АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Інфільтрація легеневої тканини

(пневмонія, туберкульоз)

1. У хворого 65 років скарги на задишку, сильний кашель з невеликою кількістю харкотиння з прожилками крові, схуднення, То 37,2оС, втрата апетиту, слабкість. Хворіє багато років, стан погіршився рік тому, а задишка з’явилась 3 тижні тому. Все життя палить, працює столяром. Об-но: нормальної тілобудови, виснажений. Западіння правої половини грудної клітки, обмеження екскурсії, участь додаткової мускулатури в диханні, число дихань 22 за хв. Перкуторно над правою верхньою часткою, аускультативно - дихання відсутнє, на всьому протязі везикулярне жорстке. На Rtg ОГК: верхня права частка зменшена в розмірах, над нею гомогенне затемнення, пов’язане з коренем, корінь

деформований, органи межистіння дещо зміщені вправо. Який діагноз найбільш вірогідний?

A * Обтураційний ателектаз легень

B Пневмоторакс

C Саркоїдоз легень

D Туберкульоз легень

E Фіброзуючий альвеоліт

 

2. У хворого 20 років під час спортивного тренування раптово з’явились напад задишки,

інтенсивний колючий біль в грудях справа і кашель. Об-но: хворий сидить у ліжку, блідий. Грудна клітка симетрична, обмежена екскурсія правої половини, число дихань 22 за хв. Над правою половиною грудної клітки перкуторний звук з тимпанічним відтінком, над лівою – ясний легеневий. Аускультативно справа різко ослаблене везикулярне дихання, при пальпації там же значно ослаблене голосове тремтіння. На Rtg ОГК: справа ясне поле без легенового малюнка, легеня зменшена, лежить ближче до кореня, органи межистіння зміщені в ліво. Який діагноз найбільш вірогідний?

A * Спонтанний пневмоторакс

B Гостра пневмонія

C Інфаркт легені

D Міжреберна невралгія

E Тромбоемболія дрібних гілок легеневої артерії

 

3. Чоловік 29 років хворіє гормонозалежною бронхіальною астмою. Під час флюорографії в С2 правої легені виявлено округлу тінь з чіткими рівними контурами, середньої інтенсивності. Навколо неї декілька поліморфних вогнищевих тіней, у корені – кальцинат.

Перкуторний звук над легенями з коробковим відтінком, вислуховуються розсіяні сухі хрипи. Аналіз крові без змін. Реакція на пробу Манту з 2 ТО ППД-Л – папула 22 мм. Який найбільш імовірний діагноз.

A * Туберкульома.

B Периферичний рак.

C Пневмонія.

D Аспергільома.

E Еозинофільний інфільтрат.

 

4. Робітник цегельного заводу 32 років скаржиться на кашель з невеликою кількістю харкотиння, знижений апетит, пітливість, задишку, температура тіла 37,5оС. Над верхніми

відділами легень вислуховується жорстке дихання. Рентгенологічно: у верхніх і середніх відділах легень симетрично вогнища середньої інтенсивності, без чітких контурів, місцями зливні. В корені звапнений лімфатичний вузол. Аналіз крові: лейкоцитів –9,5х109/л, ШОЕ – 28 мм/год. МБТ методом бактеріоскопії не виявлені. Проба Манту з 2 ТО ППД-Л – папула 15 мм. Найбільш імовірний діагноз?

A * Дисемінований туберкульоз легень.

B Саркоїдоз ІІ ст.

C Метастатичний карциноматоз.

D Двобічна вогнищева пневмонія.

E Пневмоконіоз.

 

5. У чоловіка 29 років, батько якого хворіє на циротичний туберкульоз легень, під час флюорографічного обстеження виявлені зміни в легенях. П’ять років тому лікувався з приводу виразкової хвороби шлунка, багато курить. Іноді турбує біль в епігастральній ділянці. Об’єктивно – патологічних змін не виявлено. Аналіз крові без змін. МБТ в харкотинні методом бактеріоскопії не виявлені. Проба Манту з 2ТО ППД-Л – папула 12мм. Рентгенологічно – на обох верхівках поодинокі, різної величини й інтенсивності тіні діаметром до 1 см, деякі з них з нечіткими контурами. Найбільш імовірний діагноз.

A * Вогнищевий туберкульоз легень.

B Дисемінований туберкульоз легень.

C Пневмоконіоз.

D Вогнищева пневмонія.

E Метастази пухлини в легені.

 

6. Хворий 32 роки відвідав лікаря. З’ясувалось, що 4 дні тому він застудився: з’явилось першіння у глотці, швидка втомлюваність. Вранці наступного дня з’явився сухий кашель, підвищилася температура тіла до 38,2оС, зник апетит, з’явилось слизово-гнійне харкотиння. Перкуторно: над легенями – легеневий тон, дихання везикулярне, послаблене нижче лопатки з правого боку, там же вислуховуються дрібноміхурцеві звучні та незвучні хрипи. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A *Очагова правобічна пневмонія

B Бронхіальна астма

C Гострий бронхіт

D Рак легені

E Гангрена легені

 

7. Хвора скаржиться на лихоманку, сухий кашель, відчуття першіння в горлі та за грудиною, відчуття нестачі повітря, які з’явились після переохолодження. В анамнезі відсутні данні про захворювання легень.Температура тіла 37,1оС; легеневий тон з коробочним відтінком, дихання везикулярне з сухими розсіяними та вологими середнього та великого калібру хрипами. Видох подовжений. Діагноз?

A *Гострий трахеобронхіт

B ГРВІ

C Обструктивний бронхіт

D Пневмонія

E Бронхоектатична хвороба

8. Хворий 54 роки давно страждає кашлем з виділенням гнійного харкотиння до150 мл за

добу. В останній рік схуд, посилилась задишка, з’явилися набряки на нижніх кінцівках, ціаноз губ, пальці у вигляді ”барабанних паличок”. Важкий видих. Над легенями–притуплений тимпаніт більше зправа; дихання везикулярне послаблене, в нижньо-задніх відділах вологі та розсіяні сухі хрипи, більше на видосі. Який діагноз найбільш вірогідний?

A *Бронхоектатична хвороба

B Пневмонія

C Хронічний обструктивний бронхіт

D Абсцес легені

E Рак легенів

9. У хворого Н, 64 років, що давно страждає на захворювання легень, виникло чергове загострення. При дослідженні харкотиння виявлено: шарувате, жовто-зелене, містить багато лейкоцитів, детрит, еластичні волокна. Якому захворюванню може відповідати такий аналіз?

A *Хронічному абсцесу легені

B Бронхіальній астмі

C Гострому бронхіту

D Пневмонії

E Емфеземі легень

 

10. У хворого 32 р. раптово підвищилася температура до 390С, з’явився головний біль, ломота у тілі, болісний сухий кашель, загальна слабкість, пітливість. Об-но: адинамія, ЧД-24/хв. АТ-100/70 мм.рт.ст., слизова оболонка ротоглотки гіперемійована. Дихання в легенях везикулярне жорстке. В крові: Л. - 4,5х109/л, ШОЕ-15 мм/год. Який діагноз є найбільш імовірним?

