АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ожиріння та алергія

Хвора К., 42 років. Має зріст 162 см, масу тіла 87 кг, ІМТ=33, кг/м2. Загальний стан задовільний. Тони серця глухі, при аскультації шуми не прослуховуються. Частота серцевих скорочень 72 уд. за 1 хвилину. В легенях дихання везикулярне. Нижній край печінки виступає на 1,5 – 2 см з-під н/краю правого підребер’я. Набряків не спостерігається. Звернулась на консультацію до ендокринолога з метою визначення ожиріння, його ступеню, засобів лікування. Артеріальний тиск: справа – 140/90 мм рт.ст., зліва – 145/85 мм рт.ст. Визначте тип ожиріння та його ступінь?

1. Аліментарно-конституційне ожиріння, 1 ст.

2. Аліментарно-конституційне ожиріння, 2 ст.

3. Аліментарно-конституційне ожиріння, 3 ст.

4. Гіпоталамічне ожиріння 2 ст.

5. Надлишкова вага

Жінка 45 років скаржиться на підвищення артеріального тиску, надлишкову вагу, підвищену втомлюваність. Має надлишкову вагу з дитинства. Мати та старший брат страждають на ожиріння. Об'єктивно: температура – 36,6оС, ЧДР – 20 за хв., пульс – 88 уд./хв., АТ – 160/95 мм рт. ст. Зріст 166 см, вага 95 кг. Шкіра суха, чиста, пігментно-сосочкова дегенерація. Підшкірна жирова клітковина розвинена надлишково, рівномірно. Набряків немає. В легенях дихання везикулярне. Тони серця приглушені, ритмічні. Живіт м’який, безболісний. Який найбільш імовірний механізм розвитку ожиріння у хворої?

1. Аліментарно-конституційний

2. Гіпооваріальний

3. Гіпоталамічний

4. Церебральний

5. Наднирниковий

У хворої Д. 29 р. випорожнення водянисті безліч разів, часті блювання. Об’єктивно: загальний ціаноз, сухість слизових оболонок, зниження тургору шкіри. T-35,20С. Периферичний пульс не визначається. Тахіпноє. Корчі м’язів. Сечовиділення відсутнє 6 год. Як розцінити стан хворого?

1. Некомпенсований гіповолемічний шок.

2. Дегідратація другого ступеня.

3. Дегідратація третього ступеня.

4. Інфекційно-токсичний шок.

5. Анафілактичний шок.

Хворому С., 45 років, з групою крові А(В)Rh(-) та гемотрансфузіями в анамнезі з приводу постгеморрагічної анемії перелили 200 крові А(В)Rh(+). Під час гемотрансфузії з?явилися: озноб, біль в попереку, за грудиною, нудота. Об?єктивно: шкіра бліда, холодна, волога, дихання шумне з затрудненим видихом. Пульс – 110 уд/хв., АТ-80/60 мм.рт.ст. Виділилася сеча чорного кольору. Яке ускладнення виникло у хворого?

1. Гемолітичний шок

2. Гіпотонічний криз

3. Анафілактичний шок

4. Кардіогенний шок

5. Гостра ниркова недостатність

 

В санпропускник доставленпострадавшийполчаса назад в автомобильнойкатастрофе без признаковкровотечения. Состояниебольноготяжелое, бледен. АД 80/20 мм рт. ст. Через 12 часовбольнойвыделил 150 мл. мочи. В данномслучаеостраяпочечнаянедостаточностьобусловлена:

1. Падением системного артериальногодавления.

2. Мочекаменнойболезнью.

3. Инфекционно-токсическим шоком

4. Острым нефритом.

5. Дегидратацией.

У жінки 26 років спостерігається ожиріння, переважно на плечах, тулубі, гірсутизм, порушення менструацій. На плечах, грудях, по боках живота, стегнах – багряно-ціанотичні смуги розтягнення шкіри. Який тип ожиріння є найбільш вірогідним?

