АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Класифікація хламідій та уражень, які вони спричиняють

Прочитайте:
  1. Анемії: класифікація, етіологія, патогенез, їх характеристика.
  2. Взаємозв’язок нервової і гуморальної регуляції в організмі людини. Поняття про стрес та фактори, які його спричиняють.
  3. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  4. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  5. Гіпоксія: етіологія, патогенез, класифікація.
  6. Гістологічна класифікація пухлин молочних залоз (ВОЗ, 1981)
  7. Гістологічна класифікація пухлин нирок (ВОЗ, 1981)
  8. Гістологічна класифікація пухлин печінки (ВОЗ, 1978)
  9. Гістологічна класифікація пухлин товстої кишки.
  10. Гістологічна класифікація пухлин центральноїнервової системи (ВОЗ, 1979)
CHLAMIDIA ВИДИ   Chlamidia trahomatis (СТ)   трахома-паратрахома
урогенітальний ламідіоз і пневмонія новонароджених
венерична лімфогра-нульома (ВЛГ)
мишача пневмонія
Chlamidia psittaci первинні патогени тварин
Chlamidia pneumoniae пневмонія, ОРЗ, атеро-склероз, саркоідоз, астма
Chlamidia pecorum виділені від хворих тварин

Особливостями хламідій є:

- обов'язковий внутрішньоклітинний енергозалежний від хазяїна паразитизм;

- унікальний цикл розвитку.

Розміри хламідій такі, що вони займають проміжне положення між бактеріями і вірусами. Паразитують хламідії в еукаріотичних клітинах хазяїна. Основними морфологічними формами хламідій є елементарні (ЕТ) і ретикулярні тільця (РТ). У циклі розвитку визначаються також проміжні (перехідні) тільця. Інфекційними формами є ЕТ. Це сферичні мікроорганізми діаметром 250-300 нм. ЕТ- це зріла форма збудника з низькою біохімічною активністю. Ця форма може тривалий час зберігатися у навколишньому середовищі.

РТ є неінфекційними (вегетативними) формами, які утворюються в процесі розмноження мікроорганізмів у клітинах хазяїна. Це попередники нового покоління ЕТ. Повний цикл розвитку хламідій становить 48-72 години.

Цикл розмноження хламідій реалізується при їх взаємодії з чутливою клітиною-хазяїном. ЕТ адсорбуються на поверхні клітини, яка потім поглинає їх шляхом ендоцитозу.

При цьому ЕТ можуть загинути під впливом лізосомної активності клітини-хазяїна або зберегти життєдіяльність і вступити до циклу розвитку. Цикл розвитку, як правило, зазвичай займає 48-72 години.

Взаємодія хламідій з клітиною-хазяїном не завжди однакова і залежить від імунного статусу макроорганізму. Виділяють 4 шляхи такої взаємодії:

- деструкція хламідій у фаголізосомальній системі клітини- хазяїна;

- продуктивний цикл розвитку хламідій;

- L-подібна трансформація хламідій;

- персистенція хламідій.

У процесі взаємодії з хламідіями життєдіяльність клітини-хазяїна порушується, при продуктивному циклі розвитку хлімідій клітини гинуть і руйнуються.

Відносно фізичних і хімічних факторів хламідії мають таку чутливість: позаклітинні хламідії втрачають ікфекційність протягом 24-36 годин при температурі +35° - +37°С, протягом 1 хвилини при температурі +95° - +100°С. У той самий час встановлена можливість збереження інфекційності зараженого хламідіями матеріалу (наприклад, бавовняні тканини) до 2 діб при температурі +18° - +19°С.

Оптимальні умови для збереження життєздатності хламідій утворює низька температура (від - 20°С до -70°С). Урогенітальні штами хламідій високочутливі до 70 % етанолу, 2% розчину лізолу, 0,005 % нітрату срібла, 0,1% йодиду калію, 0,5% калію перманганату, 25% перекису водню. Хламідії можуть зберігати життєздатність в дехлорованій водопроводній воді до 5 діб.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)