АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Позааудиторна самостійна робота № 21

Прочитайте:
  1. Багатоваріантна самостійна робота
  2. Багатоваріантна самостійна робота
  3. Багатоваріантна самостійна робота
  4. Будова та робота серця
  5. Індивідуальна робота студентів – захист рефератів.
  6. Індивідуальна робота студентів «Дослідження ролі спинного і головного мозку в регуляції функцій організму» (2 год.)
  7. Індивідуальна робота студентів «Основні етапи розвитку фізіології»
  8. Індивідуальна робота студентів «Роль залоз внутрішньої секреції в регуляції функцій організму» (2 год.)
  9. КУРСОВА РОБОТА
  10. Курсова робота

Тема: Ліпіди прості та складні

План

1.Поняття про ліпіди та їх класифікація.

2. Прості ліпіди, їх склад, будова та властивості.

3. Складні ліпіди, їх склад,будова та властивості.

4. Неомилювальні ліпіди, їх склад, будова та властивості

Час виконання: 2 години

Мета роботи: ознайомитися зі складом ліпідів, їх класифікацією та медико – біологічним значенням окремих представників.

Під назвою ліпіди об’єднують велику й різноманітну групу речовин, що містяться у тваринних і рослинних тканинах. Вони не розчинні у воді, але розчинні в деяких органічних розчинниках(бензин, бензен, ацетон та ін.).

Ліпіди виконують у живиїх організмах низку важливих функцій. Вони є основним структурними компонентами клітинних мембран, відіграють захисну роль (захищають шкіру від висихання, а внутрішні органи від струсу, утворюючи свого роду жирову подушку), слугують енергетичним «паливом», виконують функцію запасних поживних речовин і використовуються організмом у разі їх недостатнього надходження з їжею.

Залежно від здатності до гідролізу з утворенням у лужному середовищі солей вищих жирних кислот (мила) ліпіди поділяють на ті, що омилюються, та ті, що не омилюються. В свою чергу омилювальні ліпіди поділяються на прості, складні і похідні ліпідів. Прості ліпіди – це естери спиртів і жирних кислот. Сюди відносять жири, воски, стериди та складні естери вітамінів А і D. Складні ліпіди містять, крім спирту і жирних кислот, ще додаткові компоненти.

У схемі наведено склад простих і складних ліпідів.

 

Найчастіше прості ліпіди жирні кислоти утворюють із триатомним спиртом гліцерином. Цю групу сполук називають тригліцеридами. Група восків утворюється внаслідок узаємодіїжирних кислот з одноатомними спиртами. Крім того, до групи простих ліпідів включають стероїди й терпени, які є похідними ізопренів і не містять у своєму складі жирних кислот.

Жири, олії (гліцериди) – це естери гліцерину та вищих жирних кислот. У природі, за рідкісним винятком, трапляються лише повні естери гліцерину – тригліцериди.

моногліцерид дигліцерид тригліцерид

 

Реакцію утворення тригліцериду з гліцерину і стеаринової кислоти можна зобразити таким чином:

Складні ліпіди. Фосфоліпіди в результаті гідролізу утворюють вищі жирні кислоти, спирт (гліцерин або сфінгозин), фосфатну кислоту та азотисті основи (аміноспирти – етаноламін, холін або амінокислоту серин).

 

Залежно від природи спирту фосфоліпіди поділяють на гліцерофосфоліпіди та сфінгомієліни.

Гліцерофосфоліпіди є основним компонентом клітинних мембран.

Сфінгомієліни - друга група фосфоліпідів. У результаті їх гідролізу утворюється двоатомний ненасичений спирт сфінгозин, вища жирна кислота, фосфатна кислота та холін. Сфінгомієліни містяться у нервовій тканині, тканині печінки, нирок та інших органів.

Мал. 24. Загальна формула сфінгомієліну

Гліколіпіди у своєму складі частіше за все мають галактозу або її похідні, хоча трапляються й інші представники вуглеводів. Їх найважливіша функція в мембранах клітин — утворення рецепторних структур. Ліпопротеїди утворюються внаслідок асоціації ліпідів зі специфічними білками. Вони трапляються в біологічних мембранах, мієлінових оболонках нервів, хлоропластах та у вільному вигляді в плазмі крові (де виконують транспортні функції).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 738 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)