АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вміст клітковини в найбільш поширених продуктах, г на 100 г продукту

Прочитайте:
  1. Активність з частотою 3/сек. Який діагноз найбільш достовірний?
  2. Акушерка післяпологового відділення виявила у породіллі на 3 добу почервоніння в ділянці швів на промежині та гнійні виділення. Яка найбільш доцільна тактика в цьому випадку?
  3. В наслідок правцевої інтоксикації у хворого розвилися судоми. Яким шляхом, найбільш вірогідно, зумовлено проникнення правцевого токсину у ЦНС?
  4. В якому періоді вагітності вірус краснухи (червона висипка) має найбільшу пошкоджуючу дію
  5. Вегетативно-трофічні порушення в правій руці, симптом Горнера справа. Назвіть найбільш
  6. Величина артеріального тиску залежить від периферичного судинного опору. Вкажіть судини, в яких він найбільший.
  7. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  8. Визначення інтегрального скора продукту «Сайра крупна»
  9. Внаслідок аварії каналізаційної мережі, вміст її потрапив до системи водопостачання міста. Спалаху захворюваності на яку інфекційну хворобу слід очікувати?
Продукти Вміст клітковини Групи Вміст клітковини
Горох Горох лущений Квасоля Гречана крупа Перлова крупа Макаронні вироби 1-го сорту Хліб пшеничний із борошна 1 сорту Картопля Капуста червонокачанна Морква Огірки Ріпа Петрушка Квасоля стручкова Гарбуз Абрикоси Вишня, слива Яблуко, груша Мандарини Малина Смородина чорна 5,7 1,1 3,9 1,1 1,0 0,2 0,2 1,0 1,3 1,2 0,7 1,4 1,5 1,0 1,2 0,8 0,5 0,6 0,6 5,1 3,0 Рис Пшоно Манна крупа Вівсяна крупа Ячмінна крупа Хліб житній Хліб пшеничний із борошна 2 сорту Капуста білокочанна Капуста цвітна Буряк Редиска Салат Кріп Томати Диня Персики Черешня Апельсини Журавлина, агрус Суниця садова Чорниця 0,4 0,7 0,2 2,8 1,4 1,1 0,4 0,7 0,9 0,9 0,8 0,5 3,5 0,8 0,6 0,9 0,3 1,4 2,0 4,0 2,2

 

Зниження вмісту тваринної сполучної тканини. Для дієт із механічним щадінням шлунково-кишкового тракту вибирають частини туш із найменшим вмістом сполучної тканини, такі як вирізка, товстий і тонкий краї, м’язи задньої ноги.

Риба містить порівняно незначну кількість сполучної тканини, її колаген малостійкий до теплового впливу, чим і пояснюється легкість доведення риби до стану готовності. Сполучна тканина риби зосереджена в основному у шкірі. Тому для щадних дієт рибну котлетну і кнельну маси готують з філе риби без шкіри з ретельним видаленням реберних кісток.

Теплова обробка продуктів. Для зменшення механічного впливу їжі на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту кулінарні вироби повинні мати, по можливості, ніжну, гомогенну консистенцію. З цією метою продукти піддають тепловій обробці і подрібненню.

До основних прийомів теплової обробки продуктів, що застосовуються у лікувальній кулінарії, відносять: готування у воді, на пару, припускання і тушкування. При помірному механічному щадінні слизових оболонок шлунка і кишечника (дієта № 2) використовують такі прийоми теплової обробки продуктів, як запікання в духовій шафі (пудинги, рулети) і обсмажування без утворення грубої шкірки (м'ясні, рибні, овочеві, круп'яні котлети). Вироби перед обсмажуванням не панірують.

Подрібнення продуктів. Під час подрібнення їжі поверхня зіткнення її частинок з травними соками в багато разів збільшується, що полегшує доступ ферментам до клітин харчових речовин і тим самим сприяє прискоренню процесу перетравлення їжі. Крім того, пюреподібна їжа суттєво знижує моторну діяльність шлунково-кишкового тракту, що також сприяє його щадінню.

У процесі приготування дієтичних страв дуже часто використовують протирання круп після розварювання їх у 5–10-кратній кількості води. Цей метод застосовують і ході виготовлення слизових відварів, круп'яних супів-пюре й протертих каш. Процес приготування таких страв полягає в тривалому розварюванні круп у воді і проціджуванні відвару або протиранні крупи разом із відваром. Цей процес зазвичай триває 3–4 години і пов’язаний із втратами основних харчових речовин крупи. Так, при приготуванні протертих супів ці втрати складають 25–30%, а при приготуванні слизових відварів 50–70%. Щоб уникнути цих втрат і скоротити загальну тривалість приготування страв, замість круп можна використовувати відповідні види борошна для дитячого і дієтичного харчування.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 459 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)