A *Грип

B Туберкульоз легень

C Аденовірусна інфекція

D Негоспітальна пневмонія

E Скарлатина

 

11. Хворий 56 р. Скаржиться на надсадний болючий кашель, особливо вночі, біль за грудниною, задишку, слабкість, субфебрилітет. На рентгенограмі легень прикоренева тінь з розпливчастими нерівними контурами, випукла по периферії і нагадує інтерлобарні шварти. Дихання в легенях ослаблене, жорстке. В крові: Нв - 126г/л, Л. - 10,5х109/л, е. - 7%, п. - 5%, с. - 63%, л. - 20%. ШЗЕ-25 мм/год. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A *Бронхоскопія

B Оксигемометрія

C Дослідження харкотиння

D Проба Манту

E Дослідження зовнішнього дихання

 

 

12. У хворого 18 років після переохолодження підвищилась температура тіла до 39оС, з’явились біль в правій половині грудної клітки, трясовиця, покашлювання. Об-но: блідий, шкірні покриви вологі, АТ – 110/70 мм рт.ст., ЧСС – 96/хв., ЧД – 27/хв. Над легенями при перкусії нижче кута правої лопатки – укорочення перкуторного звуку, тут же на тлі ослабленого везикулярного дихання вислуховуються вологі дрібнопухпрцеві хрипи, крепітація. Ваш діагноз?

A *Позагоспітальна правобічна вогнищева пневмонія

B Аспіраційна правобічна пневмонія

C Імунодефіцитна правобічна пневмонія

D Нозокоміальна (госпітальна) пневмонія

E Абсцес нижньої частки правої легені.

 

13. У хворої 29 років, яка амбулаторно лікувала ГРВІ, виникло підвищення температури до 39, кашель з виділенням “ржавого харкотиння”, задишка, виражена кволість.При проведенні ренгендослідження виявлено інфільтрат в нижній долі правої легені. Чим ускладнився перебіг ГРВІ у пацієнтки?

A *Пневмонією

B Ексудативним плевритом

C Спонтанним пневмотораксом

D Гострим бронхітом

E Ателектазом легені

 

14. Хворий В. 22р., скаржиться на підвищення температури до 38-39оС, переважно в вечірній час, кашель з виділенням значної кількості харкотиння слизового характеру, з неприємним запахом, переважно зранку. Хворіє з дитинства. При перкусії в легенях в нижніх відділах справа – притуплення легеневого звуку, аускультативно тут же різнокаліберні вологі хрипи. Ваш попередній діагноз?

A * Бронхоектатична хвороба

B Хронічний абсцес легені

C Хронічний обструктивний бронхіт

D Бронхіальна астма

E Вогнищева пневмонія

 

15. Пацієнтка. скаржиться на підвищення температури до 39, кашель, колючі болі в грудній клітці, більше зліва. Про огляді- ліва половина грудної клітки відстає при диханні. Аускультативно зліва нижче кута лопатки вислуховується бронхіальне дихання, вологі дрібно пухирцеві хрипи. В крові Ер- 4,12 Г/л, Л 10,2*10, ШОЕ 28 мм/год. Ваш попередній

діагноз?

A *Лівобічна нижньодольова пневмонія

B Лівобічний ексудативний плеврит

C Рак легень

D Лівобічна інфаркт - пневмонія

E Туберкульоз легень

 

16. Студент К., 25 р., скаржиться на лихоманку, озноб, слабкість, сухий кашель, при якому виникає біль в правій половині грудної клітки. Хворіє 5 днів. Об’єктивно: справа нижче кута лопатки притуплення перкуторного звуку, вислуховуються дрібнопухирчасті вологі хрипи та шум тертя плеври від паравертебральної до середньо аксілярної лінії. Аналіз крові: Л- 14 Г/л, П- 15%, ШОЕ 35 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A *Пневмонія

B Сухий плеврит

C Ексудативний плеврит

D Гнійний бронхіт

E Туберкульоз легень

17. Хворий К. 25 р. скаржиться на кашель із незначною кількістю слизово - гнійного харкотиння, задишку, підвищення t тіла до 38,50С, кволість. Хворіє 7 днів після переохолодження. Об-но: над легенями - притуплення перкуторного звуку під лопаткою і в

аксилярній зоні справа, там же - ослаблене везикулярне дихання, вологі, звучні дрібнопухирцеві хрипи. Який діагноз у хворого?

A *Негоспітальна пневмонія

B Гострий бронхіт

C Правобічний пневмоторакс

D Ексудативний плеврит

E ГРВІ

 

18. Чоловік 60 років поступив у клініку зі скаргами на кашель з харкотинням та наявністю

прожилків крові, підвищену пітливість, слабкість, підвищення температури тіла до 37,4оС

градусів. 10 років назад переніс вогнищевий туберкульоз легень і був знятий з обліку. На

рентгенограмі визначаються поліморфні вогнищеві тіні різних розмірів в обох легенях, які

захоплюють верхні та середні відділи. В харкотинні знайдено одиничні МБТ. Назвіть

правильно сформульований діагноз:

A * Дисемінований туберкульоз легень, фаза загострення, МБТ (+), кровохаркання

B Легенева кровотеча, вогнищевий туберкульоз легень у фазі інфільтрації

C Саркоїдоз, друга стадія

D Вогнищевий туберкульоз легень, фаза загострення, МБТ (+), кровохаркання

E Міліарний туберкульоз легень в фазі інфільтрації, МБТ (+), легеневе кровохаркання

 

19. Жінка 29 років скаржиться на біль в грудній клітині справа, котрий підсилюється при глибокому диханні, малопродуктивний кашель, задуху. Захворіла 4 дні тому після переохолодження. В анамнезі – бронхіт. Об`єктивно: температура – 38,8(С, ЧДР – 22 за хв., пульс – 110 уд./хв., АТ – 100/60 мм рт. ст. Над легенями справа в нижніх відділах – тупий перкуторний звук, аускультативно – бронхіальне дихання. Рентгенологічно: справа корінь легені розширений, у нижньому відділі - негомогенне інтенсивне затемнення. Зміни якого спірометричного показника найбільш вірогідно вкажуть на патофізіологічний механізм дихальної недостатності у хворої?

A *ЖЄЛ (життєва ємність легенів)

B ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легенів)

C ОФВ1 (об’єм форсованого видиху за 1 секунду)

D ПОШвид. (пікова об’ємна швидкість видиху)

E Індекс Тіфно

20. В одній з військових частин у військослужбовця 30 років при проходженні профілактичного флюорографічного обстеження було виявлено вогнищевий туберкульоз верхньої долі лівої легені в фазі інфільтрації, МБТ (-). Скарг хворий не пред’являв. При об’єктивному обстеженні хворого змін не виявлено. Загальний аналіз крові в нормі. Що необхідно провести солдатам, які живуть з ним в одній казармі?

A *Провести флюорографічне обстеження

B Провести пробу Манту з 2ТО ППД-Л

C Зробити імунологічне дослідження

D Зробити загальний аналіз крові

E Зробити біохімічний аналіз крові

 

 

21. У хворого 50 років фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Останнім часом у нього з’явилися набряки на нижніх кінцівках. В аналізі сечі відмічається протеїнурія, циліндрурія. Яка найвирогідніша причина змін в аналізах сечі?

A *Амілоїдоз

B Гострий нефрит

C Туберкульоз нирок

D Полікістоз

E Хронічна ниркова недостатність

 

22. Юнак 25 років. Під час профілактичного огляду на ФГ органів грудної клітини виявлена велика порожнина у нижній долі правої легені. Скарг немає. Лабораторне обстеження – без патології. Назвіть найбільш вирогідний діагноз.

