АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Оцінка результатів. Результати лікування і догляду дітей, хворих на цукровий діабет, оцінюють під час постійного спостерігання та організації диспансерного обліку хворих дітей

Прочитайте:
  1. V етап. Оцінка результатів м/с втручань.
  2. V ЕТАП: Оцінка результатів м/с втручань.
  3. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ТЕРМОМЕТРІЇ
  4. Аналіз та оцінка результатів лабораторного дослідження крові, спинномозкової рідини, сечі, калу, мієлограми, медико-генетичних проб, ІФА-діагностики.
  5. Валеологічна оцінка функціонального стану серцево-судинної системи. Вікові особливості крові та кровообігу.
  6. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  7. Визначення понять «фізичний розвиток дитини», «акселерація розвитку дітей», «гармонійність фізичного розвитку». Основні гіпотези і механізми акселерації. Оцінка шкільної зрілості.
  8. Вимоги до результатів лікування.
  9. Виявлення та оцінка взаємозв’язків чинників навколишнього середовища та здоров’я населення
  10. Гігієнічна оцінка обладнання шкільних приміщень та навчальних меблів

Результати лікування і догляду дітей, хворих на цукровий діабет, оцінюють під час постійного спостерігання та організації диспансерного обліку хворих дітей. У проведенні диспансеризації хворих дітей велике значення мають три голо­вних напрями:

• раціональне харчування — дієтотерапія,

• інсулінотерапія,

• гігієнічний режим.

Харчування —найважливіший чинник, який впливає на проведення інсуліноте-рапії. Для отримання ефективних результатів лікування необхідно розробити індивідуальну раціональну дієту.

Дитині, якій проводять традиційну інсулінотерапію, необхідно харчуватися 6 разів на добу, з'їдати суворо визначену кількість їжі, у тому числі й вуглеводів

 

Під час інтенсивної інсулінотерапії дитина може їсти 3 рази на добу, залежно від апетиту більше або менше.

Харчування має бути суворо збалансованим за кількістю білків, жирів і вугле­водів, містити достатню кількість вітамінів, мінеральних солей, мікроелемен­тів, відповідати вікові, забезпечувати дитині нормальний ріст і життєдіяльність. Страви і продукти для дитини, яка хворіє на цукровий діабет, повинні бути та­кими самими, які їдять й інші члени родини. Легкозасвоювані вуглеводи, які містяться в цукрі, медові, варенні, цукерках, тістечках, солодких водах, діабе­тикам протипоказані. Ці продукти призводять до різкого підвищення цукру в крові. Спочатку, готуючи їжу, необхідно точно зважувати продукти, згодом можна буде приблизно визначити їх масу без зважування. Розрахунок прово­дять за масою сирих продуктів. Рекомендується такий орієнтовний добовий набір продуктів: хліб—250 г, картопля—200 г, крупа—50 г, м'ясо або риба— 200 г, мо-локо—0,5 л, сир—100 г, сметана—25 г, яйце—1 штука, сир твердий —50 г, масло вершкове—20 г, олія рослинна—10 г, овочі — 500 г, фрукти — 300г. Уся група продуктів поділяється на:

• хлібобулочні вироби — хліб, печиво;

• мучні та круп'яні — лапша, рис, гречка;

• фрукти і ягоди — яблука, грейпфрут, банан, гранат, кавун, виноград;

• рідкі молочні продукти — молоко, кефір, кисле молоко, вершки;

• овочі.

Потрібно знати продукти, якими можна замінити той чи той продукт. Кількість продуктів, яка містить 10-12 г вуглеводів, відповідає 1 хлібній одиниці (ХО). Горіхи і зернята у кількості до 50 г по ХО не рахують. Кількість ХО на добу залежать від віку і дози інсуліну, але в середньому дорівнює 12—18. Розподіл ХО протягом доби може мати такий вигляд:

 

Споживання їжі Час ХО, варіанти розподілу
Перший сніданок 7.30        
Другий сніданок          
Обід          
Полуденник          
Вечеря         -}
Друга вечеря          

 

На 1 ХО необхідно 2 Од інсуліну короткої дії.

Приклад сніданку з 4 ХО:

2 шматки білого хліба (50 г) = 2 ХО

1 склянка молока (150 мл) = 1 ХО
банан очищений (60 г) = 1 ХО

10г масла + 1 шматок шинки.

Або:

2 шматки житнього хліба (50 г) = 2ХО 1 чашка
кефіру (250 мл) = 1 ХО 1 яблуко (100 г)= 1 ХО
10г масла + 40 г сиру.

