АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ПРОТИВІРУСНА ТЕРАПІЯ

Прочитайте:
  1. АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ
  2. Антидотна терапія
  3. Б-Антитромбоцитарна та антикоагулянтна терапія.
  4. Етіотропна терапія
  5. З ДИСЦИПЛІНИ – ФАРМАКОТЕРАПІЯ З ОСНОВАМИ ФАРМАКОКІНЕТИКИ
  6. ІІ. Патогенетична терапія.
  7. ІМУНОДЕПРЕСИВНА ТЕРАПІЯ
  8. Імунотерапія
  9. Інсулінотерапія-режим малих доз
  10. ІНТЕНСИВНА ТЕРАПІЯ В УМОВАХ ВІДДІЛЕННЯ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ

Основними етіотропними засобами, що призначають тільки в репликативній фазі вірусної інфекції, є ІФН аналоги нуклеозидів (рібаверин при НСУ, ламівудин при НВУ-ін-фекции). Тактика лікування ХГ, викликаних різними гепатотропними вірусами (НВУ, НСУ й ін.), має свої особливості, описані нижче. Однак, при будь-якому вірусному ХГ етіотропна терапія тривала.

Противірусні засоби при вірусних ХГ призначають з метою ерадикації вірусу, уповільнення прогресування захворювання і зниження ризику розвитку гепатоцелюлярної карциноми.

ІФН — аутогенні глікопротеїни, що мають противіруспротипухлинну і імунорегулюючу активність. Під впливом Іфн-у підсилюються зв'язування антигенів клітинами, експресія антигенів НвА, підвищується відповідь лімфоцитів на мітогени, лізис клітин-мішеней, продукція імуноглобулінів, фагоцитарна активність макрофагів і їхня взаємодія з Т- і В-клітками.

У лікуванні вірусних ХГ і ЦП звичайно використовують ІФН-альфа — як людський лейкоцитарний (нативний), так і рекомбинантний: веллферон (Великобританія); рекомбинантнийо а-2а-іфн — роферон-а (Швейцарія), а-2р-іфн — лаферон (Україна), інтрон А (США), реальдирон (Литва); р-ифн - фрон (Італія). На практиці використовують досить надійний і ефективний інтрон А, що першим з імпортних ІФН з'явився на Україні.

Механізм дії ІФН полягає в приведенні кліток в стан противірусної резистентності. ІФН зв'язується з специфічними клітинними рецепторами, що приводить до активації внутрішньоклітинних ферментів і ефекторних білків. У результаті активується внутрішньоклітинні рибонуклеазы, що руйнують транспортну РНК вірусу.

ІФН більше показаний при хронічних, чим при гострих вірусних гепатитах, тому що саме при ХГ утвориться менше ендогенного ІФН. Надлишкова продукція ІФН при гострому гепатиті прикладд неадекватної імунної відповіді, що сприяє хронизації процесу з персистенцией вірусу.

Протипоказаннями до застосування ІФН є: важкі супутні захворювання серцево-судинної та дихальної системи; декомпенсований ЦП; суперінфекція (коінфекція) ВІЛ, алкоголізм; наркоманія; виражене аліментарне ожиріння(?);депресія (навіть в анамнезі); відсутність готовності хворого до співробітництва; аутоімунні захворювання; хронічна ниркова недостатність (хворі відділення гемодіалізу); тромбоцитопенія; лейкопенія.

Побічні ефекти ІФН: лихоманка, грипоподібний синдром. анорексія, діарея, нудота, блювання, міалгія, головний біль, тромбоцитопенія, гранулоцитопенія, гіпертензія, гіпотензія, артралгії, випадання волосся); рідко порушення свідомості, запаморочення, шкірні зміни (себорейна екзема, червоний плоский лишай і ін.), депресія, судом, герпетичні висипання); носові кровотечі, фурункульоз).

ІФН здатний провокувати розвиток аутоімунних захворювань - тиреоїдиту, гепатиту, гемолитической анемії, идиопатичної тромбоцитопенії, цукрового діабету, системного червоного вовчаку, ревматоїного артриту, псоріазу й ін.

При ХГ ІФН призначають по 5 млн. МО щодня не менш б місяців (чи по 10 млн. МЕ через день).

ЗЕФФІКС - перший клінічно доступний специфічний противірусний препарат для лікування ХГ В. Зеффікс має високоселективну противірусну активність проти НВУ і ВИЧ, що обумовлено механізмом його дії. Терапевтична доза 100 мг (одна таблетка) на добу.

АЛЬФА-ІНТЕРФЕРОН має противiрусний та антипролiферативний ефект, виробляється В-лiмфоцитами, блокує реплікацію вірусу, регулює активність Т-лiмфоцитів.

РЕАФЕРОН - рекомбiнантний iнтерферон, отриманий при клонуваннi альфа-iнтерферону в клітинах кишечної палички та дріжджів. Для лікування хронічного вірусного гепатиту застосовують по 3 млн Од 3 рази на тиждень на протязі 12 тижнів. Для лікування хронічного гепатиту D застосовують по 500 000 Од 2 рази на добу внутрішньом'язово протягом 1-2 місяців.

БЕТА-ІНТЕРФЕРОН - фiбробластний iнтерферон, одержаний з культури фiбробластів. Рекомбiнантний бета-iнтерферон блокує реплікацію не тільки вірусу В, але й D-вірусу. Використовують тільки у поєднанні з альфа-iнтерфероном, iнтерлейкiнами, препаратами тiмусу.

ГАМА-ІНТЕРФЕРОН - виробляється Т-хелперами при участі Т-супресорів та макрофагів, є найбільш активним препаратом.

ІНТЕРЛЕЙКІН-2 - продукується Т-лiмфоцитами з хелперною активністю, є основним iндуктором гама-iнтерферону. На фоні застосування препарату спостерігається зникнення маркерів вірусу гепатиту В, підвищується кількість Т-хелперів.

АДЕНІН-АРАБІНОЗИД (ВІДАРАБІН) - противiрусний препарат, призначають по 7, 5-15 мг на добу протягом 3-х тижнів.

АЦИКЛОВІР – аналог гуанозіду, активний щодо вірусів герпесу 2 г щоденно в/в на протязі 1-2-го та 9-10 тижня


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 415 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)