A *Кіста легені

B Туберкульоз

C Ателектаз нижньої долі

D Хронічний абсцесс легені

E Пухлина легені

 

23. Хворий Н., 40 років. Скарги на підвищення температури до 37,5оС, кашель з гнiйним харкотинням до 0,5 літрів за добу, головним чином зранку. Хворіє з дитинства. Яке захворювання слід підозрювати в першу чергу?

A *Бронхоектатична хвороба

B Фіброзно-кавернозний туберкульоз

C Хронічний бронхіт

D Фіброзуючий альвеоліт

E Абсцес легенів

 

24. Хлопчина 7 років на протязі 3-х тижнів скаржиться на головний біль, нудоту, знетомленність, його стан погіршувався поступово: зростав головний біль, загальна слабкість. У віці 3-х років переніс бронхіт. Батько хворіє на туберкульоз легенів. Об’єктивно: температура 37,5оС, в свідомості, лежить у позі лягавої собаки, ригідність м’язів потилиці + 6 см, частковий птоз правого повіку, права зіниця розширена. Загальна гіпералгезія. Ліквор: прозорий, тиск 400 мм вод.ст.. білок 1,5%, цитоз 610/3, переважно лімфоцити, цукор 1,22 ммоль/л, хлоріди 500 ммоль/л.

A *Туберкульозний менінгіт.

B Вторинний гнійний менінгіт.

C Епідемічний цереброспінальний менінгіт.

D Серозний менінгіт.

E Пневмококовий менінгіт.

 

25. Лежача хвора В., 74 років, скаржиться на виникнення в спокої раптової немотивованої задишки, кровохаркання, болю в грудній клітці. 2 роки тому лікувалась від туберкульозу легень. Об”єктивно ЧД – 30 за 1 хв. Ціаноз. Перкуторно зліва укорочення легеневого звуку від ІІІ-ІV ребра. Тут же вислуховується маса сухих і вологих хрипів. В харкотинні при 6-кратному дослідженні на ТБ в т. ч. 2 рази методом флотації отриманий від”ємний результат. Про що це може свідчити?

A *Інфаркт-пневмонія

B Туберкульоз легень

C Стеноз лівого венозного устя

D Крупозна пневмонія

E Рак легені

 

26. Хворий К.,68 р., скаржиться на появу задишки в спокої, кровохаркання, біль у грудній клітці справа. В анамнезі наявний геморой. Об’єктивно стан важкий, положення напівсидяче. Дифузний ціаноз. Пульс 112/хв.. АТ 105/65 мм рт. ст.. Тони серця ослаблені. Акцент ІІ тону над легеневою артерією.ЕКГ - Q III - S I. В крові: протромбіновий індекс 140. Про яке захворювання слід думати?

A *Інфаркт легені

B Приступ бронхіальної астми

C Приступ серцевої астми

D Пневмоторакс

E Крупозна пневмонія

 

27. Хворий К., 60 років, тривалий час страждає на туберкульоз. В теперішній час посилилась задишка, набряки нижніх кінцівок. Об-но: ціаноз; здуття шийних вен на вдиху та видиху; епігастральна пульсація. Ч.Д.Р. – 28 за 1 хв. Дихання послаблене, везикулярне, розсіяні сухі хрипи. На легеневій артерії – акцент ІІ тону. На рентгенограмі: діаметр легеневої артерії 18 мм. Для якої патології ці зміни є характерними?

A * Легенева гіпертензія

B Емфізема легенів.

C Вторинний аміолоїдлз нирок

D ТЕЛА дрібних гілок.

E Констриктивний перикардит

 

28. Чоловік 68 років викликав дільничого лікаря у зв'язку з появою приступоподібного кашлю з невеликою кількістю "іржавого" харктотиння, болю в правому боці, пов'язаного з глибоким диханням і кашлем. Хворіє на інсулінзалежний цукровий діабет. Об'єктивно: температура - 39,2оС, ЧДР – 24/хв., пульс - 114 уд./хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра суха, гіперемія щік. При аускільтації справа в нижніх відділах легенів - вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Якою повинна бути тактика дільничого лікаря?

A *Госпіталізувати в терапевтичне відділення.

B Направити на обстеження в поліклініку.

C Призначити амбулаторне лікування.

D Госпіталізувати в ендокринологічне відділення.

E Госпіталізувати в реанімаційне відділення.

 

29. Чоловік 40 років, скаржиться на приступоподібний кашель з харкотинням жовтувато-коричневого кольору, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням, пітливість. Хворіє 6 діб після переохолодження. Приймав аспірин. Об'єктивно: температура - 39,6оС, ЧДР - 26 за хв., пульс - 110 уд./хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра бліда, волога. Справа в нижніх відділах легенів - велика кількість вологих звучних дрібнопухирчастих хрипів. Рентгенологічно: справа в нижній частці легені - масивна негомогенна інфільтрація з ділянками просвітління, синус диференціюється. Яке ускладнення захворювання найбільш імовірно розвилося у хворого?

A *Абсцедування.

B Фібринозний плеврит.

C Емпієма плеври.

D Спонтанний пневмоторакс.

E Ателектаз легені.

 

30. Жінка 65 років, яка страждає цукровим діабетом, захворіла грипом. На рентгенограмі правої легені у верхній долі виявили тінь з просвітленням, яка має вигляд трикутника з вершиною до кореню, одна сторона її прилежить до міждольової плеври чіткою границею, друга - розпливчаста. Нижче тіні розташовані декілька вогнищ з розпливчастими контурами. Який діагноз найбільш імовірний?

A *Інфільтративний туберкульоз з розпадом

B Правостороній міждольовий плеврит

C Центральний рак легені

D Ателектаз верхньої долі

E Грипозна пневмонія

 

31. У прохідника, який працював на шахті 12 років, на флюрограмі легенів виявлені на тлі дифузного посилення легеневого малюнка вузликові тіні до 2 мм у діаметрі з обох сторін, бронхоаденіт, зліва у середній долі – вогнищева тінь до 3 см у діаметрі зі стежкою до кореню. Який діагноз найбільш вірогідний?

A *Сілікотуберкульоз

B Рак легенів

C Сілікоз

D Антракоз

E Саркоїдоз

 

32. Чоловік 26 років, захворів гостро 2 дні тому, коли виникли головний біль, слабкість, кашель зі “ржавим” харкотинням. Об-но: гіперемія обличчя, ЧДР – 36 за хвилину. Над легенями перкуторно: тупий звук праворуч нижче від кута лопатки, аускультативно – бронхіальне дихання. АТ 100/70 мм рт.ст., ЧСС – 98 за хвилину, температура тіла 38С. В

аналізі крові: Лей – 17х109/л, ШОЕ – 32 мм/год. Рентгенографія легень: гомогенне затемнення у нижній долі правої легені. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A * Великовогнищева пневмонія

B Параканкрозна пневмонія

C Гострий бронхіт

D Ексудативний плеврит

E Туберкульоз легень

 

33. У хворого після переохолодження раптово підвищилася температура до 39оС, виникла біль у грудній клітині під час дихання та кашлю. О`єктивно: дихання поверхнє–28 за 1 хв., скорочення перкуторного звуку нижче куту правої лопатки, на тлі різького послаблення дихання–крепітація. Який з мікроорганізмів є найбільш частим етіологічним фактором даного захворювання?

