АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання нирок

1. Хвора 32 років звернулася до терапевта у зв`язку з наявністю майже постійного

субфебрилітету, тупих болей в поперековій ділянці зліва, збільшення діурезу. При

розпитуванні відмічає ніктурію, хворіє хронічним аднекситом. Має дитину 2 років. При

огляді:АТ 160/110 мм.рт.ст.,діурез-1900 мл. Аналіз крові: Нв-105 г/л,ер - 3,6x1012/л, ШЗЕ-18 мм/год. Аналіз сечі:питома вага 1010,біл-0,066 г/л,лейк-20-25 в п/зору,ер-1-2 в п/зору. Найбільш ймовірний діагноз?

A *Хронічний пієлонефрит

B Хронічний гломерулонефрит

C Гострий гломерулонефрит

D Амілоїдоз нирок

E Хронічний цистит

2. Хворий 38 років скаржиться на головний біль, підвищення АТ, набряки на різних ділянках тіла. Хворіє біля 7 років. Періодично відмічає сечу кольору м`ясних помиїв, набряки на обличчі. АТ підвищується останні 4 роки. Стан погіршився тиждень назад, коли з`явилися набряки на обличчі, ногах і попереку. АТ 190/130 мм.рт.ст. Тони серця правильні, ослаблені, акцент ІІ тону над аортою. Аналіз сечі: білок - 2,2 г/л, лейк-3-5 в п/з,ер-10-14 в п/зору,циліндри гіалінові і зернисті 6-8 в п/зору. Креатинін крові 0.07 ммоль/л. Найбільш ймовірний діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит

B Хронічний пієлонефрит

C Амілоїдоз нирок

D Сечокам`яна хвороба

E Екстракапілярний нефрит

3. Хвора 36 років, захворіла гостро. t 38,50С, озноб, тупі болі в поперековій ділянці, часте болюче сечовиділення. Об`єктивно: відмічається напруження м'язів поперекового відділу, позитивний симптом Пастернацького з обох боків. Загальний аналіз крові: лейкоцити 20,0х109/л, нейтрофільоз. В аналізі сечі: білок 1,6 г/л, лейкоцити - все поле зору, бактеріурія 2,5 х 106 мікробних тіл в 1 мл сечі. Ваш попередній діагноз?

A *Гострий пієлонефрит

B Гострий гломерулонефрит.

C Загострення хронічного пієлонефриту

D Гострий цистит

E Сечокам'яна хвороба.

4. Чоловік 55 років скаржиться на загальну слабкість, зменшення сечовиділення, шкіряну сверблячку. Протягом 15 років страждає хронічним пієлонефритом. Об'єктивно: шкіряні покриви сухі, з жовтуватим відтінком. PS -80 за хв., ритмічний, АТ –100/70 мм.рт.ст. При аускультації тони серця глухі, вислуховується шум тертя перикарду. Креатинін крові –1,1 ммоль/л, клубочкова фільтрація 5 мл/хв. Яке лікування показано хворому?

A *Гемодіаліз

B Плазмаферез

C Неогемодез

D Ентеросорбент

E Сечогінні

5. У хворої 25 років, у зв’язку з перенесеною ангіною був призначений біцилін – 5, який вона не отримувала. Через 2 тижні після перенесеної ангіни з’явились набряки обличчя, почала виділятися мала кількість сечі, піднявся артеріальний тиск. Креатинін крові – 340 мкмоль/л, сечовина – 42 ммоль/л Який діагноз є найбільш імовірним?

A *Гострий гломерулонефрит. Гостра ниркова недостатність

B Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром

C Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

D Гострий гломерулонефрит, артеріальна гіпертензія.

E Хронічний гломерулонефрит, хронічна ниркова недостатність

6. У вагітної А.,25 років, (строк 10-12 тижнів), з’явився постійний ниючий біль поперековій ділянці. В аналізі сечі: білок - 0,066 г/л, лейкоцити – 8-10 в полі зору. При проведенні УЗД – права нирка опущена, миска і чашки розширені, ущільнені. Який діагноз є найбільш імовірним?

