АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види місцевої анестезії

Прочитайте:
  1. Вплив анестезії, рибничих процесів і втрати луски
  2. ЗАНЯТТЯ 1. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ПРЕПАРАТИ МІСЦЕВОЇ АНЕСТЕЗІЇ. ПОВЕРХНЕВА, ІНФІЛЬТРАЦІЙНА ТА ІНТРАВАСКУЛЯРНА АНЕСТЕЗІЯ
  3. Інфільтративна анестезії
  4. Історія місцевої анестезії.
  5. Немедикаметозні методи анестезії в пологах
  6. При проведенні анестезії в отвір нижньої щелепи у пацієнта виникла контрактура (обмежене відкривання рота). Який м’яз було пошкоджено при маніпуляції?
  7. Проведення інфільтраційної анестезії

Термінальна (поверхнева) анестезія - "анестезія поверхні органів" (Бунятян О. А., 1982) досягається при безпосередньому контакті анестезуючого агента з тканиною органу. Розпилення Хлоретилу на поверхні шкіри викликає значне охолодження обробленої ділянки шкіри і втрату больової чутливості, що дає можливість розкрити дрібні гнійники, гематоми. Але провести повноцінну хірургічну обробку при цьому виді анестезії практично неможливо. Термінальна анестезія застосовується в офтальмологічній, стоматологічній, урологічній практиці. Досягається шляхом змазування поверхонь слизових, закапуванням анестетика в кон'юнктивальний мішок або уретру. У наш час цю анестезію найчастіше можна побачити перед проведенням фіброгастроскопії, коли спреєм лідокаїну зрошують ротоглотку.
Інфільтраційна анестезія - дозволяє проводити навіть великі за обсягом операції. Для цієї мети використовується метод "повзучого інфільтрату" за А. В. Вишневським. Цей метод базується на анатомічних особливостях будови організму, обумовлених "футлярной принципом" (Пирогов М.І.). У найзагальнішому вигляді метод полягає в пошаровому, поступове інфільтрірованіі тканин розчином місцевого анестетика, яке змінюється розрізом, після чого знову проводиться інфільтрація тканин 0,25% розчином новокаїну, оточуючих орган, що підлягає оперативному втручанню. На жаль, цей метод знеболювання не знімає всі больові відчуття і в даний час використовується рідко. Під час воєн 19 і 20 століть, завдяки цьому методу, було врятовано величезна кількість поранених. Щоб провести велику травматичну операцію немає необхідності в складній апаратурі для наркозу, не потрібен анестезіолог. Необхідні новокаїн (тримекаїн, лідокаїн, маркаін) у великих кількостях, шприц і майстерність хірурга. Операції можна проводити в польових умовах.
Провідникова анестезія - досягається введенням анестетиків в область великих нервових стовбурів, сплетінь або корінців спинного мозку, що дозволяє домогтися зниження больової чутливості в топографічної області, щовідповідає зоні іннервації блокується нервового стовбура або сплетення.
Паравертебрально блокада - застосовується при люмбаго, загостренні хронічних радикулітів, ударах і переломах хребта. Голка вводиться в точці, розташованої на 1 - 1,5 см латеральне остистого відростка, перпендикулярношкірі на глибину до поперечного відростка. Потім її злегка витягають і направляють на 0,5 - 1 см над верхнім краєм поперечного відростка і вводять 5-10 мл 0,5-2% розчину новокаїну. Як правило, достатньо однієї маніпуляції, проведеної з обох сторін від остистого відростка, але іноді потрібно двох-трьох-кратне повторенняблокади з інтервалом в 1-2 дні.
Міжреберна блокада - полягає у введенні анестезуючої речовини, в міжреберні простір. Цю блокаду проводять при переломах ребер, забій грудної клітини, міжреберної невралгії. При переломах ребер можливе введення анестетика безпосередньо в область перелому.
Стовбурова анестезія - найчастіше використовується при оперативних втручаннях на кінцівках, а також при транспортуванні і закритої репозиції переломів кінцівок. Анестетик вводять безпосередньо до нерва, иннервирующим відповідну область, представляє інтерес для хірурга.
Анестезія щелепної області. Для знеболення стоматологічних втручань також може застосовуватися регіонарний блок. Раніше використовувалися 1-2% розчин новокаїну, тримекаина, лідокаїну, ксилокаин. Зараз застосовують сучасні анестетики: ультракаїн, убістезін тощо, які добре розчиняються в жировій тканині і забезпечують швидку та якісну анестезію.
Нейроаксілярна анестезія. Різновидом провідникової анестезії є нейроаксілярна анестезія, від слів нерв і ось, вперекладі з грецької. Мається на увазі, що анестетики вводяться в районі осі людини, тобто хребта. Їх можна вводити перед твердою мозковою оболонкою (епідуральна анестезія) за неї (спінальна анестезія), в області хвоста хребта (каудальна анестезія) через сакральний отвір.
Спінальна анестезія
Спинномозкова анестезія (субарахноїдальний, спінальна) - досягається введенням розчину анестетика в субарахноїдальний простір після проколу твердої мозкової оболонки в каудальної частини поперекового відділу хребта (люмбальної пункції). Зазвичай вводять 2% лідокаїн у дозі 1 мг / кг. Для поліпшення і подовження часу аналгезії можна ввести до 1 мл фентанілу. (Зазвичай достатньо 0,3 мл, велика доза викликає, особливо у літніх людей, зайву седацию з пригніченням дихання) Рівень введення-між 2-3 або 3-4 поперековими хребцями. Вище робити пункцію не можна, тому що є ризик пошкодити спинний мозок. (він закінчується приблизно на рівні 1 поперекового хребця.) Знеболювання виникає через 3-5 хв. Час дії СМА без фентанілу-40-60 хв, з фентанілом -90-120 хв. Сучасний препарат маркаін-спінал забезпечує тригодинне знеболення без фентанілу. Пацієнти зазвичай відчувають тепло, холод, дотик.
Вимикається тільки больова чутливість. Зазвичай, не можуть рухати кінцівками.

Білет № 25

І. Задача

Ви працюєте в лікарні швидкої допомоги. Вас викликали на місце дорожно-транспортної пригоди. На слизькій дорозі мотоцикліст не справився з кермом і зіткнувся з деревом.

Об*єктивно: потерпілий в непритомному стані. На голові рана з якої виділяється кров. На дні рани відламки кісток. Зіниці – одна вузька; друга широка (анізокорія), реакція на світло збережена. Брадикардія. АТ 100/70 мм.рт.ст.

Ваш діагноз? Надайте невідкладну допомогу.

 

ІІ. Теоретичне питання

Облітеруючі захворювання судин нижніх кінцівок. Діагностика, клініка,перша допомога,принципи лікування.

 

Еталон відповіді:

І.Задача

Діагноз: Рана голови з відламком на дні. Здавлення головного мозку при відкритій черепно-мозковій травмі.

Невідкладна допомога:

1. Покласти пацієнта на горизонтальну поверхню

2. Накласти асептичну повязку

3. Навколо рани покласти ватно- марлеве кільце, та повязку «чепець»

4. Виміряти АТ і Ps, оглянути зіниці

5. Негайно госпіталізувати в хірургічне відділення(під голову мяку подушку).

 

ІІ. Теоретичне питання

Облітеруючі захворювання судин нижніх кінцівок:


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 851 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)