На тлі дієтотерапії діти, хворі на діабет І типу інсулінозалежний, протягом усього життя отримують інсулін. Медична сестра повинна навчити батьків, родичів і саму дитину робити ін'єкції. Для корекції дози інсуліну необхідно користуватися одноразовими інсуліновими шприцами. Перевага в тому, що їх ємкість становить 1 мл, по всій довжині вони мають 40 поділок, тобто кожна поділка відповідає 1 Од інсуліну. Кожним таким шприцом можна користувати­ся від 1 до 5 діб без стерилізації. Потім шприц потрібно викинути. Останнім часом з'явилися шприци-ручки для введення інсуліну. Вони називаються Оргл-Реп, МО-уоРеп, РІіуаРеп. Вони мають розмір авторучки і вже містять спеціаль­ні набої з інсуліном: в 1 мл міститься 100 Од інсуліну. Тому потрібно бути ду­же уважним і ніколи не набирати інсулін звичайним інсуліновим шприцом з цих флаконів. У звичайних флаконах в 1 мл міститься 40 Од інсуліну. Існують ручки для інсуліну короткої дії, пролонгованої дії та для суміші інсулінів. Міс­ця ін'єкцій інсуліну необхідно щоденно змінювати:плечі, стегна, живіт, сідниці. Спосіб уведення—підшкірний. Якщо ін'єкції інсуліну робити завжди в одне і те саме місце, то розвиваються ліподистрофія за типом ліпом або ліпоатрофії. Ліпоми—це щільні жирові грудочки в місцях уведення інсуліну. Вони вигляда­ють неестетично і погіршують всмоктування інсуліну. Ліпоатрофії—це ямки, „провали" в шкірі, вони з'являються в місцях уведення інсуліну—гам зникає підшкірна жирова клітковина. На введення інсуліну може розвинутися алергій-на реакція. Тоді необхідно перейти на інший вид інсуліну. Іноді шкіра в місцях ін'єкцій червоніє і свербить. Це відбувається, якщо шкіру рясно обробляють спиртом і під час ін'єкції він потрапляє під шкіру. Інсуліни розрізняють: За видами:

• бичачий,

• свинячий

• людський.

За тривалістю дії:

• інсулін короткої дії, або простий, або інсулін швидкої дії, „харчовий";

 

інсулін подовженої дії, або базальний, фронтовий.
Інсулін короткої дії

• початок дії — 0,5 години після ін'єкції,

• максимум — 2—3 год після ін'єкції,

• кінець дії — 4—6 год після ін'єкції.

Інсулін короткої дії вводять тоді, коли погрібна швидка допомога— у разі діабетичного кетоацидозу. Його можна поєднувати з інсуліном пролонгованої дії, до складу якого входить протамін. Інсуліни, які змішують в одному шприці, повинні бути одного виду і однієї і тієї самої фірми. Інсулін короткої дії потріб­но вводити 4—5 разів на добу. Інсулін подовженої дії: початок дії — 1 —2 год після ін'єкції, максимум — 4—8 год після ін'єкції, кінець дії— 14—18 год після ін'єкції.

Його вводять 2 або 1 раз на добу. Подовження дії цього інсуліну базується на введені до його складу білка. Інсулін тривалої дії:

початок дії — А —6 год після ін'єкції, максимум — 10—18 год після ін'єкції, кінець дії — 20—26 год після Ін'єкції.

Цей інсулін не має вираженої глюкозознижувальної дії. Він підтримує вміст глюкози в крові на одному рівні. Цей вид інсуліну використовують як базаль­ний у проведенні інтенсифікованої інсулінотерапії. Інсулінотерапія

Існує два способи лікування інсуліном: традиційна та інтенсифікована Інсулі­нотерапія. Традиційна Інсулінотерапія

• Інсулін уводять 1 або 2 рази на добу (о 7-й та 19-й годині)

• Уводять інсулін короткої та подовженої дії, які можна змішувати в одному
шприці.

• Або вводять комбінований препарат інсуліну—суміш раніше іриготованих
інсулінів короткої і подовженої дії. Вони містять від 10 до 50 % інсуліну ко­
роткої дії і від 90 до 50 % інсуліну подовженої дії. Наприклад: 10/90 %, 20/80
%, 25/75 %, 30/70 %, 50/50 %.

До цих видів інсуліну належать інсулонг 8РР—400 Од 10 мл(30/70 %) бича­чий; монотард МС — 400 Од 10 мл (30/70 %) свинячий; монотард НМ — 400 Од 10 мл (30/70 %) людський.

• У разі застосування традиційної інсулінотерапії дитина має спожи-вати їжу 6
разів на добу: 7.30, 11, 14, 17,19, 21-ша години.

Інтенсифікована Інсулінотерапія.

 

Цей вид терапії нагадує природне, фізіологічне виділення інсуліну відповідно з їжею у здорової людини.

• інтенсифіковану інсулінотерапію призначають тоді, коли потреба в інсуліні
перебільшує 0,5 Од на 1 кг маси тіла.

• Інсулін короткої дії вводять перед 3 основними споживаннями їжі, а інсулін
подовженої дії — перед сном.

• Визначати вміст глюкози в крові потрібно 4 рази на добу, перед кож-ним уве­
денням інсуліну.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 473 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)