A *Вторинний хронічний пієлонефрит

B Первинний хронічний пієлонефрит

C Нефроптоз

D Хронічний гломерулонефрит

E Сечокам’яна хвороба

7. Жінка 25 років, яка хворіє на цукровий діабет з 9-річного віку, поступила у нефрологічне відділення із значними набряками на ногах, обличчі, руках. АТ – 200/110 мм.рт.ст.; Нв – 90 г/л, креатинін крові – 850 мкмоль/л, білок сечі – 1,0 г/л, л –10-15 в полі зору. Клубочкова фільтрація 10 мл/хв. Яка тактика лікаря?

A *Перевід у відділення гемодіалізу

B Активна консервативна терапія діабетичної нефропатії

C Дієтотерапія

D Перевід у ендокринологічний диспансер

E Трансплантація нирки

8. У хворого 50 років фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Останнім часом у нього з’явилися набряки на нижніх кінцівках. В аналізі сечі відмічається протеїнурія, циліндрурія. Яка найвірогідніша причина змін в аналізах сечі?

A *Амілоїдоз

B Гострий нефрит

C Туберкульоз нирок

D Полікістоз

E Хронічна ниркова недостатність

9. Хвора 45 років, страждає ревматоїдним артритом протягом 4 років. В останній рік з`явились набряки на обличчі та нижніх кінцівках. В сечі: білок 8 г/л, лейкоцити – 3 – 5. еритроцити – 3-4 в полі зору. В крові: ШЗЕ 53 мм/год, альбуміни – 28%, холестерин 9,8 ммоль/л. Якого з перелічених досліджень в першу чергу потребує жінка?

A *Біопсія нирок

B Кров на LE - клітини

C Томографія нирок

D Екскреторна урографія

E УЗД нирок

10. Хворий 45 років, протягом 12 років страждає ревматоїдним артритом. Рік тому з`явились набряки на обличчі та нижніх кінцівках. В аналізі крові: ШОЕ - 55 мм/год, альбуміни – 35%, холестерин - 10 ммоль/л. В сечі: протеїнурія 6 г/л, лейкоцити 2 – 4, еритроцити 2 – 3 в п/з. Яке ускладнення основного захворювання має місце у хворого?

A *Амілоїдоз нирок

B Гломерулонефрит

C Пієлонефрит

D Пухлина нирка

E Тубулоінтерстиціальний нефрит

11. У чоловіка 25 років після переохолодження з`явилась гематурія. Об`єктивно: АТ 160/110 мм.рт.ст. У аналізах сечі: протеїнурія 3,5 г/л, еритроцити покривають усе поле зору, циліндри гіалінові 5 –6. Який метод діагностики є переважним у даному випадку?

A *Біопсія нирки

B Томографія

C Екскреторна урографія

D Цистоскопія

E УЗД нирок

12. Хвора 68-ми років скаржиться на підвищення температури до 38,3oC, гематурію. ШЗЕ- 55 мм/год. Антибактеріальна терапія не ефективна. Який діагноз можливо припустити?

A *Рак нирок

B Полікістоз нирок

C Амілоїдоз нирок

D Сечокам'яна хвороба

E Хронічний гломерулонефрит

13. У вагітної в строці вагітності 28 тижнів скарги на біль у правій поперекової області, гіпертермію. При обстеженні сечі лейкоцитоз, сліди білка. За даними УЗД - розширення

чашково-лоханочної системи справа. Діагноз?

A *Пієліт вагітних

B Гломерулонефрит

C Гідронефроз нирки

D Наявність пухлини репродуктивних органів

E Апостематоз нирки

14. Вагітна Н., в терміні 15 тижнів,відмічає після переохолодження позиви на часте і болісне сечовипускання,паління при сечовипусканні,порушення сну.Виставте діагноз.

A * Цистит

B Пієлонефрит

C Сечокислий діатез

D Гломерулонефрит

E Кольпіт

15. У хворого 16 років після перенесеної ангіни через 10 днів з’явились набряки на обличчі, переважно вранці. В аналіз сечі щільність 1026, вміст білку 2,6 г/л, еритроцити 20-25 у п/зору, циліндри гіалінові, епітеліальні 7-9 у п/зору. Діагностичні припущення? Якого генезу набряки?

