АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Які особливості клініки хламідіозу у новонароджених?

Прочитайте:
  1. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  2. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.
  3. Анатомо-фізіологічні особливості системи кровотворення
  4. Антропометричні дослідження дітей різного віку та особливості їх проведення
  5. Будова серця, серцевий цикл та його ругуляція, вікові особливості.
  6. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  7. Велике та мале коло кровообігу, анатомія, фізіологія, вікові особливості.
  8. Виберіть із перерахованого які особливості будови слизової оболонки піхви мають значення для вироблення секрету?
  9. Видові особливості мигдаликів
  10. Вікові особливості

Внутрішньоутробний хламідіоз може проявлятися ураженням ЦНС за типом продуктивного лептоменінгіту і ураженням легень у вигляді інтерстиціальної десквамативної пневмонії.

Найчастішою і найкраще дослідженою клінічною формою хламідіозу у новонароджених є кон'юнктивіт («кон'юнктивіт із включеннями»). Але одночасно з кон'юнктивітом, чи трохи пізніше - у ранньому дитячому віці - з'являються інші клінічні форми хламідіозу: фарингіти, пневмонії, вульвіти, вульвовагініти, уретрити.

У 1975-1977 роках опубліковані роботи J. Schachter, M.O. Beem, E.M. Saxon з описом своєрідної пневмонії, яка починається на 4-6-му тижні життя. Було доведено етіологічну роль хламідій при цій пневмонії шляхом виділення збудника і ознак імунної відповіді організму дитини на антигени хламідій.

Інтерстиційні пневмонії хламідійної етіології можуть мати тяжкий перебіг і призводити до смерті дитини. Тяжкість захворювання залежить від гестаційного віку дитини на момент інфікування та шляху інфікування.

У новонароджених, інфікованих хламідіями, максимальна фізіологічна втрата маси тіла спостерігається в перший день життя і відновлення її більш тривале, ніж у неінфікованих дітей. У 50% дітей із хламідіозом стан погіршується в перші 12 годин життя за рахунок неврологічної симптоматики: підвищеної збудливості, тремору кінцівок, гіперестезії шкіри, зригувань, болісного крику, пригнічення фізіологічних рефлексів. Ці прояви мають місце переважно у доношених дітей. У інфікованих недоношених немовлят у перші години життя переважають дихальні розлади. Симптоми одно- чи двобічного кон'юнктивіту у всіх дітей з'являються на 6-10-й день життя (набряк повік, слизові чи слизово - гнійні виділення).

У 60 % дітей із хламідійною інфекцією після появи кон'юнктивіту розвиваються дихальні розлади за рахунок пневмонії. Описані також випадки, коли дихальні розлади передували ураженню очей. Це свідчить про первинне інфікування глотки.

Віддалені прояви хламідійної інфекції:

- тривалі риніти;

- повторні епізоди ГРВІ з підвищенням температури;

- гострі бронхіти (можливо, повторні) протягом перших місяців життя;

- уретрити;

- генітальна інфекція.

Хламідійна інфекція з типовими проявами розвивається і у дітей, народжених шляхом кесарева розтину, що підтверджує можливість внутрішньоутробного інфікування.

Лабораторні показники при хламідіозі

Клінічний аналіз крові у дітей із хламідіозом перших днів життя:

- лейкоцитоз;

- еозинофілія;

- моноцитоз.

Можлива початкова нормальна кількість еозинофілів і поступове її зростання в динаміці.

Рентгенологічна картина хламідійної пневмонії:

- знижена пневматизація легень (одно- чи двобічна);

- підсилення прикореневого малюнка;

- перибронхіальна інфільтрація.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 369 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)