АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Системна поліморфпоядерного лейкоцита, або система мікрофага.

Прочитайте:
  1. IV. Система изложения
  2. IX. Дыхательная система
  3. IX. Система HLA
  4. Автономна нервова система
  5. АНАСТОМОЗИ МІЖ ВЕНОЗНИМИ СИСТЕМАМИ
  6. Антигенная система Резус.
  7. АНТИКОАГУЛЯНТНАЯ СИСТЕМА
  8. Антиноцицептивная система
  9. Артериальная система
  10. АТФ и адениловая система клетки

Ця система представлена гранулоцитами, в основному нейтро­філами; вона стабільно реагує на проникнення в тканини більшості бактерій, викликаючи розвиток гнійного запалення.

Встановлено, що нейтрофіли перебувають в організмі в стані спокою та активації. Перші — локалізуються в крові та кістковому мозку, другі — в тканинах або вогнищах запалення. У крові нейтрофіл не може виконувати специфічну функцію (фагоцитоз, секреція). Його перебування в крові розглядається тільки як тимчасовий етап (живе декілька годин) існування, як форма переміщення клітини від місця утворення (кістковий мозок) до місця виконання специфічної функції (тканина, вогнище запалення). При цьому циркулюючі в крові клітини перетворюються в маргінальні — фіксовані біля повер­хні ендотеліоцита, особливістю яких є підвищення адгезивних вла­стивостей.

Запалення є тристадійним процесом, який має певну динаміку в своєму розвитку.

Альтерація є ініціальна, або початкова стадія, що характери­зується пошкодженням тканин. Морфологічно при цьому спостеріга­ються різні види дистрофії аж до виникнення некрозу клітин та структур позаклітинного середовища. Порушення метаболізму в зоні пошкодження супроводжується значними біохімічними та фізико-хімічними змінами паренхіматозно-стромальних елементів. Резуль­татом цих змін є нагромадження різноманітних вазоактивних та хемотаксичних речовин, які в подальшому визначають особливості розвитку запального процесу. Вони продукуються клітинами, мікро­бами, а також містяться в плазмі крові.

Крім того, у вогнищі запалення відбувається деполімеризація білково-глікозаміногліканових комплексів, з'являються вільні амінокислоти, уронові кислоти, поліпептиди, низькомолекулярні поліса­хариди. У результаті підвищується осмотичний тиск у тканинах, відбувається їх набухання і затримка в них води. Нагромадження продуктів жирового (жирні кислоти) та вуглеводного (молочна кислота) обміну супроводжується розвитком ацидозу та гіпоксії. Важливе значення має активація перекісного окислення ліпідів, що спостерігається в результаті пошкодження мембранних структур клітини, а також нагромадження медіаторів.

Існують різні критерії їх систематизації, часто їх класифікують за хімічною структурою: наприклад, біогенні аміни (гістамін, серотонін), поліпептиди (бридикінін, паллідін) та білки (фракції комплемента, ферменти лізосом), продукти арахідонової кислоти (простогландіни, лейкотрієни). Інколи медіатори розрізняють за їх походженням на гуморальні (Сз-фракція комплементу, наприклад, анафілаксин) та клітинні (гістамін, грану-лоцитарні фактори, лімфокіни). Гуморальні (плазменні) медіатори характеризуються генералізованим ефектом, спектр їх дії ширший, ніж у клітинних медіаторів, ефекти яких локальні.

Медіатори запалення залежно від механізмів їх виходу з клітин класифікують на медіатори нецитотоксичної' дії та цитотоксичної дії. У першому випадку має місце вихід медіаторів шляхом фізіоло­гічного екзоцитозу, у другому — спостерігається руйнування клітини, в результаті чого медіатори надходять у навколишнє середовище. Один і той же медіатор (гістамін, серотонін) може проникати в нього і тим, і іншим шляхом (із лаброцита або тромбоцита).

Залежно від терміну впливу на тканини розрізняють медіатори миттєвої (кініни, анафілотоксини) та уповільненої дії (монокіни, лімфокіни); медіатори прямої та непрямої (опосередкованої) дії. До перших відносять медіатори, які в процесі запалення виділяються дуже швидко (гістамін, серотонін), до других - медіатори, які з'являються пізніше (фракції комплементу, гранулоцитарні фактори нейтрофілів).

Зазначена класифікація медіаторів запалення має умовний харак­тер і може бути використана лише для визначення загальних орієн­тирів при інтерпретації механізмів розвитку запального процесу.

На стадії ексудації продукти обміну речовин та деструкції тканин (некрозу) в зоні місцевого порушення гомеостазу викликають зміни проникливості мікросудин. Це характеризується виходом в зону пошкодження різноманітних компонентів плазми крові та клітин, що виділяють біологічно активні речовини.

Особливості крово- та лімфопостачання у вогнищі запалення на стадії ексудації залежать від багатьох факторів, у тому числі від характеру пошкодження, виду пошкодженого органа або тканини та ін. На цій стадії спостерігаються структурно-функціональні зміни судин: порушення тонусу їх та перфузія кров'ю або лімфою, зміни проникливості стінок, реологічних властивостей крові та стану клітинних елементів.

