АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Мальвові – Malvaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає алтея лікарська? Багаторічна трав'яниста рослина 60 – 150 см заввишки. Корінь м'ясистий, білий, міцний, малогалузистий; від нього відростають по кілька стебел. Стебла круглі, внизу здерев'янілі, вгорі соковиті, зелені, вкриті сірим пушком, як і листки. Листки серцевидні або яйцевидні; нижні – п'ятилопатеві, верхні – трилопатеві. Квітки скупчені в пазухах листків на дуже коротких квітконіжках, блідо- або яскраво-рожеві, рідше майже зовсім білі, п'ятипелюсткові, без запаху. Смак солодко-терпкий. Цвіте у червні – вересні.

Де росте? По всій території УРСР, в Криму зрідка – по левадах, при дорогах, над луками біля ровів і берегів річок, рідше серед чагарників і на узліссях.

Що й коли збирають? Квітки й листки влітку, восени викопують дво-, трирічні корені, промивають у холодній воді і сушать.

Коли застосовують? При запаленні легень, а також при проносах, гострих гастритах, хронічних гастритах з підвищеною кислотністю, ентероколітах, при запаленні сечового міхура – як засіб, що обволікає вражені місця і заспокоює болі (дія слизів і пектинів), при запаленні слизових оболонок (дія флавоноїдів, леткої олії, сахарози, білкових речовин, полісахаридів). Застосовують у вигляді чаю.-Для цього на 1 склянку окропу беруть чайну ложку квіток або листків алтеї і настоюють 10 хвилин. П'ють теплим з медом або цукром, 3 склянки на день, ковтками.

Сильнішу дію виявляє відвар подрібненого кореня (з корою), настояний протягом 10 – 15 хвилин, у такій само дозі. Напар алтеї в молоці вживають при лікуванні туберкульозу легень (в коренях алтеї містяться амінокислоти, слиз, крохмаль, аспарагін, батаїн, лецитин і майже 15% мінеральних солей).

При кашлі, трахеобронхіті, хронічному бронхіті, сухому бронхіті настоюють 1 столову ложку з верхом суміші кореня алтеї, листків підбілу звичайного, кореня солодцю, квіток дивини скіпетровидної і плодів фенхелю у співвідношенні 4:2:1.5:1:1 в 1 склянці холодної води протягом 2 годин, варять 5 хвилин, відціджують холодним, п'ють теплим, ковтками, 1 склянку на день.

При коклюші настоюють 4 чайні ложки з верхом суміші кореня алтеї і трави чебрецю звичайного (порівну) в 1 склянці води протягом 2 годин, потім варять 5 хвилин і випивають за 3 рази протягом дня.

При гастриті вживають відвар з суміші кореня алтеї, кореня живокосту (порівну) – 1 столову ложку варять в 1 склянці води 5 хвилин. Випивають по 1 склянці перед кожною їдою.

При виразці шлунка і дванадцятипалої кишки настоюють 1 столову ложку суміші кореня алтеї, кореня солодцю, кореня живокосту і трави чистотілу звичайного у співвідношенні 2:2:2:1 у 1 склянці окропу. Приготування і вживання – як зазначено вище. Зовнішньо застосовують настій кореня алтеї (також напар її квіток чи квіток калачиків лісових) – для промивання очей при запаленні, при нагноюванні повік, для полоскання горла. Також використовують для клізм при проносах тощо; в суміші з дубовою корою (порівну) – для спринцювання піхви при білях у жінок.

При фарингіті, ларингіті 1 повну столову ложку суміші плодів фенхелю, кореня алтеї лікарської, кореневища перстачу прямостоячого, кори дуба і листків шавлії у співвідношенні 1:3:3:3:3 настоюють протягом 5 годин в 1 склянці холодної води, варять 5 хвилин і теплим відваром полощуть горло.

Як виглядають калачики лісові? Рослина, подібна до алтеї лікарської. Її квітки (по 2 – 5 у пазухах листків, з глибоковиїмчастими, довгасто-обернено-яйцевидними п'ятьма рожевими пелюстками з трьома темними повздовжніми смужками) збирають під час цвітіння, корені – восени.

Де ростуть? У лісі, а також на засмічених місцях, на городах, коло тинів, жител і будівель.

Коли застосовують? При катарах горла п'ють чай з висушених у затінку квіток і коренів рослини. Для цього 1 столову ложку їх настоюють на І склянці окропу протягом 10 хвилин. При захриплості цей чай застосовують для полоскання горла. Калачики лісові містять у собі слиз, який обволікає вражені місця, і глікозид мальвинин, що діє протизапально. Їх використовують також у суміші з квітками, листками і коренями алтеї або замість них.

 

АРНІКА ГІРСЬКА (СКУСІВНИК ГІРСЬКИЙ) –

Arnica montana L.* (мал. 5)


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 888 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)