A *Пневмокок

B Стрептокок

C Стафілокок

D Кишкова паличка

E Бацила Фрідлендера

 

34. Шахтареві зі стажем роботи в шахті 18 років, та скаргами на задишку, сухий кашель, загальну слабкість, пітливість, болі в грудній клітині, жорстким диханням в легенях. Р-графія легень: вузлікові тіні в нижних та середніх відділах, кальцинація лімфовузлів по типу “яєчної шкарлупи”. Для якого захворювання властиві ці зміни?

A *Силікоза.

B Туберкульоза.

C Карциноматоза.

D Колагеноза.

E Мікоза.

 

35. 26 річний шахтар, стаж праці в “пилових” умовах 4 роки. Скаржиться на ядуху на протязі кількох тижнів, загальну кволість. При рентгенологічному дослідженні у легенях знайдена тотальна дрібновогнищева дисемінація з діаметром вогнищ до 4 мм. Справа в першому сегменті верхньої долі ділянка інфільтрації діаметром до 3 см, без різких кордонів. Назвіть найбільш ймовірний діагноз.

A *Туберкульоз.

B Саркоїдоз.

C Пневмоконіоз

D Коніотуберкульоз

E Канцероматоз.

 

 

36. При рентгенографічному дослідженні органів грудної порожнини дитини 9 років справа в підключичної зоні знайдена ділянка інфільтрації легеневої тканини діаметром до 3 см. Є

доріжка к кореню легені, лімфатичні вузли кореня збільшені. Назвіть найбільш імовірний

діагноз.

A *Первинний туберкульозний комплекс.

B Вогнище Гона.

C Пневмонія з реакцією лімфовузлів кореня.

D Периферичне новоутворення.

E Еозинофільний інфільтрат.

 

37. Хворий Н., 32 років, скаржиться на підвищення температури тіла до 39оС, задишку, кашель непродуктивний. Захворів 2 дні тому. Об`єктивно: перкуторно над легенями справа скорочення легеневого звуку. Аускультативно-дрібноміхурцеві хрипи справа. ЧД - 26 на хв. Яке дослідження легень доцільно провести першочоргово?

A *Рентгенографію

B Бронхографію

C Бронхоскопію

D Спірографію

E Пневмотахометрію

 

38. У електромонтера, який обслуговує цехи, де робота пов’язана з великим пороховиділенням, рентгенологічно виявлено дрібні лінійні сітчасті тіні в середніх і нижніх легеневих полях. Концентрація вільного діоксиду кремнію у повітрі складає 18%. Скарги відсутні. Стето-акустичних відхилень не виявлено. Функція зовнішнього дихання в нормі. Про яку рентгенологічну форму пневмоконіозу йде мова?

A *Інтерстиціальну

B Вузликову.

C Вузлову.

D Інтерстиціально-вузлову.

E Помірного пневмофіброзу.

 

39. Чоловік 19 років поступив у інфекційну лікарню з діагнозом “черевний тиф”. Хворіє третій тиждень. Два дні тому наступило різке погіршення загального стану, сильний головний біль, температура тіла до 39,6оC, різка задишка в спокої. Свідомість затьмарена, помірні менінгіальні ознаки. В легенях дихання везикулярне, хрипи не вислуховуються. На рентгенограмі в обох легенях на всьому протязі множинні однотипні і дрібні (1-2 мм) вогнищеві тіні. Клінічний діагноз?

A * Гострий міліарний туберкульоз.

B Міліарний карциноматоз легень.

C Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт.

D Саркоїдоз легень.

E Двостороння пневмонія.

 

40. Хворий, 40 р., скаржиться на підвищення температури до 39,5оC, кашель з виділенням "іржавого" харкотиння, задишку, герпетичне висипання на губах. ЧД 32/хв. Справа під лопаткою посилення голосового тремтіння, там же притуплення перкуторного звуку, аускультативно на фоні бронхіального дихання - крепітація. Аналіз крові: лейк.-14*109, ШОЕ 35 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A *Крупозна пневмонія.

B Вогнищева пневмонія.

C Туберкульоз легені.

D Гострий бронхіт.

E Ексудативний плеврит.

 

41. Під час епідемії “грипу” поступив хворий 45 років, у важкому стані, з високою температурою, відхаркує гнійно-кров'янисту мокроту. На ренгенограмі легенів справа кілька тонкостінних порожнин з рівнями рідини. Лейкоцити крові 18*109/л із зрушенням формули вліво. Ваш попередній діагноз?

A * Стафілококкова пневмонія

B Казеозна пневмонія

C Мікоплазмена пневмонія

D Полікістоз легенів (якій нагноївся)

E Пневмококкова пневмонія

 

42. Хворий С., 68 років, з постійною формою в миготливої аритмії, останній рік з'явились набряки ніг, збільшилася печінка. Під час їжі, з'вилася біль у грудній клітці та виражена задишка змішаного характеру. У харкотінні – прожилки крові. Через кілька днів постільного режиму пілвищилася температура тіла до 38оС. Об-но: вологі дрібнопухирчасті хрипи у нижніх відділах правої легені. Рентгенологічно: у правій легені клиноподібна тінь, венозне повнокрів'я. Про яке захворювання найімовірніше іде мова?

A * Інфаркт-пневмонія

B Крупозна пневмонія

C Застійна пневмонія

D Аспіраційна пневмонія

E Гіпостатична пневмонія

 

43. Чоловік 28 років скаржиться на підвищення температури тіла до 39оС, кашель з виділенням слизового харкотиння, біль в грудній клітці справа. Протягом тижня отримував антибіотики без ефекту. Об’єктивно: притуплення перкуторного звуку між лопатками, там же нечисленні вологі дрібноміхурчасті хрипи. На рентгенограмі на всьому протязі легень, але більше у верхніх відділах, вогнища малої інтенсивності з нечіткими контурами. Загальний аналіз крові: лекоцити 13,2х109/л, ШОЕ 35 мм/год. Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Дисемінований туберкульоз

B Канцероматоз легких

C Двобічна вогнищева пневмонія

D Саркоїдоз

E Казеозна пневмонія

 

44. Хворий Н., 64 роки, скаржиться на кашель з відходженням харкотиння, іноді кровохаркання. Палить 30 років. Похудав на 8 кг за останні 3 місяці. Рентгенологічно в середній долі правої легені порожнинне утворення, внутрішній контур нерівний, містить незначну кількість рідини, справа збільшені прикореневі лімфовузли. Яке дослідження найбільш інформативне для уточнення діагнозу?

A *Бронхоскопія з біопсією

B Аналіз харкотиння

C Томографія легень

D Бронхографія

E Спірографія

 

45. Хворий 36 років поступив зі скаргами на кашель з виділенням слизово-гнійного харкотиння, підвищення температури тіля до 37,8оС, біль в правому боці при диханні. Перкуторно справа в нижніх відділах легень притуплений перкуторний звук, аускультативно - послаблення везикулярного дихання та крепітація, шум тертя плеври. Для якого патологічного стану характерні приведені дані?

A *Позалікарняна пневмонія

B Ексудативний плеврит

C Госпітальна пневмонія

D Туберкульоз легень

E Гострий бронхіт

 

46. Чоловік 28 років виписаний із стаціонару після перенесеної позагоспітальної пневмонії. Скарг не пред'являє. Об'єктивно: температура - 36,60С, ЧДР - 18/хв., пульс - 78/хв., АТ - 120/80 мм рт.ст. При аускультації справа в нижніх відділах легенів – жорстке дихання. Рентгенологічно: інфільтративних змін немає, визначається посилення легеневого малюнка справа в нижній частці. Протягом якого часу дільничий лікар повинен

спостерігати хворого?

