АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ГОЛОВА ЗРІЛОГО ПЛОДА

Прочитайте:
  1. A.Оценка состояния плода в антенатальном периоде
  2. B. Мониторинг состояния плода в интранатальном периоде (в родах)
  3. I. Особенности кровообращения плода
  4. Аборты, этиология и классификация. Мумификация, мацерация, путрификация плода. Профилактика абортов.
  5. Алкогольный синдром плода
  6. Антенатальная охрана плода.
  7. АНТИФОСФОЛИПИДНЫЙ СИНДРОМ КАК ПРИЧИНА ПРИВЫЧНОЙ ПОТЕРИ ПЛОДА
  8. Асфиксия (гипоксия) плода и новорождённого. Родовая травма
  9. Б) количественно – в плодах и овощах с краской Тильманса (по методичке Малого практикума).
  10. Багатоплідна вагітність та неправильні положення плодА

Визначення форми і розміру голови плода має особливе значення. У переважної більшості жінок (96 %) голова під час пологів першою проходить родовий канал, роблячи ряд поворотів.

Голова через її щільність і розміри зазнає найбільшого тиску при проходженні через родові шляхи, звичайно досить підготовлені для просування тулуба й кінцівок. Визначення розмірів голови має велике значення для діагностики й прогнозу поло­гів. За розташуванням швів і тім'ячок роблять висновок про механізм пологів.

Голова зрілого плода має ряд особливостей. Лицьові кістки плода з'єднані міцно. Кістки черепної частини голови з'єднані фіброзними перетинками, які зумовлюють їх рухомість (можуть зміщуватись). Фіброзні перетинки називаються швами. Не­великі порожнини в місцях перетину швів називаються тім'ячками. Кістки в ділянці тім'ячок також з'єднані фіброзною перетинкою.

Коли голова проходить через родові шляхи, шви і тім'ячка дають змогу кісткам черепа заходити одна за одну. Кістки черепа плода легко гнуться. Завдяки особли­востям будови кісток голова плода дуже пластична, тобто здатна змінювати форму, що важливо для проходження її через родові шляхи.

 

Череп плода складається з двох лобних, двох тім'яних, двох скроневих та однієї потиличної, однієї основної і однієї решітчастої кісток. У акушерстві особ­ливе значення мають такі шви.

Стріловидний шов (sutura sagittalis) проходить між тім'яними кістками. Спереду він переходить у велике тім'ячко, ззаду — в мале.

Лобний шов (sutura frontalis) міститься між лобними кістками, має такий самий напрям, як і стріловидний.

Вінцевий шов (sutura coronalis) з'єднує лобні кістки з тім'яними, проходить пер­пендикулярно до стріловидного і лобного швів.

Ламбдовидний (потиличний) шов (sutura lambdoidea) з'єднує потиличну кістку з тім'яними.

 

У ділянці з'єднання швів містяться тім'ячка (ділянки без кісткової тканини). Практичне значення мають велике й мале тім'ячка.

Велике (переднє) тім'ячко (fonticulus s. anterior) розташоване в місці з'єднання стріловидного, лобного і вінцевого швів. Має ромбовидну форму. Від великого тім'яч­ка відходять стріловидний, ламбдовидний шви.

Мале тім'ячко (fonticulus parvus, posterior) має трикутну форму. Від малого тім'ячка відходять три шви: наперед — стріловидний, праворуч і ліворуч — відпо­відні ламбдовидні.

Другорядних тім'ячок чотири: по два на правому і лівому боках черепа.

Криловидне тім'ячко (pterior) розташоване в ділянці з'єднання тім'яної, основ­ної, лобної й скроневої кісток.

Зірчасте тім'ячко (asterioo) розташоване в ділянці з'єднання тім'яної, скроневої і потиличної кісток. Ці тім'ячка особливого діагностичного значення не мають.

Важливо знати такі горби на голові плода: потиличний, два тім'яні, два лобні.


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 515 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)