АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ВПЛИВ ПОЛОГІВ НА ФОРМУ ГОЛОВИ

Прочитайте:
  1. I. Историческая наука страдает недугом неудовлетворительного формулирования рассматриваемых ею вопросов
  2. II. Захворювання, викликані впливом промислових аерозолів
  3. XVI. Догляд за хворими з пошкодженнями та захворюваннями голови.
  4. Авертання голови на бік.
  5. Адаптаційний синдром – це комплекс реакцій адаптації людини у відповідь на значні за силою і тривалістю несприятливі впливи (стресори).
  6. Активне ведення третього періоду пологів
  7. Акушерська тактика має відповідати фазі другого періоду пологів
  8. Акушерська тактика при ПВНРП під час вагітності та на початку І періоду пологів
  9. Алгоритм формування практичних навичок при аналізі в прямій передній проекції рентгенограми серця і великих судин.
  10. Ампулы изготовляют на роторных стеклоформующих автоматах.

У процесі проходження голови через родові шляхи вона пристосовується до форми і розмірів родового каналу (таза матері). Пристосовуваність голови обме­жена і залежить від ступеня зміщення кісток черепа в ділянці швів і тім'ячок, а також від здатності кісток черепа змінювати форму (сплющуватись, згинатися) під час проходження через малий таз.

Під тиском стінок родового каналу кістки черепа насуваються одна на одну в ді­лянці стріловидного, вінцевого і ламбдовидного швів та великого і малого тім'ячок. Одна тім'яна кістка заходить на другу, потилична і лобні кістки можуть всунутися під тім'яні. Черепні кістки сплющуються або стають опуклішими. Внаслідок цього змінюється форма голови.

Зміна форми голови при проходженні її через родові шляхи називається конфі­гурацією. Конфігурація голови залежить від особливостей голівки і родових шляхів. Що ширші шви і м'якіші кістки, то більша здатність голови до конфігурації. Крім того, конфігурація буває особливо значною в разі утруднень щодо просування голови (звуження таза). Форма голови змінюється залежно від механізму пологів. У разі потиличного передлежання (особливо заднього) голова витягується в напрямі поти­лиці, набуваючи доліхоцефалічної форми. При передньоголовному передлежанні голова витягнута в напрямі тім'я, при лобному — в напрямі лоба.

При нормальних пологах конфігурація голови буває незначною і не позначається на здоров'ї та розвитку новонародженого. Деформація голови незабаром зникає.

У період зганяння плода, крім конфігурації голови, може виникати головна пухли­на, яка проявляється припухлістю, набряклістю тканин у найнижчій, передній ділянці передлеглої частини. Тканини набрякають унаслідок утруднення відтікання веноз­ної крові з цієї ділянки передлеглої частини.

Пухлина розвивається при головних і тазових передлежаннях. Пухлину перед­леглої голови називають головною.

Головна пухлина утворюється після відходження вод тільки в живих плодів. При потиличному передлежанні вона локалізується в ділянці малого тім'ячка і поширюється на праву або ліву тім'яну кістку (залежно від позиції). При першій позиції головна пухлина розвивається більше на правій тім'яній кістці, при другій позиції — на лівій. При лицьовому передлежанні вона утворюється на обличчі, при сідничному — на сідниці. При нормальних пологах головна пухлина не досягає великих розмірів і зникає сама через кілька діб. Якщо період зганяння затяжний (наприклад, при вузькому тазі) головна пухлина досягає значних розмірів, шкіра в цій ділянці стає багрово-червоною. Навпаки, при дуже швидких пологах і маленькій голові головна пухлина буває незначною або не утворюється зовсім.

У разі утрудненого проходження голови родовими шляхами і при оператив­ному розродженні на голові може виникнути кров'яна пухлина, або кефалогематома. Кефалогематома утворюється внаслідок крововиливу під окістя однієї (рідше обох) тім'яної кістки. Це м'яка неправильної форми припухлість у межах однієї кістки. На відміну від головної пухлини, яка має розпливчасті межі, кефалогематома не переходить за лінію швів і тім'ячок.

3. Фізіологія вагітності. Діагностика ранніх термінів вагітності.

ПЛАН ЛЕКЦІЇ:

1. Будова статевих клітин. Запліднення.

2. Будова, склад, функції плодових оболонок і пуповини.

3. Фізіологічні зв’язки між плодом і материнським організмом.

4. Плід в різні терміни вагітності. Ознаки зрілого плода.

5. Плацентарний кровообіг плода.

6. Адаптація організму жінки до вагітності.

7. Принципи антенатальної охорони плода.

8. Методи обстеження вагітних:

· опитування

· огляд

· спеціальне акушерське дослідження

9. Діагностика ранніх термінів вагітності:

· можливі ознаки вагітності

· імовірні ознаки вагітності

· біологічні та імунологічні методи

· дослідження базальної температури

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 519 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)