A *12 місяців

B 1 місяця

C 3 місяців

D 6 місяців

E Постійно

 

47. Чоловік 38 років скаржиться на приступоподібний кашель з невеликою кількостю "іржавого" харкотиння, біль у правому боці, пов'язаний з глибоким диханням і кашлем. Занедужав гостро після переохолодження. Об'єктивно: температура - 39,2оС, ЧДР –22/хв., пульс - 114 уд./хв., АТ - 110/70 мм рт.ст. Шкіра волога, гіперемія щік. При аускультації справа в нижніх відділах легенів - вологі звучні дрібнопухирчасті хрипи. Який збудник найбільш імовірно викликав захворювання пацієнта?

A *Пневмокок.

B Стафілокок.

C Клебсієла.

D Мікоплазма.

E Ентерокок.

 

48. Чоловік 27 років знаходиться на лікуванні у терапевтичному відділенні з приводу абсцедуючої пневмонії. Страждає на полінаркоманію. Об'єктивно: температура - 37,80С, ЧДР - 22/хв., пульс - 96/хв., АТ - 120/90 мм рт.ст. Рентгенологічно: справа округла тінь із горизонтальним рівнем рідини. Через який час від початку захворювання можна буде думати про хронізацію процесу?

A * 2 місяці

B 1 місяць

C 3 місяці

D 6 місяців

E 12 місяців

 

49. Чоловік 42 років, що працює на птахофермі, скаржиться на озноб, задишку, температуру тіла 39,60C, біль у лівій половині грудей. Два роки тому переніс інфаркт міокарда. При обстеженні: ціаноз, ЧДР - 26/хв., ЧСС - 102/хв. Перкуторний звук над легенями не змінений, дихання везикулярне. Пастозність гомілок. На рентгенограмі - з обох боків на всьому протязі легень багато дрібних 2-3 мм вогнищевих тіней малої інтенсивності, які розташовані ланцюжком вздовж судин. ШЗЕ - 30 мм/год. Проба Манту з 2ТО - інфільтрат 15 мм. Який діагноз найбільш імовірний?

A *Міліарний туберкульоз

B Застійна пневмонія

C Вогнищевий туберкульоз

D Ідіопатичний альвеоліт

E Підгострий дисемінований туберкульоз

 

50. Хворому на інфільтративний туберкульоз легень призначено стрептоміцин, рифампіцин, ізоніазид, піразинамід, вітамін С. Через 1 місяць від початку лікування хворий почав скаржитись на зниження слуху, шум у вухах. Які з призначених ліків мають такий побічний вплив?

A *Стрептоміцин

B Ізоніазид

C Рифампіцин

D Піразинамід

E Вітамін С

 

51. Чоловік скаржиться на кашель з виділенням харкотиння, який турбує хворого протягом декількох років, осиплість голосу, загальну слабкість. Проживає поблизу заводу по переробці азбесту.Об'єктивно:в легенях справа - ослаблене дихання з подовженим видихом, сухі хрипи. На рентгенограмі в області кореня і прикореневої зони справа неоднорідне, з нечіткими контурами затемнення, підвищена повітряність легень. ЛОР-парез правої голосової зв'язки. Який набільш ймовірний діагноз?

A *Центральний рак правої легені

B Правостороння прикоренева пневмонія

C Хронічний пиловий бронхіт

D Азбестоз

E Туберкульоз легень

 

52. Хворий 30-х років. Поступив до протитуберкульозного диспансеру у зв’язку з виявленими на флюорографі змінами: у S1 правої легені відмічається тінь діаметром до 1 см, слабкої інтенсивності з нечіткими контурами. На томограмі у центрі тіні визначається деструкція. У харкотинні виявлено МБТ. Хворому встановлено діагноз вогнищевого туберкульозу. Яким фазам туберкульозного процесу відповідають виявлені на рентгенограмі тіні?

A *Інфільтрації та розпаду.

B Інфільтрації та обсіменіння.

C Розсмоктування і рубцювання.

D Розпаду і обсіменіння.

E Ущільнення і розсмоктування.

 

 

1. У хворого Т., 47 років, який хворіє на ішемічну хворобу серця близько 5 років, протягом

останнього тижня відмічено значне погіршення клінічного стану, а саме: посилення

інтенсивності та частоти виникнення загрудинних болів на висоті фізичних навантажень.

На ЕКГ “коритоподібна” депресія сегменту ST в ІІ, ІІІ, аVF відведеннях. Реакції з боку

крові не відмічається. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A *Прогресуюча стенокардія

B Вазоспастична стенокардія

C Стенокардія, що вперше виникла

D Гострий передній інфаркт міокарду

E Гострий задній інфаркт міокарду

2. У хворого Д., 46 років, вперше в житті з’явились болі, що локалізовані за нижньою

третиною грудини та виникають на фоні фізичного навантаження. На ЕКГ депресія

сегменту ST більше 2 мм в ІІ, ІІІ, аVF відведеннях. Реакції з боку крові не відмічається.

Який діагноз є найбільш вірогідним?

A *Стенокардія, що вперше виникла

B Стенокардія, що прогресує

C Вазоспастична стенокардія

D Розшаровуюча аневризма аорти

E Гострий задній інфаркт міокарду

3. У хворого В., 48 років, відмічаються часті напади загрудинного болю, що виникає

раптово. При цих станах допомагає ніфедипін або інші антагоністи кальцію. На ЕКГ, що

була зареєстрована під час больового нападу, відмічалась швидкоплинна елевація

сегменту ST в грудних відведеннях. Реакції з боку крові не відмічено. Який діагноз є

найбільш вірогідним?

A *Вазоспастична стенокардія

B Стенокардія, що вперше виникла

C Стенокардія, що прогресує

D Гострий передній інфаркт міокарду

E Гострий задній інфаркт міокарду

4. У хворого 49-ти років, з стабільною стенокардією ІІ ФК, раптово виник стенокардіотичний біль, який усунувся тільки 6 пігулками нітрогліцерину. Об'єктивно: АТ- 120/80 мм рт.ст.,

Ps- 104/хв., поодинокі екстрасистоли. На ЕКГ: рідкі лівошлуночкові екстрасистоли,

депресія сегменту S-T у I, aVL та високі, гострокінцеві зубці T у V2, V3,

V4 відведеннях. Який найбільш вірогідний діагноз?

A * Нестабільна стенокардія

B Стабільна стенокардія, ІІ ФК

C Трансмуральний інфаркт міокарду

D Стабільна стенокардія, ІV ФК

E Стенокардія варіантна

5.Хворий В., 57 років. На протязі року відмічає появу стискуючого болю в загрудинній

делянці під час емоційного напруження та перебування на холоді. Перкуторно -

розширення границь серця вліво; аускультативно - тони ритмічні, ослаблені, систолічний

шум на верхівці. Пульс 68 уд/хв., ритмічний, нормальної напруги. Поза нападом ЕКГ

нормальна. Ваш діагноз:

A *ІХС, стабільна стенокардія

B Гострий інфаркт міокарду

C Дилятаційна кардіоміопатія

D ІХС, варіантна стенокардія

E НЦД з кардіалгією

6. Хворий 60 років скаржиться на біль за грудиною стискуючого характеру при ходьбі до 200м. Біль продовжується до 10 хв., супроводжується відчуттям нестачі повітря, пітливістю.

