АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Засоби різного типу дії

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ
  8. Анальгетичні засоби
  9. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  10. Анальгетичні засоби.

Дипіридамол - коронаролітик з антиагрегантною активністю. Препарат пригнічує фосфодіестеразу і значно збільшує вміст у тромбоцитах цАМФ, що супроводжується зменшенням вивільнення із тромбоцитів тромбоксану А2, серотоніну і АДФ. Крім того, дипіридамол блокує аденозиндезаміназу і сприяє накопиченню аденозину у тромбоцитах і еритроцитах. Аденозин гальмує агрегацію тромбоцитів і розширює судини. Як побічні ефекти при застосуванні дипіридамолу спостерігаються головний біль, диспептичні явища, зниження артеріального тиску, “синдром обкрадання”, алергічні реакції.

Пентоксифілін (трентал, дартелін) - похідний від ксантину. Препарат блокує фосфодіестеразу і сприяє накопиченню в тромбоцитах цАМФ, що супроводжується зменшенням агрегації тромбоцитів. Крім того, трентал блокує аденозинові (пуринові) рецептори. Під впливом препарату збільшується синтез простацикліну і зменшується утворення тромбоксану А2. Препарат активує процеси гліколізу в еритроцитах, у результаті чого збільшується рівень дифосфогліцерату і АТФ. Еластичність еритроцитів при цьому зростає, що створює сприятливі умови для їх проходження через капіляри. Пентоксифілін підвищує викид активатора фібринолізину, зменшує рівень фібриногену у крові, зменшує загальну в`язкість крові. Препарат виявляє помірну судинорозширювальну дію. Реологічні властивості крові від дії тренталу в цілому поліпшуються. Дія препарату розвивається через 2-3 години після введення. Виражений терапевтичний ефект
спостерігається через 2-4 тижні від початку лікування. Показаний пентоксифілін при хворобі Рейно, діабетичній ангіопатії, порушеннях мозкового і коронарного кровообігу, під час шоку. Як побічні ефекти можуть спостерігатися зниження апетиту, пронос, нудота, запаморочення, почервоніння обличчя, зниження артеріального тиску.

 

 

ЗАСОБИ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ПРИПИНЕННЮ КРОВОТЕЧ (ГЕМОСТАТИКИ)

Для профілактики та лікування гострих і хронічних кровотеч застосовують препарати, які посилюють гемостаз. Порушення зсідання крові можуть розвинутися внаслідок генетично зумовленого дефіциту факторів зсідання (гемофілія), різкої активації процесів фібринолізу, пригнічення адгезії та агрегації тромбоцитів, травматичних операцій (особливо на легенях і органах малого таза), захворювань печінки, білкового голодування, шоку, променевої хвороби, інтоксикацій, впливу ряду лікарських засобів.

Як гемостатики використовують коагулянти (прокоагулянти).

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 394 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)