1. Гіпоталамічне

2. Аліментарно-конституційне

3. Гіпооваріальне

4. Гіпотироїдне

У клініку поступив хворий 18 р., зі скаргами на виражену задишку, кашель, свербіння шкіри. Захворів гостро, біля години тому після прийому ампіциліну. В дитинстві [кропивниця, харчова поліалергія. Об-но: параорбітальний набряк, почервоніння та набряк обличчя. Дихання свистяче. Рs 96 за 1 хв., АТ 80/50 мм рт. ст. Препаратом невідкладної допомоги буде?

1. Гідрокортизон

2. Еуфілін

3. Дімедрол

4. Допамін

5. Мезатон

Хвора 24-х років звернулася зі скаргами на збільшення маси тіла, підвищений апетит. Об'єктивно: гіперстенічноїтілобудови, індекс маси тіла 33,2 $кг/м^2$, окружність талії 100 см. Співвідношення окружності талії до окружності стегон 0,95. Ваш попередній діагноз?

1. Аліментарно-конституційне ожиріння, І ст., абдомінальний тип

2. Гіпоталамічне ожиріння за типом Іценко-Кушинга, ІІ ст., геноїдний тип

3. Аліментарно-конституційне ожиріння, ІІІ ст., геноїдний тип

4.Аліментарно-конституційне ожиріння, ІІ ст., абдомінальний тип

5. Гіпоталамічне ожиріння за типом Іценко-Кушинга, І ст., абдомінальний тип

У хворого 33-х років гостра крововтрата (ер.- $2,2\cdot10^{12}$/л, Hb- 55 г/л), група крові $A(II)Rh^+$. Йому помилково проведено трансфузію днорськоїеритромаси $AB(IV)Rh^+$. Через годину з'явилися відчуття тривоги, біль у попереку, животі. Ps- 134/хв., АТ- 100/65 мм рт.ст., температура тіла - $38,6^oC$. При катетеризації сечового міхура отримано 12 мл/год сечі темно-коричневого кольору. Яке ускладнення виникло у хворого?

1 Гостра ниркова недостатність

2.Кардіальний шок

3.Алергічна реакція на донорську еритромасу

4.Цитратна інтоксикація

5.Інфекційно-токсичний шок

1. Хворий М., 26 років, поступив в лікарню зі скаргами на підвищення температури тіла до

380С, задишку, біль в правому боці грудної клітки при диханні і кашлі. Хворіє більше 6 тижнів, лікувався самостійно. При огляді ціаноз губ, блідість обличчя. Пульс – 105/хв. Тони серця ослаблені, права половина грудної клітки відстає в акті дихання. При перкусії – справа з 5-го ребра і вниз тупий звук, дихання справа різко ослаблене. При пункції плеври справа отримано мутна рідина. Який діагноз є найбільш імовірним?

A *Правобічний ексудативний плеврит

B Гідроторакс

C Крупозна пневмонія

D Рак легень (ателектаз)

E Міжреберна невралгія

 

2. Хворий 42 р. скаржиться на задишку в спокої, сухий кашель, підвищення температури до 39,0оС, загальну кволість. Об-но: дифузний ціаноз, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, при перкусії - тупість від серединної третини лопатки донизу і спереду від 4 ребра справа, там же аускультативно - дихання не вислуховується. Який діагноз є найбільш ймовірним?

A *Ексудативний плеврит

B Абсцес легені

C Хронічний обструктивний бронхіт

D Позагоспітальна пневмонія

E Спонтанний пневмоторакс

 

3. У хворого при фізичному навантаженні раптово виникли різкі болі в правій половині грудної клітки та задишка. При об’єктивному обстеженні виявлено: вимушене положення у ліжку напівсидячи, дифузний ціаноз, тахіпное 38/хв у спокої, права половина грудної клітки збільшена в об’ємі, не приймає участі в акті дихання, перкуторний звук над правою половиною грудної клітки тимпанічний, дихання відсутнє. Який ймовірний діагноз у пацієнта?

