АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічна картина при різних формах неонатального герпесу?

Прочитайте:
  1. Амебиаз Патогенез и патологоанатомическая картина.
  2. Біомеханізм пологів при різних формах анатомічно вузького таза
  3. Бронхоэктатическая болезнь: 1) этиология и патогенез 2) макроскопическая картина 3) микроскопические признаки 4) изменения в легочной паренхиме 5) осложнения и причины смерти
  4. В настоящее время описана клиническая картина аутосомных аномалий 4р-, 5p-, 11q -,13q -, 18p-, 18q -, 21q -, 22q -.
  5. Встречается при некоторых формах шизофрении как самостоятельный приступ или на этапах развития более сложных приступов.
  6. Г. Клиническая картина
  7. Детские церебральные параличи: этиология, патогенез, классификация. Клиническая картина двигательных нарушений.
  8. Диференційна діагностика різних форм карликового росту (нанізму)
  9. ЕТІОЛОГІЯ ТА КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОРОСТИ
  10. Застосування манітолу на різних етапах лікування.

Розрізняють 4 клінічні форми неонатального герпесу.

1. Уроджений неонатальний герпес (антенатальне інфікування) - формуються вади розвитку кінцівок (кортикальна карликовість), мікроцефалія, гідроцефалія, кальцифікати в мозку, мікрофтальмія, ретинопатія, рубці на шкірі, гепато- і спленомегалія, тромбоцитопенія, недоношування, мертвонародженість, неонатальний бактеріальний сепсис. Герпетичні висипи на шкірі спостерігаються рідко.

2. Дисемінований неонатальний герпес (інтранатальне інфікування), як правило, проявляється на другому тижні життя, хоча окремі симптоми можуть бути і раніше: підвищена збудливість, судоми, жовтяниця, респіраторний дистрес. Далі спостерігаються пневмонія з петехіальними інфільтратами, серцева недостатність, енцефаліт і клінічна картина, типова для неонатального бактеріального сепсису з обов'язковим розвитком ДВЗ -синдрому. Типовими симптомами є герпетичні везикулярні висипи на шкірі, афтозний стоматит, кератокон'юнктивіт, але вони можуть бути і відсутніми у 20 - 30% хворих.

3. Церебральна форма інтранатально набутого неонатального герпесу може клінічно
чітко проявитися лише на 3-му тижні життя дитини типовими ознаками енцефаліту - лихоманкою, різної вираженості симптомами пригнічення ЦНС (летаргія, ступор, кома), або гіперзбудливості (судоми, високочастотний крик і т.д.), змінами в цереброспинальній рідині. На початку розвитку неонатального герпетичного енцефаліту 20 - 50% дітей можуть не мати везикулярних висипів на шкірі. Але при цьому герпетична висипка з'являється пізніше (у тому числі й на тлі специфічної терапії) і рецидивує багато років.

 

4. Локальна форма з ураженням слизових оболонок і шкіри. Характеризується разом із типовою везикулярною висипкою на шкірі ураженням слизової оболонки ротової порожнини (афтозний стоматит у 10%), очей (у 40% дітей - кон'юнктивіт, кератит, хоріоретиніт, катаракта, атрофія зорового нерва). Привертає увагу те, що навіть при сприятливому для життя прогнозі у більшості дітей із цією формою інтранатально набутого неонатального герпесу в катамнезі знаходять ознаки перенесеного енцефаліту. А отже, наявність герпетичних везикулярних висипів на шкірі є абсолютним показанням для призначення специфічної протигерпетичної терапії.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 439 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)