АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Які шляхи інфікування при неонатальному герпесі?

Прочитайте:
  1. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  2. Асоціативні провідні шляхи
  3. Аферентні провідні шляхи
  4. Визначте три шляхи передачі інфекції від матері до плода.
  5. Висхідні проекційні шляхи
  6. Дії медперсоналу в аварійних ситуаціях, при яких можливе внутрішньо лікарняне інфікування гострими вірусними гепатитами В, С та СНІДом
  7. Ентеральні шляхи
  8. Еферентні провідні шляхи
  9. Комісуральні та асоціативні провідні шляхи центральної нервової системи
  10. Мета: розширити пологові шляхи і запобігти розриву м’яких тканин.

- у 90% випадків зараження відбувається при проходженні через пологові шляхи інфікованої матері, при цьому передача інфекції можлива як за наявності вогнищ пошкодження в ділянці шийки матки і вульви, так і при безсимптомному виділенні вірусу;

- у 5% - при висхідній генітальній материнській інфекції через пошкоджені плодові оболонки і трансплацентарно;

- у 5% інфікування відбувається після народження за наявності активних герпетичних проявів у матері чи медичного персоналу.

Трансплацентарне інфікування, яке призводить до самовільного переривання вагітності, або вроджених вад розвитку, зустрічається рідко.

Ризик інфікування для плода залежить від терміну вагітності, в якому відбулося зараження матері ВПГ. Проникнення материнських Ig G починається з 28-го тижня гестації і триває до пологів. Тому, якщо в І чи II триместрі вагітність не закінчилася самовільним викиднем, то ризик інфікування для плода незначний. При первинній материнській герпетичній інфекції після 32-го тижня вагітності він становить близько 10%. Якщо інфікування матері відбувається в останні тижні вагітності, то рівень антитіл в її крові недостатній для захисту плода, тому ймовірність інфікування зростає до 40%. Передчасно народжені діти складають особливу групу ризику. А максимальний ризик для дитини має первинна інфекція у матері під час пологів.

Передача інфекції і розвиток неонатального герпесу залежать від ряду обставин:

- рівня материнських нейтралізуючих антитіл, які передаються плоду трансплацентарно, або місцевих антитіл, які зв'язують вірус безпосередньо в генітальних шляхах;

- тривалості пологів (затяжні пологи сприяють інфікуванню);

- тривалості безводного періоду;

- використання різних інструментів під час пологів, які призводять до пошкодження шкіри дитини (накладання електродів на голову і т.ін.)

Персистенція вірусів в організмі людини

Найважливішою біологічною властивістю герпес-вірусів у патогенезі герпетичних захворювань – є їх здатність до латентного існування. Етапи формування цього феномена вивчені поки що недостатньо, але встановлено, що при взаємодії з нейроклітинним синапсом – рецептором - вірус змінює свою морфологію і починає активно рухатися в напрямку реґіонарного ганглія. У межах провідників і нервових клітин ганглія герпес-віруси трансформуються в безоболонкові L – чи PREP– частини, які можуть тривалий час (все життя!) існувати в нервових клітинах ганглія. Під дією різних обставин (стреси, гормональні дисфункції, УФО чи радіоактивне опромінення, тяжкі виснажливі хвороби, імуносупресія і т.д.) може розвинутися безсимптомна чи клінічно означена «нова стара інфекція». Латентні вірусні частини виділяють кілька специфічних білків, які обмежують будь-які види імунної відповіді на них.

При активації L- чи PREP-частини залишають нервову клітину ганглія і починають рухатися у зворотному напрямку – до провідника того ж чутливого нерва, до нейроклітинного синапса-–рецептора. У його клітинах частини утворюють для себе оболонку. Це перетворює їх у зрілі віруси, які мають здатність до репродукції. Важливим є те, що починаючи з первинної інфекції і після кожного рецидиву в ганглії потрапляють десятки чи сотні L- чи PREP-частин.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)