A * Спонтанний пневмоторакс

B Гемоторакс

C Дольова пневмонія

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Гострий плеврит

 

4. У жінки, 42 років,при вставанні раптово потемніло в очах, з’явилась ядуха, відчула гострий біль в грудній клітці зліва, короткочасно втратила свідомість, тиждень тому оперована з приводу фіброміоми матки.Об-но: Шкіра бліда, ціаноз губ. ЧД 36/хв.,пульс 124/хв.,. АТ 85/50 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. На Ro-грамі ОГК: вибухання легеневого конусу, За допомогою ЕхоКГ виявлена легенева гіпертензія (70 мм рт.ст.). Яка причина підвищення тиску в легеневій артерії?

A * Тромбоемболія мілких гілок легеневої артерії.

B Астматичний напад.

C Кардіальна астма

D Гострий коронарний синдром.

E Лівобічний сухий плеврит.

 

5. У хворого на кавернозний туберкульоз легень раптово виник біль у правій половині грудної клітки, сухий кашель, задишка. При огляді спостерігається дифузний ціаноз, розширення грудної клітки та міжреберних проміжків. Перкуторно справа тимпаніт, аускультативно – різко ослаблене везикулярне дихання. Яке ускладнення виникло у хворого?

A * Пневмоторакс.

B Тромбоемболія легеневої артерії.

C Ексудативний плеврит.

D Гемоторакс.

E Пневмонія.

 

6. У стаціонар доставлено хворого 52 років, який страждає дисемінованим туберкульозом легень зі скаргами на різкий біль в правій половині грудної клітини, яка з’явилась при підйомі на 3 поверх, кашель, задишку в спокої, виражений ціаноз. Про яке ускладнення слід подумати насамперед?

A * Спонтанний пневмоторакс

B Серцева недостатність

C Легенева недостатність

D Плеврит

E Гострий інфаркт міокарда

 

7. У чоловіка 45 років, під час виконання фізичної праці раптово виник гострий біль в лівій половині грудної клітки, виражена задишка, сухий кашель. Шкірні покриви бліді, вкриті холодним потом, виражений ціаноз, відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. Над легенями зліва коробковий звук, дихання ослаблене. На Rhg ОГК відсутній легеневий рисунок зліва, зміщення органів середостіння вправо. Який найбільш вірогідний діагноз?

A * Спонтанний пневмоторакс

B Фібринозний перикардит

C Сухий плеврит

D Інфаркт міокарда

E Інфаркт легень

 

8. Хворий, віком 15 років, кілька годин тому отримав ножове поранення лівої половини грудної клітки. За цей час дуже посилились задишка, тахікардія, з/явились тиснучі болі в ділянці серця. Над ділянкою серцевої тупості перкуторно тимпаніт, тони серця дзвінкі, посилені. При рентгеноскопії органів грудної клітки між тінню серця та лівим легеневим полем видно зону просвітлення, нижче якої зона затемнення із верхнім горизонтальним рівнем, який коливається при кожному серцевому скороченні та зміні положення тіла. Дана клінічна картина відповідає:

A * Клапанному гемопневмоперикардиту

B Констриктивному перикардиту

C Ексудативному плевриту

D Набряку легень

E Відкритому пневмотораксу

 

9. У хронічного курця віком 52 роки при підніманні мішка з картоплею раптово виник сильний колючий біль у лівій половині грудної клітки, кашель, сильна задишка, тахікардія, зниження артеріального тиску. На ЕКГ ознаки перевантаження правих відділів серця. На рентгенограмі органів грудної клітки відсутній легеневий рисунок у лівій половині грудної клітки, органи середостіння зміщені вправо. Дана клінічна картина відповідає:

A * Спонтанному пневмотораксу

B Гострому інфаркту міокарда

C Тромбоемболії легеневої артерії

D Гострій лівобічній пневмонії

E Ексудативному плевриту

 

10. Хворий, віком 26 років, 2 дні тому під час автомобільної аварії отримав закриту травму грудної клітки. Крім болю в ураженій ділянці має сильну задишку, тахікардію, загальну слабість. Над легенями справа нижче УІ ребра притуплення перкуторного звуку, різко ослаблене дихання. При пункції плевральної порожнини отримано геморагічну рідину. Про яке посттравматичне ускладнення йде мова?