A *Гострий гломерулонефрит

B Підгострий гломерулонефрит

C Токсична нирка

D Гострий пієлонефрит

E Апостематозний нефрит

16. У хворого 51 року після переохолодження гостро зґявився біль внизу живота, різі в кінці сечовипускання. Частота сечовипускання до 15 разів на добу. Сеча мутна з домішками крові. В клінічному аналізі сечі лейкоцити на все поле зору, еритроцити поодинокі. Діагностичне припущення?

A *Гострий цистит

B Гострий уретрит

C Гострий гломерулонефрит

D Сечокам’яна хвороба

E Гострий пієлонефрит

17. Хвора 25 років скаржиться на часті болючі сечовипускання, дизурію, імперативний потяг до сечовипускання. В загальному аналізі сечі бактеріурія та нейтрофільна лейкоцитурія. При проведенні трипорційної проби сечі в середній порції виявлено 20-30 лейкоцитів у п/з. Температура тіла не підвищена. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз.

A * Цистит

B Хронічний пієлонефрит

C Гострий пієлонефрит

D Туберкульоз нирок

E Гломерулонефрит

18. Хворий 35 років скаржиться на підвищення АТ, головний біль, шум в вухах, серцебиття. Об’єктивно: Ps – 100 за 1 хв., ритмічний, напружений. АТ – 240/100 мм рт. ст. Ліва межа відносної серцевої тупості зміщена вліво на 1см, I тон на верхівці ослаблений, акцент II тону на аорті. Вислуховується грубий систолічний шум біль пупка з обох сторін. Яка патологія найбільш ймовірно зумовлює таку клінічну картину?

A * Стеноз ниркових артерій.

B Гіпертонічна хвороба.

C Хронічний гломерулонефрит.

D Нефроптоз.

E Синдром Кона.

19. Хвора 42 р. поступила із скаргами на ниючий біль в попереку, більше справа, інколи підвищення температури тіла до субфебрильних цифр, головний біль. 10 років назад під

час вагітності у пацієнтки був приступ болю в правій половині попереку, який

супроводжувався ознобом, різким підвищенням температури. 5 років назад було

відмічено підвищення АТ до 200/110 мм рт.ст. В аналізі сечі: білок - 0,99 г/л, лейкоцити -

10-15, еритроцити - 2-4, циліндри гіалінові 1-2 в полі зору. Креатинін сироватки крові – 102 мкмоль/л. Який з діагнозів найбільш вірогідний у даної хворої?

A *Хронічний пієлонефрит

B Хронічний гломерулонефрит

C Туберкульоз нирок

D Амілоїдоз нирок

E Гіпертонічна хвороба

20. Хвора 39 років поступила із скаргами на швидку втомлюваність, головний біль, зниження апетиту, нудоту, блювання зранку, періодичні носові кровотечі. У віці 15 років перенесла гострий гломерулонефрит. При обстеженні відмічено підвищення АТ до 220/ 120 мм.рт.ст., блідість шкіри і слизових, сліди розчухів і геморагії на шкірі. В аналізі сечі: білок - 3,3 г/л, лейкоцити - 3-5, еритроцити - 8-10, циліндри гіалінові 3-4 в полі зору. Який з вказаних біохімічних показників дозволяє найбільш точно оцінити стан хворої?

A *Креатинін сироватки крові 0,262 ммоль/л

B Натрій плазми крові 148 ммоль/л

C Сечова кислота в крові 0,41 ммоль/л

D Фібриноген крові 5,9 г/л

E Білірубін крові 20,2 мкмоль/л

21. Хворий 48 р., прибув з місць позбавлення волі, скаржиться на головний біль, зниження зору, головокружіння, нудоту, сухість в роті, спрагу. На протязі 8 р. відмічає підвищення

АТ. Об‘єктивно: шкіра і слизові бліді. Пульс 90 за 1 хв., ритмічний. АТ-220/140 мм.рт.ст.

