АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гепатобіліарна система

1. 25-річна жінка півроку тому перенесла аборт. скаржиться на зникнення апетиту, слабкість, артралгії, через 2 тижні з'явився темний колір сечі,та жовтяниця, на тлі якої загальний стан продовжує погіршуватись. Запідозрений вірусний гепатит. Який з маркерів вірусного гепатиту ймовірніше буде позитивним у хворої?

A *Anti-HBc IgM.

B Anti-HEV IgM.

C Anti-CMV IgM.

D Anti-HBs

E Anti-HAV IgM

2. Хворий В., 23 роки. Об’єктивно: шкірні покрови жовті, склери іктеричні. Пульс - 66 уд/хв. АТ - 120/80 мм. рт. ст. АЛТ, АСТ, тимолова проба – N. Загальний білірубін – 34 мкмоль/л за рахунок непрямого. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A *Синдром Жильбера

B Хронічний криптогенний гепатит

C Хронічний медикаментозний гепатит

D Хронічний вірусний гепатит С

E Хронічний персистуючий гепатит

3. Хвора П., 20 р. Звернулась до лікаря зі скаргами на: лихоманку, біль в ділянці серця, виражену загальну слабкість, втомлюваність, біль в суглобах, появу висипки на шкірі, біль і відчуття важкості в правому підребер’ї. Скарги з’явились після повернення з відпочинку. Об’єктивно: шкіра незначно жовтушна, геморагічна екзантема, “метелик” на обличчі. Імунологічний аналіз крові: зниження кількості Т-супресорів, вовчакові клітини, високі титри антинуклеарних антитіл, антитіла до гладкої мускулатури. Поставте діагноз.

A *Аутоімунний гепатит, тип 1

B Системний червоний вівчак

C Ревматизм

D Аутоімунний гепатит, тип 2

E Ревматоїдний артрит

4. У хворого 18 років розвинулася жовтяниця. Після обстеження діагностовано синдром Жільбера-Мейленграхта. З чим пов'язаний механізм розвитку жовтяниці у хворого?

A *Недостатністю глюкуронілтрансферази

B Недостатністю глютаматтрансферази

C Внутрішньосудинним гемолізом

D Обтурацією загальної жовчної протоки

E Недостатністю тирозинсульфотрансферази

5. Хвора 35-ти років, операційна медсестра, звернулась до лікаря на 8 день поступового розвитку хвороби зі скаргами на загальну слабкість, швидку втомлюваність, темний колір сечі. Вранці помітила жовтяницю склер. При огляді Т-36,8оС. Виявлено збільшення печінки +3 см. Зміни якого лабораторного показника найбільш інформативні при даній хворобі?

A *Аланінамінотрансферази

B Лужної фосфатази

C Амілази крові

D Протромбінового індексу

E Холестерину

6. У хворого 35 років після 4-х місячного лікування тубазидом з'явилися: адинамiя, жовтяниця,бiль у правому пiдребер'i. Печiнка збiльшена. В кровi пiдвищена активнiсть ферментiв АЛТ-в три раза, АСТ-в два раза. Бiлiрубiн кровi- 122 мкмоль/л (кон'югований -82, некон'югований-40). НВs-антиген не виявлений. Про яке захворювання iде мова?

A * Гострий медикаментозний гепатит.

B Цироз печiнки (бiлiарний).

C Гострий вiрусний гепатит.

D Хронічний аутоімунний гепатит.

E Калькульозний холецистит.

7. Хворий 35 рокiв скаржится на нiючий бiль в правому пiдребер'ї,нудоту, зниження апетиту. Початок захворювання пов'язує з апендектомiею.Пiсля неї через 2 мiсяцi вперше з'явилася жовтяниця.Лiкувався в iнфекцiйному вiддiленнi.Через рiк став помiчати ниючий бiль в правому пiдребер'i, в аналiзах-пiдвищення рiвню бiлiрубiну.Ваш дiагноз?

A *Хронiчний вірусний гепатит.

B Калькульозний холецистит.

C Хвороба Жильбера.

D Гострий вiрусний гепатит.

E Хронiчний холангiт.

8. Хв-й 52 р. скаржиться на кроваве блювання, важкість в правому підребір’ї, відсутність апетиту, слабкість. Зловживає алкоголем. Об-но: пониженного відживлення, іктеричність склер, шкіри, на шкірі обличчя - судинні “зірочки”, асцит розширення вен передньої черевної стінки. Печінка виступає на 4 см, селезінка – на 3 см з під реберної дуги. Що є ймовірною причиною кровотечі?