Ю.Конгейм (1878) детально описав зміни в системі мікросудин при запаленні, в тому числі: активну вазодилятацію, зміну швидкості та характеру кровотоку; встановив підвищення проникливості судин, розвиток набряку, еміграцію лейкоцитів.

Сучасними дослідженнями встановлено, що компоненти плазми та клітинні елементи виходять за межі гемомікроциркуляторного русла трансендотеліальним шляхом або ж по міжендотеліальних щілинах. У забезпеченні процесів ексудації та еміграції клітинних елементів надається певне значення взаємовідносинам гідродина­мічного та колоїдно-осмотичного тиску, розвитку гіпоксії та ацидозу в пошкоджених тканинах (схема XIX).

 

 

Компоненти клітинної кооперації виконують в зоні запалення чітко розмежовані функції. Так, в протимікробному захисті основну роль виконують нейтрофіли. Вони першими вступають у контакт з інфектом і блокують його проникнення у внутрішнє середовище організму, їх дія стосовно збудника захворювання проявляється у вигляді фагоцитозу або екзоцитозу, в результаті чого клітини гинуть. Біологічне значення екзоцитозу недостатньо вивчене. Найбільш очевидною є його роль у розвитку запалення. Вважається, що виділя­ючи нейтральні та кислі протеази деякі неферментні білки нейтро­філів забезпечують тим самим розщеплення комплементу, антитіл та інших гуморальних факторів. Роль екзоцитозу в антимікробному захисті також мало вивчена. Зокрема, є припущення про те, що лізосомні катіонні білки та гістони, що звільняються при загибелі нейтрофілів, пригнічують дієздатність окремих збудників захворю­вання (В.Е.Пигаревський,1978).

Давно відома також і лізуюча дія нейтрофілів на змертвілі тканини: її пояснюють виходом гранул із зруйнованих клітин, що дає можливість розглядати як клітини з голокриновим типом секреції. Існує точка зору, що нейтрофіли можуть виділяти свій секрет у позаклітинне середовище шляхом зазначеного вище екзоцитозу і без руйнування клітин, тобто до певного моменту секреція не супровод­жується розривом клітинної мембрани — відбувається секреція за мерокриновим типом.

Дегрануляція нейтрофілів при екзоцитозі суттєво відрізняється від інтрацелюлярної дегрануляції, яка завжди супроводжується виділенням у фагосом як первинних, так і вторинних гранул. Важли­вим проявом секреторної функції нейтрофілів є те, що поруч із грану­лами та їх вмістом ці клітини можуть виділяти у міжклітинне сере­довище біологічно активні оксиданти.

Нейтрофіли та макрофаги виконують у зоні запалення на другій його стадії бактерицидну та фагоцитарну функції, а також проду­кують біологічно активні речовини, що забезпечують різноманітні ефекти, у першу чергу посилюють саму судинну реакцію та хемоа-тракцію запалення (схема XX). Пізніше до нейтрофільної реакції приєднується макрофагальна інфільтрація, що характеризує початок інкапсуляції з формуванням периферійного клітинного валу.

Продуктивна (проліферативна) стадія є стадією репаративною. Для неї характерним є вихід у зону запалення великої кількості макрофагів, що не тільки розмножуються, але й виділяють біологічно активні речовини - монокіни, які притягують фібро­бласти та стимулюють їхнє розмноження, а також активують процеси новоутворення судин. В інфільтраті виявляють лімфоцити, інколи плазмоцити. Поступово клітини інфільтрату гинуть і залишаються переважно фібробласти.

Макрофаги входять до складу вище зазначеної системи мононуклеарних фагоцитів. У внутрішніх органах вони представлені макро­фагами — резидентами, особливістю яких є можливість повільного самооновлення. Різновидностями макрофагів є макрофаги сполучної тканини (гістіоцити), легеневі макрофаги, купферовські клітини печінки, макрофаги лімфатичних вузлів, селезінки. Спочатку в зону запалення мігрують моноцити крові, які далі трансформуються в "запальні", або "ексудативні", "макрофаги", кількість яких у зоні запалення поступово зростає, вони виконують секреторну та фаго­цитарну функції. Зрілі макрофаги трансформуються в епітеліоїдні клітини, а в подальшому велетенські клітини двох типів: клітини типу Пирогова-Лангханса, у складі яких не більше 30 розташованих по периферії ядер та другий тип: із 30 та більше ядер типу велетен­ських клітин чужорідного тіла з центрально розташованими або хаотично розкиданими в цитоплазмі.

Відносно механізму утворення велетенських клітин висловлено припущення про можливість поділу ядер без поділу клітини, злиття макрофагів між собою або поєднання зазначених процесів.

На поверхні макрофага є рецептори для Fc-фрагменту IgG імуно-глобулінів та рецептори для Сз-компонента системи комплементу. Завдяки цьому відбувається адгезія макрофага з об'єктом фагоци­тозу — антитілом.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 535 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)