Серцевий поштовх резистентний, зміщений вліво. I тон над верхівкою послаблений,

акцент II т. над аортою. Печінка виступає на 3 см нижче реберної дуги. Симптом Пастернацького слабо позитивний з обох сторін. Аналіз крові: ер.-2,1*1012/л, лейкоцити - 9:8*109/л, ШЗЕ-48 мм/год. Креатинін крови 0,243 ммоль/л. Аналіз сечі:пит. вага-1007,

білок-1,65г/л, ер.-10-12 в п/з., лейк.-3-4 в п/з., циліндри гіалінові - 4-5 в п/з. Ваш

попередній діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит, ХНН II cт.

B Хронічний пієлонефрит, ХНН II ст.

C Туберкульоз нирок, ХНН I ст.

D Амілоїдоз нирок, ХНН I cт.

E Хронічний гломерулонефрит, ХНН I cт.

22. 43-річний хворий надійшов у нефрологічне відділення з масивними набряками. 2 роки лікувався амбулаторно. Постійно знаходили зміни сечі. Двічі лікувався преднізолоном, з

позитивним ефектом. У сечі: відносна щильність1017, білок 4,0 г/л, Ер –15-20 у п/з,

Лейкоцитоз - 5-7 у полі зору. Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит

B Гострий гломерулонефрит

C Амілоїдоз

D Тубулоінтерстиціальний нефрит

E Хронічний пієлонефрит

23. У хворого 24 року через 3 тижні після ангіни з’явилась помірна задуха, головний біль,

набряки на гомілках. Шкіра помірно бліда, пульс 82 за хвилину, АТ 130-80. Аналіз сечі:

відносна щільність сечі 1019, білок 1,32 г/л, Ер – 6-8, Лей 6-7 в п/з. Ваш діагноз?

A *Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

B Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

C Гострий пієлонефрит

D Хронічний гломерулонефрит, нефротичний синдром

E Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром

24. Хворий 30 років скаржиться на головний біль, загальну слабкість, запаморочення. 3 тижні тому переніс ангіну. До вчорашнього дня стан залишався задовільним. Об-но: ритм серцевої діяльності правильний, ЧСС 90 за хвилину, акцент II тону над аортою, АТ

180/105 мм.рт.ст. Аналіз крові: 3,4х1012/л, Лей 6,8х109/л, ШОЕ 12 мм/год. Аналіз сечі:

білок 1,65 г/л, Лей 10-15 в полі зору, Ер 60-80 в полі зору, гіалінові циліндри 6-8 в полі

зору. Ваш діагноз?

A *Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

B Гострий пієлонефрит

C Системний червоний вовчак. Вовчаковий нефрит

D Сечокам’яна хвороба

E Гломерулонефрит з нефротичним синдромом

25. Хворий 18 років спостерігається з приводу змін в загальному аналізі сечі. Скарг немає.

Подібні зміни були виявлені рік тому. Об-но незначна блідість шкіри, обличчя

одутловате. Пульс 80 за хвилину. АТ 130-80 мм.рт.ст. Симптом Пастернацького

негативний. Аналіз крові без патології.. Аналіз сечі: білок 0,99 г/л, Лей 4-6 в полі зору, Ер

8-10 в полі зору, циліндри 3-5 в полі зору. Ваш попередній діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

B Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

C Хронічний гломерулонефрит, нефротичний синдром

D Хронічний пієлонефрит

E Туберкульоз нирок

26. Хворому на ангіну, 16 років, призначили ін’єкції цефазоліну та бісептол. Через 3 дні від початку лікування стан погіршився, з’явились неприємні відчуття в поперековій ділянці, запаморочення, нудота. АТ 140/80 мм.рт.ст. Аналіз крові: Ер 3,12*1012/л, Hb 120 г/л, Лейкоцити10*109/л, ШОЕ 28 мм/год. Аналіз сечі: питома густина 1010, білок 0,99 г/л. Проба за Зимницьким: добова кількість сечі 3,2 л, коливання питомої густини 1007-1010. Рівень креатиніну крові – 0,280 ммоль/л. Ваш попередній діагноз?