Протягом останніх 2 тижнів біль з’явився в спокої, став частішим, перестав зніматись

однією таблеткою нітрогліцерину. Який найбільш імовірний діагноз?

A * ІХС. Прогресуюча стенокардія

B ІХС. Дрібновогнищевий інфаркт міокарда

C Варіантна стенокардія

D ІХС.Стабільна стенокардія IV ФК

E ІХС. Стабільна стенокардія III ФК

7.Хворий Л., 55 років, скаржиться, що 1,5 тижні тому з’явився сильний нападоподібний біль в нижній щелепі, тривалістю 5-10 хв. З часом біль став частішати, до 10 разів на добу.

Прийом анальгетиків та спазмолітиків безрезультатний, однак стан покращився після

прийому 3 таблеток нітрогліцерину. Який з перерахованих діагнозів є найбільш

ймовірним?

A * Стенокардія.

B Інфаркт міокарда.

C Перикардит.

D Неврит трійчастого нерва.

E Періодонтит.

8. Чоловік 52 років скаржиться на стискаючий біль за грудиною, що виник вперше 7 годин

назад після фізичного навантаження, не знімається приймом кількох таблеток

нітрогліцерину. При ЕКГ дослідженні змін не виявлено. Який діагноз є найбільш

імовірним?

A * Нестабільна стенокардія

B Стенокардія напруги

C Перикардит

D Стенокардія спокою

E Інфаркт міокарда

9. У хворого Н. о 5-й годині ранку з’явився напад сильного болю за грудиною, який

супроводжувався кволістю, холодним потом. На ЕКГ – куполоподібний під’єм сегмента STу відведеннях ІІ, ІІІ, avF, V5-V6. Після вщухання болю показники ЕКГ повернулись до

норми. Який діагноз є найбільш імовірним?

A *Спонтанна стенокардія типу Prinzmetal.

B Гострий інфаркт міокарда

C Розшаровуюча аневризма

D Міокардит

E Перикардит

10. Жінка 46 років поступила у кардіологічне відділення зі скаргами на часті приступи пекучих

болей в ділянці серця, які тривають більше 20 хв., практично не проходять після прийому

нітрогліцеріну. АТ – 100/70мм.рт.ст., ЧСС – 86/хв.. Тони серця ритмічні, на ЕКГ депресія

сегмента ST з інверсією зубця Т в I, avL, V1-V3, які спостерігаються впродовж 1 тижня.

Який діагноз є найбільш імовірним?

A * Нестабільна стенокардія.

B Інфаркт міокарда

C Міокардит

D Остеохондроз грудного відділу хребта

E Тромбоемболія легеневої артерії

11.У хворого з стабільною стенокардією напруги ІІ функціонального класу в останні кілька

днів значно збільшилась кількість больових нападів, з’явилися больові напади у спокої,

знизилась толерантність до фізичного навантаження, збільшилась потреба у

нітрогліцерині. В даній клінічній ситуації найбільш виправданим буде слідуючий діагноз.

A * ІХС, прогресуюча стенокардія напруги та спокою

B ІХС, гострий інфаркт міокарда

C ІХС, вперше виникла стенокардія

D НЦД з кадріальним синдромом

E ІХС: стабільна стенокардія, ІІІ функціональний клас

12. Хворий 56 років скаржиться на пекучий біль за грудиною, що виникає при фізичному

навантаженні, проходить через 2-3 хв. після прийому нітрогліцерину. В анамнезі

бронхіальна астма. Об-но: стан задовільний.. Пульс-78 за 1 хв., ритмічний, АТ–130/80

мм.рт.ст. Над легенями жорстке дихання, видих подовжений, поодинокі сухі хрипи. Яке

лікування найбільш доцільне в даному випадку?

A * Нітросорбіт.

B Пропранолол.

C Сальбутамол.

D Каптоприл.

E Мілдронат.

13. Хворий В. 69 років. Після пробіжки з’явився різкий загрудинний біль з ірадіацією у ліву

руку, серцебиття. На протязі 3-х років мав місце періодичний короткочасний стискаючий

біль в області серця. Діяльність серця рітмічна, ЧСС-130 за хвилину, систолічний шум

над верхівкою. Артеріальний тиск 140/90 мм.рт.ст. PS-110 за хвилину, ритмічний. ЕКГ:

горізонтальне зниження ST, Т нижче ізолінії на 2 мм. Яка найбільш вірогідна патологія,

що зумовлює таку картину?

A *Стенокардія напруження

B Інфаркт міокарду

C Аортальний стеноз

D Міокардіодистрофія

E Міжреберна невралгія

14. Хворого Л., 47 р. почав турбувати стискаючий біль за грудиною, що виникає під час ходи до 700-800 м. Один раз на тиждень випиває 2 л пива. Вказує на артеріальну гіпертензію

впродовж останніх 7 років. Об-но: Ps 74 уд.в хв. АТ - 120/80. При проведенні ВЕМ на

навантаженні 75 Вт зареєстровано депресію сегмента S-T на 2 мм нижче ізолінії у V4-V6.

Який діагноз,:

A *Стенокардія напруги, ІІ функціональний клас.

B Стенокардія напруги, ІІІ функціональний клас.

C Стенокардія напруги, ІV функціональний клас.

D Вегето-судинна дистонія по гіпертонічному типу.

E Алкогольна,кардіоміопатія.

15. Хворий Л. 56 років. Скарги на періодичні болі в серці, які з’являються вночі. Болі

здавлюючого характеру з ірадіацією у ліву лопатку, зменшуються після при_йому

нітрогліцерину. На ЕКГ під час приступу- S-T вище ізолінії на 5мм у V5,V6. Після приступу

S-T повертається до ізолінії. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку

картину?

A *Стенокардія Принцметалу

B Інфаркт міокарду

C Остеохондроз шийного відділу

D Сухий перікардит

E Аортальний стеноз

16. Хворий 67 років, вночі відчув стискаючий біль за грудниною з ірадіацією у спину, який

триває більше 20 хвилин. Під час огляду серцеві тони приглушені, ритмічні. Пульс – 67 за

хв., АТ – 190/100 мм рт. ст. На ЕКГ депресія сегмента ST > 1 мм та інверсія зубця Т> 1

мм у відведеннях І, AVL, V5 – V6. Яке першочергове дослідження крові треба зробити

хворому для уточнення діагнозу?

A *Рівень тропонинів.

B Рівень КФК і МВ КФК.

C Клінічний аналіз крові.

D Рівень фібриногену, С – реактивного протеїну.

E Рівень АСТ, ЛДГ.

17. Хворий 36 років звернувся до лікаря зі скарженнями на пекучий біль за грудниною без

ірадіації, що виникає при швидкій ходьбі і припиняється при зупинці на декілька хвилин.

Вперше такий біль виник 1 тиждень тому. Шкіра звичайного кольору. Тони серця дещо

ослаблені, ритмічні. ЧСС 68 уд.за 1 хв. АТ – 140/95 мм рт. ст. На ЕКГ – депресія сегменту

ST на 1-2 мм у відведеннях V2-4. Ваш діагноз.

