АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

І. Пояснювальна записка

Прочитайте:
  1. I. Пояснительная записка
  2. ДОКЛАДНАЯ ЗАПИСКА
  3. ОБЪЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  4. Пояснительная записка
  5. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  6. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  7. Пояснительная записка
  8. Пояснительная записка
  9. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА

Робочу навчальну програму з дисципліни "Медична генетика" для студентів вищих медичних навчальних закладів ІII-ІV рівнів акредитації складено для спеціальностей 7.12010001 – "Лікувальна справа", 7.12010002 – "Педіатрія", 7.12010003 – "Медико-профілактична справа" напряму підготовки 1201 – "Медицина" відповідно до програми з медичної генетики для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації України (затверджено МОЗ Украйни, 2009 р.)

Робоча програма складена у відповідності з освітньо-кваліфікаційними характеристиками (ОКХ) і освітньо-професійними програмами (ОПП) підготовки фахівців, затвердженими наказом МОН України від 16.04.03 №239, експериментальним навчальним планом, розробленим на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТС) і затвердженим наказом МОЗ України від 31.01.2005,№52. Термін навчання за цими спеціальностями здійснюється протягом 6 років, а базова медична підготовка - протягом 5 років, кінцеві цілі з дисципліни однакові й тому складена єдина робоча програма для зазначених спеціальностей.

Згідно до навчального плану підготовки лікарів за освітньо-кваліфікаційним рівнем "Спеціаліст", вивчення навчальної дисципліни "Медична генетика" здійснюється впродовж IX-X семестрів 5-го року навчання.

Загальна кількість кредитів –1,5

Медична генетика як навчальна дисципліна:

а) базується на попередньо вивчених студентами розділах: загальна генетика (І курс кафедра клінічної імунології, генетики та медичної біології, І і ІІ курси - кафедри загальної біології, гістології та ембріології, біологічної хімії, мікробіології), загальні питання медичної генетики (ІІІ курс - кафедри патологічної фізіології, патологічної анатомії, пропедевтики внутрішніх хвороб); а також інтегрується з цими дисциплінами;.

б) закладає основи вивчення та удосконалення студентами питань спадкової патології у курсах внутрішньої медицини, педіатрії, хірургії, акушерства і гінекології, що передбачає інтеграцію викладання з цими дисциплінами та формування умінь застосовувати знання з медичної генетики в процесі подальшого навчання й у професійній діяльності;

в) закладає основи здорового способу життя та профілактики спадкової патології і природжених вад розвитку.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу.

Робоча програма курсу „Медична генетика” структурована і включає 1 модуль, до складу якого входять блоки змістових модулів. Обсяг навчального навантаження студентів описаний у кредиті ЕСТS – залікового кредиту, який зараховується студентам при успішному засвоєнні ними відповідного модулю (залікового кредиту).

Курс «Медична генетика» структурований на 1 модуль:

Модуль 1. Медична генетика

Змістові модулі:

1. Спадковість і патологія. Роль спадковості в патології людини.

2. Пропедевтика спадкової патології. Методика опису фенотипу. Синдромологічний аналіз. Клініко-генеалогічний метод.

3. Хромосомні хвороби.

4. Моногенні хвороби.

5. Хвороби із спадковою схильністю.

6. Профілактика спадкової патології. Медико-генетичне консультування та пренатальна діагностика.

Видами навчальних занять, згідно до навчального плану, є: а) лекції; б) практичні заняття; в) самостійна (індивідуальна) робота студентів.

Теми лекційного курсу всебічно розкривають проблемні питання відповідних розділів медичної біології.

Практичні заняття передбачають:

1. Оволодіння навичками огляду хворих та їх родичів, спрямованого на виявлення природженої й спадкової патології, визначення клінічних особливостей спадкової патології та статусу пацієнтів, оцінка діагностичної, прогностичної цінності симптомів, що виявляються, і морфогенетичних варіантів (мікроаномалій розвитку).

2. Оволодіння клініко-генеалогічним методом, правильний збір генетичного анамнезу, складання родоводу, визначення типу успадкування.

3. Розуміння природи спадковихзахворювань людини, їх етіології, патогенезу, причин широкогоклінічного поліморфізму етіологічно єдиних форм і генетичної гетерогенності клінічно подібних станів.

4. Навчання підходам і методам виявлення індивідів з підвищеним ризиком розвитку мультифакторіальних захворювань.

5. Здобуття знань і оволодіння навичками з діагностики найбільш поширених форм спадкової патології.

6. Розуміння цілей, знання методіві можливостей медико-генетичного консультування, пренатальної діагностики і просіюючих (скринуючих) програм.

7. Розуміння цілей і можливостей сучасних методів цитогенетичної, біохімічної та молекулярно-генетичної діагностики.

8. Знання принципів взаємодії медико-генетичної служби з усіма службами практики охорони здоров'я й показань до організації потоку хворих.

Рекомендується студентам на практичних заняттях на основі синдромологічного, клініко-генеалогічного і лабораторного обстеження хворого і його родичів не тільки встановити правильний діагноз, вибрати оптимальну терапію, але й вміти виявляти осіб з підвищеним ризиком розвитку як спадкового, так і мультифакторіально обумовленого захворювання, правильно організовувати і проводити профілактичні заходи в родині й на популяційному рівні.

Кафедра клінічної імунології, генетики та медичної біології скористалася наданим правом і внесла зміни до навчальної програми в межах до 15 %, виходячи з організаційних і матеріально-технічних можливостей, напрямків наукових досліджень, гено-географічних особливостей регіону,екологічних особливостей регіону, виконавши, в цілому, обсяг вимог із навчальної дисципліни згідно до кінцевих цілей ОКХ і ОПП за фахом підготовки та навчальними планами.

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на практичних заняттях у відповідності з конкретними цілями та під час індивідуальної роботи викладача зі студентами.

Передбачається застосовувати такі засоби діагностики рівня підготовки студентів: тести, розв’язування ситуаційних задач, трактування та оцінка результатів лабораторних досліджень, аналіз і оцінка результатів інструментальних досліджень і параметрів, що характеризують функції організму людини, його систем та органів; контроль практичних навичок.

Підсумковий контроль засвоєння модуля здійснюється по його завершенню.

Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою як оцінка засвоєння відповідного модулю і має визначення за системою ЕСТS та традиційною шкалою, прийнятою в Україні.

Опис навчального плану з навчальної дисципліни

“Медична генетика”


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 696 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)