A *Тубулоінтерстиціальний нефрит

B Гострий гломерулонефрит, сечовий синдром

C Хронічний гломерулонефрит, сечовий синдром

D Швидкопрогресуючий (злоякісний) гломерулонефрит

E Гострий пієлонефрит

27. Хворий 26 років, перебував на лікуванні з хронічним гломерулонефритом. Лікування було ефективним, відмічалась нормалізація всіх показників. Рекомендоване санаторно-курортне лікування.

A *Південний берег Криму

B Не рекомендовано

C Моршин

D Миргород

E Трускавець

28. Хворий 29 років, після перенесеної ангіни через 2 тижні помітив набряки обличчя,

слабість, зниження працездатності. Поступово з'явились задишка, набряки нижніх

кінцівок, поперекового відділу хребта. Об'єктивно: блідість шкірних покровів,

послабленість серцевих тонів, анасарка. АТ-160/100 мм.рт.ст. Питома вага сечі 1021,

білок 5 г/л, еритроцити 20-30 в полі зору, гіалінові циліндри - 4-6 в полі зору. Вкажіть

найбільш ймовірний діагноз?

A *Гострий гломерулонефрит.

B Гіпертонічна хвороба

C Гострий пієлонефрит.

D Інфекційно-алергічний міокардит

E Мікседема.

29. Хворий 18 років скаржиться на головний біль, загальну слабкість, запаморочення.

Захворів сьогодні вранці. 3 тижні тому переніс ангіну. Об'єктивно: пульс 90 за хв.,

АТ-180/105 мм.рт.ст. Помірний акцент ІІ тону над аортою. інших змін не виявлено. Аналіз

крові: ер-3,4*1012/л, лей-6,8*109 /л, ШОЕ-12 мм/год. Аналіз сечі: білок - 1,65 г/л, лей-10-15 в п/з, ер вилужені 60-80 в п/з, циліндри гіалінові – 4-6 в п/з, зернисті – 1-2 в п/з, щільність - 1024. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

A *Гострий гломерулонефрит.

B Гострий пієлонефрит.

C Гіпертонічна хвороба

D Хвороба Шенлейн-Геноха.

E Системний червоний вовчак.

30. Чоловік 55 років скаржиться на загальну слабкість, зменшення виведення рідини, біль в ділянці серця ниючого характеру. На протязі 15 років страждає хронічним пієлонефритом, лікувався в стаціонарах. Об'єктивно: шкіряні покрови сухі, з жовтуватим відтінком. PS -80 за 1 хв., ритмічний, АТ –100/70 мм.рт.ст. При аускультації серця тони глухі, вислуховується шум тертя перикарду. При дослідженні: креатинін –1,1 ммоль/л,

клубочкова фільтрація 5 мл/хв. Яке лікування буде найбільш ефективним?

A *Гемодіаліз.

B Гемосорбція.

C Плазмаферез

D Кишковий діаліз

E Консервативна терапія

31. У жінки 23 років спостерігається набряклість усього тіла, в крові загальний білок 54 г/л; альбуміни 34%; глобуліни 66%; А/Г - коефіцієнт 0,33; холестерин 9,8 ммоль/л. Про що дозволяють стверджувати дані клініко-лабораторного дослідження у хворої?

A *Диспротеїнемія

B Гіперальбумінемія

C Гіперпротеїнемія

D Гіпоглобулінемія

E Гіпохолестеринемія

32. Хвора 32 років звернулася до терапевта у зв`язку з наявністю майже постійного

субфебрилітету,тупого болю в поперековій ділянці зліва, збільшення діурезу. При

розпитуванні відмічає ніктурію, хворіє хронічним аднекситом. При огляді:АТ 160/110 мм.рт.ст.,діурез-1900 мл. Аналіз крові: Нв-105 г/л,ер - $3,6*10^9/л$, ШЗЕ-18 мм/год. Аналіз сечі: питома вага 1010, біл-0,066 г/л, лейк-20-25 в п/зору,ер-1-2 в п/зору. Найбільш

ймовірний діагноз?

