АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гостра форма уродженої ЦМВІ.

Прочитайте:
  1. A.1.7 Список та контактна інформація осіб, які брали участь в розробці протоколу.
  2. A.1.8 Коротка епідеміологічна інформація – загальна поширеність патології, поширеність серед окремих груп населення (віко-статевих та ін., фактори ризику, прогноз).
  3. I. Информация о больном и НПР
  4. II. Форматирование текста
  5. IV. Источники учебной информации
  6. Power Point форматында презентация жасау
  7. V. БЛОК ИНФОРМАЦИИ.
  8. V. Информационный блок для самостоятельной позааудиторной разработки темы
  9. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины
  10. V. Учебно-методическое и информационное обеспечение дисциплины

Характер ураження плода залежить від терміну інфікування. Про пренатальне ураження ЦМВ свідчить поява симптомів з перших днів життя дитини. При більш пізньому розвитку захворювання не можна виключити постнатальне інфікування.

Згідно з літературними джерелами внутрішньоутробне інфікування ЦМВ у 17% вагітних закінчується мертвонародженням; 56% дітей народжуються нежиттєздатними: із них у 2,8% розвивається цироз печінки; у 26,3 % -ураження ЦНС; у 7,3 % - атрезія жовчних протоків; у 6% - захворювання легень, у 28% - генералізована форма внутрішньоутробної ЦМВІ.

Ураження ЦНС, зумовлені ЦМВ-енцефалітом. Діти, як правило, народжуються з низькою оцінкою за шкалою Ангар (42,1%), недоношеними або доношеними, але із ознаками внутрішньоутробної гіпотрофії (63,2%). Безумовні рефлекси у таких новонароджених виявляються пригніченими, особливо рефлекс смоктання і ковтання. Спостерігаються тремор, ураження черепних нервів із проявами косоокості, асиметрії мімічних м'язів, ністагму. М'язова гіпотонія протягом перших діб життя змінюється гіпертонусом. Іноді у немовлят протягом неонатального періоду спостерігаються короткочасні тонічні, клоніко-тонічні судоми або їх еквіваленти.

На відміну від енцефалопатії гіпоксичного або травматичного генезу у дітей з ЦМВ-ураженням ЦНС відновлення рефлексів відбувається повільно, довго не нормалізується апетит, відмічається повільне наростання маси тіла. Довго тривають гіпертонус м'язів кінцівок, тремор. Температурна реакція для ЦМВ-ураження ЦНС не характерна, але іноді може бути субфебрилітет.

На рентгенограмі черепа - кальцифікати, головним чином, у перивентрикулярній зоні.

Ультразвукове обстеження головного мозку:

- дифузне підвищення його щільності (у 52%), вогнищеве підвищення ехощільності;

- кісти (у 18,7%), у лобному розі, в перивентрикулярній ділянці;

- внутрішньошлуночкові крововиливи спостері-гаються у 25% хворих;

- перивентрикулярні крововиливи - у 24% новонароджених;

- розширення бокових шлуночків різного ступеня - у 21% хворих.

При інфікуванні в інтранатальному періоді ознаки ураження ЦНС при народженні, як правило, відсутні. У подальшому, через 1-2 місяці, у дітей з'являються неспокій або кволість, адинамія, сонливість, зригування, втрата маси тіла. На 2-3 місяці життя з'являються ознаки гідроцефалії, мікроцефалії, пізніше - спастичні паралічі. Такі діти мають затримку фізичного і психомоторного розвитку. Іноді у них визначається ураження очей у вигляді хоріоретиніту, катаракти, атрофії зорових нервів.

Одним із частих симптомів гострої форми ЦМВІ є жовтяниця, патогенез якої пов'язаний з пошкодженням печінки (ЦМВ-гепатит) або підвищеним гемолізом еритроцитів. Жовтяниця схожа на фізіологічну, але вона може починатися і на 2-му тижні життя. Як правило, інтенсивність жовтяниці зростає і вона триває 1-2 місяці. Іноді перебіг жовтяниці набуває хвилеподібного характеру. Характерним є збільшення печінки. У 94 % хворих вона виступає на 3-5 см з-під краю реберної дуги. При біохімічному дослідженні сироватки крові визначають підвищений вміст білірубіну, збільшення активності трансаміназ, лужної фосфатази. Селезінка збільшена більш ніж у 40 % хворих дітей. Вона, як правило, пальпується на 2-3см нижче краю реберної дуги, м'яка, безболісна.

Гостра форма ЦМВІ може мати перебіг, схожий на гемолітичну хворобу новонародженого. З перших днів життя з'являються гепато- і спленомегалія, жовтяниця. Характерними є непряма гіпербілірубінемія, анемія, нормобластоз, ретикулоцитоз, тромбоцитопенія. Тромбоцитопенія супроводжується значним геморагічним синдромом (петехіальна висипка на шкірі, екхімози і крововиливи у слизові оболонки, кровотечі з носа, пупкової ранки). Причини виникнення тромбоцитопенії і геморагічного діатезу у дітей з ЦМВІ вивчені недостатньо. Одні автори пов'язують їх із репродукцією ЦМВ у мегакаріоцитах кісткового мозку, інші - з синдромом дисемінованого внутрішньосудинного згортання.

У хворих дітей анемія після народження незначна, але, як правило, прогресує в перші дні життя.

Однією із характерних ознак уродженої ЦМВІ є інтерстиціальна пневмонія із залученням у процес дрібних бронхів і бронхіол, розвитком перибронхіту. Симптоми ЦМВ-пневмонії можуть виявлятися з перших днів або тижнів життя у вигляді кашлю, субфебрильної температури, задишки при незначних фізикальних даних.

При приєднанні інших збудників ця пневмонія набуває дуже тяжкого перебігу зі швидким летальним кінцем.

При гострій формі уродженої ЦМВІ часто зустрічається ураження шлунково - кишкового тракту. В клінічній картині переважають диспептичний синдром та прогресуюча дистрофія. Часто ці ознаки поєднуються із ознаками ураження ЦНС, жовтяницею, геморагічним синдромом.

При гострій формі ЦМВІ діти помирають в перші тижні чи місяці життя, як правило, від вторинної інфекції, особливо бактеріальної, яка швидко набуває генералізованого характеру.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 336 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)