A *Стенокардія, що вперше виникла

B Гострий інфаркт міокарду

C Нестабільна прогресуюча стенокардія напруги

D Стабільна стенокардія ІІ функіонального класу

E ВСД закардіальним типом

18. У хворого 52 років, що страждає на стенокардію на протязі двох тижнів почастішали

напади болю за грудниною, зросла потреба у нітрогліцерині. Стан середньої важкості.

Шкіра бліда. Тони серця ослаблені, ритмічні. ЧСС 84 уд.на 1 хвилину. На ЕКГ ознак

вогнищевого ураження міокарду немає. Ваш діагноз.

A *Прогресуюча стенокардія

B Стенокардія, що вперше виникла

C Стабільна стенокардія ІІ функціонального класу

D Варіантна стенокардія

E Гострий інфаркт міокарда

19. Хворому на артеріальну гіпертензію 75 рокiв. АТ 180/80 мм рт. ст. ЧСС 90 в хв. У нього також стенокардія напруги, Ш функціональний клас. Антигипертензивний препарат якого класу ви би призначили?

A * Вета-блокатор

B антагоніст Са

C Інгібітор АПФ

D Альфа-блокатор

E Агоніст імідозалона

20. Хворий Ф., 60 років, скаржиться на біль поза грудиною стискуючого характеру під час

хотьби по рівній місцевості до 200 м. АТ 140/70 мм рт.ст. Пульс 80 уд/хв. ВЕМ: зниження

толерантності до фізичних навантаженнь 50 Вт. Найбільш можливий діагноз?

A *Стабільна стенокардія III ФК

B Прогресуюча стенокардія

C Спонтана стенокардія

D Стабільна стенокардія II ФК

E Стабільна стенокардія IV ФК

20. У хворого 56-ти років, наукового працівника, виникають стискаючі болі за грудиною по

декілька розів на день при ході на відстані 100-150 м, тривалістю до 10 хв., знімаються

нітрогліцерином. Об'єктивно: підвищеного живлення, границі серця в нормі, тони ритмічні,

пульс 78 уд. в хв., АТ-130/80 мм рт ст. На ЕКГ: знижений Т в V4-5. Про яке

захворювання можна думати?

A *Стабільна стенокардія III фк.

B Нестабільна стенокардія.

C Стабільна стенокардія I фк.

D Стабільна стенокардія II фк.

E Стабільна стенокардія IV фк.

 

ЛЕЙКОЗИ

1. У хворого 24 років протягом останніх двох місяців відмічається наростаючий головний біль,загальна слабкість,запаморочення,кровоточивість (носові кровотечі,геморагії на шкірі і слизовихоболонках).Лімфатичні вузли,печінка і селезінка не збільшені.Аналіз крові: Hb-50 г/л, Ер-1,6x1012/л, КП-1,0,

Лейк-2,0x109/л, п-1%, C-35%, е-1%, б-1%, л-10%, м-4%,тром.30x109/л.

Який ймовірний діагноз?

A *Апластична анемія

B Гострий лейкоз

C Залізодефіцитна анемія

D В12- дефіцитна анемія

E Гемолітична анемія

 

2. Хвору 62 років госпіталізовано із скаргами на збільшення шийних, надключичних та

Підпахвинних лімфовузлів, загальнуслабкість, підвищену пітливість, субфебрильну

температуру протягом останніх 3-х місяців. В аналізі крові – лейкоцити- 64х109/л, у

формулі – лімфоцити 72%. Який метод дослідження доцільно використати для

уточнення діагнозу?

A *Мієлограмма

B Лімфографія

C Лімфосцинтіграфія

D Рентгенологічнедослідження

E Термографія

 

3. У хворого на хронічний лімфолейкоз збільшилася загальна слабкість, з’явилась

жовтяниця. В ан. крові: Ер-2,1х1012/л; Нв – 55 г/л; К.П.- 1,1; ретикулоц. 51‰. Білірубін

загальн.- 80,3 ммоль/л, некон”югований- 65,3 ммоль/л. У сечі підвищений рівеньуробіліну.

Прямий тест Кумбса позитивний. Який ведучий патогенетичний фактор спричинив

зниження гемоглобіну?

A *Аутоімунний гемоліз

B Аплазія кровотворення

C Розвиток мієлофіброзу

D Дефіцит фолієвої кислоти

E Дефіцит В12

4. Хворий 53 роки, звернувся до невропатолога зі скаргами на біль в поперековій ділянці. На рентгенограмі хребта і тазу виявлено остеопороз і значні кісткові дефекти. В крові помірна нормохромна анемія, в сечі – протеїнурія до 2,0г/л. Загальний білок крові 107 г/л. Яке дослідження слід провести для встановлення остаточного діагнозу?

A *Стернальнупункцію

B Розгорнутий ан. крові.

C УЗД органівчеревноїпорожнини

D Цитохімічнедослідження

E Радіоізотопнеренография

 

5. Хворий 66 роківскаржиться на серцебиття, загальну слабкість, парестезії, зниження

чутливості в ногах, порушення смаку, нюху. В крові: ер. - 2,1*1012/л, Нb - 84 г/л, КП -

1,2, макроцитоз, полісегментація ядер нейтрофілів. Що відіграє провідну роль у

Патогенезі цього стану?

A *Порушення синтезу ДНК, мегалобластичний тип кровотворення

B Порушення синтезу гемоглобіну через хронічний дефіцит заліза

C Дизеритропоез через порушення утилізації заліза на рівні кісткового мозку

D Підвищене руйнування еритроцитів

E Ушкодження кісткового мозку токсичними факторами

6. У хворого 36 р. скарги на болі в грудній клітці. Об-но: стан важкий, синдром інтоксикації. Т-38,40С. П- 88/хв. Збільшені підщелепні лімфовузли, болючі. Дихання ослаблене везикулярне, справа в нижній долі вислуховуються крепітація та різнокаліберні хрипи. ЗАК: ер-3,0*1012/л, Hb-100 г/л, тромб-180*109/л, л.12*109/л бласти- 2%, промієлоцити- 3%, мієлоцити- 5%, метамієлоцити- 10%, п- 15%, с- 65%. ШОЕ- 35 мм/год. Токсична зернистість нейтрофілів та дегенеративні зміни в них.Який характер змін у периферичній крові?

A *Лейкемоїднареакція по мієлоїдному типу

B Мієлопроліферативний процес

C Гіперлейкоцитоз

D Біцитопенія

E Бластна трансформація

 

7. Хвора М., 52 р., скаржиться на слабкість, задишку, печіння в язиці, оніміння в кінцівках, субфебрилетет. Об-но: блідість, гомілки пастозні. При перкусії грудина болюча. П – 140 за хв., АТ – 130/80 мм.рт.ст. Соr- тони ослаблені, на верхівці – систолічний шум. Язик малиновий, „лакований”. Печінка +2 см, селезінка +1 см. Ер – 2,0х1012/л, Нв – 60г/л, Л – 2,5х109/л, еоз – 1%, п –5%, с – 57%, л – 36%, м – 1%, ШЗЕ – 62 мм/год, мегалобласти, кільцяКебота, Жолі, гіперхромазія. Який діагноз є найбільш імовірним?

A12-фолієводефіцитна анемія

B Гемолітична анемія

C Апластична анемія

D Залізодефіцитна анемія

E Сидероахрестична анемія

 

8. Хворий Л., 35 р., скаржиться на слабкість, свербіж, субфебрилетет, біль в лівому та

правому підребір’ї, збільшення лімфовузлів. ЗАК: нейтрофільний лейкоцитоз,

лімфоцитопенія, анемія, збільшена ШОЕ. Біопсія л/вузла: поліморфноклітинні

гранулеми, клітини Березовського-Штернберга. Ваш діагноз?

