інфекція, ст. СНІД

Лімфогранулематоз

Інфекційний мононуклеоз

Хронічний лімфолейкоз

ЦМВ – інфекція

#

240.

При огляді хворої В., 20 років, на обличчі в області кайми нижньої губи на набряклому, гіперемійованому тлі наявна група пухирців з каламутним вмістом, перед появою яких хвора відмічала печію та болючість в ділянці враження, турбували головний біль, почуття розбитості, болі в суглобах. Напередодні захворювання було переохолодження. З метою дії на етіологічний чинник призначають:

@ Ацикловір

Циклоферон

Лейкоцитарний інтерферон

Ламівудин

Гентаміцинову мазь

#

241.

У хворої 35 років, яка поступила з діагнозом гнійний менінгіт, на тлі позитивних симптомів Керніга, Брудзинського та вираженої ригідності потиличних м’язів з’явились гіперемія та пітливість обличчя, аритмічне дихання, брадикардія, підвищення АТ, судомні посмикування м’язів обличчя та верхніх кінцівок, пригнічення черевних та сухожильних рефлексів, зниження реакції зіниць на світло, застійні зміни диска зорового нерва. Першочерговим є призначення:

@ Осмодіуретиків

Салуретиків

Глюкокортикоїдів

Альбуміну

Кристалоїдів

#

Ліквідатор аварії на 4-му блоку ЧАЕС одержав дозу опромінювання 3 Гр. Через 3 тижні після зникнення симптомів первинної реакції гострої променевої хвороби з'явилися дрібнокрапкові крововиливи на слизових оболонках і шкірі, температура підвищилась до 390С. В ан. крові: Ер. – 3,2*1012/л, Hb – 101 г/л, КП – 0,8, лейкоцити – 1,2*109/л, тромбоцити – 48*109/л,, ШОЕ – 30 мм/год. Визначте степінь тяжкості гострої променевої хвороби.

@ Середня

Легка

Тяжка

Дуже тяжка

Тяжка

#

243.

У хворої 44 років виник тупий, нерізкий біль в правому підребер’ї та підложечковій ділянці, озноб, підвищення температури тіла до 37,80С. При огляді: підвищеного харчування, шкіряні покрови і склери субіктеричні. Печінка виступає із-під краю реберної дуги на 2 см, ущільнена, болюча. В ан. крові Hb 102 г/л, лейк. 10*109/л, ШОЕ 35 мм/год. Білірубін заг. 40 МЕ/л, прямий 18 МЕ/л, непрямий 22 МЕ/л. АЛТ 42 МЕ/л, АСТ 36 МЕ/л. При дуоденальному зондуванні в порції С велика кількість епітелію і лейкоцитів. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Холангіт

Холецистит

Жовчнокам'яна хвороба (холелітіаз)

Рак печінки

Гепатит

#

244.

Чоловік 48 років, курець, працює зварювальником на хімкомбінаті. Скаржиться на кашель з харкотинням, слабкість, t0 тіла 38,50 увечері, зхуднення на 10 кг. Хворіє 1,5 місяці. Лікування антибіотиками без ефекту. На рентгенограмі в легенях багато вогнищ з нечіткими контурами 3-7 мм, у правій легені тінь 2х3 см. Аналіз крові: ер. – 4,4•1012/л, L – 4,8•109/л, е-1, п-5, с-68, л-18, м-8, ШОЕ – 12 мм/год. Якій діагноз найбільш вірогідний?

@ Дисемінований туберкульоз

Пневмоконіоз

Карциноматоз

Хронічний бронхіт

Хвороба Хамена-Річа

#

245.

Жінка 46 років, скаржиться на кашель з харкотинням, t0 тіла 38,50, слабкість, пітливість. Останніє рентгенобстеження 8 місяців тому без патології. Хворіє на ішемічну хворобу серця. На рентгенограмі у лівій легені виявлена тінь 3х3 см з просвітленням та доріжкою до кореня. Гемограма у нормі. Який діагноз найбільш вірогідний?

@ Інфільтративний туберкульоз

Пневмонія

Рак легені

Абсцес легені

Казеозна пневмонія

#

246.

