АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування. Специфічну терапію необхідно проводити в кожному випадку уродженого токсоплазмозу або внутрішньоутробного інфікування токсоплазмами

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. А. 3. 2 Алгоритм лікування препаратами еритропоетину та тривалими активаторами рецепторів еритропоетину.
  3. А. 3. 3 Лікування анемії у пацієнтів з ХХН- V ст. на ГД препаратами заліза
  4. А. 3. 5 Лікування ЕПО-резистентності
  5. А.4.11. Лікування діабетичної больової нейропатії.
  6. Алгоритм лікування геморагічного синдрому неясного ґенезу.
  7. Альтернативні методи лікування хворих зі стійким вазо спазмом
  8. Американські принципи лікування хронічного панкреатиту
  9. Вибір стратегії лікування
  10. Використовувати орально таблетовані токолітики для підтримуючої терапії після успішного лікування передчасних пологів не рекомендується

Специфічну терапію необхідно проводити в кожному випадку уродженого токсоплазмозу або внутрішньоутробного інфікування токсоплазмами, навіть коли має місце субклінічний чи латентний перебіг.

Препарати і дози:

- піриметамін (хлоридин) + сульфадимезин - 4-6-тижневим курсом. Обидва препарати інгібують синтез фолієвої кислоти, але на різних рівнях, тобто діють синергічно. Але, на жаль, вони, як і антибіотики, не впливають на внутрішньоклітинні та інцистовані форми токсоплазм. Тому лікування уродженого токсоплазмозу тривале. Хлоридин у перші 2-3 дні дають в дозі 2мг/кг/добу, розділені на 2 прийоми внутрішньо, далі в дозі 1 мг/кг/добу (в 2 прийоми внутрішньо) один раз у 2-3 дні, оскільки період напіввиведення препарату із організму становить близько 100 годин.

Сульфадимезин назначають в дозі 50-100мг/кг/добу в 2 або 4 прийоми внутрішньо. Для попередження гепатотоксичності хлоридину та сульфадимезину двічі на тиждень дитині призначають фолієву кислоту внутрішньо чи парентерально в дозі 5 мг.

Спіраміцин ( антибіотик - макролід) — місячним курсом у дозі 100 мг/кг/добу, розділений за 2 прийоми внутрішньо.

Кортикостероїди (преднізолон) у дозі 1,5- 2,0 мг/кг/добу, розділений на 2 прийоми внутрішньо (вранці та вдень) призначають при лабораторно доведеному активному запальному процесі до його затихання (а саме, до зниження рівня білка у спинномозковій рідині до 1 г/л або до візуального зменшення ознак хоріоретиніту). Дозу знижують поступово і відміняють.

Показання для специфічної терапії:

- очевидний уроджений токсоплазмоз - загальна тривалість специфічної терапії 1 рік -4-6 тижнів комбінація хлоридин + сульфадимезин + фолієва кислота 2 рази на тиждень. Протягом року 4 курси, розділені 1-1/4 місячними курсами спіраміцину.При другому варіанті тривалість комбінованого призначення хлоридину і сульфадимезину 6 місяців, а далі (до 1 року) повторюються місячні курси цих препаратів і спіраміцину. Після року лікування необхідності в специфічній терапії, як правило, немає. Але слід керуватися клінічною картиною і результатами імунологічних досліджень.

- очевидний токсоплазмоз (уроджений) з ознаками активного запального процесу (хоріоретиніт, менінгоенцефаліт, генералізована інфекція, жовтяниця) - ті самі препарати + кортикостероїди.

- субклінічний уроджений токсоплазмоз, підтверджений імунологічно - ті самі препарати, що і при очевидному. Оптимальним є 6-тижневий курс хлоридину + сульфадимезину і 6-тижневий курс спіраміцину. Далі 4-тижневі курси хлоридину і
сульфадимезину, чергують із 6-тижневими курсами спіраміцину. І так до 1 року.

- здорові діти без чітких серологічних підтверджень, але з доведеним активним набутим токсоплазмозом у матері під час вагітності - 4-тижневий курс хлоридину і сульфадимезину, далі курс спіраміцину, і в подальшому залежно від результатів досліджень.

- здорові діти з позитивними результатами імунологічного обстеження на токсоплазмоз - спіраміцин протягом 1 місяця і далі курс хлоридину і сульфадимезину, потім лікування залежно від результатів обстеження.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 416 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)