A *Лімфогранулематоз

B Хронічнийлімфолейкоз

C Хронічниймієлолейкоз

D Гострий лейкоз

E Мієломна хвороба

 

9. Хворий, 24 років, звернувся до лікаря виявивши в себе збільшені підщелепні лімфовузли. При подальшому обстеженні лікарем виявлені збільшені підпахвові та паховілімфатичні вузли. На рентгенограмі органів грудної клітки – збільшені лімфовузли середостіння. В аналізі крові: еритроцити 3,4х1012/л, гемоглобін 100 г/л, кольоровий показник – 0,88, тромбоцити – 190х109/л, лейкоцити – 7,5х109/л, еозинофіли – 8%, паличкоядерні – 2%, сегментоядерні – 67%, лімфоцити – 23%, ШОЕ – 22 мм/год. Яке дослідження показане для верифікації причини лімфаденопатії?

A * Відкрита біопсія лімфатичних вузлів.

B Ультразвукове дослідження органів черевної попрожнини

C Томографія середостіння.

D Пункційна біопсія лімфатичних вузлів.

E Стернальна пункція.

10. Чоловік 28 років скаржиться на підвищену пітливість. 2 місяці тому помітив збільшення підщелепного лімфатичного вузла; декілька разів відмічав підвищення температури.

Об’єктивно: температура – 36,8оС, ЧДР – 16 за хв., пульс – 78/хв., АТ – 115/75 мм рт.

ст. Лімфовузли підщелепні та шийні збільшені, рухливі, щільно-еластичні, не спаяні із

шкірою, безболісні. В крові: Нв – 110 г/л, еритроцити – 4,0 Т/л, лейкоцити – 10,3 Г/л; е.-

7%; п.- 9%; Стр.- 68%; л.- 14%; м.- 2%; тромбоцити – 180 Г/л, ШЗЕ – 25 мм/год. Біопсія

Лімфатичного вузла: клітини Березовського-Штернберга. Проявом якого захворювання

Найбільш імовірно є лімфаденопатія у хворого?

A *Лімфогрануломатозу

B Лімфосаркоми

C Хронічного лімфолейкозу

D Гостроголімфобластного лейкозу

E Інфекційного мононуклеозу

 

11. Пацiєнт 40 рокiв, гомосексуаліст, звернувся зi скаргами на тривалу гарячку, нiчну

пiтливiсть, рiзке зниження маси тiла, бiль у м’язах, горлi, суглобах, рецидивуючу дiарею.

При оглядi виявлена генералiзована лiмфаденопатiя. Яке захворювання слід

запідозрити?

A *СНIД

B Лiмфогрануломатоз

C Сепсис

D Туберкульоз

E Лімфалейкоз

12. Хворий 55 роківскаржиться на головнийбіль, запаморочення, свербінняшкіри,

кровоточивість з ясен. Об`єктивно: шкіра з червоно-цианотичнимвідтінком,

спленомегалія. Аналізкрові: Ер.7,5*1012/л Нь- 206 г/л, КП- 0,95, Л - 10,3*109/л, ШОЕ 2

мм/год. Ваш діагноз?

A *Еритремія

B Мієломна хвороба

C Гостриймієлолейкоз

D Лімфогрануломатоз

E Хронічниймієлолейкоз

 

13. Хворий 55 років скаржиться на біль у груднині, поперековому відділі хребта, ребрах. Анамнестично-патологічний перелом кісток правої гомілки. У крові-загальний білок-110 г/л, позитивний М-градієнт. У сечі-білок Бенс-Джонса. Ваш діагноз?

A *Мієломна хвороба

B Остеохондроз

C Стенокардія напруги 2ФК

D Гломерулонефрит

E Невралгія

 

14. Хворий 43 років скржиться на підвищення температури тіла до 38,6оС, пітливість, шкірну сверблячку. Пальпуються шийні, пахвові, пахвинні лімфатичні вузли, розмірів до лісового горіха, щільні, безболісні, рухомі. Ан.крові: Нв 136г/л, ер.4,0х1012/л, лейк.10,0х109/л, баз.0%, еоз.6%, нп 10%, нс 65%, лімф.14%, мон.3%, ШОЕ 58 мм/год. Діагностичні припущення?

A *Лімфогранулематоз

B Хронічний лімфолейкоз

C Гострий лейкоз

D Сепсис

E ВІЛ-інфекція

 

15. Хворий скаржиться на кровоточивість ясен, підвищення температури тіла до 38?С,

Виражену загальну слабкість. Хворіє 2 тижні. Об”єктивно: крововиливи на шкірі,

Пальпуються збільшені підщелепні, аксілярні, пахові лімфовузли. Загальний аналіз крові:

ер. 2,1*1012/л, Нв 80 г/л, тромбоц. 120 тис.,лейк. 18,6*109/л, е 1, п 2, с 9, л 5, м 3,

бластні клітини 80%, ШОЕ 36 мм/год. Який діагноз у хворого?

A *Гострий лейкоз

B Хронічний лейкоз

C Гемолітична анемія

D В-12 дефіцитна анемія

E Агранулоцитоз

 

16. Хворий 60 років, страждає на хронічний лімфолейкоз протягом 5 років. У останній місяць стан погіршився, збільшилися лімфовузли всіх груп, селезінка. Ер 3,6*1012/л, Hb- 102 г/л.,лейк. - 92 Г/л. Яка терапія показана хворому?

A *Лейкеран

B Мілосан

C Преднизолон

D Вітамінотерапія

E Рубоміцин

17. Хворий 72 роківнадійшов у стаціонарізпневмонієюважкогоперебігу. У крові: Лейкоцити

80*109/л іззбільшеннямутриманнялімфоцитів до 70%, тініГумпрехта, нормальне

утриманнягемоглобіну і тромбоцитов. Білірубінкрові - 22 мкмоль/л. Найбільшймовірний

діагноз?

A * Хронічнийлімфолейкоз

B Лімфогранулематоз

C Сепсис пневмогенногопоходження

D Аутоімуннагемолітичнаанемія

E Хронічниймієлолейкоз

 

18.У хворого на хронічнийлімфолейкоззбільшиласязагальнаслабкість,з(явилась

жовтяниця. Ер-2,1*1012/л; Нв - 65г/л; кольоровий показник-1,0; ретикулоцити-

5%.Білірубінзагальн.- 80,3 мкмоль/л, неконьюгований- 65,3 мкмоль/л. Якийведучий

патогенез зниженнягемоглобіну?

A * Аутоімуннийгемоліз

B Пригніченняерітроїдноїгілкигемопоезу

C Дефіцитеритропоетину

D Дефіцитфолієвоїкислоти

E Порушенняпорфіриновогообміну

 

19. Хворий 68 років, скаржиться на загальнукволість, біль у кістках, м’язовуслабкість, біль

при пальпаціїкісток. В сечібілок до 3,0 г/л, рік тому перенісаденомектомію. На

рентгенограмах черепу і тазу у кістках велика кількістьдрібнихокруглихдільниць

деструкціїдіаметромвід 0,8 до 2,5 см. Якийнайбільшімовірнийдіагноз?


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 1334 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.197 сек.)