Чоловік 49 років, курець, захворів 3 тижні тому. Скаржиться на кашель з невеликою кількістю харкотиння, підвищену t0тіла увечері до 37,20-37,40. Лікувався антибіотиками без ефекту. Наглядається у ендокринолога з приводу тіреотоксикозу. Два роки тому хворів на правосторонню пневмонію. На рентгенограмі виявлено декілька дрібних вогнищ на верхівці правої легені. Гемограма у нормі. Який діагноз найбільш вірогідний?

@ Вогнищевий туберкульоз

Вогнищева пневмонія

Хронічний бронхіт

Вузловатий зоб

Післяпневмонічний фіброз

#

247.

Жінка 42 років, працює на птахофермі, скаржиться на задишку, біль у грудях зліва, підвищення t0тіла до 380-390 увечері, кашель. Хворіє на гіпертонічну хворобу. При обстеженні: дихання у легенях везікулярне, перкуторно-легеневий звук не змінений. На рентгенограмі в обох легенях багато дрібних 2-3 мм вогнищ малої інтенсивності, розташованих ланцюжком по ходу судин. ШОЕ – 32 мм/год. Якій діагноз найбільш вірогідний?

@ Гострий дисемінований туберкульоз

Ідиопатичний альвеоліт

Карциноматоз

Вогнищевий туберкульоз

Вогнищева пневмонія

#

248.

Чоловік 28 років, курець. Виявлений по проф.огляду, скарг не має. На рентгенограмі у верхій ділянці правої легені виявлена тінь 2х2 см з чіткими контурами. Рік тому батько обстеженого помер від якогось захворювання легень. В аналізі крові ер. – 4,4•1012/л, L – 4,8•109/л, е-2, п-6, с-67, л-18, м-8, ШОЕ – 12 мм/год. Харкотиння слизове, L – 6-8 у п/з. Проба Манту з 2ТО – папула 16 мм. Якій діагноз найбільш вірогідний?

@ Туберкулома

Периферичний рак

Гамартохондрома

Кулевидна пневмонія

Доброякісна пухлина

#

249.

Хворий на туберкульоз легень приймає ізоніазід, піразинамід, етамбутол, рифампіцин, стрептоміцин на протязі 2 місяців. Вчора шкіра хворого пожовтіла. Який препарат став причиною цього?

@ Рифампіцин

Стрептоміцин

Піразинамід

Етамбутол

Ізоніазід

#

250.

Дівчина 16 років страждає на вроджену ваду серця: тетраду Фалло. При невеликому фізичному навантаженні вона відчуває задишку, шкіра її стає синього кольору. На ЕКГ – гіпертрофія правих шлуночка та передсердя. В крові Гб - 176 г/л.. Найбільш імовірно, що головною причиною ціанозу є

@Скидання крові з права наліво

Недостатня оксигенація крові у легенях

Надлишкова кількість еритроцитів

Слабкість правого шлуночку

Гіпертензія у легеневої артерії

#

251.

Юнак 17 років скаржиться на задишку при швидкої ходьбі. З народження лікарі знаходять "шуми у серці, підозрювали вроджену ваду серця. Об-но: Межи серця без помітних змін, у другому міжреберному проміжку зліва від груднини вислуховується систолічний шум і послаблений II тон, тут же відчувається систолічне тремтіння, ЧСС=ПС=88 за хв., АТ 100/60 мм рт.ст. Печінка і селезінка не пальпуються. На ЕКГ RV1 + SV5 = 14 мм. На рентгенографії ОГП збіднення легеневого малюнка. Найбільш імовірним діагнозом у хворого є

@ Стеноз легеневої артерії

Відкрита артеріальна протока

Дефект міжпередсердної перетинки

Дефект міжшлуночкової перетинки

Стеноз устя аорти

#

252.

Чоловік 27 років скаржиться на задишку, свербіж і відчуття набряку обличчя, що виникли 25 хвилин тому, коли разом з друзями вдома дивився футбольний матч, їв раків та пив пиво. Каже, що його стан прогресивно погіршується. Об-но: Збуджений. Обличчя одутле, щеки та губі збільшені у розірі. ЧД 28 за хв., чутні свистячі хрипи на вдиху та видиху, при аускультації легень провідні шуми, максимум над грудниною. Тони серця гучні, ЧСС=ПС=108 за хв., АТ 150/90 мм рт.ст. Найбільш імовірною причиною задишки є

@ Набряк гортані

Спазм бронхів

Гіпертонічний криз

Нейро-циркуляторна дистонія

Алкогольне сп'яніння

#

253.