A *Цироз печінки.

B Ерозивний езофагіт.

C Пухлина стравоходу.

D Синдром Мерфі-Вейса

E Тромбоз воротної вени

9. Хворий, 46 років, скаржиться на блювоту свіжою кров/ю. В анамнезі алкогольний цироз печінки. Об-но: шкіра бліда, вкрита холодним потом. АТ – 80/40 мм.рт.ст. ЧСС – 120/хв. Терапевтична тактика.

A * Гемостатична терапія

B Призначення кордиаміну

C Введення серцевих глікозидів

D Введення осмотичних діуретиків

E Введення глюкокортикоїдів

10. У хворого 40 років із гострим вірусним гепатитом В на 10 день стаціонарного лікування різко погіршився загальний стан – з’явилися нудота, повторне блювання, посилився біль у правому підребір”ї, наросли жовтяниця склер та шкіри. В крові лейкоцитоз, гіпербілірубінемія з переважанням непрямої фракції. Яке ускладнення розвинулося?

A *Печінкова енцефалопатія

B Загострення холециститу

C Ниркова недостатність

D Обтураційна жовтяниця

E Внутрішньопечінковий холестаз

11. Хворий Т. 60 років скаржився в анамнезі на біль у надчеревній ділянці і в правому підребер’ї, не пов’язаний з прийманням їжі, свербіння шкіри, носові кровотечі, кровоточивість ясен, поступив в реанімаційне відділення з кровотечею з стравоходу. Яка найбільш вірогідна причина кровотечі?

A *Цироз печінки

B Ерозивний езофагіт

C Рак стравоходу

D Виразкова хвороба

E Ахалазія стравоходу

12. Хворий С. 51 р., скаржиться на блювання з домішками крові,. Зловживав алкоголем. Хворіє з 40 років, коли вперше виникла жовтяниця. При огляді: шкіра та видимі слизові жовтушні, “судинні зірочки”. Зниженого живлення. Живіт збільшений в об’ємі, пупочна кила, асцит. Край печінки гострий, неболючий, + 3 см в, селезінка + 2 см.. Ан. крові: Hb – 80 г/л, лейк. - 3·109/г, тромбоц. - 85·109/г. Причиною портальної гіпертензії у хворого є:

A *Цироз печінки

B Тромбоз вени селезінки

C Гемохроматоз

D Констриктисний перикардит

E Синдром Бадда-Кіарі

13. Хворий 20 років, поступив в клініку на 7 день хвороби із скаргами на жовтушність шкіри і склер, темну сечу, однократне блювання, зниження апетиту, підвищення температури тіла до 38С протягом 2-х днів. 3 тижні тому на рибалці з друзями користувався одним посудом. Об’єктивно: млявий, t - 36,8С, шкіра та склери жовтушні, печінка виступає з-під ребір’я на 3 см, чутлива при пальпації, селезінка пальпаторно не виявляється. Сеча темна, кал частково ахолічний. Який попередній діагноз?

A *Вірусний гепатит А

B Лептоспіроз

C Інфекційний мононуклеоз

D Гемолітична анемія

E Кишковий ієрсініоз

14. Жінка 48 років, перенесла гостру форму вірусного гепатиту В. Через 3 місяці від початку захворювання відзначалася наявність HВV-ДНК високої концентрації. Хвора живе разом з вагітною невісткою, сином та чоловіком. Визначте найбільш ефективні засоби профілактики членів родини?

A *Вакцинація членів родини.

B Інтерферонотерапія членам родини.

C Вакцинація чоловіка.

D Вакцинація сина.

E Вакцинація вагітної жінки.

15. У хворої 23 років ниючий біль в правому підребер'ї, періодично відрижка гірким, нудота, пониження апетиту. 3 роки тому була апендиктомія. Через 2 місяці після неї вперше появилась жовтяниця з приводу якої лікувалася в інфекційній лікарні. В даний час при обстеженні збільшена на 2 см печінка В крові: прямий білірубін 36 мкмоль/л., АЛТ 135 ОД. Яке захворювання у хворої?

A *Хронічний гепатит В.

B Хронічний холангіт

C Хронічний холецистит.