A * Правобічний гемоторакс

B Закритий пневмоторакс

C Ексудативний плеврит

D Правобічний гідроторакс

E Посттравматичний хілоторакс

 

11. Хворий 62 років, поступив зі скаргами на болі в правій половині грудної клітки при диханні, задишку, сухий кашель. 10 днів тому послизнувся на вулиці, впав і сильно вдарився правим боком. При огляді: лежить на лівому боці. Права половина грудної клітки відстає при диханні. Крепітація і болючість ІІІ-ІV ребер справа. Справа визначається притуплений перкуторний звук і різко ослаблене дихання. Рентгенологічно – ознаки ексудату, перелом ІІІ-ІV ребер. Плевральна пункція – отримана кров. Ваша подальша тактика?

A *Перевести в торакальне відділення

B Призначити консервативну терапію

C Повторні пункції порожнини плеври

D Фіксуюча пов'язка на грудну клітку

E Призначити консультацію травматолога

 

12. Хворий 64 років, скаржиться на виражені болі в правій половині грудної клітки, задишку, сухий кашель, які з’явились раптово під час фізичного навантаження. Об-но: Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно тимпанічний звук. Аускультативно – дихання різко ослаблене справа. Рs 100/хв., слабкий аритмічний. Ат 100/50 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

A *Правобічний пневмоторакс

B Правобічний гідроторакс

C Правобічний сухий плеврит

D Правобічна плевропневмонія

E ТЕЛА

 

13. Хвора 29 років, скаржиться на задишку, тяжкість і болі у ділянці грудної клітки справа, підвищення температури тіла до 37,20С. Захворювання пов’язує з травмою грудної клітки 4 дні тому. Об-но: Шкірна бліда, волога. Рs 90 в 1 хв. ритмічний. Відставання правої половини грудної клітки в акті дихання. Пальпаторно – притуплений звук справа, аускультативно – різко ослаблене везикулярне дихання. В аналізі крові еритроцити –2,8*1012/л, к.п. 0,9, Нb 100 г/л, Le 8*109/л, ШЗЕ – 17 мм/год. Які можливі результати діагностичної пункції плевральної порожнини?

A *Геморагічний характер пунктату

B Хільозна рідина

C Ексудат

D Трансудат

E Гнійний характер плеврального пунктату

 

14. Хворий М., 48 років, скаржиться на виражену задишку на протязі двох тижнів. З анамнезу слідує, що пацієнт багато палив. Об’єктивно: праворуч, нижче кута лопатки, голосове тремтіння відсутнє. Перкутований звук тупий. Над цією ділянкою дихальні шуми не прослуховуються. Бронхофонія не визначається. Про який синдром слід думати у цьому випадку?

A * Обтураційний ателектаз.

B Компресійний ателектаз.

C Порожнина у правій легені.

D Копичення рідини у плевральній порожнині.

E Синдром ущільнення у легеневій тканині.

 

15. Хворий н., 42 роки, поступив у приймальне відділення міської лікарні зі скаргами на

раптовий різкий біль у правій половині грудної клітки, задишку у спокої. Скарги, які вказані, з’явились після фізичного навантаження. Об’єктивно: права половина грудної

клітини відстає у акті дихання. ЧДР – 28 в 1 хв. Голосове тремтіння праворуч, нижче ІІІ

ребра, не проводиться, під час перкусії над цією ділянкою визначається тимпанічний звук, дихання не проводиться. Про який патологічний синдром слід думати?

A * Спонтанний пневмоторакс.

B Синдром наявності порожнини у легенях.

C Синдром підвищеної повітряності легеневої тканини.

D Гідроторакс.

E Синдром ущільнення легеневої тканини.

 

16. Чоловік 50 років відмічає біль у лівій половині грудей, задишку, підвищення t тіла до 38°С,невеликий кашель. Захворювання почалося поступово 2 тижні тому після переохолодження. У дитинстві- бронхоаденіт, 2 роки тому - інфаркт міокарда. Хворий бік відстає в акті дихання, перкуторно в нижній частині легені визначається тупість з косою границею, саме тут дихання відсутнє. Права границя серця зсунена у правий бік, ЧСС – 98/хв. Мікобактерії у харкотинні відсутні. Туберкулінова проба Манту - папула 16 мм. Який діагноз найбільш імовірний?

