АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Діагностика хламідіозу

Прочитайте:
  1. А 3.5. Діагностика і лікування рефрактерної АГ
  2. А.4.14.2. Лабораторні зміни: діагностика та диференціальна діагностика
  3. А.4.15. Діагностика гіперосмолярного гіперглікемічного синдрому.
  4. Види обстеження та діагностика захворювань
  5. Диференціальна діагностика внутрішньоутробних інфекцій
  6. Диференціальна діагностика.
  7. Диференційна діагностика
  8. Диференційна діагностика
  9. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  10. Диференційна діагностика.

На наявність хламідій обстеження необхідно проводити в перший день після народження та на 5-6-ту добу життя. Імовірно, що коли дитина народжується у тяжкому стані, то хламідії виділяються відразу після народження в перший день життя. Далі відбувається накопичення хламідій в епітелії слизових оболонок на 5-6-й день життя і, таким чином, підвищується можливість підтвердження діагнозу.

Забір матеріалу для бактеріологічного дослідження необхідно брати з:

- кон'юнктиви нижньої повіки;

- виділення задньої стінки глотки;

- вульви;

- уретри;

- аспірату трахеобронхіального дерева.

Ідентифікація хламідій безпосередньо в уражених тканинах

Виявляють цитоплазматичні включення, які утворюються хламідіями при забарвленні їх морфологічних структур або антигенів, у мазках - відбитках виділень, секретів, тканин, узятих методом біопсії.

Виявлення морфологічних структур мікроорганізмів

Малочутливим є метод виявлення в епітеліальних клітинах включень хламідій у препаратах, забарвлених за методом Романовського-Гімзи. Цитоплазматичні включення мають вигляд компактних чи пухко розташованих зернистих мас, які містять на різних етапах розвитку морфологічні структури збудника. Ці включення визначаються поблизу ядра, можуть зсувати його до периферії клітини, мають різну форму і відрізняються за кольором та внутрішньою структурою від ядра і цитоплазми. Дрібні включення мають синьо-фіолетовий колір, великі — рожево-червоний. Цитологічний метод використовують для діагностики гострих кон'юнктивітів новонароджених.

Виявлення антигенів мікроорганізму шляхом флуоресцюючих антитіл

Сутність методу полягає у поєднанні антитіл, відмічених флуорохромом зі специфічним антигеном і спостереженням продукту розпаду реакції під люмінесцентним мікроскопом. МФА може бути використана у прямій і непрямій модифікації. Антигени хламідій виявляються на темному чи помаранчевому фоні цитоплазми епітеліальних клітин у вигляді цитоплазматичних включень, які флуоресціюють яскраво-зеленим чи жовтувато-зеленим кольором. МФЛ має велике діагностичне значення, оскільки так виявляються корпускулярні та розчинні антигени хламідій.

Але необхідно пам'ятати, що імунологічні методи, які грунтуються на визначенні антигенів, досить часто дають хибні результати через:

- нестандартність наборів, які випускаються;

- суб'єктивізм оцінки результатів;

- низьку чутливість при асимптоматичному хламідіозі та хламідіозі зі слабким перебігом.

Метод імуноферментного аналізу (ІФА)

Є методом імуногістохімічного виявлення антигенів, який призначають для індикації антигенів різних мікроорганізмів за допомогою моно- чи поліклональних антитіл. Може використовуватися у прямій і непрямій модифікаціях (AT), що сорбовані на твердофазній основі.

Особливість ІФА полягає в тому, що результати можуть залишитися позитивними навіть після одужання протягом 1-1,5 місяців.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)