Працівник гумової промисловості. На протязі робочої зміни працював у цеху, при підвищеній температурі повітря, роздягнутим, дуже спітнів. Наприкінці зміни відчув загальну слабкість, різкий головний біль, запаморочення, шум у вухах, миготіння перед очима, слабкість м'язів. Корокочасно втратив свідомість, упав, спостерігалася кровотеча з носу. Кров шоколадно-бурого кольору. Має місце виражений ціаноз шкіри, слизових оболонок. Терміново направлений до лікарні. На другий день в аналізі крові виявлено наступне: Ер. 3,6*1012/л з тельцями Гейнця-Ерліха, Л- 9*109/л, рівень Hb - 78 г/л. MtHb 40\%, ШОЕ 3 мм/год. Укажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Гостра інтоксикація нітро- й аміносполуками бензолу

Гостра інтоксикація бензолом

Гостра інтоксикація чадним газом

Гостра інтоксикація метаном

Гостра інтоксикація оксидом азоту

#

254.

Працівник гумової промисловості. Влітку працював у цеху при підвищеній температурі повітря, роздягнутим, дуже пітнів. Почав скаржитися на загальну слабкість, підвищену втомлюваність, головний біль, запаморочення, зниження пам'яті, порушення сну, млявість, апатію. При обстеженні у лікарні виявлений помірний ціаноз губ, виражена блідость шкіри, гипергідроз, лабільність артеріального тиску, в аналізі крові: Ер. 2,8*1012/л, тельця Гейнця-Ерліха, КП 0,9, Л- 7,2*109/л, нормобласти 1 \%, ретикулоцити 4 \%, рівень гемоглобіну - 110 г/л, метгемоглобіну 8 \%, сульфгемоглобіну 1,5 \%, ШОЕ 3 мм/год. Укажіть найбільш вірогідний механізм розвитку анемічного синдрому.

@Денатурація глобіну після дисоціації гемопротеіду

Перехід двовалентного заліза гему у тривалентну форму

Утворення сульфгемоглобіну

Зменшення транспортної форми заліза крові

Порушення проліферації клітин кровотворіння

#

255.

Працівник фармацевтичної промисловості. Працював у цеху при підвищеній температурі повітря. Наприкінці робочої зміни відчув загальну слабкість, різкий головний біль, запаморочення, шум у вухах, миготіння перед очима. Корокочасно втратив свідомість. Терміново направлений до лікарні, де в аналізі крові виявлений вміст MtHb 40\%. Встановленрй діагноз гострого отруєння нітро- й аміносполуками бензолу середнього ступеня. Який має бути висновок з експертизи працездатності?

@Тимчасова непрацездатність 3-4 дні з переводом на легшу роботу на 1-2 міс.

Тимчасово непрацездатний протягом декількох днів

Раціональне працевлаштування без утрати кваліфікації

Встановлення групи інвалідності внастлідок утрати кваліфікації

Тимчасове переведення на групу інвалідності

#

256.

Ливарник чавуну з стажем роботи 25 років. Скаржиться на біль у грудній клітці, сухий кашель, задишку, швидку втомлюваність. Під час обстеження виявлений атрофічний фарінгіт, риніт, ознаки хронічного обструктивного захворювання легень. На рентгенограмі - сітчастий фіброзний процес, емфізема легень. На спірограмі легкі порушення функції зовнішнього дихання змішаного характеру. Укажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Карбоконіоз I стадії

Сілікоз I стадії

Коніотуберкульоз

Професійна бронхіальна астма, інтермітуючий перебіг

Позалікарняна пневмонія

#

257.

У робітника очисної лави вугільної шахти з стажем роботи 15 років почавилися скарги на біль у грудній клітці, задишку, сухий кашель, швидку втомлюваність. На рентгенограмі виявлений дифузний інтерстиціальнй фіброз, емфізема легень, дрібновогнищеві утворення 3-5 мм у нижніх і середніх відділах легень. На спірограмі порушень функції зовнішнього дихання немає. За даними санітарно-гігієнічної характеристики вдихає пил кам'яного вугілля, концентрація становить 138 мг/м3 (N=10 мг/м3), вміст силіцію (IV) оксиду 1,5\%. Укажіть найбільш вірогідний діагноз.

@Антракоз I стадії

Силікоз I стадії

Коніотуберкульоз

Рак легень

Саркоідоз легень

#

258.