A *Хронічний пієлонефрит

B Хронічний гломерулонефрит

C Гострий гломерулонефрит

D Амілоїдоз нирок

E Хронічний цистит

33. Хворий 38 років скаржиться на головний біль,підвищення АТ, набряки на різних ділянках тіла. Хворіє біля 7 років. Періодично набряки на обличчі. АТ підвищується останні 4 роки. Стан погіршився тиждень назад, коли з`явилися набряки на обличчі,ногах і попереку. АТ 190/130 мм.рт.ст. Тони серця правильні,ослаблені,акцент ІІ тону над аортою. Аналіз сечі: білок -2,2 г/л,лейк-3-5 в п/зору,ер-10-14 в п/зору,циліндри гіалінові і зернисті 6-8 в п/зору. Креатинін крові 0.107 ммоль/л. Найбільш ймовірний діагноз?

A *Хронічний гломерулонефрит

B Хронічний пієлонефрит

C Амілоїдоз нирок

D Сечокам`яна хвороба

E Швидкопрогресуючий нефрит

34. Пацієнт скаржиться на набряки обличчя та ніг, слабість. Захворів гостро, 3 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: блідість шкіри, пульс – 94/хв., ритмічний. АТ – 150/ 95 мм.рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони звучні. Аналіз сечі: білок 1,5 г/л, лейкоцити

–10-12 в полі зору, еритроцити 10-15 в полі зору, циліндри гіалінові – поодинокі в

препараті. Креатинін крові - 0,130 ммоль/л. Визначте найбільш ймовірний діагноз.

A *Гострий гломерулонефрит.

B Гіпертонічна хвороба.

C Гостра ниркова недостатність

D Гострий пієлонефрит.

E Гострий інтерстиціальний нефрит.

35. Хвора, що страждає хронічним гломерулонефритом 7 років, скаржиться на прогресуючу задишку, серцебиття, нудоту, блювоту, втому. Об'єктивно: шкіра суха, бліда з жовтим відтінком, уремічний запах зі ротової порожнини, носова кровотеча. Тахікардія, PS 120 за хв., АТ 170/120 мм.рт.ст. Hb крові 76 г/л, ШЗЕ 48 мм/год. сечовина крові - 52 ммоль/л, креатинін 0,378 ммоль/л. Яке ускладнення хронічного гломерулонефриту виникло?

A * Хронічна ниркова недостатність.

B Гостра ниркова недостатність.

C Серцево-судинна недостатність.

D Токсична пневмонія

E Гіпертонічний криз.

36. Жінці 36 років, госпіталізована зі скаргами на набряки, біль в поперековій ділянці, головну біль, які з'явились 2 тижні тому вперше після перенесеної пневмонії. Об'єктивно: набряки обличчя, АТ 120/80 мм.рт.ст. У крові ШЗЕ 25 мм/год. У сечі білок 1,47 г/л, ер.80-100 в п/з, одиничні гіалінові та зернисті циліндри. Яке додаткове обстеження доцільно провести у першу чергу для установлення діагнозу?

A * креатинін крові.

B УЗД нирок.

C Екскреторна урографія.

D Бактеріологічне дослідження сечі.

E Біопсія нирок.

37. У юнака 20 років вперше в житті після перенесеної ангіни появилась біль в поперековій ділянці, набряки на обличчі, зменшився діурез, сеча у вигляді “м’ясних помиїв”. Об'єктивно: обличчя набрякле, бліде. Аускультативно І тон ослаблений на верхівці серця,акцент ІІ тону над аортою. АТ 165/105 мм.рт.ст. Протеїнурія 2,8 г/л, гематурія (еритроцити на все поле зору), циліндрурія: гіалінові циліндрі 2-3 в препараті, еритроцитарні 4-6 в препараті. Азотвидільна функція нирок достатня. Який діагноз найбільш вірогідний?

A * Гострий гломерулонефрит.

B Інфекційно-токсична нефропатія.

C Хронічний гломерулонефрит.

D Гострий пієлонефрит.