D Доброякісна жовтуха Жильбера.

E Цироз печінки.

16. Хвора 50-ти років протягом року страждає приступами болів в правому підребер'ї, які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень приступи повторювались щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлий стілець і темна сеча. Аналіз крові: Нв - 128 г/л, ретикулоцити - 2%, нейтрофільний лейкоцитоз (13,1*109/л), ШЗЕ-28 мм/г. Що є найбільш ймовірною причиною жовтяниці?

A *Жовчо-кам’яна хвороба.

B Хронічний панкреатит

C Хронічний холестатичний гепатит.

D Гемолітична анемія.

E Гострий вірусний гепатит

17. У жінки 28 років, яка перенесла 1,5 роки назад лапороскопічну холецисектомію, появилися болі в правому підребер’ї попередньої інтенсивності. Відмітила ахолічний стілець, потемніння сечі. Який метод найбільш показаний для уточнення діагнозу?

A *Ретроградна холангіографія

B Ультразвукове дослідження

C Сцинтіграфія печінки

D Термографія туловища

E Езофагогастродуоденоскопія

18. Жінка 32 років перенесла гостру форму вірусного гепатиту В. Протягом двох місяців при проведенні контролю виявляється висока концентрація HBV-ДНК. Яка тактика ведення хворої?

A *Призначити препарати інтерферону

B Призначити гепатопротектори

C Призначити глюкокортикоїди

D Призначити жовчогінні препарати

E Призначити вітаміни групи В

19. Хворий 42 роки скаржиться на рецидивуюча болі в лівому підребір"ї, які можуть бути спровоковані прийомом гострої їжі. Біль віддає в спину. Відмічається втрата ваги до 3-5 кг на добу в період загострення. Стілець: запор змінюється кашоподібним стільцем з домішками жиру до 3-5 разів на добу. Живіт болючий в епігастрії і лівому підребір"ї. Рубець після холецистектомії. Відрізки товстої кишки при пальпації чутливі. Амілаза сечі в день госпіталізації - 1024 ОД. Патогенетичне лікування хворого повинно включати:

A *Антиферментні препарати.

B Антибіотики.

C Спазмолітики.

D Прокінетики.

E Жовчогінні препарати.

20. Хвора Г., 49 років, скаржиться на сильний переймоподібний біль в правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече, невгамовну блювоту, що не приносила полегшення. Об-но: стан середньої важкості. Склери субіктеричні. Пульс 92 за хв. Язик обкладений білим нашаруванням, сухий. В правому підребер’ї визначається болючість та резистентність м’язів. Артеріальний тиск – 115/60 мм.рт.ст. Яка тактика лікаря?

A *Хірургічне лікування.

B Консервативне лікування.

C Жовчогінні препарати.

D гепатопротектори

E Антибіотики

21. У пацієнта П., 37 років після приймання жирної їжі, раптово з’явився різкий біль у правому підребер’ї. Запідозрено гострий холецистит. Назвіть основний метод первинного обстеження пацієнтів.

A *Ультразвуковий

B Рентгенологічний

C Радіонуклідний

D Магнітно-резонансний

E Термографічний

22. Хв. 27 років, страждає виразковою хворобою 5 років. Останній місяць скаржився на біль в підложечній ділянці, який виникає через 1 годину після їжі, печію, закрепи. В останні дні з’явилась загальна слабкість, головокружіння., потемніння калу. Об’єктивно: блідість шкіри, обкладений язик, вологий. Пульс 86 ударів за хвилину, АТ 100/60 мм. рт. ст. Живіт м’який, незначно болючий в пілородуоденальній ділянці. Тактика дільничного лікаря?

A *Госпіталізація в хірургічне відділення стаціонару.

B Спостереження. Не призначати лікування.

C Госпіталізація в терапевтичне відділення

D Направлення на консультацію до гастроентеролога

E Амбулаторне лікування.

23. Хвора Р., скаржиться на приступоподібні болі в правому підребір”ї з іррадіацією в праве плече, які виникають після вживання, смаженої їжі. Періодично відмічає підвищення температури тіла до субфебрильних цифр. Хворіє біля 5 років. Які обстеження необхідно провести хворій в першу чергу?

A *УЗД органів черевної порожнини

B Холецистографію

C Дуоденальне зондування

D Оглядову рентгенограму

E Фіброгастродуоденоскопію

 


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 1730 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)