АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальні положення. 1. Позачергове безплатне забезпечення автомобілями інвалідів війни, інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи

Прочитайте:
  1. I.Загальні положення
  2. V. Прикінцеві положення
  3. А. Початкове положення
  4. А. Початкове положення
  5. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  6. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА
  7. Вкажіть систематичне положення збудника лімфоми Беркіта.
  8. Завдання №4. Проаналізуйте положення органів черевної порожнини щодо очеревини.
  9. Загальні анемії.
  10. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ПРИЙМАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ

1. Позачергове безплатне забезпечення автомобілями інвалідів війни, інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також продаж автомобілів на пільгових умовах інвалідам від загальногозахворювання, з дитинства, батькам чи родичам дітей-інвалідів здійснюється за місцем їх постійного проживання та прописки Міністерством праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головними управліннями праці та соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управліннями праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації у межах фондів, виділених Міністерством праці та соціальної політики.

Марки автомобілів, якими позачергово безплатно та на пільгових умовах забезпечуються інваліди, а також розмір плати за них визначаються Кабінетом Міністрів України.

2. Підставою для забезпечення інвалідів автомобілями є висновок обласної, центральної міської - у містах Києві та Севастополі, Кримської – в Автономній Республіці Крим медико-соціальної експертної комісії (далі – відповідно облМСЕК, ЦМСК, KMCEK) про наявність у інвалідів медичних показань для їх одержання, а також посвідчення на право керування автомобілем.

Перелік медичних показань для забезпечення інвалідів автомобілями затверджується Міністерством охорони здоров'я за погодженням з Міністерством праці та соціальної політики.

3. Заміна автомобілів, одержаних безплатно інвалідами війни, яким групу інвалідності встановлено безстрокове, провадиться на підставі раніше виданого висновку облМСЕК (ЦМСЕК, КМСЕК) про наявність медичних показань для одержання автомобіля або мотовізка без повторного медичного обстеження з урахуванням висновку лікувально-профілактичних закладів про спроможність інваліда керувати автомобілем. У такому ж порядку на пільгових умовах здійснюється заміна автомобілів інвалідам інших категорій, групу інвалідності яким встановлено безстроково.

4. Безплатне забезпечення інвалідів автомобілями або продаж їх на пільгових умовах провадиться Міністерством праці та соціальногo захисту Автономної Республіки Крим, головними управліннями праці та соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управліннями праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації на десятирічний термін експлуатації без права продажу, дарування і передачі іншій особі. Після закінчення зазначеного терміну інвалід може користуватися цим автомобілем до одержання нового.

5. Інваліди, які за медичними показаннями мають право на забезпечення автомобілем безплатно або купівлю його на пільгових умовах, можуть мати в своєму користуванні лише один такий автомобіль, одержаний через органи соціального захисту населення.

Якщо в сім'ї є два і більше інвалідів, які за медичними показаннями мають право на одержання автомобіля безплатно або купівлю його на пільгових умовах, то видається (продається) один автомобіль позачергово на вибір одному з них (за згодою інших) з подальшим зняттям їх з черги на одержання автомобіля. У разі смерті інваліда, якому видано автомобіль, він переоформляється на іншого інваліда-члена сім'ї за його згодою. Інвалід-член такої сім’ї має право вдруге стати на облік для отримання нового автомобіля не раніше закінчення встановленого терміну експлуатації попереднього.

6. Фінансування витрат на придбання автомобілів та підготовку їх до експлуатації здійснюється відповідно за рахунок коштів, що передбачаються у Державному бюджеті України на ці цілі, а також фонд у соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

(Пункт б із змінами, внесеними згідно з Постановою KM № 680 (680-2001-п) від 21.06.2001 р.).

7. Органи соціального захисту населення разом з Товариством сприяння обороні України, радами Всеукраїнської спілки автомобілістів організовують для інвалідів, які мають право на безкоштовне або на пільгових умовах придбання автомобілів, навчання керування автомобілем. Витрати, пов'язані з навчанням інвалідів (включаючи безплатний проїзд до місця навчання й у зворотному напрямку, харчування, оплату квартирних для іногородніх), провадяться за рахунок коштів, що передбачаються у Державному бюджеті України на ці цілі, а також Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

(Абзац перший пункту 7 із змінами, внесеними згідно з постановою KM № 680 (680-2001-п) від 21.06.2001 р.).

Особа, якій передається право керування автомобілем для обслуговування інваліда, в тому числі один з батьків або родич, які доглядають дитину-інваліда, інваліда з дитинства, навчаються керуванню за власні кошти, крім інвалідів внаслідок трудовогокаліцтва або профзахворювання, яким оплата провадиться за рахунок Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, у разі, коли інвалідність настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання.

(Абзац другий пункту 7 в редакції постанови КМ № (680-2001-п) від 21.06.2001 р.).

8. Виробничо-торговельні підприємства, які мають ліцензію на торгівлю транспортними засобами, одержують від заводу-постачальника автомобілі, готують їх до експлуатації і видають інвалідам за дорученням Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управліньпраці та соціального захисту населення обласних. Київської міської державної адміністрації і управлінь праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації.

9. Ремонт і технічне обслуговування автомобілів, одержаних інвалідами безплатно або куплених на пільгових умовах, здійснюють станції технічного обслуговування Відкритого акціонерного товариства "АвтоЗАЗ" позачергово за рахунок інвалідів.

