АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Облітераційний атеросклероз

Прочитайте:
  1. I 70 Атеросклероз
  2. I. АТЕРОСКЛЕРОЗ АОРТЫ
  3. I. Липопротеины и атеросклероз
  4. Аблетерирующий атеросклероз
  5. Артериосклероз. Атеросклероз. Артериальная гипертензия: гипертоническая болезнь и вторичные артериальные гипертензии. Ишемические болезни сердца (ИБС)
  6. Артериосклероз. Атеросклероз. Ишемическая болезнь сердца.
  7. АТЕРОСКЛЕРОЗ
  8. Атеросклероз
  9. Атеросклероз
  10. Атеросклероз

Захворювання уражує осіб після 40 років, частіше –чоловіків. Атеросклероз ний процес розвивається спочатку у великих (магістральних) судинах, поступово поширюючись інші артерії, і супроводжується утворенням атеросклерозної бляшки.

Етіологія:

Захворювання виникає на фоні високої концентрації ліпідів у крові, куріння, артеріальної гіпертензії, емоційних навантажень, спадковості, цукрового діабету,ожиріння.

 

Класифікація:

Облітераційний атеросклероз класифікують за стадіями порушення кровообігу.

І стадія- спостерігаються мерзлякуватість, втомлюваність,оніміння в дистальних відділах кінцівки, біль при фізичному навантаженні.

ІІ стадія- ішемія напруги. Характерна поява переміжної кульгавості. Цю стадію поділяють на:

· ІІа- без болю хворий долає дистанцію 300 м і більше;

· ІІб- поява болю при ходьбі менше 200 м.

 

ІІІ стадія- поява болю у кінцівці у спокої.

IV стадія –зявляються набряк,гіперемія,трофічні виразки, некрози.

Клінічна картина:

Хворі скаржаться на відчуття холоду, оніміння в пальцях стопи, стомлюваність ніг при ходьбі і біль,через який вони вимушені зупинятись,- симптом переміжної кульгавості. Зявляється постійний біль у дистальних відділах нижніх кінцівок, який зазвичай посилюється вночі. Результатом стають безсоння, повна відсутність апетиту, зміна психіки, а інколи розвиваються психози. Шкіра гомілки і стопи бліда, суха настільки, що нагадує пергамент, спостерігаються деформація і потемніння нігтів,гіперкератоз, атрофія мязів, випадіння волосся. На пізній стадії ішемії зявляються набряки в дистальних відділах, тріщини і болючі виразки з блідо-сірим нальотом на стопі і пальцях. Захворювання закінчується гангреною пальців і стопи і супроводжується різко вираженим больовим синдромом.

Лікування:

І.Консервативне.

1. Спазмолітики- папаверин,но-шпа,компламін.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16. Препарати, які поліпшують обмінні процеси в тканинах,-актовегін,солкосерил.

17. Препарати,які поліпшують мікроциркуляцію, -трентал,продектин,пентоксифілін, ксантинолу нікотинат,нікотинова кислота.

18. Внутрішньо артеріальне уведення лікарських речовин- судинорозширювальні засоби, антибіотики,антикоагулянти.

19. Фізіотерапевтичні процедури - гіпербарична оксигенація, струми Бернара.

20. Рекомендується санаторно-курортне лікування.

ІІ. Оперативне.

Проводяться реконструктивні операції при ішемії ІІ, ІІІ, IV ступення:

a) Ендартеректомія –видалення ураженої частини артерії.

b) Обхідне шунтування – відновлення кровотоку за допомогою судинного протеза в обхід оклюзійної ділянки.

c) Тромбоектомія –резекція тромбованої ділянки з пластикою ауто веною;

d) протезування судини.

 

Білет № 26

І. Задача Ви працюєте на ФАПі. До Вас звернулася жінка 50 років зі скаргами на наявність ущільнення в молочній залозі. Об’єктивно у верхньому зовнішньому квадранті лівої молочної залози ущільнення розміром 9х2 малорухоме, не болюче, шкіра над ним не змінена. Загальних проявів захворювання немає. Що у пацієнтки? Ваші дії?

ІІ. Теоретичне питання. Перелом кісток тазу. Діагностика. Перша допомога, транспортування і наступне лікування хворих з переломами кісток тазу.

Еталон відповіді:

І.Задача

Діагноз: Доброякісна пухлина молочноі залози?

Невідкладна допомога: 1)Направити до лікаря онколога. 2)Рекомендувати зробити маммографію. ІІ.Теоретичне питання Кульшова кістка до 16 років складається з окремих кісток: клубової, лобкової, сідничної. Після 16 років вони зростаються своїми тілами і в цьому місці формують кульшову суглобову ямку, куди входить головка стегнової кістки. Таз утворений двома кульшовими і крижовою кістками, куприком та іх зчленуваннями. Розрізняють великий та малий таз. Межею між ними є погранична лінія. Великий таз утворений розгорнутими крилами кульшових кісток і є опорою для внутрішніх органів черевної порожнини.Малий таз утворений тазовими поверхнями крижової кістки та куприка,сідничними та лобковими кістками.Уньому розрізняють верхню і нижню апертури та порожнини. Малий таз містить сечовий міхур,пряму кишку і внутрішні статеві органи.Жіночий таз ширший і коротший,ніж чоловічий.У ньому крила клубових кісток розгорнуті ширше. Крім того, під лобковий кут тупий,крижова кістка коротка,широка і плоска. Ці особливості зумовлені значенням жіночого таза як полового каналу.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 629 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)