АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Особливості роботи вихователя під час адаптації дітей до умов ДНЗ

Прочитайте:
  1. II етап. Контроль за процесом адаптації першокласників до школи
  2. III етап. Дослідження причин труднощів адаптації в дітей «контрольної групи»
  3. Аборт – війна проти дітей, проти себе і проти Господа Бога
  4. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  5. Алгоритм виконання роботи.
  6. Алгоритм виконання роботи.
  7. Алгоритм роботи.
  8. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  9. Анатомо- фізіологічна характеристика спинного мозку, вікові особливості в нормі та в паталогії
  10. Анатомо- фізіологічні вікові особливості трахеї, бронхів, легень. Механізм акту дихання, наслідки його розладів.

(консультація для вихователів)

Процес адаптації дитини в значній мірі залежить від того, як зуміє вихователь зрозуміти потреби, інтереси, схильності дитини, своєчасно зняти психоемоційну напругу, узгодити методику проведення режимних моментів із сім’єю. Для оптимізації процесу адаптації вихователь може використовувати такі форми роботи, як бесіди з батьками, анкетування, спостереження за дитиною, розвиваючі ігри.

Відомості про дитину вихователь отримує в процесі бесіди з батьками, а також під час спостереження за дитиною в перші дні її перебування. Вже у процесі перших спостережень вихователь може отримати досить важливу інформацію щодо «проблемності» дитини, її темпераменту, інтересів, особливостей спілкування з дорослими та ровесниками. Найбільшу увагу слід приділяти процесу адаптації. Для цього на кожну дитину заводиться індивідуальний адаптаційний лист, у якому щоденно, з моменту вступу дитини до ДНЗ, фіксуються результати спостереження за нею за визначеними критеріями. По закінченню адаптаційного періоду адаптаційний лист передається практичному психологу, який додає його до картки спостереження за розвитком дитини. Ведення адаптаційного листа дозволяє відстежувати особливості звикання дитини до ДНЗ та визначити профілактичні і, при необхідності, корекційні заходи для полегшення адаптаційного синдрому.

Крім того, під час бесід важливо, щоб вихователь встановив контакт з батьками, допоміг зняти тривогу малюка, інформувати батьків про перебіг адаптаційного періоду, налагодив активну взаємодію.

В перші дні перебування дитини у групі є мінімальним. Сніданок бажано проводити вдома. Дітей, у яких вже сформувалися деякі негативні звички, рекомендується приводити тільки на прогулянку. Вкладати спати бажано на шостий день перебування у дитячому закладі. На дев’ятий день батькам рекомендується залишити дитину на один-два дні вдома. По відношенню до дітей, які потребують тісних контактів з близькими людьми, робота із сім’єю повинна бути більш глибокою і системною.

Під час адаптації дитини до ДНЗ вихователям рекомендується:

· використовувати елементи тілесної терапії (брати дитину на руки, обнімати, гладити);

· за рекомендацією лікаря підвішувати над ліжком збудливої дитини мішечки із заспокійливим збором трав;

· пропонувати дитині лягати в ліжко з м’якою іграшкою;

· розповідати казки, співати колискові перед сном;

· використовувати ігрові методи взаємодії з дитиною;

· формувати у дитини позитивну установку на подальші режимні процеси.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 1221 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)