АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Уводити лікарські препарати можна під язик — субліигвально (sub. linguae).

Прочитайте:
  1. Глюкокортикоїди, цитостатики та альтернативні препарати
  2. Глюкокортикоїди, цитостатики та альтернативні препарати.
  3. Екзаменаційні макропрепарати
  4. На ФАП звернулася жінка 60 років зі скаргами на кров’янисті виділення з піхви після 20-и річної менопаузи. Яку проблему можна запідозрити у пацієнтки?
  5. Надати антигіпертензивні препарати (сублінгвально/перорально) (див. А.3.4.2. Лікарські засоби для лікування неускладнених кризів).
  6. Препарати крові
  7. Препарати, рекомендовані для лікування прееклампсії
  8. Препарати, які підвищують резистентність організму і прискорюють процеси регенерації
  9. При обстежені вагітної 30 тижнів на ФАПі, фельдшер використовує ІІІ прийом Леопольда-Левицького. Що можна визначити цим прийомом Леопольда?
  10. Про яке захворювання можна думати? Ураженням яких структур і на якому рівні можна пояснити появу вищевказаної симптоматики? (Кліщовий енцефаліт шийне потовщ С5-Т1)

Переваги методу:

• оскільки слизова оболонка ротової порожнини, особливо її дна, добре васкуляризована, це забезпечує досить швидке та повне всмок­тування лікарських речовин;

• при цьому способі уведення лікарська речовина не руйнується у травному каналі травними ферментами і не інактивується печінкою, оскільки обминає її.

За допомогою такого методу можна вводити нітрогліцерин, сус-так, валідол у таблетках, які кладуть під язик до повного їх розсмок­тування, у вигляді спиртових крапель (2—3 краплі нітрогліцерину або 5—6 крапель валідолу крапають на шматочок цукру і кладуть під язик до повного розсмоктування).

Уводити лікарські препарати можна через пряму кишку.

Показання: захворювання прямої кишки (геморой, запалення слизової оболонки), нестримне блювання, непрохідність стравоходу, порушення акту ковтання, психічне збудження.

Переваги методу: дає можливість безпосередньо впливати на уражену слизову оболонку прямої кишки.

Через наявність анастомозів між гемороїдальними та клубовими венами ліки, що всмоктуються у прямій кишці, обминають ворітну вену та печінку, а тому не руйнуються в печінці.

Недоліки методу: більшість лікарських препаратів не всмок­тується у прямій кишці і це обмежує кількість препаратів, які можна вводити цим шляхом.

Ректальне уведення лікарських препаратів можна виконувати двома методами:

1) застосування лікарського препарату резорбтивної, тобто за­гальної, дії на організм у цілому. При цьому застосовують лікувальні мікроклізми, лікувальні свічки;

2) застосування лікарського препарату місцевої дії, наприклад, при геморої, запаленні слизової оболонки прямої кишки.

Іноді вводять лікарські препарати через фістулу — гастростому після операцій на стравоході. При цьому всі лікарські речовини вво­дять у рідкому стані або у вигляді суспензій до годування чи після годування хворого.

 

 

170 ________________________________™!________________________________

" Організація розда і ліків у відділенні

Роздає медикаменти палатна медична сестра відповідно до листків лікарських призначень. Лікарські призначення в листку мають бути підписані лікарем з позначкою дати призначення. Перед роздаванням ліків медична сестра миє руки. Перед тим, як дати хво­рому лікарський препарат, необхідно ретельно звірити призначення в листку з аптечною етикеткою на упаковці та уточнити прізвище пацієнта. Перед роздачею ліків у перший раз медична сестра збирає у пацієнта алергологічний анамнез щодо перенесення лікарських за­собів. Спочатку видає паці нтові половину призначеної дози і через ЗО хв перевіряє самопочут я пацієнта. Якщо пацієнтові одночасно призначено декілька препа атів, то через кожні півгодини перевіряє чутливість організму пацієнта до цих препаратів. У разі погіршен­ня самопочуття пацієнта зразу доповідає лікареві. Якщо на перше, вживання лікарського препарату в пацієнта адекватна реакція, то в подальшому медична сестра видає пацієнтові повну призначену ліка­рем дозу препарату.

Вживають ліки перорально в основному через півгодини після споживання їжі, тому що деякі препарати спричинюють подразнен-; ня слизової оболонки травного тракту.

Для покращення травлення препарати вживають під час їди.

Медична сестра повинна чітко знати інструкції-анотації (лист-ки-вкладки) усіх препаратів, які застосовуються у даному відді­ленні. В інструкціях вказано: склад лікарського засобу; лікарська форма; фармакотерапевтична група; показання; протипоказання; застереження при застосуванні; взаємодія з лікарськими засоба­ми; особливі вказівки; спосіб застосування та дози; побічні ефекти; термін придатності; правила відпуску; упаковка. Таким чином, з листка-вкладки можна отримати повну інформацію про той чи ін­ший лікарський засіб.

Запивають ліки в основному перевареною водою із розрахунку 100 мл води на 1 таблетку. Препарати ацетилсаліцилової кислоти, йодумісні препарати запивають молоком. Калійумісні препарати до­цільніше запивати томатним соком.

Є кілька способів роздачі ліків хворим. На пересувний столик медична сестра складає лікарські препарати, мензурки, ножиці, піпетки, посуд з холодною перевареною водою, листки призначень. Ідучи від ліжка до ліжка, вона безпосередньо з аптечної упаковки дає хворому ліки відповідно до з листка призначень, контролює їх вживання.

Іноді хворі, які ходять, вживають медикаменти біля столика ме­дичної сестри, а хворим, які лежать, вона розносить. Про виконання


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 672 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)