Частина витрат на ці цілі відшкодовується інвалідам війни, загального захворювання, з дитинства, а також батькам або родичам, які доглядають дітей-інвалідів віком до 16 років або інвалідів з дитинства і отримали автомобілі для їх обслуговування за рахунок коштів, що передбачаються на ці цілі у державному бюджеті і в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України у вигляді компенсаційної виплати на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля. Компенсація виплачується також інвалідам зазначеної категорії, які мають право на забезпечення автомобілем безоплатно або на пільгових умовах, але користуються власним автомобілем придбаним ними за власні кошти.

Інвалідам, передбаченим у пунктах 21, 22, 24, 25 цього Порядку, які за висновком медико-соціальної експертної комісіїмають право на забезпечення автомобілем безплатно, але за їх бажанням або протипоказаннями до керування і відсутністю членів сім'ї, які могли б керувати автомобілем для їх обслуговування, не одержали його, виплачується компенсація витрат на транспортне обслуговування.

Компенсаційні витрати на транспортне обслуговування інвалідів провадяться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

10. Контроль за правильністю експлуатації автомобілів, одержаних інвалідами безплатно або куплених ними на пільгових умовах, здійснюють органи Міністерства праці та соціальної політики разом з органами Державтоінспекції.

У разі позбавлення інваліда права керування автомобілем на певний час за порушення правил дорожнього руху або знаходження його у місцях позбавлення волі термін експлуатації автомобіля продовжується на відповідний період, а виплата компенсації за цей період не провадиться.

Про позбавлення інваліда або особи, яка за дорученням інваліда керує автомобілем, права керування автомобілем за порушення правил дорожнього руху Державтоінспекція в місячний термін повідомляє органи соціального захисту населення, де інвалід перебуває на обліку.

11. Під час видачі (продажу) інвалідам автомобілів з передачею права керування іншій особі свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу оформляється на інваліда, дітям-інвалідам до 16 років - на одного з батьків, а у разі їх відсутності – на родича-опікуна (родича-піклувальника) дитини-інваліда.

Органи Державтоінспекції в свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу роблять такі помітки: «Автомобіль виданий органами соціального захисту населення безплатно без права продажу, передачі та дарування іншій особі» або «Автомобіль проданий органами соціального захисту населення на пільгових умовах без права продажу, передачі та дарування іншій особі».

12. Для одержання виданого (проданого) автомобіля інваліди повинні з'являтися особисто.

13. З дозволу Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управлінь праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації інвалід може повернути автомобіль, яким він був безплатно забезпечений, незалежно від терміну його експлуатації, у повній комплектності і в задовільному технічному стані без права взяття на облік для одержання автомобіля протягом десяти років від дня одержання повернутого автомобіля. У разі повернення автомобіля інваліду виплачується грошова компенсація на транспортне обслуговування.

14. Реалізація придатних для подальшої експлуатації автомобілів, повернутих органам соціального захисту населення, проводиться за рішенням Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управлінь праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації підприємствами комісійної торгівлі в першу чергу інвалідам, які мають вправо на позачергове безплатне забезпечення автомобілями, і ветеранам війни та праці з урахуванням відсотка зносу автомобіля.

(Абзац перший пункту 14 в редакції постанови КМ № 2234 (2234-99-п) від 09.12.1993 р.).

Виручка від продажу таких автомобілів з відрахуванням комісійних винагород перераховується Міністерству праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головним управлінням праці з соціального захисту населення обласних, Київської міської державної адміністрації і управлінням праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації і використовується на придбання автомобілів для інвалідів. Зазначені кошти можуть бути також спрямовані на покриття витрат, пов'язаних з доставкою автомобілів до підприємств Втормету або до підприємств комісійної торгівлі, із зк< обліку в органах Державтоінспекції та з переобладнанням автомобілів на іншу модифікацію за висновком облМСЕК (ЦМСЕК, КМСЕК).

(Абзац другий пункту 14 із змінами, внесеними згідно з постановою KM № 395 (395-99-п) від 15.03.1999 р.).

У такому ж порядку перераховуються кошти за автомобілі, здані підприємствам Втормету, і за реалізовані автомобілі, видані інвалідам безплатно або продані їм на пільгових умовах.

Реалізація автомобілів, одержаних інвалідами за рахунок коштів підприємств, установ і організацій або Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, після закінчення терміну їх експлуатації провадиться з дозволу цих органів із зарахуванням одержаних коштів на рахунок відповідних підприємств, установ і організацій або фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

(Абзац четвертий пункту 14 в редакції постанови КМ № 680 (680-2001-п) від 21.06.2001 р.).

У разі коли підприємство, установа, організація, які видали інваліду автомобіль, знаходяться за межами України, післядесятирічного терміну експлуатації автомобіль з урахуванням його технічного стану або реалізується через підприємство торгівлі, або здається підприємствy Втормету. Кошти від реалізації таких автомобілів зараховуються на відповідний рахунок Міністерства праці та соціального захисту Автономної Республіки Крим, головних управлінь праці та соціального захисту населення обласних, Київської, міської державної адміністрації і управлінь праці та соціального захисту населення Севастопольської міської державної адміністрації та використовуються на придбання автомобілів для інвалідів, якщо інше не передбачене чинним законодавством або відповідними міжнародними договорами України.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 670 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)