A *Туберкульозний плеврит

B Центральний рак лівої легені

C Застійна пневмонія

D Тромбоемболія гілок легеневої артерії

E Крупозна пневмонія

 

17. У чоловіка, 23 років, раптово після підняття великої ваги виник гострий біль в грудній клітині зліва. В анамнезі виразка 12 палої кишки. При огляді: зліва над легенями - тимпаніт, ослаблене дихання, бронхофонія. ЕКГ - синусова тахікардія. Який ймовірний діагноз?

A *Спонтанний пневмоторакс

B Сухий плеврит

C Інфаркт міокарда

D Міозит

E Перфорація виразки

 

18. У хворого 47 років раптово з'явився різкий біль у лівій половині грудної клітки, що посилювався під час дихання, при кашлі та натужуванні. Температура тіла 37,20С, Нв-120 г/л, Le-6*109/л, п-2%, е-2%, с-67%, л-25%, м-4%, ШОЕ-20 мм/год. При рентгенологічному обстеженні відмічається обмеженість рухливості куполу діафрагми, зниження прозорості в області лівого синусу. Яка найбільш імовірна патологія зумовлює таку картину?

A *Фібринозний плеврит.

B Напад стенокардії.

C Інфаркт міокарда.

D Міжреберна невралгія.

E Пневмонія

 

19. У молодого хлопця 23 років раптово після сильного кашлю виник напад болей в грудній клітині справа.При огляді: справа-тимпаніт,ослаблене дихання. Який ймовірний діагноз?

A *Спонтанний пневмоторакс

B Сухий плеврит

C Інфаркт міокарда

D Ексудативний плеврит

E Прорив виразки шлунка

 

20. Хворий М., 48 років, скаржиться на виражену задишку на протязі двох тижнів. З анамнезу слідує, що пацієнт багато палив. Об’єктивно: праворуч, нижче кута лопатки, голосове тремтіння відсутнє. Перкутований звук тупий. Над цією ділянкою дихальні шуми не прослуховуються. Бронхофонія не визначається. Про який синдром слід думати у цьому випадку?

A * Обтураційний ателектаз.

B Компресійний ателектаз.

C Порожнина у правій легені.

D Накопичення рідини у плевральній порожнині.

E Синдром ущільнення у легеневій тканині.

 

21. Хворий H., 42 роки, поступив у приймальне відділення міської лікарні зі скаргами на раптовий різкий біль у правій половині грудної клітки, задишку у спокої. Скарги, які вказані, з’явились після фізичного навантаження. Об’єктивно: права половина грудної клітини відстає у акті дихання. ЧДР – 28 в 1 хв. Голосове тремтіння праворуч, нижче ІІІ ребра, не проводиться, під час перкусії над цією ділянкою визначається тимпанічний звук, дихання не проводиться. Про який патологічний синдром слід думати?

A * Спонтанний пневмоторакс.

B Синдром наявності порожнини у легенях.

C Синдром підвищеної повітряності легеневої тканини.

D Гідроторакс.

E Синдром ущільнення легеневої тканини.

 

22. Хворий., 64 років, зі скаргами на задишку, біль у правому боці, серцебиття, що поступово нарастають протягом доби. Об'єктивно визначаються ціаноз шкіри обличчя та кистей, тахікардія, тимпаніт та послаблення дихання над правою легеньою. На оглядовій

рентгенограмі грудної порожнини виявлено просвітлення правого легенового поля зі

зміщенням середостіння вліво. Яка патологія найбільш вірогідна у даного хворого?

A *Спонтанний пневмоторакс

B Спонтанний гідропневмоторакс

C Зовнішній клапанний пневмоторакс

D Тромбоемболія правої легеної артерії

E Обтурація правого головного бронха


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 715 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.02 сек.)