У ливарника сплавів для одержання особливо міцних та безіскрових інструментів появилися скарги на біль у грудній клітці, задишку, нападоподібний кашель, швидке схуднення на 15 кг, періодичне підвищення температури тіла до 39-400С з ознобом. При обстеженні виявлений дифузний ціаноз, лімфаденопатія, обмеження рухомості легеневого краю і коробковий звук при перкусії легень, дрібнопухирчасті вологі хрипи у нижніх відділах легень, шум тертя плеври. Має місце дерматит, підшкірні гранульоми, нориці. На рентгенограмі легень виявлений дифузний інтерстиціальнй фіброз, емфізема легень, дрібно- та великовогнищеві тіні (гранульоми). Позитивна алергійна шкірна проба Куртіса з берилієм. Укажіть найбільш вірогідний діагноз.

@ Бериліоз III стадії

Силікоз III стадії

Антракоз III

Синдром Хаммана-Річа

Саркоідоз легень

#

259.

Хворий Л., 36 років, скаржиться на задишку при звичайному фізичному навантаженні. Ревматизмом та ангінами не хворів. Об-но: у горизонтальному положенні – набряк він шиї. Межі серця – у нормі. Аускультативно: - у легенях відмічаються застійні хрипи, ЧД = 28 за хв., зі сторони серця – шумів не виявлено, ЧСС = ПС = 98 за хв. АТ 100/60 мм рт. ст. Печінка + 4 см. Периферійних набряків немає. Аналіз крові у межах норми. ЕКГ – ритм синусовий, різке зниження вольтажу усіх зубців. Ваш імовірний діагноз?

@Констриктивний перикардит

Ексудативний перикардит

Міксома серця

Інфекційно-алергічний міокардит

Ділятаційна кардіоміопатія

#

260.

Больной А., 39 лет, жалуется на одышку и давящую боль за грудиной в покое. 10 дней назад перенес грипп. Об-но: положение вынужденное – сидит, наклонив туловище вперед, лицо одутловатое, цианотичное, набухшие шейные вены. Границы сердца значительно расширены в обе стороны, тоны – глухие, ритмичные, ЧСС = 104 в мин, ЧДД = 28 в мин. На ЭКГ – снижение вольтажа зубцов. На рентгенограмме – шаровидная тень сердца, признаки застоя в легких. В крови: СОЭ – 38 мм/час. Ваш диагноз?

@Экссудативный перикардит

Вирусный миокардит

Ревматизм

Дилятационная кардиомиопатия

ИБС

#

261.

Больной 20 лет жалуется на чувство жара в верхней половине туловища, носовые кровотечения, онемение нижних конечностей. Об-но: гиперемия лица, АД на верхних конечностях 160/90 мм рт ст, на нижних конечностях 80/50 мм рт ст. На подколенных артериях и артериях стоп пульс слабого наполнения и напряжения, над сонными артериями систолический шум. Каков наиболее вероятный диагноз?

@Коарктация аорты

Расслаивающаяся аневризма аорты

Незаращение артериального протока

Острый тромбофлебит

Гипертоническая болезнь

#

262.

Больной 22 лет находится на диспансерном учете с детского возраста. Об-но: сердечный горб. В ІІІ – ІV межреберье слева у грудины громкий систолический шум, усиливающийся в положении лежа, сопровождающийся систолическим дрожанием, акцент ІІ тона над легочной артерией. При рентгенологическом обследовании увеличение левого желудочка, расширение дуги легочной артерии, усиление легочного рисунка. Каков наиболее вероятный диагноз?

@Дефект межжелудочковой перегородки

Открытый артериальный проток

Коарктация аорты

Дефект межпредсердной перегородки

Тетрада Фалло

#

263.

Больной К., 65 лет в течение 7 лет страдает циррозом печени, ассоциированным с вирусом гепатита “С”. За последние 3 недели появились сильные отеки нижних конечностей, значительно увеличился в объеме живот за счет скопления асцитической жидкости. По данным УЗИ органов брюшной полости определяются признаки цирроза печени, портальной гипертензии, лимфатические узлы в области ворот печени. Концентрация?-фетопротеина сыворотки крови 285 нг/мл. Развитие какого осложнения возможно в данной клинической ситуации?

@Гепатоцеллюлярный рак печени

Печеночно-клеточная недостаточность

Гиперспленизм


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 822 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.039 сек.)