E Інфаркт нирки

38. Хворий 43 роки скаржиться на біль в поперековій ділянці, набряки на обличчі та ногах. Хворіє 5 років. Об'єктивно: шкіра суха, бліда, набряки обличчя, ніг, передньої черевної стінки. Протеїнурія 4 г/л, гематурія ер. 20-25 в п/з, гіалінові та епітеліальні циліндри 4-6 в препараті, гіпопротеїнемія, білок крові 59 г/л., гіперхолестеринемія 8,3 ммоль/л. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A * Хронічний гломерулонефрит, нефротична форма.

B Хронічний гломерулонефрит, латентна форма.

C Амілоїдоз нирок

D Хронічний пієлонефрит.

E Злоякісний гломерулонефрит.

39. Жінка 48-ми років скаржиться на слабкість, схуднення, зниження апетиту, головний біль. В юності перенесла гострий гломерулонефрит. З 25-ти років хворіє на артеріальну гіпертензією. Систематично не лікувалася, до лікаря зверталася рідко. Після проведеного

дослідження виявлені ознаки хронічної ниркової недостатності І ст. (креатинін - 0,43

ммоль/л). Які рекомендації щодо харчування найбільш виправдані для даної хворої?

A *Обмеження білку

B Обмеження жирів

C Обмеження вуглеводнів

D Вживання їжі з підвищеним вмістом "лужних" страв

E Збільшення обсягу рідини

40. Хвора 54 років хворіє на остеомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останній місяць з’явились і поступово наростали набряки нижніх кінцівок. У сечі протеїнурія 6,6 г/л, у крові диспротеїнемія у вигляді гіпоальбумінемії, підвищення α2- і γ-глобулінів,

ШЗЕ - 50 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A *Вторинний амілоїдоз нирок

B Гострий гломерулонефрит

C Мієломна хвороба

D Хронічний гломерулонефрит

E Системний червоний вовчак

41. Чоловік 55 років надійшов до клініки в зв'язку з нападом ниркової кольки, яка періодично повторюється протягом року. Об'єктивно: в ділянці вушних раковин та правого ліктьового суглобу знаходяться вузликові утворення, покриті тонкою блискучою шкірою. Пульс - 88/хв. АТ - 170/100 мм.рт.ст. Позитивний симптом Пастернацького з обох сторін. Хворому призначено обстеження. Вивчення якого лабораторного показника найбільш доцільно для встановлення діагнозу?

A *Сечової кислоти

B Ревматоїдного фактору

C ШЗЕ

D Осаду сечі

E Молочної кислоти

42. Хворий 45 років відмічає скарги на інтенсивні різкі болі в правому боку, що іррадіюють в праве стегно і промежину. Відмічає часті позиви до сечовипускання, сеча кольору м’ясних помиїв. Подібний стан описує вперше. Позитивний симптом Пастернацького справа. Який найбільш вірогідний діагноз у даного хворого?

A *Сечокам’яна хвороба

В Гострий апендицит

С Гострий пієлонефрит

D Гострий холецистит. Ниркова коліка

E Гострий панкреатит

43. Чоловік 40 років в наслідок полікістозу нирок страждає на хронічну ниркову недостатність. Об`єктивно: АТ 180/110 мм.рт.ст., креатинін сироватки крові 1080 мкмоль/л, К+ 6,9 ммоль/л. Слід призначати все, крім.

A *Програмний гемодіаліз

B Дієта зі зменшення кількості білка

C Сечогінна терапія

D Гіпонатрієва і гіпокалієва дієта

E Протигіпертензивна терапія

44. У хворої 22 років,після переохолодження з’явились болі в поперековій ділянці, мутна

сеча, підвищення температури тіла до 38,8оС. У крові лейкоцитоз 13,2*109/л, зсув лейкоцитарної формули вліво. У сечі білок 0,33 г/л, лейкоцити 30-40 в полі зору, місцями

покривають поле зору. Виберіть найбільш оптимальну емпіричну антибактеріальну

терапію.

A *Напівсинтетичні пеніциліни

B Прості пеніциліни

C Тетрацикліни

D Протитуберкульозні середники

E Макроліди

 

 


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 1445 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.031 сек.)